فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 59، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیده معصومه علوی، پروین رفیعی نیا*، شاهرخ مکوند حسینی، پرویز صباحی صفحات 7-24
    درمان فراتشخیصی یکپارچه یکی از درمان های روانشناسی جدید است که اثر آن بر بسیاری از اختلالات هیجانی تایید شده است؛ پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر علایم اختلال اضطراب اجتماعی و دشواری در تنظیم هیجان در مبتلایان به این اختلال انجام شد. پژوهش حاضر از نوع طرح های تک آزمودنی خط پایه بود که جامعه آماری آن را تمامی بیماران دارای اختلال اضطراب اجتماعی مراجعه کننده به کلینیک های خدمات روانشناختی و روانپزشکی شهر نیشابور در سال 1396 تشکیل داد که از بین این افراد 2 فرد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی، به صورت هدفمند و براساس ارزیابی چندبعدی به عنوان نمونه انتخاب شدند. این افراد طی 15 جلسه 45 تا 60 دقیقه ای تحت درمان فراتشخیصی یکپارچه قرار گرفتند و درمراحل خط پایه، سنجش دوم، سوم و چهارم با استفاده از پرسشنامه هراس اجتماعی کانور و مقیاس دشواری در تنظیم هیجان گراتز و رومر ارزیابی شدند. داده های به دست آمده با استفاده از شاخص درصد بهبودی، درصد کاهش نمرات، شاخص تغییرپذیری کوهن، اندازه اثر و تحلیل دیداری تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که هر دو شرکت کننده در طی درمان و پس از درمان، کاهش قابل توجهی را در نمرات علایم اضطراب اجتماعی و دشواری در تنظیم هیجان تجربه کردند؛ براساس نتایج پژوهش حاضر، به نظر می رسد درمان فراتشخیصی یکپارچه می تواند برای کاهش علایم اضطراب اجتماعی و دشواری در تنظیم هیجانی این بیماران پیشنهاد شود.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، درمان فراتشخیصی یکپارچه، دشواری در تنظیم هیجان
  • محمدعلی بشارت*، فاطمه رییسی، هادی فرهمند صفحات 25-40

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای احساس خشم در رابطه بین آسیب های دلبستگی و افسردگی بود. طرح پژوهش همبستگی بود و به روش توصیفی اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام افراد مبتلا به اختلالات افسردگی 18 تا 65 ساله، مراجعه کننده به کلینیک های روانشناسی شهر اصفهان بود. از بین این افراد تعداد 75 بیمار افسرده (45 زن، 30 مرد) از طریق نمونه گیری به روش هدفمند از بین داوطلبانی که واجد معیارهای ورود و خروج پژوهش بودند، انتخاب شدند. شرکت کنندگان مقیاس دلبستگی بزرگسال، مقیاس احساس خشم نوواکو و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس را تکمیل کردند. از آزمون های همبستگی و تحلیل مسیر برای تحلیل آماری داده های پژوهش استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل فرضی پژوهش با داده های تجربی برازش مطلوب دارند. بین آسیب های دلبستگی، احساس خشم و افسردگی همبستگی مثبت و معنادار وجود داشت و نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان دهنده نقش واسطه ای احساس خشم در رابطه بین آسیب های دلبستگی و نشانه های افسردگی بود. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که آسیب های دلبستگی و احساس خشم می توانند شدت نشانه های افسردگی را پیش بینی کنند. در نظر گرفتن آسیب های دلبستگی و احساس خشم می تواند نقش بالینی مهمی در فرایندهای پیش گیری، تشخیص و درمان افسردگی داشته باشد.

    کلیدواژگان: افسردگی، خشم، دلبستگی
  • بهزاد تقی پور*، سجاد بشرپور، رقیه برزگران، نرجس زارع، نعمت زالی کره ناب صفحات 41-56
    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر سوگیری توجه و بازداری هیچان زنان مبتلا به اضطراب اجتماعی بود. این مطالعه نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود که به مراکز جامع سلامت شهر اردبیل در پاییز سال 1398 مراجعه کرده بودند، 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه برابر آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایشی طی 8 هفته تحت آموزش تنظیم هیجان قرار گرفت، و در این مدت بر گروه گواه، هیچ مداخله ی اعمال نشد. برای جمع آوری داده ها از نرم افزار دات پروب و پرسشنامه بازداری هیجان مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده از مقایسه پس آزمون دو گروه نشان داد که نمرات پس آزمون سوگیری توجه و کنترل هیچان گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری داشت. این نتایج نشان دادند که آموزش تنظیم هیجان موجب کاهش نمرات سوگیری توجه و بازداری هیچان زنان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی شد. مطابق با یافته های پژوهش حاضر می توان آموزش تنظیم هیجان را به عنوان یک روش موثر در جهت کاهش سوگیری توجه و بازداری هیجان زنان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: آموزش تنظیم هیجان، اختلال اضطراب اجتماعی، بازداری هیجانی، سوگیری توجه
  • محمد نریمانی، نوشین فایضی*، جمال سوره، وحید فلاحی صفحات 57-74
    پژوهش حاضر به بررسی نقش رگه های سرشت و منش، نیازهای بنیادی روان شناختی و انعطاف پذیری در سرسختی روان شناختی مادران کودکان اتیسم شهر اهواز پرداخت. روش پژوهش توصیفی -همبستگی بود. جامعه آماری تمامی مادران کودکان مبتلابه اختلال اتیسم شهر اهواز در سال 1397 بود. حجم نمونه شامل 130 مادر بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه سرسختی روان شناختی اهواز، پرسش نامه سرشت و منش، مقیاس نیازهای روان شناختی اساسی و سیاهه انعطاف پذیری شناختی بود. داده ها با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان از وجود رابطه منفی بین آسیب پرهیزی و وابستگی-پاداش با سرسختی و رابطه مثبت و معنی داری بین سایر ابعاد سرشت و منش، نیازهای بنیادی روان شناختی و انعطاف پذیری روان شناختی با سرسختی روان شناختی بود. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندمتغیری نشان داد که از بین خرده مقیاس های متغیرهای پیش بین خود-فراروی، نوجویی، شایستگی و ادراک راه حل های جایگزین توانایی پیش بینی سرسختی روان شناختی رادارند. بنابراین، می توان با بهبود و ارتقای شایستگی و ارتباط، نوجویی و خود-فراروی و ادراک راه حل های جایگزین در مادران در جهت بهبود سرسختی روان شناختی مادران کودکان اتیسم گام برداشت و بدین صورت بر بهزیستی روانی آنان افزود.
    کلیدواژگان: اتیسم، انعطاف پذیری، سرشت و منش، سرسختی و نیازهای بنیادی روان شناختی
  • المیرا کیانی پور، فریبا حسنی*، امیرمحسن راه نجات، افسانه قنبری پناه صفحات 75-90

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش تحریف های شناختی زنان مبتلا به اختلال وحشت زدگی بود. این پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری دو ماهه بود.جامعه آماری پژوهش زنان با اختلال وحشت زدگی بودند که در سال 1396 به یکی از بیمارستان های روان پزشکی در تهران جهت درمان سرپایی مراجعه کرده بودند و از میان آن ها تعداد 45 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل(هر گروه 15نفر) جای داده شدند. هر دو گروه آزمایش به طور جداگانه در طی 11 جلسه ، هفته ای دو جلسه ی 90 دقیقه ای و به صورت انفرادی ، تحت درمان قرار گرفتند. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پرسشنامه های تحریف شناختی(1389) و عقاید هراس(1989)پیش از آغاز درمان و پایان جلسات درمان و 2ماه بعد به صورت انفرادی اجرا شد. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و تحلیل کواریانس تک متغیره تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد هر دو روش طرحواره درمانی هیجانی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تحریف شناختی زنان مبتلا به اختلال وحشت زدگی تاثیرگذار بود و موجب کاهش تحریف شناختی دو گروه آزمایش شد اما تفاوتی معنادار در اثرگذاری دو روش درمانی وجود نداشت ، همچنین تفاوت بین پس آزمون و پیگیری معنادار نبود. بنابراین می توان از این دو روش درمان در جهت کاهش تحریف شناختی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال وحشت زدگی، تحریف شناختی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، طرحواره درمانی هیجانی
  • مینا طاهری فرد*، عباس ابوالقاسمی صفحات 91-108
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه راهبردهای تنظیم هیجان، نگرانی، فراخلق و نارسایی های شناختی در افراد با وبدون اختلال اضطراب فراگیر انجام شد. این پژوهش ازنوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری را تمامی بیماران زن و مرد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر مراجعه کننده به مراکز روانپزشکی شهر اردبیل تشکیل دادند. نمونه پژوهش شامل 47بیمار مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر براساس تشخیص روانپزشک و47 فرد عادی براساس مصاحبه بالینی بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی وکریج، مقیاس صفت فراخلق سالوی وپرسشنامه نارسایی شناختی برودبنت استفاده شد. نتایج تحلیل‍ واریانس چندمتغیری نشان داد که میانگین نمرات راهبردهای منفی تنظیم هیجان، نگرانی ونارسایی های شناختی در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر به طور معنی داری بیشتر از افراد عادی بود. درصورتیکه میانگین نمرات راهبردهای مثبت تنظیم هیجان وفراخلق در بیماران مبتلا به ‍ اختلال اضطراب فراگیر به طور معنی داری از افراد عادی کمتر بود. این یافته ها بیان می کند که راهبردهای تنظیم هیجان، نگرانی، فراخلق و نارسایی-های شناختی در آسیب شناسی و پیشگیری اختلال اضطراب فراگیر می تواند قابلیت کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، راهبردهای تنظیم هیجان، فراخلق، نگرانی، نارسایی های شناختی
  • سلمان زارعی* صفحات 109-124
    پژوهش حاضر باهدف تعیین نقش واسطه ای بی حوصلگی و ترس از در حاشیه ماندن در رابطه بین نشانگان افسردگی و استفاده مشکل زا از تلفن همراه انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر نورآباد در سال تحصیلی 1398- 1399 بود. از این جامعه تعداد 276 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس چندبعدی حالت بی حوصلگی، ویرایش دوم سیاهه افسردگی بک، مقیاس استفاده مفرط از تلفن همراه و مقیاس ترس از در حاشیه ماندن گردآوری و با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد اثر مستقیم نشانگان افسردگی ، اثر مستقیم بی حوصلگی و اثر مستقیم ترس از در حاشیه ماندن بر استفاده مشکل زا از تلفن همراه مثبت معنادار بود. همچنین، نتایج نشان داد که نقش واسطه ای بی حوصلگی و ترس از در حاشیه ماندن در رابطه نشانگان افسردگی و استفاده مشکل زا از تلفن همراه معنادار بود. بر اساس یافته ها، می توان نتیجه گرفت که افسردگی، بی حوصلگی و ترس دور بودن از اطلاعات و در حاشیه ماندن از رخدادهای اجتماعی از عوامل مهم اثرگذار بر استفاده مشکل زا از تلفن همراه در بین نوجوانان است. لذا، پیشنهاد می شود که متخصصین از طریق آموزش و مداخلات مشاوره ای با کاهش بی حوصلگی و اضطراب ناشی از در حاشیه بودن به نوجوانان کمک کنند که نشانگان معمول افسردگی و استفاده مشکل زا از تلفن همراه را مدیرت کنند.
    کلیدواژگان: افسردگی، بی حوصلگی، ترس از در حاشیه ماندن، تلفن همراه
  • حسین الهایی، کبری کاظمیان مقدم*، همایون هارون رشیدی صفحات 125-140
    طرحواه درمانی، درمانی است ابتکاری و تلفیقی که هدف اصلی آن تغییر و بهبود طرحواره های ناسازگار اولیه وکمک به توسعه طرحواره های سالم است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی طرحواره درمانی بر بهبود اسنادهای ارتباطی و عملکرد جنسی زنان آسیب دیده از روابط فرازناشویی همسر انجام شد. روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه پژوهش 30 زن آسیب دیده از روابط فرازناشویی همسر (15 زن در گروه کنترل و 15 زن در گروه آزمایش) بودند که به صورت دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. جلسات آموزشی در 6 ماهه اول سال 1398 برگزار شد. برای گردآوری داده ها از شاخص عملکرد جنسی (روزن و همکاران) و مقیاس اسناد ارتباطی (فینچام و برادبری) استفاده شد. گروه آزمایش 8 جلسه (90 دقیقه ای) به صورت هفتگی یک جلسه در طی دو ماه، آموزش طرحواره درمانی دریافت کردند و برای گروه کنترل هیچ مداخله ای انجام نگرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس یکراهه و چندراهه استفاده شد. یافته ها نشان داد که طرحواره درمانی می تواند به طور معناداری موجب بهبود اسناد ارتباطی و عملکرد جنسی افراد گردد . بر اساس یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت که طرحواره درمانی را می توان به عنوان یک مداخله موثر برای بهبود اسنادهای ارتباطی و عملکرد جنسی زنان آسیب دیده از روابط فرازناشویی همسرمدنظر قرار داد.
    کلیدواژگان: اسناد ارتباطی، روابط فرا زناشویی، طرحواره درمانی، عملکرد جنسی
  • زهرا زاهدی، احمد امانی، آرمان عزیزی*، غفار نصیری هانیس، فاطمه زارعین، نرگس ویژه رواری صفحات 141-156
    اختلال روانی افسردگی از علل عمده آشفتگی کیفیت زندگی است که می تواند عملکرد تحصیلی، خانوادگی و اجتماعی را تا مرز ناتوان شدن مختل سازد. هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان راه حل مدار بر افسردگی و کیفیت زندگی دختران افسرده بود. پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش دختران جوانی بودند که در سال 1398 برای درمان افسردگی به مراکز مشاوره شهر تهران مراجعه کرده و با روش در دسترس انتخاب شدند. نمونه شامل 40 نفر که به صورت تصادفی در سه گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان راه حل مدار و گروه کنترل، جایگزین شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه افسردگی و پرسشنامه کیفیت زندگی بود. سپس گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه درمان راه حل مدار طی 9 جلسه 2 ساعته تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل درمانی دریافت نکردند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندگانه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. باوجوداینکه نتایج نشان دادند که هر دو روش درمانی تاثیر مطلوبی بر افسردگی و ارتقاء کیفیت زندگی داشته اند، اما روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد موثرتر بوده است ولی بین دو روش درمانی در هر دو متغیر تفاوت معنی دار وجود ندارد. بنابراین ، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند یک درمان انتخابی برای کاهش افسردگی و افزایش کیفیت زندگی در دختران جوان افسرده باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، درمان راه حل مدار، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی
  • رضا عسگری، شهناز خالقی پور* صفحات 157-172
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اختصاصی سازی حافظه سرگذشتی بر اجتناب تجربی و تحمل پریشانی مردان مبتلا به افسردگی تحت نظر در ندامتگاه انجام شد.طرح پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون-پیگیری وگروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را مردان مبتلا به افسردگی تحت نظر در یکی ازندامتگاه ها در شش ماهه اول سال 1397 تشکیل داده بودند. پس از ارزیابی اولیه با استفاده از مقیاس افسردگی بک، 30 نفر از آن ها به روش دردسترس با توجه به ملاک های ورود و خروج انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (15نفر) گمارده شدند. اختصاصی سازی حافظه سرگذشتی در 7 جلسه90 دقیقه ای (در هر هفته یک جلسه) بر روی گروه آزمایش اجرا شد؛ گروه کنترل به مدت دو ماه در لیست انتظار قرار گرفت. به منظور جمع آوری اطلاعات از مقیاس پذیرش و عمل و تحمل پریشانی محقق ساخته در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری تکراری استفاده شد. یافته ها نشان داد بین دو گروه آزمایش و کنترل، در میانگین نمرات اجتناب و تحمل پریشانی از جلسه پیش آزمون تا پس آزمون تفاوت معناداری وجود داشت و این تاثیر تا مرحله پیگیری که یک ماه به طول انجامید تداوم داشت. در مجموع با توجه به نتایج می توان گفت که درمان اختصاصی سازی حافظه می تواند بر اجتناب و تحمل پریشانی مردان افسرده مستقر در ندامتگاه موثر باشد.
    کلیدواژگان: اختصاصی حافظه سرگذشتی، اجتناب تجربی، تحمل پریشانی، زندانی
|
  • Seyedeh Maasumeh Alavi, Parvin Rafieinia *, Shahrokh Makvand Hosseini, Parviz Sabahi Pages 7-24
    Unified Transdiagnostic treatment is one of the new psychological therapies that the effect of it on many emotional disorders has been established. Therefore, the present study was conducted to investigate the effectiveness of Unified Transdiagnostic treatment on social anxiety symptoms and difficulty of emotional regulations. It was a Single-subject design study with baseline design, the population of this study were all patients with social anxiety disorders referring to medical centers of counseling, psychological and psychiatric in 2017 in Neyshabur, Iran. Of these, 2 people with social anxiety disorders were selected on a purposive method and based on multidimensional evaluation (SCID-I, Connor's social phobia inventory and psychiatrist's interview. The subjects were treated in 15 sessions -60-45 minutes of Unified Trans-diagnostic and during which the baseline stage, 2nd, 3rd. and 4th measurements were evaluated using the Connor's social phobia inventory and Difficulties in Emotion Regulation Scale of Gratz & Roemer. Data were analyzed using MPI, MPR, Cohen's d, effect size and Visual analysis. The results showed that both participants experienced a significant reduction in social anxiety and difficulty in emotional regulation during and after treatment. According to the results of this study, Unified Transdiagnostic therapy was effective in improving the symptoms of social anxiety and difficulty in emotion regulation in patients with social anxiety disorder and therefore, it is suggested as a psychological treatment in clinical practice.
    Keywords: Difficulty in emotion regulation, social anxiety, unified transdiagnostic
  • MohammadAli Besharat *, Fatemeh Reeisi, Hadi Farahmand Pages 25-40

    The present study aimed to examine the mediating role of anger feeling on the relationship between attachment pathologies and depression. It was designed as a correlational research performed with a descriptive method. The research population included all depressed individuals at age range of 18-65 referred to psychology clinics in Isfahan city. Seventy five depressed patients (45 women, 30 men) selected by purposive sampling method among those who satisfied the research inclusion and exclusion criteria. Participants were asked to complete Adult Attachment Inventory, Novaco Anger Scale, and Depression Anxiety Stress Scale. The results indicated that the hypothesized model had a good fit with the observed data. The correlations between insecure attachment styles, anger feeling, and depression were significantly positive. Based on the results of path analysis, anger feeling played a significant mediating role on the relationship between attachment insecurity and depression. According to the results of the present study, it can be concluded that insecure attachment styles and anger feeling can predict severity of depression symptoms. Considering attachment pathologies and anger feeling may have an important clinical role in the processes of prevention, diagnosis and treatment of depression.

    Keywords: anger, Attachment, Depression
  • Behzad Taghipuor *, Sajjad Basharpoor, Roqaye Barzegaran, Narjes Zare, Nemat Zali Kare Nab Pages 41-56
    The purpose of this study was to examine the effectiveness of Emotion Regulation on Attention Bias and Emotional inhabitation in women with social anxiety disorder. This semi-experimental study was conducted using pre-test and post-test with control group The statistical population of this study was compromised the whole female panic disorder patients visited in Ardabil Comprehensive Health clinic in full of 2019. Thirty patients were selected through convenience sampling method and were randomly assigned to two equal experimental and control groups. Experimental group were received the 8 weeks of Emotion Regulation therapy, while control group was not received any. Dot-Probe Software and Emotional Inhabitation Questionnaires were used in pre-test, post-test for gathering data. Data were analyzed via descriptive indices and multivariate analysis of covariance. The result of comparing post-test of scores in two groups showed that there were significant differences in symptoms of Attention Bias and Emotional inhabitation scores between experimental and control group. These results revealed that the Emotion Regulation therapy can reduced the symptoms of Attention Bias and Emotional inhabitation in women with social anxiety disorder. According to the findings of the present study, emotion regulation training can be suggested as an efficient method to reduced attention bias and emotional inhabitation in women with Social Anxiety Disorder.
    Keywords: Attention bias, Emotional inhabitation, emotion regulation, Social Anxiety Disorderr
  • Mohammad Narimani, Nooshin Fayezi *, Jamal Sooreh, Vahid Fallahi Pages 57-74
    The present study investigates the role of the temperament and character traits, basic psychological needs and cognitive flexibility in psychological hardiness of autistic children's mothers in Ahvaz city. The method was descriptive-correctional. The statistical population were included of all mothers of children with autistic dysfunction in Ahvaz. A sample of 130 mothers were selected. The instruments were Ahwaz Hardiness Inventory, Temperament and Character Inventory, and basic psychological needs scale and Cognitive Flexibility Inventory. Data were analyzed by multiple regression and Pearson correlation coefficient. The results showed that there is significant and negative relation between harm avoidance and reward-dependence on hardiness and positive and significant relationship between other dimensions of temperament and character, basic psychological needs and psychological flexibility with psychological hardiness. The results showed that the temperament and character, novelty-seeking and self-transcendence predicted hardiness. Among the subscales, basic psychological needs predicted hardiness. From the cognitive flexibility components, the perception of the alternative solutions had the ability to predict firmness. Therefore, improving the communication, novelty-seeking and self-transcendence, competency and perception of the alternative solutions may enhance the psychological hardiness of mothers of children with autism and it may improve their welfare.
    Keywords: Autism, Flexibility, temperament, character, hardiness, basic psychological needs
  • Elmira Kianipour, Fariba Hassani *, AmirMohsen Rahnejat, Afsaneh Ghanbaripanah Pages 75-90

    The purpose of the study was to comparison of the effectiveness of Emotional Schema Therapy (EST) and Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) on cognitive distortion in women with panic attack disorder. This is quasi-experimental study with pre-test , post-test, two months follow-up stage ,and control group. The study statistical population included all the women with panic attack disorder who referred to on of the Psychiatric Hospital in Tehran for outpatient treatment during 2017. A sample of 45 participants were selected by purposive sampling method and randomly divided into two experimental groups for treatments and one control group, having 15 women in each group. Both two experiments were under treatment individually within 11 sessions of 90-minutes , twice a week. while the control group received no treatment. Cognitive distortion scale (1389) and panic belief inventory (1989) were administered before treatment, the end of treatment sessions and after two months. Data were analyzed using Analysis of variance with repeated measure and univariate covariance analysis. The results showed that both EST and MBCT methods was impressive on cognitive distortion of women with panic attack disorder and decreased cognitive distortion in two experimental groups, but there was not significant difference in the efficacy of the two treatments. Also, the difference between post-test and follow-up was not significant .Therefore , these two therapies can be used to decrease cognitive distortions.

    Keywords: Cognitive Distortions, Emotional Schema Therapy, Mindfulness-based cognitive therapy, Panic Disorder
  • Mina Taherifard *, Abbas Abolghasemi Pages 91-108
    The aim of this study was to compare emotion regulation strategies, worry, meta mood and cognitive failures in patients with GAD and healthy individuals. The curent study was a causal-comparative research. The statistical population included all male and female patients with GAD that were referred to psychiatric centers in the city of Ardabil. The study sample consisted of 47 patients with generalized anxiety disorder based on psychiatrist's diagnosis and 47 normal individuals based on clinical interview who were selected by convenience sampling. Data were collected, using the cognitive emotion regulation questionnaire-version short, Penn state worries questionnaire, treat meta mood scale and cognitive failure’s questionnaire. To analyze the data, MANOVA was used in SPSS software. The results showed that the average scores of the negative emotion regulation strategies, worry and cognitive failures in patients with GAD were significantly more than the normal individuals. The average scores of the positive emotion regulation strategies and meta mood in patients with GAD were significantly lower than the healthy individuals. These findings suggest that emotion regulation strategies, worry, meta mood and cognitive failures can be applicable in the pathology and prevention of generalized anxiety disorder.
    Keywords: generalized anxiety disorder, Emotion regulation strategies, Meta mood, worry, Cognitive Failures
  • Salman Zarei * Pages 109-124
    The aim of current study was to investigate the mediating role of boredom and fear of missing out in the relationship between depression symptoms and problematic cell-phone use. The research design was descriptive-correlational. From the male adolescents’ population in academic year of 1398-1399, a total of 276 high school students selected via multistage cluster sampling method and were examined by Beck Depression Inventory-II (BDI-II), Multidimensional State Boredom Scale(MSBS), Cell-phone Over Use Scale(COUS), and Fear of Missing Out Scale (FOMOS). To analyze the collected data Pearson correlation coefficient and path analysis were conducted. The results of path analysis showed that direct effect of depression symptoms, direct effect of psychological boredom, and the direct effect of fear of missing out on problematic cell-phone use were significantly positive. Also, results showed that the mediating role of psychological boredom and fear of missing out in the relationship between depression symptoms and problematic cell-phone use was significant. Based on the findings, it can be concluded that depression, boredom and fear of missing out information and social events were important factors affecting adolescents’ problematic cell-phone use. Therefore, it is suggested that specialists by reducing boredom and anxiety caused by fear of missing out through training and counseling interventions help adolescents to manage the symptoms of depression and problematic cell-phone use.
    Keywords: boredom, Cell-phone, Depression, Fear of Missing Out
  • Hossein Elhaei, Kobra Kazemianmoghadam *, Homayoon Haroon Rashidi Pages 125-140
    Schema therapy is an innovative and integrated therapy that focuses on changing and improving early maladaptive schema and helping to develop healthy schema. The purpose of this study was to determine the effect of schema therapy on sexual function and relationship attributions among women damaged by marital infidelity. This research method was quasi-experimental with pretest-posttest and control group. The study sample consisted of 30 women affected by their spouse's extramarital affairs (15 women in the control group and 15 women in the experimental group) that were randomly selected and randomly assigned to the two groups. Training sessions were held in the first 6 months of 2019. The data were collected by the Sexual Function Index (Rosen, et al) and Relationship Attribution Measurement (Fincham & Bradbury). Then treatment group underwent eight sessions (90 minutes) weekly about two months, schema therapy. For control group didn’t give any train. Data were analyzed using ANCOVA and MANCOVA. The findings showed that schema therapy could significantly improve sexual function and relationship attributions. Based on the findings, it can be concluded that schema therapy can be considered as an effective intervention to improve communication skills and sexual function of women affected by extramarital affairs.
    Keywords: Extramarital, Relationship Attributions, Sexual function, schema therapy
  • Zahra Zahedi, Ahmad Amani, Arman Azizi *, Ghaffar Nasiri Hanis, Fateme Zarein, Narges Vizheh Ravari Pages 141-156
    A mental disorder depression is one of the major causes of quality of life that can impair educational, family, and social functioning to the point of disability. The research aim was to compare the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy and Solution-focused Therapy on Quality of Life and Depression in depressed young girls. This study was semi-experimental that used pretest and post-test design with a control group. The study population included all depressed girls that referred for treating depression in the year 2019 to counseling centers in Tehran, selected by available sampling method. The sample included 40 depressed young girls that were randomly assigned to three groups of Acceptance and Commitment Therapy; Solution-focused therapy and a control group. Data collected with a depression questionnaire and a quality of life questionnaire. Then Acceptance and Commitment Therapy and Solution-focused Therapy for 9 sessions of 2 hours treated and the control group did not receive anything. Data were analyzed using multiple covariance analyses. Although the results showed that both treatments had a positive effect on depression and improved quality of life, but acceptance commitment therapy was more effective, and there is no significant difference between the two treatments in both variables. Therefore, acceptance and commitment therapy can be a treatment of choice to reduce depression and improve quality of life in depressed young girls.
    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Depression, quality of life, solution-focused therapy
  • Reza Asgari, Shahnaz Khaleghipour * Pages 157-172
    The present study aimed to investigate the effectiveness of autobiographical memory specificity training on experiential avoidance and distress Tolerance in imprisoned men suffering from major depressive disorder. This is a semi experimental study. Thirty subjects were chosen by available sampling from the statistical population of the study which consisted of imprisoned men suffering from major depressive disorder in during the first half of 2018. Subjects were randomly put into two groups, control (n=15) and experimental(n=15). The experimental group received autobiographical memory training in 7 sessions of 90 minutes. The control group was on the waiting list for two months. Acceptance and action questionnaire and distress tolerance scale were used in stages of pre-test, post-test and follow up. Data were analyzed using analysis of measurements repeated ANOVA. Results showed that there were significant differences in mean scores on experiential avoidance, distress tolerance and this effect was stable until the follow-up stage a month later. Result showed, it can be claimed that autobiographical memory Specificity training has an effect on avoidance and distress tolerance in imprisoned men suffering from major depressive disorder.
    Keywords: .Autobiographical memory, major depressive disorder, Experiential Avoidance, Distress Tolerance, prisoner