فهرست مطالب

نشریه عمران و پروژه
سال دوم شماره 10 (پیاپی 20، دی 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه جمشیدی* صفحات 11-30

    پروژه فعالیتی موقت، دارای زمان بندی، شروع و پایان است و برای رسیدن به یک هدف معین برنامه ریزی شده است. مدیریت پروژه، باید پروژه را، سر وقت و همگام با بودجه ی در نظر گرفته شده آماده نماید. کار مدیریت پروژه استفاده از دانش، مهارت و تکنیک برای رسیدن به این هدف است. استانداردهای پروژه، از تکنیک هایی هستند که مدیران پروژه از آنها بهره می گیرند. انتخاب استاندارد مناسب برای پروژه ها درجهت تضمین اجرای درست پروژه امری ضروری است که باید در ابتدای هر پروژه انجام گیرد. با توجه به اینکه انتخاب یک استاندارد در مدیریت پروژه، هزینه های سنگینی به سازمان ها تحمیل می کند، مدیران به دنبال روشی هستند که ریسک کمتر، بازدهی بیشتر و نتیجه بهتری را در خود داشته باشد. ما در این مقاله به توضیحی اجمالی درباره خود موضوع که شامل توضیح درباره مدیریت پروژه، استاندارد مدیریت پروژه و رویکردها در تدوین استانداردهای مدیریت پروژه، دامنه کاربری آنها و نیز 5 استاندارد جهانی که شامل: PMBOK، ISO10006، PRINCE2، APM، OPM3 می باشد پرداخته ایم. برای رسیدن به هدف موضوع انتخابی، این 5 استاندارد جهانی را از لحاظ اهداف آنها در مدیریت پروژه، ویژگی ها و مزایا، فرآیندها ، اجزا و ساختار مورد بررسی قرار داده ایم و به این نتیجه دست یافتیم که استاندارد PMBOK، مدیریت پروژه رابه عنوان راهکارهایی بیانمی کند که دربیشترپروژه ها وزمان هاکاربرددارد. در استاندارد ISO10006 مدیریت تمامی پروژه هابرطبق اصول مدیریت کیفیت و استانداردهای کیفی،انجام می شوند. استاندارد PRINCE2 از روشی ساختاری برای مدیریت پروژه ها استفاده می کند و مدیریتپروژه در استانداردAPM روی روش مدیریت پروژه تمرکزدارد. در استاندارد OPM3 انتخاب پروژه بر اساس بیشترین سود برای سازمان می باشد.

    کلیدواژگان: : استاندارد مدیریت پروژه، PMBOK، ISO10006، PRINCE2، APM، OPM3
  • سمانه اکبری* صفحات 31-42

    یکی از مشکلات کشورهای در حال توسعه در اجرای موفقیت آمیز طرحها و پروژه های اقتصادی و ملی که منجر به اتلاف بسیاری منابع مالی و انسانی می شود، عدم بهره گیری مدیران ارشد سازمانها و شرکتهای فعال در این کشورها از تکنیک های مدیریت پروژه و تاثیر سازماندهی منسجم و علمی در پروژه هاست . در کشور ما تجارب گذشته سازمانها در اجرای پروژه ها بواسطه دوران کم توجهی به قدرت سازماندهی و مدیریت پروژه ها از این ناحیه دچار صدمات غیرقابل جبرانی شده است . مدیریت پروژه، امروزه به عنوان یک علم و دانش درآمده است و استانداردهایی برای آن تدوین شده است و استانداردهایی برای آن به منظور اطمینان از وجود روش های اجرایی موردنظر این استانداردها و شناسایی عناصر مربوط به استاندارد تدوین شده است که علاوه بر مسایل هزینه و زمان به دیگر مسایل مدیریت پروژه مثل تدارکات، محدوده و ریسک می پردازد . در این مقاله ساختار واجزاء کلی سه استاندارد مدیریت پروژه APMو PRINCE2، PMBOK تشریح گردیده و سپس این سه استاندارد از دیدگاه طول عمر پروژه و فرآیندهای اصلی، مدیریت سطوح و مسیولیتها ،نقشهای ویژه در مدیریت پروژه، برنامه ریزی، زمانبندی و کنترل ها بررسی و مقایسه شدند و نقاط قوت و ضعف هر کدام و همچنین جایگاه های استفاده هر کدام از آنها در سازمانها مشخص گردید . در حال حاضر استانداردهای مختلفی در زمینه مدیریت پروژه توسط کشورهای مختلف در حال بازنگری و توسعه می باشد، تا استانداردهای جدیدی طراحی شود. همین موضوعات موجب شده است تا حتی تلاشهای زیادی برای طراحی یک استاندارد جهانی در زمینه مدیریت پروژه صورت گیرد. در این مقاله ابتدا به بررسی مجموعهای از استانداردهای مطرح جهانی در زمینه مدیریت پروژه، دامنه کاربری و علل بکارگیری آنها پرداخته و در ادامه یکی از مهمترین آنها با عنوان Prince2 معرفی خواهد شد.

    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، فرایندهای مدیریتی، استاندارد PMBOK، استاندارد PRINCE2
  • معصومه حیدربیگی* صفحات 43-54

    یکی ازمسایل مهم برای مهندسین در خصوص سازه های بتنی ،پایداری بیشتر این نوع سازه ها بوده است. اکثر سازه های بتن مسلح به مرور زمان و ناشی از شرایط محیطی و یا تاثیر بارهای خارجی وارد بر آنها مانند زلزله، بار ترافیک، انفجار و سایر منابعی که در سازه ارتعاش ایجاد می نمایند دچار زوال و آسیب می شوند. آسیب های سازه ای موجب تغییرات نامطلوب در کارایی سازه می گردند. بنابراین نظارت بر سلامت سازه ها و تشخیص آسیب های آن در مراحل اولیه یکی از موضوعات مورد توجه همیشگی بوده است. با توجه به عوامل مخرب و فرسودگی سازه های بتنی لازم دیده شد که به مجموعه عواملی که باعث آسیب جزیی و کلی به سازه می شوند، پرداخته شده و برای رفع این ایرادات راه حل هایی ارایه گردد . از جمله این عوامل عبارتند از : طراحی نادرست سازه ، بارگذاری بیش از حد بر روی سازه ، ترک خوردگی ، زیرسازی نامناسب ، آتش سوزی یا حریق و خوردگی میلگردها که از جمله ساز و کارهای  ایجاد آسیب در سازه های بتنی می باشند. در این مقاله سعی در بررسی کلی هریک از عوامل مذکور و ارایه راهکارهای مناسب درجهت افزایش عمرسازه های بتنی و کاهش تاثیرات عوامل مخرب شده است

    کلیدواژگان: سازه های بتنی، فرسودگی، آسیب های سازه ای، تخریب سازه ها
  • علی توکلی* صفحات 55-76

    با توجه به مصرف بالای بتن در سازها ولزوم  استفاده از بتن با مقاومت بالا ،استفاده از بتن آماده اجباری شد. محدودیت زمان ؛از ساخت بتن تا تخلیه  وبا وجود مسافتهای زیاد و ترافیک و صرفه اقتصادی در پروژه های بزرگ ضرورت ایجاد شد که در تمام نقاط شهر کارخانه ساخت بتن در محل مناسب ایجاد شود.بچینگ پلانت با متعلقات به عنوان سازنده بتن "کارخانه بتن"است .بچینگها انواع گوناگونی از لحاظ نوع بارگیری ،روش حمل وجابجایی ونوع ترکیب مصالح (میکسر) دسته بندی شده اند.دراگلاین ،لایناربین،کانتینیوز ،پن میکسر و... نمونه های از انواع میکسر می باشد .لذا شناخت انواع بچینگ توانسته است در انتخاب نوع بچینگ  ومحل آن برای موفقیت در طرح مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: بچینگ پلانت، دراگلاین، لایناربین، کانتینیوز، پن میکسر، بتن، هاپر، اسکرو
  • علیرضا هلالی* صفحات 77-87

    تفکر سیستمی به جای رویکرد تقلیل گرایی ، یک نگرش کل نگر ارایه می دهد. طیف گسترده ای از متون مرتبط با تفکر سیستمی که در رشته های مختلف یافت می شوند، اختلاف زیادی در مورد تعاریف و درک تفکر سیستمی ایجاد می کنند. با وجود ابهامات فعلی تعاریف تفکر سیستمی، فلسفه زیربنایی آن تاریخچه طولانی دارد. هدف این مقاله روشن کردن این است که تفکر سیستمی در عصر مدرن چیست و چرا به روش های مختلف تعریف شده است. تعدادی تفسیر از تفکر سیستم ها را با هدف روشن کردن این که آن چیست و چرا به طور متفاوت درک می شود، مشخص می کند. تفکر سیستم ها به طور گسترده در کنترل پیچیدگی پیش روی جهان در دهه های آینده حیاتی است. طیف وسیعی از نظرات در مورد اینکه تفکر سیستم واقعا چیست و چگونه می توان مزایای آن را در عمل مهندسی تحقق بخشید ، وجود دارد. در واقع ، مفهوم آنچه "یک سیستم" را تشکیل می دهد گسترده و متغیر است. هدف جمع آوری چشم اندازهای متنوع تفکر سیستمی مفید در مهندسی و ارایه مجموعه ای از مفاهیم اصلی است که در طراحی و بهره برداری موفقیت آمیز از سیستم های مهندسی مفید هستند. این تحقیق جهت های جدیدی را در مدیریت پروژه و تیوری و عمل تفکر سیستم بررسی می کند.   در تفکر سیستمی، صرفا به اجزاء و جزییات یک سیستم نگاه نمی شود بلکه چگونگی تعامل بین اجزاء و نیز برهم کنش اجزاء و محیط بررسی می شود..موانع و عواملی سبب می شود انسان ها از تفکر سیستمی دور شوند. تفکر سیستمی تفکری کل نگر است در حالی که تکیه صرف بر جزء نگری، امکان فهم الگوهای حاکم بر پدیده و سیستم را از بین می برد. ضمن تشریح مولفه های تفکر سیستمی، به بررسی مهم ترین "موانع" آن پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: تفکر سیستمی، سیستم های مهندسی شده، تفکر سیستم چیست، رویکرد سیستم ها، موانع سیستم
  • حسن سحرخیز* صفحات 88-106
    زمان، هزینه و کیفیت از معیارهای اصلی پروژه محسوب میشوند که مدیران پروژه برای کسب موفقیت در پروژه ها، همواره به دنبال اتمام پروژه ها در کمترین زمان ممکن، با صرف کمترین هزینه و با باالترین کیفیت میباشند. یکی از چالشهای اصلی در این مورد، انتخاب رویکردی مناسب به منظور رسیدن به اهداف مذکور میباشد. از رایجترین رویکردها در این مورد، استفاده از تکنیک موازنه است. در واقع با استفاده از این تکنیک، میتوان بهینه ترین حالت اجرای فعالیتهای پروژه را که کمترین زمان اجرا، کمترین هزینه ی مصرفی و بیشترین کیفیت را به دنبال دارد، بدست آورد. . مدیریت کیفیت پروژه کلیه مراحل و بخش های پروژه را شامل تعریف اولیه پروژه از طریق فرآیندهای پروژه، مدیریت تیم پروژه، اقلام قابل تحویل و اختتام پروژه در بر دارد. امروزه به کارگیری سیستم های مدیریت کیفیت به عنوان ضرورتی برای ضمانت بقای سازمانها، مطرح شده و دراین زمینه تحقیقات و مقالات گوناگونی به رشته تحریر درآمده است، لیکن از استقرار این سیستم در پروژه ها کمتر بحثی به میان آمده است. در این مقاله ضمن تشریح مبحث موازنه هزینه زمان کیفیت، به بررسی مدیریت کیفیت در پروژه ها، به عنوان یکی از مهمترین حوزه های دانش مدیریت پروژه، پرداخته شده و در ادامه بررسی مفاهیم هزینه یابی کیفیت در خصوص مدیریت کیفیت در پروژه ها مورد تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت کیفیت، بهبود کیفیت، موازنه هزینه-زمان، هزینه یابی کیفیت، هزینه، مالیات
|
  • Fatemeh Jamshidi * Pages 11-30

    A temporary activity project has a timing, start and end and is planned to achieve a specific goal. Project management must prepare the project on time and in line with the intended budget. The task of project management is to use knowledge, skills and techniques to achieve this goal. Project standards are techniques that project managers’ use. Choosing the right standard for projects is essential to ensure that the project is properly implemented at the beginning of each project. Given that choosing a standard in project management imposes heavy costs on organizations, managers are looking for a way that has less risk, more efficiency and better results. In this article, we provide a brief explanation of the subject itself, which includes a description of project management, project management standards and approaches to the development of project management standards, their scope and 5 global standards, including: PMBOK, ISO10006, PRINCE2, APM, OPM3 have paid. To achieve the goal of the selected topic, we examined these 5 global standards in terms of their goals in project management, features and benefits, processes, components and structure, and concluded that the PMBOK standard, project management as Expresses solutions that are used in most projects and times. In ISO10006 standard, all projects are managed according to the principles of quality management and quality standards. The PRINCE2 standard uses a structured approach to project management, and project management in the APM standard focuses on the project management approach. In OPM3 standard, project selection is based on the maximum benefit for the organization.

    Keywords: Project Management Standard, PMBOK, ISO10006, PRINCE2, APM, OPM3
  • Samaneh Akbari * Pages 31-42

    One of the problems of developing countries in the successful implementation of economic and national plans and projects, which leads to the loss of many financial and human resources, is the lack of senior managers of organizations and companies operating in these countries of project management techniques and the impact of organization. Coherent and scientific in projects. In our country, the past experiences of organizations in the implementation of projects have suffered irreparable damage due to the period of lack of attention to the power of organizing and managing projects in this area.. In this article, the structure and general components of three project management standards APM and PRINCE2, PMBOK are described and then these three standards are reviewed from the perspective of project life and main processes, level management and responsibilities, special roles in project management, planning, scheduling and controls. They were compared and the strengths and weaknesses of each as well as the positions of use of each of them in the organizations were identified.

    Keywords: project management, management processes, PMBOK Standard, PRINCE Standard
  • Masume Heydarbeygi * Pages 43-54

    One of the most important issues for engineers regarding concrete structures has been the greater stability of these types of structures. Most reinforced concrete structures deteriorate over time due to environmental conditions or the impact of external loads on them, such as earthquakes, traffic loads, explosions and other sources that cause vibration in the structure. Structural damage causes adverse changes in the performance of the structure. Therefore, monitoring the health of structures and diagnosing their damage in the early stages has always been one of the topics of concern. Due to the destructive factors and Deterioration of concrete structures, it was necessary to address the set of factors that cause partial and general damage to the structure, and to provide solutions to address these problems. These factors include: improper design of the structure, overloading on the structure, cracking, improper substructure, fire and corrosion of rebars, which are among the mechanisms of causing damage in concrete structures. In this article, an attempt has been made to review each of the mentioned factors and provide appropriate solutions to increase the life of concrete structures and reduce the effects of destructive factors.

    Keywords: Concrete Structures, Erosion, Structural Damages, Structural Demolition
  • Ali Tavakoli * Pages 55-76

    Due to the high consumption of concrete in the instruments and the need to use high-strength concrete, the use of ready-mixed concrete became mandatory. Limitations From making concrete to draining and despite the long distances and traffic and economic efficiency there was a need for large projects build a concrete factory in a suitable place in all parts of the city. Batching plant with accessories as a concrete manufacturer is a "concrete factory" Batching are classified into different types in terms of type of loading, method of transportation and handling, and type of material mix (mixer).

    Keywords: Batching Plant, Dragline, Linearbin, Continuum, Pen Mixer, Concrete, Hopper, Screw
  • Alireza Helali * Pages 77-87

    Systems thinking offers a holistic approach rather than a reductionist approach, the broad range of the ST-related literature found in various disciplines, generates a great deal of disagreement about definitions and understanding of systems thinking. Despite the current ambiguities of ST definitions, its underlying philosophy has a long history. This paper aims to clarify what ST is in the modern day and why it is defined in so many different ways. It identifies a number of interpretations of systems thinking with the purpose of clarifying what it is and why it is variously understood. Systems thinking is widely believed to be critical in handling the complexity facing the world in the coming decades. There is a wide range of opinion as to what systems thinking really is, and how its benefits can be realized in engineering practice. In fact, the concept of what constitutes a „system‟ is wide and variable. The purpose of the paper is to draw together diverse perspectives of systems thinking useful in engineering, and to present a set of core concepts that are useful in the successful design and operation of engineered systems. This research examines new directions in project management and systems thinking theory and practice. In systems thinking, not only the components and details of a system are looked at, but also how the interaction between components and the interaction of components and the environment are examined. Obstacles and factors cause people to move away from system thinking. Systemic thinking is clichéd thinking, while relying solely on details eliminates the possibility of understanding the patterns that govern the phenomenon and the system. While describing the components of systems thinking, its most important "obstacles" are examined.

    Keywords: Systems Thinking, Engineered systems, what is systems thinking, Systems approach, System barriers
  • Hassan Saharkhiz * Pages 88-106
    Time, cost and quality are the main criteria of the project that project managers to achieve success in projects, always seek to complete projects in the shortest possible time, at the lowest cost and with the highest quality. One of the main challenges in this case is choosing the right approach to achieve these goals. One of the most common approaches in this case is to use the balancing technique. In fact, by using this technique, the most optimal mode of project activities can be achieved, which leads to the least execution time, the lowest cost and the highest quality. . Project quality management includes all stages and parts of the project, including the initial definition of the project through project processes, project team management, deliverables, and project completion. Nowadays, the use of quality management systems has been proposed as a necessity to ensure the survival of organizations, and various researches and articles have been written in this field, but the establishment of this system in projects has been less discussed. In this article, while explaining the issue of quality time cost balance, quality management in projects is examined as one of the most important areas of project management knowledge, and then the concepts of quality costing regarding quality management in projects are examined. Is analyzed.
    Keywords: project management, project quality management, quality improvement, cost-time balance, quality costing