فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 146، مهر و آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اسماعیل شیری، حمیدرضا پوراعتماد*، جلیل فتح آبادی، محمد نریمانی صفحات 422-437
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات کودکان دارای اختلال طیف اتیسم، رفتارهای اضافه است که باعث می شود به بسیاری از برنامه های آموزشی توان بخشی مقاوم باشند. به نظر می رسد که مداخلات رفتاری والدمحور شیوهای موثر برای فایق شدن به این مشکلات باشد؛ هرچند که این شیوه ها به درستی معرفی نشده اند. هدف از انجام این مطالعه، مرور سیستماتیک این مطالعات و نتایج اولیه و ثانویه آن ها، تحلیل مولفه های درمان رفتاری والدمحور و بررسی ضرورت گسترش این برنامه ها در خانواده های ایرانی است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات مروری نظام مند است. در این مطالعه مقالات معتبر در پایگاه های داده های داخلی مرکز اطلاعات علمی دانشگاهی و مگ ایران در بازه زمانی 1385 تا 1397 و پایگاه های خارجی مدلاین، پابمد، اسپیرینگر، ساینس دایرکت، Online library و PsycINFOT در بازه زمانی 1378 تا 1395 در زمینه مداخلات رفتاری والدمحور برای درمان رفتارهای اضافه اختلال اتیسم جست وجو شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    این مطالعه با کد اخلاق IR.SBU.ICBS.97/1013 در کمیته اخلاق پژوهش های زیستی دانشگاه شهید بهشتی به تصویب رسیده است.

    یافته ها

    نتایج نه مطالعه بیانگر تاثیر مثبت درمان رفتاری والدمحور بر رفتار های اضافه مانند رفتارهای تکراری، بی قراری (چرخش خلقی، پرخاشگری، خود جرحی)، پژواک گویی و رفتارهای مخرب بود (نتایج اولیه). همچنین این مداخلات سبب بهبود رفتارهای انطباقی کودکان و کارکردهای والدین چون خودکارآمدی، سبک والدگری و مشکلات روان شناختی شده بودند (نتایج ثانویه). مولفه های برنامه های درمانی شامل انواع مداخلات پیامد محور (مانند توقف پاسخ و باز راهنمایی)، مداخلات پیشایند محور الف (مانند طراحی برنامه روزانه) و مداخلات پیشایند محور ب (مانند غنی سازی محیط با بازی) بودند. سه مطالعه دارای قطعیت شواهد متوسط و شش مطالعه دارای قطعیت شواهد بالا بودند.

    نتیجه گیری

     نتایج این مطالعه حاکی از اثربخشی مداخلات رفتاری والدمحور بر رفتارهای اضافه در کودکان دارای اتیسم است. مطالعات آینده باید بر جامعیت تمامی مولفه های اثربخش در برنامه رفتاری والدمحور و امکان قابلیت اجرای مداخله در مکان های مختلف تاکید داشته باشند. پیشنهاد می شود در داخل کشور نیز برنامه های درمانی والدمحور در مورد رفتارهای اضافه کودکان دارای اتیسم طراحی شود.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، رفتارهای اضافه، مداخلات رفتاری والدمحور، مرور نظام مند
  • سید محمود طباطبائی*، غلامرضا چلبیانلو صفحات 438-449
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش تاب آوری بر میزان عاطفه مثبت و منفی و کاهش آشفتگی های روان شناختی مادران دارای کودک مبتلا به اختلال بیش فعالی نقص توجه  بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مادران دارای کودک مبتلا به اختلال نقص توجه بیش فعالی شهر تبریز در سال 1398 بود که از میان آن ها با روش نمونه گیری دردسترس سی نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس عاطفه مثبت و منفی و پرسش نامه اضطراب، افسردگی و استرس بود.

    ملاحظات اخلاقی: 

    این مطالعه با کد اخلاق IR.IAU.TABRIZ.REC.1398.062 به تصویب کمیته اخلاق پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز رسید.

    یافته ها

    نتایج نه جلسه 90 دقیقه ای آموزش گروهی تاب آوری (برگرفته از برنامه هندرسون و میلشتاین، 2003) نشان داد آموزش تاب آوری منجر به افزایش عاطفه مثبت و کاهش عاطفه منفی و همچنین کاهش آشفتگی های روان شناختی مادران دارای کودک مبتلا به اختلال نقص توجه بیش فعالی می شود. 

    نتیجه گیری

    این نتایج نشان می دهد آموزش تاب آوری می تواند به عنوان یک روش آموزشی درمانی در افزایش عواطف مثبت و کاهش عواطف منفی و آشفنگی های روانی مادران دارای کودک مبتلا به اختلالات کودکی موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: کلمات کلیدی اختلال بیش فعالی نقص توجه، تاب آوری، آشفتگی روانی، عاطفه مثبت و منفی
  • علیرضا امانی، علی کمالی، بهمن صادقی*، علیرضا سیستانی، مهدی توکلی زاده، سجاد قدبیگی، فرید ثاقبی، مجتبی احمدلو صفحات 450-461
    زمینه و هدف

    آسیب های مچ پا یکی از شایع ترین آسیب های اسکلتی عضلانی در فعالیت های ورزشی است که به طور کلی10 الی 15 درصد از کل آسیب ها را شامل می شود. از آنجایی که کنترل درد و التهاب در پیچ خوردگی مچ پا از اهداف اصلی درمان است، بنابراین بر آن شدیم تا اثرات درمانی گیاه چله داغی، با عنوان پماد چله داغی را با یک ژل متداول درمانی نظیر پیروکسیکام مقایسه کنیم. 

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی دوسوکور و با روش نمونه گیری متوالی به مدت شش ماه از مرداد سال 1397 تا دی سال 1397 انجام شد.کلیه بیماران پس از مراجعه رضایت نامه را تکمیل کردند و مشخصات بیماران و متغیرهای مطالعه توسط ارزیابی کننده در فرم تحقیق ثبت شد. برای سنجش التهاب مفصل، مچ پا با متر نواری در ناحیه قوزک ها اندازه گیری (برحسب سانتی متر) شد. برای اندازه گیری درجه حرکات مچ پا هم از گونیامتر استفاده شد. علامت خون مردگی مچ پا نیز از طریق معاینه فیزیکی، مشاهده و بررسی و در چک لیست ثبت شد. پس از جمع آوری داده ها و ورود اطلاعات در نرم افزار آماریSPSS  نسخه 18، با استفاده از آزمون های آماری (من ویتنی یو ، آنووا و کای دو)تجزیه و تحلیل اماری صورت گرفت.

    ملاحظات اخلاقی:

     این مطالعه با کد اخلاق IR.ARAKMU.REC.1396.55 در کمیته اخلاق پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اراک و کد ثبت کارآزمایی بالینی IRCT2017071720258N53 به تصویب رسید.

    یافته ها

    میانگین سن در گروه کنترل 8/6±34/2 سال و در گروه مورد 8/9±35/4 سال بود که با توجه به نوع آزمون من ویتنی یو اختلاف معنادار آماری وجود نداشت (0/05<P). همچنین میانگین قد در گروه کنترل 0/12±1/7 متر و در گروه آزمایش 0/11±1/72 متر بود. همچنین نتایج نشان داد که بین میانگین شاخص های شدت درد، شدت تورم و التهاب دور مفاصل به غیر از خون مردگی، در دو گروه مورد مطالعه قبل و بعد از مداخله اختلاف معنادار آماری وجود داشت (0/05>P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که پماد چله داغی در سه هفته می تواند در کاهش درد موضعی، و التهاب نسبت به درمان با ژل پیروکسکام موثرتر باشد.

    کلیدواژگان: پماد چله داغی، ژل پیروکسیکام، پیچ خوردگی، مچ پا
  • لیلا دهقان، حمید دالوند*، صادق صمدی، محسن ابراهیمی منفرد، فاطمه رفیعی صفحات 462-471
    زمینه و هدف

    اختلالات اسکلتی عضلانی در دانشجویانی که در تماس مستقیم با بیماران هستند از شیوع نسبتا بالاتری برخوردار است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع دردهای اسکلتی عضلانی در دانشجویان دانشکده های توان بخشی، دندان پزشکی و پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اراک انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی، 538 نفر از دانشجویان دانشکده های توان بخشی، پرستاری و دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اراک به صورت نمونه گیری غیراحتمالی و از نوع سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. متغیرهای مورد بررسی سن، جنس، شاخص توده بدنی، رشته تحصیلی و مدت زمان استفاده ار تلفن هوشمند در طی روز و دردهای اسکلتی عضلانی در نه ناحیه از بدن (گردن، شانه ها، آرنج ها، مچ و دست ها، پشت، نشیمن و کمر، ران ها، زانوها و پاها) بودند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه جمعیت شناختی و پرسش نامه نوردیک بود. تجزیه و تحلیل داده های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام گرفت.

    ملاحظات اخلاقی: 

    این پژوهش با کد اخلاق  IR.ARAKMU.REC.1397.253 در کمیته اخلاق پژوهش دانشگاه علوم پزشکی اراک تایید شده است.

    یافته ها

    در این مطالعه 538 دانشجو (205 مذکر و 333 مونث) مورد بررسی قرار گرفتند که میانگین سنی آن ها 2/53± 22/04 بود. فراوانی شیوع دردهای اسکلتی عضلانی در ستون فقرات (گردن 29/4 درصد، پشت 24/3 درصد و کمر 37/2 درصد) بیشتر از اندام های فوقانی و تحتانی بود. دردهای اسکلتی عضلانی در شانه، پشت، کمر و ران بر اساس جنس و دردهای اسکلتی عضلانی  در گردن و مچ پا و پا بر اساس سن اختلاف معنی داری نشان داد (0/05>P). دردهای اسکلتی عضلانی در نواحی پشت و مچ پا و پا بر اساس ساعات استفاده از تلفن هوشمند در روز اختلاف معنی داری نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد دانشجویان رشته های توان بخشی، پرستاری و دندان پزشکی در معرض دردهای اسکلتی عضلانی، به ویژه در نواحی ستون فقرات کمری، گردنی و پشت هستند.

    کلیدواژگان: درد اسکلتی عضلانی، شیوع، دانشجو، توان بخشی، پرستاری، دندان پزشکی
  • اعظم هاشمیان مقدم، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف*، محمدسعید عبدخدایی، حسین کارشکی صفحات 472-487
    زمینه و هدف

    مقابله در برابر استرس یکی از مهم ترین حوزه های پژوهش در روان شناسی سلامت است. انجام پژوهش در این راستا مستلزم وجود ابزاری با ویژگی های روان سنجی پرقدرت و رواسازی در فرهنگ ایرانی است. هدف از این مطالعه بررسی ساختار عاملی پرکاربردترین مقیاس خلاصه شده یعنی فرم کوتاه مقابله کارور بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه مقطعی و روش شناختی از نوع آزمون سازی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در سال 1397-1398 دانشگاه بیرجند بودند. نمونه گیری به روش در دسترس بود. شرط ورود به پژوهش تجربه یک استرس در خلال حداقل شش ماه گذشته بود. پس از کسب نمره متوسط یا زیاد در میزان استرس ادراک شده، 629 دانشجو فرم 28 سوالی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نسخه 15 نرم افزار SPSS و نرم افزار لیزرل نسخه 8/8 تجزیه و تحلیل شدند. تحلیل عاملی اکتشافی به منظور تعیین ساختارعاملی پرسش نامه انجام شد. به منظور تایید عوامل به دست آمده از تحلیلی عاملی تاییدی استفاده شد. پایایی از طریق بازآزمایی و همسانی درونی انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    این مطالعه بخشی از پایان نامه دکتری است که با کد اخلاقIR.UM.REC. 3/50099 در دانشگاه فردوسی مشهد به ثبت رسیده است. قبل از ورود به پژوهش رضایت آگاهانه از شرکت کنندگان کسب شد.

    یافته ها

    پس از تایید روایی صوری و محتوایی به صورت کمی و کیفی، نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی پس از چرخش واریماکس نشان داد 139/55 درصد از واریانس کلی توسط هشت عامل اول با ارزش ویژه بالاتر از یک تبیین شده اند. اما در تحلیل عاملی تاییدی مرحله اول دو عامل چهار و هفت به دلیل عدم قدرت کافی در تبیین متغیرهای مکنون حذف شدند و نهایتا شاخص های نیکویی برازش RMSEA ,PNFI, GFI, IFI, CFI, AGFI، برازندگی ساختار شش عاملی با داده ها را تایید کردند. پایایی ابزار با روش همسانی درونی (0/73=α) و بازآزمایی (0/59=r) نیز مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    فرم کوتاه شده شش عاملی ترجیح اعمال مقابله ای کارور، از روایی و پایایی مطلوب در نمونه دانشجویی برخوردار بود و می توان از این ابزار در مطالعات حوزه روان شناسی سلامت بهره جست.

    کلیدواژگان: مهارت مقابله، استرس، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی
  • عاطفه زراستوند، طاهر تیزدست*، جواد خلعتبری، شهنام ابوالقاسمی صفحات 488-497
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت، بر خودتنظیمی زناشویی، دلزدگی زناشویی و خودانتقادی زنان نابارور بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش آزمایشی  با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه زنان نابارور مراجعه کننده به مراکز ناباروری شهرستان چالوس و نوشهر در سال 1397-1398 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی آسان سی نفر از زنان نابارور در دو گروه درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت (پانزده نفر) و کنترل (پانزده نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت (هشت جلسه 90 دقیقه ای) قرار گرفت. گروه کنترل در طی این مدت هیچ گونه مداخله خاصی دریافت نکرد. از پرسش نامه های خودتنظیمی زناشویی ویلسون و همکاران، دلزدگی زناشویی پاینز و خودانتقادی تامپسون و زاروف به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسش نامه ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    این پژوهش با کد IR.IAU.TON.REC.1397.030 توسط کمیته اخلاق پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن به تصویب رسیده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که نمرات خودتنظیمی زناشویی زنان نابارور پس از درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت در گروه آزمایش، نسبت به گروه کنترل به طور معناداری افزایش و همچنین نمرات دلزدگی زناشویی و خودانتقادی کاهش یافته است(0/01< P ).

    نتیجه گیری

    بنابراین، به مشاوران و درمانگران، استفاده از درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت برای بهبود خودتنظیمی زناشویی، دلزدگی زناشویی و خودانتقادی زنان نابارور پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت، خودتنظیمی زناشویی، دلزدگی زناشویی، خودانتقادی، ناباروری
  • سید هادی سیدی، رامبد خواجه ای*، امیر رشیدلمیر، محمدرضا رمضان پور، جمشید مهرزاد صفحات 498-511
    زمینه و هدف

    بیماری عروق کرونر قلب یکی از علل اصلی مرگ و میر افراد در جوامع امروز است. فعالیت های ورزشی سبب افزایش برخی فاکتورهای تاثیرگذار بر این بیماری می شود. هدف از این پژوهش تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی هوازی بر سطوح اندوستاتین در بیماران بای پس عروق کرونر (CABG) بود.

    مواد و روش ها

    شرکت کننده های این پژوهش را 24 مرد بیمار تشکیل می دادند که به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (دوازده نفر) و کنترل (دوازده نفر) با میانگین سن 6/90 ± 55/37 سال، وزن 5/87 ± 75/45 کیلوگرم، قد 3/36 ± 173/27 سانتی متر و شاخص توده بدن1/55 ± 25/11 کیلوگرم / مربع تقسیم شدند. گروه آزمایش هشت هفته تمرین مقاومتی هوازی را با توجه به ارزیابی ها (وضعیت قلبی ریوی و تست تحمل ورزش) به مدت یک الی یک ساعت و نیم انجام دادند (سه جلسه در هفته) و گروه کنترل در این مدت بدون تمرین بودند. جهت اندازه گیری سطوح اندوستاتین، نمونه گیری خونی 48 ساعت قبل از شروع پروتکل و همچنین 48 ساعت پس از آخرین جلسه پروتکل در حالی که همه آزمودنی ها ناشتا بودند، انجام شد. برای تحلیل داده ها از آزمون شاپیرو ویلک جهت نرمال کردن داده ها و از آزمون تی استودنت در گروه های مستقل و همبسته در سطح معنی داری 0/05 استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    این پژوهش پس دریافت کد اخلاق IR.IAU.NEYSHABUR.REC.1398.018 و همچنین کد بالینیIRCT20191228045916N1 انجام شده است.

    یافته ها

    پژوهش حاضر نشان داد گروه تمرینات مقاومتی هوازی، کاهش معنی داری در سطوح اندوستاتین (1/672=P=0/001) (T)، در مقایسه با گروه کنترل داشته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، به نظر می رسد که تمرین مقاومتی هوازی سطوح آندوستاتین را کاهش می دهد که به عنوان یک عامل ضد رگ زایی شناخته می شود.

    کلیدواژگان: اندوستاتین، تمرینات مقاومتی هوازی، بیماران آترواسکلروز پس از بای پس عروق کرونر
  • حسین همتی*، جلال ابوطالبی، مهیا فرزین، غزاله همتی، الهه رفعیی صفحات 512-523
    زمینه و هدف

    کاتترگذاری ورید ژوگلار داخلی اقدامی معمول جهت دسترسی به ورید مرکزی به منظور پایش همودینامیک، تجویز بلند مدت مایعات، آنتی بیوتیک ها، تغذیه تزریقی و انجام همودیالیز در بیماران تحت مراقبت های ویژه است. ما در این تحقیق به بررسی اطلاعات جمعیت شناختی و بالینی بیماران تحت عمل با سونوگرافی در کانولاسیون ورید ژگولار داخلی نیازمند کاتتر ورید مرکزی مراجعه کننده به بیمارستان رازی رشت در سال 1396 پرداخته ایم. هدف از این مطالعه، بررسی اطلاعات جمعیت شناختی و بالینی بیماران تحت عمل با سونوگرافی در کانولاسیون ورید ژگولار داخلی نیازمندکاتتر ورید مرکزی بود.

    مواد و روش ها

    پس از تصویب طرح در کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی گیلان این مطالعه در بخش جراحی عمومی بیمارستان رازی در سال 1396 روی صد بیماران نیازمند تعبیه کاتتر ورید مرکزی انجام شد. مشخصات جمعیت شناختی (سن، جنس، نمایه توده بدنی، محل تعبیه کاتتر، نوع گردن، فاصله دو ناحیه تعیین شده) در فرم مخصوص ساخته شده توسط محقق، وارد شد و پس از اتمام طرح، مورد بررسی و آنالیز آماری قرار گرفت.

    ملاحظات اخلاقی: 

    این پژوهش مورد تایید کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی گیلان است (IR.GUMS.REC.1396.20).

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران مورد مطالعه در کل 16/09± 58/72 سال بود. فاصله دو ناحیه لند مارک آناتومیک و سونوگرافی در مردان در مقایسه با زنان بیشتر بود، اما اختلاف معنی دار آماری وجود نداشت (P> 0/05). ولی مابین دیگر متغیر های مورد مطالعه هیچ تفاوت معنی دار آماری وجود نداشت (P> 0/05).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که در کاتتریزاسیون ورید ژوگولار داخلی با هدایت سونوگرافی زمان دسترسی کمتر و میزان عوارض کمتر بود.

    کلیدواژگان: کانولاسیون ورید مرکزی، ورید ژوگولار، اولتراسونوگرافی
  • فاطمه حیدری سروشجانی، مجید خیرالهی*، پریچهره یغمایی، فتاح ستوده نژاد نعمت اللهی صفحات 524-539
    زمینه و هدف

    بیماری آلزایمر یک بیماری مغزی ازبین برنده اعصاب است که به مرور حافظه و مهارت های شناختی را تخریب می کند. در این بیماری تجمع بتا آمیلویید، استرس اکسیداتیو، نقص در سیستم کولینرژیک و التهاب منجر به مرگ نورون ها و نهایتا انحطاط مغزی می شود. دونپزیل و هیوسیاموزید دارای تاثیرات مهاری بر این عوامل بیماری زا هستند. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر این دو ترکیب بر حافظه و یادگیری موش های صحرایی آلزایمری بود.

    مواد و روش ها

    در مطالعه تجربی حاضر، شصت رت نر نژاد ویستار با سن تقریبی هفت هفته در گروه های کنترل (آب و غذای معمولی دریافت کردند)؛ PBS (تحت عمل جراحی قرار گرفته و PBS دریافت کردند)؛ آلزایمر اول (تحت عمل جراحی آلزایمری، بتا آمیلویید دریافت کردند)؛ آلزایمر دوم (پس از جراحی آلزایمری روزانه یک سی سی نرمال سالین دریافت می کردند) و گروه های تیمار که پس از آلزایمری شدن به مدت 28 روز، روزانه 10 میلی گرم بر کیلوگرم هیوسیاموزید (گروه هیوسیاموزید) و 4 میلی گرم بر کیلوگرم دونپزیل (گروه دونپزیل) به صورت گاواژ دریافت کردند، تقسیم شدند. برای ارزیابی یادگیری و حافظه از آزمون ماز آبی موریس استفاده شد. داده ها توسط آزمون آنالیز آماری وان وی آنووا (One way) و آزمون Post Hoc (پست هاک) بررسی شدند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    مجوز تحقیق توسط کمیته اخلاق در پژوهش های زیست پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات با کد IR.IAU.SRB.REC 1397.057 صادر شد.

    یافته ها

    تزریق بتا آمیلویید موجب آسیب بسیار به حافظه شد. گروه های تیمار با هیوسیاموزید و دونپزیل نسبت به گروه آلزایمری، زمان و مسافت کمتری را برای یافتن سکوی پنهان سپری کردند (001/P<0) و در مرحله یادآوری که قبلا سکوی پنهان قرار داشت نیز زمان بیشتری را در ربع محلی گذراندند (001/P<0).

    نتیجه گیری

     تیمار با هیوسیاموزید و دونپزیل موجب بهبود حافظه فضایی در موش های آلزایمری می شود. به نظر می رسد این ترکیبات در پیشگیری و درمان بیماری آلزایمر نقش بارزی داشته باشند.

    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، هیوسیاموزید، دونپزیل، آزمون ماز آبی موریس، حافظه فضایی
  • معصومه رحیم زاده، سیروس نعیمی*، محمد مهدی مغنی باشی، خلیل خاشعی ورنامخواستی صفحات 540-549
    زمینه و هدف

    در بیماری لوسمی میلوییدی حاد مقدار زیادی سلول نابالغ ایجاد می شود که می تواند مرتبط با حضور برخی از چندشکلی های تک نوکلیوتیدی در موقعیت های ژنی رمزکننده آنزیم های دخیل در مسیرهای سیگنالی هدایت کننده تکامل و فعال سازی سلول ها باشد. هدف این مطالعه، بررسی ارتباط پلی مورفیسم A/C)  rs104893674) ژن  ZAP-70 با خطر ابتلا به لوسمی میلوییدی حاد در نمونه های تهیه شده از بیمارستان های دو استان فارس و اصفهان بود. 

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد شاهدی که در سال 1398 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون انجام شد، 94 فرد مبتلا به لوسمی میلوییدی حاد به عنوان مورد و 99 فرد سالم به عنوان کنترل (همسان سازی شده از لحاظ سن و جنس)، انتخاب شدند. پس از نمونه گیری و استخراج DNA، پلی مورفیسم مذکور با روش Tetra Primer ARMS PCR مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار
     SPSS نسخه 23 و آزمون آماری مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند. 

    ملاحظات اخلاقی:

     این مطالعه با کد اخلاق IR.IAU.KAU.REC.1398.051 به تصویب کمیته اخلاق معاونت پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون رسید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از وجود ارتباط معنی دار همراه با اختصاصیت ژنوتیپی و آللی پلی مورفیسم A/C) rs104893674) با استعداد ابتلا به لوسمی میلوییدی حاد بود. بدین صورت که افراد با ژنوتیپ AC و دارای آلل A در این موقعیت پلی مورفیک، بیشتر مستعد ابتلا به لوسمی میلوییدی حاد هستند (P=0/000). 

    نتیجه گیری

    ارتباط لوسمی میلوییدی حاد با چندشکلی موقعیت ژنتیکی رمزکننده پروتئین ZAP-70، می تواند به عنوان گزینه ای برای پیش آگهی این عارضه در افراد مستعد مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: لوسمی میلوئیدی حاد، زپ70، لوسمی، پلی مورفیسم
  • سید مصطفی مرتضوی، غلامرضا شریفی راد*، سیامک محبی صفحات 550-569
    زمینه و هدف

    آموزش های بالینی، آموزش هایی هستند به واسطه آن ها دانشجویان بالینی در بیمارستان ها، دروس تیوری آموخته شده را به صورت عملی فرا می گیرند و نقش مهمی در بهبود فرایند های درمانی و ارایه بهتر خدمات به بیماران دارند. بنابراین هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر کیفیت آموزش بالینی در بیمارستان های شهر ساوه بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع مطالعات ترکیبی و از جمله طرح های اکتشافی است. در مرحله کیفی برای تبیین موضوع کیفیت آموزش های بالینی از روش کیفی گراندد اشتراوس و کوربین 1998 استفاده شد. با توجه به جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 140 نفر تعیین شد که 20 نفر در مصاحبه شرکت کرده و 120 نفر نیز پرسش نامه کاغذی و الکترونیکی را تکمیل کردند. مصاحبه های نیمه ساختارمند و پرسش نامه محقق ساخته با ضریب آلفای کرونباخ 0/958 به عنوان ابزار جمع آوری داده ها انتخاب شدند. با استفاده از نرم افزارهای MAZQDA نسخه 10 و SPSS نسخه 26 گویه های حاصل از تحقیقات کیفی تجزیه و تحلیل شد و جهت شناسایی عوامل از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    این پژوهش طبق نامه شماره 1809/30/د/98 جزو اولویت های پژوهشی معاونت درمان دانشکده علوم پزشکی ساوه است و همچنین طی نامه شماره127/44/د/99 اجازه انجام این پژوهش در دانشکده علوم پزشکی ساوه داده شده است.

    یافته ها:

     پنج عامل به عنوان عوامل موثر بر کیفیت آموزش بالینی به دست آمد. عامل اول، فضا و امکانات شامل امکانات رفاهی جهت دانشجویان و ایجاد اتاق های آموزشی در هر بخش و اجازه استفاده دانشجویان از تجهیزات و لوازم مصرفی، عامل دوم، بهبود فرایندهای آموزشی برای رسیدن به اهداف بیمارستان و رضایتمندی و ایمنی بیمار، عامل سوم، کمبودهای آموزشی و مدیریتی شامل عدم وجود طرح درس مشخص، کمبود هیات علمی و عدم مشارکت دانشجو و استاد در فرایند تدریس، عامل چهارم، ارزیابی استاد شامل کمبود استادان باتجربه و ایجاد روحیه مشارکتی در تدریس و عامل پنجم، ارتقای کیفی آموزش شامل ایجاد انگیزه مادی و معنوی در دانشجویان و استادان و امکانات جدید آموزشی و توانمندسازی استادان بود.

    نتیجه گیری

    پنج عامل شامل فضا و امکانات، پیامدهای بهبود فرایندهای آموزشی، کمبودهای آموزشی و مدیریتی، ارزیابی استاد و ارتقاء کیفی آموزش و بهبود فرایندهای آموزشی به عنوان عوامل موثر بر کیفیت آموزش بالینی در بیمارستان های شهر ساوه شناسایی شدند که توجه به آن ها می تواند در بهبود فرایند آموزش و بهبود کیفیت ارایه خدمات به مردم مفید باشد.

    کلیدواژگان: آموزش بالینی، کیفیت آموزش، بیمارستان، شهر ساوه
  • محبوبه شیخان، محمدرضا کردی*، حمید رجبی صفحات 570-579
    زمینه و هدف

    microRNAsهای متعددی در تنظیم توده عضلانی دخیل هستند که در هایپرتروفی و آتروفی عضلات اسکلتی نقشی اساسی را ایفا می کنند. پژوهش حاضر بیان برخی از ژن ها را به عنوان تنظیم گرهای آتروفی عضلانی در پی یک دوره کوتاه بی تحرکی در رت های تمرین کرده استقامتی مورد بررسی قرار می دهد. 

    مواد و روش ها

    به همین منظور هجده سر رت نر اسپراگ داولی به سه گروه (کنترل، تمرین + بی تحرکی و بی تحرکی) تقسیم شدند. رت های گروه تمرین طی شش هفته و هر هفته پنج جلسه روی تردمیل دویدند. اندام تحتانی حیوانات برای هفت روز با روش قالب گیری بی تحرک شد. عضله نعلی استخراج و میزان بیان ژن های موردنظر به روش RT-PCR اندازه گیری شد. جهت تعیین تفاوت ها از روش آنووا یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری (0/05≥α) استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    این پژوهش با کد اخلاق IR.SUMS.REC.1396.S463 توسط کمیته اخلاق پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران به تصویب رسید.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد، در گروه ورزش + بی تحرکی و گروه بی تحرکی نسبت به گروه کنترل، شاهد افزایش بیان ژن های (miR-1(P=0/010)، FOXO3a (P=0/001 و کاهش بیان (miR-206 (P=0/007 و (IGF-1 (P=0/001 بودیم که این اختلافات از لحاظ آماری معنادار بود. 

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر، می توان عنوان کرد که احتمالا تغییرات بیان میکروRNAها در شرایط بی تحرکی موجب تغییر بیان ژن های تنظیم گر توده عضلانی می شود. تمرینات استقامتی اثر محافظتی دارند، اما موجب پیشگیری از این تغییرات نمی شوند.

    کلیدواژگان: آتروفی عضلانی، میکروRNAs، miR-1، miR-206
|
  • Esmaeil Shiri, Hamidreza Pouratemad*, Jalil Fathabadi, Mohammad Narimani Pages 422-437
    Background and Aim

     One of the problems of children with Autism Spectrum Disorder (ASD) is behavioral excesses resistance to many educational and rehabilitation programs. Parent-mediated behavioral interventions seem to be effective in overcoming these problems. However, these methods are not well-introduced. The purpose of this study is to systematically review these studies and their primary and secondary outcomes, and finally analyze the components. 

    Methods & Materials: 

    This study was a systematic review. The search included SID, Magiran, Medline, PubMed, Springer, Science Direct, Online Library, and PsycINFO. We reviewed The articles published between 2000 and 2017 about parent-mediated behavioral interventions on behavioral excesses in autistic children.

    Ethical Considerations:

     This study with ethical code IR.SBU.ICBS.97/1013 was approved by the Biological Research Department of Shahid Beheshti University.

    Results

     The findings of 9 studies indicated positive effects of parent-mediated behavioral intervention on behavioral excesses, including repetitive behaviors, irritability (including tantrums, aggression, and self-injurious behaviors), echolalia, and destructive behaviors (preliminary results). Also, these interventions improved the adaptive behaviors in autistic children, and parental functions such as self-efficacy, parental style, psychological problems (secondary results). Components of the therapeutic program included the type of consequence-based interventions (such as response interruption and redirection), antecedent-based interventions A (visual cue and daily schedules), antecedent-based interventions B (such as enriching environment with play). Three articles had medium certainty of the evidence, and 6 had high certainty of evidence.

    Conclusion

     The results of this study indicated the positive effect of parent-mediated behavioral intervention on behavioral excesses in children with ASD. Future studies should emphasize the comprehensiveness of all the effective components in the parent-mediated behavioral intervention and the feasibility of the intervention in various contexts. It is suggested that parent-mediated interventions be implemented on behavioral excesses in children with ASD in Iran.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Behavioral excesses, Parent-mediated behavioral interventions
  • Seyed Mahmoud Tabatabaei*, Gholamreza Chalabainloo Pages 438-449
    Background and Aim

    This study aimed to investigate the effectiveness of resiliency training on positive and negative affect and reduce the psychological distress in mothers of children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). 

    Methods & Materials:

     The research method was semi-experimental with and pre-test, post-test design with the control group. The statistical population of this study included all mothers of children with ADHD in Tabriz in 2020, among which 30 were selected by convenience sampling method, were randomly assigned to experimental, and control groups. The research tools included the Positive and Negative Affect Scale and Anxiety, Depression, and Stress Questionnaires.

    Ethical Considerations: 

    The Ethics Committee of the Islamic Azad University of Tabriz Branch approved this study (Code: IR.IAU.TABRIZ.REC.1398.062).

    Results

     The results of 9 sessions with 90 minutes of group resilience training (taken from Henderson & Milstein, 2003) showed that resiliency training leads to an increase in positive affect and a decrease in negative affect, as well as a decrease in psychological distress in mothers of children with ADHD.

    Conclusion

     These results suggest that resiliency education can be effective as an educational-therapeutic approach to increase positive emotions and decrease negative emotions and mental disorders in mothers of children with childhood disorders.

    Keywords: Attention Deficit - Hyperactivity disorder, Resilience, Mental disorder, Positive, negative affect
  • Alireza Amani, Ali Kamali, Bahman Sadeghi*, AliReza Sistani, Mahdi Tavakolizadeh, Sajad Ghodibigi, Farid Saghabi, Mojtaba Ahmadlou Pages 450-461
    Background and Aim

     Ankle injuries are among the most common musculoskeletal injuries in sports, accounting for 10% to 15% of all injuries. Since controlling pain and inflammation in ankle sprains is one of the main goals of treatment, we decided to compare the therapeutic effects of Cheleh daghi Herbal ointment with a common therapeutic gel such as piroxicam.

    Methods & Materials:

     This study was performed as a double-blinded clinical trial for 6 months from January 2019 to August 2019. After referral, all patients completed the consent form, and the patientchr('39')s details and study variables were recorded by the evaluator in the research form. To measure joint inflammation, we measured the ankle with a meter tape in the ankle area (cm) and recorded. A goniometer was also used to measure the degree of ankle movements. The symptoms of ankle ecchymosis were also checked by physical examination and observation and recorded in the checklist. Statistical analysis was performed in SPSS V. 18 using statistical tests (the Mann-Whitney U test, the Chi-square, and the independent t-test).

    Ethical Considerations: 

    The Research Ethics Committee of Arak University of Medical Sciences approved the study (Code: IR.ARAKMU.REC.1396.55) and registered by the Clinical Trial (Code: IRCT2017071720258N53).

    Results

    The Mean±SD age in the control group was 34.2±8.6 years, and in the case group was 35.4±8.9 years. There was no statistically significant difference according to the Mann-Whitney U test (P<0.05). Also, the Mean±SD height in the control group was 1.7±0.12 m and in the case group was 1.72±0.11 m. The results also showed a statistically significant difference between the two groups studied before and after the intervention regarding the mean indicators of pain, swelling, and inflammation around the joints (P<0.05).

    Conclusion

     The results of our study showed that Cheleh daghi Herbal ointment for 3 weeks could be more effective in reducing local pain and inflammation than piroxicam gel treatment.

    Keywords: Cheleh daghi Herbal Ointment, Piroxicam Gel, Torsion, Ankle
  • Leila Dehghan, Hamid Dalvand*, Sadegh Samadi, Mohsen Ebrahimi Monfared, Fatemeh Rafiei Pages 462-471
    Background and Aim

    Musculoskeletal disorders are mainly prevalent among college students who experience direct contact with patients. This study aimed to determine the prevalence of musculoskeletal pains among Rehabilitation, Dentistry, and Nursing students at Arak University of Medical Sciences in 2017-2018.

    Methods & Materials: 

    In this cross-sectional descriptive study, 538 students of Arak University of Medical Sciences were recruited using the convenience sampling approach. Variables included age, sex, body mass index, study field, hours of using smartphone per day, and nine symptom sites being neck, shoulders, upper back, elbows, low back, wrist/hands, hips/thighs, knees, and ankles/feet. The researchers assessed the musculoskeletal pain by using the Nordic questionnaire and demographic questionnaire. Statistical analysis was performed using SPSS V. 18.

    Ethical Considerations: 

    The Research Ethics Committee of Arak University of Medical Sciences approved this study (Code: IR.ARAKMU.REC.1397.253).

    Results

      In this study, 538 students (205 males and 333 females) were studied with Mean±SD age of 22.04±2.53 years old. The results showed that the prevalence of musculoskeletal pain in the spine (neck 29.4%, upper 24.3%, and lower back 37.2%) was higher than in upper and lower extremities. Musculoskeletal pain in the shoulder, upper, lower back, and thigh were significantly different based on sex. Also, musculoskeletal pain in the neck and ankle, and foot were significantly different based on age (P<0.05). There was a significant difference between musculoskeletal pain of back and ankle based on smartphone use hours per day.

    Conclusion

     This study suggested that rehabilitation, nursing, and dentistry students are at risk for musculoskeletal pain, especially in the lumbar, cervical, and upper back.

    Keywords: Musculoskeletal pain, Prevalence, Student, Rehabilitation, Nursing, Dentistry
  • Azam Hashemian Moghadam, HamidReza Agha Mohammadian Sharbaf*, MohammadSaeid Abdekhodaei, Hossein Kareshki Pages 472-487
    Background and Aim

    Coping with stress is one of the most important research areas in health psychology. Researching in this regard requires a tool with strong psychometric properties and validation in Iranian culture. The purpose of this study was to investigate the most commonly used short-scale factor structure, the Carver’s Brief Cope.

    Methods & Materials: 

    This study was a cross-sectional and methodological study of test type. The statistical population consisted of all students studying at Birjand University in 1977-98. Sampling was available by the method. The condition for entry into the study was the experience of a stressor for at least 6 months. After receiving a medium or high score on the perceived stress level, 629 students completed the 28-question form. Data was analyzed using SPSS V. 15 and laser software V. 8.8. Exploratory factor analysis was performed to determine the factor structure of the questionnaire. A confirmatory factor analysis was used to confirming the factors. Reliability was established through retesting and internal consistency.

    Ethical Considerations:

     This study is part of a PhD. thesis, registered (Code: IR.UM.REC. 3/50099) at Ferdowsi University of Mashhad. Before entering the study, an informed consent was obtained from the subjects.

    Results

     After confirming the face and content validity quantitatively and qualitatively, the exploratory factor analysis results after varimax rotation showed 55.139% of the total variance explained by the first eight factors with a higher than one specific value. However, in confirmatory factor analysis, the first two factors, 4 and 7, were omitted due to insufficient power to explain the present variables. Finally, the goodness-of-fit indices of the RMFIA, PFI, GFI, IFI, IFI, CFI, AGFI confirmed the fit of the six-factor structure with the data. Reliability of the instrument was also confirmed by internal consistency (α=0.73) and test-retest reliability (r=0.59).

    Conclusion

     The highly abbreviated 6-item form of Carver’s Brief Cope showed good validity and reliability in the student sample and can be used in health psychology studies.

    Keywords: Coping skills, Exploratory factor analysis, Confirmatory factor analysis evaluating, Extended abstract
  • Atefe Zarastvand, Taher Tizdast*, Javad Khalatbari, Shahnam Abolghasemi Pages 488-497
    Background and Aim

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on marital self-regulation, marital burnout, and self-criticism of infertile women.

    Methods & Materials: 

    This experimental study was conducted with a pretest-posttest design with the control group. The statistical population of this study included all the infertile women of Mazandaran Province, Iran, in 2018-2019. In this study, 30 infertile women were considered the sample size in the experimental group mindfulness-based cognitive therapy (of 15 infertile women) and control (15 infertile women). The experimental group underwent mindfulness-based cognitive therapy (10 sessions 60 minutes), but the control group received no training. To collect data, we used the marital self-regulation scale of Wilson and et al., the marital burnout scale of Pines, and the self-criticism scale of Thompson and Zuroff. Data analysis was performed in SPSS V. 24 with descriptive and inferential statistics (multivariable analysis of covariance).

    Ethical Considerations: 

    This study with research ethical code IR.IAU.TON.REC.1397.030 was approved by the Research Ethics Committee at Islamic Azad University Tonekabon Branch.

    Results

     The results showed that the scores of marital self-regulation of infertile women after mindfulness-based cognitive therapy in the experimental group significantly increased in comparison with the control group, and also marital burnout, and self-criticism scores were decreased (P<0.01).

    Conclusion

     Therefore, it is suggested that counselors and therapists use mindfulness-based cognitive therapy to improve marital self-regulation, marital burnout, and self-criticism of infertile women.

    Keywords: Mindfulness-based Cognitive therapy, Marital self-regulation, Marital burnout, Self-criticism, Infertile
  • Seyed Hadi Seyedi, Rambod Khajei*, Amir Rashid Lamir, MohammadReza Ramazan Poor, Jamshid Mehrzad Pages 498-511
    Background and Aim

    Coronary Artery Disease (CAD) is one of the leading causes of death and mortality in todaychr('39')s societies. Physical activity increases some of the influential factors for this disease. The purpose of this study was to investigate the effect of 8 weeks of aerobic and resistance training on endostatin in patients with Coronary Artery Bypass Graft (CABG).

    Methods & Materials: 

    The study participants were 24 male patients who were randomly divided into the experimental (n=12) and control (n=12) groups with Mean±SD age of 55.37±6.90 years, weight 75.45±5.87 kg, height 173.27±3.36 cm and body mass index of 25.11±1.55 kg/m2. The experimental group performed 8 weeks of aerobic and resistance training (3 sessions per week and 1.5 hours per session) based on the measurements, while the control group did not exercise during this period. To measure endostatin concentrations, blood samples were taken 48 hours before and 48 hours after the last training session while all subjects were fasting. Data were analyzed using the Shapiro-Wilk test to normalize the data and Student t-test in independent and correlated groups at the significant level of 0.05.

    Ethical Considerations: 

    This article was ethically approved by Azad University of Neyshabur  (Ethics Code IR.IAU.NEYSHABUR.REC.1398.018) and with the Clinical Trial Code IRCT20191228045916N1 in the Iranian Registry of Clinical Trials.

    Results

    The present study showed that the aerobic and resistance training group significantly decreased endostatin concentrations (P=0.001) (t=1.672) compared with the control group. 

    Conclusion

     Based on the findings, aerobic and resistance training decreases endostatin concentrations, known as an anti-angiogenic factor.

    Keywords: Endostatin, Aerobic resistance training, CABG patients
  • Hossein Hemmati*, Jalal Aboutalebi, Mohaya Farzin, Ghazaleh Hemmati, Elahe Rafiei Pages 512-523

    Background and Aim:

     This study aimed to investigate the demographic and clinical information of patients undergoing surgery with ultrasound in internal jugular vein cannulation.

    Methods & Materials :

    After the approval of the plan in the ethics committee of Guilan University of Medical Sciences, this study was performed in the general surgery department of Razi Hospital in 2018 on 100 patients in need of central venous catheter implantation. The neck type (distance between the two designated areas) was entered in a special form made by the researcher and after the completion of the design, it was examined and statistically analyzed.

    Ethical Considerations:

     This research ethically approved by the Ethics Committee of Guilan University of Medical Sciences (Code: IR.GUMS.REC.1396.20)

    Results :

    The mean age of the studied patients was 58.72±16.09 years. The anatomical and sonographic margins between the two Land Mark areas were higher in men VS women, but there was no statistically significant difference (P>0.05). However, there was no statistically significant difference between the other variables. (P>0.05).

    Conclusion:

     The findings of this study show that catheterization of the internal jugular vein under the guidance of ultrasound was less access time and fewer complications.

    Keywords: Anatomical landmarks, Ultrasound, Jugular vein, Central venous catheter
  • Fatemeh Heidari Soureshjani, Majid Kheirollahi*, Parichehreh Yaghmaei, Fattah Sotoodeh Nejadnematalahi Pages 524-539
    Background and Aim

    Alzheimerchr('39')s Disease (AD) is a neurodegenerative brain disease that gradually destroys memory and cognitive skills. The disease is caused by the formation of beta-amyloid plaques, oxidative stress, dysfunctions in the cholinergic system, neuronal killing inflammation, and ultimately brain atrophy. Donepezil and hyoscyamoside have inhibitory effects on these pathogens; therefore, their impact on the learning process of Alzheimer’s rats in the Morris Water Maze was investigated.

    Methods & Materials:

      In the present experimental study, 60 male rats of Wistar breed with approximately 7 weeks age within the control group (rats that received normal water and food), the PBS group (underwent surgery), PBS group (received solvent Aβ), the first Alzheimer›s group (animals that received beta-amyloid by Alzheimer’s surgery, second Alzheimer’s group (after Alzheimer’s surgery, they received 1 cc of normal saline daily, and treatment groups that treated the rats with beta-amyloid after Alzheimer. In the hyoscyamoside group, they received 10 mg/kg daily of hyoscyamoside for 28 days. The donepezil group received it 4 mg/kg daily for 28 days by gavage. The Morris Water Maze test was used to evaluate learning and memory. Data were analyzed by ANOVA statistical analysis and Post Hoc test.

    Ethical Considerations:

     The Ethics Committee in Biomedical Research, Islamic Azad University, Science and Research Branch approved the research (Code: IR.IAU.SRB.REC 1397.057)

    Results

     Beta-amyloid injection caused extensive damage to memory. The treatment groups with hyoscyamoside and donepezil spent less time and distance with a significant level (P<0.001) than the group of Alzheimer’s patients to find the hidden platform. In the reminder phase, where the previously hidden platform was located, they spent more time, with a significant level (P<0.001) in the local quarter.

    Conclusion

     Treatment of rats with hyoscyamoside and donepezil improved spatial memory in Alzheimer’s rats. They appear to play a significant role in the prevention and treatment of Alzheimer’s disease.

    Keywords: Alzheimer’s disease, Hyoscyamoside, Donepezil, Morris water maze, Spatial memory
  • Masoomeh Rahimzadeh, Siroos Naeimi*, MohammadMahdi Moghanibashi, Khalil Khashei Varnamkhasti Pages 540-549
    Background and Aim

    In acute myeloid leukemia, a large number of immature cells develop, which can related to some single nucleotide polymorphisms presence in positions of  genes  that encodes enzymes involved in cell activation and evolution signaling pathways. In this study, the association of rs104893674 (A / C) polymorphism with the risk of Acute Myeloid Leukemia (AML) in samples obtained from Fars and Isfahan Province hospitals was investigated. 

    Methods & Materials:

     In the present case-control study conducted at Islamic Azad University of Kazerun in 2019, 94 AML patients and 99 age and sex-matched healthy individuals were enrolled. The rs104893674 (A / C)   polymorphism was determined by Tetra Primer ARMS PCR method. Data were analyzed by SPSS (version23) software using Chi-square statistical test.

    Ethical Considerations: 

    This study with research ethics code IR.IAU.KAU.REC.1398.051 has been approved by Research Ethics Committee of Islamic Azad University of Kazerun.

    Results

     The results of this study showed a significant, allele and genotype-specific Association between rs104893674 (A / C) polymorphism with risk of AML. Thus, there are more likely to develop AML in AC genotype, individuals with A allele at this polymorphic site (P=0.000). 

    Conclusion

     The association of acute myeloid leukemia with the genetic polymorphism of the ZAP-70 protein can be considered as an option for prognosis of this complication in susceptible individuals.

    Keywords: Acute myeloid leukemia, ZAP-70, Leukemia, Polymorphism
  • Seyed Mostafa Mortazavi, Ghohamreza Sharifirad*, Siamak Mohebi Pages 550-569
    Background and Aim

    Training clinical students who learn the theoretical lessons in hospitals in practice will play an important role in improving treatment processes and providing better services to patients. Therefore, the purpose of this study is to identify the factors affecting the quality of clinical education in hospitals in Saveh City.

    Methods & Materials:

     This research is a combination of exploratory studies and exploratory projects. In the qualitative stage, the qualitative method of Grand Strauss and Corbyn 1998 was used to explain the quality of clinical training. Since the students who have taken clinical courses in the Faculty of Medical Sciences of Saveh Hospitals in 1398-1397 are about 200 people and the professors and educators who teach these people are about 20 people, which according to Karajsi and Morgan, the sample size should be 140, of which 20 were interviewed and 120 were filled out with paper and electronic questionnaires. In this study, semi-structured interviews, and a researcher-made questionnaire with Cronbach’s alpha coefficient of 0.598 were selected as the data collection method. This research was performed using the qualitative method and using MAZQDA 10 and SPSS 26 software, the items obtained from qualitative research were collected and exploratory factor analysis was used to identify the factors.

    Ethical Considerations: 

    Considering that this study is one of the research priorities of Saveh School of Medical Sciences, it has a research license letter (No. 24.127. D.99).

    Results

     The results showed that the factors affecting the quality of clinical education include five factors. The first factor is space and facilities, the second factor is the improvement of educational processes, the third factor is educational and managerial deficiencies, the fourth factor is the evaluation of the teacher and the fifth factor is the qualitative improvement of education.

    Conclusion

     According to the quantitative and qualitative results of this study and by interviewing twenty experienced professors and student representatives, the factors affecting the quality of clinical education in Saveh hospitals were identified.

    Keywords: Clinical education, Quality of education, Hospitals in Saveh City
  • Mahboubeh Sheikhan, MohammadReza Kordi*, Hamid Rajabi Pages 570-579
    Background and Aim

    Several microRNAs are involved in regulating muscle mass, which plays an essential role in hypertrophy and atrophy of skeletal muscle, The present study examined the expression of some genes as regulators of muscular atrophy following a period of inertia in rats.

    Methods & Materials:

     For this purpose, 18 male Sprague-Dawley rats were divided into three groups (Control, Exercise+inactivity, and Inactivity). The exercise+inactivity group run on the treadmill for 18 weeks and five times per week. The hindlimb of the animal was immobilized for seven days with the casting method. Soleus muscle was extracted and the expression of the genes was measured by the RT-PCR method. Univariate ANOVA and Tukey post hoc test was used to determine the differences (α=0.05). 

    Ethical Considerations:

     The Ethics Committee of the Tehran University of Medical Sciences Research approved this study (Code: IR.SUMS.REC.1396.S 463).

    Results

     Results showed that immobilization in both Exercise+ inactivity and inactivity groups, compare to the control group, increased expression of miR-1 genes (P<0.10), FOXO3a (P<0.001) and decreased expression of miR-206 (P<0.007) and IGF-1 (P<0.001). This difference was statistically significant.

    Conclusion

     According to the results of this study, it can be said that changes in the expression of RNAs by chromatography cause changes in the expression of muscle regulating genes, and although endurance exercises have protective effects, they cannot prevent these changes.

    Keywords: Muscular atrophy, MicroRNAs, miR-1, miR-206