فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، تابستان 1399)

فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، تابستان 1399)

  • بهای روی جلد: 350,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1399/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدباقر آخوندی، فروزان شمسی* صفحات 7-32

    امروزه اهمیت احساس امنیت در پیشرفت جوامع بشری تا بدان جاست که لازمه ی داشتن جامعه ای سالم محسوب می شود. تحلیل عوامل اثرگذار بر احساس امنیت شهروندان در شهر بیرجند، موضوع این تحلیل می باشد که با هدف سنجش احساس امنیت (جانی، اقتصادی، فرهنگی، قضایی، اجتماعی، سیاسی) شهروندان بیرجندی صورت گرفته است. پرسش اصلی این می باشد که چرا در شهر بیرجند احساس امنیت کاهش یافته است؟ چارچوب نظری این بررسی مبتنی بر نظریه امنیت از بوزان و ویور، پنجره های شکسته از کلینگ و ویلسون و سلسله مراتب نیازها از مازلو است. روش تحقیق، پیمایشی و جامعه آماری شامل کلیه ی شهروندان 15 تا 65 سال ساکن شهر بیرجند می باشد که با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر حجم نمونه مشخص و به روش طبقه بندی چندمرحله ای و سیستماتیک نمونه گیری شده است. یافته های بررسی، بیانگر آن است که 9/54 شهروندان بیرجندی احساس امنیت نمی کنند. هم چنین یافته ها نشان می دهد رابطه مستقیم و معناداری بین متغیر تحصیلات، با احساس امنیت وجود دارد؛ یعنی بین احساس امنیت و متغیرهای اسکان غیررسمی و حس مرزی بودن، رابطه منفی و معکوسی برقرار است. از سوی دیگر، بین نظر مردم نسبت به نهادهای امنیتی حاکمیتی با احساس امنیت رابطه معناداری وجود ندارد. علاوه بر این، نتایج آزمون مدل در تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان می دهد متغیرهای مستقل و زمینه ای انتخاب شده در این تحقیق، در مجموع 31% از تغییرات متغیر وابسته یعنی احساس امنیت را بررسی می کند.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، اسکان غیررسمی، نهادهای امنیتی- حاکمیتی، حس مرزی بودن، بیرجند
  • مسعود تقی آبادی*، حمید تقی آبادی صفحات 33-66

    این مقاله به مطالعه مخاطبان تیاتر و عوامل موثر بر انتخاب آن در بین ایشان به روش پیمایشی می پردازد. جمعیت آماری مقاله، شامل کلیه ی افرادی است که در شش ماهه دوم سال 1397 از سایت "مشهدگیشه" یا به صورت حضوری اقدام به تهیه ی بلیط نموده اند. نمونه گیری نیز به روشی تصادفی ساده در میان پاسخ گویان انجام گردیده که با استفاده از فرمول کوکران 369 نفر محاسبه شده؛ ولی در نهایت، تعداد 375 نفر به عنوان نمونه نهایی مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته های متاثر از آزمون پیرسون حاکی از آن است که بین انتخاب نمایش به لحاظ بازیگر (359/0) ، موضوع و ژانر (342/0)، تبلیغات از جمله تبلیغات عمومی (پوستر فیلم و...) و تبلیغات دهان به دهان (155/0)و کارگردان (411/0) رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد که این رابطه بین تماشای تریلر و انتخاب نمایش به صورتی معنادار و منفی (131/0-) مشاهده می شود. همچنین بین خواندن نقد اثر و انتخاب نمایش نیز هم بستگی برقرار نیست (سطح معناداری 063/0 و هم بستگی 093/0). از دیگرسو در آزمون رگرسیون چندمتغیره، ضریب تعین تعدیل شده ی 357/0% به دست آمد که نشان می دهد متغیرهای مستقل 7/35% در انتخاب نمایش تاثیر دارند که در این میان، متغیر بازیگر با ضریب بتای تعدیل شده ی 331/0 بیش ترین سهم را داراست.

    کلیدواژگان: مخاطب، تئاتر، انتخاب نمایش، مشهد، استفاده و رضامندی
  • ایمان صفائی*، فاطمه ثارللهی صفحات 67-86

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر رفتار کارآفرینانه کارکنان بر مزیت رقابتی و بهره وری کارکنان ادارات ورزش و جوانان خراسان جنوبی است که با روش تحقیق از نوع توصیفی و از نوع هم بستگی انجام گردید. جامعه ی آماری پژوهش، کلیه ی کارکنان ادارات ورزش و جوانان خراسان جنوبی به تعداد 255 نفر بود که تعداد 220 پرسش نامه جمع آوری شد. ابزار پژوهش، پرسش نامه ی رفتار کارآفرینانه زمپتاکیس و ماستاکیس (2007)، پرسش نامه ی مزیت رقابتی حسینی (1390) و پرسش نامه بهره وری هرسی و گلداسمیت (1980) بود. ضریب آلفای کرونباخ برای پرسش نامه ی رفتار کارآفرینانه (88/0)، مزیت رقابتی (79/0) و بهره وری (80/0) محاسبه شد. تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی، استنباطی، آزمون کلموگروف-اسمیرنف، آزمون ضریب هم بستگی با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس نسخه 22 و روش مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل 8/8 انجام شد. یافته ها نشان داد رفتار کارآفرینانه بر مزیت رقابتی و بهره وری تاثیر معناداری دارد. هم چنین مدل پژوهش نیز از برازش مطلوب برخوردار است. پیشنهاد می شود مدیران ادارات ورزش و جوانان به منظور حمایت و تقویت رفتارهای کارآفرینانه ی کارکنان، با فراهم ساختن امکان دسترسی آنان به اطلاعات مدیریتی، حمایت از ابتکارات کارکنان، ایجاد گروه های تصمیم گیری به جای فرد تصمیم گیرنده، کاهش کاغذبازی های اداری و ایجاد جو صمیمی، رفتار کارآفرینانه را ایجاد و به مزیت رقابتی نسبت به رقبا دست یابند.

    کلیدواژگان: رفتار کارآفرینانه، مزیت رقابتی، بهره وری، ادارات ورزش و جوانان
  • وحید کیانی*، محسن محجوب صفحات 87-120

    یکی از زیرشاخه های حوزه مطالعات جغرافیای انتخابات، تحلیل جغرافیایی نتایج و ترسیم نقشه های انتخاباتی آن است. این مطالعات ضمن تشریح وضعیت پراکندگی آرای نامزدها،  احزاب و جناح های سیاسی، نقاط قوت و ضعف و ناتوانی و نیرومندی پایگاه های آن ها را در حوزه ها و مکان های جغرافیایی گوناگون نشان می دهند. نقشه های یادشده که بر اساس شاخص های جغرافیایی ترسیم و تحلیل می شود، بیانگر آن است که جاهای گوناگون جغرافیایی در انتخابات چگونه رای می دهند؛ بنابراین، ترسیم نقشه های انتخاباتی دقیق و مبتنی بر شاخص های جغرافیایی می تواند تاثیر زیادی در تدوین سند راهبردی مناسب برای نامزدهای انتخاباتی و هم چنین میزان موفقیت آن ها به عنوان پیروز انتخابات داشته باشد. پژوهش حاضر از نوع و با هدف تحقیقات کاربردی و به روش توصیفی تحلیلی است. در جمع آوری مطالب تلفیقی از روش کتابخانه ای و اینترنتی و در تجزیه وتحلیل آمارها و ترسیم نقشه ها و نمودارها از نرم افزارهای Excel و Arc GIS استفاده شده است. یافته ها و نتایج تحقیق بیانگر آن است که زادبوم یا محل تولد نامزدها تاثیر زیادی در آرای آن ها داشته است. البته سهم شهروندان شهرستان خوسف در این میان بیش تر بوده و ساکنان شهرستان خوسف نسبت به دیگر شهرستان های استان، به شاخص جغرافیایی زادبوم نامزدها اهمیت بیش تری می دهند. نیز بیش ترین پایگاه رای نامزدهای اصلاح طلب و مستقل در شهرها و شعب ثابت و نامزدهای اصولگرا در روستاها و شعب سیار بوده است. مکان استقرار شعبه های اخذ رای در شمار آرای دو جناح اصلاح طلب و اصولگرا متفاوت است؛ صلاح طلبان در مکان های آموزشی و اصولگرایان در مکان های مذهبی و نظامی وضعیت مطلوب تری دارند. در بین سه شهرستان، شهرستان خوسف بیش ترین گرایش به سمت اصولگرایان و همین موفقیت نزد اهل سنت به خصوص در شهرستان مرزی درمیان از آن نامزدهای مستقل بوده است.

    کلیدواژگان: نقشه انتخاباتی، انتخابات مجلس، حوزه انتخابیه بیرجند و درمیان و خوسف
  • هادی وکیلی، شادی حاجی زاده سعدآباد*، نازنین حاجی زاده سعدآباد صفحات 121-148

    هم زمان با آغاز جنگ جهانی دوم، ایران بی طرفی خود را در این جنگ اعلان کرد؛ اما دولت های متفق با بهانه حضور جاسوسان آلمانی در ایران، در شهریورماه 1320 به ایران وارد شدند. این جنگ همان گونه که در اروپا سبب تحولات و زیرورویی اوضاع اجتماعی و اقتصادی شده بود، به حوادث و دگرگونی هایی در ایران و بویژه در خراسان نیز منجر گردید. خراسان به دلیل جایگاه ویژه نظامی و داشتن مرز مشترک با شوروی، مورد توجه دولت های متفق قرار گرفت که به نفوذ هر چه بیش تر نیروهای انگلیس و شوروی در خاک این منطقه انجامید و پیامدهای بدون جبرانی نیز به همراه داشت. هدف اصلی این مقاله، بررسی پیامدهای جنگ جهانی دوم بر وضعیت اجتماعی و اقتصادی خراسان می باشد که به روش توصیفی - تحلیلی صورت گرفته است. این نوشتار، در پی یافتن پاسخ این پرسش است که اشغال ایران از سوی متفقین در جنگ جهانی دوم، چه تاثیری بر وضعیت اجتماعی و اقتصادی مردم خراسان داشته است؟ به نظر می رسد اشغال ایران، موجب افزایش مشکلات و نابه سامانی های اجتماعی و اقتصادی خراسان شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که پس از اشغال ایران، ناهنجاری های اجتماعی و شرایط نا مناسب اقتصادی از جمله راهزنی، اعتیاد، ناامنی، گسترش بیماری های گوناگون و گرانی در سراسر استان ها رشد چشم گیری و محسوسی یافته است. وجود این مشکلات و نابه سامانی ها، خود معلول عواملی گسترده می باشد که در این نوشتار به آن ها اشاره خواهد شد. تاریخ نگاران، همواره در پژوهش های تاریخی خود، جنگ جهانی دوم را با نگاهی سیاسی یا نظامی مورد بررسی قرار داده اند؛ در حالی که آسیب پیامدهای این جنگ به بدنه اجتماعی و اقتصاد جامعه آن روز ایران، بسیار بیش تر بوده است.

    کلیدواژگان: خراسان، وضعیت اجتماعی و اقتصادی، جنگ جهانی دوم، متفقین
  • محمد ولی پور* صفحات 149-170

    واقعه عاشورا در تاریخ اسلام ازجمله حوادث اثرگذاری است که کتب زیادی پیرامون آن نگاشته شده است. مطالعه و تحلیل آثار عاشورایی از جهات گوناگون در خور توجه است؛ یکی از موارد مهم، تحلیل نگرش ها و بررسی نوع گفتمان های موجود در این آثار است. نویسندگان واقعه طف در بیان چگونگی این حادثه و شرح احوال و شخصیت یاران امام حسین (ع) دیدگاه های گوناگونی ارایه کرده اند که تنوع و گوناگونی گزارش ها را انجامیده است. در میان گزارش های ارایه شده، آثار خاندان آیتی بیرجندی (محمدباقر، محمدابراهیم و محمدحسین) از جنبه های مختلف درخور توجه و واکاوی است. وجود علمای برجسته و صاحب قلم، شاخص بودن آثار برخی از این خاندان بویژه توجه به تحریفات و آسیب ها، و مستندنویسی از دلایل انتخاب موضوع این نوشتار است. کانون محوری بحث های عاشوراپژوهی خاندان آیتی، افزون بر واگویی واقعه بر مبنایی مستدل و مستند، بررسی برخی تحریفات آن است؛ از این رو این مقاله با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی به نقد و بررسی آثار عاشورایی این خاندان، و سنخ شناسی گفتمان های مطرح شده پرداخته است. دستاورد این پژوهش، بیانگر وجود ابعاد سنخ شناسانه، نگرش های تاریخی، دیدگاه عاطفی، عرفانی و ماورایی در شکل گیری آثار عاشوراپژوهی این خاندان است؛ که برخی از این گفتمان ها به دلایل پرشماری چون ویژگی های متنی (ادبی، تاریخی و فقهی) بر سایر گفتمان ها برتری و چیرگی یافته است.

    کلیدواژگان: عاشورا، خاندان آیتی، تاریخ تشیع
|
  • Mohammad Bagher Akhoondi, Foroozan Shamsi Pages 7-32

    Today, the importance of feeling safe in the development of human societies is such that it is necessary to have a healthy society. The analysis of factors affecting the sense of security of citizens in the city of Birjand is the subject of this analysis, which has been conducted with the aim of measuring the sense of security (life, economic, cultural, judicial, social, political) of Birjand citizens. The main question is why the sense of security has decreased in Birjand? The theoretical framework of this study is based on the "security theory" of "Bozan and Weaver", the "broken windows" of "Kling and Wilson" and the "hierarchy of needs" of "Maslow". Research method, survey; the statistical population includes all citizens aged 15 to 65 years living in Birjand. Using the "Cochran" formula, 384 people have a specific sample size and have been sampled in a multi-stage and systematic classification method. The findings of the study indicate that 54.9% of Birjandi citizens do not feel safe. The findings also show that there is a direct and significant relationship between the variable of education and the feeling of security; that is, there is a negative and inverse relationship between the feeling of security and the variables of informal settlement and the sense of being borderline. On the other hand, there is no significant relationship between people's opinion of security governance institutions and the feeling of security. In addition, the test results of the model in multivariate regression analysis show that the independent variables and the selected contexts in this study, in total, examine 31% of the changes in the dependent variable, ie the feeling of security .

    Keywords: sense of security, informal settlement, security-government institutions, sense of borderline, Birjand
  • Masoud Taghiabadi, Hamid Taghiabadi Pages 33-66

    This article aims to study the audience of the theater and the factors that affecting on the choice of drama in them, which is carried out by survey method. The study population includes all people who bought tickets from "Mashhad Gisheh" site in the second six months of 1397 and some of the audience who have taken tickets in person. Sampling of this research was done in a simple random sampling method among respondents. The sample size was calculated using the Cochran formula of 369 people, but in the end, 375 people were analyzed as the final sample. Findings from the Pearson test indicate that between the choice of the drama with the actor (0.359), the subject matter and the genre (0.342), advertising including publicity (film posters, etc.) and word-of-mouth (0.155) and the director (0.411) have a positive and significant relationship. There is a significant and a negative relationship between watching a trailer and choice of the drama (-0.131). Also, there is no correlation between reading critique of theatre and choosing a drama (significance is 0.063 and correlation is 0.093) . Also, in the multiple regression test, the adjusted coefficient of determination was 0.357% that indicates independent variables have a significant effect on the choice variable (35.7%) in which the actor variable with the adjusted beta coefficient (0.331) has the highest share.

    Keywords: audience, theater, choice of drama, mashhad, Use, satisfaction
  • Iman Safaei, Fatemeh Sarallahi Pages 67-86

    The aim of this study was to investigate the effect of employees' entrepreneurial behavior on competitive advantage and productivity of employees of sports and youth departments in South Khorasan. The research method was descriptive and correlational. The statistical population of the study was 255 employees of all employees of sports and youth departments of South Khorasan and 220 questionnaires were collected. The research instruments were Zamptakis and Mastakis Entrepreneurial Behavior Questionnaire (2007), Hosseini Competitive Advantage Questionnaire (2011) and Hershey and Goldsmith Productivity Questionnaire (1980). Cronbach's alpha coefficient was calculated for the Entrepreneurial Behavior (0.88), Competitive Advantage (0.79) and Productivity (0.80) questionnaires. Data were analyzed using descriptive and inferential statistical methods, Kolmogorov-Smirnov test, correlation coefficient test using SPSS software version 22 and structural equation modeling method with LISREL software 8.8. Findings showed that entrepreneurial behavior has a significant effect on competitive advantage and productivity. Also, the research model has a favorable fit. It is suggested that managers of sports and youth departments create entrepreneurial behavior in order to support and strengthen the entrepreneurial behaviors of employees by providing them with access to managerial information, supporting staff initiatives, creating decision-making groups instead of the decision-maker, Gain a competitive advantage over competitors.

    Keywords: Entrepreneurial Behavior, Competitive Advantage, Sports, Youth Departments
  • Vahid Kiani, Mohsen Mahjoob Pages 87-120

    Aims &

    Backgrounds

    The geographic analysis of the election results and the drawing of its electoral maps is one of a variety of studies in the field of electoral geography, which describes the distribution of candidates 'and political parties' votes, showing their strengths and weaknesses and strong and shaky bases in different geographic regions. Therefore, the present paper presents the electoral maps of the tenth parliamentary elections in the Birjand, Darmian and Khoosf constituency, and a geographical analysis of the results and maps. The present study is based on the type and purpose of an applied research and is based on the nature and method of descriptive-analytical. The method of collecting materials is a combination of library, internet and statistical information collection from relevant references. The analysis of statistics and drawing of diagrams and maps have been used by Excel and Arc GIS software. The results and research findings confirmed the effect of the birthplace factor of the candidates on their vote outcomes. Of course, this factor was more severe in Khoosf's sub- Constituency than in the other two counties, and had a great impact on the outcome of the election. Three main rivals have had relatively close competition in the center of the constituency (Birjand). The success of the principled and elected candidate has been greater in the western regions of the constituency, the rural areas and most of the mobile ballot boxes. In the eastern regions of the constituency, cities and most of the fixed ballot boxes and Sunni settlements, independent and reformist candidates have been more successful in gaining votes. The results of the ballot boxes at training places tended to be more toward independent and reformist candidates and the results of ballot boxes that were located in religious and military places tended to be more towards principled candidate.

    Keywords: Electoral Map, Parliamentary Elections, Birjand, Darmian, Khoosf Constituency
  • Hadi Vakili, Shadi Hajizadeh Saadabad, Nazanin Hajizadeh Saadabad Pages 121-148

    At the same time as World War II broke out, Iran declared neutrality, but the Allies prepared to invade Iran on the pretext of the presence of German spies in Iran in September 1320 and entered Iran. Just as World War II brought about changes in Europe and changed the social and economic situation, so did Iran, and especially Khorasan. Due to its strategic position and the existence of common borders with the Soviet Union, Khorasan received the attention of the Allied governments and the presence of such factors increased the influence of British and Soviet forces on Khorasan territory and had irreparable consequences. The main purpose of this article is to investigate the consequences of World War II on the social and economic status of Khorasan and the research method is descriptive-analytical. This article seeks to answer the question: what effect did the occupation of Iran have on the social and economic situation of the people of Khorasan during World War II? Occupation of Iran seems to have caused problems and disadvantages of Khorasan social and economic system. The findings show that after the occupation of Iran, social abnormalities and inappropriate economic conditions such as banditry, addiction, insecurity, various diseases, inflation and rising prices have been noticeable throughout the provinces. These problems and the lack of organization are caused by the broader factors mentioned in this article. Historians have historically evaluated and examined World War II politically or militarily in historical research, while most of these consequences have damaged the social and economic structure of Iranian society that day.

    Keywords: khorasan, social, economic status, wwll, Allies
  • Mohammad Valipoor Pages 149-170

    Ashura is one of the most influential events in the history of Islam about which lots of books have been written. The analysis of Ashura studies is important for several reasons. One of these reasons is the analysis of attitudes and discourse types present in those studies. The historians who wrote about the Battle of Karbala have different views on how to narrate the event, analyze the warriors of Karbala and Imam Hossein’s supporters; this difference has led to the variety of reports about the event. Among the different reports on this event, the works of the Ayatis deserve considering. The existence of outstanding scholars and prominent writers in this family with their special attention to distortions of this event make the author choose the present study. Thus, the present study aims at analyzing the works of the Ayatis on Ashura using content analysis method. Typologically speaking, the findings indicate that the Ayatis had historical, emotional, mystical, supernatural attitudes in writing their works. Each of these attitudes has preference over the other attitudes depending on the event and the textual features.

    Keywords: Ashura, The Ayatis, Discourse