فهرست مطالب

تحقیقات مدیریت آموزشی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، پاییز 1399)

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/23
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مریم احمدی، مهدی شریعتمداری*، محمدنقی ایمانی، اصغر شریفی صفحات 15-36

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های ارتقاء تعهد سازمانی کارکنان سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی در قالب ارایه مدل بود. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی است که با رویکرد پیمایشی مقطعی انجام گرفت. جامعه آماری شامل خبرگان، متخصصین و افراد آگاه در زمینه تعهد سازمانی بود. با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند 30 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها سند پژوهی و میدانی و ابزار گردآوری داده ها شامل مصاحبه نیمه سازمان یافته و پرسشنامه گردآوری داده ها دلفی با منطق فازی بود. روایی از روش گوبا و لینکن پایایی آن نیز به روش توافق بین کدگذاران تعیین شده است. برای تحلیل داده های کیفی از تحلیل مضمون و دلفی فازی و نرم افزار MAXQDA استفاده شد. در نهایت 3 بعد، 16 مولفه و 100 شاخص نهایی شد. نتایج نشان داد که ابعاد ارتقاء تعهد سازمانی (فردی، سازمانی و محیطی) و مولفه های آن (احساس مثبت به شغل، تجربیات کاری، انعطاف پذیری، اعتماد، خودمختاری، جو سازمانی، فرهنگ سازمانی، عدالت سازمانی، انگیزه شغلی، امنیت شغلی، پشتیبانی مدیریت، ارتباطات کاری، مهارتهای رهبری، فرصت های شغلی جایگزین، محیط اجتماعی و محیط اقتصادی) بود. با توجه به ابعاد و مولفه ها مدلی ارایه شد که برازش مطلوبی داشت.

    کلیدواژگان: تعهد، تعهد سازمانی، تحلیل مضمون، دلفی فازی
  • روح الله گلشن امیرحسینی، احمد ودادی*، داریوش غلام زاده صفحات 37-54

    امروزه سرمایه انسانی با ارزش ترین دارایی سازمان است و موفقیت سازمان ها بیش از آن که به شاخص های مالی و فیزیکی مربوط باشد به دارایی های نامشهود نظیر فکر و اندیشه کارکنان به خصوص مدیران بستگی دارد. کارکنان و مدیران کارآمد و با تجربه از نظر عملکردی نسبت به سایر کارکنان و مدیران متمایز هستند. این افراد با تجارب و توانمندی های فراوان خود پتانسیل هایی برای نسل های بعدی رهبران سازمان خواهند بود. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عناصر و مولفه های الگوی عوامل موثر بر ترک خدمت داوطلبانه مدیران ارشد صنعت خودروسازی ایران صورت گرفت. این پژوهش از نوع کیفی بود که از روش تحلیل مضمون استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل مدیران ارشد صنایع خودروسازی بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و تا رسیدن به نقطه اشباع داده 18نفر برای مصاحبه انتخاب گردید. ابزار جمع آوری مصاحبه نیمه ساختاریافته بر اساس یافته های پژوهش، تعداد 5 عامل به عنوان مضامین فراگیر یا اصلی شامل (نهادهای حاکمیتی، مدیران بالادستی، وضعیت سازمان، عوامل مالی، عوامل عملکردی)، و تعداد 16 عامل به عنوان مضامین سازمان ده و تعداد 52 عامل به عنوان مضامین پایه مشخص گردید.

    کلیدواژگان: ترک خدمت داوطلبانه، مدیران ارشد، صنعت خودروسازی، تحلیل مضمون
  • رضا فراشبندی، زهره سعادتمند*، مریم براتعلی، سید ابراهیم میرشاه جعفری صفحات 55-68

    پژوهش حاضر با هدف واکاوی دلالت های تربیتی مثبت اندیشی در آموزه های حضرت علی (ع) و اعتبارسنجی آن انجام شده است. این پژوهش در زمره پژوهش های کیفی است که با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی با نظام مقوله بندی قیاسی انجام شده است. حوزه پژوهش شامل متون مرتبط با آموزه های حضرت علی (ع) با استفاده از رویکرد هدفمند بود. ابزار گردآوری اطلاعات شامل فیش برداری مرتبط با واکاوی دلالت های تربیتی مثبت اندیشی در آموزه-های حضرت علی (ع) بود. روش کدگذاری و پارگراف به عنوان واحد تحلیل، جهت تجزیه و تحلیل متون استفاده گردید. جهت سنجش روایی محتوایی از ضریب لاوشه (CVR) استفاده شد و در سطح 59 صدم مورد تایید قرار گرفت. یافته ها در دلالت های تربیتی مثبت اندیشی در آموزه های حضرت علی (ع) شامل 13 مفهوم اصلی و 77 دلیل تربیتی بود که شاخص ترین آن عبارتند از: تقویت حس دوراندیشی، کسب پیروزی با دوراندیشی، گمان نیک نسبت به خداوند و دیگران، آسان گیری در امور زندگی، آرامش دل و سلامتی دین، حسن نیت نسبت به دیگران، تقویت همبستگی و پیوند با دیگران، تقویت روابط با دیگران، همنشینی با افراد خوب و خوشنام، انتظار آینده ای مثبت و... می-باشد.

    کلیدواژگان: دلالت های تربیتی، مثبت اندیشی، آموزه های حضرت علی (ع)، اعتباربخشی
  • عاطفه یعقوبی، مسعود احمدی*، رحمان غفاری صفحات 69-100

    هدف اصلی از پژوهش حاضر، تصویرپردازی از دولت شیشه ای در راستای افزایش شفافیت دستگاه های دولتی بوده، روش تحقیق ترکیبی و طرح تحقیق نیز از نوع طرح تحقیق آمیخته اکتشافی (کیفی - کمی) با روش تحلیل تم (کیفی) و مدلسازی معادلات ساختاری است. در بخش کیفی با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی با 22 نفر از مدیران و کارشناسان ارشد دستگاه های اجرایی، خبرگان دانشگاهی، بخش آی. تی و سازمان های نظارتی مصاحبه عمیق انجام گرفت. در بخش کمی، برای سنجش تصویر دولت شیشه ای، پرسشنامه محقق ساخته ای با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی چندمرحله ای در بین 384 تن از کارکنان دستگاه های اجرایی استان مازندران توزیع و داده ها با روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی با نرم افزارهای SPSS و Smart PLS تحلیل گردید. نتایج بخش کیفی حاکی از آن بوده که تصویرپردازی از دولت شیشه ای در راستای افزایش شفافیت، دارای 11 تم اصلی و 35 تم فرعی بشرح فرهنگ سازمانی، قوانین و مقررات، تخصیص منابع، مسئولیت پذیری، شکل گیری نظارت های عمومی، مبارزه با فساد مالی-اداری، پاسخگویی عمومی، سلامت مالی-اداری، رضایتمندی، شفافیت سازمانی و پیشرفت سازمانی بوده است. نتایج بخش کمی نشان داد که روابط ساختاری میان تم های اصلی تصویرپردازی از دولت شیشه ای، مورد تایید واقع شد.

    کلیدواژگان: تصویرپردازی، دولت شیشه ای، شفافیت، دستگاه های دولتی
  • حبیب الله فلاح، اسداللهمهرآرا*، مجتبی طبری صفحات 101-116

    با توجه به پیشرفت های فناوری در راستای تحقق خواست جامعه و سازمان های دولتی باید ساختار خود را متناسب با این پیشرفت ها متحول نموده و نوسازی نمایند. هدف از این پژوهش مدل مدیریت منابع انسانی بر اساس رویکرد مدیریت دولتی نوین می باشد. در پژوهش حاضر برای جمع‎ آوری داده ‎ها از روش آمیخته (کیفی و کمی) استفاده شد. در بخش کیفی با استفاده از مصاحبه‎ های عمیق، نیمه ساختار یافته و استفاده از نظر 12 خبره و در بخش کمی از پرسشنامه اطلاعات جمع آوری گردید. مصاحبه های انجام شده به روش کدگذاری سه مرحله ای (کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی) ، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. در بخش کیفی تا رسیدن به اشباع نظری مصاحبه ها ادامه یافت و در بخش کمی نیز 391 نفر از مشتریان بانک مسکن حجم نمونه را تشکیل دادند و پرسشنامه ها را تکمیل کردند. درنهایت مولفه های مدیریت منابع انسانی بر اساس رویکرد مدیریت دولتی نوین (اصل خصوصی سازی، اصل تمرکز زدایی، اصل کوچک سازی، اصل مدیریت گرایی ، بوروکراسی زدایی) تنظیم و پیشنهاد گردید. 

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، کوچک سازی، مدیریت دولتی نوین، خصوصی سازی، بوروکراسی زدایی
  • مجتبی مرادی، فرشاد حاج علیان*، مجید جهانگیرفرد، علی مهدی زاده اشرفی صفحات 117-150
    پژوهش حاضر با هدف تعیین استراتژی های منابع انسانی در اجرای استراتژی در حوزه سلامت کشور از طریق روش کیفی- کمی انجام شد. جامعه آماری آن در بخش کیفی، گروهی از رویسای دانشگاه های علوم پزشکی و مدیران ارشد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و در بخش کمی مدیران عالی و میانی ستادی دانشگاه های علوم پزشکی کشور بودند. در بخش کیفی از روش نمونه گیری گلوله برفی، تعداد 20 نفر و در بخش کمی با روش نمونه-گیری در دسترس، تعداد 20 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده ها در بخش کیفی از طریق اجرای تکنیک دلفی با پرسشنامه نیمه ساختاریافته در راند اول و ساختاریافته در راندهای بعدی و در بخش کمی از طریق اجرای پرسشنامه ماتریسی بر روی نمونه آماری استخراج و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و EXPERT CHOICE تجزیه و تحلیل شد. یافته های کیفی نشان داد، «استراتژی های منابع انسانی» دارای شش بعد و «اجرای استراتژی » دارای سه بعد و نه مولفه بشرح: بعد ساختاری ، بعد محیطی و بعد رفتاری ، بود. نتایج بخش کمی نشان داد که در استراتژی های تامین و آموزش منابع انسانی، مولفه محیط کلان، در استراتژی های ارزیابی عملکرد منابع انسانی و توسعه و بهسازی، مولفه ساختار سازمان مجری، در استراتژی جبران خدمت، مولفه رفتار تدوین کنندگان و در استراتژی مشارکت کارکنان، مولفه محیط خاص ، دارای بالاترین اهمیت بوده اند.
    کلیدواژگان: منابع انسانی، اجرای استراتژی، استراتژی منابع انسانی، حوزه سلامت کشور
  • محمدرضا خناری، رضا یوسفی سعیدآبادی*، امه کلثوم غلام حسین زاده صفحات 151-175

    پژوهش حاضر با هدف مدلسازی روابط بین مولفه های برند، رفتار دانشجویان، ارزش و اعتبار برند دانشگاه در نظام آموزشی ایران از طریق روش تحقیق مدل آمیخته اکتشافی انجام شد. جامعه آماری آن در بخش کیفی، گروهی از اساتید مدیریت بازرگانی و آموزشی و مدیران عالی دانشگاه های آزاد کشور و در بخش کمی اعضاء هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی در 14 واحد دانشگاهی این دانشگاه در استان مازندران بتعداد 1487 نفر (328 نفر زن و 1159 مرد) بودند. در بخش کیفی از روش نمونه گیری گلوله برفی، تعداد 20 نفر و در بخش کمی با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی بر اساس فرمول کوکران، تعداد 305 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده ها در بخش کیفی از طریق اجرای تکنیک دلفی با پرسشنامه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی از طریق اجرای پرسشنامه های محقق ساخته 65 گویه ای بر روی نمونه آماری استخراج و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS تجزیه و تحلیل شد. روایی پرسشنامه ها به صورت محتوایی و سازه تایید شد. پایایی و پایایی ترکیبی نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ با 84 درصد برآورد و تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از دو روش آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد. یافته ها نشان داد، رفتار مشارکتی، رفتار شهروندی و کیفیت ادراکی دانشجو بر مولفه های برند موثر بوده و این مولفه ها بشرح آگاهی، هویت، شهرت و جایگاه رقابتی، رفتار دانشجویان بشرح رضایت، وفاداری و تبلیغات شفاهی را بطور معناداری تحت تاثیر قرار می دهند

    کلیدواژگان: رفتار دانشجویان، ارزش برند، اعتبار برند در جامعه
  • سعید مقدم بقا، مژگان خدامرادپور*، مظفر یکتایار، عادل صلواتی صفحات 177-195
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی شاخص ها و مولفه های موثر بر اتخاذ سیاست نوآوری باز در فدراسیون های ورزشی منتخب انجام شد. شرکت کنندگان در پژوهش حاضر، کلیه خبرگان دانشگاهی عضو هییت علمی دانشگاه ها، کارشناسان، دبیران و روسای فدراسیون ها بودند. نمونه گیری به روش هدفمند و نظری انجام شد، اشباع نظری نمونه ها پس از مصاحبه با 14 نفر حاصل شد. تعداد نمونه پیش از اجرای تحقیق تعیین نگردید و فرایند نمونه گیری تا زمانی ادامه پیدا کرد که نوعی اشباع اطلاعاتی حاصل شود؛ بدین معنی که در جریان مصاحبه اطلاعات جدیدتری از داده ها استخراج نشده است. ابزار پژوهش حاضر، مصاحبه های نیمه ساختار مند بود. روش توافق درون موضوعی، برای تایید پایایی استفاده شد. جهت تجزیه تحلیل داده ها از سه مرحله کدگذاری استفاده شد. با استفاده از کدگذاری باز، مقوله های مدل شناسایی شد؛ سپس، در مرحله کدگذاری محوری، پیوند بین این مقوله ها در قالب پارادایم کدگذاری تعیین شد. فرایند کدگذاری در قالب ابعاد 6 گانه مدل پارادایمی که شامل شاخص های علی موثر شامل ساختار سازمانی، پشتیبانی مدیران و آمادگی تغییر، عوامل زمینه ای شامل کارکنان، زیر ساختی، انگیزاننده، استراتژیک و فرهنگ نوآورانه است. موانع شامل نیروی انسانی، موانع ساختاری، موانع فرهنگی و موانع دانشی است. در این راستا راهبردهای ارایه شده شامل دانش و آموزش، مشارکت، فضای رقابتی و پویایی سازمانی است در نهایت استفاده از مدل پیامدهای بهره وری، خلاقیت و کارکرد اجتماعی را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: نوآوری باز، سیاست، فدراسیون ورزشی
  • نیلوفر سعادت، بدری شاه طالبی حسین آبادی* صفحات 197-206
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه رهبری تحول آفرین با عملکرد نوآورانه با نقش میانجی تاب آوری به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) به تعداد 400 نفر بود که از این تعداد به روش غیر تصادفی در دسترس، تعداد 196 نفر برای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های رهبری تحول آفرین باس و آولیو (2000)، عملکرد نوآورانه اسکندرزاده (1393) و تاب آوری کانر دیویدسون (2003) بود. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ برای هر سه پرسشنامه رهبری تحول آفرین، عملکرد نوآورانه و تاب آوری به ترتیب 92/0، 91/0، 93/0 بدست آمد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل یافته ها نشان داد تاثیر مستقیم رهبری تحول آفرین بر عملکرد نوآورانه معنادار نبوده، اما به طور غیر مستقیم و از طریق تاب آوری تاثیر غیر مستقیم و معناداری بر عملکرد نوآورانه دارد و بنابراین تاب آوری رابطه میان رهبری تحول آفرین و عملکرد نوآورانه را به طور کامل میانجی گری می کند.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، عملکرد نوآورانه، تاب آوری
  • تقی محمدی*، نادر بهلولی، جعفر بیک زاد، غلامرضا رحیمی صفحات 208-228
    هدف از این پژوهش، طراحی نظام جامع مدیریت عملکرد سازمان بر اساس رویکرد فرآیند محور در سه لایه (فردی، گروهی و سازمانی) در سازمان های دولتی است. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با به گارگیری روش تحقیق داده بنیاد انجام گرفته است . جامعه ی آماری پژوهش خبرگان دانشگاهی، اجرایی و همچنین در اجرای الگو کلیه کارشناسان و روسا و مدیران استان آذربایجان غربی می باشد. نمونه ی آماری با استفاده از نمونه گیری هدفمند شامل 12نفر از خبرگان دانشگاهی و 8 نفر خبرگان سازمانی آشنا به مباحث ارزیابی عملکرد مصاحبه شد تجزیه تحلیل داده ها در سه مرحله گذاری باز، محوری و انتخابی انجام گرفت و بر اساس آن مدل کیفی پژوهش طراحی شد .نتایج این بخش به شناسایی 27 مولفه در بخش سازمانی، 8 مولفه در بخش فردی و 5 مولفه در بخش گروهی منجر شده است. نتایج پژوهش نشان داد، ابعاد فردی شامل (انگیزش، ارتباطات، رشد و یادگیری، توسعه توانمندی ها، دستیابی به اهداف فردی، خلاقیت و نوآوری)، ابعاد گروهی شامل (مشارکت های گروهی، دستیابی به اهداف گروهی، خلاقیت تیمی) و بعد سازمانی شامل (مدیریت منابع انسانی، فرآیند های داخلی، مشتریان و ذینفعان، عملکرد مالی، دستیابی به اهداف سازمانی، کیفیت ارایه خدمات، انعطاف پذیری) می باشد
    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، ابعاد فردی، ابعاد گروهی، ابعاد سازمانی و رویکرد فرایند محور
  • طراحی مدل مدیریت زنجیره تامین پایدار (SSCM) نظام های آموزشی در جهت استقرار دانشگاه پایدار مبتنی بر پارادایم توسعه پایدار
    تیمور داداشی آبکسری، مریم تقوایی*، رضا یوسفی سعیدآبادی صفحات 229-253

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل مدیریت زنجیره تامین پایدار(SSCM) نظام‌های آموزشی در جهت استقرار دانشگاه پایدار مبتنی بر پارادایم توسعه پایدار از طریق روش تحقیق مدل آمیخته اکتشافی انجام شد. جامعه آماری آن در بخش کیفی، گروهی از اساتید مهندسی محیط زیست، مدیریت دولتی و مدیریت آموزشی دانشگاه‌های آزاد و مدیران عالی ادارات محیط زیست کشور و در بخش کمی کارشناسان واحد تدارکات، مدیران عالی، میانی و عملیاتی و اعضاء هییت‌علمی رشته مهندسی صنایع، مدیریت دولتی و آموزشی در دانشگاه‌های آزاد استان مازندران در 14 واحد دانشگاهی به تعداد تقریبی 660 نفر بودند. در بخش کیفی از روش نمونه‌گیری گلوله برفی، تعداد 20 نفر و در بخش کمی با روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای نسبی بر اساس فرمول کوکران، تعداد 243 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده‌ها در بخش کیفی از طریق اجرای تکنیک دلفی با پرسشنامه نیمه‌ساختاریافته و در بخش کمی از طریق اجرای پرسشنامه‌های محقق ساخته 80 گویه‌ای بر روی نمونه آماری استخراج و با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS و Smart PLS تجزیه و تحلیل شد. روایی پرسشنامه‌ها به صورت محتوایی و سازه تایید شد. پایایی و پایایی ترکیبی نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ با 85 درصد برآورد و تایید شد. یافته‌ها نشان داد، مدیریت زنجیره تامین پایدار شامل یازده بعد بر دانشگاه پایدار شامل هفت بعد تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین پایدار، دانشگاه پایدار، توسعه پایدار
  • آزاده مطلبی، اختر جمالی*، نادر قورچیان، کامران محمدخانی صفحات 255-270

    این پژوهش باهدف ارایه مدلی برای ارتقای نوآوری آموزشی اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران انجام‌شده است و ازنظر نوع داده‌ها کمی و کیفی و ازنظر ماهیت متغیرها، توصیفی پیمایشی بوده است. در بخش کیفی با 38 نفر از اساتید دانشگاه و متخصص در آموزش عالی واحد علوم تحقیقات تهران مصاحبه شد. در بخش کمی، یک نمونه 250 نفری اعضای هیات علمی به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای با تخصیص متناسب از جامعه آماری انتخاب شدند. طبق آمار رسمی دانشگاه علوم تحقیقات تهران 1000 نفر در سال تحصیلی 1396-1395 بوده‌اند. برای جمع‌آوری داده‌ها، پرسشنامه محقق ساخته همراه با مصاحبه استفاده‌شده است. روایی صوری پرسشنامه‌ها از طریق اجرای آزمایشی، مرور جامع ادبیات و قضاوت خبرگان و روایی سازه از طریق تحلیل عاملی بررسی و تایید شد. پایایی پرسشنامه نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ (89/0) محاسبه شد. برای تحلیل داده‌های مربوط به تعیین ابعاد و مولفه‌های نوآوری آموزشی از تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی با کمک نرم‌افزار SPSS استفاده شد. برای ارایه مدل نهایی تحقیق از مدل یابی اندازه‌گیری و برازش مدل در تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم‌افزار AMOS استفاده‌شده است. یافته اصلی پژوهش، نشان می‌دهد برای ارتقای نوآوری آموزشی در دانشگاه آزاد اسلامی چهار بعد مدیریت و رهبری با بار عاملی 96/0، استراتژی سازمانی با بار عاملی 90/0، سرمایه‌گذاری در نوآوری با بار عاملی 89/0 و فرهنگ‌سازی با بار عاملی 87/0 موردتوجه قرار گرفت.

    کلیدواژگان: نوآوری آموزشی، مدیریت و رهبری، استراتژی سازمانی، فرهنگ سازی، سرمایه گذاری در نوآوری
  • میرمجید محمدی فومنی، علاالدین اعتماد اهری، اصغر شریفی صفحات 271-287

    بنابر نقش مهم اخلاق در موفقیت اساتید دانشگاه فرهنگبان در برنامه‌ی آموزشی و برقراری رابطه مطلوب با دانشجویان، شناسایی و بهبود مولفه‌های اخلاقی اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان جهت بهبود و تقویت این ابعاد ضروری می-نماید. لذا، هدف از پژوهش حاضر ارایه الگویی از اخلاق حرفه‌ای برای اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان بود. پژوهش حاضر آمیخته (کیفی-کمی) از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی، 23 نفر از خبرگان دانشگاهی و مسیولین دانشگاه فرهنگیان بودند که به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. همچنین، جامعه آماری بخش کمی پژوهش نیز شامل کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان کل کشور بودند که با استفاده از فرمول کوکران، و به روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای 267 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده‌ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته (بخش کیفی) و پرسشنامه محقق ساخته (بخش کمی) استفاده شد. برای تحلیل داده‌های کیفی پژوهش از تحلیل محتوا استفاده شد. در بخش کمی نیز از روش‌های تحلیل عاملی (تاییدی) و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای Spss و Lisrel استفاده شد. نتایج نشان داد که مولفه‌های صداقت، عدالت، احترام، مسئولیت‌پذیری، قانون مداری، وفاداری و حفظ کرامت انسانی به عنوان مولفه‌‌های تاثیرگذار بر اخلاق حرفه‌ای اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان شناسایی شدند. یافته‌ها نشان داد که تمام مولفه‌های شناسایی شده، در بین اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان در حد مطلوب بود و مدل ارایه شده از برازش مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، مسئولیت پذیری، اعضای هیات علمی
  • علی رضایی*، اصغر شریفی، علاءالدین اعتماد اهری صفحات 289-303

    مسئولیت پذیری یکی از عواملی است که ضمن برآورده سازی نیازهای فردی و در نتیجه ارتقاء سلامت روان شناختی افراد، نقش مهمی نیز در موفقیت سازمانی ایفا می کند. لذا شناسایی عوامل موثر بر مسئولیت پذیری کارکنان می تواند راهنمای مفیدی برای اتخاذ راهبردهای مداخله ای جهت بهبود این مقوله ی مهم فردی و سازمانی باشد. هدف تحقیق حاضر شناسایی عوامل موثر بر مسئولیت پذیری اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان بود. پژوهش حاضر از نوع کیفی به روش گرندد تیوری بود. جامعه آماری پژو ش، خبرگان جامعه علمی دانشگاهی بودند که از سوابق اجرایی در سطوح تصمیم گیری برخوردار بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع 23 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. در این پژوهش به منظور گردآوری داده‌ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. برای تحلیل داده های پژوهش نیز از تحلیل محتوا با استفاده از نرم افزار MAXQDA استفاده شد. نتایج نشان داد که عوامل موثر بر مسئولیت پذیری اعضای هییت علمی دانشگاه فرهنگیان در شمال غرب کشور، شامل هوش اخلاقی، هوش هیجانی، رهبری، فرهنگ سازمانی، تعهد سازمانی، تعلق خاطر کاری، ارزشیابی بود. بر اساس مولفه های شناسایی شده می توان گفت که با افزایش و تقویت هر یک از این مولفه های تاثیرگذار شناسایی شده با راهبردهای مختص به هریک از آنها می توان به ارتقای مسئولیت پذیری کارکنان دانشگاه کمک نمود.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، اعضای هیت علمی، دانشگاه فرهنگیان
|
  • Maryam Ahmadi, Mehdi Shariatmadari *, MohammadNaghi Imani, Asghar Sharifi Pages 15-36

    The aim of this study was to identify the dimensions, components and indicators of promoting organizational commitment of employees of the Central Organization of the Islamic Azad University in the form of model presentation. The research method is descriptive in terms of application, in terms of data collection method, which was done with a cross-sectional survey approach. The statistical population included experts, specialists and individuals aware of organizational commitment. By targeted non-random sampling, 30 people were selected as a sample. Data collection methods were field and field documenting and data collection tools included semi-organized interviews and Delphi data collection questionnaires with fuzzy logic. The validity of the Goba method and its reliability link is also determined by the agreement method between the coders. To "analyze" qualitative data, content analysis, fuzzy delphi, and MAXQDA software were used. Finally, 3 dimensions, 16 components and 100 indicators were finalized. Results Indicates that the dimensions of promoting organizational commitment (individual, organizational and environmental) and its components (positive sense of job, work experience, flexibility, trust, autonomy, organizational climate, organizational culture, organizational justice, job motivation, job security, management support, work communication, leadership skills, alternative job opportunities, social environment and economic environment). According to the dimensions and components, a model was presented that had a favorable fit.

    Keywords: Commitment, Organizational Commitment, content analysis, fuzzy Delphi
  • Ruhollah Golshan Amir Hosseini, Ahmad Vedadi *, Dariush Gholamzadeh Pages 37-54

    Today, human capital is the most valuable asset of the organization and the success of organizations depends more on intangible assets than the financial and physical indicators such as the thoughts and ideas of employees, especially managers. Employees and managers are efficient and experienced in terms of performance compared to other employees and managers. With their vast experiences and capabilities, these individuals will be potentials for future generations of organizational leaders. The aim of this study was to identify the elements and components of the pattern of factors affecting the voluntary resignation of senior managers of Iran's automotive industry. This research was of qualitative type that content analysis method was used. The statistical population of the present study included senior managers of the automotive industry who were selected by purposive sampling method and 18 people were selected for interview until reaching the data saturation point. Semi-structured interview collection tool based on research findings, 5 factors as comprehensive or core themes including (government institutions, senior managers, organizational status, financial factors, performance factors), and 16 factors as organizational themes and 52 The factor was identified as the basic themes.

    Keywords: Voluntary retirement, Senior Managers, Automotive Industry, Theme Analysis
  • Reza Farashbandi, Zohreh Saadatmand *, Maryam Baratali, Seyed Ebrahim Mirshah Jafari Pages 55-68

    The present study has been conducted with the aim of investigating the educational implications of positive thinking in the teachings of Imam Ali (as) and its validation. This research is among the qualitative researches that have been done using qualitative content analysis method with deductive categorization system. The field of research included texts related to the teachings of Imam Ali (as) using a purposeful approach. Data collection tools included taking notes related to the analysis of positive educational implications in the teachings of Imam Ali (as). The coding and paragraph method was used as a unit of analysis to analyze the texts. To assess the content validity, the CVR coefficient was used and was approved at the level of 59%. Findings in the educational implications of positive thinking in the teachings of Imam Ali (AS) included 13 main concepts and 77 educational reasons, the most significant of which are: strengthening the sense of foresight, gaining victory with foresight, good thinking about God and others, simplifying matters Life, peace of mind and health of religion, goodwill towards others, strengthening solidarity and connection with others, strengthening relationships with others, companionship with good and well-known people, expecting a positive future, and so on.

    Keywords: Educational Implications, Positive Thinking, Imam Ali (AS) Teachings, Accreditation
  • Atefeh YaAqoubi, Masoud Ahmadi *, Rahman Qaffari Pages 69-100

    Transparency has a long history as a fundamental principle for public administration and governance, and governments today need to strengthen the rule of law, regulatory quality, and corruption control in order to achieve a glass government. The aim of present study is determining the imaging pattern of the glass government in order to increase the transparency of governmental organizasions. The mix method is used and the research design is exploratory mixed research(qualitative-quantitative) with the method of theme analysis and structural equation modeling (quantitative). In the qualitative section, using the "snowball" sampling method, in-depth interviews were conducted with 22 managers and senior executive experts, academic experts, IT section and regulatory agencies. In the quantitative part, to measure the model, a researcher made questionnaire with multi-stage relative stratified sampling method was distributed among 384 employees of the executive organs of Mazandaran province and the data were analyzed by exploratory and confirmatory factor analysis with SPSS and Smart PLS software. The results of the qualitative part indicate that the glass government imaging model in order to increase transparency, has 11 main themes and 35 sub-themes as follows: Organizational culture, Rules and regulations, Allocation of resources, Accountability, Formation of public oversight, Fight against financial-administrative corruption, Public accountability, Financial-Administrative Health, Satisfaction, Organizational transparency And Organizational progress. The results of the quantitative section showed that the structural relationships between the main themes of the glass government imaging model were confirmed.

    Keywords: Imaging, Glass government, Transparency, Governmental organization
  • Habibullah Fallah, Asadollah Mehrara *, Mojtaba Tabari Pages 101-116

    In view of technological advances, in order to fulfill the will of society and government organizations, they must transform and modernize their structure in accordance with these advances. The purpose of this study is human resource management model based on a new government management approach. In the present study, a mixed method (qualitative and quantitative) was used to collect data. In the qualitative part, using in-depth, semi-structured interviews and using the opinions of 12 experts, and in the quantitative part, information was collected. The interviews were analyzed using three-step coding method (open coding, axial coding and selective coding). In the qualitative part, the interviews continued until the theoretical saturation was reached, and in the quantitative part, 391 clients of the Housing Bank formed the sample size and completed the questionnaires. Finally, the components of human resource management were formulated and proposed based on the modern government management approach (principle of privatization, principle of decentralization, principle of downsizing, principle of management, decentralization). Also, the present research and identification and development of components and design of human resource management model, our view on human resource management and sustainable development, is a systematic view to promote human capital, which is the main factor in differentiating organizations. Therefore, it is necessary to try to design a human resources model in the housing bank in such a way that by creating a dynamic organization.

    Keywords: human resource management, downsizing, modern government management, Privatization, bureaucracy
  • Mojtaba Moradi, Farshad Hajalian *, Majid Jahangirfard, Ali Mahdizadeh Ashrafi Pages 117-150
    The aim of this study was to determine the strategies of human resources in implementing the strategy in the field of health through qualitative-quantitative method. The statistical population in the qualitative section was a group of deans of medical universities and senior managers of the Ministry of Health and Medical Education, and in the quantitative section were senior and middle managers of the staff of medical universities. In the qualitative part of the snowball sampling method, 20 people and in the quantitative part with the available sampling method, 20 people were selected as a statistical sample. Data in the qualitative part were extracted by performing Delphi technique with a semi-structured questionnaire in the first round and structured in the next rounds and in a quantitative part by performing a matrix questionnaire on a statistical sample and analyzed using SPSS and EXPERT CHOICE software. And analyzed. Qualitative findings showed that "human resource strategies" have six dimensions: and "strategy implementation" have three dimensions and nine components: There were structural dimensions, environmental dimension and behavioral dimension. The results of the quantitative section showed that in the strategies of supply and training of human resources, the component of macro environment, in the strategies of evaluating the performance of human resources and development and improvement, the component of the structure of the executive organization, in the strategy of compensation, the component of behavior In the employee participation strategy, the specific environment component has been of the highest importance.
    Keywords: human resources, Strategy Implementation, Human Resources Strategy, Country Health
  • MohammadReza Khanari, Reza Yousefi Saeedabadi *, OmehKolsoom Gholam Hosseinzadeh Pages 151-175

    The aim of this study was to model the relationships between brand components, student behavior, value and credibility of the university brand in the Iranian educational system through the exploratory mixed research method model. Its statistical population in the qualitative section was a group of professors of business and educational management and senior managers of Azad universities and in the quantitative section was the faculty members of the Islamic Azad University in 14 universities in Mazandaran province with 1487 people (328 women and 1159 Men). In the qualitative part, from the method of snowball sampling, 20 people and in the quantitative part, by relative stratified random sampling method based on Cochran's formula, 305 people were selected as a statistical sample. Data in the qualitative part were extracted through the implementation of Delphi technique with a semi-structured questionnaire and in the quantitative part gathered through the implementation of researcher-made questionnaires of 65 items on a statistical sample and analyzed using SPSS and AMOS software. The validity of the questionnaires was confirmed in terms of content and structure. Reliability and combined reliability were estimated and confirmed by Cronbach's alpha coefficient with 84%. descriptive statistics and inferential statistics were used to analyze the data. Findings showed that participatory behavior, citizenship behavior and students 'perceptual quality have an effect on the components of the brand and these components in terms of knowledge, identity, reputation and competitive position significantly affected students' behavior in terms of satisfaction, loyalty and word of mouth.

    Keywords: student behavior, brand value, brand credibility in society
  • Saeed Moghadambagha, Mojgan Khodamoradpour *, Mozaffar Yektayar, Adel Salavati Pages 177-195
    The aim of this study was to identify the indicators and components affecting the adoption of open innovation policy in selected sports federations. Participants in the present study were all university experts, faculty members, experts, secretaries and presidents of federations. Sampling was done by purposive and theoretical methods. Theoretical saturation of the samples was obtained after interviewing 14 people. The number of samples was not determined before the research was conducted and the sampling process continued until some kind of information saturation was obtained; this means that no new information was extracted from the data during the interview. The tools of the present study were semi-structured interviews. The intra-subject agreement method was used to confirm the reliability. Three coding steps were used to analyze the data. Using open coding, model categories were identified; then, in the axial coding stage, the link between these categories was determined in the form of a coding paradigm. The coding process in the form of six dimensions of the paradigm model that includes effective causal indicators including organizational structure, managerial support and readiness for change, contextual factors including staff, infrastructure, motivation, strategy and innovative culture. Barriers include manpower, structural barriers, cultural barriers and knowledge barriers. In this regard, the proposed strategies include knowledge and training, participation, competitive environment and organizational dynamics. Finally, the use of the model will lead to the consequences of productivity, creativity and social functioning.
    Keywords: Open Innovation, politics, Sports Federation
  • Niloofar Saadat, Badri Shah Talebi Hosseinabadi * Pages 197-206
    The aim of this study was to investigate the relationship between transformational leadership and innovative performance with the mediating role of resilience in a descriptive correlational method. The statistical population included all the staff of the Islamic Azad University, Isfahan Branch (Khorasgan) in the number of 400 people, of which 196 people were selected by non-randomly available methods. The research instruments included Bass and Olivier (2000) Transformational Leadership Questionnaire, Eskandarzadeh Innovative Performance (2014) and Connor Davidson (2003) Resilience Questionnaire. The reliability of the questionnaires using Cronbach's alpha for all three questionnaires of transformational leadership, innovative performance and resilience were 0.92, 0.91 and 0.93, respectively. The results of the analysis of the findings showed that the direct effect of transformational leadership on innovative performance is not significant, but indirectly and through resilience has an indirect and significant effect on innovative performance and therefore resilience is the relationship between transformational leadership and Fully mediates innovative performance.
    Keywords: transformational leadership, innovative performance, resilience
  • Taghi Mohammadi *, Nader Bohlouli, Jafar Bekzad, Gholamreza Rahimi Pages 208-228
    The purpose of this study is to design a comprehensive system of organizational performance management based on a process-based approach in three layers (individual, group and organizational) in government organizations. This research has been done in the framework of a qualitative approach and using the data research method of the foundation. The statistical population of the research is academic and executive experts, as well as in the implementation of the model of all experts, heads and managers of West Azerbaijan province. Statistical sample was interviewed using purposeful sampling including 12 university experts and 8 organizational experts familiar with performance appraisal. The research was designed. The results of this section have led to the identification of 27 components in the organizational section, 8 components in the individual section and 5 components in the group section. The research results showed that individual dimensions included (motivation, communication, growth and learning, ability development, achievement of individual goals, creativity and innovation), group dimensions including (group participation, achievement of group goals, team creativity) and The organizational dimension includes (human resource management, internal processes, customers and stakeholders, financial performance, achievement of organizational goals, quality of service delivery, flexibility)
    Keywords: performance management, Individual Dimensions, Group Dimensions, Organizational Dimensions, Process-Based Approach
  • The Model Designing of Sustainable Supply Chain Management (SSCM) Educational Systems for Establishing Sustainable University Based on Sustainable Development Paradigm
    Teymor Dadashi Aboksari, Maryam Taghvaee *, Reza Yousefi Saeedabadi Pages 229-253

    The aim of this study was to design a sustainable supply chain management (SSCM) model of educational systems for the establishment of a sustainable university based on the sustainable development paradigm through the exploratory mixed exploration model research method. Its statistical population in the qualitative section, a group of professors of environmental engineering, public administration and educational management of free universities and senior managers of environmental departments and in the quantitative section of logistics experts, senior, middle and operational managers and faculty members of engineering Industries, government management and education in the free universities of Mazandaran province in 14 university units with an approximate number of 660 people. In the qualitative part of the snowball sampling method, 20 people and in the quantitative part with the relative stratified random sampling method based on Cochran's formula, 243 people were selected as a statistical sample. Data in the qualitative part were extracted through the implementation of Delphi technique with a semi-structured questionnaire and in the quantitative part through the implementation of researcher-made 80-item questionnaires on a statistical sample and analyzed using SPSS and Smart PLS software. Took. The validity of the questionnaires was confirmed in terms of content and structure. Reliability and combined reliability were estimated and confirmed by Cronbach's alpha coefficient with 85%. Findings showed that sustainable supply chain management includes eleven dimensions. A sustainable university including seven dimensions has a significant impact.

    Keywords: Sustainable Supply Chain Management, Sustainable University, Sustainable Development
  • Azadeh Motalebi, axtar jamali *, Nader Ghourchian, Kamran mohamadkhani Pages 255-270

    This research is conducted to provide a model for institutionalizing innovation management in education for universities and higher education institutions of the country. For this purpose, based on the research literature, a list of dimensions and components of innovation management in the field of education of Islamic Azad University, Science and Research Branch, has been prepared. The present study has been quantitative and qualitative in terms of data type and in terms of collecting data has been descriptive survey. In the quantitative section, a sample of 285 faculty members was selected through random-stratified sampling method from the faculty members of Islamic Azad University, Tehran Research and Science Branch. According to the official statistics of Islamic Azad University, 1100 students were in the academic year 2018-2019. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The formal validity of the questionnaires was investigated and confirmed by the experimental implementation and judgment of experts, and the construct validity through factor analysis. The reliability of the questionnaire was also calculated by Cronbach's alpha coefficient (89.0). To analyze the data, SPSS and AMOS software was used and to provide the final model of the research, modeling of measuring was used and for fitting model in the structural equation modeling technique, statistical tests including exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis and Kendall's tau test were used. The following results were obtained and 9 dimensions, 40 components and 50 indicators were extracted.

    Keywords: Innovation Management, Educational Innovation, Universities Higher Education Institutions
  • Mirmajid Mohammadi fomani *, Aladdin etemad ahari, Asghar Sharifi Pages 271-287

    Due to the important role of ethics in the success of Farhangban University professors in the educational program and establishing a favorable relationship with students, identifying and improving the ethical components of Farhangian University faculty members is necessary to improve and strengthen these dimensions. Therefore, the purpose of the present study was to providing a model of professional ethics for faculty members at Farhangian University. The present study was a mixed (qualitative-quantitative) exploratory study. The statistical population of the research in the qualitative section was 23 academic experts and officials of Farhangian University Which were selected by targeted sampling method. Also, the quantitative part of the study included all faculty members of Farhangian University throughout the country who 267 of them were selected using cluster random sampling method. The research tool in the qualitative section was interview and in the quantitative section, a researcher-made questionnaire was used. The data analysis was done through content analysis in the qualitative part of the research, and in the quantitative section, descriptive and inferential (structural equation modeling) was done using SPSS-V22 and Lisrel-V8/8 software. The results showed that the components of honesty, justice, respect, responsibility, Orbital law, loyalty, and human dignity were identified as components the professional ethics of faculty members at Farhangian University. The findings of the research showed that all of identified components were desirable among faculty members of Farhangian University were in the best position for all of the identified components.

    Keywords: Professional ethics, Responsibility, Faculty members
  • Ali Rezaie *, Asghar Sharifi, Alaedin Etemadahari Pages 289-303

    Responsibility is one of the factors that, while meeting individual needs and improving people's psychological health, also plays an important role in organizational success. Therefore, identifying the factors affecting employee responsibility can be a useful guide for adopting intervention strategies to increase this important individual and organizational category. The aim of this study was to identify the factors affecting the responsibility of faculty members of Farhangian University. The present study was of qualitative type using Grand Theory method. The statistical population of the study was the experts of the academic scientific community who had executive records at the decision-making level, which Using the targeted sampling method and the saturation principle, 23 people were selected as the sample size. In this study, semi-structured interviews were used to collect data. Also, Content analysis using MAXQDA software was used to analyze the research data. The results showed that affecting factors on the responsibility of Faculty members of Farhangian University, including; Organizational Culture, Emotional Intelligence, Moral Intelligence, Leadership, Organizational Commitment, Work engagement and Evaluation. Based on the identified components, it can be said that by increasing and strengthening each of these effective components identified with strategies specific to each of them, it is possible to help improve the responsibility of university staff.

    Keywords: Responsibility, Faculty Members, Farhangian University