فهرست مطالب

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال نوزدهم شماره 6 (پیاپی 94، امرداد و شهریور 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یزدان احمدی*، پریسا شعبان زاده صفحات 304-308
    مقدمه

    طی نیم قرن گذشته شیوع چاقی و اختلالات متابولیکی مرتبط با آن مانند اختلالات چربی، بیماری های قلبی-عروقی، سکته ی قلبی و مغزی به طور چشم گیری افزایش یافته است. انواع مختلفی از ارگانیسم ها از جمله باکتری ها، قارچ ها، آغازیان و ویروس ها برای زندگی در روده ی انسان تکامل یافته اند که به آن ها میکروبیوتا گفته می شود. دانشمندان دریافتند افراد لاغر، میکروبیوتای متعادل در روده ی خود دارند که باعث لاغری آن ها می شود، بنابراین از روشی به نام پیوند مدفوع و کپسول مدفوع برای درمان چاقی استفاده می کنند. هدف از این پژوهش معرفی پیوند مدفوع و کپسول آن در درمان چاقی مقاوم به دارو است.

    روش ها: 

    مطالعه ی حاضر از نوع مطالعه ی مرور سیستماتیک است که مقالات انگلیسی و فارسی حاصل از جست و جوی منظم منابع اینترنتی با استفاده از عملکرد منطقی AND, OR بین کلمات کلیدی در پایگاه های Pub Med, Google scholar با استفاده از کلید واژگان انگلیسی،FMT, obesity, poop capsule, weight loss  از سال 2010 تا 2020 میلادی انجام گردیده است. جستجوی کلی برای منابع مرتبط پیوند مدفوع 474 مقاله بود. سپس با اعمال فیلتر زمان این تعداد به 237 مقاله تقلیل پیدا کرد. در مرحله ی پایانی نیز با حذف مقالات تکراری و بررسی ارتباط مقالات با موضوع مورد مطالعه، 22 مقاله به عنوان منابع مربوطه و نهایی انتخاب شدند.

    یافته ها: 

    در درمان چاقی با FMT مدفوع فرد اهدا کننده پس از غربالگری و تست های لازم با استفاده از روش های گوناگون نظیر انما یا کولونوسکوپی به فردگیرنده منتقل می شود و از آن پس، فرد گیرنده با دریافت میکروبیوتای متعادل فرد اهداکننده به مرور لاغر می شود. می توان به جای پیوند مدفوع که روشی نسبتا تهاجمی است از کپسول های مدفوع که متشکل ازمدفوع خشک شده ی فرد اهداکننده است استفاده نمود.

    نتیجه گیری: 

    پیوند مدفوع و کپسول مدفوع با رعایت ملاحظات لازم روش موثری در کاهش وزن افراد چاق (BMI>30) است. با توجه به جدید بودن روش درمانی مطرح شده، مطالعات بیشتری در این حوزه خصوصا بررسی های کلینیکال این روش در درمان افراد چاق کشور توصیه می شود.

    کلیدواژگان: چاقی، کاهش وزن، پیوند مدفوع، کپسول مدفوع
  • مریم شعبانی*، محمد شرافتی مقدم، کاملیا مقدمی صفحات 309-317
    مقدمه

    مسیر پیام رسان انسولین از اهمیت بالایی برخوردار است که دیابت می تواند منجر به اختلال در این مسیر شود؛ بنابراین، هدف از پژوهش حاضر،  تاثیر 8 هفته تمرین استقامتی بر پروتئین کیناز-B (PKB یا AKT) و هدف مکانیکی راپامایسین (mTOR) در بطن چپ قلب موش های صحرایی دیابتی شده از طریق القاء استرپتوزوتوسین و نیکوتین آمید است.

    روش ها: 

    در این مطالعه ی تجربی، 12 سر موش صحرایی نر 2 ماهه از نژاد اسپراگ داولی با میانگین وزنی 20±270 گرم انتخاب و پس از دیابتی شدن از طریق القاء استرپتوزوتوسین و نیکوتین آمید به روش تصادفی به 2 گروه، تمرین و کنترل (هر گروه 6 سر) تقسیم ‏شدند. برنامه ی تمرینی دویدن موش های صحرایی بر روی تردمیل، به مدت 8 هفته و هر هفته 4 جلسه، شامل 30 دقیقه تمرین استقامتی با شدتی حدود 50 تا 70 درصد حداکثر سرعت انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون آماری t-مستقل استفاده‏ شد.

    یافته ها: 

    هشت هفته تمرین استقامتی منجر به افزایش معنی دار در محتوای پروتئین کیناز-B شد (03/0P=)؛ اما تغییر معنی داری در محتوای پروتئین هدف مکانیکی راپامایسین در گروه تمرین استقامتی نسبت به کنترل مشاهده نشد (97/0=P).

    نتیجه گیری: 

    پروتئین کیناز-B پروتئین کلیدی برای تنظیم بسیاری از مسیرهای سلولی است که هشت هفته تمرین استقامتی منجر به افزایش معنی دار آن شد؛ با توجه به تغییر نکردن محتوای پروتئین هدف مکانیکی راپامایسین این احتمال وجود دارد که تمرین استقامتی نمی تواند از طریق مسیر mTORC1 منجر به هیپرتروفی فیزیولوژیک قلبی شود.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، پروتئین کیناز-B، پروتئین هدف مکانیکی راپامایسین، استرپتوزوتوسین، نیکوتین آمید
  • حمید دانشمندی*، اکبر اعظمیان جزی، بهنام قاسمی صفحات 318-328
    مقدمه

    نقش Wntها به عنوان واسطه های توسعه ی پانکراس تایید شده است و تمرینات ورزشی ممکن است بر این فرآیند تاثیر داشته باشد. بنابراین هدف مطالعه ی حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات مقاومتی و تداومی با شدت متوسط بر میزان پلاسمایی Wnt3a، Wnt4 و تعداد سلول های بتای پانکراس در رت های دیابتی شده با استرپتوزوتوسین است.

    روش ها:

     24 سر رت به چهار گروه کنترل سالم، کنترل دیابتی، تمرین تداومی و مقاومتی با شدت متوسط تقسیم شدند. دیابت در اثر تزریق وریدی دوز 110 میلی گرمی نیکوتین آمید و تزریق دوز 40 میلی گرم استرپتوزوتوسین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن موش های صحرایی ایجاد شد. برنامه ی مداخلات ورزشی به مدت هشت هفته انجام گردید. Wnt3a و Wnt4 پلاسمایی به روش الایزا و تعداد سلول های بتا با روش هماتوکسین - ایوزین ارزیابی شد.

    یافته ها: 

    تحلیل داده ها نشان داد که تعداد سلول های بتا در گروه های ورزشی نسبت به گروه کنترل دیابتی به طور معنی داری افزایش یافت (05/0 >P). همچنین، تغییر معنی داری در میزان پلاسمایی Wnt3a و Wnt4 گروه های ورزشی نسبت به گروه کنترل سالم مشاهده گردید (05/0 >P).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که هشت هفته تمرین تداومی با شدت متوسط و هشت هفته تمرین مقاومتی شدت متوسط احتمالا باعث تکثیر و حفاظت سلول های بتا در پاسخ به افزایش Wnt3a و کاهش Wnt4 در رت های دیابتی می شود.

    کلیدواژگان: سلول های بتا، تمرین ورزشی، Wnt3a و Wnt4
  • فرزانه کریمی، فرهاد دریانوش*، محسن ثالثی، جواد نعمتی صفحات 329-336
    مقدمه

    چاقی و دیابت نوع دو می توانند در عملکرد سلول ها، از جمله پروتئین های CREB و CRTC2 که برای تنظیم سوخت و ساز بافت چربی مهم هستند، اختلال ایجاد کنند؛ بنابراین، هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) بر میزان پروتئین های CREB و CRTC2 در بافت چربی زیرجلدی موش های صحرایی چاق مبتلا به دیابت نوع دو است.

    روش ها: 

    در این مطالعه ی تجربی، 12 سر موش صحرایی نر 2 ماهه از نژاد اسپراگ داولی با میانگین وزن 20±300 گرم انتخاب و پس از دیابتی شدن از طریق القاء STZ و نیکوتین آمید به روش تصادفی به 2 گروه، تمرین دیابتی (6 سر) و کنترل دیابتی (6 سر) تقسیم ‏شدند. گروه های تمرینی 4 روز در هفته به مدت 8 هفته برنامه تمرینی را شامل 5 وهله 4 دقیقه ای با شدت معادل 85 تا 95 درصد حداکثر سرعت و دوره های استراحت فعال 3 دقیقه ای با شدت معادل 50 تا 60 درصد حداکثر سرعت انجام دادند؛ برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه ی 23 و آزمون آماری t-مستقل استفاده‏ شد.

    یافته ها: 

    بعد از هشت هفته تمرین HIIT تغییر معنی داری در میزان پروتئین CREB در گروه تمرین نسبت به کنترل مشاهده نشد (22/0>P)؛ با این حال، افزایش معنی داری در میزان پروتئین  CRTC2در گروه تمرین نسبت به کنترل مشاهده شد (005/0>P).

    نتیجه گیری:

     تمرین HIIT منجر به تغییری در میزان پروتئین CREB نشد؛ اما توانست میزان پروتئین CRTC2 را افزایش دهد که این افزایش می تواند منجر به تنظیم سوخت و ساز بافت چربی در آزمودنی های دیابتی شود.

    کلیدواژگان: پروتئین CREB، پروتئین CRTC2، تمرین تناوبی با شدت بالا، بافت چربی زیر جلدی، دیابت نوع دو
  • کامبیز مرادی، مسعود جوکار* صفحات 337-344
    مقدمه

    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر شش هفته تمرین استقامتی به همراه مصرف لیموترش بر سطوح پلاسمایی اندولین-1 و نیتریک اکساید در موش های صحرایی دیابتی شده با استروپتوزوتوسین بود.

    روش ها:

     در این تحقیق تجربی، تعداد 72 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (وزن؛ 12 ± 200 گرم) انتخاب و پس از دیابتی شدن به طور تصادفی به هشت تقسیم شدند. پروتکل تمرین استقامتی به مدت 6 هفته بر روی نوارگردان انجام گرفت و اسانس لیموترش mg/kg 50 به روش گاواژ تجویز گردید. سطوح اندولین-1 پلاسما، به روش الایزا و سطوح سرمی نیتریت به عنوان یک متابولیت اصلی نیتریک اکساید اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج تحقیق نشان داد میانگین سطوح اندوتلین-1 در گروه تمرین استقامتی + لیموترش و گروه دیابت + تمرین استقامتی + لیموترش در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کمتر بود (05/0<p). همچنین میانگین سطوح نیتریک اکساید در گروه دیابت + لیموترش در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کمتر بود اما در گروه تمرین استقامتی + لیموترش و گروه دیابت + تمرین استقامتی + لیموترش در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری بیشتر بود (05/0<p).

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج حاضر می توان نتیجه گیری کرد که احتمالا تمرین استقامتی به همراه مصرف لیموترش از طریق کاهش غلظت سطوح اندوتلین-1 و افزایش سطوح نیتریک اکساید منجر به بهبود علمکرد آندوتلیالی و رفع انسداد عروق در بیماران دیابتی می شود.

    کلیدواژگان: دیابت، اندوتلین-1، نیتریک اکساید، تمرین استقامتی، STZ
  • رضا مسعودی، سلیمان خیری، فاطمه علی اکبری، احمدعلی اسلامی، لیلی ربیعی* صفحات 345-353
    مقدمه

    ارزیابی سواد سلامت بیماران دیابتی نیازمند وجود ابزاری مختص این گروه است. پرسشنامه ی سنجش سواد سلامت بیماران دیابتی (LAD) از ابزارهای مورد استفاده برای سنجش سواد سلامت بیماران دیابتی است. پژوهش حاضر با هدف ترجمه و اعتباریابی نسخه ی فارسی پرسشنامه ی (LAD) Diabetes Health Literacy Assessment Questionnaire  انجام گرفته است.

    روش ها: 

    پژوهش حاضر با هدف  تعیین روایی و پایایی نسخه ی فارسی پرسشنامه سنجش سواد سلامت بیماران دیابتی ، روی 300 بیمار مبتلا به دیابت در سال 1398، به روش نمونه گیری انجام شد. مراحل اجرای مطالعه شامل: اول، ترجمه و تهیه ی نسخه ی فارسی پرسشنامه ی سواد سلامت به منظور طراحی و انتخاب گویه ها و ارزیابی کیفی آن ها توسط گروه متخصصین؛ دوم، ارزیابی کمی ویژگی های روایی با استفاده از نظرات گروه متخصصین؛ سوم، ارزیابی روایی صوری (قابلیت درک) و پایایی پرسشنامه توسط گروه کوچکی از جامعه ی هدف در یک مطالعه آزمایشی؛ چهارم، تحلیل گویه ها، ارزیابی روایی و پایایی پرسشنامه ی نهایی بود.

    یافته ها: 

    در تحلیل گویه های سازه ی سازمان دهی، اثرات سقف و کف مشاهده نشد. بیشترین میانگین مربوط به گویه ی 8 و12 و کمترین میانگین مربوط به گویه ی 6 بود. با توجه به شاخص Skewness، کجی در گویه ها مشاهده نشد. براساس نتایج به دست آمده، ابزار از ثبات درونی قابل قبولی برخوردار بود. تحلیل عامل اکتشافی 2 عامل را برای پرسشنامه ی سواد سلامت بیماران دیابتی شناسایی کرد یک عامل درک فردی و عامل دوم حمایت اجتماعی بود.

    نتیجه گیری:

     نتایج به دست آمده از تحلیل عامل اکتشافی، پرسشنامه ی سواد سلامت بیماران دیابتی  (LAD) از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و می توان جهت سنجش سواد سلامت بیماران دیابتی از آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روایی، پایایی، اعتباریابی اولیه، پرسشنامه ی سنجش سواد سلامت بیماران دیابتی
|
  • Yazdan Ahmadi*, Parisa Shabanzadeh Pages 304-308
    Background

    Over the past half-century, the prevalence of obesity and related metabolic disorders such as fat disorders, cardiovascular disease, myocardial infarction and stroke have increased dramatically. Various types of organisms, including bacteria, fungi, protozoan, and viruses, have evolved to live in the human gut, called microbiota. Scientists have found that thin people have a balanced microbiota in their gut that causes them to lose weight, so they use a method called fecal grafting and fecal capsules to treat obesity. The aim of this study is to introduce fecal graft and its capsule in the treatment of drug-resistant obesity.

    Methods

    This article is a systematic review of the study which English and Persian articles are obtained from regular search of Internet resources using logical AND, OR function between keywords in Pub Med, Google scholar databases using English keywords, FMT, obesity, poop capsule, weight loss has been done from 2010-2020. The total search for fecal transplant related resources was 474 articles. Then, by applying the time filter, this number was reduced to 237 articles. In the final stage, by eliminating duplicate articles and examining the relationship of articles with the subject under study, 23 articles were selected as relevant and final sources.

    Results

    In the treatment of obesity with FMT, the donorchr('39')s stool is transferred to the recipient after screening and necessary tests using various methods such as enema or colonoscopy, and then the recipient gradually loses weight by receiving a balanced microbiota of the donor. Instead of a stool transplant, which is a relatively invasive procedure, stool capsules consisting of the donorchr('39')s dried stool can be used.

    Conclusions

    Stool transplantation and fecal capsule are an effective method in weight loss of obese people (BMI> 30) with due consideration. Due to the novelty of the treatment method, further studies in this field, especially clinical studies of this method in the treatment of obese people in the country are also recommended.

    Keywords: FMT, Obesity, Poop Capsule, Weight Loss
  • Maryam Shabani*, Mohammad Sherafati Moghadam, Kamilia Moghaddami Pages 309-317
    Background

    The pathway of insulin messengers is so important that diabetes can lead to disruption of this pathway. However, the aim of this study was to investigate the effect of 8 weeks of endurance training on protein Kinase-B (PKB or AKT) and mechanical target of rapamycin (mTOR) in the left ventricle of the heart of diabetic rats induced by streptozotocin and nicotinamide.

    Methods

    In this experimental study, 12 head two-month-old Sprague-Dawley rats with a mean weight of 270±20 g were selected. After diabetic induction with streptozotocin and Nicotinamide, rats were randomly assigned to two groups, training and control (6 heads in group each). The rat training program was performed on a treadmill for 8 weeks and 4 sessions per week, including 30 minutes of endurance training with an intensity of about 50 to 70% of the maximum speed. SPSS software and independent t-test were used to analyze the data.

    Results

    Eight weeks of endurance training resulted in a significant increase in protein Kinase-B content (P=0.03); But no significant change in Protein Mechanistic Target of Rapamycin content was observed in the endurance training group compared to the control (P=0.97).

    Conclusion

    protein Kinase-B is a key protein for regulating many cellular pathways, which was significantly increased by eight weeks of endurance training. Due to the fact that the content of protein mechanistic target of rapamycin does not change, it is possible that endurance training cannot lead to physiological hypertrophy heart through the mTORC1 pathway.

    Keywords: Endurance Training, Protein Kinase B, Protein Mechanistic Target of Rapamycin, Streptozotocin, Nicotinamid
  • Hamid Daneshmandi*, Akbar Azamian Jazi, Behnam Ghasemi Pages 318-328
    Background

    The role of Wnts as mediators of pancreatic development has been confirmed, and exercise training may affect this process. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of eight weeks of resistance training and moderate-intensity training on plasma Wnt3a, Wnt4, and pancreatic beta-cell count in streptozotocin-induced diabetic rats.

    Methods

    Twenty-four rats were divided into four groups: healthy control, diabetic control, diabetic + moderate-intensity continuous training, and diabetic + moderate-intensity resistance training. Diabetes was induced by intravenous injection of 110 mg nicotinamide and 40 mg streptozotocin per kg of body weight. The exercise training intervention was performed for eight weeks. Plasma Wnt3a and Wnt4 were measured by the ELISA method, and the number of beta cells was assessed by hematoxylin-eosin.

    Results

    Data analysis showed that the number of beta cells in the exercise group increased significantly compared to the diabetic control group (P<0.05). Also, a significant change was observed in the plasma levels of Wnt3a and Wnt4 in the exercise group compared to the healthy control group (P<0.05).

    Conclusion

    It seems that eight weeks of moderate-intensity continuous training and eight weeks of moderate-intensity resistance training probably caused the proliferation and protection of beta cells in response to an increase in Wnt3a and a decrease in Wnt4 in the diabetic rats.

    Keywords: Beta cells, Exercise, Wnt3a, Wnt4
  • Farzaneh Karimi, Farhad Daryanoosh*, Mohsen Salesi, Javad Nemati Pages 329-336
    Background

    Obesity and type 2 diabetes can impair the function of cells, including CREB and CRTC2 proteins, which are important for regulating adipose tissue metabolism. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the effect of eight weeks of high intensity interval training (HIIT) on CREB and CRTC2 proteins levels in subcutaneous adipose tissue of obese rats with type 2 diabetes.

    Methods

    In this experimental study, 12 head two-month-old Sprague-Dawley rats with a mean weight of 300±20 g were selected. After diabetic induction with Streptozotocin and Nicotinamide, rats were randomly assigned to two groups, diabetic training (6 heads) and diabetic control (6 heads). The training groups performed the training program 4 days a week for 8 weeks, including 5 interval 4-minute with an intensity of 85 to 95% of the maximum speed, and 3-minute active rest periods with an intensity of 50 to 60% of the maximum speed; SPSS software version 23 and independent t-test were used to analyze the data.

    Result

    After eight weeks of HIIT training, no significant change in CREB protein level was observed in the training group compared to the control (P<0.22); However, a significant increase in CRTC2 protein level was observed in the training group compared to the control (P<0.005);

    Conclusion

    HIIT training did not result in a change in CREB protein level. But, it was able to increase the CRTC2 protein level, which could lead to the regulation of adipose tissue metabolism in diabetic subjects.

    Keywords: CREB Protein, CRTC2 Protein, High Intensity Interval Training, Subcutaneous Adipose Tissue, Type 2 Diabetes
  • Kambiz Moradi, Masoud Jokar* Pages 337-344
    Background

    The purpose of this study was to evaluate the effect of six weeks of endurance training with sour lemon consumption on plasma levels of endolin-1 and nitric oxide in streptozotocin-induced diabetic rats.

    Methods

    In this experimental study, 72 male Wistar rats (Weight; 200 ± 12 g) were selected and randomly divided into eight groups after becoming diabetic. Endurance training protocol was performed on rats for 6 weeks. Lemon essential oil (50 mg/kg) was administered using gavage. Plasma endolin-1 levels were measured by ELISA and serum nitrite levels were measured as a major metabolite of nitric oxide. One-way analysis of variance and Tukeychr('39')s post hoc test were used for statistical analysis.

    Results

    The results showed that the mean levels of endothelin-1 in the endurance training + lemon group and diabetes + endurance training + lemon were significantly lower than the control group (p<0.05). Also, the mean nitric oxide levels in the diabetes + lemon group were significantly lower compared to the control group, but in the endurance + lemon training group and the diabetes + endurance training + lemon group was significantly higher than the control group (p<0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be concluded that endurance training with consumption of lemon may improve endothelial function and vascular occlusion in diabetic patients by reducing the concentration of endothelin-1 levels and increasing nitric oxide levels.

    Keywords: Diabetes, Endothelin-1, Nitric Oxide, Endurance Training, STZ
  • Reza Masoodi, Soleiman Kheiri, Fateme Ali Akbari, AhmadAli Eslami, Leili Rabiei* Pages 345-353
    Background

    Assessing the health literacy of diabetic patients requires the availability of a tool specific to this group. The Diabetes Health Literacy Assessment Questionnaire (LAD) is one of the tools used to measure the health literacy of diabetic patients. The present study was conducted with the aim of translating and validating the Persian version of the LAD questionnaire.

    Methods

    The present study aimed to determine the validity and reliability of the Persian version of the Health Literacy Assessment Questionnaire for diabetic patients on 300 patients with diabetes in 1398, by sampling. Stages of study: First: Translation and preparation of the Persian version of the health literacy questionnaire in order to design and select items and their qualitative evaluation by the second group: Quantitative evaluation of narrative features using the opinions of the third group of experts: Formal narrative evaluation (comprehensibility) and The reliability of the questionnaire was assessed by a small group of the target population in a fourth experimental study: analysis of items, validity assessment and reliability of the final questionnaire.

    Results

    In the analysis of organizational structure items, the effects of roof and floor were not observed. The highest averages were for items 8 and 12 and the lowest averages were for items 6. According to the Skewness Index, no deviation was observed in the items. Based on the results, the instrument had acceptable internal stability. Detective factor analysis identified two factors for the Diabetes Health Literacy Questionnaire: one was individual understanding and the second was social support.

    Conclusion

    The results of exploratory factor analysis, Diabetes Health Literacy Questionnaire (LAD) have good validity and reliability and can be used to measure the health literacy of diabetic patients.

    Keywords: Validity, Reliability, Initial Validation, Health Literacy Assessment Questionnaire For Diabetic Patients