فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 61 (تابستان 1399)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 61 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید عباس موسوی*، سید محمدرضا موسوی جوردی صفحات 7-28

    یکی از مهم ترین مباحث پیرامون حکومت اسلامی، حکم حکومتی حاکم اسلامی است؛ زیرا به عنوان ابزاری برای إعمال ولایت در تمام شیون جامعه اسلامی به شمار می رود. از جمله موضوعات مهم در زمینه محدوده اعمال ولایت حاکم اسلامی تبیین رابطه بین احکام حکومتی و احکام اولیه و ثانویه الهی است که تاثیر مستقیم در محدوده اختیارات حاکم اسلامی دارد، البته در چگونگی این رابطه، میان اندیشمندان اختلافات فراوانی وجود دارد. این پژوهش برای رسیدن به تبیین صحیح از این رابطه با روشی توصیفی تحلیلی، اولا به بررسی ماهیت حکم حکومتی از منظر فقه پرداخته و به این نتیجه می رسد که حکم حکومتی به لحاظ ماهوی، قسیم احکام الهی بوده و از لحاظ قلمرو، شامل تمامی احکام اولیه و ثانویه و موارد خارج از آن دو، می شود، ثانیا با بررسی تحلیلی فرمایشات امام خمینی+ در این زمینه، به این نتیجه می رسد که ایشان از دو منظر احکام حکومتی مورد دقت قرار داده اند، 1. ماهیت حکم حکومتی، 2. حکم حکومتی به عنوان موضوع حکم اولی الهی.

    کلیدواژگان: حکم حکومتی، حکم اولی، حکم ثانوی، حاکم اسلامی، امام خمینی+
  • امیرمحسن عرفان* صفحات 29-58

    نیازسنجی پژوهشی به فرایند شناسایی نیازهای پژوهشی بالقوه و تعیین اولویت ها اشاره می کند. این پژوهه کوشیده است با هدف ارتقای کیفی مهدویت پژوهی، مهم ترین نیازهای «مهدویت پژوهی» با رویکرد «مطالعات رسانه» را در عصر انقلاب اسلامی ارایه نماید. این نوشتار «غلبه پیام مهدوی بر فرهنگ عامه پسند»، «ارایه الگوی مطلوب رسانه ای رویکرد به آموزه مهدویت»، «مهندسی انتقال جهانی اندیشه مهدویت» و «مدیریت مطلوب مواجهه با تهدید نرم رسانه ای آموزه مهدویت» را از مهم ترین الزامات عصر انقلاب اسلامی در مهدویت پژوهی با رویکرد رسانه می داند. تحقق رسانه دینی، گستره عظیمی از فعالیت های فکری در حوزه تولید نرم افزارهای مناسب را می طلبد. پردازش مطلوب پیام رسانه ای مهم ترین وظیفه رسانه تراز انقلاب اسلامی در عرصه مهدویت می باشد. نتایج حاصل از تحلیل و ترکیب داده ها، نشان دهنده قدرت «استخراجی و تجهیزی» آموزه مهدویت در عرصه مطالعات رسانه است. بدین معنا که این آموزه قدرت انگیزشی در بهره برداری از امکانات مادی و غیرمادی موجود در جامعه برای نیل به اهداف و آرمان های انقلاب اسلامی در حوزه رسانه را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: مهدویت، پژوهش، نیازسنجی، رسانه، راهبرد، سیاست گذاری
  • نصرالله داودوندی*، افشین زرگر، رضا شیرزادی صفحات 59-90

    دولت_ملت سازی فرایندی است که از طریق انباشت متوازن قدرت مبتنی بر اشباع سرزمینی، ثبات سیاسی-اقتصادی و همبستگی اجتماعی معنی پیدا می کند. روند دولت-ملت سازی در ایران در دوره پهلوی نه تنها به پدیدار شدن دولتی کارآمد و متعهد نیانجامید، بلکه نقایص متعدد این روند، به شکاف روزافزون بین دولت و ملت و در نهایت به انقلابی بزرگ و سقوط این حکومت منجر شد. این مقاله با اتکا به روش توصیفی-تحلیلی در صدد پاسخ به این سوال است که؛‎ زمینه ‎های وقوع انقلاب اسلامی در ایران تا چه میزان متاثر از روند ناقص دولت_ملت‎ سازی در دوره پهلوی بوده و دلایل ارایه شده توسط نظریه‎ پردازان مختلف درباره این انقلاب، با کدام یک از شاخص‎های مدل جامع دولت-ملت سازی قابل تطبیق است؟ نتایج مطالعات نشان می‎دهد نظریه‎ پردازان ‎مختلف هر کدام به بخش از نواقص دولت‎-ملت‎سازی پهلوی پرداخته‎اند. اما الگوی جامع دولت-ملت‎سازی قادر است همزمان مجموعه‎ ای از این علل  درهم تنیده را تبیین ‎کند.

    کلیدواژگان: دولت-ملت سازی، هم بستگی ملی، ثبات سیاسی-اقتصادی، اشباع سرزمینی، منازعه، انقلاب
  • علی شیرازی* صفحات 91-110

    پژوهش حاضر کنکاشی نظری است که می کوشد با ارایه معیارهایی هستی شناسانه، ضمن تبیین مفهومی اصول و جداسازی آن از مبانی، فروع، قواعد و الگوهای جزیی عملی، امکان قضاوت علمی درباره جایگاه و نسبت مفاهیم با یکدیگر را فراهم سازد. سپس آنچه را که در آثار موجود این حوزه از آنها به عنوان «اصول دیپلماسی اسلامی» یادشده است، بر اساس مبانی هستی شناختی ارایه شده نقد و از نو بازخوانی نماید. برای نیل به این هدف، بنیان های سه گانه اندیشه سیاسی توحیدی و دیپلماسی اسلامی ارایه و هفت گزاره کلیدی به عنوان اصول برآمده از آنها و سایر موارد به عنوان فروع و قواعدی که در پرتو گزاره اصلی حیات می یابند، ذیل اصول مورد شناسایی قرار گرفته اند. همچنین تلاش شده است در قالب روش کیفی و برمبنای اصول روش تحقیق نظری، چگونگی مفصل بندی دال های شناور دیپلماسی اسلامی در منظومه اندیشه سیاسی اسلام آشکار و با ترسیم نمودار پایانی، برآیندی از دستاوردهای تحقیق ارایه گردد.

    کلیدواژگان: هستی شناسی اسلامی، مبانی دیپلماسی در اسلام، اصول دیپلماسی در اسلام
  • علیرضا استادیان خانی*، محمد اصغریان دستنایی صفحات 111-132

    اهمیت تقابل رژیم پهلوی با جریان های دینی و مذهبی مخالف به ویژه حوزه های علمیه و روحانیت در دوران محمدرضا شاه مسئله اصلی تحقیق محسوب می شود. با تتبع رفتار و منش حکومت پهلوی در برابر روحانیت، این پژوهش به این نکته دست یافت که رژیم پهلوی با بهره مندی از تمامی راهبردها و ابزارهای ایجابی و سلبی، سیاست فشار همه جانبه علیه نهاد روحانیت را اعمال نمود؛ تلاش برای تطمیع روحانیت، حمایت از انجمن حجتیه، بهره برداری از اختلافات پیرامون کتاب «شهید جاوید» (رویارویی ایجابی)؛ و اقداماتی مانند عملیات تهمت و افترا، شایعه سازی، اهانت و توهین، تهدید و ارعاب (تقابل سلبی نرم) و همچنین هجوم به مراکز حوزوی، تبعید، زندانی و شکنجه کردن روحانیون انقلابی (تقابل سلبی سخت)، یافته های این پژوهش در رویکرد حکومت پهلوی مقابل نهاد روحانیت هستند که با روش توصیفی تحلیلی، و بهره گیری از منابع معتبر تاریخ معاصر حاصل آمدند.

    کلیدواژگان: حوزه علمیه، روحانیت، پهلوی دوم، حکومت پهلوی، تاریخ معاصر
  • محمد مهدی اسماعیلی* صفحات 133-154

    جنبش های اصلاحی جهان اسلام بین سال های 1948 تا 1979 در واکنش به استعمار و تسلط کفار بر جهان اسلام، و همین طور، با «گسترش» ایده اسلام سیاسی شکل گرفتند. هدف مقاله حاضر این است که «تعامل» دو نهضت مهم این دوران، اخوان المسلمین و نهضت اسلامی ایران را مورد بررسی قرار دهد. فرضیه مقاله آن است که نهضت اسلامی ایران اساسا برآمده از اندیشه و فقه سیاسی شیعه بوده، و صرفا برای تقویت ادبیات مبارزاتی به استفاده از آثار علمی جنبش اخوان المسلمین پرداخته است. در دهه های40 و 50 شمسی با توجه به نیاز جامعه به اندیشه ای با رویکرد دینی سیاسی، از طریق تعامل میان روحانیون ایرانی و شخصیت های اخوانی، برخی از آثار سید قطب به فارسی ترجمه شد و مورد استفاده نیروهای انقلابی در ایران قرار گرفت. این مقاله درصدد است با روش توصیفی و تحلیلی به بررسی تعامل میان جنبش های اصلاحی اخوان المسلمین و نهضت اسلامی مردم ایران بپردازد.

    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، اخوان المسلمین، نهضت اسلامی ایران، امام خمینی+، سید قطب
  • سعید باغستانی* صفحات 155-176

    انقلاب اسلامی ایران، مهم ترین انقلابی است که شگفتی اندیشمندان جهان را برانگیخت. زیرا متفکران عالم در متن این حرکت با پدیده ای به نام مذهب و نقش آفرینی روحانیت، روبه رو می شوند که از نظر بسیاری از آنها، نماد جمود و تحجر شناخته می شدند. انقلاب اسلامی پس از گذشت چهار دهه از پیروزی، از جنبه های گوناگون مورد مطالعه قرار گرفته است. یکی از مهم ترین محورهای مطالعاتی که مستشرقین در این سال ها بر روی آن تمرکز کرده اند، نقش مدیریت روحانیت در انقلاب اسلامی است. تحقیق حاضر به دنبال این است با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، به ارزیابی نظریات مطرح پیرامون این مسئله بپردازد. نتایج علمی این تحقیق، حکایت از این دارد که مستشرقین به علت عدم شناخت صحیح از ماهیت انقلاب اسلامی، رهبری آن و تردید در توان علمی اسلام، نتوانسته اند تحلیل درستی از نقش مدیریت روحانیت در انقلاب اسلامی ارایه دهند.

    کلیدواژگان: اسلام، روحانیت، انقلاب اسلامی، مدیریت، مستشرقین
  • حسین عابددوست* صفحات 177-200

    تحقیق حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که نشانه های تصویری و نوشتاری در پوسترهای سردارسلیمانی چه مفاهیمی را در بر می گیرند و نقش آنها در بیان فرهنگ مقاومت و شهادت چیست. هدف تحقیق شناسایی مفاهیم نشانه های تصویری و نوشتاری در پوسترهای سردار سلیمانی و آشنایی با تاثیر پوسترها در شناساندن ارزش های وجودی ایشان به جامعه و نیز بیان فرهنگ مقاومت و شهادت است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است. نتایج تحقیق نشان می دهد اصلی ترین مفاهیم پوسترها و بیلبوردهای شهید سلیمانی، ارزش هایی مانند ولایتمداری، مقاومت، زندگی جاوید و عروج، قدرت و امنیت است. ویژگی های شخصیتی حاج قاسم سلیمانی، اندوه مردم در غم از دست دادن ایشان، حاج قاسم چهره بین المللی مقاومت، رسیدن به قدس شریف و انتقام از دیگر مفاهیم این آثار است. در این آثار چهره شهید سلیمانی، به عنوان نشانه برتر، نقش کلیدی در انتقال معنا دارد و نشانه های نوشتاری پوسترها و بیلبوردها، انتقال دهنده پیام رهبر انقلاب پس از شهادت ایشان است که ارتباط معنایی با عناصر تصویری در پوسترها دارد.

    کلیدواژگان: پوسترها و بیلبوردهای حاج قاسم سلیمانی، نشانه های تصویری و نوشتاری، مقاومت و شهادت
  • یعقوب توکلی*، روح الله شاکری زواردهی، محمدجواد طوسی صفحات 201-220

    مراکز «شیعه شناسی» برای تبیین آموزه ها، معارف و دانش های اختصاصی تشیع و نیز نحوه تشکل شیعیان تاسیس شده اند. وضعیت شناسی مراکز شیعه شناسی، صورت بندی و جستجوی اهداف و رویکرد های شان رسالت این پژوهش است و بر آن است در عین شناسایی مراکز یاد شده، به تحلیل وضعیت آنها در جنبه های ساختاری و محتوایی بپردازد تا امکان صورت بندی آنها در دسته های همگن فراهم گردد. می توان این مهم را برای تغییرات روش ها و اهداف مراکز شیعه شناسی و بازشدن چشم اندازهای نظری برای تحقیقات بعدی دانست تا از کمبودهای موجود آن کاسته شود. روش تحقیق حاضر کیفی است و با روش توصیفی تحلیلی به فراز و فرود و روندهای شیعه شناسی می پردازد.

    کلیدواژگان: شیعه شناسی، تحلیل وضعیت، اندیشه اسلامی، نظام جمهوری اسلامی ایران
  • محمود علیپورگرجی*، حدیث قائد رحمتی صفحات 221-236

    انقلاب اسلامی ایران به عنوان مبدا پخش، آموزه های جدیدی در اختیار مسلمانان نیجریه قرار داده است؛ به گونه ای که جامعه شیعی، مراکز علمی و دینی آن پس از پیروزی انقلاب اسلامی فعال شده است. اما انتشار انقلاب اسلامی و گسترش تشیع با موانع عدیده ای روبرو است؛ که در این پژوهش براساس نظریه پخش هاگراستراند مورد مداقه قرار گرفته است. موانع پخش، عواملی هستند که مانع از سرایت یک پدیده از مبدا پخش به مقصد پخش می شوند؛ و مانع صدور انقلاب اسلامی محسوب می گردند. این پژوهش، با روش توصیفی تحلیلی به این پرسش پاسخ می دهد که انتشار انقلاب اسلامی در نیجریه با چه موانعی روبه رو است؟ ایده و فرضیه محوری تحقیق حاضر بر آن است که گروه های افراطی نیجریه، ارتش نیجریه، دولت عربستان و بازیگران فرامنطقه ای (غرب به ویژه امریکا) از موانع انتشار انقلاب اسلامی در نیجریه محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: نیجریه، پخش، انقلاب، گروه های افراطی، بوکوحرام، عربستان
|
  • Seyyed Abbas Mousavi*, Seyyed Mohammad Reza Mousavi Jordi Pages 7-28

    One of the most important issues regarding the Islamic government is the government decree of the Islamic ruler; Because it is considered as a way for exercising guardianship in all aspects of Islamic society. One of the important issues in the scope of Islamic ruler`s exercising guardianship is to explain the relationship between government decrees and the primary and secondary divine ones, which has a direct effect on the scope of the Islamic ruler`s authority. However, there are many differences among thinkers in this regard. In order to achieve a correct explanation of this relationship with a descriptive-analytical method, this study has examined the nature of government decree from the perspective of jurisprudence and concluded that government decree is essentially counterpart of divine decrees and includes all primary decrees, secondary decrees and those out of the two at first and then, analyzing the orders of Imam Khomeini (ra) in this regard, it is concluded that he has carefully considered the rulings of the government from two perspectives: 1. The nature of the government decree, 2. Government decree as the subject of the first divine decree.

    Keywords: Governmental Ruling, Primary Decree, Secondary Decree, Islamic Ruler, Imam Khomeini
  • Amir Mohsen Erfan* Pages 29-58

    Research needs assessment refers to the process of identifying potential research needs and setting priorities. This study has tried to present the most important needs in the field of "Mahdist studies" with the approach of "media studies" in the era of the Islamic Revolution with the aim of improving the quality of Mahdism. This article considers "overcoming Mahdavi message over popularly desired culture", "presenting a favorable media model of approach to Mahdism", "engineering the global transmission of Mahdism" and "optimal management against soft media threats of Mahdism" as the most important requirements of the Islamic Revolution. Knows with a media approach. The realization of religious media requires a huge range of intellectual activities in the field of production of appropriate software. Proper processing of media messages is the most important task of the media at the level of the Islamic Revolution in the field of Mahdism. The results of data analysis and synthesis show the power of "extracting and equipping" the doctrine of Mahdism in the field of media studies. In other words, this doctrine has the motivational power in exploiting the material and immaterial facilities available in society to achieve the goals and ideals of the Islamic Revolution in the field of media.

    Keywords: Mahdism, Research, Needs Assessment, Media, Strategy, Policy Making
  • Nasrollah Davoodvandi*, Afshin Zargar, Reza Shirzadi Pages 59-90
  • Ali Shirazi* Pages 91-110

    The present study is a theoretical exploration that tries to provide ontological criteria, while conceptually explaining the principles and separating them from the basic principles, sub-principles, rules and partial practical patterns, to provide the possibility of scientific judgment about the position and relationship of concepts with each other. Then, it critiques and re-reads what is mentioned in the existing works in this field as "principles of Islamic diplomacy" based on the presented ontological principles. To achieve this goal, the three foundations of monotheistic thought, political thought and Islamic diplomacy are presented and seven key propositions are identified as principles derived from them and others as sub-rules and rules that come from the main propositions. Also, an attempt has been made in the form of a qualitative method and based on the principles of theoretical research method, to show the how of articulating the floating signifiers of Islamic diplomacy in the system of Islamic political thought and by drawing a final chart, the result of the research achievements is presented.

    Keywords: Islamic ontology, basics of diplomacy in Islam, principles of diplomacy in Islam
  • Alireza Ostadian Khani*, Mohammadi Asgharian Dastnae Pages 111-132

    The importance of confronting the Pahlavi regime with opposing religious currents, especially seminaries and clergy during the reign of Mohammad Reza Shah is the main issue of research. Following the behavior and character of the Pahlavi government towards the clergy, this study concluded that the Pahlavi regime, taking advantage of all positive and negative strategies and tools, applied a policy of all-out pressure against the clergy; Efforts to entice the clergy, support the Hojjatieh Association, exploit the differences over the book "Shahid Javid" (positive confrontation); And actions such as slander, gossip, insult and insult, threats and intimidation (soft denial confrontation) as well as attack on seminary centers, deportation, imprisonment and torture of revolutionary clerics (severe denial confrontation), the findings of this study on the governmentchr('39')s approach Pahlavi are opposite to the institution of the clergy, which were obtained by descriptive-analytical method, and using reliable sources of contemporary history.

    Keywords: Hawzay-i Ilmiyyah, the Clergy, Second Pahlavi, Pahlavi Government, Contemporary History
  • Mohammad Mehdi Ismaili* Pages 133-154

    The reform movements of the Islamic world were formed between 1948 and 1979 in response to the colonization and domination of the infidels over the Islamic world, as well as with the "spread" of the idea of political Islam. The purpose of this article is to examine the "interaction" of the two important movements of this period, Ikhwan ul-Muslimin and the Islamic Movement of Iran. The hypothesis of the article is that the Islamic Movement of Iran is basically derived from Shiite political thought and fiqh, and has used the scientific works of the Ikhwan ul-Muslimin movement only to strengthen the campaign literature. In the 1940s and 1950s, due to the need of the society for a thought with a religious-political approach, through the interaction between Iranian clerics and Ikhwan figures, some of Seyyed Qutbchr('39')s works were translated into Persian and used by the revolutionary forces in Iran. This article intends to study the interaction between the reform movements of Ikhwan ul-Muslimin and the Islamic Movement of the Iranian people with a descriptive and analytical method.

    Keywords: Political Islam, Muslim Brotherhood, Islamic Movement of Iran, Imam Khomeini, Sayyid Qutb
  • Saeed Baghestani* Pages 155-176

    The Islamic Revolution of Iran is the most important revolution that surprised the thinkers of the world. Because in the context of this movement, the thinkers of the world are confronted with a phenomenon called religion and the role-playing of the clergy, which was considered by many to be a symbol of solidarity and petrification. The Islamic Revolution, four decades after its victory, has been studied from various angles. One of the most important areas of study that Orientalists have focused on in recent years is the role of the clergy in the Islamic Revolution. The present study seeks to evaluate the theories on this issue using a descriptive-analytical method. The scientific results of this study indicate that Orientalists have not been able to provide a correct analysis of the role of clergy management in the Islamic Revolution due to lack of proper knowledge of the nature of the Islamic Revolution, its leadership and doubts about the scientific potential of Islam.

    Keywords: Islam, Clergy, Islamic Revolution, Management, Orientalists
  • Hossein Abeddoust* Pages 177-200

    The present study seeks to answer the question of what concepts the visual and written signs in the posters of Sardar Soleimani include and what is their role in expressing the culture of resistance and martyrdom. The purpose of this research is to identify the concepts of visual and written signs in general Soleimani posters and to get acquainted with the effect of posters in introducing their existential values to the society and also expressing the culture of resistance and martyrdom. The research method is descriptive-analytical. The results show that the main concepts of Shahid Soleimani`s posters and billboards are values such as guardianship-basedness, resistance, eternal life and ascension, uruj, power and security. Haj Qassem Soleimanichr('39')s personality traits, the grief of the people over his loss, Haj Qassem the international figure of the resistance, reaching Holy Quds and revenge are other concepts of these works. In these works, the face of Martyr Soleimani, as a superior sign, plays a key role in conveying meaning, and the written signs on posters and billboards convey the message of the Supreme Leader of the Revolution after his martyrdom, which has a semantic connection with the visual elements in the posters.

    Keywords: Haj Ghasem Soleimani Posters, Billboards, Visual, Written Signs, Resistance, Martyrdom
  • Yaqub Tavakoli*, Ruhollah Shakeri Zavardehi, Mohammad Javad Tusi Pages 201-220

    Shiite Studies centers have been established to explain Shiite teachings and specific knowledge as well as the Shiites formation. Acquiring knowledge of the status of Shiite studies centers, the mission of Shiite centers, their formulation and search for their goals and approaches is the mission of this research and it intends to identify the mentioned centers, to analyze their status in structural and content aspects to make their formation in homogeneous categories possible. This can be considered important for changing the methods and goals of Shiite centers and opening theoretical perspectives for further research to reduce its existing shortcomings. The method of the present research is qualitative and deals with the ups and downs and trends of Shiite studies with a descriptive-analytical method.

    Keywords: Shiite studies, situation analysis, Islamic thought, the system of the Islamic Republic of Iran
  • Mahmoud Alipour Gorji*, Hadith Ghaed Rahmati Pages 221-236

    The Islamic Revolution, as a source of dissemination, has provided new teachings to the Muslims of Nigeria; in such a way that the Shiite community, its scientific and religious centers have been activated after the victory of the Islamic Revolution. But the spread of the Islamic Revolution and the spread of Shiism have met many obstacles; in this research, it has been studied based on Hagerstrand diffusion theory. Broadcast barriers are factors that prevent a phenomenon from spreading from the source of the broadcast to the destination; and are considered an obstacle against the spread of the Islamic Revolution. This research, with a descriptive-analytical method, answers the question: What are the obstacles facing the spread of the Islamic Revolution in Nigeria? The central idea and hypothesis of the present study is that extremist groups in Nigeria, the Nigerian army, the Saudi government and trans-regional actors (the West, especially the United States) are among the obstacles against the Islamic Revolution in Nigeria.

    Keywords: Nigeria, broadcast, revolution, extremist groups, Boko Haram, Saudi Arabia