فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و هشتم شماره 11 (پیاپی 239، بهمن 1399)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و هشتم شماره 11 (پیاپی 239، بهمن 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/27
  • تعداد عناوین: 11
|
  • پرهام مردی، سرور شجاعیان، نوشین طاهرزاده قهفرخی، غزاله مولاوردی، مائده امیری رودی، علی سلحشور، محمود بختیاری، سید حمیدرضا مژگانی* صفحات 712-725

    سارس کروناویروس دو یکی از اعضای خانواده کروناویریده (Coronaviridae) می باشد که منشا آن کشور چین و شهر ووهان اعلام شده است. انتقال این ویروس که موجب بیماری کووید-19 می شود از راه تماس نزدیک با فرد مبتلا، تماس با وسایل آلوده به ویروس و انتشار قطرات معلق هوا امکان پذیر است. مهمترین علایم این بیماری شامل تب، سرفه، تنگی نفس، اختلالات گوارشی و اسهال است و در موارد بسیار شدید این بیماری موجب سندرم حاد دیسترس تنفسی در فرد می شود که می تواند منجر به بستری در ICU و مرگ گردد. هر چه سن مبتلایان افزایش می یابد شانس مرگ و بروز عوارض در آنان بیشتر می شود. این درحالی است که بیماری در کودکان عموما بی علامت است. در برخی مواقع فرد مبتلا علامت دار نمی باشد، اما همچنان می تواند ناقل این بیماری باشد. برای تشخیص این بیماری، تست های سرولوژی و اندازه گیری واکنشگرهای فاز حاد نظیر ESR و CRP می تواند کمک کننده باشد هرچند تشخیص قطعی با تست های مولکولی نظیر PCR به انجام می رسد. CT، درگیری ریه را در این بیماران نشان می دهد، در این بیماران شایعترین علامت Ground glass opacification در لوب تحتانی و در ناحیه ساب پلورال است که برای تشخیص کووید-19 کمک کننده است ولی اختصاصی نیست. جمع آوری و بررسی مطالعات مختلف در خصوص این بیماری، می تواند راه گشای قدم های بعدی برای روند شناخت بهتر ماهیت این بیماری باشد.مطالعه ی مروری حاضر، با جمع آوری اطلاعات موجود در زمینه های ویروس شناسی، بیماری زایی مولکولی، علایم بیماری، اپیدمیولوژی و گسترش آن و ارایه راهکارهای پیشگیری و درمان براساس اسناد موجود می تواند چراغ راه سیاست گذاران حوزه سلامت، متخصصان بالینی، دست اندرکاران حوزه بهداشت عمومی، محققین و دانشجویان باشد.

    کلیدواژگان: کروناویروس، COVID-19، سندرم حاد دیسترس تنفسی 2، ویرولوژی
  • عنایت الله نوری، مصطفی واحدیان، فرخ سواددار، احمد کچویی، محسن اشراقی*، ندا مینایی صفحات 726-732
    زمینه و هدف

    شناخت عوامل خطر تبدیل کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی به جراحی باز به جراح کمک می کند تا برای عمل برنامه ریزی کند. هدف از این مطالعه تعیین ریسک فاکتورهای تبدیل جراحی کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی به جراحی باز بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تحلیلی، اطلاعات پرونده 1104 بیمار که از ابتدای فروردین 1392 تا آخر فروردین 1396 در بیمارستان شهید بهشتی قم تحت کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی قرار گرفته بودند، مورد ارزیابی قرار گرفت. داده های کلیه بیماران از جمله سن، جنس، سابقه جراحی شکم، جراحی اورژانسی یا انتخابی، سطح ترانس آمیناز خون، سطح بیلی روبین خون، تعداد گلبول های سفید خون، سطح آمیلاز و آلکالن فسفاتاز سرم بیماران ثبت شد. در نهایت تمامی اطلاعات وارد SPSS software, version 16 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) شده و آنالیز شدند. 05/0<P معنادار درنظر گرفته شد.

    یافته ها

    1104 بیمار مورد مطالعه قرار گرفتند. 765 بیمار زن (3/69%) و 339 بیمار مرد بودند (7/30%). در 104 مورد نیز تبدیل به جراحی باز صورت گرفته بود. در میان متغیرهای تحت مطالعه، بین جنسیت (26/0=P)، سن (056/0=P)، سیر کوله سیستیت (65/0P=)، سابقه قبلی جراحی شکم (62/0=P)، آلانین نرانس آمیناز و (10/0=P) و آسپارتات ترنس آمیناز (056/0=P) با تبدیل روش جراحی لاپاراسکوپی به جراحی باز ارتباط آماری معنادار دیده نشد. اما سونوگرافی غیرطبیعی (000/0=P)، جراحی اورژانسی (000/0=P)، شمارش گلبول های سفید خون (008/0=P)، بیلی روبین توتال و آلکالن فسفاتاز (000/0=P) با تبدیل روش لاپاراسکوپی به جراحی باز ارتباط آماری معناداری داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به عوارض بالا و مرگ و میر ناشی از کوله سیستکتومی باز، تشخیص این ریسک فاکتورها به کاهش میزان تبدیل به جراحی باز و پرداختن به این عوامل پیش از عمل کمک می کند.

    کلیدواژگان: تبدیل، کوله سیستکتومی لاپاروسکوپی، جراحی باز
  • شهیده جهانیان سادات محله، فیروزه غفاری*، محمدرضا آخوند صفحات 733-740
    زمینه و هدف

    درمان معمول برای زوج های نابارور استفاده از تحریک تخمک گذاری کنترل شده به همراه تلقیح داخل رحمی اسپرم می باشد. در این مطالعه ارتباط بین نتایج تلقیح داخل رحمی اسپرم و علل مختلف ناباروری ارزیابی می گردد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع مقطعی بوده است و روش نمونه گیری در این مطالعه از نوع در دسترس می باشد. این مطالعه از بهمن 1393 تا مرداد 1395، بر روی 994 سیکل تلقیح داخل رحمی اسپرم در 803 زوج نابارور مراجعه کننده به بخش ناباروری پژوهشگاه رویان در شهر تهران انجام شد. معیارهای ورود بیمار به این مطالعه شامل: ناباروری با فاکتورهای مردانه، علل ترکیبی ناباروری، ناباروری به علت عدم تخمک گذاری، ناباروری با علت نامشخص بودند. 16-12 روز پس از انجام تلقیح داخل رحمی اسپرم در صورتی که تست بارداری مثبت بود و به دنبال آن در سونوگرافی ترانس واژینال هفته چهار پس از انجام تلقیح داخل رحمی اسپرم ساک حاملگی مشاهده می شد، حاملگی کلینیکی درنظر گرفته می شد.

    یافته ها

    میزان موفقیت بارداری در تمام سیکل های تحریک تخمک گذاری کنترل شده به همراه تلقیح داخل رحمی اسپرم 5/16% و تولد زنده به ازای هر سیکل 5/14% محاسبه گردید. متوسط سنی بیماران در گروه باردار به صورت معناداری از گروه غیرباردار کمتر بود (01/0=P). همچنین بین علت ناباروری و بارداری کلینیکی ارتباط معناداری وجود داشت (001/0<P) کاهش معناداری در میزان موفقیت بارداری کلینیکی با افزایش مدت ناباروری مشاهده گردید (8/0OR=، 9/0-8/0 CI= و 001/0<P).

    نتیجه گیری

    سن زن، علت ناباروری، مدت ناباروری، قاعدگی نامنظم، حجم سیمن و دوز گونادوتروپین تجویزشده فاکتورهای مهمی در نتایج تحریک تخمک گذاری کنترل شده به همراه تلقیح داخل رحمی اسپرم بودند.

    کلیدواژگان: ناباروری، تلقیح داخل رحمی اسپرم، میزان موفقیت بارداری
  • محبوبه شیرازی، الهام فیض آباد، نسا رجب پور نیکو، فاطمه رحیمی شعرباف، مائده رحمان زاده* صفحات 741-747
    زمینه و هدف

    برای هر خانم باردار احتمال داشتن فرزندی با اختلالات کروموزومی وجود دارد. اگرچه این احتمال خیلی زیاد نیست، اما با انجام آزمایش های غربال گری قبل از تولد و توجه به فاکتورهای زمینه ای همراه در زن باردار می توان تا حد زیادی به میزان واقعی این احتمال پی برد. هدف از انجام این مطالعه تعیین عوامل پیشگویی کننده ی تست غربال گری مثبت سه ماهه اول بارداری می باشد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه مورد-شاهدی بود. زنان باردار مراجعه کننده به درمانگاه پری ناتال بیمارستان جامع زنان یاس از فروردین 1396 تا اسفند 1398 که دارای نتیجه مثبت غربال گری سه ماهه اول بودند به عنوان گروه مورد در نظر گرفته شدند و از سایر افراد (زنان باردار با تست غربال گری منفی سه ماهه ی اول بارداری در بازه ی زمانی مطالعه) به روش تصادفی سازی سیستماتیک گروه کنترل انتخاب شدند.

    یافته ها

    در مجموع 960 زن باردار (760 کنترل و 200 مورد) در این مطالعه شرکت کردند. نتایج این مطالعه حاکی از آن بود که سن مادر (001/0<P) و تعداد بارداری ها در گروه مورد به طور معناداری (001/0<P) بالاتر می باشد. همچنین داشتن سابقه ی سقط (001/0<P)، داشتن سابقه نازایی (001/0<P) و داشتن کم کاری تیرویید (030/0=P) در زنان باردار گروه مورد به طور معناداری دارای فراوانی بیشتری می باشد. فراوانی نوزاد با نارسایی رشد داخل رحمی (003/0=P) و بستری نوزاد (001/0<P) نیز در گروه مورد به طور معناداری بالاتر بود.

    نتیجه گیری

    با وجود پیشرفت های اخیر در حوزه ی پری ناتال، همچنان دقت آزمایش های غربال گری ممکن است بسته به سن مادر و سایر خصوصیات موجود متفاوت باشد. از این رو، به نظر می رسد در کنار نتایج تست غربال گری، توجه به ویژگی های پیش زمینه مادر نیز مهم است.

    کلیدواژگان: آنوپلوئیدی، آزمایش های غربال گری سرم مادری، بارداری، فاکتورهای خطر
  • محبوبه شیخ زاده، محسن منادی*، یونس لطفی، عبدالله موسوی، عنایت الله بخشی صفحات 748-754
    زمینه و هدف

    سرگیجه خوش خیم وضعیتی، شایعترین علت سرگیجه و نیستاگموس است . این بیماران از حمله های کوتاه سرگیجه ای درحین تغییرات سریع وضعیت سر شکایت می کنند. سرگیجه به طور چشمگیری سبب اختلال در کیفیت زندگی فرد می شود. این مطالعه جهت بررسی تاثیر کمبود ویتامین D بر نیستاگموس در بیماران سرگیجه خوش خیم وضعیتی انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مورد-شاهدی از فروردین 1396تا اردیبهشت 1397 کلیه بیماران مراجعه کننده به بیمارستان روحانی بابل که واجد شرایط مطالعه بودند از لحاظ سرگیجه خوش خیم، نیستاگموس و ویتامین D بررسی شدند. بدین منظور از مانور تشخیصی دیکس-هالپایک و آزمون ویدیونیستاگموگرافی جهت بررسی نیستاگموس و سرگیجه و آزمون الایزا برای سنجش هیدروکسی 25 ویتامین D استفاده شد. در آنالیز آماری بیماران دارای ویتامین D نرمال به عنوان گروه شاهد و بیماران مبتلا به کمبود ویتامین (کمتر از ng/ml 20) به عنوان گروه کنترل تقسیم شدند.

    یافته ها

    در هرگروه 27 بیمار مطالعه را کامل کردند. میانگین سنی بیماران در گروه شاهد و گروه کنترل به ترتیب 8/2±4/48 و 7/5±8/47 (9/0=P). میانگین سطح ویتامین D دو گروه شاهد و کنترل به ترتیب 81/33 و41/11 بود که اختلاف معنادار آماری وجود داشت و میانگین شدت نیستاگموس جزء افقی، مایل و عمودی تورشنال در گروه شاهد به ترتیب 32/40، 3/5، 86/8 و در گروه آزمون، میانگین شدت نیستاگموس جزء افقی، مایل و عمودی تورشنال به ترتیب 98/4 ،93/6 و60/9 بود. مقایسه هریک از این اجزای نیستاگموس در گروه کنترل با شاهد از نظر آماری اختلاف معنادار داشت (001/0<P).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که بین کمبود ویتامین D و شدت نیستاگموس تورشنال در بیماران سرگیجه خوش خیم وضعیتی مراجعه ارتباط وجود دارد.

    کلیدواژگان: نیستاگموس، سرگیجه، کمبود ویتامین D
  • بیتا اسلامی، رامش عمرانی پور، بهاره حسامی فر، زهرا بهبودی مقدم، امیرمحسن جلائی فر* صفحات 755-762
    زمینه و هدف

    سرطان پستان شایعترین سرطان در خانمهاست و درمان آن شامل جراحیهای مختلفی می باشد. پرسشنامه های Breast-Q ابزار جدیدی برای گزارش پیامد های جراحی های مختلف پستان توسط بیماران می باشند. هدف از این مطالعه، ایجاد نسخه فارسی پرسشنامه های Breast-Q و ارزیابی روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه بازسازی پستان می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مقطعی می باشد و جامعه آماری این پژوهش به صورت نمونه گیری آسان از خانم های مراجعه کننده به کلینیک سرپایی انستیتو کانسر بیمارستان امام خمینی در فاصله شهریور 1396 تا مهرماه 1398 و با سابقه سرطان و جراحی های مختلف پستان، انتخاب شده اند. پس از اخذ اجازه از سازندگان پرسشنامه و ترجمه پرسشنامه ها به فارسی، روایی صوری و محتوایی و پایایی ماژول بازسازی پستان انجام گردید. در نهایت پرسشنامه جدید در 20 نفر از خانم هایی که حداقل شش ماه از بازسازی آنها به روش TRAM flap گذشته بود، به صورت پایلوت ارزیابی شد.

    یافته ها

    پس از تهیه نسخه فارسی پرسشنامه ها ، طی فرآیند روایی صوری و محتوایی پرسشنامه بازسازی پستان که شامل 116 گویه بود با 72 گویه و با کسب امتیاز ضریب تاثیر بالای 5/1 برای تمامی گویه ها ، و نمره  CVR و CVI مطلوب استخراج گردید. پایایی درونی ابزار با محاسبه آلفای کرونباخ 94/0 تایید گردید. نتایج نشان داد که کیفیت زندگی افراد به لحاظ روانی و جنسی و رضایتمندی از پستان پایین است.

    نتیجه گیری

    با توجه به محدودیت پرسشنامه های اختصاصی برای پروسیجرهای مختلف جراحی پستان، پرسشنامه های Breast-Q جهت بررسی کیفیت زندگی و رضایتمندی بیماران بسیار سودمند می باشند. از آنجایی که ترجمه پرسشنامه، روا و پایا شده است، می تواند در تحقیقات آینده سایر محققین مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، کیفیت زندگی، رضایتمندی، روایی و پایایی
  • حسام الدین عسکری مجدآبادی، محسن سلیمانی*، مجید میرمحمدخانی، الهام زمانی پور صفحات 763-770
    زمینه و هدف

    عفونت یک مشکل اساسی در بخش های مراقبت ویژه است. امروزه برای کاهش کلونیزاسیون دهان از محلول کلرهگزیدین استفاده می شود. هدف این مطالعه بررسی کارایی محلول کلرهگزیدین در کاهش کلونیزاسیون دهان بیماران بستری در بخش های ویژه بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی (از دی ماه 1397 تا مرداد 1398) بر روی 60 بیمار بستری در بخش های مراقبت ویژه یکی از بیمارستان های سمنان که براساس معیارهای ورود انتخاب شده بودند انجام شد. کلونیزاسیون دهان بیماران در بدو ورود با کشت از دهان و حلق بررسی شد. پس از 48 ساعت و انجام دهان شویه با محلول کلرهگزیدین 2/%0 سه بار در روز، مجددا کلونیزاسیون دهان بررسی شد. پس از جمع آوری داده ها نتایج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بیشتر بیماران مورد مطالعه مرد (80%) با میانگین سنی 19/15±23/45 سال بودند. اکثر بیماران از اورژانس به بخش ویژه منتقل شده بودند و دارای لوله تراشه بودند. در زمان ورود به بخش ویژه، 8 بیمار آلوده به ایکولای و 6 بیمار آلوده به کلبسیلا بودند. یافته ها نشان داد که کلرهگزیدین 2/0% تاثیری در کاهش کلونیزاسیون دهان نداشت. پس از 48 ساعت بستری در بخش ویژه میزان موارد آلودگی به ایکولای افزایش معناداری داشت (01/0=P) ولی اختلاف معناداری در افزایش موارد آلودگی به کلبسیلا وجود نداشت (25/0=P).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که کلرهگزیدین 2/0% تاثیری بر میکروارگانیسم های دهان ندارد و لازم است برای کاهش کلونیزاسیون دهان حرکات مکانیکی و مسواک زدن نیز مورد توجه قرار گیرند. بیشتر بیماران در اورژانس آلوده به میکروارگانیسم های بیماری زا بودند. بنابراین راهبردهای مناسب برای کاهش آلودگی در بخش های اورژانس لازم است.

    کلیدواژگان: کلرهگزیدین، مراقبت ویژه، کنترل عفونت و بهداشت دهان
  • خدیجه آبادیان، زهره کشاورز*، حوریه شمشیری میلانی، مصطفی حمدیه، عاطفه آقایی، طیبه مختاریان گیلانی صفحات 771-775
    زمینه و هدف

    به دلیل افزایش اشتغال زنان متاهل و تاثیری که می تواند بر رضایت زناشویی داشته باشد، این مطالعه با هدف بررسی رضایت زناشویی در زنان شاغل ایرانی انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه، رضایت زناشویی در زنان شاغل ایرانی در مقالات چاپ شده مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت یافتن مطالعات مرتبط، از پایگاه های اطلاعات  ,Iranmedex, IranDoc, SID, Magiran , Scopus, PubMed  Web of Science استفاده شد. برای دستیابی به مقالات از کلیدواژه های فارسی زنان، زنان شاغل، رضایت زناشویی، کارکرد جنسی، دیسترس جنسی، ایران و معادل انگلیسی آن استفاده شد. درنهایت10 مقاله انتخاب شده و بررسی شدند.

    یافته ها

    داده ها نشان می دهد که میانگین اندازه اثر شاغل بودن بر رضایت زناشویی در نمونه ها معادل 063/0 می باشد. برآورد نقطه ای به دست آمده 063/0 بر مبنای معیار کوهن حاکی از اثر در حد کم می باشد.

    نتیجه گیری

    از یافته های مقالات به نظر می رسد که شاغل بودن در سطح ضعیفی می تواند بر رضایت زناشویی موثر باشد.

    کلیدواژگان: فرا تحلیل، رضایتمندی، زنان شاغل
  • لیلا پورعلی، عطیه وطنچی*، نگار رمضانپور، صدیقه آیتی، فرزانه رمضانی صفحات 776-781
    زمینه و هدف

    سندرم لوکوآنسفالوپاتی خلفی برگشت پذیر یک سندرم بالینی و رادیولوژیک است که در هر سنی ممکن است رخ دهد. پاتوژنز سندرم لوکوآنسفالوپاتی خلفی برگشت پذیر نامشخص است اگرچه اختلالات فشارخون، بیماری های کلیوی و درمان های سرکوب کننده ایمنی از عوامل مهم مستعدکننده بروز آن می باشند. هدف از این گزارش، معرفی یک مورد آنسفالوپاتی برگشت پذیر به دنبال پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک پس از زایمان می باشد.

    معرفی بیمار

    بیمار زن 30 ساله حاملگی اول و 33 هفته بود که در تیر 1396 به علت تشنج به بیمارستان قایم مشهد مراجعه کرده بود. پس از زایمان دچار چندین نوبت تشنج، کاهش شدید سطح هوشیاری و نارسایی کلیه شد که با تشخیص پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک تحت پلاسما فرز قرار گرفت و با حال عمومی خوب مرخص شد.

    نتیجه گیری

    در صورت شک به لوکوآنسفالوپاتی در بارداری، تشخیص زودرس و درمان عامل زمینه ای در کاهش مرگ ومیر و ناتوانی حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: سندرم لوکوآنسفالوپاتی خلفی، دوره پس زایمان، بارداری و پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک
  • ملیحه حسن زاده*، راحله ابراهیمی، پرنیان ملکوتی صفحات 782-787
    زمینه و هدف

    همانژیوم کاورنوی سرویکس نادر است و تنها موارد معدودی در این زمینه وجود دارد. بخش عمده ای از همانژیوم سرویکس در زنان سنین باروری گزارش شده است. اکثر این ضایعات سطحی بوده، غالبا در ناحیه سروگردن یافت می شوند، اما ممکن است در قسمت های داخلی بدن نیز ایجاد شوند.وقوع این ضایعات در ناحیه دستگاه تناسلی زنان، به ویژه سرویکس نادربوده، اکثر ضایعات بدون علامت هستند. به دلیل شیوع کم و اهمیت تشخیص این بیماری معمول باید به عنوان یک تشخیص افتراقی مورد توجه قرار گیرد.هدف از این مطالعه گزارش یک مورد نادر همانژیوم کاورنوی سرویکس بود.

    معرفی بیمار

    بیمار خانم 24 ساله ای بود که به علت خونریزی طولانی مدت پس از نزدیکی، در مهرماه 1397، به کلینیک سرپایی بیمارستان قایم (عج) مراجعه نموده بود. در هنگام معاینه سرویکس، لیپ خلفی سرویکس بیمار بسیار پرعروق بوده و بافت سیاه رنگ که تغییر رنگ تا واژن کشیده شده بود وجود داشت. بیمار تحت کولپوسکوپی قرار گرفت. به دنبال کولپوسکوپی به علت خونریزی شدید سرویکس جهت بیمار لنگازپک شد. خونریزی بیمار با پک پس از 24 ساعت کنترل شد. در گزارش پاتولوژی بافت اگزوسرویکس همراه با ضایعه عروقی خوش خیم (همانژیوم کاورنو) گزارش شد  و در بیوپسی انجام شده تشخیص همانژیوم کاورنو داده شد.

    نتیجه گیری

    همانژیوم سرویکس نادر است. این موضوع باید در تشخیص افتراقی بیماران مبتلا به خونریزی واژینال غیرطبیعی، به ویژه کسانی که در سنین باروری هستند و هیچ یافته بالینی و رادیولوژی مانند لیومیوم، آدنومیوز یا اختلال عملکردی سیکل وجود ندارد، مورد توجه قرار گیرد و در پیگیری بیمار با خونریزی واژینال، معاینه لگنی قدم اول در برخورد با بیمار می باشد.

    کلیدواژگان: کاورنو، همانژیوم، خونریزی، خونریزی رحمی
  • محمدرضا شیخی چمان* صفحات 788-789
|
  • Parham Mardi, Sorour Shojaeian, Nooshin Taherzadeh-Ghahfarokhi, Ghazaleh Molaverdi, Maedeh Amiri Roudy, Ali Salahshour, Mahmood Bakhtiyari, Sayed-Hamidreza Mozhgani* Pages 712-725

    SARS-CoV-2 emerging from Wuhan, China is a member of the Coronaviridae family, which has so far infected and killed many people. The SARS-CoV-2 pandemic affected various aspects of life in Iran and Worldwide, and governments have imposed quarantines and travel bans on an unprecedented scale. The virus causes COVID-19, which can spread through close contact with the infected person, contaminated equipment, and suspended air droplets. The most common symptoms of the disease include fever, cough, shortness of breath, gastrointestinal symptoms, and diarrhea. In severe cases, the lung infection can occur, which causes Severe Acute Respiratory Syndrome that leads to ICU admission and even death.   Besides, this infection can cause gastrointestinal, neurological, and renal impairments. Not merely, this new coronavirus has infected many more people worldwide in comparison to MERS and SARS, but also it has killed more people. Patients with underlying diseases such as hypertension, diabetes, respiratory problems, kidney disease, heart disease and Immunodeficiency are at higher risk of infection and potential death. Also, the risk of death and complication increases in older adults, while most of the infected children are asymptomatic. Some infected people may have mild or no symptoms but can still transmit the disease and spread it to others. To diagnose COVID-19, serology tests, and level of ESR, CRP and other acute-phase reactants are helpful, whereas molecular tests, such as RT-PCR tests, that detect the virus’s genetic material are still the golden standard. Also, CT scan detects lung involvement; Ground-glass opacification, especially in lower lobes and subpleural region, is the most common CT characteristic, although it is not specific for COVID-19. Because the disease is difficult to diagnose, hard to prevent and challenging to treat, it has become a major concern for many countries. This review aims to gather existing information in the fields of virology, molecular pathogenesis, disease symptoms, epidemiology, clinical presentations, diagnosis, treatment, and the spread of the disease. This study also provides evidence-based prevention and treatment strategies for health policymakers, doctors, nurses, and practitioners in the field of public health, including researchers and students.

    Keywords: coronavirus, covid-19, severe acute respiratory syndrome, virology
  • Enayatollah Noori, Mostafa Vahedian, Farrokh Savaddar, Ahmad Kachoie, Mohsen Eshraghi*, Neda Minaei Pages 726-732
    Background

    Knowing the conversion risk factors of laparoscopic cholecystectomy to open surgery, helps the surgeon to plan for surgery accordingly. This study aimed to determine the risk factors for converting laparoscopic cholecystectomy to open surgery.

    Methods

    In this analytical study, the case information of 1104 patients who underwent laparoscopic cholecystectomy in Shahid Beheshti Hospital in Qom from April 2013 to April 2017 was evaluated. Inclusion criteria were all cases of acute cholecystitis, chronic cholecystitis, symptomatic gallstones, and biliary pancreatitis who underwent laparoscopic cholecystectomy. The exclusion criteria were patients who underwent laparoscopic cholecystectomy at the same time with other procedures. Data of all patients including age, sex, history of abdominal surgery, emergency or elective surgery, blood transaminase level, blood bilirubin level, white blood cell count, amylase level, and serum alkaline phosphatase were recorded. Finally, potential risk factors were compared between the two groups. Average, standard deviation, frequency and percentage indices were used to describe the data. Independent samples t‐test and Mann-Whitney U test were used for quantitative data analysis and Chi-square test was used for qualitative data analysis. P<0.05 is considered significant.

    Results

    1104 patients were studied. 765 patients were female (69.3%) and 339 patients were male (30.7%). In 104 cases, open surgery was performed. The mean age of patients in the method change group was 49.45±8.9 years. Among the studied variables, between sex (P=0.26), age (P=0.056), process of cholecystitis (P=0.65), previous history of abdominal surgery (P=0.62), alanine transaminase (P=0.10) aspartate transaminase (P=0.95) showed no statistically significant relationship with the conversion of laparoscopic surgery to open surgery. However, abnormal ultrasound (P=0.000), emergency surgery (P=0.000), white blood cell count (P=0.008), total bilirubin and alkaline phosphatase (P=0.000) had a statistically significant relationship with the conversion of laparoscopic to open surgery

    Conclusion

    Due to the high complications and mortality of open cholecystectomy, the detection of these risk factors helps to reduce the rate of open surgery and address these factors before surgery.

    Keywords: conversion, laparoscopic cholecystectomy, open surgery
  • Shahideh Jahanian Sadatmahalleh, Firouzeh Ghaffari*, Mohammad Reza Akhoond Pages 733-740
    Background

    Common treatment for infertile couples is the use of controlled ovulation hyperstimulation (COH) with intrauterine inseminations (IUI). IUI is used in cases such as ovulatory dysfunction, cervical factor infertility, male subfertility, and unexplained infertility. In this study, we evaluated the relationship between IUI outcome and special causes of infertility.

    Methods 

    This was a cross-sectional study and a sampling method was available in this study, from January 2014 to August 2016, 994 cycles in 803 infertile couples referred to Royan Research Institute in Tehran were analyzed. Inclusion criteria were: male factor infertility, combined causes, ovarian disease, and infertility of unknown cause. To evaluate pregnancy, 12-16 days after IUI, it was considered positive if pregnancy test followed by transvaginal ultrasound at week 4 after IUI were positive. Data were analyzed using SPSS software, version 20. T-test and chi-square were used to compare the case and control groups. Linear-by-linear test was also used to calculate the relationship between female age and clinical and multiple success rates. P<0.05 was considered significant for the results of these tests.

    Results

    The success rate of pregnancy in all cycles (16.5%) and live birth rate per cycle (14.5%) were calculated. The mean age in the pregnant group was significantly lower than that of the non-pregnant group (P = 0.01).  Our findings were: Infertility with unknown cause (290 people, 29.2%), male factor (395 people, 39.7%), ovulation disorders (201 people, 20.2%) [which include: decreased ovarian reserve (1 person) 0.5%), polycystic ovary syndrome (188 patients, 93.5%) and hypothalamic amenorrhea (12 patients, 6%)] and a combination of different factors (108 patients, 10.9%). There was also a significant relationship between the cause of infertility and clinical pregnancies (P<0.001). A Significant decrease in pregnancy success rate was observed with increasing infertility duration (OR=0.8, CI=0.8-0.9, P<0.001).

    Conclusion

    Women’s age, etiology of infertility, duration of infertility, irregular menstruation, semen volume, and gonadotropin dose were important factors in COH+IUI cycles.

    Keywords: infertility, insemination, intrauterine pregnancy rate
  • Mahboobeh Shirazi, Elham Feizabad, Nesa Rajabpoor Nikoo, Fatemeh Rahimi Sharbaf, Maedeh Rahmanzadeh* Pages 741-747
    Background

    For every pregnant woman, it is possible to have a child with chromosomal abnormalities. Although this possibility is not very high, by performing screening tests and considering the motherchr('39')s background factors, we can largely realize the real extent of this possibility.Many comorbidities (like high blood pressure, diabetes, and obesity) and high-risk exposures (like alcohol consumption) seem to have an important role in the development of chromosomal abnormalities. This study aimed to determine the predictive factors of a positive first-trimester screening test in the pregnant women.

    Methods

    This case-control study was done on pregnant women, who were referred to Yas Hospital for their first-trimester screening tests between April 2018 and February 2020. Of those who had positive screening test results, only ones with abnormal biochemical tests, were included in the study regardless of nuchal translucency (NT) examination results and were considered as cases, and the women with normal screening test results were considered as controls.

    Results

    Totally 960 pregnant women (760 controls and 200 cases) participated in the study. The mean age of the subjects was 31.07±0.17 years old with a minimum age of 17 and a maximum age of 45. The averge age of case group women was 33.57±0.40 years and this was 30.41±0.18 years in control group.This study indicated that maternal age (P<0.001) and the number of pregnancies in the case group are significantly (P<0.001) higher than the control group. Also, having a history of miscarriage (P<0.001), having a history of infertility (P<0.001), and having hypothyroidism (P=0.030) are significantly more common in the case group. The frequency of intrauterine growth failure (P=0.003) and neonatal hospitalization (P<0.001) were also significantly higher in the case group.

    Conclusion

    Despite recent advances in the prenatal field, the accuracy of screening tests may still vary depending on maternal age and other existing characteristics. Hence, it seems considering the motherchr('39')s background characteristics are important just the same as the screening test results.

    Keywords: aneuploidy, maternal serum screening tests, pregnancy, risk factors
  • Mahboobeh Sheikhzadeh, Mohsen Monadi*, Yones Lotfi, Abdolah Moosavi, Enayatollah Bakhshi Pages 748-754
    Background

    Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV) is the most common cause of vertigo and nystagmus in clinics. Vertigo has many causes and the recurrence of vertigo is unknown. Among a lot of factors, vitamin D deficiency is more important. This study was conducted to determine the effect of vitamin D supplementation on torsional nystagmus in BPPV patients. This study wants to show the deficiency of vitamin D leads to the recurrence of BPPV.

    Methods

    This case-control study was conducted from April 2017 to May 2018. All eligible patients with BPPV were presented to the Audiology clinic of Babol Rouhani hospital consecutively. Diagnosis of BPPV and the presence of nystagmus were confirmed and serum vitamin D was assessed. Dix-halpike maneuver and videonystagmography (VNG) for assessing nystagmus were done and for serologic assessment, ELISA was performed for analyzing the level of hydroxy 25 vitamin D.Vitamin D sufficient patients (more than 20 ng/ml) with BPPV were considered as the control group and vitamin D deficient patients (less than 20 ng/ml) were as the test group.In all the patients of two groups, torsional nystagmus (vertical, horizontal and oblique) were studied and compared.

    Results

    Twenty-seven patients in each group have completed the study. The mean age of the control group and test group was 48.2+4.8, 47.8+5.7 and 47.2+4.9 years respectively (P=0.91). Two groups were comparable regarding nystagmus severity. All patients had at least two attacks During the last six months. The mean of serum 25 OHD was 33.81 in the control group and 11.41 in the test group that was statistically significant (P=0.001 for all) and the severity of torsional nystagmus in three axes of horizontal, vertical and oblique in the control group was 4.98, 9.06, 5.40 respectively and 3.32, 8.86, 6.93 in the test group that was statistically significant as compared with the control group (P=0.001).

    Conclusion

    Findings of this study indicate a relationship between vitamin D deficiency and recurrence of nystagmus in BPPV patients

    Keywords: nystagmus, vertigo, vitamin D deficiency
  • Bita Eslami, Ramesh Omranipour, Bahare Hesamifar, Zahra Behboodi Moghadam, Amirmohsen Jalaeefar* Pages 755-762
    Background

    Breast cancer is the most common cancer in women and its treatment includes various surgeries. Breast-Q is a new patient-reported outcome instrument for breast surgery and it should be validated appropriately for clinical research. This study aimed to develop the Persian version of the Breast-Q and validate the reconstruction module to evaluate the quality of life and satisfaction of Iranian women with a previous history of breast reconstruction.

    Methods

    This study was descriptive and analytical cross-sectional. The study population consisted of women with a previous history of breast cancer and various breast surgeries referred to the outpatient clinic of Cancer Institute, Imam Khomeini Hospital from September 2017 to October 2019, using convenience sampling. After obtaining permission from the MAPI institute and translating all questionnaires into Persian, the validity, and reliability of the breast reconstruction module were evaluated. To confirm face validity, a questionnaire was given to patients to judge each item. To confirm the content validity of the questionnaire, two qualitative and quantitative methods were used. Content validity ratio (CVR) was calculated based on the expert opinion (Lawshe formula). Waltz & Bausell’s method was used to examine the content validity index (CVI). Finally, a new version of the questionnaire was assessed in 20 women who had undergone TRAM flap breast reconstruction at least 6 months ago.

    Results

    After translation of the questionnaire into Persian, and face and content validation process, the 116 items of the first questionnaire converted to 72 with an acceptable impact score greater than 1.5 and CVR and CVI. The internal validity of the breast reconstruction module was approved by Cronbachchr('39')s alpha value of 0.94.

    Conclusion

    Considering the limitation of the specific questionnaires for various breast surgery procedures, the Breast-Q questionnaire can be an efficient tool for the evaluation of the quality of life and satisfaction in patients. Since the translation of the questionnaire has become valid and reliable, it can be used for future research by other researchers.

    Keywords: breast cancer, quality of life, satisfaction, validity, reliability
  • Hesamodin Askari Majdabadi, Mohsen Soleimani*, Majid Mirmohammadkhani, Elham Zamanipoor Pages 763-770
    Background

    Infection is a vital problem in intensive care units. Currently, chlorhexidine solution is used to reduce oral colonization. This study aimed to determine the efficacy of chlorhexidine solution on oropharyngeal bacterial colonization in hospitalized patients in the intensive care units.

    Methods

    This descriptive study (from August 2018 to May 2019) was performed on 60 patients who administered in medical and surgical intensive care units (ICUs) in one of the university hospitals in Semnan city. Patients admitted to (ICUs) were selected according to inclusion criteria. At the time of admission to the intensive care unit, oropharyngeal colonization of patients was assessed. Forty-eight hours after admission and using the chlorhexidine solution 0.2% three times a day, oropharyngeal colonization was assessed again. Data analysis was performed with SPSS software, version. 22 in the significant level of 0.05.

    Results

    This study showed most of the patients in this study were male (80%) with mean age of 45.23±15.19 years. Most patients were transferred from the emergency department to intensive care units and had endotracheal tubes. At the time of admission to the intensive care unit, 8 patients were infected with E. coli and 6 patients were infected with Klebsiella. The results also showed that the use of chlorhexidine 0.2% had no significant effect on the reduction of micro-organisms in the oropharyngeal area. Forty-eight hours after admission to ICUs, the incidence of E. coli infection increased (P=0.01) but there was no significant increase in the klebsiella infection rate (P=0.25).

    Conclusion

    This study showed that the use of chlorhexidine solution 0.2% did not affect the reduction of micro-organisms in the oropharyngeal areas of patients. Therefore, oral care protocols that include mechanical movements and toothbrushing should be considered to reduce the occurrence of micro-organisms. This study also found that most patients who were referred to the intensive care unit were contaminated with pathogenic micro-organisms. Therefore, consideration should be given to appropriate strategies to reduce infections in the emergency department.

    Keywords: chlorhexidine, critical care, infection control, oral hygiene
  • Khadige Abadian, Zohreh Keshavarz*, Hourieh Shamshiri Milani, Mostafa Hamdieh, Atefeh Aghaei, Tayebeh Mokhtarian Gilani Pages 771-775
    Background

    Marital satisfaction is considered to be the feelings and understanding of the couple about their marital relationship and their two-way relationship. Many factors play a role in creating marital satisfaction, and on the other hand, marital satisfaction is one of the concepts that cause sexual health in a person. Sexual health has many dimensions and includes coordination and adaptation of physical, emotional, intellectual, and social aspects of sexual affairs in humans. This study was conducted to assess the marital satisfaction of working women in Iran through meta-analysis.

    Methods

    In this meta-analytic study, the issue of marital satisfaction amongst Iranian working women which has been published in local articles was evaluated. To find pertaining studies, Magiran, IranDoc, SID, Iranmedex, and Pubmed websites were used. Statistical society in this research consists of all studies in Iran in regard to the relationship between being a working woman and having marital satisfaction that has been accomplished since 2001-2018 and was indexed in one of the scientific informative websites.To access desired articles we used the English keywords of ‘Sexual dysfunction’, ‘Iran’, ‘Sexual function’, ‘Marital satisfaction’, ‘Working women’ and ‘women’ and their Persian equivalents. After the selection process of articles related to the research objectives, 10 articles were selected and assessed as final samples.

    Results

    Collected data indicate that the average size of  the influence of working on marital satisfaction in research samples was equal to 0.063. Point estimate based on Cohen scale shows low influence level.

    Conclusion

    The influence of being a working woman on marital satisfaction is not approved. Generally being a working woman can be effective on marital satisfaction at a weak level. However, regarding the impact of women’s work on marital satisfaction, research’s statistical society is also effective and should be considered. On the other hand, the positive impacts of being a working woman has become more significant over time.

    Keywords: meta-analysis, satisfaction, working women
  • Leila Pourali, Atiyeh Vatanchi*, Negar Ramezanpour, Sedigheh Ayati, Farzaneh Ramezani Pages 776-781
    Background

    Posterior reversible leukoencephalopathy syndrome (PRLS) is a clinical and radiological syndrome of heterogeneous etiologies that are grouped because of the similar findings on neuroimaging studies which may occur at any age. The pathogenesis of RPLS remains unclear, but it appears to be related to disordered cerebral autoregulation and endothelial dysfunction. The syndrome is more commonly seen in women, RPLS has been described in several medical conditions, with hypertensive encephalopathy, eclampsia, and the use of cytotoxic and immunosuppressant drugs being the most common conditions. Prompt recognition and treatment are important in preventing the permanent damage that can occur in this otherwise typically reversible condition. The pathogenesis of RPLS remains unclear, but it appears to be related to disordered cerebral autoregulation and endothelial dysfunction. This report aimed to introduce a case of reversible posterior leukoencephalopathy following postpartum thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP).

    Case presentation

    The patient was a 30-year-old primigravid woman at 33 weeks of pregnancy who was referred to the Ghaem hospital, Mashhad University of Medical Sciences in Mashhad in July 2017 due to high blood pressure, blurred vision, headache and generalized tonic colonic seizure. She did not report in previous history of high blood pressure or seizure before pregnancy. With a diagnosis of eclampsia remote from delivery, she underwent a cesarean section. After delivery, generalized tonic colonic seizure repeated several times and a significant reduction in consciousness level happened. Renal failure also occurred, so she underwent daily plasmapheresis with a diagnosis of TTP. After 35 days, she was discharged with a good general condition.

    Conclusion

    In predisposing conditions, such as high blood pressure in pregnancy, in the case of clinical suspicion of posterior leukoencephalopathy, any attempt for early diagnosis and appropriate treatment are important factors in reducing the rate of morbidity and mortality.

    Keywords: posterior leukoencephalopathy syndrome, postpartum period, pregnancy, thrombotic thrombocytopenic purpura
  • Malihe Hasanzadeh*, Raheleh Ebrahimi, Parnian Malakuti Pages 782-787
    Background

    Cervical cavernous hemangioma is an extremely rare, benign lesions, and only a few cases are reported. Cervical cavernous Hemangiomas are characterized by an increase in the number of normal and abnormal veins. The majority of these lesions are superficial, often found in the head and neck area, but may also occur in the inner parts of the body. The occurrence of these lesions in the female reproductive tract, especially the the cervix is extremely rare. This disease should be considered as a differential diagnosis of abnormal uterine bleeding because of the low prevalence and importance of the diagnosis of this uncommon disease. The majority of cervical cavernous hemangiomas have been reported in women of childbearing age. Besides, although most lesions are symptomatic (mostly bleeding), diagnosis is often unlikely. They may cause abnormal vaginal bleeding in the form of menometrorrhagia and postcoital spotting. To date, fewer than 55 cases have been reported. This study aimed to report a rare case of cervical cavernous hemangioma.

    Case Report

    The patient was a 24-year-old woman who had referred to the outpatient clinic of Ghaem Hospital in September 2016 due to prolonged post coital bleeding after intercourse. At the time of the pelvic examination, posterior lip of cervix was very vascular and there was black color that had extend to the vagina. The patient underwent colposcopy. Following colposcopy, due to severe cervical bleeding, the vagina packed. The patientchr('39')s bleeding was controlled with the pack after 24 hours. Cervical pathology revealed a cavernous hemangioma.

    Conclusion

    Cervical cavernous hemangioma is extremely rare. This should be considered in the differential diagnosis of patients with abnormal vaginal bleeding, especially those of childbearing age, and no clinical or radiologic findings such as leiomyoma, adenomyosis, or dysfunctional uterine bleeding. Pelvic examination is the first step in the management of the patient with vaginal bleeding. Increased awareness of this unusual cervical lesion can lead to early diagnosis and conservative treatment approaches. In most cases, hysterectomy is performed, but the patient with mild symptoms can be treated with conservative management. Increased awareness of this unusual cervical lesion can lead to early diagnosis and conservative treatment approaches.

    Keywords: cavernous, hemangioma, hemorrhage, uterine hemorrhage
  • Mohammadreza Sheikhy-Chaman* Pages 788-789