فهرست مطالب

نشریه علوم درمانگاهی دامپزشکی ایران
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سجاد یارعلی دارانی، محسن قانع* صفحات 3-11

    به منظور بررسی اثرات محلول‌های هایپرتونیک سالین و ژلاتین بر میزان غلظت پلاسمایی لاکتات و غلظت سرمی الکترولیت‌های سرم متعاقب درمان اندوتوکسمی تجربی، 20 راس گوسفند در 4 گروه کنترل منفی، کنترل مثبت، هایپرتونیک سالین و ژلاتین تقسیم شدند. اندازه‌گیری لاکتات پلاسما نشان داد بلافاصله بعد از القای اندوتوکسمی، میزان آن افزایش یافته است و در گروه کنترل مثبت تا 240 دقیقه پس از القای اندوتوکسمی همچنان بالا بوده است، اما در گروه هایپرتونیک سالین 90 دقیقه پس از تزریق و در گروه ژلاتین از 60 دقیقه پس از تزریق کاهش معنی‌داری مشاهده شده است (05/0p<). غلظت سرمی پتاسیم بعد از القای اندوتوکسمی به طور معنی‌داری نسبت به گروه کنترل منفی کاهش یافته و بعد از تزریق محلول‌ها نیز تا 90 دقیقه بعد از تزریق کاهش معنی‌داری داشته است (05/0p<). غلظت سرمی سدیم بعد از القای اندوتوکسمی کاهش یافته و بعد از درمان با محلول هایپرتونیک سالین افزایش و در گروه ژلاتین نیز تا 180 دقیقه پس از تزریق به طور معنی-داری افزایش می‌یابد (05/0p<). غلظت سرمی کلسیم بعد از القای اندوتوکسمی کاهش یافته اما پس از تزریق محلول‌ها در 150 دقیقه بعد از تزریق افزایش معنی‌داری یافته است (05/0p<). غلظت فسفر سرم با القای اندوتوکسمی افزایش یافته و پس از تزریق محلول‌ها کاهش یافته است. در این مطالعه مشخص شد محلول‌های هایپرتونیک سالین و ژلاتین می‌توانند میزان لاکتات و الکترولیت‌های خون را بعد از اندوتوکسمی تجربی به وضعیت طبیعی نزدیک کنند.

    کلیدواژگان: اندوتوکسمی، هیپرتونیک نمکی، ژلاتین، لاکتات، الکترولیت، گوسفند
  • سراج بیتا*، نازنین قربانی رنجبری، عبدالحسین جانگران نژاد صفحات 13-20

    با توجه به اثرات جلبک‌های دریایی بر مکانیسم دفاعی آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی و بهبود وضعیت اکسیدان/آنتی‌اکسیدان بدن آبزیان، تاثیر عصاره جلبک Cystoseira indica بر برخی شاخص‌های استرس اکسیداتیو ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) از طریق اضافه کردن به محیط آب پرورشی در طی سه هفته پرورش بررسی شد. عصاره مذکور در سه سطح مختلف شامل 1 %، 5 % و 10 % عصاره جلبک سیستوسیرا ایندیکا در هر لیتر آب پرورشی، پس از ذخیره‌سازی ماهیان به تعداد 5 قطعه ماهی در هر آکواریوم با حجم 10 لیتر اضافه شد. آزمایش‌ها در 4 تیمار (3 تیمار مختلف عصاره جلبک سیستوسیرا ایندیکا و یک تیمار شاهد) و هر کدام با سه تکرار انجام شد. خون‌گیری از ماهیان برای سنجش شاخص‌های استرس اکسیداتیو در روزهای 7، 14 و 21 انجام شد. طبق نتایج بیشترین میزان بازماندگی، ضریب رشد ویژه و کمترین میزان ضریب تبدیل غذایی در تیمار 10% عصاره جلبک مشاهده شد. فعالیت سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز در تیمار 10% عصاره جلبک در مقایسه با تیمار شاهد افزایش معنی‌دار (05/0 p<) و میزان فعالیت مالون دی‌آلدیید کاهش معنی‌داری داشت (05/0 p<). از نظر آماری بین سطح فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز در تیمارهای مختلف عصاره جلبک با تیمار شاهد اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد (05/0).

    کلیدواژگان: بازماندگی، جلبک سیستوسیرا ایندیکا، استرس اکسیداتیو، کپور معمولی
  • سعید عطایی کچویی*، نجمه معتمد، صبا عطایی کچویی، احمد رضا محمدی صفحات 21-28

    شتر مرغ (Struthio camelus) از جمله گونه‌های حساس به نیوکاسل است که بنابر گزارش‌های وقوع آن در شتر مرغ در ایران می‌تواند از جمله بیماری های مشکل ساز برای این صنعت باشد. هدف اولیه از انجام این مطالعه، ارزیابی پاسخ آنتی بادی شتر مرغ به برنامه و دوز مورد نظر از واکسن نیوکاسل تولیدی موسسه رازی بود. برای این منظور تعداد 30 قطعه جوجه شتر مرغ نژاد گردن سیاه آفریقایی در 5 تیمار مختلف بررسی شد. در سه گروه واکسن رازی به میزان 5، 10، و 15 دوز و واکسن خارجی کشته نیوکاسل روغنی به میزان 5 دوز در دو نوبت در 28 روزگی و 48 روزگی و گروه شاهد بدون واکسیناسیون بود. خون گیری در سه نوبت شامل پیش از هر نوبت واکسن و 20 روز پس از واکسن دوم انجام شد. مقایسه آماری نتایج الیزای نیوکاسل نشان داد که میانگین تیتر مرحله دوم با اول و مرحله سوم با دوم اختلاف آماری معنی‌داری دارد. به عبارت دیگر روند تیتر در طول زمان دارای اختلاف آماری معنی‌داری است هر چند بین گروه‌های واکسینه اختلاف معنی‌داری مشاهده نمی شود. مقایسه آماری گروه غیر واکسینه نشان دهنده اختلاف معنی‌دار سطح تیتر آنتی بادی ضد نیوکاسل با سایر گروه‌های واکسینه با دوز های مختلف است. با توجه به حجم واکسن تزریقی در این مطالعه، به منظور استحصال تیتر ایمنی اکتسابی بیشتر و با توجه به حجم واکسن تزریق 5 دوزی در تزریق اول در سن3 هفتگی و تزریق 10 دوزی را در تزریقات بعدی در سنین بالاتر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: شتر مرغ، بیماری نیوکاسل، الایزا م، مانعت از هماگلوتیناسیون، آنتی بادی، واکسن
  • سید جواد حسینی واشان*، باقر حیدری صادق، نظر افضلی، محسن مجتهدی صفحات 29-41

    این آزمایش برای ارزیابی اثرات جدایه انتروکوکوس فاسیوم مجرای گوارشی سبزقبا و ریزسازواره محرک رشد لاکتوفید به روش‌های آشامیدنی و افشانه بر عمل‌کرد، خصوصیات لاشه، فراسنجه‌های خونی، پاسخ ایمنی، جمعیت میکروبی روده‌کور و ریخت‌شناسی ژژنوم بلدرچین باب‌وایت انجام شد، تعداد 420 قطعه بلدرچین سه روزه به‌طور تصادفی در 35 پن و 7 تیمار در قالب طرح کاملا تصادفی توزیع شدند. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد، افشانه لاکتوفید روی پرنده، آشامیدنی لاکتوفید، افشانه+ آشامیدنی لاکتوفید، افشانه باکتری انتروکوکوس فاسیوم دستگاه گوارش سبزقبا(EF) روی پرنده، آشامیدنی EF، آشامیدنی+افشانه EF بود. ازمحلول حاوی CFU1011×1 باکتری در روزهای 1، 10 و 24 به‌منظور افشانه وآشامیدنی استفاده شد. افزودن توامان افشانه وآشامیدنی EF یا لاکتوفید موجب کاهش FCR (71/2 دربرابر 51/2) و افزایش وزن بدن (67/395 دربرابر 84/307) بلدرچین گردید(05/0P<)، ولی مصرف خوراک و اجزای لاشه تحت تاثیر لاکتوفید یا EF قرار نگرفت درصد چربی بطنی در بلدرچین دریافت‌کننده توامان افشانه وآشامیدنی EF در مقایسه با شاهد پایین‌تر بود(725/0 دربرابر 234/1 درصد). افزودن EF یا لاکتوفید موجب کاهش کلسترول(249 دربرابر mg/dl342)، LDL (211 دربرابر mg/dl148)، تری‌گلیسرید(173 در برابر mg/dl268)، فعالیت آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز(256 دربرابر U/l192) و افزایش غلطت HDL خون(16/96 در برابر mg/dl44/67) گردید.EF در هر دو روش موجب بهبود پاسخ ایمنی علیه SRBC(33/9 دربرابر 66/6) شد(05/0P<). لاکتوفید و EFهر دو موجب افزایش جمعیت لاکتوباسیلی روده‌کور و بهبود ریخت شناسی ژژنوم گردید، بنابراین، افزودن انتروکوکوس فاسیوم مجرای گوارشی سبزقبا ولاکتوفید به روش‌های توامان افشانه و آشامیدنی موجب بهبود عمل‌کرد، جمعیت میکروبی سکوم، ریخت شناسی ژژنوم، پاسخ ایمنی، کاهش چربی بطنی و کلسترول خون می‌گردد.

    کلیدواژگان: کلسترول، آنزیم های کبدی، عیار پادتن، چربی بطنی، بلدرچین باب وایت
  • مجید مروتی شریف اباد*، الهام صالحی، عامر فلاحتی دوین صفحات 43-48
    زمینه و هدف

    چربی ها از مهمترین منابع غذایی انسان به شمار می روند که 30 درصد کالری مورد نیاز بدن را تامین می کنند. افزایش غلظت کلسترول و تری گلیسرید در خون خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد. با توجه به خواص گلوکوزیدی و آنتراکینوتیک ترکیبات عناب ، این مطالعه به منظور تعیین اثرات عصاره آبی میوه گیاه عناب بر غلظت های سرمی کلسترول و تری گلیسرید در موش های نژاد ویستار انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی از 40 سر موش نزاد ویستار استفاده گردید. که به گروهای کنترل، هیپرکلسترولمیک و دو گروه تجربی دریافت کننده عصاره آبی میوه عناب با دوزهای 150 و 250 میلی گرم بر کیلوگرم تقسیم شدند. تجویزها برای مدت 12 هفته به صورت گاواژ و محلول در آب مقطر انجام گردید. پس از خون گیری از قلب حیوانات غلظت کلسترول و تری گلیسرید اندازه گیری شد. داده های بدست آمده از طریق آزمون ANOVA و تست Tukey در سطح معنی دار P<0.05 مقایسه شدند.د

    یافته ها

    داده ها نشان دادند که عصاره آبی میوه عناب باعث کاهش غلظت سرمی کلسترول و تری گلیسرید در گروه های درمانی می شوند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثر کاهش عصاره آبی میوه عناب بر غلظت سرمی کلسترول و تری گلیسرید در رت های هیپرکلسترولمیک به نظر می رسد که میوه گیاه عناب دارای اثرات درمانی بر مبتلایان به چربی خون بالا می باشد.

    کلیدواژگان: هیپرکلسترولمیک، موش های نژاد ویستار، عصاره آبی عناب، کلسترول، تری گلیسرید
  • بهارک اختردانش*، مازیار جاجرمی، ایرج شریفی، سید سیاوش قریشی صفحات 49-56
    مقدمه

    لیشمانیوز احشایی یا کالا‌آزار کشنده‌ترین شکل لیشمانیوز است که در اغلب مناطق ایران به صورت تک‌گیر و در برخی استان‌ها به صورت اندمیک دیده می‌شود. از آنجایی‌که تعیین وضعیت آلودگی سگ‌ها به عنوان مخازن اصلی بیماری برای جمعیت انسانی در تمام مناطق کشور الزامی است، ضرورت و فوریت اجرای پژوهش حاضر، تعیین فراوانی این بیماری مهم مشترک در سگ-های ولگرد شهرستان یزد و برآورد مخاطرات بهداشت عمومی آن می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این بررسی به شکل تصادفی از تعداد 100 قلاده سگ ولگرد پس از معاینه ی بالینی کامل خونگیری شد و سرم به‌ دست‌ آمده با استفاده آزمایش الیزا از لحاظ حضور آنتی بادی اختصاصی ضد لیشمانیا اینفانتوم بررسی شد.

    نتایج

    طبق نتایج به دست آمده شیوع کلی سرولوژیک 1% برآورد گردید که نشانگر این است که شهر یزد منطقه ای غیر اندمیک از لحاظ لیشمانیوز احشایی به حساب می‌آید. بحث: شیوع لیشمانیوز احشایی در سگ‌ها به عنوان مخازن اصلی بین %14 تا %30 از مناطق مختلف ایران گزارش شده است. هر چند در مطالعه حاضر درصد آلودگی سگ‌ها بسیار پایین است اما با توجه به گزارش‌هایی مبنی بر ابتلا به لیشمانیوز احشایی در کودکان بستری شده در بیمارستان شهید صدوقی یزد و وجود گونه‌های مختلف پشه‌های ناقل بیماری، انجام مطالعات تکمیلی بیشتر روی جمعیت‌های حساس (کودکان زیر 10 سال) و مخازن و ناقلین بیماری در سایر شهرستان‌های این استان ضروری به نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: لیشمانیوز احشایی، سگ، بیماری مشترک انسان و دام، یزد، سرولوژی
  • پروین محسنی، امین نعمت الهی*، مریم عباس والی، جهانگیر کبوتری کتج صفحات 57-68

    استرپتوکوکوزیس یک بیماری عفونی سپتی‌سمیک در ماهیان است. استفاده مکرر از آنتی‌بیوتیک‌ها در صنعت آبزی‌پروری موجب تجمع زیستی این ترکیبات دربافت‌های خوراکی ماهیان و ظهور عوامل بیماری‌زای باکتریایی مقاوم به دارو در این صنعت شده‌است. از جمله راه‌کارها به منظور مقابله و جلوگیری از بروز مقاومت آنتی‌بیوتیکی، استفاده از عصاره‌ها و اسانس‌های گیاهی علیه باکتری‌های بیماری‌زای ماهی می‌باشد. مطالعه اخیر به منظور استفاده از عصاره‌های گیاه زنیان و چای کوهی علیه باکتری زیونوز استرپتوکوکوس اینیایی انجام شد. برای تعیین قدرت ضد باکتریایی عصاره‌ها از روش استاندارد انتشار در دیسک، تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) استفاده گردید. حداقل غلظت کشندگی عصاره‌های الکلی و آبی زنیان به ترتیب، غلظت 75/18میلی‌گرم بر میلی‌لیتر و غلظت 75 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر و حداقل غلظت کشندگی عصاره‌های الکلی و آبی چای کوهی نیز به ترتیب، غلظت 75/18 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر و غلظت 75میلی‌گرم بر میلی‌لیتر محاسبه شد. با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می‌آید عصاره اتانولی گیاه زنیان و چای کوهی اثر ضد باکتریایی بیشتری علیه باکتری استرپتوکوکوس اینیایی، نسبت به عصاره آبی زنیان و چای کوهی را داشته باشند (05/0>p). با توجه به اثر مناسب عصاره‌های یاد شده روی باکتری استرپتوکوکوس اینیایی، لازم است امکان استفاده از آن‌ها در درمان وپیش‌گیری از بیماری‌های باکتریایی ماهی ارزیابی بیشتری گردد.

    کلیدواژگان: استرپتوکوکوس اینیایی، ماهی قزل آالی رنگین کمان، عصاره گیاه زنیان، عصاره گیاه چای کوهی، مهارکنندگی وکشندگی
  • علیرضا البرزی*، مسعود قربانپور نجف آبادی، زینب یوسفوند صفحات 69-76

    استروس اویس از عوامل زیونوتیک با پراکندگی جهانی است. لاروهای آن سبب ایجاد میاز در انسان و گوسفند می‌شود. این مطالعه برای اولین بار در ایران و به‌منظور ارزیابی الایزا برای تشخیص آلودگی استروس اویس در گوسفندان منطقه با استفاده از آنتی‌ژن‌های پیکری (S) و دفعی_ترشحی (ES) لاروهای مرحله دوم و سوم (2L، 3 L) انگل انجام گرفت. آنتی‌ژن‌های پیکری و دفعی- ترشحی لاروهای انگل با هموژنیزه کردن با سونیکاتور و کشت در محیط RPMI-1640به‌دست آمد. پس از تعیین رقت‌های مناسب آنتی‌ژن‌ها، کنژوگه و سرم، تعداد 71 نمونه سرم مثبت و 61 سرم منفی سنجش شد و نتایج با بررسی کشتارگاهی مقایسه گردیدند. نتایج رقت‌های مناسب آنتی‌ژن‌های 2 SL و 3SL به ترتیب (1:46) و (1:30) ، رقت گنژوگه و سرم‌های مثبت و منفی نیز به ترتیب (1:8000) و (1:10) درحالی‌که رقت 3ESL ، 2ESL به ترتیب (1:9) و (1:6) و رقت کنژوگه و سرم‌های مثبت منفی (1:4000) و (1:5) تعیین گردید. حساسیت، ویژگی آزمایش با 2 SL و 3SL به ترتیب 1/90% و 1/89%، و نیز 9/54% و 9/96%، درحالی‌که با 2ESL و 3ESL به ترتیب 6/74%، 8/93% و نیز 6/74%، 4/73% به دست آمد. ارزش پیش‌گویی مثبت و منفی آزمایش الایزا با 2 SL و 3SL به ترتیب 1/90%، 1/95% و 1/89%، 66% درصورتی‌که با 2ESL و 3ESL به ترتیب0/93%، 7/75% و 9/76%، 3/72% به دست آمد. با توجه به این‌که حساسیت 2 SL نسبت به3SL نسبتا بالا و بیشتر است، می‌توان از آنتی‌ژن‌های آن در تشخیص سرولوژیک و مطالعات اپیدمیولوژی آلودگی گوسفندان به استروس اویس استفاده کرد.

    کلیدواژگان: گوسفند، استروس اویس، الایزا، آنتی ژن
  • محمدرضا اصلانی*، احمدرضا صفیان، افشین جعفری دهکردی، عبدالناصر محبی صفحات 77-92

    برای کاستن از عوارض استفاده ازآنتی بیوتیک ها، پروبیوتیک‌ و پری بیوتیک ها، تاثیرآن‌ها بر بهبود دستگاه ایمنی و پیشگیری از ابتلا به بیماری، در سال‌های اخیر مورد توجه فراوان قرار گرفته است. در این راستا،پژوهش حاضر اثرات یک سیمبیوتیک را در گوساله های نوزاد بررسی می کند.برای این منظور 21 راس گوساله ماده هلشتاین با میانگین وزن تولد 5/42 کیلوگرمبه صورت تصادفیبه سه گروه مساوی تقسیم شدند. دام‌های گروه یک به عنوان شاهد در نظر گرقته شدند؛ درحالی‌که گوساله‌های گروه دو و سه به ترتیب 2/0 و 4/0 گرم سیمبیوتیک به‌صورت روزانه به همراه آغوز و یا شیر برای مدت 4 هفنه دریافت کردند. در روز نخست و پایان هفته‌های اول تا چهارم از ورید وداج دام ها خون‌گیری به عمل آمد و برخی پارامترهای هماتولوژی و بیوشیمی تعیین شدند. بر اساس نتایج پارامترهای ارتفاع بدن، طول بدن، کراتینین، اوره، AST، ALP، WBC و PCVتحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند.در مقابل، بین گروه‌های مورد مطالعه اختلاف معنی‌داری از لحاظپارامترهای وزن بدن، اندازه دور سینه، ALT، GGT، نوتروفیل، لنفوسیت،IgG، IgM و فعالیت آنزیم‌های SOD، مالون‌دی‌آلدیید و کاتالازوجود داشت (P<0.05). در این بین دام‌های گروه سه دارای بالاترین مقادیر مربوط به وزن بدن، اندازه دور سینه، نوتروفیل، لنفوسیت، IgGو IgM بودند. همچنین پارامترهای استرس اکسیداتیو در گوساله‌های گروه سه به طور معنی داری کمتر از دو گروه دیگر بود.بر اساس نتایج به منظور افزایش سلامت و بهبود دستگاه ایمنی در گوساله‌های نوزاد هلشتاین، استفاده از سیمبیوتیکبا دز 4/0 گرم به‌صورت روزانه توصیه می‌شود.

    کلیدواژگان: سیمبیوتیک، گوساله های نوزاد، پروبیوتیک، پری بیوتیک، پارامترهایبیوشیمیایی
  • وجیه یزدانی، علی محرری، علی کدیور، حسین مهربان* صفحات 93-102

    استفاده از اسپرم های تعیین جنسیت شده در حال گسترش است و نگرانی هایی درباره آینده تولیدمثلی گوساله های ماده حاصل از این گونه اسپرم ها ممکن است وجود داشته باشد. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی اثر منشا پدر (تعیین جنسیت نشده یا تعیین جنسیت شده) و عوامل محیطی بر روی برخی صفات تولیدمثلی (سن اولین تلقیح، نرخ گیرایی و سن اولین زایش) تلیسه های هلشتاین بود. بدین منظور از 35859 رکورد متعلق به 22430 تلیسه‌های هلشتاین متولد شده بین سال‌های 1387 تا 1393 استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد از نظر نرخ گیرایی و سن اولین زایش اختلاف معنی داری بین تلیسه‌های حاصل از اسپرم تعیین جنسیت شده و تلیسه‌های حاصل از اسپرم تعیین جنسیت نشده وجود ندارد (05/0 > P)؛ اما تاثیر منشا پدری بر روی سن اولین تلقیح بستگی به سال تولد (014/0 = P) و مدیریت گله داشت (003/0 = P). عوامل گله، سال و فصل تولد اثر معنی داری بر سن اولین تلقیح و زایش داشتند (0001/0 P <). فصل تلقیح بر نرخ گیرایی تاثیری چندانی نداشت (05/0 P >) اما گله، نوبت تلقیح، نوع اسپرم مصرفی (تعیین جنسیت نشده و تعیین جنسیت شده) و سال تلقیح بر این صفت موثر بودند (0001/0 P <). در مجموع بیشترین میزان نرخ گیرایی در تلقیح اول بدست آمد و کاهشی حدود 19 درصد در نرخ گیرایی اسپرم های تعیین جنسیت شده در مقایسه با اسپرم های تعیین جنسیت نشده مشاهد شد. براساس نتایج تحقیق حاضر نوع پدری اسپرم (اسپرم تعیین جنسیت نشده یا تعیین جنسیت شده) اثر قابل توجهی بر صفات تولیدمثلی تلیسه ها ندارد. به علاوه مدیریت انتخاب اسپرم به فصل تلقیح وابسته نبوده و می توان با بهبود مدیریت گله نرخ گیرایی قابل قبولی را حتی در اسپرم های تعیین جنسیت شده به دست آورد.

    کلیدواژگان: اسپرم تعیین جنسیت شده، اثرات محیطی، میزان گیرایی، هلشتاین
  • محمد قاسمی شمس آبادی*، شهاب بهادران، حسین حسنپور، عبدالناصر محبی صفحات 103-110

    هدف از این مطالعه بررسی اثرات حفاظتی عصاره الکلی کرفس کوهی در مقابل تاثیرات منفی سندروم آسیت بر شاخص‌های تولید و خصوصیات لاشه است. این آزمون به‌صورت کاملا تصادفی روی 120 قطعه جوجه گوشتی در 4 تیمار، 3 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارها شامل 1. جیره پایه در دمای استاندارد 2. جیره پایه + 1/0 درصد عصاره در دمای استاندارد 3. جیره پایه تحت تنش سرما 4. جیره پایه + 1/0 درصد عصاره تحت تنش سرما هستند. شاخص بطنی و میزان تلفات در گروه تنش سرمایی به‌صورت معنی‌داری (05/0>P) نسبت به گروه‌های با دمای استاندارد افزایش یافت. شاخص بطنی در گروه 4 نسبت به گروه 3 به‌طور معنی‌داری کاهش یافته است. میزان تلفات در گروه 4 نسبت به گروه 3 به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. تنش سرمایی موجب کاهش معنی‌دار مصرف خوراک، رشد و وزن لاشه در گروه‌های تنش سرمایی نسبت به گروه‌های با دمای استاندارد شد. ضریب تبدیل غذایی در گروه‌های تنش سرمایی نسبت به گروه‌های با دمای استاندارد به‌صورت معنی‌دار بالاتر بود. تنش سرمایی موجب کاهش معنی‌دار وزن چربی محوطه شکمی گروه 3 نسبت به گروه 1 شد. سطح کلسترول در گروه‌ها 2 نسبت به گروه 1 به‌طور معنی‌داری کاهش و HDL در گروه 2 نسبت به گروه 1 افزایش معنی‌دار یافته است. نتیجه آن که افزودن عصاره الکلی کرفس کوهی در جیره غذایی جوجه‌های گوشتی، میزان تلفات را کاهش داده و نیز بازده طیور ازجمله ضریب تبدیل غذایی، انباشت چربی در محوطه بطنی و پروفایل لیپیدی را بهبود می‌بخشد.

    کلیدواژگان: بازده جوجه گوشتی، سندرم آسیت، کرفس کوهی، پروفایل لیپدی، چربی شکمی
  • سعید رحمتی، کامران شریفی*، بابک خرمیان صفحات 111-118

    در این مطالعه 50 راس گاوشیری نژاد هولشتاین که مبتلا به ورم پستان بالینی درجه‌ی دو بودند در دو گروه به‌صورت اتفاقی قرار گرفتند. در گروه کنترل درمان گاوها به روش معمول یعنی تزریق 10 سی‌سی محلول حاوی 250 میلی‌گرم سفتیوفور سدیم با سرنگ 10 سی‌سی به داخل سر پستانک بود. در گروه درمان با استفاده از لوله‌ی معدی نوزادان شماره‌ی 8 آنتی بیوتیک به داخل پستان به شکل عمقی تجویز شد. قبل از درمان نمونه شیر به‌صورت آسپتیک اخذ شد وکشت باکتریایی انجام گردید. پاسخ درمانی از جهات مختلف بین دو گروه با هم مقایسه شد که شامل تعداد زایش، تعداد روز از زمان شروع درمان تا مشاهده‌ی بهبود بالینی، تولید شیر و تعداد سلولهای سوماتیک بودند. همچنین بر اساس کشت، ارگانیسم‌های اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اوریوس، استرپتوکوکوس آگالاکتیه و سایر میکروارگانیسم ها جدا گردید. میزان جداسازی باکتری های مختلف با پاسخ به درمان گروه های مختلف اختلاف معنی داری نداشت (P> 0.05). پاسخ به درمان بین دو گروه اختلاف معنی‌داری از بابت تعداد زایش، میزان تولید شیر، تعداد سلولهای سوماتیک، طول درمان و فراوانی باکتری‌ها وجود نداشت. با مقایسه آماری میزان تولید شیر در روزهای 5 روز قبل از ورم پستان، در زمان درگیری و 7 روز پس از درمان و لحاظ کردن روزهای شیرواری تفاوت معنا داری در بین روش‌های درمانی مشاهده نشد. در نهایت نتایج مطالعه نشان داد که تجویز آنتی بیوتیک سفتیوفور سدیم داخل پستانی با استفاده از لوله‌ی معدی نوزادان، در ورم پستان‌های درجه دو در این مطالعه بهبود قابل‌توجهی ایجاد نکرد.

    کلیدواژگان: ورم پستان، گاو شیری، تجویز عمقی، آنتی بیوتیک، درمان
|
  • S Yarali Darani, M Ghane* Pages 3-11

    To evaluate the effects of hypertonic saline and gelatin solutions on plasma lactate concentration and serum electrolytes following experimental endotoxemia, twenty sheep were randomly divided into 4 groups: the negative control, positive control, hypertonic saline and gelatin. Endotoxaemia was induced in the gelatin, hypertonic and positive control groups by intravenous administration of lipopolysaccharide (LPS) from E. coli serotype O55:B5 at 0.1 µg/kg. Serum lactate and electrolytes were measured 30 min before and 30 min after LPS injection, as well as on mins 90 after LPS injection, 30, 60, 90, 120, 150, 180 and 240 min after injection of the solutions. The results showed that plasma lactate significantly increased immediately after endotoxemia induction but a significant decrease was observed in the hypertonic saline group on 90 minutes after injection and in the gelatin group 60 minutes after injection. Serum potassium concentration after endotoxemia induction was significantly decreased compared to the negative control group and also decreased significantly after 90 min. Serum sodium and calcium concentrations decreased after induction of endotoxemia and increased after treatment with solutions. Serum phosphorus concentration increased with induction of endotoxemia and decreased after injection of solutions. In this study, it was found that hypertonic saline and gelatin solutions make blood lactate and electrolytes close to normal after induce of experimental endotoxemia in sheep model.

    Keywords: Endotoxemia, Hypertonic Saline, Gelatin, Lactate, Electrolytes, Sheep
  • Seraj Bita*, Nazanin Ghorbani Ranjbari, Abdolhosseni Jangran Nezhad Pages 13-20

    Due to the effects of seaweeds on defense mechanism and improving the oxidant/antioxidant status, extracts of Cystoseira indica on some oxidative stress index of common carp (Cyprinus carpio) gill tissue by adding to the rearing water environment during three weeks culture was evaluated. The extract was added in three different levels of 1%, 5% and 10% Cystoseira indica algae per liter of rearing water. Storage of fish were stocked at a density of 5 fish in each 10-liter of aquarium. The experiments were set up in three treatments containing Cystoseira indica extract and a control group (each with three replicates). Sampling of fish was conducted to measure oxidative stress index on days 7, 14 and 21. According to the results, the highest survival rate, specific growth rate and the lowest feed conversion ratio were observed in 10% of algae extract. Superoxide dismutase and catalase activity in the treatment of 10% algae extract compared to control treatment significantly increased and activity levels of malondialdehyde was significantly reduced. The level of glutathione peroxidase activity in different treatments Seaweed was no significant difference with control treatment. The results of the present study showed that adding 10% of algae extract to the rearing medium of common carp improves the growth indices as well as enhances antioxidant defense system by increasing the of antioxidant enzymes activity

    Keywords: Oxidative stress, Survival rate, Cystoseira indica, Cyprinus carpio
  • Saeed Ataei Kachooei*, Najmeh Motamed, saba Ataei Kachooei, Ahmmad Reza Mohammadi Pages 21-28

    Ostrich (Struthio camelus) is one of the Newcastle disease (ND) sensitive species, which, according to reports it can be one of the most problematic diseases for this industry in Iran. The first aim of this study was to evaluate the ostrich antibody response to the program and doses of ND oil-adjuvanted vaccine produced by Razi vaccine and serum research institute (RVSRI), Karaj, Iran. Thirty of African black neck ostrich chicks in five different treatments groups were included in this experiment. In three groups Razi vaccine was injected at 5, 10, and 15 dosages, one group received 5 doses of an oiladjuvanted vaccine produced by another company, and a non-vaccinated as the control group. All vaccinated groups received 2 injections at the ages of 28, and 48 days. Blood samples were taken three times including before each vaccination on 8 and 28 days of age and also 20 days after the second vaccination. The antibody titer was assayed using ELISA and HI. Results were suggestive of an increasing trend of serial antibody levels after first and second vaccination in all vaccinated groups. There was no significant difference between all four vaccinated groups in term of antibody titer. Comparison between non-vaccinated and all vaccinated groups showed significant difference. According to the results, and regarding the volume of the inoculums, the present study suggests the 5- dose in first vaccination at the age of 2-4 weeks and the 10-dose in repeating vaccinations thereafter in higher ages.

    Keywords: Ostrich, Newcastle Disease, ELISA, HI, Antibody, vaccine
  • B Heydari- Sadegh, S.J Hosseini-Vashan*, N Afzali, M Mojtahedi Pages 29-41

    In order to investigate the effect of isolated enterococcus facuim from intestine of Coracias Garrulus (EF) and lactofeed with two methods of spraying and drinking on performance, carcass characteristics, blood parameters, immune response, ceca microflora and jejunal morphology of BobWhite quail were done. A total of 420 chicks were arranged into 35 experimental pen with 7 treatments in a completely randomized design. The treatments were the control, the spraying, the drinking and spraying+drinking of enterococcus facuim, and the spraying, the drinking and the spraying+drinking of Lactofeed groups. A solution of 1011 CFU was used on days 1, 10 and 24 of age for spraying and drinking. Adding the same spraying and drinking EF or lactofeed reduced FCR (2.71 vs. 2.51) and increased body weight (395.67 vs. 307.88) in quail (P<0.05). The lowest abdominal fat percentage (0.725 vs. 23.14%) and highest weight of bursa of fabricus (0.78 vs. 0.62) in the quail = was belonged to the combination of spraying and drinking EF group. Lactofeed or EF reduced the concentration of cholesterol (249 vs. 342 mg/dl), LDL (211 vs. 148 mg/dl), triglyceride (173 vs. 268 mg/dl) and aspartate aminotransferase enzyme activity (256 vs. 192 U/L), but HDL concentration enhanced (96.16 vs. 67.44 mg/dl). In both methods of spraying and drinking, the EF improved immune responses to SRBC as compared to the control (9.33 vs 6.66) (P<0.05). Both of Lactofeed and EF improved the lactobacilli population of the ceca and morphology of jejunum. Therefore, the addition of enterococcus facuim isolates (EF) and lactofeed with the method of combination spraying and drinking may improve the performance, ceca flora, jejunum morphology, immune response and decreases the abdominal fat, blood lipids.

    Keywords: Antibody titer, Cholesterol, Liver enzyme, abdominal fat, Bobwhite Quail
  • majid morovatisharifabad*, elham salehi, amer falahatidevin Pages 43-48

    Fats are one of the most important sources of human nutrition that supplies 30% of the body's calories. High serum level of cholesterol and triglyceride in the blood increases the risk of heart attack. Based on the glycosidic and anthraquinone properties of jujuba, this study was conducted to determine the effects of jujube fruit aqueous extract on serum cholesterol and triglyceride concentrations in the Wistar rats. In the present experimental study, 40 adult Male rats were divided into for equal groups (n=10) including the control, Hypercholesterolemia and two experimental groups, which was treated with 150 and 250 mg/kg body weight of Zizyphus jujuba aqueous extract. All animals were treated as gastro gavage for 12 weeks. After blood sampling from the animal’s heart, cholesterol and triglyceride concentrations were measured. Data were analyzed by SPSS using ANOVA and TUKEY test, (P<0.05) considered as significance level. Data suggested that the fruit extract reduces cholesterol and triglyceride concentration in the treatment groups. Due to the effect of aqueous fruit extract to decrease the serum level of Cholesterol and Triglyceride in Hypercholesterolemic rats, attenuation of lipidemia is one the therapeutic effects of Zizyphus jujuba which was investigated in this study

    Keywords: Hypercholesterolemia, Wistar Rats, Zizyphus jujuba aqueous extract, Cholesterol, TriGlyceride
  • Baharak Akhtardanesh*, Maziar Jajarmi, Iraj Sharifi, Seyed Siavash Ghoreishi Pages 49-56

    Visceral leishmaniosis (Kala-azar) is the fatal form of leishmaniosis which is sporadic in many parts and endemic in some parts of Iran. Regarding to the dogs are the most important reservoir for human visceral leishmaniosis the present study was conducted to evaluate the prevalence rate of canine leishmaniosis in stray dogs in Yazd city and its public health hazard. Blood samples were randomly collected from 100 stray dogs from municipality animal shelter in Yazd city after complete clinical examination. All collected sera were tested by a commercial indirect ELISA kit (ID-VET, France) for the presence of anti leishmania infantum antibodies. Bassed to the results, seroprevalence was 1%, which emphasized that Yazd city is a non-endemic area. On the spite of the low prevalence of disease in stray dogs in Yazd city, reports of infantile infection from Shahid Sadooghi hospital and presence of different species of sand flies in Yazd showed that there is a need for the implementation of a fieldwork monitoring system for the disease surveillance in animal reservoirs, vectors and high risk population in different geographical parts of Yazd province.

    Keywords: Visceral Leishmaniosis, Dog, Zoonotic disease, Yazd, Serology
  • P.Mohseni sisakht, A.Nematollahi*, M.Abbasvali, J. Kaboutari Pages 57-68

    Streptococcusis is an infectious septicemic disease in fish .The frequent use of antibiotics in the aquaculture industry has led to the bio-distribution of these compounds in the edible tissues of fish and the emergence of drug-resistant bacterial pathogens in this industry. One of the strategies to tackle and prevent the emergence of antibiotic resistance is the use of herbal extracts and essential oils against pathogenic bacteria. The present study was carried out to use the plant extracts of Carumcopticum and Stachys lavandulifolia against Streptococcus iniae as zoonosis pathogen. Determination of minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum inhibitory concentration (MBC) was used to determine the antibacterial strength of the extracts from the standard emission method in the disk. The minimum germination concentration of ethanolic and aqueous extracts of Carum copticum were 18.75 mg/ml and 75 mg/ml, respectively, and the minimum concentration of alcoholic and aqueous extracts of Stachys lavandulifolia were also, 18.85 mg/ml and a concentration of 75 mg/ml. As a result, ethanolic extracts of Carum copticum and Stachys lavandulifolia showed the highest antibacterial activity against Streptococcus iniae (P<0.05). It can be concluded that due to the proper effect of these extracts on Streptococcus iniae, it is necessary to evaluate the possibility of their use in the treatment and prevention of bacterial diseases resulted from this bacteria in fish

    Keywords: Streptococcus inaia, Rainbow trout, Herb extracts, Carum copticum, Stachyslavandulifolia, Bacteriostatic, Bacteriocidal
  • Alireza Alborzi, Masoud Ghorbanpoor Najafabadi, Zianab Yoosef Vand Pages 69-76

    Oestrus ovis is a fly with cosmopolitan dispersion. Its zoonotic larvae are one of the important causes of myiasis in both humans and sheep. This study was conducted in first time in Iran to evaluate the efficiency of ELISA for diagnosis of Oestrus ovis infection in sheep. The assay was evaluated by testing somatic (S) and excretory-secretory (ES) antigens derived from the second and third stage larvae of the parasite (L2, L3) collected of the study area. Somatic/excretory-secretory antigens of the larvae were prepared by ultrasonic homogenization of the larvae and culturing of them in RRMI-1640 respectively. After determining the appropriate dilutions of antigens, conjugate and serum, a total of 71 samples of positive serum and 61 negative sera (from indoor lambs) were evaluated by ELISA method and then the results were compared with the results of abattoir study. The results of this study revealed that proper dilutions of SL2, SL3, conjugate and serums for the ELISA were (1:46), (1:30), (1:8000) and (1:10) while also of ESL2, ESL3, conjugate and sera were 1:9, 1:6, 1:4000, 1:5, respectively. The sensitivity and specificity rates of the assay with the SL2 and SL3 were 90.1 %, 89.1 %; 54.9 %, 96.9 % and with ESL2 and ESL3, 74.6 %, 93.8 %; and 74.6 %, 73.4 %, respectively. Positive / negative predictive values of the test with the SL2 and SL3 were 90.1 %, 95.1 % and 89.1 %, 66.0 % while with the ESL2 and ESL3 were 93.0 %, 75.7 % and 76.9 %, 72.3 %, respectively. The results showed that L2 was more sensitive to ELISA test than that of L3, furthermore, L2 somatic antigens were more efficient than that of its secretory excretory antigens, and therefore, its antigens can be used in serological diagnosis and epidemiological studies of oestrosis in sheep.

    Keywords: Oestrus ovis, antigens, sheep, ELISA
  • MohammadReza Aslani*, Ahmadreza Safian, Afshin Jafari Dehkordi, Abdonaser Mohebbi Pages 77-92

    The effect of probiotics and peribitocis on improvement of immune system and preventing of disease as well as decresing of antibiotics side effect, has been attracted in recent years. The theory related to the usefulness of probiotics is that these exogenous bacteria can become established in the gut, thereby reducing the chance for pathogens to become established and this is very important in neonatal calves’ high incidence of intestinal and respiratory diseases. In the present study, 21 Holstein female calves (with an average birth weight of 42.5 kg) were randomly divided into three equal groups. Calves in group 1 (control) received no probiotics, while the calves in groups 2 and 3 were given 0.2 and 0.4 g of a symbiotic (Imonox: containing probiotic, prebiotic, nanocalcic and some vitamins) daily with colostrum or milk until Day 28. Blood samples were taken from the jugular vein in the first day and up to fourth weeks with 7 days interval. Blood parameters were determined using an autoanalyzer. The growth parameters, immunoglobins and oxidative stress were also measured. The results showed that the parameters of body length and height, creatinine, urea, aspartate aminotransferase (AST), alkaline phapatase (ALP), white blood cells (WBC) and packet cell volume (PCV) were not affected by experimental treatments. In contrast, there was a significant difference in body weight, size of the chest, alanin aminotransfrase (ALT), gamma glutamiltransfrase (GGT), neutrophils, lymphocytes, IgG, IgM, malondialdehyde and the activity of super oxide sismutase (SOD), and catalase between groups (P<0.05). The calves of group 3 had the highest levels of body weight, size of the chest, IgG, IgM, neutrophil and lymphocytes. Significant decrease oxidative stress parameters also were observed in calves of the group 3. In conclusion, the use of symbiotic (Imunox) at a dose of 0.4 g per day is recommended to improve the health, weigth and the immune system in Holstein newborn calves.

    Keywords: Imonox, newborn calves, Probiotics, Prebiotics, Blood parameters
  • Vajeh Yazdani, Ali Moharrery, Hossein Mehrban* Pages 93-102

    The use of sexed sperm is expanding, and there areconcerns about the reproductive future of female calves born from these sperms. Therefore, the aim of this study was to investigate impact of animal sire type (conventional or sexed) and some environmental factors on reproductive traits of Holstein heifers. For this purpose, 35859 records from 22430 Holstein heifers, which had born from 2008 to 2014, were used. The results revealed no significant difference between heifers born from sexed and conventional sperm for conception rate (CR) and mean age at first calving (AFC) traits (P > 0.05); however, the effect of animal sire type was dependent to birth year (P = 0.014) and herd (P = 0.003) management for age at first service (AFS). The factors of herd, birth year and season had a significant effect on the AFS and AFC (P < 0.0001). In general, the effect of season of insemination was not significant on CR (P > 0.05); however, herd, service number, type of sperm (conventional or sexed) and year of insemination affected CR (P < 0.0001). The highest mean conception rate observed in first service and CR decreased about 19% by using sexed sperm compared to conventional sperm. Based on the results of this study, the sire type of heifer had no considerable effect on reproductive traits of heifers. In addition, management of sperm selection was not dependent on the season of insemination and suitable conception rate could be achievable by improving herd management even for sexed sperms.

    Keywords: : Sexed sperm, environmental effects, conception rate, Holstein
  • Mohammad Ghasemi*, Shahab Bahadoran, Hossein Hassanpour, abdonaser Mohebi Pages 103-110

    The aim of this study was to investigate the protective effects of Kelussia odoratissima Mozaff alcoholic extract against the adverse effects resulted from ascites syndrome on performance and carcass characteristics. This experiment was conducted in a completely randomized design on 120 broiler chickens in the 4 treatments, 3 replicates with 10 chicks in each replicate. Treatments included: 1) basal diet in the standard temperature 2) basal diet + 0.1 % Kelussia odoratissima Mozaff alcoholic extract in the standard temperature 3) basal diet under cold stress 4) basal diet under 0.1 % Kelussia odoratissima Mozaff alcoholic extract under cold stress. Right ventricle/total ventricle index (RV/TV) and mortality rate (%) was significantly (P<0.05) increased in the cold stress groups compared to standard-temperature groups. RV/TV ratio was also significantly decreased (P<0.05) in the group 4 compared to the group 3. Mortality rate was significantly reduced (P<0.05) in the group 4 compared to the group 3. Cold stress significantly (P<0.05) reduced feed intake, growth and carcass weight in the cold-stress groups compared to the standard-temperature groups. Feed conversion ratio in cold the stress groups was significantly (P<0.05) higher than standard temperature groups. Cold stress caused a significant (P<0.05) decreasing of abdominal fat in the group 3 compared to the group 1. The mean serum cholesterol level in the group 2 decreased significantly (P<0.05) compared to group 1 and the mean serum HDL level significantly increased in the group 2 (P<0.05) compared to the group 1. It is concluded that supplementation of Kelussia odoratissima Mozaff alcoholic extract to broiler diet reduces ascites mortality an also improves chicken performance including feed conversion ratio, carcass fat deposit and serum lipid profile.

    Keywords: Ascites, Chicken performance, mountain celery, Kelussia odoratissima Mozaff, Lipidprofile, Abdominal fat
  • Saeid Rahmati, Kamran Sharifi*, Babak Khoramian Pages 111-118

    Mastitis is the most common diseases in dairy cows and in many studies considered to be the most expensive disease at herd. In The present study 50 cows with clinical grade 2 mastitis and positive bacteriological culture tests were randomly assigned into two groups. In the control group, the treatment of cows was carried out in the usual way, ie, 250 mg ceftiofur sodium dissolved in 10cc distilled water was injected into the affected quarter. In the treatment group, the same solution was injected through a blue neonatal tube (no 8). Before treatment a milk sample was aseptically collected and bacterial culture was performed. There was no significant difference between the responses to treatment according to parity, treatment duration, milk production and somatic cell count (P>0.05). During the study, the isolates of Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactia and other microorganisms were isolated. The frequency of isolating bacteria and response to treatment did not show any significant difference (P>0.05) Milk yield in different days 5 days before mastitis, during the intervention, and 7 days after treatment) were not significantly different. In conclusion, in the present study the therapeutic intervention using a neonatal feeding tube caused no significant improvement in mastitis.

    Keywords: Mastitis, dairy cow, Deep intramammary infusion, Antibiotic, Treatment