فهرست مطالب

اعتیاد پژوهی - پیاپی 58 (زمستان 1399)

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 58 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/27
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علی شیخ الاسلامی*، حسین قمری کیوی، مینا فیاضی صفحات 11-29
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر تاب آوری در دانش آموزان با به آمادگی به اعتیاد بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان مدارس دوره ی متوسطه ی دوم شهر ملایر در سال تحصیلی 1395-1394 تشکیل دادند. از میان آن ها، یک مدرسه به صورت در دسترس انتخاب و تعداد 300 نفر از دانش آموزان این مدرسه توسط پرسش نامه ی آمادگی اعتیاد غربال شدند. سپس، 34 دانش آموز که نمره ی بالاتر از نقطه ی برش کسب کردند و دارای آمادگی به اعتیاد بالا بودند، انتخاب و در گروه آزمایش (17 نفر) و گروه کنترل (17 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش، 12 جلسه برنامه ی مهارت های زندگی را دریافت نمودند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ی تاب آوری استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش مهارت های زندگی بر تاب آوری در دانش آموزان با آمادگی به اعتیاد اثربخش بود و این برنامه آموزشی باعث افزایش معنادار تاب آوری در دانش آموزان با آمادگی به اعتیاد گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان با آمادگی به اعتیاد در گروه کنترل شد.

    نتیجه گیری: 

    می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های زندگی نقش مهمی در افزایش تاب آوری در دانش آموزان با آمادگی به اعتیاد دارد و آموزش این مهارت ها می تواند باعث افزایش تاب آوری در دانش آموزان با آمادگی به اعتیاد شود.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، تاب آوری، آمادگی به اعتیاد
  • محسن شاکری نسب*، حسین مهدیان، زهره قلعه نوی صفحات 31-50
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه آموزش تحول مثبت نوجوانی بر هویت یابی و خودکارآمدی در دانش آموزان در معرض خطر اعتیاد بود.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل همه دانش آموزان پسر پایه نهم در معرض خطر اعتیاد شهر بجنورد در سال 1399-1398 بود. با توجه به طراحی پژوهشی، نمونه ای به حجم 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 90 دقیقه ای تحت برنامه آموزش تحول مثبت نوجوانی قرار گرفت و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش مقیاس بسط یافته سنجش عینی وضعیت هویت خود و پرسش نامه خودکارآمدی عمومی بودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که بین گروه آزمایش و گروه کنترل در رابطه با میانگین نمرات متغیرهای هویت یابی و خودکارآمدی تفاوت معنی داری وجود داشت. آموزش تحول مثبت نوجوانی به طور معناداری منجر به کاهش هویت منفی و افزایش خودکارآمدی گروه آزمایش شد.

    نتیجه گیری:

     می توان از آموزش تحول مثبت نوجوانی در هویت یابی و خودکارآمدی دانش آموزان در معرض خطر اعتیاد در مدارس استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تحول مثبت نوجوانی، هویت یابی، خودکارآمدی، خطر اعتیاد
  • کامران زرکی*، نسترن شریفی، مهرداد ثابت صفحات 51-72
    هدف

    پژوهش حاضر به منظور مقایسه اختلالات هیجانی-رفتاری، خودپنداره و پیشرفت تحصیلی بین فرزندان دارای والدین وابسته و غیر وابسته به مواد انجام شد.

    روش

    این پژوهش یک طرح علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان پسر مدارس متوسطه دولتی (دوره اول و دوم) دبیرستان های غرب شهر تهران در سال تحصیلی 1398-1397 بود. از بین آن ها، 328 دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. نمونه مطالعه در دو گروه مساوی از دانش آموزان با و بدون والدین وابسته به مواد قرار گرفت. شرکت کنندگان پرسش نامه نظام سنجش مبتنی بر تجربه آخنباخ (فرم خودسنجی) و مقیاس خودپنداره را تکمیل کردند. همچنین، برای سنجش پیشرفت تحصیلی از معدل نمرات ارزیابی پایانی نوبت اول استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دانش آموزان دارای والدین وابسته به مواد در مقایسه با دانش آموزان بدون والدین وابسته به مواد به طور معناداری نمرات بالاتری در زمینه اختلالات هیجانی-رفتاری، خودپنداره منفی و پیشرفت تحصیلی ضعیف داشتند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که والدین وابسته به مواد زمینه بروز اختلالات هیجانی-رفتاری، خودپنداره منفی و پیشرفت تحصیلی ضعیف را در فرزندان خود ایجاد می کنند.

    کلیدواژگان: اختلالات هیجانی-رفتاری، خودپنداره، پیشرفت تحصیلی، اعتیاد، والدین وابسته به مواد
  • یوسف گرجی، سیده مینا طباییان، مژگان شکراللهی* صفحات 73-88
    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودپنداره، پذیرش خویشتن و خودانتقادگری در زنان وابسته به مواد بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. 28 زن وابسته به مواد در شهرستان نجف آباد با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش (14 نفر) و کنترل (14 نفر) گمارده شدند. در این پژوهش، پرسش نامه خودپنداره، پرسش نامه خویشتن پذیری غیرمشروط و پرسش نامه خودانتقادگری مورد استفاده قرار گرفتند. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی موجب افزایش معنی دار سطوح خودپنداره و پذیرش خویشتن و کاهش معنی دار سطوح خودانتقادی در شرکت کنندگان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شد و این نتایج در مرحله پیگیری نیز پایدار ماندند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به اثربخشی آموزش ذهن آگاهی، می توان خودپنداره و پذیرش خویشتن را در زنان وابسته به مواد بهبود داد و خود انتقادی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، خودپنداره، پذیرش خویشتن، خودانتقادگری، وابستگی به مواد
  • خدیجه علوی*، شیما رمضانی صفحات 89-112
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش سبک های فرزندپروری ادراک شده و شفقت به خود در پیش بینی آمادگی اعتیاد در جوانان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان دانشگاه بجنورد در سال تحصیلی 1398-1397 بود. حجم نمونه شامل 340 نفر بود که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و به مقیاس آمادگی اعتیاد، پرسش نامه اقتدار والدین و مقیاس شفقت به خود پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از آزمون رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سبک فرزندپروری مقتدر و شفقت به خود به شکل منفی و معنادار، و سبک های فرزندپروری مستبد و سهل گیر به شکل مثبت و معنادار آمادگی اعتیاد را پیش بینی کردند. از بین ابعاد شش گانه شفقت به خود، دو بعد مهربانی با خود و قضاوت خود آمادگی اعتیاد را به شکل منفی و معناداری پیش بینی کردند. در میان سبک های فرزندپروری، سبک مقتدر قوی ترین پیش بینی کننده بود. همچنین، شفقت به خود مستقل از سبک های فرزندپروری، آمادگی اعتیاد را پیش بینی کرد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سبک های فرزندپروری و شفقت به خود پیش بینی کننده های مهم برای آمادگی اعتیاد در جوانان هستند و این دو مولفه باید در برنامه های پیشگیرانه و درمانی مرتبط با اعتیاد مورد توجه قرار گیرند. تبیین ها و تلویحات مرتبط با یافته های پژوهش مورد بحث قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، شفقت به خود، آمادگی اعتیاد، جوانان
  • محسن غلامی آبیز، حلیمه عنایت*، رقیه خسزوی صفحات 113-142
    هدف

    این پژوهش با هدف مطالعه و درک تجربه زیسته ی زنان از خانواده نابسامان در فرایند اعتیاد انجام شد.

    روش

    در این پژوهش از روش شناسی کیفی و روش نظریه زمینه ای استفاده شد. مشارکت کنندگان در این پژوهش 25 نفر از زنان خراسان جنوبی بودند که در مرحله ترک اعتیاد بودند. نمونه گیری براساس نمونه گیری هدفمند و نظری انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته به دست آمد و تا مرحله اشباع نظری ادامه یافت.

    یافته ها

    نتیجه تحلیل داده ها، دستیابی به پنج مقوله محوری و یک مقوله هسته بود. مقولات محوری عبارت بودند از: شالوده متزلزل خانواده و تولید چالش های بنیادین، خفقان در خانواده و گرفتاری در چنگ انواع محدودیت ها و جبرها، گسست خانوادگی و میل به از هم پاشیدگی، طرد و حرمان در خانواده به مثابه راه کارهای تنبیه خانوادگی و یادگیری انزوا و عزلت در خانواده. مقوله هسته پژوهش نیز عبارت بود از: اعتیاد در بستر خانواده نابسامان.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش می توان گفت که روابط اجتماعی فروپاشیده و فشارهای اجتماعی موجود در خانواده در کنار شرایطی نظیر ترک تحصیل و سطح تحصیلات پایین، اجبار در انتخاب همسر و تجربه شکست و سرخوردگی در زندگی خانوادگی، پیوندهای چند جانبه ای با اعتیاد زنان دارند.

    کلیدواژگان: خانواده نابسامان، اعتیاد، زنان، نظریه زمینه ای
  • سیما عبدزاده، معصومه آزموده*، محمد آزاد عبدالله پور، شعله لیوارجانی صفحات 143-169
    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین نقش واسطه ای آشفتگی روان شناختی در رابطه طرح واره های ناسازگار اولیه و تنظیم هیجان منفی با گرایش به رفتارهای پرخطر (از جمله مصرف مواد مخدر و الکل) در دانش آموزان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر میاندوآب در سال تحصیلی 1399-1398 به تعداد 4779 نفر بود. نمونه ای به حجم 399 نفر از دانش آموزان با استفاده از فرمول اسلووین به روش نمونه گیری تصادفی خوشه‎ای چندمرحله‎ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسش نامه طرح واره های ناسازگار اولیه، پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان، پرسش نامه خطر پذیری جوانان ایرانی و مقیاس آشفتگی روان شناختی را تکمیل کردند. داده ها با روش های همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که طرح واره های ناسازگار اولیه و تنظیم هیجان منفی تاثیرات مستقیم معناداری بر رفتارهای پرخطر (از جمله مصرف مواد مخدر و الکل) داشتند. همچنین، طرح واره های ناسازگار اولیه و تنظیم هیجان منفی از طریق آشفتگی روان شناختی تاثیرات غیر مستقیم معناداری بر رفتارهای پرخطر داشتند.

    نتیجه‎ گیری:

     به طور‎کلی، یافته‎ های پژوهش نشان داد که طرح واره های ناسازگار اولیه و تنظیم هیجان منفی می توانند با افزایش آشفتگی روان شناختی موجب بروز و تداوم گرایش به رفتارهای پرخطر در نوجوانان، به ویژه مصرف مواد مخدر و الکل که در این گروه شایعتر است، گردند.

    کلیدواژگان: گرایش به رفتارهای پرخطر، طرح واره های ناسازگار اولیه، تنظیم هیجان منفی، آشفتگی روان شناختی
  • شیرین مقتدری، کبری حاجی علی زاده*، سید عبدالوهاب سماوی، آزیتا امیرفخرایی صفحات 171-190
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل روابط ساختاری بین حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی با میانجی گری عزت نفس، احساس تنهایی و خودکنترلی در افراد وابسته به مواد مخدر شهرستان لار انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل همه افراد مصرف کننده مواد مراجعه کننده به 15 مرکز ترک اعتیاد شهر لار بود. از این میان، تعداد 222 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان به صورت انفرادی پرسش نامه رضایت از زندگی، پرسش نامه عزت نفس، پرسش نامه حمایت اجتماعی، پرسش نامه احساس تنهایی و پرسش نامه خودکنترلی را تکمیل کردند. داده ها با روش های همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عزت نفس، احساس تنهایی و خودکنترلی در رابطه بین حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی در افراد وابسته به مواد مخدر دارای نقش میانجی بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، برنامه های درمانی می توانند با هدف قرار دادن افزایش حمایت اجتماعی، عزت نفس و خودکنترلی و کاهش احساس تنهایی موجب افزایش رضایت از زندگی در افراد وابسته به مواد شوند و زمینه را برای ترک مصرف مواد مخدر در آن ها فراهم آورند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، رضایت از زندگی، عزت نفس، احساس تنهایی، خودکنترلی، وابستگی به مواد مخدر
  • ناصر محمدی احمدآبادی*، راضیه گلستانی نژاد صفحات 191-216
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی وقایع استرس زای زندگی در ارتباط بین ویژگی های شخصیتی و آمادگی برای اعتیاد بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل همه زنان وابسته به مواد مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد شهر یزد در سال 1398-1399 بود. از بین آن ها، 120 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسش نامه آمادگی برای اعتیاد، پرسش نامه وقایع استرس زای زندگی، و پرسش نامه شخصیت نیو را تکمیل کردند.

    یافته ها: 

    مدل پیشنهادی برازش مطلوبی داشت. روان رنجوری، توافق پذیری، وظیفه شناسی و وقایع استرس زای زندگی رابطه ی مستقیم و معناداری با آمادگی برای اعتیاد داشتند. همچنین، وقایع استرس زای زندگی در رابطه بین روان رنجوری، برون گرایی، توافق پذیری و وظیفه شناسی با آمادگی برای اعتیاد نقش میانجی داشت.

    نتیجه گیری

    نتیجه ی پژوهش حاضر ضمن تبیین عوامل درونی و بیرونی موثر بر آمادگی برای اعتیاد در زنان، می تواند برای پیشگیری و درمان اعتیاد مفید باشد.

    کلیدواژگان: وقایع استرس زای زندگی، ویژگی های شخصیت، آمادگی برای اعتیاد
  • نیکزاد قنبری پیرکاشانی، شهریار شهیدی*، محمود حیدری، وحید نجاتی صفحات 217-235
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان ریتم اجتماعی و میان فردی بر کاهش بدتنظیمی هیجان در افراد دارای سوءمصرف مت آمفتامین انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این تحقیق شامل همه افراد دارای سوءمصرف مت آمفتامین مراجعه کننده به کلینیک های شهر تهران بود. از میان آن ها، تعداد 33 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (17 نفر) و کنترل (16 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش 12 جلسه درمان ریتم اجتماعی و میان فردی که توسط فرانک (2007) طراحی شده است، را دریافت کرد، در حالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. هر دو گروه در پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از مقیاس دشواری در تنظیم هیجان مورد ارزیابی قرار گرفتند و داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان ریتم اجتماعی و میان فردی باعث کاهش معنادار دشواری در تنظیم هیجان شد.

    نتیجه گیری

    درمان ریتم اجتماعی و میان فردی می تواند به عنوان یک مداخله جدید برای کاهش احتمال لغزش و عود از طریق بهبود تنظیم هیجان در افراد وابسته به مواد در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: درمان ریتم اجتماعی و میان فردی، بدتنظیمی هیجان، مت آمفتامین
  • مرضیه صفرزاده، احمد برجعلی*، مهدی خانجانی صفحات 237-263
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل ساختاری بازگشت به مصرف مواد بر مبنای عوامل مهم خطرساز و محافظت کننده مصرف مواد (نظیر سلامت معنوی، ذهن آگاهی، ولع مصرف و خودکارآمدی) انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. حدود 700 نفر از افراد وابسته به مواد افیونی که در مراکز بهبودگستران همگام و خانه دوست یاران استان تهران تحت درمان پرهیزمدار بودند، جامعه آماری پژوهش را تشکیل دادند. از میان آن ها، تعداد 200 نفر (100 نفر مرد و 100 نفر زن) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس در سال 1398 انتخاب شدند و به پرسش نامه پنج عاملی ذهن آگاهی، پرسش نامه سلامت معنوی، پرسش نامه وسوسه مصرف پس از سم زدایی، مقیاس خودکارآمدی عمومی و پرسش نامه پیش بینی بازگشت پاسخ دادند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که مدل تدوین شده از برازش مناسبی برخوردار بود. همچنین، از میان متغیرهای سلامت معنوی و ذهن آگاهی، سلامت معنوی تاثیر مستقیم معناداری بر عود مصرف مواد داشت. به علاوه، سلامت معنوی و ذهن آگاهی از طریق ولع مصرف اثر غیر مستقیم معناداری بر عود مصرف داشتند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش اهمیت اثرات سلامت معنوی و ذهن آگاهی بر عود مصرف مواد را نشان داد. بر این اساس، پیشنهاد می شود که این متغیرهای مهم خطرساز و محافظت کننده در برنامه های آموزشی برای پیشگیری از عود مصرف مواد مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: عود مصرف مواد، ذهن آگاهی، سلامت معنوی، ولع مصرف، خودکارآمدی، وابستگی به مواد، درمان پرهیزمدار
  • ناهید کرمی، ناصر امینی، محمد بهروزی، غلامرضا جعفری نیا* صفحات 265-290
    هدف

    هدف از این پژوهش پیش بینی تحمل پریشانی بر اساس سیستم های مغزی-رفتاری، ویژگی های شخصیتی هگزاکو و انزوای اجتماعی در افراد وابسته به مواد مخدر بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه مردان وابسته به مواد مخدر مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر تهران در سال 1399 بود. بر اساس دیدگاه کلاین (2015)، 400 نفر به شیوه نمونه‏گیری در دسترس انتخاب و به مقیاس تحمل پریشانی، مقیاس سیستم های مغزی/رفتاری، سیاهه شخصیتی هگزاکو و مقیاس انزوای اجتماعی پاسخ دادند. پس از در نظر گرفتن داده های پرت، 63 پرسش نامه کنار گذاشته شد و نهایتا 337 نفر وارد تحقیق شدند. داده ها با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سیستم بازداری رفتاری، هیجان پذیری و انزوای اجتماعی با تحمل پریشانی روابط منفی و معناداری داشتند. سیستم فعال ساز رفتاری، صداقت-فروتنی، برون گرایی، توافق و وظیفه شناسی با تحمل پریشانی روابط مثبت و معناداری داشتند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 33 درصد واریانس تحمل پریشانی به وسیله سیستم‏های مغزی-رفتاری، ویژگی های شخصیتی هگزاکو و انزوای اجتماعی تبیین شد.

    نتیجه ‏گیری: 

    یافته ‏های این پژوهش نشان می دهد که سیستم های مغزی-رفتاری، ویژگی های شخصیتی هگزاکو و انزوای اجتماعی نقش مهمی در پیش بینی تحمل پریشانی در افراد وابسته به مواد مخدر دارند.

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، سیستم های مغزی-رفتاری، ویژگی های شخصیتی هگزاکو، انزوای اجتماعی، وابستگی به مواد
  • کبری کاظمیان مقدم* صفحات 291-310
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی معنادرمانی گروهی بر سرسختی و بهزیستی روان شناختی در زنان دارای همسر وابسته به مواد انجام شد.

    روش

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زنان دارای همسر وابسته به مواد مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد در شهر بهبهان در سال 1398 بود. از میان آن ها، 40 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش آموزش معنادرمانی را به مدت 10 جلسه دریافت کرد. در حالی که،گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. هر دو گروه با استفاده از مقیاس بهزیستی روان شناختی و پرسش نامه سرسختی روان شناختی در پیش آزمون و پس آزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد که بین نمرات پس آزمون دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت و معنادرمانی گروهی توانست باعث افزایش بهزیستی و سرسختی روان شناختی در زنان دارای همسر وابسته به مواد در گروه آزمایش گردد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج به دست آمده، متخصصین حوزه ی اعتیاد می توانند سرسختی و بهزیستی روان شناختی را با استفاده از روش معنادرمانی در زنان دارای همسر وابسته به مواد افزایش دهند.

    کلیدواژگان: اعتیاد، بهزیستی روان شناختی، سرسختی روان شناختی، معنادرمانی، زنان دارای همسر وابسته به مواد
  • مهدی یوسفی*، علی فرهودیان، محمدهادی صافی صفحات 311-327
    هدف

    هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش رضایت جنسی در بیماران بهبودیافته از اختلال مصرف مت آمفتامین بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه مردان مبتلا به اختلال مصرف مت آمفتامین (تقریبا 1500 نفر) در سال 1397 که در مرحله پرهیز از مصرف مواد قرار داشتند و در جلسات انجمن معتادان گمنام شهرستان یزد شرکت می کردند، بود. از میان این افراد، 24 نفر از افراد با نمره پایین تر از نقطه برش (نمره کمتر از 67) روی شاخص رضایت جنسی به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در گروه آزمایش (12 نفر) و گروه کنترل (12 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش 8 جلسه 60 دقیقه ای مداخله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کرد. از شاخص رضایت جنسی به منظور جمع آوری داده ها استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور معناداری باعث افزایش رضایت جنسی در بیماران بهبودیافته از اختلال مصرف مت آمفتامین شد.

    نتیجه گیری

    می توان گفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اعتیاد و آسیب های روان شناختی ناشی از آن موثر است و از این درمان می توان در زمینه امور زناشویی به خصوص رضایت جنسی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رضایت جنسی، مت آمفتامین
  • سیده مریم موسوی، زهرا دشت بزرگی*، علیرضا حیدرئی، رضا پاشا، محمدرضا برنا صفحات 329-348
    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر تکانشگری و سبک های حل مسئله در مردان وابسته به مواد انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه مردان وابسته به مواد مراجعه کننده به مرکز اقامتی ترک اعتیاد اسلام شهر (تعداد 123 نفر) در سال 1398 بود. از میان آن ها، نمونه ای به حجم 40 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) جایگزین شدند. شرکت کنندگان در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مقیاس تکانشگری و پرسش نامه سبک های حل مسئله را تکمیل کردند. گروه آزمایش تحت 8 جلسه 60 دقیقه ای آموزش ذهن آگاهی قرار گرفت و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که آموزش ذهن آگاهی به بهبود تکانشگری و سبک های حل مسئله در مرحله پس آزمون منجر شد و این تاثیر در مرحله پیگیری نیز تداوم داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که آموزش ذهن آگاهی می تواند به عنوان روشی مناسب در بهبود تکانشگری و سبک های حل مسئله در مردان وابسته به مواد به کار رود و در نتیجه منجر به کاهش آثار زیان بار اعتیاد شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تکانشگری، سبک های حل مسئله، اعتیاد
|
  • Ali Sheykholeslami*, Hosein Ghamari Kivi, Mina Fayazi Pages 11-29
    Objective

    The aim of this study was to determine the effectiveness of life skills training on resilience in students with addiction readiness.

    Method

    The present study was a quasi-experimental with pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study consisted of all secondary high school students in Malayer in 2015-2016. Among them, one school was selected as convenience and 300 students of this school were screened by the addiction potential scale. Then, 34 students who scored higher than the cut-off point and had high addiction readiness were selected and randomly assigned to the experimental (n = 17) and control (n = 17) groups. The participants in the experimental group received 12 sessions of life skills program. The resilience questionnaire was used to collect data. Data were analyzed using univariate analysis of covariance.

    Results

    Findings showed that life skills training was effective on resilience in students with addiction readiness and this training program significantly increased resilience in students with addiction readiness in the experimental group compared to the students with addiction readiness in the control group.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that life skills training has an important role in increasing resilience in students with addiction readiness and teaching these skills can increase resilience in students with addiction readiness.

    Keywords: Life skills, Resilience, Addiction readiness
  • Mohsen Shakeri Nasab*, Hossein Mehdian, Zohreh Ghalehnovi Pages 31-50
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of training program of positive youth development on identification and self-efficacy in students at addiction risk.

    Method

    This study was a quasi-experimental with pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the present study included all ninth grade male students at risk of addiction in Bojnord in 2019-2020. According to the research design, a sample of 30 people was selected by purposive sampling method and randomly assigned to the experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The experimental group underwent training program of positive youth development for twelve 90-minute sessions and the control group did not receive any intervention. The instruments used in this study were the extended objective measure of ego identity status scale and the general self-efficacy questionnaire. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental group and the control group regarding the mean scores of the variables of identification and self-efficacy. Training positive youth development significantly reduced negative identity and increased self-efficacy of the experimental group.

    Conclusion

    The results of this study show that training program of positive youth development can be used in identifying and self-efficacy of students at addiction risk in schools.

    Keywords: Positive youth development, Identification, Self-efficacy, Addiction risk
  • Kamran Zaraki*, Nastaran Sharifi, Mahrdad Sabet Pages 51-72
    Objective

    The present study was conducted to compare emotional-behavioral disorders, self-concept and academic achievement between children with substance-dependent and non-dependent parents.

    Method

    This study was a causal-comparative design. The statistical population included all male students of public high schools (first and second periods) in the west of Tehran in 2018-2019. Among them, 328 students were selected using multi-stage sampling method. The study sample was divided into two equal groups of students with and without substance-dependent parents. Participants completed the Achenbach system of empirically based assessment (self-assessment form) and the self-concept scale. Also, the GPA of the final evaluation scores of the first round was used to assess academic achievement. Data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA) and post hoc test.

    Results

    The results showed that students with substance-dependent parents had significantly higher scores in the field of emotional-behavioral disorders, negative self-concept and poor academic achievement compared to students without substance-dependent parents.

    Conclusion

    It seems that substance-dependent parents cause emotional-behavioral disorders, negative self-concept and poor academic achievement in their children.

    Keywords: Emotional-behavioral disorders, Self-concept, Academic achievement, Addiction, Substance-dependent parents
  • Yousef Gorgi, Seyedh Mina Tabaeian, Mojgan Shokrolahi* Pages 73-88
    Objective

    This study aimed to evaluate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on self-concept, self-acceptance, and self-criticism in substance-dependent women.

    Method

    The present study was a quasi-experimental study with pretest-posttest and follow-up design with a control group. Twenty-eight substance-dependent women in Najafabad were selected using convenience sampling method and randomly placed into the experimental (n=15) and control (n=15) groups. In the current study, the self-concept uestionnaire, the unconditional self-acceptance questionnaire, and the self-criticism scale were used. The data were analyzed using analysis of variance with repeated measurement.

    Results

    The results showed that the mindfulness-based cognitive therapy intervention significantly increased the levels of self-concept and self-acceptance and significantly decreased self-criticism in the participants of the experimental group compared to the control group and these results remained stable during follow-up stage.

    Conclusion

    Given the effectiveness of mindfulness training, self-concept and self-acceptance can be improved and self-criticism can be reduced in substance-dependent women.

    Keywords: Mindfulness, Self-concept, Self-acceptance, Self-criticism, Substance dependence
  • Khadije Alavi*, Shima Ramezani Pages 89-112
    Objective

    The aim of this study was to investigate the role of perceived parenting styles and self-compassion in predicting addiction readiness in the youth.

    Method

    This study was correlational-descriptive. The statistical population included all students of University of Bojnord in 2018-2019. The sample size consisted of 340 individuals who were selected by cluster sampling method and answered to the addiction potential scale, the parental authority questionnaire, and the self-compassion scale. Data were analyzed using hierarchical multiple regression.

    Results

    The results showed that authoritative parenting style and self-compassion negatively and significantly, and the authoritarian and permissive parenting styles positively and significantly predicted addiction readiness. Among the six dimensions of self-compassion, two dimensions of self-kindness and self-judgment negatively and significantly predicted addiction readiness. Among parenting styles, authoritative style was the strongest predictor. Also, self-compassion independently of parenting styles predicted addiction readiness.

    Conclusion

    The results showed that parenting styles and self-compassion are important predictors of addiction readiness in the youth, and these two components should be considered in addiction-related prevention and treatment programs. Explanations and implications related to the research findings were discussed.

    Keywords: Parenting styles, Self-compassion, Addiction readiness, the Youth
  • Mohsen Gholami Abiz, Halimeh Enayat*, Roghayeh Khosravi Pages 113-142
    Objective

    The aim of this study was to study and understand the life experience of women of a disordered family in the process of addiction.

    Method

    In this study, qualitative methodology and contextual theory method were used. Participants in this study were 25 women from South Khorasan who were in the stage of addiction withdrawal. Sampling was performed based on purposive and theoretical sampling. Data were obtained through semi-structured interviews and continued until the stage of theoretical saturation.

    Results

    The results of data analysis were the achievement of five central categories and one core category. The central categories were: the unstable foundation of the family and the production of fundamental challenges, suffocation in the family and entanglement in the grip of all kinds of constraints and algebras, family breakdown and the desire for disintegration, rejection and deprivation in the family as the strategies of family punishment and isolation learning in the family. The core category of the research was: addiction in the context of the disordered family.

    Conclusion

    Based on the results of the study, it can be said that broken social relationships and social pressures in the family, along with conditions such as dropout and low level of education, compulsion to choose a spouse and experience failure and frustration in family life have multifaceted links with womenchr('39')s addiction.

    Keywords: Disordered family, Addiction, Women, Contextual theory
  • Sima Abdzadeh, Massoumeh Azemode*, Mohammad Azad Abdullah Poor, Sholeh Livarjani Pages 143-169
    Objective

    The aim of this study was to determine the mediating role of psychological distress in relations of early maladaptive schemas and negative emotion regulation to the tendency to high-risk behaviors (including substance and alcohol use) in students.

    Method

    The present study was descriptive-correlational of structural equation modeling type. The statistical population included all secondary high school students in Miandoab in 2019-2020 (n=4779). A sample of 399 students was selected using Slovenchr('39')s formula by multi-stage cluster random sampling. Participants completed the early maladaptive schema questionnaire, the cognitive emotion regulation questionnaire, the Iranian adolescentschr('39') risk-taking scale, and the psychological distress scale. Data were analyzed by Pearson correlation and structural equation modeling.

    Results

    The results showed that early maladaptive schemas and negative emotion regulation had significant direct effects on high-risk behaviors (including substance and alcohol use). Also, early maladaptive schemas and negative emotion regulation had significant indirect effects on high-risk behaviors through psychological distress.

    Conclusion

    In general, the research findings showed that by increasing psychological distress, early maladaptive schemas and negative emotion regulation can cause the emergence and maintenance of the tendency to high-risk behaviors in adolescents, especially substance and alcohol use which are more common in this group.

    Keywords: Tendency to high-risk behaviors, Early maladaptive schemas, Negative emotion regulation, Psychological distress
  • Shirin Moghtedri, Kobra Haji Alizadeh*, Abdul Wahab Samawi, Azita Amirfakhraei Pages 171-190
    Objective

    The aim of this study was to investigate the structural relationship model between social support and life satisfaction mediated by self-esteem, loneliness, and self-control in substance-dependent individuals in Lar.

    Method

    The present study was descriptive-correlational of structural equation modeling type. The statistical population of the present study included all substance-dependent individuals referring to 15 addiction treatment centers in Lar. Among them, 222 individuals were selected by convenience sampling method. Participants individually completed the life satisfaction questionnaire, the self-esteem questionnaire, the social support questionnaire, the loneliness questionnaire, and the self-control questionnaire. Data were analyzed by Pearson correlation and structural equation modeling methods.

    Results

    The results showed that self-esteem, loneliness, and self-control mediated the relationship between social support and life satisfaction in substance-dependent individuals.

    Conclusion

    According to the results of the present study, treatment programs can increase life satisfaction in substance-dependent individuals by targeting the increase of social support, self-esteem, and self-control and the reduction of loneliness, and provide a basis for the withdrawal of substance use in these individuals.

    Keywords: Social support, Life satisfaction, Self-esteem, Loneliness, Self-control, Substance dependence
  • Nasser Mohammadi Ahmadabadi*, Razieh Golestani Nezhad Pages 191-216
    Objective

    The aim of this study was to investigate the mediating role of stressful life events in the relationship between personality traits and addiction readiness.

    Method

    The research method was correlational descriptive of structural equation modeling type. The statistical population included all substance-dependent women referring to addiction treatment clinics in Yazd in 2019-2020. Among them, 120 individuals were selected by convenience sampling method. Participants completed the addiction potential scale, the stressful life events scale, and the NEO personality questionnaire.

    Results

    The proposed model had an appropriate fit. Neuroticism, agreeableness, conscientiousness, and stressful life events had direct and significant relations to addiction readiness. Also, stressful life events mediated the relations of neuroticism, extraversion, agreeableness, and conscientiousness to addiction readiness.

    Conclusion

    The result of the present study, in addition to explain the internal and external factors affecting the addiction readiness in women, can be useful for the prevention and treatment of addiction.

    Keywords: Stressful life events, Personality traits, Addiction readiness
  • Nikzad Ghanbari Pirkashani, Shahriar Shahidi*, Mahmood Heidari, Vahid Nejati Pages 217-235
    Objective

    The aim of the present study was to assess the effectiveness of interpersonal and social rhythm therapy (IPSRT) on decreasing emotion dysregulation in methamphetamine abusers.

    Method

    The present study was quasi-experimental with pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study included all methamphetamine abusers referred to clinics in Tehran. Among them, 33 individuals were selected by convenience sampling method and randomly assigned into the experimental (n=17) and control (n=16) groups. The experimental group received 12 sessions of interpersonal and social rhythm therapy designed by Frank (2007), while the control group did not receive any intervention. Both groups were evaluated in pre-test and post-test using the difficulty in emotion regulation scale and the data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that interpersonal and social rhythm therapy significantly reduced the difficulty in emotion regulation.

    Conclusion

    Interpersonal and social rhythm therapy can be considered as a new intervention to reduce the possibility of lapse and relapse by improving emotion regulation in substance-dependent individuals.

    Keywords: Interpersonal, social rhythm therapy, Emotion dysregulation, Methamphetamine
  • Marziyeh Safarzadeh, Ahmad Borjali*, Mahdi Khanjani Pages 237-263
    Objective

    This study aimed to develop a structural model of substance use relapse based on important risk and protective factors of substance use (e.g., spiritual health, mindfulness, craving, and self-efficacy).

    Method

    This study was a descriptive-correlational design of structural equation modeling type. The statistical population of the study included 700 opiate-dependent individuals who were under the abstinence-based treatment in Behbud Gostran Hamgam and Khaneh Dost Yaran Centers in Tehran. Among which, 200 individuals (100 males and 100 females) were selected using convenience sampling method in 2019 and they responded to the five-factor mindfulness questionnaire, the spiritual well-being scale, the post-detoxification craving scale, the general self-efficacy scale, and the relapse prediction scale.

    Results

    The results showed that the developed model had good fit. Also, among the variables of spiritual health and mindfulness, spiritual health had a significant direct effect on relapse to substance use. In addition, spiritual health and mindfulness had significant indirect effects on relapse to substance use through craving.

    Conclusion

    The results of this study showed the importance of the effects of spiritual health and mindfulness on relapse to substance use. Accordingly, it is suggested that these important risk and protective variables be considered in educational programs to prevent relapse to substance use.

    Keywords: Relapse to substance use, Mindfulness, Spiritual health, Craving, Self-efficacy, Substance dependence, Abstinence-based treatment
  • Nahid Karami, Naser Amini, Mohammad Behrozi, Gholamreza Jafarinia* Pages 265-290
    Objective

    The aim of this study was to predict distress tolerance based on brain-behavioral systems, HEXACO personality characteristics and social isolation in substance-dependent individuals.

    Method

    The present study was descriptive-correlational. The statistical population of this study included all substance-dependent men referred to addiction treatment centers in Tehran in 2020. According to Kline (2015), 400 individuals were selected by convenience sampling method and they responded to the distress tolerance scale, the brain /behavioral systems scale, the HEXACO personality inventory, and the social isolation scale. After considering outlier data, 63 questionnaires were discarded and finally 337 people entered the study. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression.

    Results

    The results showed that behavioral inhibition system, emotionality, and social isolation had negative and significant relationships with distress tolerance. Behavioral activation system, honesty-humility, extraversion, agreeableness, and conscientiousness had positive and significant relationships with distress tolerance. The results of multiple regression analysis also revealed that 33% of the variance of distress tolerance was explained by brain-behavioral systems, HEXACO personality characteristics, and social isolation.

    Conclusion

    The findings of this study show that brain-behavioral systems, HEXACO personality characteristics, and social isolation play important roles in predicting distress tolerance in substance-dependent individuals.

    Keywords: Distress tolerance, Brain-behavioral systems, HEXACO personality characteristics, Social isolation, Substance dependence
  • Kobra Kazemian Moghadam* Pages 291-310
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of group logo therapy on psychological hardiness and well-being in women with substance-dependent spouses.

    Method

    The present research was quasi-experimental with pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study included all women with substance-dependent spouses referred to the addiction treatment clinics in Behbahan in 2019. Among them, 40 individuals were selected by convenience sampling method and randomly assigned into two experimental (n=20) and control groups (n=20). The experimental group received 10 sessions of logo therapy training, while the control group did not receive any intervention. Both groups were evaluated using the psychological well-being scale and the psychological hardiness questionnaire in both pretest and posttest. The data were analyzed using multivariate and univariate analyses of covariance.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the posttest scores of the two groups. Thus, group logo therapy could increase psychological well-being and hardiness in women with substance-dependent spouses in the experimental group.

    Conclusion

    According to the results, addiction specialists can use logo therapy to increase psychological hardiness and well-being in women with substance-dependent spouses.

    Keywords: Addiction, Logo therapy, Psychological well-being, Psychological hardiness, Women with substance-dependent spouses
  • Mehdi Yousefi*, Ali Farhoodian, MohammadHadi Safi Pages 311-327
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on the increase of sexual satisfaction in recovered patients from methamphetamine use disorder.

    Method

    The present study was quasi-experimental with pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study included all men with methamphetamine use disorder (approximately 1500 people) who were in the stage of abstinence from drugs and participated in the meetings of the Association of Anonymous Addicts in Yazd in 2018. Among these individuals, 24 individuals with a score lower than the cut-off point (score less than 67) on the index of sexual satisfaction were selected by purposive sampling method and were randomly assigned into the experimental (n=12) and control (n=12) groups. The experimental group received eight 60-minute sessions of acceptance and commitment therapy intervention. The index of sexual satisfaction was used to collect data. Data were analyzed using univariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that acceptance and commitment therapy significantly increased sexual satisfaction in recovered patients from methamphetamine use disorder.

    Conclusion

    It can be said that the acceptance and commitment therapy is effective on addiction and the psychological damages caused by it, and this treatment can be used in the field of marital affairs, especially sexual satisfaction.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Sexual satisfaction, Methamphetamine
  • Seyede Maryam Mousavi, Zahra Dashtebozorgi*, Alireza Heidarie, Reza Pasha, Mohammadreza Borna Pages 329-348
    Objective

    This study was conducted to determine the effectiveness of mindfulness training on impulsivity and problem-solving styles in substance-dependent men.

    Method

    The present study was quasi-experimental with pretest-posttest and follow up design with a control group. The statistical population of the study included all substance-dependent men referred to the residential addiction treatment center in Islamshahr in 2019 (n=123). Among them, a sample of 40 individuals was selected by purposive sampling method and randomly assigned into the experimental (n=20) and control (n=20) groups. Participants completed the impulsivity scale and the problem-solving styles questionnaire in pretest, posttest, and follow up. The experimental group underwent eight 60-minute sessions of mindfulness training, and the control group did not receive any intervention. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that mindfulness training improved impulsivity and problem-solving styles in the posttest phase and this effect remained stable during follow up phase.

    Conclusion

    The results of the present study showed that mindfulness training can be used as an appropriate method to improve impulsivity and problem-solving styles in substance-dependent men, and thus reduces the harmful effects of addiction.

    Keywords: Mindfulness, Impulsivity, Problem-solving styles, Addiction