فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و پنجم شماره 6 (پیاپی 110، بهمن و اسفند 1399)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و پنجم شماره 6 (پیاپی 110، بهمن و اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین بردبار، افسون بردبار، فرزانه گل فشان، ابراهیم رحمانی مقدم* صفحات 1-9
    زمینه و هدف

    مصرف بی رویه داروی ناندرولون دکانوات به عنوان یکی از عوامل محیطی مخرب بر دستگاه تولید مثل در مردان و زنان محسوب می گردد. در این مطالعه اثر حفاظتی گونادوتروپین ها بر ساختار بافت تخمدان در موش صحرایی بررسی شدند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 50 سر موش صحرایی ماده، به 5 گروه ده تایی شامل گروه کنترل که هیچ دارویی دریافت نکردند، گروه ناندرولون دکانوات (Nondrolone Decanoate; ND)، گروه گونادوتروپین (hMG)، گروه ND همراه با hMG و گروه شم (0/1 میلی لیتر روغن زیتون و 0/1 میلی لیتر کلرید سدیم 0/09 %) تقسیم شدند. پس از چهار هفته، با استفاده از روش های استریولوژی، حجم کل عروق خونی تخمدان محاسبه و همچنین مطالعات کیفی هیستولوژیکی انجام شد.

    یافته ها

    مصرف داروی ND باعث افزایش میانگین حجم عروق خونی (66%) و استفاده همزمان داروی ND با داروی hMG باعث افزایش میانگین حجم عروق خونی (83%) در بافت تخمدان نسبت به گروه شم گردید (0/001P<). مطالعات هیستولوژیک نشان داد که داروی ناندرولون دکانوات باعث القای کیست تخمدان و افزایش حجم عروق خونی در تخمدان شده و مصرف hMG همراه با ناندرولون دکانوات باعث کاهش صدمات فولیکول های تخمدان می شود.

    نتیجه گیری

    داروی ناندرولون دکانوات باعث افزایش حجم عروق خونی و تغییرات هیستولوژیک در بافت تخمدان می شود . این مطالعه نشان داد که داروی hMG همراه با ND علاوه بر افزایش حجم عروق خونی، از تغییرات زیانبار در بافت تخمدان جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: گونادوتروپین یائسگی انسانی، تخمدان، ناندرولون دکانوات، موش صحرایی
  • علی محمدی گللو، رضا محمدزاده، محسن سقا، محمد محمدزاده وردین* صفحات 10-20
    زمینه و هدف

    لوسمی پرومیلوسیت حاد (AML-M3) از بدخیمی های سلول های میلوییدی است که با مقاومت به آپوپتوز و توقف تمایز در سلول های پرومیلوسیت در مغز استخوان همراه است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر عصاره آبی مرزنجوش بر القای آپوپتوز در رده ی سلولی لوسمی پرومیلوسیت حاد (HL-60) بود.

    مواد و روش ها

    قدرت بقای سلول های HL-60تحت تیمار با غلظت های مختلف عصاره مرزنجوش با استفاده از تست سمیت سلولی مورد بررسی قرار گرفت و مقادیر IC50 در زمان های 24، 48 و 72 ساعت برای این سلول ها تعیین گردید. بیان ژن های Caspase8، Caspase9، Bax، Bcl-2 و Nrf2 با تست Real Time PCR سنجیده شده و مراحل آپوپتوز اولیه، آپوپتوز ثانویه و نکروز در سلول های HL-60 در اثر تیمار با عصاره مرزنجوش با استفاده از رنگ آمیزی آکریدین اورنج/ اتیدیوم بروماید مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، عصاره مرزنجوش باعث کاهش قدرت بقا در سلول های HL-60 شده و بیان ژن های Caspase9، Caspase9، Bax، Bcl-2 و Nrf2 در اثر تیمار با یک پنجم  از IC50 72 ساعت عصاره مرزنجوش دچار تغییر شده است. همچنین تغییرات ریخت شناسی هسته حاکی از القای آپوپتوز در سلول های HL-60 می باشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد عصاره آبی برگ گیاه مرزنجوش می تواند موجب القای آپوپتوز در رده ی سلولی لوسمی پرومیلوسیتیک حاد (HL-60) تحت شرایط آزمایشگاهی شود.

    کلیدواژگان: مرزنجوش، لوسمی میلوئیدی حاد، آپوپتوز، عصاره های گیاهی
  • امرالله تعاون کردار، ظاهر اعتماد*، کمال عزیزبیگی، خالید محمدزاده سلامت صفحات 21-34
    زمینه و هدف

    مکمل گیاهی اکتاپامین برای کاهش وزن در کنار تمرین ورزشی پیشنهاد شده و دارای اثرات آنتی اکسیدانی است. این مطالعه با هدف میزان اثر بخشی هم زمان تمرین هوازی و اکتاپامین بر عوامل التهابی بافت چربی قهوه ای ناشی از تغذیه با روغن حرارت دیده عمیق در موش های صحرایی نر انجام شد.

    مواد و روش ها

    30 رت نژاد ویستار انتخاب و به طور تصادفی در گروه های کنترل-مسمومیت (6=n)، تمرین-مسمومیت (6=n)، مکمل- مسمومیت (6=n)، مکمل-تمرین-مسمومیت (6=n) و کنترل- سالم (6=n) قرار گرفتند و چهارهفته با روغن حرارت دیده تغذیه شدند. برنامه تمرینی چهار هفته، با شدت متوسط 65-50 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی به صورت یک روز در میان به مدت 20 دقیقه انجام شد. اکتاپامین به مدت 4 هفته و 5 روز در هفته با دوز μmol/kg81 به صورت تزریق درون صفاقی استفاده شد. به منظور بررسی بیان ژن های CCR2 از روش PCR-Real time و جهت بررسی پروتئین MCP1 از روش وسترن بلات استفاده شد.

    یافته ها: 

    بیان ژن و پروتئین MCP-1 در پایان دوره به طور معنی داری در گروه مکمل-مسمومیت (0/001=p)؛ گروه تمرین-مسمومیت (0/027=p) و گروه مکمل-تمرین-مسمومیت (0/013=p) از گروه کنترل-مسمومیت کمتر بود. همچنین بیان ژن CCR-2 به طور معنی داری در گروه مکمل-مسمومیت از گروه کنترل-مسمومیت (0/013=p) کمتر بود؛ هرچند کمترین میزان بیان CCR-2 در گروه تمرین-مسمومیت و مکمل-تمرین-مسمومیت نسبت به کنترل-مسمومیت مشاهده شد (0/05≥p).

    نتیجه گیری: 

    تمرینات هوازی با مکمل اکتاپامین اثرات هم افزایی بر تغییرات ژن CCR2 و MCP-1 ندارد، هر چند تمرین هوازی و یا مکمل اکتاپامین به تنهایی بر تغییرات ژن متغیرهای مذکور می توانند مفید واقع شوند.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، بافت چربی قهوه ای، پروتئین -1 جاذب شیمیائی مونوسیت ها، اکتاپامین
  • حمیده ملیخان، الهام سیاسی تربتی، احمد مجد، نعمت الله غیبی* صفحات 35-47
    زمینه و هدف

    برای درمان ملانوما، مطالعات اخیر بر طراحی روش های کارآمد و با عوارض جانبی کم، متمرکز شده اند. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر کمپلکس کویرستین و کرایسین با امگا-3 بر میزان تکثیر سلولی و آپوپتوز در رده سلولی A-375 ملانوما می باشد.

    مواد و روش ها

    سلول های رده A-375 ملانوما  کشت  داده شده، سپس با غلظت های مختلف کمپلکس کویرستین و کرایسین با امگا-3 تیمار شدند. برای بررسی اثر ترکیبات فوق بر میزان تکثیر سلول های ملانوما از تست MTT و برای بررسی اثر آنها بر میزان آپوپتوز از روش فلوسایتومتری استفاده شد.

    یافته ها

    کمپلکس کرایسین و کویرستین با امگا-3 در غلظت های مورد آزمایش،  باعث مهار رشد وابسته به زمان و غلظت سلول های ملانوما شد. بعد از گذشت 24 و یا 48 ساعت از تیمار سلول های با 125-0 میکرومولار کرایسین ، تغییر معنی داری بر میزان رشد سلول ها دیده نشد. اما غلظت های 150، 175 و 200 میکرومولار کرایسین در ترکیب با اسیدچرب امگا-3 باعث کاهش معنی دار رشد سلول های ملانوما بعد از گذشت 24 و یا 48 ساعت گردید (0/05>p). بعد از گذشت 72 ساعت، اثر مهاری قوی تر بود، به طوری که در غلظت های پایین تر کرایسین (100 و 125 میکرومولار) نیز اثر مهاری دیده شد. بیشترین القای آپوپتوز بعد از گذشت 72 ساعت مشاهده شد(05 /0> (p نتایج در مورد کویرستین نیز مشابه بود.

    نتیجه گیری

    اثرات ضدتکثیری ترکیب کویرستین و کرایسین با امگا 3 بر روی سلول های ملانوما بسیار امیدوارکننده است و نشان می دهد که این ترکیبات می توانند به عنوان یکی از گزینه های بالقوه درمانی در نظر گرفته شوند.

    کلیدواژگان: ملانوما، کوئرستین، کرایسین، امگا-3، آپوپتوز
  • شادیه محمدی*، اسماعیل قهرمانی، سعید دهستانی، شیوا زندی، ادیبه ذکریایی، مهدیه محمدی، زهرا کریمی صفحات 49-56
    زمینه و هدف

    آفلاتوکسین B1 یک آلاینده ی شایع در خوراک طیور می باشد و بیشترین سمیت حاد و مزمن را در  بین کلیه ی مایکوتوکسین ها دارد. در طول دهه ی گذشته، تحقیقات به خوبی تاثیر منفی آفلاتوکسین B1 بر سلامت طیور را نشان داده اند. از این رو تعیین وضعیت غلظت آفلاتوکسین B1 در خوراک طیور ضروری است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه جهت پی بردن به میزان آلودگی خوراک طیور به آفلاتوکسین B1 تعداد 45 نمونه خوراک به روش  تصادفی ساده در فصول پاییز و زمستان 1397 جمع آوری شد و نمونه ها به روش الایزا مورد آزمایش قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمایش ها نشان داد که میزان آلودگی در نمونه های مثبت بین 6/44 تا µg/kg  34/18 بود. همچنین میانگین غلظت آفلاتوکسینB1 در نمونه های آلوده µg/kg  5/10 تعیین گردید. میزان آلودگی در 46/66 ٪ از نمونه ها بیشتر از حد استاندارد گزارش شد. به دلیل دمای بالاتر و شرایط محیطی مناسب جهت رشد قارچ ها، نمونه های تهیه شده در فصل پاییز نسبت به فصل زمستان آلودگی بیشتری داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به میزان بالای آلودگی به آفلاتوکسین B1 در خوراک مرغداری های شهر سنندج، بررسی و پایش و نظارت مداوم نهادهای بهداشتی جهت جلوگیری از ورود این سم به چرخه ی غذایی انسان امری لازم و ضروریست.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین B1، خوراک طیور، الایزا، سنندج
  • محمد براری، پژمان شریفی، وحید یوسفی نژاد، اسرین باباحاجیان، بایزید قادری، پدرام عطایی، ناصر رشادمنش، فرشاد شیخ اسماعیلی* صفحات 57-67
    زمینه و هدف

    هلیکوباکتر پیلوری، باسیل گرم منفی ایجادکننده زخم معده و گاستریت مزمن است. کورکومین ماده موثر موجود در زردچوبه است. نظر به شیوع بالای هلیکوباکتر پیلوری و با توجه به بی خطر بودن و اثرات ضدمیکروبی زردچوبه در این مطالعه به بررسی تاثیر کورکومین بر بیماران دارای عفونت هلیکوباکتر پیلوری پرداختیم.

    مواد و روش ها:

     40 بیمار با علایم گوارشی مشکوک به هلیکوباکتر که اندوسکوپی شده و پس از نمونه برداری، آزمایش RUT  مثبت داشتند را انتخاب و تست Hpylori IgG سرم برایشان انجام شد. نمونه های مثبت از نظر هر دو تست، هلیکوباکتر پیلوری مثبت، تلقی شدند. رژیم درمانی سه دارویی شامل کلاریترومایسین، آموکسی سیلین و امپرازول به عنوان پایه درمان، برای هر دو گروه به مدت دو هفته تجویز شد. به گروه درمان کپسول کورکومین 500 میلی گرمی و در گروه کنترل نیز پلاسبو به رژیم درمانی پایه اضافه شد. سپس درمان با PPI به مدت 1/5 ماه بعد از اتمام رژیم درمانی، انجام پذیرفت. پس از دو هفته عدم دریافت دارو از بیماران تست UBT به عمل آمد.

    یافته ها

    میانگین سنی کل بیماران 12/65±41/53 سال بود. از نظر جنس (0/32=p) و سن (0/6=P) بین دو گروه تفاوت معنادار نبود. از نظر اطلاعات دموگرافیک دیگر و عوامل خطر ابتلا نیز در هیچ کدام از دو گروه تفاوت معنی داری با هم نداشتند (0/05<P). وضعیت ریشه کنی عفونت در دو گروه مداخله و کنترل نیز تفاوت معنی داری با هم نداشتند (0/05<P).

    نتیجه گیری: 

    افزودن کورکومین به عنوان یک مکمل به رژیم استاندارد درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری، در درمان و ریشه کنی این عفونت، موثر نیست.

    کلیدواژگان: کورکومین، ریشه کنی، هلیکوباکتر پیلوری، کار آزمایی بالینی
  • زانا رمضانی، سارا به آفرید، فواد رحیمی*، هاجر کاشفی صفحات 68-78
    زمینه و هدف

    سندرم تونل کارپال (CTS) شایع ترین مونونوروپاتی محیطی ناشی از تحت فشار قرار گرفتن عصب، در ناحیه مچ دست (تونل کارپال) است. استفاده از سونوگرافی جهت بررسی و تشخیص بیماری های موسکولواسکلتال در طی چند دهه اخیر در حال افزایش است. هدف از این مطالعه، بررسی مقایسه ای ارزش تشخیصی معاینه بالینی، سونوگرافی و الکترودیاگنوزیس در تشخیص سندرم تونل کارپال می باشد.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه از نوع مقطعی (توصیفی- تحلیلی) بوده که در طی آن 70 مچ دست با علایم منطبق با سندرم تونل کارپال تحت معاینه بالینی، سونوگرافی و مطالعات هدایت عصبی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک شامل سن، قد، جنس، دست غالب و بیماری های زمینه ای بودند. معاینه بالینی انجام و سطح مقطع عرضی و ضخامت عصب مدیان با سونوگرافی اندازه گیری شد. سپس مقایسه بین معاینات بالینی، سونوگرافی و مطالعه هدایت عصبی صورت گرفت.

    یافته ها: 

    70 مچ دست با علایم منطبق با سندرم تونل کارپال را مورد بررسی قرار دادیم. از 70 مچ دست علامت دار، 91/4% زن (اکثرا خانه دار) و بقیه مرد بودند. میانگین سنی بیماران 11/63± 49/56 سال بود. در 82/9% بیماران نتیجه مطالعه هدایت عصبی، 67/1% نتیجه معاینات بالینی، 45/7% نتیجه سونوگرافی دیستال فلکسور رتیناکولوم و 32/9% نتیجه سونوگرافی پروگزیمال مثبت بود. بررسی نتایج بین دو گروه بیمار و سالم نشان داد که سونوگرافی در قسمت ورودی تونل کارپال، با نقطه برش 5/8 میلی مترمربع بیشترین ارزش تشخیصی با حساسیت 27% و اختصاصیت 42% را داشت.

    نتیجه گیری:

     اندازه گیری سطح مقطع عصب مدیان به کمک سونوگرافی، در تشخیص و درجه بندی شدت سندرم تونل کارپال مفیداست؛ اما نمی تواند جایگزین مطالعات هدایت عصبی گردد. با استفاده از سونوگرافی به عنوان آزمون خط اول ممکن است به نحو موثری میزان مطالعات هدایت عصبی کاهش یابد.

    کلیدواژگان: سندرم تونل کارپال، معاینه بالینی، سونوگرافی، الکترودیاگنوزیس
  • مریم فرهمند، فهیمه رمضانی تهرانی*، فریدون عزیزی صفحات 79-89
    زمینه و هدف

    متعاقب یایسگی جراحی به روش اووفورکتومی دوطرفه، قطع ناگهانی هورمون های جنسی اتفاق می افتد. از سوی دیگر یایسگی به روش هیسترکتومی نیز یکی دیگر از روش های جراحی منجر به یایسگی است، ولی توقف ناگهانی هور مون ها واقع نمی شود. سندرم متابولیک یکی از عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی است. لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه اختلالات متابولیک در دو گروه یایسه فوق انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر روی زنان مشارکت کننده در طرح قند و لیپید تهران انجام شد. ابتدا 549 زن یایسه به روش جراحی، با محدوده سنی 70-20 سال، وارد مطالعه شدند. سپس تمامی افرادی که سن یایسگی آنان 50 سال یا بالاتر بود، از مطالعه خارج شدند. اطلاعات نمونه ها از پرسشنامه های مطالعه قند و لیپید تهران استخراج شد. آزمون های رگرسیون لجستیک و آنالیزکوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سن و سن یایسگی به ترتیب 9/8± 60/8 و 4/6± 43/7 سال بود. شیوع سندرم متابولیک در زنان یایسه جراحی به روش اووفورکتومی دو طرفه (%71/3) بیش از زنان یایسه جراحی بدلیل هیسترکتومی (%66/5) بود، اما این اختلاف معنادار نبود. مقایسه شیوع پرهیپرتانسیون در گروه زنان یایسه به روش اووفورکتومی، بعد از تعدیل متغیرهای مخدوش گر از شیوع بالاتری برخوردار بود (%31/7 در مقابل %0/23، 01/0 = P)

    نتیجه گیری

    زنان یایسه بدلیل اووفورکتومی دوطرفه در مقایسه با زنان یایسه به روش هیسترکتومی، بیشتر در معرض خطر پرهیپرتانسیون بودند. بنابراین لازم است که در این گروه زنان اقدامات غربالگری، جهت پیشگیری، به موقع و دقیق صورت گیرد.

    کلیدواژگان: بیماری غیرواگیر، یائسگی، یائسگی جراحی، سندرم متابولیک، اختلالات متابولیک
  • فریبا لاهورپور* صفحات 90-102
    زمینه و هدف

    در طی ده های گذشته، افزایش چشمگیری در مقاومت های آنتی بیوتیکی وسیع در عفونت های بیمارستانی ناشی از باکتری های گرم منفی بیماری زا و با مرگ ومیر بالا، مخصوصا در بخش های مراقبت ویژه بوجود آمده است.  در این میان مقاومت به پلی میکسین ها ،به ویژه کلیستین، به عنوان آخرین راه حل درمانی،  نیز در سطح جهانی گزارش شده است. هدف از این مطالعه ارزیابی مکانیسم های مقاومت به کلیستین و رویکردهای منطقی برای استفاده از کلیستین است.

    مواد وروش ها

    این مقاله یک مطالعه مروری روایتی است و داده های این پژوهش با جستجو در پایگاه های WOS (Web of Science)، Scopus، PubMed، SID (Scietific Information Database)، Science Direct و موتور جستجوگر google scholar با استفاده از واژگان کلیدی کلیستین، مقاومت آنتی بیوتیکی، گرم منفی، اپیدمیولوژی، ایران، بتالاکتامازهای با طیف وسیع، مکانیسم های مولکولی و یا ترکیبی از آن ها، از سال 2000 تا سال 2019 جمع آوری شده است.

    یافته ها

    مکانیسم های مولکولی مقاومت به کلیستین شامل mcr-1 ، ژن های mcr-like ، افزایش بیان pmrC ، تغییرات غشای خارجی در باکتری های گرم منفی و جهش در mgrB بود. درمان ترکیبی توسط کلیستین به همراه سایرآنتی بیوتیک ها یک استراتژی درمانی موثر در عفونت های تهدید کننده زندگی بود.

    نتیجه گیری

    mcr-1 و pet-1 ترانسفراز ازشایع ترین مکانیسم های مولکولی مقاومت به کلیستین بودند و داروهای ترکیبی با کلیستین یک رژیم قابل توجه در برابر عفونت های شدید بود.

    کلیدواژگان: کلیستین، باکتری های گرم منفی، مکانیسم های مولکولی، مقاومت آنتی بیوتیکی، درمان ترکیبی
  • عبدالرحیم افخم زاده، بهزاد محسن پور، فرناز زندوکیلی، خالد رحمانی*، مهدی خون جام صفحات 103-114
    زمینه و هدف

    کارگران مهاجر فصلی به دلیل ورود به محیط زندگی جدید و دوری از خانواده به عنوان یکی از گروه های در معرض خطر آسیب های اجتماعی از جمله ابتلا به HIV محسوب می شوند. مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع HIV و رفتارهای پرخطر در کارگران مهاجر فصلی استان کردستان انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بود که بر روی 600 نفر از جمعیت کارگران مهاجر فصلی استان کردستان در سال 1397 انجام شد. اطلاعات مرتبط با رفتارهای پرخطر با استفاده از یک پرسشنامه استاندارد جمع آوری شد و وضعیت ابتلای به HIV هم با استفاده از تست تشخیص سریع HIV ارزیابی شد. داده ها با استفاده از آزمون های کای اسکویر، من ویتنی و رگرسیون لجستیک  در نرم افزار Stata  نسخه 14تحلیل شد.

    یافته ها

    تست تشخیص سریع HIV در هیچکدام از افراد مورد بررسی مثبت نبود. به عبارتی شیوع HIV در افراد مورد مطالعه، صفر بود. نود و دو نفر (15/3%) از افراد سابقه مصرف مواد را ذکر کردند که یک نفر (1/1%) از آن ها سابقه تزریق مواد داشت. صد و بیست و یک نفر (20/2%) از افراد سابقه رفتار جنسی خارج از چهارچوب ازدواج داشتند. در تحلیل چند متغیره، رفتار پرخطر جنسی در افراد مصرف کننده مواد مخدر و افراد مجرد به صورت معنی داری بیشتر بود (0/001> P).

    نتیجه گیری

    اگرچه شیوع عفونت HIV در میان کارگران مهاجر فصلی صفر بود اما فراوانی مصرف مواد و رفتارهای پرخطر جنسی در بین این گروه از افراد بالاست. آگاهی کم این افراد در زمینه HIV هم یک نگرانی مهم است. مراقبت مداوم رفتارهای پرخطر و انجام برنامه های مداخله ای در این گروه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کارگر مهاجر، HIV، AIDS، رابطه جنسی پرخطر، سوءمصرف مواد
  • گلبهار فارسی آستانه، عبدالحسین امامی سیگارودی*، ربیع الله فرمانبر، زهرا عطرکار روشن صفحات 115-126
    زمینه و هدف

    با افزایش سن فعالیت فیزیکی بخصوص در زنان کاهش می یابد که منجر به بروز شکستگی های ناتوان کننده در سالمندان می شود . بنابراین درمطالعه حاضر عوامل مرتبط با فعالیت فیزیکی بر اساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده در بانوان بازنشسته شهر رشت در سال 1397-1396 بررسی شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تحلیلی - مقطعی بر روی 196 نفر از بانوان عضو ده کانون فعال بازنشستگان کشوری شهر رشت در سال 1396 انجام شد. پرسشنامه برگرفته از  مدل رفتار برنامه ریزی شده ایزن در حیطه ی فعالیت فیزیکی منظم کنترل رفتاری درک شده،  قصد رفتاری،  نگرش و هنجارهای ذهنی و پرسشنامه ی استاندارد فعالیت فیزیکی سالمندان مورد استفاده قرار گرفت. روش گردآوری اطلاعات از طریق مصاحبه بود. داده ها  با استفاده از روش های آمار توصیفی و  ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت . 0/05> Pازنظر آماری معنی دار تلقی شد.

    یافته ها:  

    نمره معیار  فعالیت فیزیکی سالمندان  28/18± 329/18  بود که حدود 82 درصد نمره ابزار PASE است. سازه های تیوری رفتار برنامه ریزی شده و متغیرهای دموگرافیک زمینه ای تاثیر معنی داری بر  PASE نداشت، ولی بین سازه های تیوری رفتار برنامه ریزی شده همبستگی وجود داشت،  بطوریکه بین قصد رفتاری با کنترل رفتاری درک شده ،  نگرش با کنترل رفتاری درک شده،  نگرش با قصد رفتاری، و   هنجارهای ذهنی با نگرش  همبستگی معنی داری وجود داشت .

    نتیجه گیری

    هرچند در این مطالعه  رابطه  بین سازه های مدل رفتار برنامه ریزی شده با فعالیت فیزیکی معنی دار نشد ولی روابط بین  سازه های تیوری رفتار برنامه ریزی شده  با هم معنی دار بود.

    کلیدواژگان: فعالیت فیزیکی، زنان، بازنشستگی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • هانا سهرابی، سیده ریحانه یوسفی شارمی* صفحات 127-132
    زمینه و هدف

    بروز حاملگی با وجود پارگی رحم یک پدیده نادر است و می تواند عواقب جدی داشته باشد. عدم وجود علایم پریتونیال ممکن است به دلیل سالم بودن پرده های آمنتوتیک و عدم خروج محصولات حاملگی داخل شکمی باشد، همچنین خونریزی ممکن است واژینال یا داخل حفره شکمی لگنی باشد. در این مقاله یک مورد بارداری با وجود سوراخی که در رحم یک زن نولی گراوید با سابقه کورتاژ در یک سال گذشته وجود دارد، گزارش می گردد.

    گزارش مورد: 

    خانم 37 ساله، گراوید یک با سن حاملگی 36 هفته و 4 روز به دلیل دردهای زایمانی به همراه کاهش حرکت جنین در بیمارستان بعثت شهر سنندج بستری گردید. بیمار سابقه برداشتن پولیپ آندومتر را از طریق عمل جراحی کورتاژ، در یک سال گذشته داشت و به دلیل افت های متغیر تکرارشونده و دیسترس جنینی تحت سزارین اورژانسی قرار گرفت. حین عمل سزارین متوجه سوراخی به ابعاد 3×3 سانتی متر شده و نوزاد پسر زنده به ظاهر سالم با آپگار 9/10   متولد شد و سوراخ موجود در فوندوس رحم ترمیم گردید.

    نتیجه گیری: 

    بارداری و تولد یک کودک سالم با رحم سوراخ شده پدیده ای نادر است. برای کاهش مرگ و میر مادران و از بین رفتن محصولات بارداری ، مراقبت های بیشتری در جراحی های زنان ، از جمله کورتاژ ، در سن باروری لازم است.

    کلیدواژگان: بارداری، رحم سوراخ، حفره رحمی، کورتاژ، پولیپ، نولی گراوید
|
  • Hossein Bordbar, Afsoon Bordbar, Farzaneh Golfeshan, Ebrahim Rahmani Moghadam* Pages 1-9
    Background and Aim

    Nandrolone decanoate is known as one of the most destructive environmental factors in the reproductive system in men and women. In this study, we assessed the protective effect of gonadotropins (hMG) on histological changes of rat ovarian structure.

    Materials and Methods

    50 female rats were divided into 5 groups, including control, nandrolone decanoate (ND), hMG, ND + hMG, and sham group (0.1 ml of olive oil and 0.1 ml sodium chloride 0.09%). After 4 weeks, qualitative histological studies were performed, and the total volume of ovarian vessels was estimated by stereological methods.

    Results

    Nandrolone decanoate increased the mean volume of vessels (66%) and the use of hMG + ND led to an increased mean volume of vessels (83%) compared to the use of 0.1 ml of olive oil and 0.1 ml sodium chloride 0.09% (sham group) (P<0.001). Histological studies showed induction of ovarian cysts in ND treated group and the administration of hMG + ND decreased follicular damage.

    Conclusion

    Nandrolone decanoate increased the total volume of ovarian vessels and induced histological changes in ovarian tissue. the Use of hMG with ND increased the total volume of ovarian vessels and prevented the harmful effects of ND on ovarian follicles.

    Keywords: Human menopausal gonadotropins, Ovary, Nandrolone decanoate, Rat
  • Ali Mohammadi Gollou, Reza Mohammadzadeh, Mohsen Sagha, Mohammad Mohammadzadeh Vardin* Pages 10-20
    Background and Aim

    Acute promyelocytic leukemia is a malignancy of myeloid cells that are associated with resistance to apoptosis and differentiation arrest in promyelocytes in the bone marrow. The aim of this study was to investigate the effect of Origanum vulgare aqueous extract on apoptosis induction in an acute promyelocytic leukemia cell line (HL-60).

    Materials and Methods

     The viability of HL-60 cells under treatment with various doses of Origanum vulgare extract was assessed by using a cell cytotoxic assay. Then, IC50 values​​ were determined after 24, 48, and 72 hours. The expression of Caspase8, Caspase9, Bax, Bcl2, and Nrf2 genes were measured by real-time PCR assay and different stages of apoptosis and necrosis in HL-60 cells were investigated using acridine orange/ethidium bromide double staining. Finally, data were introduced into SPSS software and analyzed by one-way ANOVA.

    Results

    The results showed that Origanum vulgare extract decreased HL-60 cell survival and Caspase9, Caspase8, Bax, Bcl2, and Nrf2 gene expressions were changed after 72 hours of treatment with 1/5 of IC50 of Origanum vulgare extract. Also, morphological changes in the nucleus indicated apoptosis induction in HL-60 cells.

    Conclusion

    It seems that the aqueous extract of Origanum vulgare leaves can induce apoptosis in an acute promyelocytic leukemia cell line (HL-60) under experimental conditions.

    Keywords: Origanum vulgare, Acute myeloid leukemia, Apoptosis, Plant extracts
  • Amrollah Ta’Avon Kerdar, Zaher Etemad*, Kamal Azizbeigi, Khalid Mohamadzadeh Salamat Pages 21-34
    Background and Aim

    Octopamine herbal supplement, recommended for weight loss along with exercise, has antioxidant effects. The purpose of this study was to investigate the simultaneous effect of aerobic training and octopamine on inflammatory factors of brown adipose tissue produced as a result of feeding with deeply heated oil in male rats.

    Materials and Methods

    30 Wistar rats were selected and randomly divided into control-poisoning (CP; n=6), training-poisoning (TP; n=6), supplement-poisoning (SP; n= 6), supplement-training-poisoning (STP; n=6), and healthy control (HC; n=6) groups. The rats were fed for four weeks with deeply heated oil. The training program continued for four weeks with an average intensity of 50-65% vo2max for 20 minutes every other day. Octopamine (81 µmol / kg) was given as a supplement 5 days a week for 4 weeks by intraperitoneal injection. Also, we used real-time PCR and Western blot methods to evaluate the expressions of the CCR2 gene and MCP1 protein respectively.

    Results

    The results showed that after training, MCP1 gene expression was significantly lower in the SP (p=0.001), TP (p=0.027), and STP (p=0.013) groups than that in the CP group. Also, we found that CCR2 gene expression was significantly lower in the SP (p=0.013) compared to that in the CP group, but, the least rate of CCR2 gene expression belonged to the TP and STP groups CP (p≤0.05).

    Conclusion

    The results showed that aerobic training with octopamine supplementation does not have synergistic effects on CCR2 and MCP-1 gene modifications although aerobic training or octopamine supplementation alone can affect the gene modifications.

    Keywords: Aerobic exercise, Brown adipose tissue, Monocyte chemo attractant protein 1, Octopamine
  • Hamide Malikhan, Elham Siasi Torbati, Ahmad Majd, Nematolla Gheibi* Pages 35-47
    Background and Aim

    Recent studies on the treatment of melanoma, have focused on designing efficient methods with low side effects. The aim of the present study was to investigate the effect of quercetin- omega-3 and chrysin- omega-3 complexes on proliferation and apoptosis in the A-375 melanoma cell line.

    Materials and Methods

    The cells were cultured and then were treated with different concentrations of quercetin- omega-3 and chrysin- omega-3 complexes. MTT assay and flow cytometry were used to evaluate the effects of the above compounds on the rate of cell proliferation and apoptosis.

    Results

    Chrysin- omega-3 and quercetin- omega-3 complexes in the experimental concentrations, inhibited cell growth in a time and concentration-dependent manner. No significant changes in cell growth rate were observed after 24 and 48 hours of treatment with 0-125μM of chrysin- omega-3 complex. However, concentrations of 150, 175, and 200μM chrysin- omega-3 complex significantly decreased the growth of melanoma cells after 24 and 48h (p <0.05). After 72hours, the inhibitory effect was more potent, so that the inhibitory effect was also seen in lower concentrations (100 and 125μm). The highest rate of induction of apoptosis was observed after 72hours (p< 0.05). In regard to quercetin- omega-3 complex, the results of the study were similar.

    Conclusion

    Antiproliferative effects of quercetin- omega-3 and chrysin- omega-3 complexes on melanoma cells are very promising, and suggest these compounds can be considered as potential therapeutic candidates.

    Keywords: Melanoma, Quercetin, Chrysin, Omega-3, Apoptosis
  • Shadieh Mohammadi*, Esmaeil Ghahremani, Saeed Dehestaniathar, Shiva Zandi, Adibeh Zakariai, Mahdieh Mohammadi, Zahra Karimi Pages 49-56
    Background and Aim

    Aflatoxin B1 is a common contaminant of poultry feed and has the highest rate of acute and chronic toxicity among all mycotoxins. Over the past decade, studies have well established the negative effects of aflatoxin B1 on the health of poultry. Therefore, it is necessary to determine the maximum concentration of aflatoxin B1 in poultry feed. 

    Materials and Methods

    In this study, in order to determine the aflatoxin B1 concentration in poultry feed, 45 samples were collected via a simple random method during autumn 2018 and winter 2019, and then the concentration of this contaminant was measured by the ELISA method.

    Results

    The experimental results showed that the contamination range in the positive samples was between 6.44 and 34.18 µg/Kg. Moreover, the mean concentration of aflatoxin in contaminated samples was 5.10 µg/Kg. The concentration of contaminant in 46.66% of the samples exceeded the standard limit. Due to higher temperatures and suitable environmental conditions for the growth of fungi, the samples prepared in autumn were more contaminated than those prepared in winter. 

    Conclusion

    The level of aflatoxin B1 contamination in poultry feed in Sanandaj is high. In order to prevent the entry of this toxin into the human food cycle regular survey and monitoring of poultry feed by health institutions are necessary.

    Keywords: Aflatoxin B1, Poultry feed, ELISA, Sanandaj
  • Mohammad Barari, Pezhman Sharifi, Vahid Yousefinejad, Asrin Babahajian, Bayazid Ghaderi, Pedram Ataei, Naser Rashadmanesh, Farshad Sheikhesmaeili* Pages 57-67
    Background and Aim

    Helicobacter pylori is a gram-negative bacillus which causes stomach ulcer and chronic gastritis. Curcumin is the effective component of turmeric. Considering the high prevalence of Helicobacter pylori and also safety and antimicrobial effects of turmeric we investigated the effect of curcumin on patients with Helicobacter pylori infection.

    Materials and Methods

    We selected 40 patients with gastrointestinal symptoms suspected of Helicobacter pylori infection.  These patients had undergone endoscopy, and their biopsies were positive for RUT. Serum specimens of the participants were tested for serum Hpylori IgG. Patients who had positive samples for both tests were considered positive for Helicobacter pylori. We gave the three-drug treatment regimen including clarithromycin, amoxicillin, and omeprazole as the treatment base to both groups for two weeks. Curcumin capsule (500 mg ) was administered for the treatment group and placebo for the control group in addition to the therapeutic regimen. Then PPI treatment was started for one and a half months after cessation of the three-drug regimen. UBT test was performed two weeks after cessation of the medications in both groups.

    Results

    The mean age of the patients was 41.53 ± 12.65 years. There were no significant differences between the two groups in terms of gender (P = 0.32) and age (P = 0.6). Also, no significant differences were found between the two groups in relation to other demographic data and risk factors(P> 0.05). Also, eradication rates of the infection in the two groups showed no significant difference (P> 0.05).

    Conclusion

    The addition of curcumin as a supplement to the standard treatment regimen for Helicobacter pylori infection is not effective in the treatment and eradication of the infection

    Keywords: Curcumin, Eradication, Helicobacter pylori, Clinical trial
  • Zana Ramezani, Sara Behafarid, Foad Rahimi*, Hajar Kashefi Pages 68-78
    Background and Aim

    Carpal tunnel syndrome (CTS) is the most common peripheral mononeuropathy which is caused by nerve compression, in the wrist area (carpal tunnel). The use of ultrasound for the examination and diagnosis of musculoskeletal diseases has been increasing over the last few decades. The aim of this study was to compare the diagnostic values of clinical examination, sonography, and electrodiagnosis in the diagnosis of carpal tunnel syndrome.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study (descriptive-analytic) we examined 70 wrists with symptoms consistent with CTS. Sonography and neural conduction studies were performed. Demographic data included age, height, gender, dominant hand, and underlying diseases associated with CTS. Clinical examination was performed and median nerve cross-section and thickness were measured by ultrasound. Then, the results of clinical examination, sonography, and neural conduction study were compared with one another.

    Results

    We examined 70 wrists with symptoms consistent with CTS. Among 70 symptomatic wrists, 91.4% belonged to the women (mostly housewives) and the rest belonged to the men. The mean age of the patients was 49.56 ± 11.63 years. The results of NCV, clinical examination, distal flexor retinaculum sonography, and proximal sonography were positive in 82.9%,67.1%, 45.7%, and 32.9% of the patients respectively.  The results of this study showed that sonography of the entrance of the carpal tunnel with a cut-off point of 8.5 mm2 had the highest diagnostic value with a sensitivity of 27% and a specificity of 42%.

    Conclusion

    Measuring the median nerve surface area with ultrasound is useful for detecting and grading the severity of CTS, but it cannot replace neural conduction studies. The use of ultrasound as the first-line measure can be effective in decreasing the number of neurotransmission studies.

    Keywords: Carpal tunnel syndrome, Clinical examination, Sonography, Electrodiagnosis
  • Maryam Farahmand, Fahimeh Ramezani Tehrani*, Ffereidoun Azizi Pages 79-89
    Background and Aim

    Surgically induced menopause after bilateral oophorectomy, leads to a sudden drop in the secretion of sex hormones from the ovaries. Hysterectomy is another surgical procedure that leads to menopause, without an abrupt drop in the secretion of sex hormones. The aim of this study was to compare the prevalence rates of metabolic disorders between hysterectomized and oophorectomized women.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study included postmenopausal women participating in Tehran Lipid and Glucose Study. Initially, 549 surgically induced postmenopausal women (age range of 20-70 years) entered the study. Then, all the subjects with menopausal age of 50 years or older were excluded. Data were extracted from Tehran Lipid and Glucose Study Questionnaires.

    Results

    The mean age of the participants and age at menopause were 60.8 ± 9.8 and 43.7 ±4.6 years, respectively. The prevalence rate of the metabolic syndrome in the postmenopausal women who had undergone bilateral oophorectomy (71.3%) was higher than that in the hysterectomized women (66.5%), but this difference was not significant. Prevalence of pre-hypertension was higher in the oophorectomized women after adjusting for confounding variables (31.7% vs. 23.0%, P = 0.01).

    Conclusion

    Our findings showed the prevalence rate of pre-hypertension was higher in oophorectomized women. Therefore, screening measures for the prevention of this disorder in these women are necessary.

    Keywords: Noncommunicable disease, Menopause, Surgical menopause, Metabolic syndrome, Metabolic disorders
  • Fariba Lahoorpour* Pages 90-102
    Background and Aim

    In recent decades, widespread antibiotic resistance in nosocomial infections due to gram-negative bacteria which can cause high mortality rates have significantly increased, especially in intensive care units. Polymyxin resistance, colistin in particular, as the last therapeutic resort, has been reported globally. The purpose of this study was to evaluate the mechanisms of resistance to colistin and the logical approach to the use of this antibiotic.

    Materials and Methods

    The research method was a narrative review. Data were collected by searching WOS (Web of Science), Scopus, PubMed, SID (Scientific Information Database), Science Direct, and Google Scholar search engines by using the keywords of colistin, antibiotic resistance, gram-negative bacteria, epidemiology, Iran, extended-spectrum beta-lactamases (ESBLs), molecular mechanisms or combinations of them from 2000 to 2019.

    Results

    The most common molecular mechanisms of colistin resistance were mcr-1, mcr-like genes, increased pmrC expression, outer membrane changes in gram-negative bacteria, and mutations in the mgrB. Combination therapy using colistin with other antibiotics was an effective treatment strategy in life-threatening infections.

    Conclusion

    mcr-1 and pet-1 transferase were the most prevalent molecular mechanisms for colistin resistance and combinations of colistin with other antibiotics were effective in the treatment of severe infections

    Keywords: Colistin, Gram-negative bacteria, Molecular mechanisms, Antibiotic resistance, Combination therapy
  • Abdorrahim Afkhamzadeh, Behzad Mohsenpour, Farnaz Zandvakili, Khaled Rahmani*, Mehdi Khunjam Pages 103-114
    Background and Aim

    Seasonal migrant workers are among the groups which are exposed to the risk of social harm, including HIV, because of entering into a new environment and staying away from their families. The purpose of this study was to investigate the prevalence of HIV and risky behavior among seasonal migrant workers in Kurdistan Province.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study included 600 seasonal migrant workers in Kurdistan Province from 2018 to 2019. Data about high-risk behavior were collected by using a standard questionnaire. A rapid HIV test was used to detect HIV in the study participants. Using Stata software V14, data were analyzed by chi-square, Mann-Whitney U test, and logistic regression modeling.

    Results

    We did not find any positive rapid HIV test in the participants, in other words, the prevalence of HIV in the study population was zero. Ninety-two (15.3%) individuals reported a history of drug abuse, among them one (1.1%) had a history of drug injection. One hundred and twenty-one (20.2%) of the individuals had a history of sexual behavior outside marriage. Multivariate analysis showed a significantly higher rate of risky sexual behavior among individuals with a history of drug abuse and single persons (P <0.001).

    Conclusion

    Although the prevalence of HIV infection among seasonal migrant workers was zero, the history of drug abuse and risky sexual behavior were high among this vulnerable group. Low knowledge about HIV is also a serious cause for concern. Continuous surveillance of risky behavior and administration of interventional programs for this group seems necessary.

    Keywords: Migrant Worker, HIV, AIDS, Risky Sexual Behavior, Substance Abuse
  • Golbahar Farsi Astaneh, Abdolhosein Emami Sigaroudi*, Rabiollah Farmanbar, Zahra Atrkar Roushan Pages 115-126
    Background and Aim

    Physical activity, especially in women, decreases with age, which can lead to disabling fractures in the elderly. In this study, we investigated the factors related to physical activity based on the theory of planned behavior in retired women in Rasht City from 2017 to 2018.

    Materials and Methods

    This analytical cross-sectional study was included 196 female members of ten active retirement centers in Rasht City in 2017. We designed a questionnaire on the basis of Ajzenchr('39')s planned behavioral model which included ​​regular physical activity, perceived behavioral control, behavioral intention, attitude, and subjective norms. A standardized physical activity questionnaire was used for the elderly. The method of data collection was an interview. Using SPSS software version 16, data were analyzed by a descriptive statistical method and Pearson correlation coefficient. p<0.05 was considered significant.

    Results

    The results showed that the mean value for the physical activity of the elderly was 329.18±28.18, which was about %82 of the PASE tool score. Planned behavior theory constructs and underlying demographic variables had no significant effect on PASE. We found a significant relationship between behavioral intention and perceived behavioral control, and also between attitude and perceived behavioral control. Attitude had significant correlations with behavioral intention and subjective norms.

    Conclusions

    Although the relationship between planned behavior model constructs and physical activity were not significant in this study, planned behavior theory constructs had significant relationships with one another.

    Keywords: Physical activity, Women, Retirement, Planned behavior theory
  • Hana Sohrabi, Seyedeh Reyhaneh Yousefi Sharmi* Pages 127-132
    Background and Aim

    Occurrence of pregnancy in a perforated uterus is a rare phenomenon and can have serious consequences. The absence of peritoneal symptoms may be due to healthy amniotic membranes and lack of extrusion of intra-abdominal pregnancy products. Bleeding may be vaginal or inside the abdominal pelvic cavity. We report a case of pregnancy in a perforated uterus in a woman with a history of curettage in the last year.

    Case presentation

    A 38-year-old woman, gravid 1, with a gestational age of 36 weeks and 4 days, was admitted to "Besat Hospital" in Sanandaj with complaints of labor pain and reduced fetal movement. The patient had a history of endometrial polyp removal through curettage surgery in the last year and underwent emergency cesarean section due to recurrent variations in the fetal heart rate and fetal distress. During the cesarean section, we noticed a hole measuring 3×3 cm and an apparently healthy live baby boy. The baby was born with an Apgar score of  9/10. The hole in the fundus of the uterus was repaired.

    Conclusion

    Pregnancy with a perforated uterus and the birth of a healthy baby in such a condition are rare phenomena. In order to reduce the incidence rates of maternal mortality and loss of pregnancy products in gynecological surgeries, such as curettage, at reproductive age more care is required.

    Keywords: Pregnancy, Uterine perforation, Uterine cavity, Curettage, Polyps, Nulligravid