فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال هفتم شماره 6 (پیاپی 33، بهمن و اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمیدرضا دهقان، فایق یوسفی، سلیمان محمدزاده* صفحات 1-11
    مقدمه

    خودکشی کودکان و نوجوانان، از دغدغه های حوزه سلامت بوده و سیر صعودی آن حیطه های بیولوژی، سایکولوژی و اجتماعی را در برمی گیرد.

    هدف

    بررسی خصوصیات دموگرافیکی و ارتباط مصرف مواد، سیگار و الکل توسط والدین و شخص با اقدام به خودکشی در گروه سنی 6 تا 18 سال بود.

    روش

    این پژوهش به روش مورد-شاهدی در گروه سنی 6 تا 18 در سال 1398 و در شهر سنندج و برآورد حجم نمونه 40 نفر در هر گروه اصلی و کنترل انجام و شیوه نمونه گیری تصادفی و بر اساس ترتیب زمانی مراجعه به بیمارستان ها بوده است. 44 نفر شامل 26 دختر و 18 پسر در گروه اصلی و 42 نفر در گروه کنترل از نظر سن، جنس، سکونت روستا یا شهر همسان سازی گردیدند. ابزارها: 1) چک لیست خودساخته 2) پرسشنامه خودکشی بک. همچنین، اطلاعات وارد نرم افزار آماری 22SPSS گردید و از میزان و درصد، میانگین و انحراف استاندارد برای محاسبه اهداف توصیفی و از کای سکوار برای تحلیل اهداف تحلیلی استفاده شد.

    یافته ها: 

    میانگین سنی افراد مورد مطالعه در گروه اصلی 14/29 سال و در گروه کنترل 13/5 سال بود. در اقدام کنندگان به خودکشی 13 نفر سیگار، 12 نفر الکل و 7 نفر مصرف مواد و در پدران 28 نفر سیگار، 13 نفر الکل و 10 نفر مواد مصرف داشتند که با خودکشی فرزند رابطه معنی دار گزارش گردید (P<0/05). بین مصرف سیگار، مواد و الکل توسط مادر با خودکشی فرزند رابطه معنی داری یافت نشد. (0/05<P).

    نتیجه گیری:

     فراوانی این مشکل در کردستان و همبودی با مصرف مواد، سیگار و الکل، برنامه ریزی و مداخله سیاست گذاران و مجریان سلامت و امور اجتماعی برای توقف سیر صعودی را می طلبد.

    کلیدواژگان: خودکشی، کودک، نوجوان، سیگار، مواد، الکل
  • میلاد امینی ماسوله، غلامرضا چلبیانلو*، رضا عبدی صفحات 12-27
    مقدمه

    نقص بازداری پاسخ یکی از شایع ترین مشکلات بیماران بعد از سکته های مغزی است. بسیاری از مطالعات نشان داده اند که تحریک الکتریکی مستقیم فرا جمجمه ای با افزایش تحریک پذیری قشری، قادر به بهبود نقایص شناختی است.

    هدف

    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر دو پروتکل تحریک الکتریکی مستقیم فرا جمجمه ای همراه با توان بخشی شناختی در بیماران مبتلا به سکته مغزی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با گروه کنترل بود که از جامعه بیماران مبتلا به سکته مغزی در سال 1395، تعداد 32 نفر (شامل 21 مرد و 11 زن با دامنه سنی 40 تا 65 سال) به روش نمونه گیری هدفمند براساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. تمامی آزمودنی ها در قالب گروه های مورد مطالعه، تحت آموزش تکلیف فروت نینجا به عنوان توان بخشی شناختی و تحریک الکتریکی مستقیم فرا جمجمه ای قرار گرفته و توسط تکالیف توجه پیوسته، فلانکر و توقف هدف مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر با نرم افزار 22 SPSS تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که گروه توان بخشی شناختی توام با تحریک فرا جمجمه ای دو موضعی در مقایسه با سایر گروه ها بهبود بیشتری در بازداری پاسخ نشان دادند (p≤0/05) در پیگیری 8 هفته ای نیز گروه توان بخشی شناختی توام با تحریک فرا جمجمه دو موضعی، همچنان عملکرد بهتری در تکالیف مربوط به بازداری پاسخ نشان داد (p≤0/05).

    نتیجه گیری:

     نتایج حاضر نشان می دهند که استفاده هم زمان از تحریک الکتریکی به همراه توان بخشی شناختی، نقش موثری در بهبود نقایص شناختی دارد.

    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی رایانه ای، تحریک الکتریکی مستقیم فرا جمجمه ای، بازداری پاسخ، سکته مغزی
  • سمیرا عاملی، مریم اصل ذاکر، ساغر صالح پور، مهدی جعفری* صفحات 28-42
    مقدمه

    بارداری و زایمان یک عملکرد طبیعی برای زنان محسوب می شود؛ ولی در عین حال تجربه ای است که آسیب پذیری آنان را نسبت به انواع مشکلات جسمی و روان شناختی افزایش داده است؛ به همین دلیل نیاز به مداخلاتی برای بهبود زندگی و سلامت آنان ضروری به نظر می رسد.

    هدف

    مطالعه حاضر به منظور تعیین اثربخشی آموزش گروهی تنظیم هیجان بر بهبود کیفیت زندگی و دشواری تنظیم هیجان زنان باردار انجام شد.

    روش : 

    پژوهش حاضر یک مطالعه شبه آزمایشی همراه با گمارش تصادفی و پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری است. جامعه مورد مطالعه، تمام زنان باردار در سال 1397 و در شهر تهران و نمونه، شامل 39 زن باردار بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پرسشنامه ی کیفیت زندگی-فرم کوتاه، دشواری های تنظیم هیجان مورد استفاده قرار گرفت. 8 جلسه آموزش گروهی تنظیم هیجان برای گروه آزمایش اجرا شد. نتایج مقیاس ها توسط نرم افزار 24-SPSS و با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    تحلیل داده ها نشان داد که میانگین نمرات کیفیت زندگی در گروه مداخله (58/13=M) نسبت به گروه کنترل (38/25=M) افزایش بیشتری داشته است و میانگین دشواری تنظیم هیجان در گروه مداخله در مرحله پس آزمون (77/33=M) نسبت به مرحله پیش آزمون (92/87=M) و دوران پیگیری (72/27=M) در مقایسه با پیش آزمون در سطح 0/001 کاهش معناداری داشته است.

    نتیجه گیری:

     آموزش گروهی تنظیم هیجان می تواند در بهبود کیفیت زندگی و دشواری تنظیم هیجان زنان باردار موثر باشد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، کیفیت زندگی، بارداری
  • محسن خوشرو، علی محمد رضایی*، سیاوش طالع پسند صفحات 43-52
    مقدمه

    مهارت خواندن یکی از مهم ترین مهارت ها در دوره ابتدایی است به طوری که اختلال در آن بر یادگیری سایر دروس تاثیر می گذارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر راهبرد آموزشی داویس با آموزش سنتی در بهبود خواندن دانش آموزان پسر نارسا خوان پایه دوم ابتدایی بود.

    روش

    نوع پژوهش، نیمه آزمایشی بود. جامعه این پژوهش کل دانش آموزان پسر پایه دوم ابتدایی شهر رشتخوار در سال تحصیلی 95-1394 بودند که با نمونه گیری تصادفی 10 نفر از آن ها که بر اساس چک لیست 27 گویه بررسی نشانگان نارساخوانی، کارنامه و کارت سنجش سلامت سال اول ابتدایی، دارای اختلال خواندن تشخیص داده شده بودند، انتخاب شدند و سپس این دانش آموزان به صورت تصادفی به دو گروه، آزمایشی با مداخله روش داویس و گروه با آموزش سنتی تقسیم شدند. پس از اجرای مداخله آموزشی داویس پس آزمون روی هر دو گروه اجرا شد و داده های حاصل از پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از spss نسخه 19 و با آزمون کلموگروف- اسمیرنوف و آزمون t وابسته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    نتایج آزمون t وابسته و  نمرات اختلافی دو گروه نشان داد، که میانگین بهبود در گروه داویس (8/15) در مقایسه با گروه سنتی (2/67) تفاوت قابل توجهی دارد که این حاکی از تاثیر مداخله درمانی داویس بر بهبود خواندن دانش آموزان است (0/01>p).

    نتیجه گیری:

     می توان نتیجه گرفت که روش داویس با افزایش دامنه دقت و توجه، بهبود حافظه دیداری و درک مطلب، باعث پیشرفت در مهارت خواندن دانش آموزان شده است.

    کلیدواژگان: خواندن، نارساخوانی، روش داویس، روش سنتی
  • محمد طحان، غلامعلی افروز*، جعفر بوالهری صفحات 53-65
    مقدمه

    سوء استفاده جنسی از کودکان مسئله مهم با عواقب شدید است که برنامه های آموزش مراقبت از خود، آگاهی، دانش و مهارت کودک در برابر از سوء استفاده جنسی افزایش می دهد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر اثربخشی برنامه مداخلات روان شناختی با ربات هوشمند بر مراقبت های خوب جنسی کودکان دبستانی بود.

    روش

    پژوهش حاضر مطالعه نیمه آزمایشی، پیش و پس آزمون همراه با مورد شاهد بود. در این پژوهش نمونه آماری از این جامعه، نمونه ای مشتمل بر 80 کودک 12-8 ساله در سال تحصیلی 98-1397 به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به روش تصادفی در گروه کنترل (40 نفر، 20 دختر و 20 پسر) و گروه آزمایش (40 نفر، 20 دختر و 20 پسر) تقسیم شدند. گروه آزمایش در برنامه مداخله روان شناختی با ربات در 10 جلسه شرکت کردند، درحالی که گروه کنترل در این جلسات شرکت نداشت. ابزار استفاده شده در این پژوهش پرسشنامه بومی شده سنجش دانش و آگاهی کودکان از سوء استفاده جنسی طحان، افروز و بوالهری (1398) بود. اطلاعات به دست آمده در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با استفاده از تحلیل کوواریانس و اندازه گیری مکرر با نرم افزار spss نسخه 25 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد مداخله روان شناختی با ربات هوشمند بر مراقبت های خوب جنسی کودکان تاثیر مثبتی داشته است (0/01>P). همچنین آموزش مراقبت های جنسی بر دانش افزایی کودکان در تشخیص لمس مناسب موثر بوده است (0/01>P).

    نتیجه گیری: 

    مداخلات روان شناختی با ربات بر مراقبت های خوب جنسی کودکان موثر است و می تواند به عنوان یک روش درمانی مورد توجه مشاوران، روانشناسان و مسیولین قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مراقبت های جنسی، مداخلات روان شناختی، کودکان، ربات، سوء استفاده جنسی
  • محبوبه یاراحمدی*، محمد اورکی، سید حسن سعادت، محمد اسحاقیان، آریا مومنی صفحات 66-79
    مقدمه

    یکی از اختلال های روان شناختی مزمن که سلامت روانی، هیجانی و ارتباطی افراد مبتلا را با آسیب جدی مواجه می سازد، اختلال وسواس فکری عملی است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر تحمل پریشانی و شدت وسواس فکری عملی در بیماران وسواس بود.

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه بیماران مراجعه کننده به بخش روانی بیمارستان مصطفی خمینی شهرستان دورود در سال 98-1397 بود. بدین منظور 20 بیمار مبتلا به وسواس فکری و عملی به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و گواه گماشته شدند. هر گروه قبل و بعد مداخله توسط مقیاس ییل براون و پرسشنامه تحمل پریشانی مورد آزمون قرار گرفتند. گروه آزمایش 8 جلسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کرد و گروه گواه درمانی دریافت نکرد. داده ها با تحلیل کوواریانس چندمتغیره با نرم افزار 24 SPSS در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی تحلیل گردید.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش وسواس فکری عملی (92/503=F0/000=P) و افزایش تحمل پریشانی (33/889=F،0/000=P) تاثیر معنادار داشت و میزان تاثیر در متغیر وسواس 87/7% و متغیر تحمل پریشانی 72/3% بود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به عناصر درمانی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و هماهنگی آن با مشکلات روان شناختی وسواس، می تواند روان درمانی مناسبی برای این افراد باشد

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، وسواس فکری و عملی، تحمل پریشانی
  • زهرا ولیدآبادی* صفحات 80-83
  • منا استادنوروزی*، مهدی زمستانی صفحات 85-99
    مقدمه

    بررسی پیشینه افراد دارای اختلال شخصیت مرزی نشان می دهدکه اغلب این افراد در محیط های متزلزل خانوادگی پرورش یافته اند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رابطه ی کارکرد شخصیت و صفات مرضی در بیماران دارای اختلال شخصیت مرزی و گروه نرمال از طریق تروماهای دوران کودکی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای و همبستگی بود. جامعه آماری را 214 نفر از دانشجویان سال تحصیلی 98-1397 دانشگاه کردستان و 25 نفر از بیماران دارای اختلال شخصیت مرزی بستری از آذر تا بهمن سال 1397 در بیمارستان روانی قدس، به روش نمونه گیری در دسترس تشکیل دادند و به پرسشنامه های آسیب های دوران کودکی (برنشتاین و فینک، 1998)، مقیاس بلند سطوح کارکرد شخصیت (موری و همکارن، 2011)، نسخه بلند سیاهه شخصیت برای پنجمین ویرایش راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانپزشکی (انجمن روانپزشکان آمریکا، 2013) و پرسشنامه اختلالات شخصیت (فیرست و همکاران، 1997) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون لجستیک انجام شد.

    یافته ها: 

    بین نمرات اختلال شخصیت مرزی با کارکرد شخصیت در سطح (0/000>P) و ترومای کودکی در سطح (0/000>P) ارتباط مستقیم و معنادار یافت شد. یافته های پژوهش حاضر با استفاده از رگرسیون لجستیک نشان دادند که بدکارکردی شخصیت و تروماهای دوران کودکی در سطح (0/000>P) قادر است با درصد تبیین 23 الی 48 ٪ گروه دارای اختلال شخصیت مرزی را از گروه غیر بالینی تفکیک نماید.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج اختلال شخصیت مرزی از طریق تجارب تروماتیک دوران کودکی و بدکارکردی شخصیت قابل پیش بینی است و به بالینگران توصیه می شود در کار با بیماران مرزی نقش تروماهای دوران کودکی را در نظر داشته باشند.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، سوء استفاده از کودک، پنجمین ویرایش راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانپزشکی، دانشجویان
  • هاجر سالاری فیض آباد، رحمت الله نورانی پور*، کیانوش زهراکار صفحات 100-115
    مقدمه

    خیانت زناشویی زیان آورترین عمل به یک ارتباط است، اعتماد همسر آسیب دیده را از بین می برد، تاب آوری را کاهش داده و پیامدهای ناگواری پدید می آورد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثر بخشی زوج درمانی ترکیبی و زوج درمانی رفتاری ترکیبی بر افزایش تاب آوری زوج های آسیب دیده از خیانت انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل زوج هایی است که مرد مرتکب خیانت شده و در سال 1397 به مراکز مشاوره شهر اندیشه مراجعه کردند. 24 زوج با نمونه گیری در دسترس و به صورت تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) گمارده شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه تاب آوری کونور و دیویدسون پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس تک متغیری استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که زوج درمانی ترکیبی (13/489F=، 0/325=η2) و زوج درمانی رفتاری ترکیبی (31/988=F، 0/533=η2) بر افزایش تاب آوری زوج های آسیب دیده از خیانت موثر واقع شده اند به طوری که نمرات آزمودنی ها در پس آزمون مقیاس تاب آوری کونور و دیویدسون افزایش معناداری نسبت به نمرات پیش آزمون داشته است (0/05>p).

    نتیجه گیری: 

    خیانت زناشویی پدیده ای چند علیتی است و از آنجا که هیچ نظریه واحدی مسیری به سمت واقعیت ندارد. با توجه به میزان آسیب ها و پیامدهای خیانت، بر اساس یافته ها پیشنهاد می شود از مداخلات موثر رویکردهای ترکیبی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی ترکیبی، زوج درمانی رفتاری ترکیبی، تاب آوری، خیانت
  • سمانه سادات جعفرطباطبایی، تکتم سادات جعفرطباطبایی*، سید وحید جوادی صفحات 115-125
    مقدمه

    ظهور کووید 19 و پیامدهای آن منجر به ترس، نگرانی و اضطراب در بین افراد در سراسر جهان شده است.

    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی نقش تاب آوری در پیش بینی آسیب پذیری روانی است.

    روش

    این مطالعه از نوع توصیفی بوده و جامعه، کارکنان دانشگاه آزاد بیرجند در سال 1399 بود. 123 نفر بر اساس جدول مورگان، به عنوان نمونه به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسشنامه ها شامل تاب آوری کونور و دیویدسون و نشانگان روانی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر میانگین و انحراف معیار، آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری spss انجام شد.

    یافته ها: 

    بین نمره کلی تاب آوری با آسیب پذیری روانی رابطه معنی داری وجود دارد. در بین خرده مقیاس ها هم به ترتیب؛  افسردگی (0/647-=r)، حساسیت در روابط متقابل (0/553-=r)، وسواس (0/503-=r)، اضطراب (0/497-=r) و پرخاشگری (0/474-=r) بیشترین همبستگی با تاب آوری را داشتند (P<0/001). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون خطی نشان داد که تاب آوری توانست به طور کلی 40 %میزان آسیب پذیری روانی و خرده مقیاس های آن را پیش بینی کند (P<0/001).

    نتیجه گیری: 

    می توان نتیجه گرفت که افزایش تاب آوری می تواند به کاهش خرده مقیاس های آسیب پذیری روانی افراد منجر شود. همچنین می توان از نتایج این مطالعه برای تشخیص میزان آسیب های روان شناختی ناشی از بحران پاندمی کرونا در کارکنان دانشگاه آزاد بیرجند و برنامه ریزی جهت انجام مداخلات روان شناسی لازم در این گروه هدف استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کووید 19، آسیب پذیری روانی، تاب آوری
  • فاطمه شفیعی*، حبیب ‎الله قاسم‎ زاده صفحات 126-139
    مقدمه

    در چند دهه اخیر، دیدگاه ‌های مختلفی در میان شناخت‌ پژوهان نسبت به چگونگی شکل ‌گیری شناخت در جانوران و به ویژه انسان، شکل گرفته است. شناخت و فرآیندهای شناختی، بسیاری از فرآیندهای ذهنی مانند توجه‎، شکل‎گیری دانش و اطلاعات، حافظه، قضاوت و ارزیابی، استدلال و محاسبه، حل مساله و تصمیم‎گیری، ادراک و تولید زبان را در بر می‎گیرند.

    هدف

    بررسی و مقایسه رویکردهای نوخاسته در مطالعه شناخت.

    روش

    نقد و بررسی ادبیات. یافته‎ها: رویکردهای نوخاسته به شناخت از قبیل مفاهیم شناخت جسم‎آگین و درون ‌مند، شناخت پایه ‌مند، شناخت امتدادی، شناخت کنش‎مند، و شناخت موقعیت‎مند با یکدیگر و با شناخت رایانشی مقایسه شده‎اند. یافته‌ها نشان می‌دهند که مرز بین انواع رویکردهای جدید به مطالعه‌ی شناخت بسیار باریک است، به طوری که گاهی حتی به راحتی از یکدیگر قابل تشخیص نیستند. علاوه بر این، تمامی رویکردهای نوخاسته در مطالعه‌ی شناخت، با رویکرد شناخت رایانشی تفاوت زیادی دارند.

    نتیجه‎ گیری

    رویکرد جدید به علم شناخت، شناخت را با صفت ‌های گوناگونی توصیف می ‌کند که اغلب آن ‌ها بیان گر آن هستند که نگرش جدید در شناخت ‌ پژوهی، از رویکرد غیر کالبدی و رایانشی صرف فاصله گرفته است و دریچه ‌هایی به سوی تجربه و محیط پیرامون گشوده است.

    کلیدواژگان: شناخت غیر کالبدی، شناخت کالبدی، شناخت جسم‎آگین، شناخت پایه‎مند
  • محمد سلگی*، بهرام صالح صدق پور صفحات 140-152
    مقدمه

    برای سنجش هویت فردی قبلا ابزاری مناسب توسط آدامز و همکاران تهیه شده است اما هنوز مشخص نیست که این ابزار و آیتم‌های مطرح شده در آن تا چه اندازه با مقتضیات فرهنگ ایرانی همخوان است و قابلیت کاربست دارد.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بازساخت، رواسازی، پایاسازی و هنجاریابی آزمون هویت فردی مشهور به پرسشنامه گسترش یافته سنجش عینی هویت من و تهیه فرم کوتاه از این پرسشنامه انجام گرفته است.

    روش

    شرکت کنندگان این پژوهش 524 نفر از دانشجویان دانشگاه‌های دولتی شهر تهران بودند که به روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای انتخاب شدند. برای تحلیل گویه‌ها (ضریب تمیز و روش لوپ)، برای روایی سازه (تحلیل عاملی با روش تحلیل عاملی اکتشافی) و برای اعتبار نیز (محاسبه ضریب آلفای کرونباخ) مورد استفاده قرار گرفت. یافته‎ها: طی فرایند تحلیل عاملی 8 عامل شناسایی گردید که 6 عامل با مفاهیم پایگاه‌های هویت مطابقت داشتند. در بررسی پایایی سوالات آزمون، برای هر یک از 4 پایگاه ضریب آلفای بالای 0/7 و همچنین برای کل آزمون ضریب آلفای 0/886 بدست آمد. طی فرایند رواسازی نیز تعداد 15 سوال به دلیل کاهش شواهد روایی حذف گردید که با احتساب 6 سوال حذف شده در جریان فرایند پایاسازی (به دلیل کاهش شواهد پایایی)، تعداد سوالات حذف شده به 21 عدد رسید و پرسشنامه کوتاه شده ایرانی با 43 گویه تنظیم و ارایه گردید.

    نتیجه‎ گیری

    در مجموع می‌توان نتیجه گرفت که این پرسشنامه از پایایی و روایی مناسبی در فرهنگ ایرانی برخوردار است و عوامل بدست آمده از تحلیل عامل و فرم کوتاه ارایه شده می‌تواند پایگاه هویتی آزمودنی را به گونه‌ای مناسب اندازه‌گیری کند.

    کلیدواژگان: هویت فردی، پایگاه هویت، هنجارسازی، فرم کوتاه، نسخه ایرانی
|
  • HamidReza Dehghan, Fayegh Yousefi, Soleiman Mohammadzadeh* Pages 1-11
    Introduction

    As one of the major public health concerns, the progressive increase in the suicide rate among children and adolescents is associated with biological, psychological and sociological aspects.

    Aim

    This study aimed investigating the demographic characteristics and the relationship between substance abuse, smoking and alcohol consumption by parents and children with suicide attempt history.

    Method

    The present case-control study was conducted on suicide attempters aged 6-18 years in 2019 in Sanandaj, Iran. The sampling method was random and based on the chronological order of referrals to hospitals. 44 individuals including 26 girls and 18 boys in the case group and 42 individuals in the control group were matched in terms of age, sex, and rural or urban residence. Data were collected using a self-made checklist and the BECK suicide questionnaire. Statistical data were analyzed by SPSS-22 software.

    Results

    The mean age of the subjects was 14.29 in the case group, and 13.5 years in the control group. Among suicide attempters, 13 were smokers, 12 were alcoholic consumers, and 7 were substance abusers. As opposed to the insignificant effect of maternal consumption of alcohol and substance, and smoking there were 28 smokers, 13 alcoholic consumers, and 10 substance abusers among fathers, indicating the significant role of fathers in the suicide attempts of children (P<0.05).

    Conclusion

    Due to the prevalence of suicide in Kurdistan and its concurrence with the use of drugs, cigarettes and alcohol, effective planning and intervention by policymakers and health and social authorities seem imperative.

    Keywords: Suicide, Children, Adolescent, Cigarette smoking, Substance abuse, Alcohol drinking
  • Milad Amini Masouleh, Gholamreza Chalabianloo*, Reza Abdi Pages 12-27
    Introduction

    The response disinhibition is one of the most common problems in post-stroke patients. Many studies have shown that transcranial direct current stimulation could improve cognitive impairments by increasing the cortical excitability.

    Aim

    The present study was performed to investigate the effect of two protocols of direct transcranial electrical stimulation with cognitive rehabilitation in patients with stroke.

    Method

    The research method was quasi-experimental with a control group. From the population of stroke patients in 2016, 32 people (including 21 men and 11 women aged 40 to 65 years) were selected by purposive sampling method based on including and excluding criteria. All subjects in the study groups underwent Fruit Ninja task training as cognitive rehabilitation and transcranial direct current stimulation and were evaluated by continuous performance, flanker and target stop tasks. Findings were analyzed using repeated measures analysis of variance with SPSS-22.

    Results

    The results showed that the group that receiving stimulation with unihemispheric concurrent dual-site a-tDCS along with computerized cognitive rehabilitation in comparison to groups with unihemispheric tDCS with & without computerized cognitive rehabilitation & sham stimulation, showed a significant improvement in response inhibition function (P≤0.05). Also, at 8-weeks follow-up, the unihemispheric concurrent dual-site a-tDCS along with computerized cognitive rehabilitation group continued to show better functions in response inhibition tasks than other groups (P≤0.05).

    Conclusion

    The present results show that the simultaneous use of transcranial stimulation along with cognitive rehabilitation has an effective role in improving cognitive deficits.

    Keywords: Rehabilitation, Transcranial direct current stimulation, Inhibition, Stroke
  • Samira Ameli, Maryam Aslzaker, Saghar Salehpour, Mahdi Jafari* Pages 28-42
    Introduction

    While pregnancy and childbirth can be considered as a natural bodily function for women, it is still an experience that increases their vulnerability to a variety of physical and psychological problems. Therefore, it seems necessary to improve their quality of life and mental health.

    Aim

    The present study was conducted in order to evaluate the effectiveness of emotion regulation group training for improving the quality of life and mitigating emotion regulation difficulties of pregnant women.

    Method

    The current study is a quasi-experimental random study with a pretest-posttest and follow-up design. The statistical population of the study includes all pregnant women in Tehran in 2018, and the sample includes 39 pregnant women, selected based on a targeted sampling method. The Short-Form Quality of Life questionnaire and the Difficulties of Emotion Regulation Scale were used. The emotion regulation group training was administered to the intervention group in 8 sessions. The results were analyzed using repeated measures ANOVA in SPSS-24 software application.

    Results

    The data analysis indicated that the mean scores of quality of life in the intervention group (M = 58.13) increased compared to the control group (M = 38.25). Moreover, the mean scores of DERS in the intervention group in the post-test stage (M = 77.33) significantly decreased at the 0.001 level compared to the pre-test stage (M = 92.87) and the follow-up period (M = 72.27).

    Conclusion

    Emotion regulation group training can be effective for improving the quality of life of pregnant women and mitigating their emotion regulation difficulties.

    Keywords: Emotional regulation, Quality of life, Pregnancy
  • Mohsen Khoshroo, Ali Mohammad Rezaei*, Siavash Talepasand Pages 43-52
    Introduction

    Reading is one of the most important skills in elementary school so that its disorder affects learning of other subjects.

    Aim

    This study aimed to compare the effect of Davis educational strategy with traditional education in improving the reading of dyslexic male students in the second grade of elementary school.

    Method

    The research type was quasi-experimental. The population of this study included all boys in grade 2 of elementary school from Rashtkhar city in the academic year 2015-2016 that 10 of them who were dignosed with dyslexia, were randomly selected based on a checklist of 27 items for dyslexia symptoms, report card and health assessment card of the first year of elementary school. Then these students were randomly divided in experimental group with davis method intervention and the other group with traditional instruction. After Davis instructional intervention, post-test was performed on both groups and obtained data from pre-test and post-test were analyzed using SPSS version 19 with Kolmogorov-Smirnov test and dependent t-test.

    Results

    The results of dependent t-test and difference between scores of the two groups showed that improvement mean in Davis group (8.15) compared to the traditional group (2.67) was significantly different, which indicates the effect of Davis treatment intervention on improving studentschr('39') reading (P<0.01).

    Conclusion

    It can be concluded that Davis method has improved students reading skills by increasing the range of precision and attention, improving visual memory and comprehension.

    Keywords: Reading, Dyslexia, Davis method, Traditional method
  • Mohammad Tahan, Gholamali Afrooz*, Jafar Bolhari Pages 53-65
    Introduction

    Child sexual abuse is a serious issue with serious consequence. Self-care education programs can improve children’s awareness, knowledge, and skills to defend themselves against sexual abuse

    Aim

    The purpose of this study was to effectiveness of the program of psychological intervention with smart robot on good sexual care of primary school children.

    Method

    The study was carried out as a quasi-experimental study with pretest and posttest design and a control group. The sample group consisted of 80 students (8-12 years old) in 2019 year, who were selected through cluster random sampling and randomly allocated to control groups (20 girls and 20 boys) and experiment groups (20 girls and 20 boys). The experiment groups attended a psychological intervention program with a robot in 10 sessions. The control group received no intervention. The tool used in the study was an endogenized questionnaire by Lezli Tuti (1995) to measure knowledge and awareness of children about sexual abuse. The questionnaire was filled out for the participants in pretest, posttest, and follow-up stages. The collected data was analyzed using repeated measures ANCOVA in SPSS (v.25).

    Results

    The results showed that psychological intervention with a smart robot had a positive effect on good sexual care of children (P <0.01). In addition, the sexual care was effective in increasing knowledge of the children to tell a good touch (P<0.01).

    Conclusion

    Psychological intervention using a robot was an effective way to improve sexual care in children. Therefore, this method can be used by consultant, psychologists, and authorities as a therapeutic method.

    Keywords: Sexual care, Psychological interventions, Children, Robot, Sexual abuse
  • Mahboobeh Yarahmadi*, Mohammad Oraki, Seyed Hassan Saadat, Mohammad Eshaghian, Arya Momeni Pages 66-79
    Introduction

    Obsessive-compulsive disorder is a chronic psychological disorder that causes serious damage to the mental, emotional and communication health of patients.

    Aim

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT), on distress tolerance and the severity of obsessive-compulsive disorder (OCD).

    Method

     This study was designed using a Quasi-experimental method and pre-test, post-test as and control group. The study population included all patients referred to the psychiatric ward of Mostafa Khomeini Hospital in Dorood between 2018 and 2019. For this purpose, 20 patients with OCD were selected by convenience sampling and assigned to two groups of ACT and control. Each group was tested before and after the intervention by the Yale-Brown scale and the distress tolerance questionnaire (DTQ). The experimental group received 8 sessions of treatment based on ACT and the control group was not subjected to therapy. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA) through SPSS Statistics 24 and presented by descriptive and inferential statistics.

    Results

    The results suggest that ACT had a significant statistical effect on reducing OCD symptoms (P= 0.000, F= 92.503) and increasing distress tolerance (P= 0/000, F= 33.889). Its effect on the obsession and distress tolerance variables was 87.7% and 72.3%, respectively.

    Conclusion

    Considering the therapeutic elements of ACT and its coordination with the psychological problems of OCD, it can be a suitable therapy for these patients.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Obsessive-compulsive disorder, Distress tolerance
  • Zahra Validabady* Pages 80-83
  • Mona Ostad Noroozi*, Mehdi Zemestani Pages 85-99
    Introduction

    A review of the background of people with borderline personality disorder shows that most of these people were raised in shaky family environments.

    Aim

    The aim of this study was to predict the relationship between personality function and pathological traits in patients with borderline personality disorder and normal group through childhood traumas.

    Method

    The present study was a causal-comparative and correlational study. The statistical population consisted of 214 students of the academic year 2018-2019 of Kurdistan University and 25 patients with borderline personality disorder hospitalized from december to february 2018 in Ghods psychiatric hospital, by available sampling method. And Childhood Injury Questionnaires (Bernstein and Fink, 1998), the Large-Scale Personality Function Levels (Murray et al., 2011), the Long Version of the Personality Checklist for the Fifth Edition of the Diagnostic and Statistical Manual of Psychiatric Disorders (American Psychiatric Association, 2013) and the Personality Disorders Questionnaire (First et al., 1997) responded. Data analysis was performed using Pearson correlation test and logistic regression analysis.

    Results

    There was a direct and significant relationship between the scores of borderline personality disorder and personality function at the level of (P<0.000) and childhood trauma at the level of (P<0.000). The findings of the present study using logistic regression showed that personality dysfunction and childhood traumas at the (P<0.000) level are able to distinguish between 23 and 48% of the group with borderline personality disorder from the non-clinical group.

    Conclusion

    According to the results of borderline personality disorder, personality trauma can be predicted through childhood traumatic experiences and dysfunction. Clinicians are advised to consider the role of childhood trauma in dealing with borderline patients.

    Keywords: Borderline personality disorder, Child abuse, DSM-V, Student
  • Hajar Salari Feizabad, Rahmatollah Nouranipoor*, Kianoosh Zahrakar Pages 100-115
    Introduction

    Marital infidelity is the most harmful act in a relationship, destroys the trust of the injured spouse, it reduces resilience and has unfortunate consequences.

    Aim

    The aim of this study was to compare the effectiveness of integrative couple therapy and integrative behavioral couple therapy on increasing the resilience of couples affected by infidelity.

    Method

    The present study is a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the study includes couples who committed adultery and have referred to counseling centers in Andishe city in 2018. 24 couples were randomly assigned to three groups (two experimental groups and one control group) by available sampling. The Subjects answered Connor and Davidson resilience questionnaire. Univariate analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that integrative couple therapy (F=13/489, 𝝶2=0/325) and integrative behavioral couple therapy (F=31/988, 𝝶2= 0/533)   re effective in increasing the resilience of couples affected by infidelity. Subjects scores in the post-test Connor and Davidson resilience scale had a significant increase compared to the pre-test scores (p <0.05).

    Conclusion

    Marital infidelity is a multi-causal phenomenon and since no single theory has a path to reality, considering the extent of harms and consequences of infidelity, based on the findings; it is suggested to use effective interventions of integrative approaches.

    Keywords: Integrative couple therapy, Integrative behavioral couple therapy, Resilience, Infidelity
  • Samaneh Sadat Jafartabatabaei, Toktam Sadat Jafartabatabaei*, Seyyed Vahid Javadi Pages 115-125
    Introduction

    The emergence of COVID-19 and its consequences has led to fear, worry and anxiety among people around the world.

    Aim

    The goal of this study was to investigate the role of resilience in predicting the psychological vulnerability of employees of the Birjand Islamic Azad University.

    Method

    This study was descriptive and the community was the staff of Birjand Azad University in 2020. 123 person were randomly selected based on Morganchr('39')s table and the questionnaires included Connor and Davidson resilience and psychiatric symptoms. For data analysis, in addition to the mean and standard deviation, Pearson correlation test and multiple regression analysis were used and data analysis was performed using SPSS 21 statistical software.

    Results

    The findings showed a significant relationship between the total resilience score and psychological vulnerability. Among the subscales, depression, hypersensitivity, obsessive-compulsive disorder, anxiety, and aggression were the most correlated with resilience, respectively (P<0.001). Also, the results of linear regression analysis showed that resilience was able to predict a total of 40% of psychological vulnerability and its subscales (P<0.001).

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that increasing resilience can lead to a decrease in the subscales of psychological vulnerability of individuals. The results of this study can also be used to diagnose the psychological damage caused by the corona pandemic crisis in the staff of Birjand Azad University and to plan the necessary psychological interventions in this target group.

    Keywords: Covid-19, Psychological vulnerability, Resilience
  • Fatemeh Shafiei*, Habibollah Ghassemzadeh Pages 126-139
    Introduction

    In recent decades, different views among cognitive researchers on how cognition is formed in animals, especially humans have been emerged. Cognition and cognitive processes involve many mental processes such as attention, knowledge formation, memory, judgment and evaluation, reasoning and calculation, problem solving and decision making, perception and language production.

    Aim

    Investigation and comparison of emerging approaches in the study of cognition.

    Method

    Review of literature.

    Results

    New approaches to cognition such as the concepts of embodied and embedded cognition, grounded cognition, enactive cognition, and situated cognition have been compared with each other and with computational cognition as well. The findings show that the boundary between the types of new approaches in the study of cognition is so narrow that they are sometimes not even easily distinguishable from each other. Furthermore, all emerging approaches in the study of cognition are very different from the computational approach in the study of cognition.

    Conclusion

    The new approach to cognitive science describes cognition with a variety of attributes, most of which indicate that the new approach in the cognitive science has moved away from a purely amodal, computational approach and has opened the door to experience and the environment.

    Keywords: Amodal cognition, Modal cognition, Embodied cognition, Grounded cognition
  • Mohammad Solgi*, Bahram Saleh Sedgh Pour Pages 140-152
    Introduction

    An appropriate tool for measuring personal identity has already been developed by Adams et al but, it is not yet clear to what extent this tool and its items are in line with the requirements of Iranian culture.

    Aim

    This study aimed to reconstruct, validation and standardization of the extended objective measure of ego Identity Status-2 (EOM-EIS-2) and preparing its short form in Iranian society.

    Method

    The study population consisted of 524 students of Tehran state-run universities and was selected by cluster random sampling method. Item analysis such as item discrimination and loop, construct validation (factor analysis) and reliability analysis (Cronbach Alpha) were utilized.

    Results

    During the factor analysis, 8 factors were identified, 6 of which were consistent with the concepts of Identity status. Reliability assessment by computing Cronbach’s alpha coefficient for each of the 4 Identity statuses and for the instrument were above 0.7 and 0.886 respectively. During the validation process, 15 questions were removed due to the reduction of validity evidence. Finally, taking into 6 omitted questions during the reliability analysis process (due to the reduction of reliability evidence); the number of omitted questions reached 21 and a shortened Iranian questionnaire with 43 items was prepared and presented.

    Conclusion

    It can be concluded Persian version of Measure of Ego Identity Status-2 (EOM-EIS-2) in Iranian culture possesses an appropriate validity and reliability. Also, the factors obtained from the factor analysis and the short form presented can adequately measure the Identity statuses.

    Keywords: Personal identity, Identity status, Standardization, Short-form, Iranian version