فهرست مطالب

پژوهش های زعفران - سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه پژوهش های زعفران
سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید محمدعلی کارگر*، فاطمه امیریان، علی مصطفایی صفحات 1-16

    به منظور بررسی اثرات تنش سرما در گیاه زعفران، آزمایشی در سال 1392 در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت گلدانی با چهار تکرار بر روی پنج اکوتایپ زعفران شامل (تربت حیدریه، فردوس، گناباد، قاین، کاشمر) انجام پذیرفت. دو شرایط دمایی °25 (شرایط غیر تنش) و°5 سانتی گراد (شرایط تنش) در اتاق رشد بر اکوتایپ ها اعمال و دوازده صفت مورفولوژیک اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح 1٪ بر روی اکثر صفات مورد مطالعه وجود داشت. در تجزیه عاملی،سه مولفه مجموعا 6/84 درصد از تغییرات صفات را تحت شرایط بدون تنش و چهار مولفه مجموعا 12/86 درصد از تغییرات صفات مورد مطالعه را تحت شرایط تنش توجیه نمودند. در تجزیه کلاستر تحت شرایط بدون تنش اکوتایپ های قاین، گناباد، کاشمر و فردوس در کلاستر اول و اکوتایپ تربت حیدریه در کلاستر دوم قرار گرفتند و در شرایط تنش اکوتایپ های تربت حیدریه و فردوس در کلاستر اول، اکوتایپ های کاشمر و گناباد در کلاستر دوم و اکوتایپ بومی قاین نیز در سومین کلاستر قرار گرفتند. در آنالیز تابع تشخیص یک تابع با مقدار ویژه ی (51/61)، 100٪ تغییرات اکوتایپ های مورد بررسی را از نظر صفات مورد مطالعه توجیه نمود. در آنالیز تابع تشخیص تحت شرایط تنش دو تابع مجموعا100٪ از تنوع اکوتایپ های مورد مطالعه را از نظر صفات مورد بررسی، توجیه نمودند؛ که فقط تابع اول دارای مقدار ویژه بزرگتر از 1 بود. بر اساس جدول پیش بینی عضویت گروه ها اکوتایپ های موجود در هر یک از سه گروه حاصل از برش دندروگرام با 100٪ احتمال به طور صحیح تقسیم بندی شده اند. به طور کلی اکوتایپ های تربت جیدریه و فردوس که از نظر عملکرد بیولوژیک تحت شرایط سرما بیشترین میزان را داشته و در یک کلاستر قرار گرفتند برای کاشت در مناطق سرد سیر می توانند موردنظر باشند.

    کلیدواژگان: تنش محیطی، زعفران، تجزیه کلاستر، تابع تشخیص
  • علیرضا کرباسی*، محمد حسینی، حسین کارشکی، زهرا مقیمی صفحات 17-31
    پژوهش حاضر با هدف بررسی آگاهی کشاورزان از نقش پژوهش های زعفران در اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی و نگرش و تمایل آنها نسبت به کاربرد تحقیقات زعفران در خراسان رضوی انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است که روایی آن توسط متخصصان و اساتید کشاورزی در حوزه زعفران و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد تایید قرار گرفت. سپس اطلاعات مورد نیاز با تکمیل پرسشنامه توسط 100 زعفرانکار در سال 1397 جمع آوری شد. نتایج مدل ساختاری پژوهش نشان می دهد آگاهی کشاورزان از نقش پژوهش در اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی بر نگرش آنها نسبت به کاربرد تحقیقات اثر مثبت و معنادار دارد. همچنین متغیرهای آگاهی از نقش پژوهش در اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی، 22 درصد از تغییرات در متغیر نگرش نسبت به کاربرد تحقیقات زعفران را پیش بینی کردند و متغیرهای نگرش نسبت به کاربرد تحقیقات زعفران، هنجار ذهنی و کنترل رفتاری درک شده، 61 درصد از تغییرات در متغیر تمایل به استفاده از تحقیقات زعفران را پیش بینی کردند.
    کلیدواژگان: تحقیقات، زعفران، آگاهی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، خراسان رضوی
  • زهرا حسینی ایوری*، ابراهیم ایزدی دربندی، محمد کافی، حسن مکاریان صفحات 33-49

     به منظور بهینه سازی مصرف علف کش های بازدارنده ACCase با استفاده از مواد افزودنی در کنترل علف های هرز باریک برگ مزارع زعفران آزمایشی مزرعه ای در سال زراعی 1395- 1396 در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. عوامل موردبررسی در این آزمایش شامل کاربرد علف کش های هالو کسی فوپ آرمتیل استر، کلتودیم و سیکلوکسیدیم به ترتیب در مقادیر 108، 96 و 120 گرم ماده موثره در هکتار که به تنهایی و در اختلاط با مواد افزودنی اسپری پلاس (3/0%v/v)، سولفات آمونیم (2%w/v)، سیتوگیت (2/0% v/v) و هیومکس (25/0% w/v) به همراه دو شاهد بدون کنترل و وجین دستی بودند. علف های هرز جوموشی و جودره با تراکم نسبی 71/36 و 05/24 درصد به ترتیب بیشترین تراکم علف هرز را به خود اختصاص دادند. نتایج نشان داد وجین کردن بین 14 تا 49 درصد عملکرد گل و بنه زعفران را افزایش داد. اختلاط مواد افزودنی با علف کش ها کارایی آن ها در کاهش وزن خشک علف های هرز را بین 27 تا 34 درصد افزایش داد. علف کش ها ازنظر کاهش وزن خشک علف های هرز و افزایش عملکرد گل و بنه زعفران به ترتیب هالوکسی فوپ آرمتیل> کلتودیم> سیکلوکسیدیم طبقه بندی شدند. بهترین مواد افزودنی برای اختلاط با علف کش هالوکسی فوپ آرمتیل، اسپری پلاس و سیتوگیت بودند. درحالی که برای افزایش کارایی علف کش های کلتودیم و سیکلوکسیدیم مواد افزودنی سولفات آمونیم و اسپری پلاس مناسب تر بودند. بر اساس نتایج آزمایش هیومکس عملکرد گل و بنه زعفران را بین 5/1 درصد (اختلاط با هالوکسی فوپ آرمتیل) تا 12 درصد (اختلاط با سیکلوکسیدیم) افزایش داد اگرچه این افزایش معنی دار نشد، اختلاط هیومکس با سیکلوکسیدیم وزن خشک علف های هرز را به طور معنی داری تا 30 درصد کاهش داد ولی بر سایر تیمارها تاثیر معنی داری نداشت.

    کلیدواژگان: بازدارنده هایACCase، علف های هرز باریک برگ، کنترل شیمیایی، گیاه سوزی
  • مرتضی ریوندی، عظیم قاسم نژاد*، خدایار همتی، خلیل قربانی، عباس ابهری صفحات 51-63

    در پژوهش حاضر با بررسی برخی مزارع زعفران سبزوار، مزارع با پنج سطح شوری متفاوت محدوده 4/1 تا 9/1 dS/m و پنج سطح بی کربنات در محدوده 10تا 60 mg/l و پنج سطح pH آب آبیاری اثر آنها بر عملکرد و اجزای عملکرد گل زعفران با استفاده از طرح کاملا تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تمامی صفات اندازه گیری شده اجزای گل زعفران تحت تاثیر pH، EC و بی کربنات، تفاوت معنی داری داشتند. تحت تاثیر سطح یک شوری آب آبیاری اغلب پارامترهای اندازه گیری شده در بیشترین مقدار بودند. با افزایش سطوح شوری عملکرد و اجزای عملکرد گل کاهش یافت. تعداد گل در شوری سطح یک به ترتیب 5/2 و 7 برابر سطح شوری دو و پنج بود. به همین ترتیب وزن خشک کلاله در شوری سطح یک 5/7 برابر سطح پنج بود. افزایش بی کربنات آب تا سطح 4 سبب افزایش وزن خشک کلاله به 03/4 میلی گرم شد که این مقدار تقریبا 9 برابر سطح 5 بی کربنات بود. همچنین بررسی اثر pH آب آبیاری بیانگر معنی دار بودن سطوح مختلف pH در تمامی صفات اندازه گیری شده بود. حداکثر وزن خشک کلاله (در دامنه pH 72/7 تا 05/8 مشاهده شد که 5/7 برابر سطح یک و 31 برابر سطح 5 بود. در نتیجه بیان می شود که در کنار کیفیت خاک، کیفیت آب آبیاری از مهمترین نهاده های دخیل در تصمیم گیری احداث مزارع زعفران باشد. همچنین نتایج بررسی ها نشان داد که عملکرد کلاله و اجزای گل تحت تاثیر کیفیت آب به ویژه شاخص شوری کاهش معنی-داری دارد. لذا پیشنهاد می شود که، در برنامه ریزی جهت احداث مزارع زعفران این موضوع مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کلاله، گل زعفران، بی کربنات، شوری
  • حسین حمامی*، مهدی جهانی، محمد شوشتری، فاطمه نوفرستی صفحات 65-77
    امروزه عوارض ناشی از کاربرد علف کش ها و قارچ کش های صنعتی به عنوان یکی از چالش های بسیار مهم زیست محیطی در دنیا مطرح شده است. از این رو استفاده از مواد طبیعی دارای توان علف کشی و قارچ کشی می تواند به عنوان جایگزینی برای ترکیبات صنعتی مطرح گردد. از این رو به منظور ارزیابی خاصیت دگرآسیبی و قارچ کشی عصاره آبی برگ و بنه زعفران بر گیاه خرفه و قارچ بیماریزای پنی سیلیوم سه آزمایش مجزا به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به ترتیب در آزمایشگاه تحقیقات بذر، گلخانه تحقیقاتی و آزمایشگاه بیماری های گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1397 انجام شد. تیمارهای آزمایش های اول و دوم شامل دو نوع اندام زعفران (برگ و بنه) و شش غلظت عصاره آبی (0، 5/0، 1، 5/1، 2 و 4 درصد وزنی- حجمی) و تیمارهای آزمایش سوم شامل دو نوع اندام زعفران (برگ و بنه) و هفت غلظت عصاره آبی (0، 0078/0، 0312/0، 0625/0، 25/0، 1 و 4 درصد وزنی- حجمی) بود. بیش ترین غلظت عصاره به ترتیب مو جب کاهش 4/52، 4/71، 7/81 و 2/79 درصدی میانگین زمان جوانه زنی، طول ریشه چه، وزن خشک ساقه چه و وزن خشک ریشه چه در مقایسه با تیمار شاهد شد. عصاره بنه باعث کاهش 5/8، 5/21، 7/20 و 2/19 درصدی میانگین زمان جوانه زنی، طول ریشه چه، وزن خشک ساقه چه و وزن خشک ریشه چه در مقایسه با عصاره برگ شد. نتایج آزمایش گلدانی نیز نشان داد که غلظت عصاره و نوع عصاره و همچنین اثرات متقابل آن ها بر درصد سبز شدن، وزن تازه اندام هوایی و وزن خشک اندام هوایی معنی دار است. عصاره برگ در بیشترین غلظت به ترتیب 7/86، 7/85 و 8/85 درصد و عصاره بنه در بیشترین غلظت به ترتیب 7/98، 8/97 و 98 درصد کاهش در درصد سبز شدن و وزن تازه و خشک اندام هوایی خرفه را نشان دادند.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، خرفه، سبز شدن، میسلیوم
  • حمیدرضا فلاحی*، سهیلا عباسی اول بهلولی، الهه نوفرستی، سید مرتضی حسینی، سمیه صدیق ماکو، مهسا مودی، مژگان خضری صفحات 79-94
    کشت زعفران در محیط بدون خاک به عنوان روشی بالقوه جهت افزایش وزن بنه های دختری قابل ارزیابی است. در این محیط احتمالا بتوان بنه های ریز فاقد توان گلدهی و نیز بنه هایی که در محیط کنترل شده تولید گل کرده اند را از طریق بهبود خصوصیات فیزیکی بستر کاشت و نیز تغذیه مناسب به وزن کافی رساند. در این راستا، در پژوهشی گلدانی اثر وزن بنه (2 تا 4، 4 تا 6، 6 تا 8 و 8 تا 10 گرم) و مصرف سوپرجاذب (صفر و 4 گرم در گلدان) به صورت آزمایش فاکتوریل در بستر کاشت پرلیت، در اتاقکی روباز بر رشد رویشی زعفران بررسی شد. سوپرجاذب با هدف افزایش توان نگهداری آب و عناصر غذایی در بستر کاشت پرلیت، به عنوان یکی از فاکتورهای آزمایشی مورد بررسی قرار گرفت. اثر ساده و متقابل فاکتورهای آزمایشی بر بیشتر صفات مرتبط با رشد رویشی زعفران مانند تعداد و وزن بنه های دختری، وزن بنه دختری اصلی، تعداد ریشه انقباضی و رشد برگ معنی دار بود (P≤0.01). با افزایش وزن بنه مادری، رشد برگ و بنه های دختری بهبود یافت. مصرف سوپرجاذب اثر مثبتی بر صفات مرتبط با رشد برگ و بنه های دختری نداشت. بیشترین تعداد بنه دختری و وزن بنه دختری اصلی در شرایط کاشت بنه های مادری درشت (به ترتیب 6/5 بنه و 34/0 گرم) و عدم مصرف سوپرجاذب (به ترتیب 45/3 بنه و 27/0 گرم) حاصل شد. تولید ریشه های انقباضی (حدود 5/0 ریشه به ازای هر بنه دختری)، خشک شدن زودهنگام اندام هوایی (در اوایل فررودین) و عدم تخصیص کامل ذخایر بنه مادری به رشد رویشی گیاه، از مشاهدات این آزمایش بود. پیامد این اتفاقات، رد فرض آزمایش مبنی بر امکان افزایش وزن بنه های دختری زعفران در بستر کاشت پرلیت بود. استفاده از بسترهای کاشت ترکیبی، اصلاح مدیریت تغذیه و استفاده از محیط های کاشت سربسته، احتمالا بتواند با رفع نواقص این پژوهش ابتدایی، نتایج مطلوب تری را ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: بستر کاشت، پرلیت، سوپرجاذب، وزن برگ، هیدروپونیک
  • ابوالفضل توسلی*، حسن حیدری، اجمد احمدیان، عیسی پیری صفحات 95-109
    این تحقیق به منظور بررسی اثر بستر کاشت و سطوح مختلف کود نیتروژن بر رشد و عملکرد زعفران در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده زعفران دانشگاه تربت حیدریه در سال زراعی 96-1395 به انجام رسید. آزمایش بصورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار انجام گرفت. تیمارها شامل بستر کاشت در دو سطح شامل خاک کشت نشده زعفران (خاک شاهد) (S1) و خاک کشت شده زعفران (خاک آلوده) (S2) به عنوان کرت های اصلی، و مصرف کود نیتروژن در چهار سطح شامل عدم مصرف کود (N0)، مصرف 50 (N50)، 100 (N100) و 150 (N150) کیلوگرم در هکتار نیتروژن از منبع اوره به عنوان کرت های فرعی در نظر گرفته شد. نتایج آزمایش که از داده های سال دوم حاصل شد نشان داد که بستر کاشت اثر معنی داری بر تمامی صفات اندازه گیری شده داشت. بطوریکه در بین تیمارهای بستر کاشت، کاربرد خاک آلوده به کشت زعفران در سال های قبل باعث کاهش 72/12 درصدی طول برگ، 53/27 درصدی وزن بنه، 88/31 درصدی تعداد بنه دختری، 10/40 درصدی تعداد گل در متر مربع، 53/42 درصدی وزن تر گل، 88/42 درصدی وزن تر گلبرگ، 01/40 درصدی وزن خشک گلبرگ، 71/18 درصدی وزن تر پرچم، 40/26 درصدی وزن خشک پرچم، 41/43 درصدی وزن تر کلاله و 64/50 درصدی وزن خشک کلاله در مقایسه با خاک شاهد گردید. اثر مقادیر مختلف کود شیمیایی نیتروژن نیز بر تمام صفات مورد بررسی معنی دار بود. بطوریکه در تمامی صفات اندازه گیری شده مصرف 150 کیلوگرم در هکتار کود سبب افزایش صفات گردید. البته برای صفات زیشی گیاه نظیر تعداد گل، وزن تر گل، وزن تر و خشک گلبرگ، وزن تر و خشک پرچم، و وزن تر و خشک کلاله بین کاربرد 150 و 100 کیلوگرم در هکتار کود تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: تربت حیدریه، زعفران، عملکرد، کود
  • بهاره جمشیدی*، محمدحسین سعیدی راد، سعید ظریف نشاط، فرزاد آزاد شهرکی صفحات 111-125

    زعفران یکی از گران بهاترین گیاهان ادویه ای و دارویی با ارزش اقتصادی بسیار است. سورتینگ پیازهای زعفران برپایه اندازه یکی از مهم ترین فرایندهای تولید و تاثیرگذار در عملکرد این محصول است. این پژوهش طی سال های 1398 و 1399، با هدف شناسایی و اولویت بندی فناوری های مناسب موجود در کشور برای سورتینگ پیازهای زعفران اجرا شد. اطلاعات و مشخصات فنی سورترها گردآوری و بررسی شد. فناوری های مناسب از طریق نظرسنجی و بازدیدهای تخصصی شناسایی و معیارهای مقایسه تعیین شد. گزینه ها متعلق به سه شرکت "ناردیس"، "طلای سرخ گلشید ایرانیان" و "گروه صنعتی سیفی" و معیارها شامل "ظرفیت"، "دقت"، "راحتی کاربرد"، "قابل حمل بودن"، "تعداد دسته ها"، "کیفیت پیازهای سورت شده"، "چندکاره بودن"، "تلفات کمی"، "تعداد اپراتور"، "قیمت"، "توان"، و "هزینه تعمیر و نگهداری" بود. به منظور اولویت بندی گزینه ها و انتخاب مناسب ترین فناوری از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و وزن دهی معیارها و گزینه ها در نرم افزار Expert Choice استفاده شد. معیارها بر اساس نظر خبرگان زعفران (20 نفر) با تکمیل پرسش نامه ارزش گذاری شد. نتایج نشان داد که "تلفات کمی" و "کیفیت پیاز سورت شده" به ترتیب با وزن های نسبی 0.14 و 0.135 اثرگذارترین معیارها، و "قابل حمل بودن" با وزن نسبی 0.045 کم اثرترین معیار در انتخاب فناوری مناسب سورتینگ پیاز زعفران هستند (شاخص ناسازگاری=0.01). تحلیل حساسیت کارآیی نشان داد که سورتر "ناردیس" از نظر "تعداد اپراتور"، "قیمت" و "توان" نسبت به دو سورتر دیگر ارجحیت دارد. سورتر "طلای سرخ گلشید ایرانیان" از نظر "ظرفیت" و "چندکاره بودن" دارای برتری نسبت به دو سورتر دیگر است. سورتر "گروه صنعتی سیفی" از نظر "دقت"، "راحتی کاربرد"، "قابل حمل بودن"، "تعداد دسته ها"، "تلفات کمی"، و "هزینه تعمیر و نگهداری" نسبت به دو سورتر دیگر برتر است. بر اساس نتایج تلفیق، سورتر "گروه صنعتی سیفی" مبتنی بر روش غلتک های واگرا به عنوان مناسب ترین فناوری برای سورتینگ پیاز زعفران معرفی شد.

    کلیدواژگان: پیاز زعفران، تحلیل حساسیت، تحلیل سلسله مراتبی، تصمیم گیری چندمعیاره، سورتر
  • محمدرضا کهنسال*، محمدرضا رمضانی صفحات 127-142

    پیروی از نظام های کشت پایدار محصولات کشاورزی امری ضروری و تضمین کننده تامین نیاز بشر به غذا در بلند مدت است. یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی تولید شده در ایران، زعفران است که منبع درآمد اصلی برای بسیاری از روستانشینان شرق کشور به شمار می رود. از این رو، توجه به پایداری کشت این محصول از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف سنجش پایداری اکولوژیکی کشت بوم های زعفران شهرستان گناباد و شناسایی عوامل اجتماعی-اقتصادی موثر بر آن در سال 1398 انجام شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه بوده و بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده، 193 پرسشنامه تکمیل شد. به منظور دستیابی به اهداف تحقیق، ابتدا بر اساس 12 معیار و بر مبنای روش TOPSIS به ارزیابی پایداری اکولوژیکی مزارع پرداخته شد. در ادامه، الگوی لاجیت ترتیبی برای تعیین عوامل اثرگذار بر پایداری مزارع بکار گرفته شد. بر پایه نتایج، افزایش در متغیرهای نگرش نسبت به کشاورزی پایدار، سن، درآمد و تحصیلات و نیز داشتن بیمه محصولات کشاورزی و دنبال کردن کشاورزی بعنوان شغل اصلی بصورت معنی داری موجب افزایش احتمال قرارگیری زعفران کاران در گروه های پایدارتر می شود. ضریب متغیر کلاس های آموزشی و ترویجی منفی بوده ولی در سطح مطلوب آماری، معنی دار نیست. بنابراین بهبود نگرش کشاورزان نسبت به کشاورزی پایدار، بهره گیری از تجارب کشاورزان مسن، حمایت مالی از زعفران کاران در راستای تامین نهاده های مورد نیاز و اصلاح ساختار کلاس های آموزشی و ترویجی، می توانند به عنوان راهکارهایی برای پایدارسازی کشت این محصول ارزشمند مطرح باشند.

    کلیدواژگان: نظام های کشاورزی پایدار، زعفران، TOPSIS، لاجیت ترتیبی، گناباد
  • حشمت سپهری* صفحات 143-152

    در این آزمایش از 400 عدد تخم بارور مرغ مادر سویه گوشتی راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار (25 تخم در هر تکرار) استفاده شد. تیمارها شامل بدون تزریق، تزریق 1/0 میلی لیتر آب مقطر، تزریق 1/0 میلی لیتر کروسین 20 درصد و تزریق 1/0 میلی لیتر کروسین 40 درصد بودند (تزریق روز یازدهم انکوباسیون). درصد جوجه های هچ شده در تیمار تزریق شده با 40 درصد کروسین نسبت به سایر تیمارها و تیمار شاهد به لحاظ عددی بالاتر بود. فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز در جوجه های تزریق شده با کروسین اختلاف معنی داری با تیمار شاهد داشت.

    کلیدواژگان: بافت شناسی، گلوتاتیون پراکسیداز، لیپوپروتئین، مالون دی-آلدئید، وزن جوجه یک روزه
  • محدثه کاوسی گیوشاد*، عباس خاشعی سیوکی، محمدعلی بهدانی صفحات 343-358

    با توجه به حساسیت عملکرد زعفران و تاثیرپذیری آن از پارامترهای اقلیمی و خاصیت غیرخطی توابع عملکرد گیاهی، در این تحقیق به پیش بینی عملکرد زعفران پرداخته شد. هدف از انجام این مطالعه، توانایی مدل شبیه سازی ماشین بردار پشتیبان (lssvm) و مدل برنامه ریزی بیان ژن (GenXproTools5,0) در پیش بینی عملکرد زعفران براساس داده های هواشناسی (حداقل دما، حداکثر دما، بارش، تبخیر و رطوبت نسبی،عملکرد یکسال قبل) در مقیاس فصلی در بازه زمانی 2006-1992 می باشد. بهترین مدل براساس معیارهای ارزیابی RMSE,R2وMAE انتخاب شد. بررسی ها نشان داد در هر دو مدل، در سناریوی H (میانگین حداقل دما درفصل زمستان، میانگین بارش در فصل پاییز، میانگین بارش در فصل زمستان، میانگین تبخیر در فصل زمستان،عملکرد یکسال قبل) برآورد مطلوب تری از عملکرد زعفران حاصل شد. در مدل LSSVM ترکیب های با تابع کرنل Liner نتایج دقیق تری داشت. اما بین مدل lssvm و مدل GEP، مدل GEP دارای R2 بالاتر و RMSE و MAE پایین تری بود. میزان RMSE,R2 و MAE در این مدل تحت سناریوی H در بخش آموزش به ترتیب 0.60688، 0.43265و 0.46432 به دست آمد. در مجموع مدل GEP نتایج دقیق تری را در تخمین عملکرد زعفران نسبت به مدل LSSVM دارا بود.

    کلیدواژگان: زعفران، پیش بینی عملکرد، مدل LSSVM، مدل برنامه ریزی بیان ژن
  • مریم قربانپور، احمد احمدیان*، ایمان یوسفی جوان صفحات 359-373

    به منظور مطالعه تاثیر محلول پاشی سالیسیلیک اسید بر کاهش اثرات تنش شوری در گیاه زعفران، آزمایشی به صورت اسپلیت-پلات در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی طی سال های زراعی 95-1394 و 96-1395 در شرایط محیطی طبیعی (مزرعه) در دانشگاه تربت حیدریه انجام شد. فاکتور اول شامل تنش شوری در چهار سطح (5/1، 3، 6 و 9 دسی زیمنس برمتر) و فاکتور دوم محلول پاشی سالیسیلیک اسید در چهار سطح (صفر، 4/0، 8/0 و 2/1 میلی مولار) بود. نتایج نشان داد در بالاترین سطح شوری (9 دسی زیمنس برمتر)، کاربرد غلظت مناسب سالیسیلسک اسید (8/0 میلی مولار) باعث افزایش تعداد و طول برگ به ترتیب 3 و 20 درصد در سال اول و 20 و 32 درصد در سال دوم نسبت به شاهد گردید. همچنین با کاربرد سالیسیلیک اسید، میزان سدیم برگ 40 درصد کاهش و مقدار پتاسیم برگ 38 درصد در سال دوم افزایش یافت. بر اساس نتایج محلول پاشی سالیسیلیک اسید باعث ایجاد تعادل در محتوای قند و پرولین، کاهش جذب سدیم و جلوگیری از اختلال در جذب پتاسیم شده و محتوای نسبی آب برگ را افزایش داد. در بالاترین سطح شوری کاربرد سالیسیلیک اسید باعث افزایش 20 درصدی کلروفیل کل نسبت به شاهد در سال دوم شد. در مورد عملکرد کلاله در سال دوم نیز کاربرد غلظت 8/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید در سطوح شوری 6 و 9 دسی زیمنس برمتر باعث شد عملکرد کلاله خشک (به ترتیب با مقادیر 12/1 و 45/2 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب 81 و 118 درصد نسبت به شرایط عدم مصرف افزایش یابد. بنابراین می توان نتیجه گرفت کاربرد 8/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید در شرایط تنش شوری به منظور افزایش عملکرد کلاله و رشد زعفران و کاهش اثرات منفی شوری قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: پرولین، تنش، تنظیم کننده های رشد گیاهی، کلروفیل
|
  • Seyyed MohammadAli Kargar *, Fatemeh Amiriyan, Ali Mostafaei Pages 1-16

    In order to investigate the effects of chilling stress on saffron plant, a completely randomized design as pot cultivation with four replicates on five ecotypes of saffron including: (Torbat Heydariyeh, Ferdows, Gonabad, Ghaen, Kashmar) was performed. Two temperature conditions 25° C (non-stress conditions) and 5° C (stress conditions) were applied to the ecotypes in the growth chamber (germinator) and twelve morphological traits were measured. The results showed that there was a significant difference in the most studied traits at 1% level. The results of factor analysis showed that three components totally explained 84.6% of the studied traits under non-stress conditions and four components totally explained 86.12% of the studied traits under stress conditions. Cluster analysis under non-stress conditions revealed that Ghaen, Gonabad, Kashmar and Ferdows ecotypes were in the first cluster and Torbat Heydariyeh ecotype in the second cluster. Similarly, Cluster analysis under stress conditions revealed that the Torbat Heydariyeh and Ferdows ecotypes were in the first cluster, the Kashmar and Gonabad ecotypes were in the second cluster, and the Ghaen ecotype was in the third cluster. The discriminant analysis showed a function with Eigenvalue (61.51%) explained 100% of ecotypes variation under non-stress condition while two functions explained 100% of ecotypes variation under stress condition, with only the first function had a specific eigenvalue greater than 1. According to the group membership prediction table, the ecotypes in each of the three groups of dendrogram cuts were correctly divided by 100% probability. It can be concluded that the ecotypes of Torbat-e-Heydariyeh and Ferdows which grouped in one cluster and had the highest biologic yield under chilling conditions can be recommended for cultivation in cold regions.

    Keywords: Experimental stress, Saffron, Analysis of cluster, Discriminant function
  • Alireza Karbasi *, Mohammad Hosseini, Hossein Kareshki, Zahra Moghimi Pages 17-31
    Present research has been conducted with the aim of farmer awareness about role of saffron research on economical, social and environmental effects and their attitude and willing to application of Saffron research in Khorasan-e-Razavi. Questionnaire is the tool of collecting data that its credibility has been confirmed by experts in Saffron and its reliability by cronbakh α and combined reliability. Then, necessary information was collected by filling questionnaire by 100 Saffron farmers in 2018. Results of structure model of the research shows that farmer awareness from research role in economical, social and environmental effects on their attitude to research application for a positive and significant effect. Variables of awareness about research role in economical, social and environmental effects predicted 22% of the variation in the attitude variable to application of Saffron research and variable of attitude to application of Saffron research, Subjective norm and Control of perceived behavior predicted 61% of the variation in the variable of willing to use of Saffron research.
    Keywords: Awareness, Khorasan-e- Razavi, Research, Saffron, Theory of Planned Behavior
  • Zahra Hosseini Evari *, Ebrahim Izadi Darbandi, Mohammad Kafi, Hassan Makarian Pages 33-49

    In order to improve the efficacy of ACCase-inhibitor herbicides using adjuvants in the control of grassy weeds in saffron cultivation, a field study with 3 replications based on a RCBD was conducted during 2016 -2017. Herbicides of haloxyfop-r-methyl, clethodim and cycloxydim (108, 96 and 120 a.i. ha-1 respectively) was investigated when they were tankmixed with and without Spray Plus (0.3% v/v), Ammonium sulphate (2% w/v), Citogate (0.2% v/v) and Humix 99 (0.25% w/v) as well as a control plot with no herbicide application and hand weeding. Weed species Hordeum murinum L. and Hordeum spontaneum C.Koh. respectiveley with relative density 36.71% and 24.05% obtained the highest weed density in the experimental field. Results showed that hand weeding significantly (14 up to 49%) increased the yield of saffron flower and corn. Adding adjuvants to herbicides Between 27 up to 34% increase their efficacy in weed controling. The herbicids were classified from the aspect of decreasing dry weight of grassy weeds and increasing saffron yield in the order of haloxyfop-r-methyl > clethodim > cycloxydim. Spray Plus and Citogate were the best adjuvant to optimize the efficiency of haloxyfop-r-methyl. while Ammonium sulfate and Spray Plus are recommended to improve the efficiency of clethodim and cycloxydim herbicides. Based on the results of experiment, Humix 99 increased the yield of saffron flowers and corms from 1.5 % (mixing with haloxyfop-r-methyl) up 12 % (mixing with cycloxydim), Although this increase was not significant. Mixing Humix 99 with cycloxydim significantly reduced the weeds dry weight up 30%, But but the its effect was not significant on other treatments.

    Keywords: ACCase-inhibitors, Chemical control, Grassy weeds, Phytotoxicity
  • Morteza Rivandi, Azim Ghasemnezhad *, Khodayar Hemmati, Khalil Ghorbani, Abbas Abhari Pages 51-63

    Water quality is important in crop production. This study investigated the effect of five salinity levels1.4 to 9.1 (dS / m)), five levels of bicarbonate from 10 to 60 (mg / lit)) and five levels of irrigation water pH from 7.05 to 8.33 on the yield of stigma and flower yield components of saffron using completely randomized design with three replications. Results showed that, all measured characters of saffron flower yield and yield componentswere significantly affected by pH, EC and bicarbonate. Under the influence of the salinity of irrigation water at level one, most of the measured parameters were at the highest amount. Yield and flower yield components decreased with increasing salinity levels. The number of flowers in the level one of salinity was 2.5 and 7 folds higher than those of the salinity level of two and five, respectively. Likewise, the dry weight of stigma at the salinity level of one was 7.5 folds higher than that of level five. The highest significant effect of water bicarbonate on measured parameters was observed in level of four. Increasing water bicarbonate to level 4 increased the stigma dry weight to 4.03 mg, which were approximately 9 folds higher than that of the level of 5. Also, the effect of irrigation water pH was significant on different pH levels. The maximum dry weight of stigma was observed at pH 7.72 - 8.05 which was 7.5 and 31 folds higher those of level 1 and 5, respectively.Finley, along with soil quality, irrigation water quality is one of the most important inputs involved in decision making saffron fields. The results also showed that yield of stigma and flower components significantly decreased under water quality especially salinity index. Therefore, it is suggested to consider this issue in planning the construction of saffron fields.

    Keywords: stigma, Saffron flower, Bicarbonate, salinity‏ ‏
  • Hossein Hammami *, Mehdi Jahani, Mohammad Shoshtary, Fatemeh Noferesti Pages 65-77
    Nowadays, the side effects of using synthetic herbicides and fungicides have been identified as one of the most important environmental challenges in the world. Therefore, the use of natural materials with herbicidal and fungicidal power can be considered as an alternative to synthetic compounds. To evaluate the natural allelopatic and fungicidal properties of aqueous leaves and corm extracts of saffron on seed germination, plant growth of common pursalne, and antifungal effects on Penicillium sp, three separated factorial layout were conducted based on a completely randomized design with three replications in Seed Research Laboratory, Research Greenhouse and Plant Disease Laboratory of Birjand University of Agriculture during 2019. Experimental treatments in the lab and greenhouse consisted of two types of saffron tissues (leaves and corm) and six concentrations of aqueous saffron extract (0, 0.5, 1, 1.5, 2 and 4% m/v) and antifungal treatments consisted of two types of saffron organs (leaves and corm) and six concentrations of aqueous extract (0, 0.0078, 0.0312, 0.0625, 0.25, 1, 1.5, 2 and 4% m/v). The traits studied in the first experiment included germination percent, germination rate, root length, dry root weight, and dry shoot weight. In the second experiment traits included emergence percentage, fresh and dry weight of shoot and in the third experiment mycelium growth inhibition of Penicillium sp. The results showed that the extract concentrations and types had a significant effects on germination characteristics including germination percent, germination rate, mean germination time, germination, root length, shoot length, root dry weight and shoot dry weight. However the interaction effect of the type and concentration extracts on germination percent, germination rate seed viability and root length was significant. The mean germination time, root length, shoot and root dry weight were decreased up to 52.4%, 71.4%, 81.7% and 79.2%, compared to control at the highest extract concentration.
    Keywords: Common purslane, Emergence, Germination, Mycelium
  • Hamid Reza Fallahi *, Soheyla Abbasi Aval Bohlooli, Elahe Noferesti, Seyyed Morteza Hoseini, Somayyeh Seddigh Makoo, Mahsa Moodi, Mozhgan Khezri Pages 79-94
    Saffron planting in a soilless system is considered as a potential method to increase the weight of replacement corms. In this environment, it is possible to obtain replacement corms with the suitable weight from no-flowering small mother corms as well as from corms that have produced flowers in a controlled environment, by improving the physical properties of the planting bed and proper nutrition. In this regard, in a pot research, the effect of mother corm weight (2-4, 4-6, 6-8 and 8-10 g) and superabsorbent application (0 and 4.5 g per pot) was studied on saffron vegetative growth. For this aim, a factorial experiment based on RCBD was carried out at University of Birjand. Transplanting was done in perlite substrate and all pots were kept at open door conditions. The aim of superabsorbent application was to increase the nutrients and water holding capacities in perlite planting bed. The simple and interaction effects of experimental factors were significant (P≤0.01) on most of the traits associated with saffron vegetative growth, such as the number and weight of replacement corms, the weight of the main replacement corm, the number of contractile roots and leaf growth. The growth of leaves and replacement corms improved by increase in mother corms weight. Application of superabsorbent had no positive effect on saffron vegetative growth parameters. The highest values of number of replacement corms and weight of main replacement corm were obtained by planting the large mother corms (5.6 corm per plant and 0.34 g, respectively) and no-application of superabsorbent (3.45 corm and 0.27 g, respectively). The production of contractile roots (about 0.5 roots per replacement corm), early drying of the aerial parts (in mid-March) and no full allocation of mother corm reservoirs to plant vegetative growth, were some of the observations in this experiment. The ...
    Keywords: Hydroponics, Leaf weight, Perlite, Substrate, superabsorbent
  • Abolfazl Tavassoli *, Hassan Heydari, Ahmad Ahmadian, Issa Piri Pages 95-109
    This research aimed to investigate the effect of planting bed and nitrogen fertilizer levels on growth and yield of saffron. For this work a field experiment was conducted in 2016-17 in research farm of Saffron Institute of University of Torbat Heydarieh. Experimental treatments were performed based on a randomized complete block design as split plot arrangement with three replications. Treatments consisted of two levels of planting bed: soil of without planted saffron in previous years (Control soil) (S1) and soil of planted saffron in previous years (Contaminated soil) (S2) as the main-plots; and four levels of nitrogen fertilizer: no nitrogen (0) (N0), 50 (N50), 100 (N100) and 150 (N150) kg/ha nitrogen fertilizer from urea source as the sub-plots. The research results, which was obtained from the data of the second year, showed that planting bed had significant effect on all measured factors. So that application of contaminated soil led to an decrease in 12.72 percent for leaf length, 27.53 percent for corm weight, 31.88 percent for No. of replacement corms, 40.10 percent for No. of flower, 42.53 percent for flower fresh weigh, 42.88 percent for petal fresh weight, 40.01 percent for petal dry weight, 18.71 percent for stamen fresh weight, 26.40 percent for stamen dry weight, 43.41 percent for stigma fresh weight and 56.04 percent for stigma dry weight in compare with control soil. Effect of different nitrogen fertilizer levels was significant on all measured factors. So that consumption of 150 kg/ha nitrogen fertilizer led to increasing amounts of all measured factors. However for saffron reproductive factors such as flower fresh weigh, petal fresh and dry weight, stamen fresh and dry weight, stigma fresh and dry weight wasn’t seen any significant different between treatment of 150 and 100 kg/ha nitrogen fertilizer.
    Keywords: Torbat Heydarieh, Saffron, Yield, Fertilizer
  • Bahareh Jamshidi *, MohammadHossein Saeidirad, Saeed Zarifneshat, Farzad Azadshahraki Pages 111-125

    Saffron is one of the most valuable spices and medicinal plants with a great economic value. Saffron corms sorting based on the size is one of the most important production processes which is effective on the crop yield. This research was conducted during 2019 and 2020 with the aim of identification and prioritization of the appropriate technologies in Iran for sorting the saffron corms.The information and technical specifications of the sorters were collected and checked.Appropriate technologies were identified through survey and specialized visits.Comparison criteria were also determined.The options belonged to three companies: ‘Nardis’,‘Red Gold of Iranian Golshid’ and ‘Seifi Industrial Group’.The criteria included ‘Capacity’,‘Accuracy’,‘Ease of use’,‘Portability’,‘Number of categories’,‘Sorted corms quality’, ‘Multitasking’,‘Losses’,‘Number of operators’,‘Price’,‘Power’ and ‘Maintenance cost’.To prioritize the options and select the most appropriate technology, Analytical Hierarchy Process (AHP) and weighting of the criteria and options were used in Expert Choice software.The criteria were given value based on the opinions of 20 experts with completing the questionnaire.Results indicated that ‘Losses’ and ‘Sorted corms quality’ were the most effective criteria with relative weights of 0.14 and 0.135, respectively.Moreover, ‘Portability’ was the least effective criteria to select the appropriate technology for saffron corms sorting with relative weight of 0.045 (Inconsistency=0.01).Performance sensitivity analysis showed that ‘Nardis’ sorter is preferable to the other two sorters in terms of ‘Number of operators’,‘Price’ and ‘Power’.Moreover, ‘Red Gold of Iranian Golshid’ sorter is preferable to the other two sorters in terms of ‘Capacity’ and ‘Multitasking’. ‘Seifi Industrial Group’ sorter is superior to the other two sorters in terms of ‘Accuracy’,‘Ease of use’,‘Portability’,‘Number of categories’,‘Losses’ and ‘Maintenance cost’.Based on synthesis results, ‘Seifi Industrial Group’ sorter based on divergent rollers technique was introduced as the most appropriate technology for saffron corm sorting.

    Keywords: Analytical Hierarchy Process, Multi-criteria decision making, saffron corm, Sensitivity Analysis, Sorter
  • Mohammadreza Ramezani Pages 127-142

    The implementation of sustainable farming systems is essential for ensuring long-term food supply. One of the most important agricultural products produced in Iran is saffron, which is the main source of income for many villagers in the east of the country. Therefore, attention must be paid to the sustainable saffron cultivation in main saffron production regions. The present study was conducted with the aim of measuring the ecological sustainability of saffron farms in Gonabad county and identifying the socio-economic factors affecting it in 2020. The data collection tool was a questionnaire and 193 questionnaires were completed based on simple random sampling procedure. In order to achieve the research objectives, first, ecological sustainability of farms was evaluated based on 12 criteria and using TOPSIS method. Subsequently, an ordered logit model was carried out to determine the factors affecting farm sustainability. Study findings reveal that perception towards sustainable agriculture, age, income and education, as well as having agricultural insurance and pursuing agriculture as the main job, have positive and significant effect on the probability of saffron farmers to be in more sustainable groups. Training courses, by contrast, has a negative effect on this probability, however, it is not significant at the desired statistical probability level. Therefore, improving farmers' perception towards sustainable agriculture, using the experiences of older farmers, financially supporting saffron growers in order to provide the required inputs, and a fundamental revision of the content of training courses can be considered as strategies to enhance the ecological sustainability of this valuable spice.

    Keywords: Sustainable farming Systems, Saffron, TOPSIS, Ordered Logit, Gonabad
  • Heshmat Sepehri * Pages 143-152

    In this study, 400 fertile eggs of Ross 308 were used in the compeletly randomized design with 4 treatments and 4 replicates (25 eggs in each replicate). Treatments were non-injected (control group), injected with 0.1 ml deionized water, injected with 0.1 ml crocin %20 and injected with 0.1 ml crocin %40 (in 11 days incubation). In ovo injection of crocin %40 increased hatchability percent and body weight of hatched chicks in comparison to the other treatmenrs. There was significant difference between plasma glutathione peroxidase enzyme in broilers injected by crocin and control group, and total antioxidant capacity significantly improved at 1 day old. There was no effect of crocin on lipid metabolism, however cholesterol significantly decreased.

    Keywords: Glutathione peroxidase, histology. lipoprotein, malodialdehyde, weight of 1 old broiler
  • Mohadese Kavusi Givshad *, Abbas Khashei Siuki, MohammadAli Behdani Pages 343-358

    Due to the sensitivity of saffron yield and its effect on climatic parameters and nonlinear properties of plant functions, in this research, saffron yield prediction was considered. The purpose of this study was to evaluate the ability of the support vector machine simulation model (lssvm) and genome genotype programming model (GenXproTools5.0) to predict saffron yield based on meteorological data (minimum temperature, maximum temperature, precipitation, evaporation and relative humidity, Performance one year ago) on a seasonal scale between 1992 and 2006. The best model was selected based on R2, RMSE and MAE assessment criteria. The results showed that in both scenarios, in the H scenario (average winter temperature, mean precipitation in autumn, winter rainfall average, winter evaporation average, yield one year ago), better results were obtained from saffron yield. In the LSSVM model, combinations with the Liner kernel function had more accurate results. But between lssvm model and GEP model, GEP model had higher R2 and lower RMSE and MAE. The R2, RMSE and MAE ratios in this model under the H-scenario in education section were 0.60688, 0.43265 and 0.46432 respectively. In general, the GEP model had more accurate results in saffron yield estimates than the LSSVM model.

    Keywords: Saffron, Functional prediction, LSSVM model, Gene expression programming model
  • Maryam Ghorbanpour, Ahmad Ahmadian *, Iman Yousefijavan Pages 359-373

    In order to investigate the effect of salicylic acid on reduction of the effects of salinity stress in saffron (Crocus sativus L.), an experiment was conducted in Torbat Heydarieh during 2015-2017. The experiments were performed as split plots in a randomized complete block design with three replications. The treatments consisted of salinity stress levels at four levels in the main plots: a1 (1.5 ds.m-1), a2 (3 ds.m-1), a3 (6 ds.m-1), a4 (9 ds.m-1) and the sub plots of salicylic acid in four levels including b1 (zero (control)), b2 (0.4mM), b3 (0.8mM), b4 (1.2mM). Results showed that in the highest salinity level (9 ds.m-1), application of appropriate concentration of salicylic acid increased leaf number and leaf length by 3 and 20% in first year and 20 and 32% in second year , respectively. Also, with the application of salicylic acid, leaf sodium content decreased by 40% and Leaf potassium content increased by 38% in second year. According to the results, salicylic acid caused balances in glucose and proline content, decrease of Na absorption, prevent disorders of K absorption and enhanced RWC leaves. At the highest salinity level salicylic acid application caused a 20% increase in total chlorophyll compared to control in second year. In the case of stigma yield, application of 0.8 mM salicylic acid at 6 and 9 ds/m salinity increased dry stigma yield (1.12 and 2.45 Kg/ha respectively)by 81% and 118%, respectively. Therefore we can suggested that application of 0.8 mM salicylic acid in salinity stress conditions in order to enhance stigma yield and saffron growth and decrease negative effects of salinity.

    Keywords: chlorophyll, Plant growth regulators, Proline, stress