فهرست مطالب

روان پرستاری - سال هشتم شماره 5 (پیاپی 41، آذر و دی 1399)

نشریه روان پرستاری
سال هشتم شماره 5 (پیاپی 41، آذر و دی 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابراهیم احمدزاده اقدم، پرویز کریمی ثانی*، محمود گودرزی، امید مرادی صفحات 1-13
    مقدمه

    افزایش سطح سرخوردگی زناشویی و کاهش تعهد زناشویی در زوجین به تدریج منجر به درگیر شدن زوجین در یک رابطه پر تنش و ناکام کننده و در نهایت منجر به سستی پیوند زناشویی می شود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی تعیین اثربخشی زوج درمانی با رویکرد طرحواره درمانی بر کاهش سرخوردگی زناشویی و بهبود تعهد زناشویی در زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان مهاباد انجام شد.

    روش کار

    پژوهش در چارچوب یک طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و آزمون پیگیری با گروه کنترل اجرا شد. جامعه پژوهش شامل تمامی زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره در نیمه دوم سال 1398 بودند؛ به این منظور 30 زوج که دارای مشکلات و تعارضات زناشویی بودند به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15زوج) وگروه کنترل (15زوج) جایگزین شدند. جمع آوری داده ها به وسیله مقیاس سرخوردگی زناشویی و پرسشنامه تعهد زناشویی بودند. که بصورت پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری دو ماهه اجرا شد. زوج های گروه آزمایش در 10 جلسه 2 ساعته هفتگی شرکت کردند؛ اما گروه کنترل این آموزش ها را دریافت نکردند. داده ها با روش تحلیل کواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که در مرحله پیش آزمون بین گروه های آزمایش و کنترل از نظر سرخوردگی زناشویی و تعهد زناشویی تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0<P)، اما در مرحله پس آزمون بین آن ها از نظر هر دو متغیر سرخوردگی زناشویی و تعهد زناشویی تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0>P) به عبارت دیگر زوج درمانی به روش طرحواره درمانی باعث کاهش سرخوردگی زناشویی (252/76=F) و افزایش تعهد زناشویی (096/106=F) و ابعاد آن ها در زوجین شد. این بهبود در مرحله پیگیری نیز حفظ شده بود (سرخوردگی زناشویی (655/56=F) و تعهد زناشویی (999/104=F)). 

     نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش دارای تلویحات کاربردی جهت استفاده از برنامه های مداخلات درمانی دارد که در آن از رویکرد طرحواره درمانی جهت کاهش مشکلات زناشویی ناشی از سرخوردگی زناشویی استفاده شد. همچنین بر اساس یافته های این پژوهش، می توان جهت بهبود تعهد زناشویی از برنامه های آموزشی زوج درمانی مبتنی بر طرحواره درمانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، طرحواره درمانی، سرخوردگی زناشویی، تعهد زناشویی، زوجین
  • زهرا ایزدآبادی، محدثه بلوردی، زهرا ایمانی گوغری* صفحات 14-24
    مقدمه

    پرستاران نقش اصلی را در ارایه خدمات سلامت دارند بنابراین ارتقای بهزیستی اجتماعی و امید به زندگی آنان با بهبود عملکرد شغلی همراه است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش های ذهن آگاهی و فراشناخت بر بهزیستی اجتماعی و امید به زندگی پرستاران انجام شد.

    روش

    در این مطالعه نیمه تجربی با پیش آزمون-پس آزمون 60 نفر از پرستاران بیمارستان های سیرجان به طور تصادفی در سه گروه 20 نفره شامل؛ دو گروه مداخله (یک گروه برای آموزش ذهن آگاهی و دیگر آموزش فراشناخت) و یک گروه کنترل قرار گرفتند. آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر رفتار اجتماعی و آموزش مهارت های اجتماعی با رویکرد فراشناخت برای گروه مداخله استفاده شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه بهزیستی اجتماعی کییز و پرسشنامه امید به زندگی اشنایدر قبل و بعد از مداخله ی آموزشی استفاده گردید. دادها با نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمونهای توصیفی و تحلیلی آنالیز شدند. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات در ابعاد بهزیستی اجتماعی در گروه های مداخله بعد از اجرای آموزش فراشناخت و ذهن آگاهی افزایش داشت. بیشترین افزایش در گروه های ذهن آگاهی و فراشناخت به ترتیب مربوط به خرده مقیاس های مشارکت اجتماعی و پذیرش اجتماعی بود. آنالیز کواریانس نشان داد که آموزش های ذهن آگاهی و فراشناخت بر بهزیستی اجتماعی و امید به زندگی پرستاران اثر مثبت داشته است (05/0<P).

    نتیجه گیری

    آموزش های ذهن آگاهی و فرا شناخت می توانند اثرات مفید بر بهزیستی اجتماعی و امید به زندگی شاغلین گروه های شغلی در معرض استرس بالا مانند پرستاران داشته باشد.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، بهزیستی اجتماعی، ذهن آگاهی، فراشناخت، پرستاران
  • پریسا ابوترابی کاشانی، فرح نادری*، سحر صفرزاده، فریبا حافظی، زهرا افتخار صعادی صفحات 25-33
    مقدمه

    اختلال بیش فعالی-نقص توجه به معنی اختلالات رفتاری می باشد که از زمان کودکی آغاز می شود و اگر از راه های درمانی مناسب استفاده نشود، تا نوجوانی و حتی میانسالی ادامه می یابد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی بر کاهش علایم کمبود توجه/بیش فعالی و اندیشه پردازی خودکشی در نوجوانان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی بود.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نوجوانان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی شهر تهران در سال 1398 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30 نفر از آنان انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایشی و کنترل (هرگروه15نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایشی تحت رفتار درمانی دیالکتیکی (12جلسه60 دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های علایم کمبود توجه/بیش فعالی کانرز، ارهاد و اسپارو (1999) و اندیشه پردازی خودکشی بک و استیر (1987) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین سنی نمونه ها 12/4 ± 13/16 سال بود. نتایج پژوهش نشان داد که رفتار درمانی دیالکتیکی بر کاهش علایم کمبود توجه/بیش فعالی و اندیشه پردازی خودکشی نوجوانان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی اثربخش بود.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج به دست آمده، می توان از این درمان در جهت کاهش علایم کمبود توجه/بیش فعالی و اندیشه پردازی خودکشی نوجوانان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی بهره برد و از این راه به کاهش تنش در افراد بیش فعال کمک نمود.

    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیکی، علائم کمبود توجه، بیش فعالی و اندیشه پردازی خودکشی
  • حمیدرضا پورنوشادی، زهرا مرادی، حسنعلی ویسکرمی*، فوزیه پرویزیان صفحات 34-41
    مقدمه

    داشتن کودک مبتلا به اتیسم برای اعضای خانواده موقعیتی تنش زاست که ممکن است، سبب انواع مشکلات روان شناختی در اعضای خانواده این کودکان شود. هدف پژوهش حاضر مقایسه سبک های تصمیم گیری، تنظیم شناختی- هیجانی و سازگاری اجتماعی در مادران دارای فرزند اتیسم و مادران دارای فرزند عادی شهر خرم آباد بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از لحاظ روش مبتنی بر روش علی- مقایسه ای می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه مادران دارای فرزند اتیسم (به تعداد 56 نفر) و مادران دارای فرزند عادی در سال تحصیلی 99-1398 که فرزندان آن ها در بازه سنی 7 تا 11 سال می باشد، هستند. بر این اساس 50 نفر زن مادر دارای فرزند اتیسم به روش سرشماری و 50 زن دارای فرزند عادی به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه های سبک های تصمیم گیری اسکات و بروس، تنظیم شناختی- هیجانی گراس و جن و پرسشنامه سازگاری اجتماعی بل بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره و تک متغیره به وسیله نرم افزار SPSS نسخه ی 19 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد، بین انواع سبک های تصمیم گیری، تنظیم شناختی- هیجانی و سازگاری اجتماعی مادران دارای فرزند اتیسم و مادران دارای فرزند عادی تفاوت معناداری وجود دارد (001/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت، مادران دارای کودک اتیسم نسبت به مادران دارای کودک عادی نارسایی های بیش تری در تصمیم گیری، تنظیم هیجانی و سازگاری اجتماعی دارند.

    کلیدواژگان: اتیسم، تنظیم شناختی- هیجانی، سازگاری اجتماعی، سبک های تصمیم گیری
  • مهشید تیرگر، فاطمه گلشنی*، آنیتا باغداساریانس، سوزان امامی پور صفحات 42-54
    مقدمه

    شاخص توده بدنی به وسیله عوامل متعدد از جمله پیش آمادگی های ژنتیکی، رفتارهای مرتبط با انرژی، فرآیندهای اجتماعی و عوامل درون محیطی تعیین می شود. این تحقیق با هدف مدل یابی شاخص توده بدنی کودک بر اساس شاخص توده بدنی مادر، استرس والدینی و اسکرین تایم کودک با نقش واسطه ای تنظیم هیجان انجام گرفت.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانش آموزان 7 تا 10 ساله مدارس 4  منطقه تهران در سال تحصیلی 1397 تشکیل داد، همچنین نمونه ای برابر با 460 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شد. در این پژوهش از ابزار  پرسشنامه استرس فرزندپروری- فرم کوتاه  (PSI-SF)چک لیست تنظیم هیجانی کودک و نوجوان (ERC) اسکرین تایم کودک استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تحلیل مسیر بر اساس نتایج تحلیل مسیر شاخص توده بدنی مادر (128/0 β= ، 01/0>P)، استرس والدینی (408/0 β=، 01/0>P)، اسکرین تایم کودک (220/0 β= ، 01/0>P)، تنظیم هیجانی (116/0- β=، 01/0>P) و همچنین هیجان پذیری (137/0 β=، 01/0>P) به صورت مستقیم شاخص توده بدنی کودک را پیش بنی می کنند. نتایج بدست آمده نشان داد شاخص توده بدنی مادر، استرس والدینی و اسکرین تایم کودک به صورت غیرمستقیم نیز شاخص توده بدنی کودک را پیش بینی می کنند. ضرایب استاندارد غیرمستقیم برای شاخص توده بدنی مادر (099/0 β= ، 01/0>P)، استرس والدینی (059/0 β= ، 01/0>P)  و اسکرین تایم کودک (043/0 β=، 01/0>P) معنی دار است. همچنین نتایج مدل نشان داد که 9/72 درصد از واریانس شاخص توده بدنی کودک، 24 درصد از واریانس تنظیم هیجانی و 2/77 درصد از واریانس هیجان پذیری با استفاده از متغیرهای موجود در مدل تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه افراد در شرایط استرس زا، از پرخوری به عنوان راهکار مقابله ناکارآمد برای مقابله با عوامل استرس زا و تنظیم هیجانات شان استفاده می کنند، شناسایی این عوامل باعث افزایش درک بهتر رفتارها و علل زیربنایی چاقی میشود تا بتوان د در زمینه پیشگیری و درمان چاقی  راهمکارهای درمانی مناسب ارایه گردد. در ضمن والدین با کنترل میزان اسکرین تایم می توانند  با برنامه ریزی فعالیت های پرتحرک از چاقی کودکان جلوگیری کنند.

    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، تنظیم هیجان، استرس
  • ناهید شعبان، مهسا دهقانی، الهه رفعتی*، سحر قربانی، امید امانی صفحات 55-66
    مقدمه

    مبتلایان به اختلال اضطراب فراگیر چنان درگیر نگرانی های احتمالی مربوط به آینده هستند که به سختی می توانند در زمان حال زندگی کرده و اتفاقات خوشایندی را که در حال رخ دادن است را تجربه نمایند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودآگاهی هیجانی و باورهای فراشناختی نوجوانان دارای اختلال اضطراب فراگیر انجام گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و طرح آن پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه نوجوانان دارای تشخیص اختلال اضطراب فراگیر سطح شهر تهران در سال 1397- 1398 تشکیل داده و نمونه مورد مطالعه نیز تعداد 30 از این افراد بودند که به شیوه هدفمند انتخاب و در دو 15 نفره گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. افراد گروه آزمایش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را طی 8 جلسه، هفته ای یک جلسه 120 دقیقه ای دریافت نمودند. داده های پژوهش قبل از شروع مداخله و بلافاصله پس از اتمام جلسات درمانی به وسیله پرسشنامه های هوش هیجانی بار آن (EQI) و پرسشنامه باورهای فراشناخت (MCQ-3) گردآوری شده و با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (تحلیل کواریانس چند متغیره) و به کمک نرم افزار تحلیل داده SPSS.v.23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودآگاهی هیجانی و مولفه های فراشناخت نوجوانان دارای اختلال اضطراب فراگیر از نظر آماری معنادار است (001/0> P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از مطالعه حاضر علاوه بر معناداری آماری، می توان بر اهمیت شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی افزایش خودآگاهی هیجانی و کاهش شدت باورهای فراشناختی نوجوانان دارای اختلال اضطراب تاکید نموده و از آن به عنوان یک روش موثر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، خودآگاهی هیجانی، باورهای فراشناختی، اختلال اضطراب فراگیر
  • محمد عسگری*، عسگر چوبداری صفحات 67-77
    مقدمه

    بیماری کووید 19 سلامت جسمانی و روان شناختی مردم دنیا را به خطر انداخته؛ آسیب های روان شناختی زیادی در سلامت روانی افراد بوجود آورده است. به گونه ای که لزوم کنترل و پیشگیری از شدت و تداوم آن ها احساس می شود. هدف از این پژوهش تحلیل تجارب زیسته افراد در کنترل شدت آسیب های روان شناختی دوران همه گیری بیماری کرونا بود.

    روش کار

    این پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی توصیفی بود. تعداد 31 نفر از افرادی که به بیماری کووید 19 مبتلا نشده بودند، ولی تجربه قرنطیه و استرس ابتلا را داشتند، به عنوان نمونه با روش نمونه گیری هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شد. اطلاعات پژوهش با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و برای تحلیل این اطلاعات از روش تحلیل مضمون استفاده شد.

    یافته ها

    مهمترین راهکارها برای کنترل و پیشگیری از شدت و تداوم آسیب های روانی ناشی از پیامدهای بیماری کرونا، 7 راهکار اصلی (تقویت سرمایه های روان شناختی، پذیرش آگاهانه واقعیت، کنترل هیجانی، بازتعریف زندگی، توجه به ابعاد معنوی، آموزش مهارت های شناختی و راهکارهای بهداشتی) و 48 راهکار اجرایی استخراج و مقوله بندی شد.

    نتیجه گیری

    تجارب زیسته شرکت کنندگان این پژوهش نشان داد که شیوع بیماری کووید 19 ابعاد سلامت روان افراد را به شدت تحت تاثیر خود قرار می دهد و جهت پیشگیری و کنترل آسیب های ناشی از آن می توان از راهکارهای متعدد و در موارد شدید از مداخلات روان شناختی موثر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بیماری کرونا، تجارب زیسته، آسیب های روان شناختی، مطالعه پدیدار شناسی
  • محمد مرادی بگلویی، حسین جاودانی، سمیه اسماعیلی*، سعید شهسواری صفحات 78-86
    مقدمه

    اعضای خانواده بیماران روانی اغلب احساس ناتوانی و تجربه دیسترس، اضطراب، افسردگی و مشکلات اقتصادی دارند.هدف این مطالعه تعیین تاثیر مداخلات آموزشی گروهی بر میزان اضطراب مراقبین اصلی بیماران مبتلابه اختلال دوقطبی نوع یک در اولین بار بستری می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک کار آزمایی بالینی با گروه شاهد و به روش نمونه گیری آسان (در دسترس) انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه برابر آزمایشی (32 نفر) و شاهد (32 نفر) جای گیری شد. محقق   برای گردآوری داده ها دو پرسشنامه ی داده های دموگرافیک و پرسشنامه ی اضطراب بک در 2 مرحله که شامل پیش از انجام مداخله و پس از انجام مداخله استفاده شد و از هر دو گروه، تقاضا شد، در جلسه ای حضور یابند و به صورت گروهی پس آزمون (پرسشنامه اضطراب بک) را تکمیل کنند.جلسه آموزشی، حمایتی برای گروه های آزمون با حضور مراقب اصلی، هفته ای دو جلسه و هر جلسه به مدت 90 دقیقه برگزار گردید. در طی هشت جلسه مداخلات روانی آموزشی گروهی را دریافت کردند و گروه کنترل پس از پیش آزمون در این مدت هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. برای آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS نسخه ی 20 و نیز مقدار p-value<0.05 استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین میزان اضطراب در گروه آزمایش در پیش آزمون 44/37 با انحراف معیار 76/11 و در گروه گواه 53/29 با انحراف معیار 89/8 بود. میانگین میزان اضطراب در گروه آزمایش در پس آزمون 22/12 با انحراف معیار 84/7 و در گروه گواه 41/28 با انحراف معیار 10/9 بود. میانگین میزان اضطراب در گروه آزمایش در پیگیری 69/6 با انحراف معیار 81/4 و در گروه گواه 31/27 با انحراف معیار 44/9 بود.

    نتیجه گیری

    مداخله آموزش روانی گروهی طراحی شده ای که در این پژوهش مورداستفاده قرارگرفته توانسته است تغییرات مطلوبی در آگاهی مراقبین در رابطه با مراقبت از بیماران مبتلابه اختلال دوقطبی نوع I ایجاد نماید

    کلیدواژگان: اضطراب، اختلال دوقطبی، آموزش روانی خانواده
  • فاطمه صادق نژاد، آناهیتا خدابخشی کولایی* صفحات 87-96
    مقدمه

    مقایسه رفتار پرخاشگری در زندگی روزمره و محیط رانندگی نشان می دهد که رانندگی زمینه ساز رفتارهای پرخاشگرانه است که این خشم و عصبانیت می تواند علاوه بر وارد آوردن آسیب های جدی به خود و دیگران، گاهی منجر به رفتارهای غیرمودبانه و فحاشی می شود. این موضوع که چرا انسان های خوب گاهی کارهای بد، غیرانسانی و غیر اخلاقی انجام می دهند و با این کارهای خود بدون اینکه احساس گناه کنند کنار می آیند در تیوری مکانیزم های عدم درگیری اخلاقی بندورا بحث شده است. هدف از انجام این مطالعه روانسنجی مقیاس عدم درگیری اخلاقی در رانندگی تهاجمی بود.

    روش کار

    روش این پژوهش مقطعی، از نوع توصیفی - همبستگی و برای بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه عدم درگیری اخلاقی رانندگان  در سال 1399 صورت پذیرفت. در این مطالعه ابتدا پرسشنامه محقق ساخته عدم درگیری اخلاقی رانندگی در 32 آیتم تهیه شد و بعد از طی مراحل بررسی روایی صوری و محتوایی توسط متخصصین آشنا به موضوع، به 24 آیتم تقلیل یافت. پایایی آن نیز در گروه کوچکی از رانندگان تایید شد. برای بررسی ساختار عاملی 135 نفر از رانندگان بصورت انلاین پرسشنامه را تکمیل کردند و داده ها در نرم افزار SPSS 23 وارد شد. برای روایی سازه تحلیل عاملی اکتشافی روش تحلیل مولفه های اصلی با چرخش واریماکس استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه از بین 135 راننده، 79 نفر (5/58 درصد) مرد و 56 نفر (5/41 درصد) زن بودند. میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه 31/44 با انحراف معیار22/10. بود . نتایج تحلیل عاملی 17 گویه را در چهار عامل به وضوح از هم متمایز کرد که انسانیت زدایی، توجیه اخلاقی، جابجایی مسئولیت و تحریف پیامدها نامگذاری شد. نتایج تحلیل پایایی با روش آلفای کرونباخ نشان داد که این چهار عامل از ضرایب همسانی درونی مناسبی برخوردارهستند.

     نتیجه گیری

    مقیاس عدم درگیری اخلاقی بعنوان یک ابزار پایا و روا می تواند  همراه با دیگر بررسی های روانشناختی و رفتارهای پرخطر رانندگان بکارگرفته شود و درک ما را از توجیهات اخلاقی، استدلال ورزی و بی مسئولیتی افراد در هنگام رانندگی افزایش دهد.

    کلیدواژگان: مقیاس عدم درگیری اخلاقی، رانندگی تهاجمی، سوانح ترافیکی، روانسنجی
  • مهدی شمسی هوجقان، مسعود بحرینی*، مریم روانی پور، راضیه باقر زاده صفحات 97-107
    مقدمه

    کمبود مهارت های اجتماعی، روابط بین فردی، رشد شخصیت و سازگاری کودک با محیط را تحت تاثیر قرار می دهد. در این میان، مادر، عضوی از خانواده است که موثرترین نقش را در تعیلم و تربیت کودک ایفا می کند. هدف این مطالعه تعیین ارتباط سبک های فرزندپروری مادران با مهارت های اجتماعی دانش آموزان دبستانی شهر بوشهر (1398) بود.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی، 550 نفر از  مادران دانش آموزان دبستان های دولتی و غیر انتفاعی شهر بوشهر که به صورت خوشه ای تصادفی انتخاب شده بودند از نظر سبک های فرزند پروری و مهارت های اجتماعی فرزندان مورد ارزیابی قرارگرفتند. داده ها با استفاده از دو پرسشنامه سبک فرزندپروری بامریند و پرسشنامه مهارت های اجتماعی ماتسون جمع آوری شد. تحلیل داده ها با کمک شاخص های آمار توصیفی و نیز آزمون های آمار استنباطی  آنالیز رگرسیون تک متغیره  و چند متغیره در سطح معنی داری زیر 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد از  بین سه سبک فرزندپروری، سبک فرزندپروری اقتدار منطقی با مهارت اجتماعی رابطه آماری مستقیم و معنی دار داشت (004/0 = P،135/0=β). سطح تحصیلات بالاتر از لیسانس پدر با مهارت اجتماعی کودک ارتباط آماری معکوس و معنی دار داشت(004/0=P ،266/0- =β).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که سبک فرزند پروری مقتدرانه به دلیل اینکه بر پایه حفظ محدویت ها همراه با  اعتدال، تعامل و صمیمیت می باشد منجر به سطوح مناسبی از استقلال و ارتباط دو سویه کودک و والدین می شود. نتایج این مطالعه، می تواند توجه برنامه ریزان و مجریان بهداشت عمومی جامعه و خانواده را به نقش مهمی که سبک فرزندپروری مادران در ارتقای مهارت اجتماعی کودکان دارد به خود جلب نماید .

    کلیدواژگان: سبک فرزند پروری مادران، کودکان دبستانی، مهارت های اجتماعی
|
  • Ebrahim Ahmadzadehaghdam, Parviz Karimisani*, Mahmoud Goudarzi, Omid Moradi Pages 1-13
    Introduction

    Increasing the level of marital disaffection and decreasing marital commitment in couples gradually results in coupleschr('39') involvement in a stressful and frustrating relationship and eventually leads to weakening the marriage. Therefore, this study aimed to determine the couple therapychr('39')s effectiveness with the schema therapy approach to reduce marital disaffection and improve marital commitment in couples referring to counseling centers in Mahabad.

    Methods

    The study was quasi-experimental with the pretest-posttest design, and a follow-up test was conducted with a control group. The study population consisted of all couples who referred to counseling centers in the second half of 2019. To this end, 30 couples with marital problems and conflicts were selected by a purposive sampling method and randomly assigned to the experimental group (15 couples) and control group (15 couples). The data were collected using the Marital Disaffection Scale (MDS) and the Marital Commitment Questionnaire (MCQ), which was performed as the pre-test, post-test, and two-month follow-up. Couples in the experimental group participated in 10 sessions of 2 hours per week, but the control group did not receive this training. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

    The findings indicated that there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of marital disaffection and marital commitment in the pre-test stage (P >0.05), but there was a significant difference between them in terms of both variables of marital disaffection and marital commitment in the post-test stage (P <0.05). In other words, couple therapy by schema therapy approach reduced marital disaffection (F = 76.252) and increased marital commitment (F = 106.096) and their dimensions in couples. This improvement was also maintained in the follow-up phase (marital disaffection (F = 56.565) and marital commitment (F = 104.999).

    Conclusion

    This studychr('39')s results have practical implications for the use of therapeutic intervention programs in which the schema therapy approach was employed to reduce marital problems caused by marital disaffection. Besides, on the basis of the findings of this study, the couple therapy training programs based on schema therapy can be exploited to improve marital commitment.

    Keywords: Couple Therapy, Schema Therapy, Marital Dissatisfaction, Marital Commitment, Couples
  • Zahra Izadabadi, Mohadeseh Balvardi, Zahra Imani-Goghary* Pages 14-24
    Introduction

    Nurses have a key role in providing health services, so promoting their social well-being and life expectancy is associated with improving in job performance. The present study was done with the aim of investigation the effectiveness of mindfulness and metacognition education on social welfare and life expectancy of nurses.

    Methods

    in this quasi-experimental research with pretest and posttest design 60 nurses of Sirjan hospitals Were randomly divided in 3 groups (each group 20 members), consist of: 2 treatment groups (one for education based on mindfulness and another for education based on metacognition) and one control group. Mindfulness training based on social relationships and social skills training with metacognition approach are used for intervention groups. Keys social wellbeing scale and Schneider’s life expectancy questionnaire are used for data gathering before and after educational intervention, data were analyzed by SPSS software using descriptive and analytical statistics. Significance level was set at 0.05.  

    Results

    The mean scores of social welfare dimensions improved in intervention groups after applying mindfulness and metacognition education. The most increase in mindfulness and metacognition groups, was related to social participation and social acceptance subscales, respectively. Analysis of covariance showed that mindfulness and metacognition educations had a positive effect on social welfare and life expectancy of nurses (P<0.05(

    Conclusion

    mindfulness and metacognition educations can produce beneficial effects on social welfare and life expectancy of people who face with high level of stress such as nurses.

    Keywords: life expectancy, social well-being, mindfulness, metacognition, nurses
  • Parisa Abootorabi Kashani*, Sahar Safarzadeh, Fariba Hafezi, Zahra Eftekhar Saadi Pages 25-33
    Background

     Attention Deficit Hyperactivity Disorder means behavioral disorders that begin in childhood and continue into adolescence and even middle age if appropriate therapies are not used. This study aimed to evaluate the effectiveness of dialectical behavior therapy on reducing the symptoms of attention-deficit / hyperactivity disorder and suicidal ideation in adolescents with attention-deficit / hyperactivity disorder.

    Methods

     The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study included all adolescents with attention-deficit / hyperactivity disorder in Tehran in 1398. Using a purposive sampling method, 30 of them were selected and randomly assigned to the experimental and control groups (15 people in each group). The experimental group underwent dialectical behavior therapy (12 sessions of 60 minutes), But the control group did not receive any intervention. Research tools including Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder Questionnaire Connors, Arhad, and Sparrow (1999) and Beck and Steer (1987) Suicidal ideation questionnaires were used. Data were analyzed using analysis of covariance.

    Results

     The mean age of the samples was 16/13 ± 4/12 years. The results showed that dialectical behavior therapy was effective in reducing the symptoms of attention-deficit/hyperactivity disorder and suicidal ideation in adolescents with attention-deficit/hyperactivity disorder.

    Conclusion

     According to the results, this treatment can be used to reduce the symptoms of attention-deficit/hyperactivity disorder and suicidal ideation in adolescents with attention-deficit / hyperactivity disorder and thus help reduce stress in hyperactive people
    According to the results, this treatment can be used to reduce the symptoms of attention-deficit / hyperactivity disorder and suicidal ideation in adolescents with attention-deficit / hyperactivity disorder and thus help reduce stress in hyperactive people.

    Keywords: Dialectical Behavior Therapy, Symptoms of Attention Deficit, Hyperactivity, Suicidal Ideation
  • Hamidreza Pornoshadi, Zahra Moradi, Hasanali Veiskarami*, Fouzieh Parvizian Pages 34-41
    Introduction

    Having a child with autism is a stressful situation for family members, which can lead to a variety of psychological problems in the family members of these children. The aim of this study was to compare decision-making styles, cognitive-emotional regulation and social adjustment in mothers with autistic children and mothers with normal children in Khorramabad.

    Methods

    The present study is a comparative method based on causal method. The statistical population of the present study is all mothers with autistic children and mothers with normal children in the academic year of 2019-2020, whose children are in the age range of 7 to 11 years. The census method and the number of mothers with normal children were selected by random sampling method. The research tools were Scott and Brucechr(chr('39')39chr('39'))s decision-making style questionnaires, Gross and Jenchr(chr('39')39chr('39'))s cognitive-emotional regulation, and Bellchr(chr('39')39chr('39'))s social adjustment questionnaire. Data were analyzed using multivariate and single-variance analysis by SPSS software version 19.

    Results

    Data analysis showed that there is a significant difference between different types of decision-making styles, cognitive-emotional regulation and social adjustment of mothers with autistic children and mothers with normal children (p <0.001).

    Conclusion

    According to the research results, it can be said that mothers with autism have more failures in decision making, emotional regulation and social adjustment than mothers with normal children.

    Keywords: Autism, Cognitive-Emotional Regulation, Social Adjustment, Decision-Making Styles
  • Mahshid Tirgar, Fatemeh Golshani*, Anita Baghdasariasn, Susan Emamipour Pages 42-54
    Introduction

    Body mass index is determined by many factors including genetic predisposition, energy-related behaviors, social processes, and environmental factors. The aim of this study was to model the childchr('39')s body mass index based on maternal body mass index, parental stress, and child screen time with the mediating role of emotion regulation.

    Methods

    This study was a descriptive structural equation. The statistical population of the present study consisted of 7 to 10-year-old students in schools in 4 districts of Tehran in the 1397 academic year. Also, a sample of 460 people was selected using cluster sampling. In this study, the parenting stress questionnaire-short form (PSI-SF) tool of child and adolescent emotional regulation checklist (ERC) was used.

    Results

    Based on the results of path analysis Based on the results of path analysis of maternal body mass index (β = 0.128, P <0.01), parental stress (β = 0.408, P <0.01), screen time Child (β = 0.220, P <0.01), emotional regulation (β = -0.116, P <0.01) as well as excitability (β = 0.137, P <0.01) as They directly predict the childchr('39')s body mass index. The results showed that maternal body mass index, parental stress, and child screen time also indirectly predict child body mass index. Indirect standard coefficients for maternal body mass index (β = 0.099, P <0.01), parental stress (β = 0.059, P <0.01) and child screen time (β = 0.043, 0.01) 0> P) is significant. Also, the results of the model showed that 72.9% of the variance of the childchr('39')s body mass index, 24% of the variance of emotional regulation, and 77.2% of the variance of excitability can be explained using the variables in the model.

    Conclusion

    Considering that people use overeating in stressful situations as an ineffective coping strategy to deal with stressors and regulate their emotions, the identification of these factors will increase the better understanding of behaviors and underlying causes of stress. Appropriate treatment partners can be provided in the field of prevention and treatment of obesity. In addition, by controlling the screen time, parents can prevent childhood obesity by planning active activities.

    Keywords: Body Mass Index, Emotion Regulation, Stress
  • Nahid Shaaban, Mahsa Dehghani, Elahe Rafaati*, Sahar Ghorbani, Omid Amani Pages 55-66
    Introduction

    Patients with generalized anxiety disorder are so involved with possible future concerns that they can hardly live in the present and experience what is happening. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive therapy based on mind-awareness on emotional self-awareness and meta-cognitive beliefs in adolescents with general anxiety disorder.

    Methods

    The present study was a semi-experimental design with pretest and posttest design with control group. The statistical population of the study consisted of all adolescents with general anxiety disorder diagnosis in the city of Tehran in 1397- 1397, and 30 of them were selected through targeted sampling and were assigned to two groups of 15 experimental and control groups. The subjects of the mind-cognitive-based cognitive therapy group received a 120-minute session per week for 8 sessions. The research data were collected before and after the intervention and immediately after the end of the sessions by EQI questionnaire and metacognitive beliefs questionnaire (MCQ-3). Using descriptive statistics (mean and standard deviations) and inferential (Multivariate covariance analysis) and analyzed by SPSS v.23 software.

    Results

    The results of this study showed that the effect of cognitive therapy based on mind-awareness on emotional self-awareness and meta-cognitive components of adolescents with general anxiety disorder was statistically significant (P <0.001).

    Conclusion

    Based on the results of this study, in addition to the statistical significance, the importance of cognitive therapy based on mind-awareness of increasing emotional self-awareness and reducing the severity of metacognitive beliefs in adolescents with anxiety disorder can be emphasized and used as an effective method.

    Keywords: mindfulness-based cognitive therapy, emotional self-awareness, meta-cognitive beliefs, generalized anxiety disorder
  • Mohamad Asgari*, Asgar Choobdary Pages 67-77
    Introduction

    Covid 19 endangers the physical and psychological health of people around the world; It has caused a lot of psychological damage to peoplechr(chr('39')39chr('39'))s mental health. In such a way that the need to control and prevent their severity and continuity of it. The purpose of this study was to analyze the lived experiences of individuals in controlling and preventing the severity and persistence of psychological trauma during the Corona Virus.

    Methods

    This was a qualitative study of interpretive phenomenology. Thirty-one individuals who did not have Covid 19 Virus but were present in the community during quarantine and epidemic stress were selected as the sample by purposive sampling until theoretical saturation. Research data were collected using semi-structured interviews and content analysis method was used to analyze this information.

    Results

    The most important strategies for controlling and preventing the severity and persistence of psychological trauma due to the consequences of Corona Virus, 7 main strategies (strengthening psychological capital, conscious acceptance of reality, emotional control, redefining life, attention to spiritual dimensions, cognitive skills training and health strategies) And 48 executive strategies were extracted and categorized.

    Conclusions

    The lived experiences of the participants of this study showed that the prevalence of Covid 19 dimensions of mental health strongly affects people and to prevent and control the damage caused by it can use various strategies and in severe cases effective psychological interventions.

    Keywords: Corona Virus, Lived Experiences, Psychological Effects, Phenomenological Study
  • Mohammad Moradi Baglooei, Hossein Javdani, Saeid Shahsavari Pages 78-86
    Introduction

    Family members of psychiatric patients often experience disabilities and experiences of distress, anxiety, depression, and economic problems. The purpose of this study was to determine the effect of group educational interventions on the anxiety of primary caregivers of patients with type I bipolar disorder for the first time.

    Methods

    The present study was a clinical trial with a control group using a convenience sampling method and was randomly divided into two equal experimental (n = 32) and control (n = 32) groups. eligibility for data collection two demographic and beck anxiety questionnaires was used in two stages including pre-intervention and post-intervention and both groups were asked to attend a meeting. completing the post-test (beck anxiety inventory) in a group. during the eight sessions, they received group-based psychosocial interventions and the control group received no intervention after the pre-test. spss software version 20 and p-value <0.05 were used for data analysis.

    Results

    The mean anxiety level in the experimental group in the pre-test was 37.44 with a standard deviation of 11.76 and in the control group was 29.53 with the standard deviation of 8.89.the mean level of anxiety in the experimental group at post-test was 12.22 with the standard deviation of 7.84 and in the control group was 28.41 with standard deviation of 9.10. the mean level of anxiety in the experimental group was 6.69 with a standard deviation of 4.81 and in the control group was 27.31 with a standard deviation of 9.44.

    Conclusion

    The designed group psychoeducational intervention used in this study has been able to produce favorable changes in carerschr('39') awareness about caring for patients with type I bipolar disorder and thereby reduce their anxiety.

    Keywords: Anxiety, Bipolar disorder, Family psycho education
  • Fatemeh Sadeghnejad, Anahita Khodabakhshi-Koolaee* Pages 87-96
    Introduction

    Comparing aggressive behavior in everyday life and driving context shows that driving can increase the aggressive manner. This anger and rage leading to serious harm for oneself or other people, in addition it can sometimes causing immoral and obscene behavior. This issue that “why good people do bad, inhuman and unethical things without feeling guilty” discussed in bandura’s moral disengagement mechanism theory. The purpose of this study was to measure psychometric of aggressive driving moral disengagement scale. 

    Methods

    The method of this cross-sectional research was descriptive-correlational. In this study, firstly we prepared a questionnaire in 32 items about moral disengagement on driving. And after reviewing the face and content validity by familiar experts to subject, it was reduced to 24 items. Its reliability was also confirmed in a small group of drivers (a=0.89). To examine the structure validity, 135 drivers completed the questionnaire in online way in Tehran in 2020. Finally, the data was entered in SPSS 23 software. For the structure validity was applied the exploratory factor analysis with principal component analysis (PCA) method with Varimax rotation.

    Results

    In all 135 drivers who participated, 79 (58.5%) of them were male and 56 (41.5%) were female. The mean age of the drivers was 44.31. Factor analysis clearly distinguished 17 items in four factors, namely: dehumanization, moral justification, shifting responsibility, and distorting outcomes. The results of reliability analysis with Cronbachchr(chr('39')39chr('39'))s alpha method showed that these four factors have a good coefficient of internal consistency.

    Conclusion

    The driving moral disengagement scale.as a reliable and valid tool can be used with other psychological studies and high-risk behaviors of drivers’ reviews. These studies can increase our understanding of moral justifications, attribution of bad behavior and irresponsibility while driving.

    Keywords: driving moral disengagement scale, aggressive driving, traffic accident, psychometric
  • Mahdi Shamsi Houjgan, Masoud Bahreini*, Maryam Ravanipour, Razieh Bagherzadeh Pages 97-107
    Backgrounds

    Lack of social skills affects interpersonal relationships, personality development and adaptation of the child to the environment. Meanwhile, the mother is a member of the family that plays the most effective role in educating the child. The aim of this study was to determine the relationship between motherschr(chr('39')39chr('39')) parenting styles and social skills of primary school pupils in Bushehr (1398).

    Method

    In this cross-sectional study, 550 mothers of students from 16 public and non-profit primary schools in Bushehr were randomly selected by cluster sampling method. Data were collected using Bamrind Parenting Style Questionnaires and Matson Social Skills Questionnaire. Data analysis was performed with the help of descriptive statistics and inferential statistics tests of univariate and multivariate regression analysis at a significance level below 0.05.

    Results

    The results showed that among the three parenting styles, authoritative parenting style had a direct and significant relationship with social skills (P = 0.004, β = 0.135). The level of education (the fatherchr(chr('39')39chr('39'))s academic degree) had a significant reverse relationship with the childchr(chr('39')39chr('39'))s social skills (P = 0.004, β = -0.266).

    Conclusion

    The results of this study showed that authoritative parenting style, because it is based on maintaining limitations with moderation, interaction and intimacy, leads to appropriate levels of independence and two-way communication between the child and parents. The results of this study can draw the attention of community and family public health planners and implementers to the important role that motherschr(chr('39')39chr('39')) parenting style has in promoting childrenchr(chr('39')39chr('39'))s social skills.

    Keywords: Children, Parenting style, Pupils, Social skills