فهرست مطالب

مجله مدیریت اراضی
سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یعقوب حسینی*، مجید عسکری سیاهویی، جهانشاه صالح صفحات 129-140
    اهمیت و جایگاه اقتصادی مرکبات در دنیا و همچنین عوامل تاثیر گذار بر تولید آن باعث شده مرکبات از اهمیت خاصی برخوردار گردد. عارضه زوال مرکبات از عامل های مهم خسارت زا در مرکبات بوده که منجر به غیر اقتصادی شدن و یا از بین رفتن باغ های مرکبات زیادی در جنوب کشور شده است. . هنوز علت اصلی این عارضه به خوبی شناخته شده نیست ولی به نظر می رسد مجموعه ای از تنش های محیطی و تنش های زنده که بسته به منطقه مورد ابتلا می تواند متفاوت باشد، به عنوان علل این عارضه قابل ذکر است.  فارغ از علل اصلی این عارضه، آنچه مسلم است این که در همه درختان دچار این عارضه بخش عمده ای از ریشه ها، بویژه ریشه های مویین (تارهای کشنده) که مسیول جذب آب و مواد غذایی از خاک هستند، از  بین می روند. با مراجعه به سوابق علمی، بررسی های میدانی، آزمایش های مشاهده ای و تجربیات کارشناسی نویسندگان، راهکارهایی برای پیشگیری و یا تعدیل عارضه زوال مرکبات پیشنهاد شده است. از مهمترین این راهکارها می توان به اعمال مدیریت صحیح آبیاری، تغذیه مناسب درختان، کاهش تنشهای محیطی، رعایت بهداشت باغ و انجام عملیات به باغی اشاره کرد. اگرچه ممکن است انجام برخی از راهکارهای ذکر شده  مانند کنترل و تعدیل شرایط محیطی  به راحتی امکان پذیر نباشد، اما بیشتر راهکارهای پیشنهادی مانند مدیریت صحیح آبیاری، مدیریت مناسب تغذیه درختان، رعایت بهداشت باغ و انجام عملیات به باغی می تواند به سهولت توسط باغداران اجرایی شوند.
    کلیدواژگان: تغذیه گیاه، زوال مرکبات، مدیریت
  • کامران میرزاشاهی*، سید علی غفاری نژاد صفحات 141-154
    بحران جهانی ناشی از کمبود مواد غذایی و افزایش قیمت آن در سال های اخیر به ویژه در سال 2008، در برخی از کشورها، ضرورت اتخاذ راهکارهایی به منظور تامین امنیت غذایی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه را باعث شده است. اینها همه در شرایطی است که همزمان با رشد جمعیت و کاهش اراضی قابل کشت، تقاضا برای غذا و آب افزایش می یابد. پیش بینی می شود تا سال 2050، جمعیت دنیا به 2/9 میلیارد نفر و ایران نیز در سال مذکور جزو 20 کشور اول پر جمعیت جهان باشد. همچنین، مطابق گزارش فایو به منظور تامین مواد غذایی مردم جهان در سال2050، نیاز است تا تولید محصولات طی این مدت حدود 70 درصد افزایش یابد؛ و نیز بنا به بررسی ها بیش از 60 درصد مردم آسیا (به ویژه در جنوب و جنوب غرب) و یک چهارم جمعیت افریقا از سوء تغذیه رنج می برند. این مقاله با استفاده از بررسی منابع به مطالعه مدیریت پایدار اراضی و برخی مولفه های آن از جمله به کارگیری کشاورزی حفاظتی، استفاده از تناوب زراعی صحیح و مدیریت ماده آلی خاک، به عنوان یک پایه اساسی از تولید کشاورزی و امنیت غذایی پرداخته است.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری اراضی، تولید پایدار، جمعیت، مواد غذایی
  • نصرت الله نجفی* صفحات 155-179

    فسفر یکی از عناصر غذایی پرمصرف مورد نیاز گیاهان است و کمبود آن در بسیاری از خاک های کشاورزی جهان وجود دارد. برای درمان کمبود فسفر از کودهای فسفر استفاده می شود که کارایی مصرف آن ها کم بوده و پدیده غنی شدن آب ها و آلودگی محیط زیست را نیز به طور گسترده ایجاد کرده است. ازطرف دیگر، کودهای فسفر از ذخایر محدود و تجدیدناپذیر سنگ فسفات تولید می شوند که با گذشت زمان مقدار آن کم شده و قیمت آن گران تر می شود. این در حالی است که نیاز به مصرف کودهای فسفر برای تامین غذای مورد نیاز جمعیت در حال رشد جهان زیاد می شود. بنابراین، مدیریت کودهای فسفر یک عامل کلیدی در تولید محصولات کشاورزی است. برای بهبود کارایی مصرف فسفر و رشد گیاهان و کاهش مخاطرات محیط زیست، استفاده از کودهای کندرها و با رهایش کنترل شده فسفر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. کود کندرها یا با رهایش کنترل شده به کودی گفته می شود که سرعت حل شدن آن در آب کم تر از کودهای محلول در آب رایج بوده و مدت طولانی تری عناصر غذایی را به ریشه گیاهان عرضه می کند. برخلاف کود کندرها، کود با رهایش کنترل شده طوری ساخته می شود که سرعت، مدت و الگوی رهایش عنصر غذایی خوب کنترل شده باشد. برای تهیه کودهای کندرها یا با رهایش کنترل شده از چندین روش استفاده می شود: (1) استفاده از مواد پوشش دهنده: این مواد به چند گروه تقسیم می شوند: 1- پلیمرها (شامل پلیمرهای زیست تخریب پذیر مانند کیتوسان، پلیمرهای ابرجاذب آب، کوپلیمرهای پلی وینیلیدن کلراید، پلی اولفین ها، پلی اورتان ها، رزین های اوره-فرمالدیید، پلی استرها و رزین های آلکید)، 2- گوگرد، 3- گوگرد-پلیمر، 4- اسیدهای آلی، 5- روغن پارافین، 6- رس ها، 7- خاکستر بادی؛ (2) تهیه کودهای کندرها از موادی با حل پذیری کم یا سرعت معدنی شدن کم، (3) تبدیل سنگ فسفات به کود کندرها با روش های مختلف مانند اسیدی کردن جزیی و استفاده از ریزجانداران حل کننده فسفات، (4) تولید کودهای کندرهای فسفر با استفاده از فناوری نانو، (5) تولید کودهای کندرهای فسفر از هیدروکسیدهای دوگانه لایه ای، بیوچار و هیدروچار بارگذاری شده با فسفات، (6) تهیه کود کندرهای فسفر از خاکستر بادی. در این مقاله روش های تهیه کودهای کندرهای فسفر و اثرهای آن ها بر کارایی مصرف فسفر و رشد گیاهان مختلف شرح داده می شود. به طور کلی، با مصرف کودهای کندرها یا با رهایش کنترل شده فسفر در خاک های کشاورزی، کارایی مصرف فسفر و رشد گیاهان بهبود می یابد.

    کلیدواژگان: فسفر، فناوری نانو، کارایی مصرف، کود کندرها
  • حسین اسماعیل نسب* صفحات 181-195
    حراست و حفاظت از ذخایر زیست محیطی و تولید غذای سالم و ارگانیک برای تحقق امنیت غذایی ، از موضوعات مهمی است که در برنامه های توسعه ایران همواره مورد توجه قرار گرفته است. وجود دستگاه های دولتی و متولی متعدد، چالش های حقوقی برای تکمیل و تحقق اهداف توسعه و رشد اقتصادی را طی سالیان اخیر موجب شده است، تا قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی در اجرا با چالش های حقوقی و بعضا تعارضاتی با سایر قوانین روبرو باشد. این قانون علیرغم اصلاح در سال 1385، باز هم نیازمند اصلاح و تغییر اساسی در مسایلی همچون؛ نوع مجازات مجرمین؛ چگونگی اعاده وضعیت زمین های قلع و قمع شده و انتخاب حافظ امین در زمان اجرای آرای قطعیت یافته می باشد. لذا در این نوشتار، به بررسی چالش های حقوقی و موازی کاری های دستگاه های گوناگون دولتی در این زمینه به شیوه توصیفی-تحلیلی پرداخته ایم و باور بر  این است که، برای حل چالش های حقوقی و تعارض های بی پایان و موازی کاری های صلاحیتی میان دستگاه های عمومی، اتخاذ رویکردی جدید با ادغام قوانین بسیار پراکنده و گوناگون در یک قانون جامع ومنسجم و اعطای اختیارات یکپارچه به یک نهاد یا سازمان مستقل برای تصمیم گیری و پیگیری جرایم تغییر کاربری در خارج از حوزه شهرها و روستاها ضروری است تا شاهد کاهش تغییر کاربری های غیرمجاز و پیگیری قضایی متناسب با مجرمان در کشور باشیم.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری، قانون، جرم، زراعی و باغی
  • مراد میرزایی*، رایحه میرخانی، منوچهر گرجی اناری، مهدی شرفا صفحات 197-211

    انتشار گازهای گلخانه ای دی اکسید کربن (CO2)، نیتروز اکساید (N2O) و متان (CH4) به آتمسفر و اثرات آن ها بر تغییر اقلیم یکی از بزرگترین نگرانی های امروزی است. فعالیت های کشاورزی به دلیل تاثیر قابل توجه بر پویایی کربن و نیتروژن، دارای اثرات مستقیم و غیرمستقیم بر انتشار گازهای گلخانه ای از خاک می باشد. نیتروز اکساید گاز گلخانه ای قوی بوده و پتانسیل گرمایش جهانی آن 298 برابر بیشتر از دی اکسید کربن است. بیشترین میزان انتشار نیتروز اکساید مربوط به فعالیت های کشاورزی بوده و به طور عمده از طریق فرآیندهای نیترات سازی و نیترات زدایی در خاک ها اتفاق می افتد. عوامل مختلف زیست محیطی و مدیریتی تاثیر قابل توجه بر تشکیل و انتشار این گاز گلخانه ای دارند. این مقاله مروری، قابلیت روش های مختلف مدیریت زراعی را برای کاهش انتشار نیتروزاکساید از خاک های کشاورزی ارزیابی می کند. مدیریت صحیح بقایای گیاهی، بکارگیری روش های نوین خاک ورزی حفاظتی و آبیاری و همین طور گنجاندن محصولات لگوم در تناوب از جمله راهکارهای موثر در کاهش انتشار نیتروز اکساید هستند. همچنین بهبود کارایی مصرف نیتروژن با استفاده از بازدارنده های نیترات سازی، اوره آز و کودهای آهسته رهش منجر به کاهش تشکیل و انتشار این گاز می گردد. تشخیص منشا انتشار نیتروز اکساید با استفاده از فناوری های نوین نیز اهمیت قابل ملاحظه ای در انتخاب و اجرای عملیات زراعی مطلوب و در نتیجه جلوگیری از انتشار بیشتر این گاز گلخانه ای دارد. بنابراین با توجه به پتانسیل قابل توجه مدیریت صحیح زراعی در کاهش انتشار این گاز، بکارگیری و عملیاتی نمودن هر یک از راهکارهای مدیریتی ارایه شده در این مقاله می تواند سهم قابل توجهی در کاهش انتشار گاز گلخانه ای نیتروزاکساید از خاک و در نتیجه جلوگیری از پدیده تغییر اقلیم و گرمایش جهانی و همچنین افزایش تولید پایدار محصولات کشاورزی به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، کشاورزی، گرمایش جهانی، نیترات زدایی، نیترات سازی
  • عزیز مجیدی* صفحات 213-224
    روش مصرف کود پتاسیم، تاثیر زیادی بر کارایی آن در اراضی با ظرفیت بالای تثبیت پتاسیم دارد. برای بررسی تاثیر مصرف سرک پتاسیم در زراعت گندم آبی، آزمایشی در دو شرایط مزرعه ای و آزمایشگاهی اجرا شد. آزمایش مزرعه ای، در مزارع گندم استان آذربایجان غربی با مقدار پتاسیم قابل جذب کمتر از سطح بحرانی (250 mg.kg-1)، به مدت سه سال (92-1389) و در قالب بلوک های کامل تصادفی شامل سه تیمار (شاهد، مصرف سرک 100 و 200 کیلوگرم پتاسیم کلرید در هکتار) و در چهار تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که مصرف سرک پتاسیم کلرید بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه گندم تاثیر معناداری نداشت. تیمارهای پتاسیم  بر غلظت و جذب پتاسیم دردانه و کلش تاثیر معناداری نداشتند. در تیمارهای مذکور، درصد بازیابی ظاهری پتاسیم کمتر از 7% برآورد شد. مصرف سرک پتاسیم، قابلیت جذب پتاسیم خاک را پس از برداشت محصول، به طور کاملا معناداری افزایش داد. بررسی های آزمایشگاهی نشان داد که بیش از 90% پتاسیم مصرفی در شش سانتی متری بخش فوقانی خاک تجمع یافته و به قسمت های زیرین منتقل نشد. میزان تثبیت پتاسیم در محدوده 5/54-5/45 درصد بود و به طور متوسط در حدود نیمی از پتاسیم مصرفی در خاک تثبیت گردید. به طورکلی، نتایج این تحقیق نشان داد که فرآیندهای جذب و تثبیت پتاسیم در لایه سطحی خاک، مانع نفوذ آن از لایه سطحی به منطقه توسعه ریشه شده و علیرغم حاکمیت کمبود پتاسیم در خاک مزرعه، مصرف سرک آن در خاک های متوسط بافت با ظرفیت تثبیت بالا، فاقد کارایی لازم برای تامین نیاز گندم به پتاسیم بود.
    کلیدواژگان: بازیابی ظاهری، تثبیت پتاسیم، گندم، نفوذ عمقی
  • محمود عرب خدری*، حمزه نور، علی اکبر عباسی صفحات 225-237

    اندازه گیری و ارزیابی داده های فرسایش خاک و تولید رسوب در مقیاس های زمانی و مکانی مختلف، به منظور پیشرفت دانش فرسایش خاک، ارزیابی مدل ها و طراحی آزمایش های فرسایش خاک حیاتی است. تغییرات زمانی بسیار زیاد فرسایش و رسوبدهی به ویژه در آبخیزهای کوچک، لحاظ تمهیدات فنی ویژه در اندازه گیری آن ها را ضروری می سازد به طوری که بتوان داده های مورد نظر را به درستی ثبت کرد. در این راستا، مقاله حاضر با هدف تبیین نکات فنی و ملاحظات در اندازه گیری رسوب دهی حوزه های آبخیز تحقیقاتی کوچک طرح ریزی شده است. بررسی سوابق موجود دلالت بر نقش رویدادهای حداکثر در رسوبدهی حوزه های آبخیز دارد. به گونه ای که یک واقعه حداکثری (با دوره بازگشت بالا) به تنهایی می تواند میانگین داده ها را تغییر دهد. بنابراین برایرسیدن به یک میانگین قابل اعتماد از رسوب دهی در شرایط طبیعی،جمع آوریداده های طولانی مدت ضرورت دارد. برای اندازه گیری رسوب معلق ابتدا نمونه بردار مخصوص رسوب معلق از جریان های موقتی مشتمل بر دو نوع ساده و خودکار، و تقسیم کننده جریان معرفی شده است. سپس ضرورت ساخت مخازن بتنی و بندهای رسوبگیر در خروجی آبخیزهای آزمایشی تبیین و روش های مختلف رسوب سنجی برای اندازه گیری بار کل (مجموع بار کف و معلق) تشریح شده اند.

    کلیدواژگان: حوزه آبخیز آزمایشی، اندازه گیری رسوب، رویدادهای حداکثر
  • ابراهیم یوسفی مبرهن*، کریم سلیمانی، قربان وهاب زاده صفحات 239-251

    حوضه شهری دامغان در سال های اخیر دچار تحولات زیادی ازجمله افزایش شدیدجمعیت شهرنشین،گسترش فیزیکی سکونت گاه های شهری و روستایی،از بین رفتن فضای های سبز و تبدیل آن به کاربری های مسکونی شده است که این امر منجر به سیلاب و آب گرفتگی متعدد در محدوده شهری شده است. تغییرات کاربری اراضی در اثر فعالیت های انسانی یکی از موضوعات مهم در برنامه ریزی منطقه ای و توسعه ای می باشد. با توجه به مزیت ها و قابلیت هایی که داده های ماهواره ای دارند، این تکنولوژی می تواند کمک شایانی به شناسایی و کشف این تغییرات نماید. لذا جهت آشکارسازی تغییرات کاربری اراضی از تصاویر سال 2003 سنجنده ETM+  و 2015 سنجده OLI ماهواره ای لندست و برای محاسبه وضعیت آب گرفتگی حوضه شهری دامغان از روش USISM استفاده شده است. ارزیابی ها نشان داد که صحت کلی و ضریب کاپای نقشه طبقه بندی شده ETM+به ترتیب 75 و 0.67 درصد و OLI برابر 80 و 0.74 درصد می باشد. نتایج مشخص کرد که بسیاری از اراضی فضای سبز به اراضی مسکونی و تجاری تبدیل شده اند، به گونه ای که بر وسعت اراضی مسکونی و تجاری طی 12 سال 28 درصد افزوده شده است. همچنین وسعت اراضی کشاورزی افزایش و وسعت مناطق بایر کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: روش شبیه سازی رگبار-آبگرفتگی شهری، داده های ماهواره ای، فرورفتگی، تغییرات کاربری اراضی
|
  • Yaaghoob Hosseini *, Majid Askari Syahooaee, Jahanshah Saleh Pages 129-140
    Citrus fruits are of special economic importance; hence, the factors affecting their production need special attention. The citrus decline disorder is the cause of serious losses to the citrus industry due to the economic failure or total degradation of citrus orchards in the south of Iran. Even though the causal agents of the disorder in these regions are not yet fully known, a combination of environmental stresses and biological agents, depending on the affected region, seem to play roles in the spread of the disorder. Whatever the major causal agents, it is well established that the affected trees lose their hairy roots that are responsible for water and nutrient uptake. Drawing upon literature reports, field investigations, observational experiments, and the past experience of the present authors, the present paper proposes a number of remedial and preventive practices to mitigate, or even eradicate, the citrus decline disorder. Some of the most important strategies proposed include well managed irrigation regimes, timely application of proper fertilizers, reducing environmental stresses, orchard sanitation, and proper horticultural practices. Although such recommended practices as reducing environmental stresses may not be easily applicable under certain conditions, most seem readily practical.
    Keywords: Citrus decline, Citrus Management, Plant nutrition
  • Kamran Mirzashahi *, Seyed Ali Ghaffari Nejad Pages 141-154
    The global food crisis due to the plunging production and rising prices in recent years, particularly in 2008, calls for solutions to ensure food security in most developing countries. The situation is worsened by the rising demands for food and water as consequences of the population explosion and cropland decline in these countries. By 2050, the world population is projected to rise to 9.2 billion and Iran will be one of the top 20 most populated countries in the world. According to a FAO report, agricultural production must be increased by about 70% during the years running up to 2050 in order to meet the projected food requirements. Finally, study has shown that more than 60% of the present population in Asia (particularly in South and South-West Asia) and a quarter of the African population suffer from malnutrition. The present paper explores the literature on sustainable land management and some of its components such as conservation agriculture, proper crop rotation, and proper management of soil organic content as the cornerstones of agricultural production toward food security.
    Keywords: food, Land use change, population, sustainable production
  • Nosratollah Najafi * Pages 155-179

    Phosphorus (P) is a macronutrient of high consumption required by plants. Most agricultural soils around the world are poor in phosphorus and P fertilizers are used as a remedy. Not only are the fertilizers low in use efficiency but their application has also exacerbated the eutrophication of water bodies and the associated environmental pollution. This is while P fertilizers are extracted from the finite and non-renewable phosphate rock reserves, causing their rising prices over time as more P fertilizers will be needed to produce more food for the growing global population. P fertilizer management is, therefore, a key parameter in agricultural production. This is why a lot of attention has been recently paid to the application of sustained/controlled-release P fertilizers (SRF/CRF) in order to improve upon P use efficiency and plant growth at reduced environmental costs. The designation SRF/CRF is due to the lower water solubility of such fertilizers compared to conventional ones so that nutrients are supplied to plant roots over longer periods of time. Unlike SRFs, CRFs are characterized by well-controlled nutrient release rate, pattern, and duration. The methods used to manufacture P SRF include: 1) Coating the fertilizer with such materials as: a) polymers (including biodegradable polymers like chitosan, water-superabsorbent polymers, PVDC copolymers, polyolefins, polyurethanes, urea-formaldehyde resins, polyesters, and alkyd resins), b) sulfur, c) sulfur-polymers, d) organic acids, e) paraffin, f) clays, and g) fly ash; 2) Preparing SRFs from materials with a low solubility or a low mineralization rate; 3) Conversion of phosphate rock into P SRF using such different methods as partial acidification and phosphate solubilizing microorganisms; 4) Manufacturing P SRFs via nanotechnology-based techniques; 5) Producing P SRFs using phosphate-loaded layered double hydroxides, biochar, and hydrsochar; and 6) Using fly ash to manufacture SRF. The present article examines these methods and the effects of each on P use efficiency and the growth of different plants. It is generally concluded that P SRFs or CRFs improve P use efficiency and plant growth.

    Keywords: Nanotechnology, Phosphorus, Slow-release fertilizer, use efficiency
  • Hossein Esmaeilnasab * Pages 181-195
    Environmental protection and natural resource conservation aimed at ensuring food security through healthy, organic food production form major items of Iran's development plans. The involvement of too many public agencies and authoritative sources has over recent years led to legal challenges hindering the realization of development and economic goals. This situation has, in turn, caused the Farm and Garden Land Conservation Act to face not only legal challenges in its implementation but, in certain cases, to conflicts with other laws. Despite its amendment in 2006, the law still requires substantial modifications and radical revisions in such areas as punitive measures for violation of law or methods to restore degraded or encroached land, and selection of trustees to carry out legal verdicts when they are approved for implementation. The present descriptive-analytical study explores the legal challenges facing the above Act and the duplicate roles and interventions by multiple government bodies. It is maintained that, as an attempt to resolve the mentioned challenges, conflicts, and parallel work, it is necessary to adopt a new approach that integrates the highly dispersed and diverse laws into a unit hole and one that grants authority to an independent institution or agency to make decisions about and to carry out law enforcement outside the urban and rural legislative units. These provisions are expected to reduce illegal land use changes and to witness proper law enforcement across the state.
    Keywords: : Land use change, Law, Crime, Farm & garden land
  • Morad Mirzaei *, Rayehe Mirkhani, Manouchehr Gorji Anari, Mehdi Shorafa Pages 197-211

    A major concern in our modern world is the emission of the greenhouse gases carbon dioxide (CO2), nitrous oxide (N2O), and methane (CH4) into the atmosphere and their effects on climate change. Due to their significant impacts on carbon and nitrogen dynamics, agricultural activities have both direct and indirect effects on soil greenhouse emissions. Nitrous oxide is a potent greenhouse gas with a global warming potential of 298 times that of carbon dioxide. Most N2O emissions are agriculturally-induced, occurring due to nitrification and denitrification processes in soils and strongly affected by various environmental and soil management factors. The present review paper attempts to evaluate the capability of different agronomic management practices in mitigating nitrous oxide (N2O) emissions from agricultural soils. Proper management of crop residues, application of new methods of conservation tillage and irrigation techniques, and inclusion of legume crops in crop rotation programs are reportedly among the measures effective in reducing nitrous oxide emissions. Moreover, the use of nitrification and urease inhibitors as well as sustained-release fertilizers to improve nitrogen use efficiency might lead to reduced nitrous oxide formation and emission. From a different perspective, the use of novel technologies to identify the sources of nitrous oxide is of great importance in the selection and application of proper farm operations aimed at preventing further greenhouse emissions. It is expected that the agronomic management strategies proposed herein might have significant contributions to reducing nitrous oxide emission from soils, abating or preventing global climate change and the associated global warming, and achieving sustainable agricultural production.

    Keywords: agriculture, Climate change, Denitrification, global warming, Nitrification
  • Aziz Majidi * Pages 213-224
    The method potassium (K) fertilizer is applied in agricultural soils with a high K fixation capacity has a considerable effect on its use efficiency. To determine the effects of K fertilizer topdressing on irrigated wheat (Triticum aestium L.), experiments were performed during the years 2010, 2011, and 2013 under both field and experimental conditions in West Azerbaijan Province characterized by loamy soils as the dominant soil series with available K (Kava.) levels below 250 mg kg-1 (critical level). The experiments were arranged in a randomized complete block design with three treatments and four replications. Wheat was grown in early spring with varying topdressing K fertilizer levels (control, 100, and 200 kg ha−1 KCl) applied at the stem elongation stage. The results indicated that K fertilizer had no significant effects on either grain yield or its components. K concentration and uptake by the grain and straw were not affected by the treatments in which apparent K recoveries were measured below 7%. In contrast, soil Kava was significantly affected by K topdressing application. Lab tests revealed that more than 90% of the applied K fertilizer accumulated in the first six cm of the topsoil without being transferred to subsoil layers. A K fixation capacity of 45.5–54.5% with an average value of 51% was recorded for the soils in the region. Finally, it was concluded that both K sorption and fixation phenomena prevented K transfer from the surface layer to the plant root zone in the soils studied; hence, K topdressing in similar loamy soils would not be effective in meeting wheat K requirements.
    Keywords: Apparent recovery, Deep penetration, Potassium fixation, Wheat
  • Mahmood Arabkhedri *, Hamzeh Noor, AliAkbar Abbasi Pages 225-237

    Soil erosion and sedimentation measurements and evaluation of the temporal and spatial data thus obtained are crucial for advancing the knowledge on soil erosion, evaluating relevant models, and designing soil erosion experiments. Extensive temporal changes in erosion and sediment yields, particularly in small watersheds, require special technical provisions to ensure accurate records. Based on the existing records, maximum events, or even a single one (with a high return period), play an important role in altering average sediment yields in river basins. It is, therefore, necessary to collect long-term data in order to derive a reliable average value for sediment yield under natural conditions. The present paper explores such technical considerations in measuring sediment yields in small experimental watersheds. For this purpose, two simple and automatic sediment samplers and a flow divider are introduced for measuring suspended sediments. It is also shown that concrete tanks and small reservoir dams need to be constructed at the outlets of the experimental watersheds. Finally, different methods used for measuring total load (including bed and suspended loads) are described.

    Keywords: Experimental watershed, sediment measurement, Maximum event
  • Ebrahim Yousefi Mobarhan *, Karim Solaimani, Ghorban Vahabzadeh Pages 239-251

    Land use change due to human activities is one of the most important issues in regional planning and development. Damghan urban basin has in recent years undergone many changes of the sort, including intensely increased urban population, physical expansion of urban and rural settlements, and disappearance of green spaces converted into residential areas. These changes have resulted in many flooding and inundation events within the urban area. The satellite technology can be exploited to identify such changes and the areas affected. For the purposes of this study, use was made of the ETM+ images of 2003 and the OLI images of 2015 obtained from Landsat to calculate the inundation conditions in Damghan urban basin using the USISM method. The ETM+ results showed a kappa coefficient of 75% and an overall accuracy of 0.67% while those of OLI images were 80% and 0.74%, respectively. The images revealed that green spaces had been converted to residential and commercial sites at a rate of 28% in 12 years. Meanwhile, agricultural land was found to have increased during the same period but barren lands to have decreased.

    Keywords: Urban watershed, USISM, satellite data, depression, Land use change