فهرست مطالب

نشریه گردشگری فرهنگ
پیاپی 3 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه نیازخانی، زهرا نادعلی پور*، ناصرالدین غراب صفحات 5-20
    زیست شبانه شهری، اگرچه موضوعی است که مدت ها در بحث مدیریت شهری مطرح بوده و تحقیقات متعددی پیرامون آن صورت گرفته است، اما این مفهوم به تازگی و در سال های اخیر، توجه برنامه ریزان و پژوهشگران داخلی را به خود جلب کرده است. این موضوع در ایران، نیازمند جلب توجه محققان به انجام مطالعات عمیق و تحقیقات گسترده جهت آگاهی بخشی بیشتر در ارتباط با پدیده زیست شبانه شهرها از منظر اثرگذاری بر جنبه های مختلف زندگی شهروندان است. لذا این پژوهش به دنبال شناسایی جنبه های اجتماعی- فرهنگی زیست شبانه در شهر تهران از دیدگاه ذی نفعان است. در این پژوهش از مصاحبه استفاده شده و جامعه تحقیق در قالب سه گروه شهروندان، کسبه و کارشناسان تقسیم بندی و مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام شد. سپس با استفاده از روش تحلیل تفسیری، متنها مورد واکاوی و تحلیل قرار گرفت. در پایان، مقوله ها در ذیل متغیرهایی همچون بهره مندان، جنبه های مثبت و منفی، ویژگی ها، جاذبه ها و دافعه های فردی و اجتماعی آشکار شده و مورد تبیین قرار گرفتند. جنبه های مثبت و منفی شناسایی شده و آشکار شد که شهروندان و کسبه نسبت به پدیده زیست شبانه جاذبه ها و دافعه هایی دارند اما در مجموع نسبت به آن خوش بین هستند. همچنین با توجه به ویژگی های جمعیت شناختی، گروه های مختلفی از شرکت کنندگان قابل شناسایی هستند.
    کلیدواژگان: زیست ‎شبانه، جنبه های اجتماعی- فرهنگی، محیط شهری، تهران
  • نرگس وزین*، احمدرضا شیخی صفحات 21-28

    صنعت گردشگری بر مبنای ارتباطات انسان ها با فرهنگ های متفاوت در بستر مقاصد گردشگری جریان داشته و این ارتباطات گردشگران با فرهنگ های متفاوت، تاثیرات مثبت و منفی متعددی در پی خواهد داشت. بر این اساس هدف پژوهش حاضر شناخت مهمترین اثرات توسعه گردشگری بر فرهنگ مقاصد گردشگری، در سطح جامعه محلی و ملی است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است و برای جمع آوری اطلاعات از روش میدانی (پرسشنامه) استفاده شده است. جامعه نمونه 50 نفر از خبرگان میان رشته ای در حوزه فرهنگ و گردشگری بوده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و Excel استفاده شده است. یافته ها نشان می دهند توسعه گردشگری پیامدهای فرهنگی مثبت و منفی متعددی بر جامعه مقصد گردشگری در سطح محلی و ملی دارد. تاثیرات مثبت گردشگری در سطح جامعه محلی بر شاخص های احیای سنت ها و مراسم بومی، حفاظت از مکان های تاریخی و باستانی و آشنایی با آداب و رسوم فرهنگ های مختلف است و چنانچه توسعه گردشگری بدون برنامه ریزی دقیق جریان پیدا کند، مخرب بوده و باعث توسعه رفتار تجملی و کالایی شدن فرهنگ در سطح اجتماعات محلی می شود. همچنین توسعه گردشگری در سطح ملی نیز نتایجی از قبیل تقویت غرور ملی و تفاهم فرهنگی با سایر ملل در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: گردشگری، پیامدهای فرهنگی، جوامع محلی، سطح ملی
  • پریچهر صابونچی* صفحات 29-36
    کاخ شاخصه تمدن و قدرت یک حکومت و عنصری اثرگذار بر ساختار شهر و جنبه های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی ادوار تاریخی است. امروزه گردشگری کاخ نه فقط با هدف مشاهده یک کالبد تاریخی بلکه به عنوان عنصری معنادار از جنبه نمادین تفکرات و باورهای گروه های قدرت صورت می گیرد. عدم توفیق رویکردهای جزءگرایانه برای دست یابی به جوهره اصلی فرهنگ در گردشگری کاخ نیاز به اتخاذ رویکردهای کل نگر برای درک هویت این بنا دارد. هدف از این نوشتار تبیین مفهوم کاخ و بررسی چگونگی گذر از رویکردهای جزءنگر به نگرش های کل نگر در گردشگری کاخ هاست. بدین منظور شیوه تحلیل محتوای کاخ های ایرانی و نمونه موردی قصر قاجار تهران با دو نگرش توصیفی و تبیینی و روش بررسی تحولات تاریخی به کار گرفته شده است. بر اساس یافته های پژوهش، اتخاذ رویکرد منظر در گردشگری به دلیل ماهیت کل نگر و ادراک همه جانبه، سبب خوانش و تبیین هویت کلیت کاخ به مثابه یک متن در بستر شهر می شود. تببین قصر قاجار نیز نشان می دهد که این کاخ به لحاظ کالبدی و کارکردی و معنایی در سطح خرد، میانه و کلان بر ساختارهای اجتماعی، سیاسی، تاریخی و طبیعی شهر اثرگذار بوده و از آن نیز تاثیر می پذیرفته است.
    کلیدواژگان: منظر کاخ، گردشگری کاخ، رویکرد منظر، قصر قاجار تهران
  • سینا ناصری* صفحات 37-42
    امروزه توجه به منظر روستایی به عنوان بستری غنی و متشکل از مولفه های شناختی و هویتی اهمیت یافته است. در مطالعه منظر، بازشناسی ماهیت و ارزش های مکانی نقش تعیین کننده ای دارند؛ به ویژه هنگامی که این ارزش ها در معرض خطر تغییرات ساختاری قرار گیرند. منظر روستایی مجموعه ای از زیرساخت های مفهومی است که با کنار هم قرارگرفتن این مولفه ها به عنوان اجزای یک سیستم، هویت و فرهنگ روستا را متبلور ساخته و امکان خوانش آن را فراهم می آورد. اما آنچه امروزه به عنوان منظر روستایی پدید آمده است، حاصل نگاه ساده انگارانه و بی توجه به جنبه های چیستی شناسانه روستاست که به تبع آن مغفول ماندن چرایی و ضرورت حفظ روستا را به دنبال داشته است.روستاهای استان کرمان به دلیل تنوع اقلیمی، فرهنگی و هویتی، منظرهای متفاوتی را از جامعه روستایی این استان ارایه می کند که معرف ساختارهای اصیل روستایی هستند. تغییراتی که در ساختار روستاها به ویژه بعد از اقدامات نوسازی و بهسازی پس از زلزله های چند دهه اخیر حاصل شده است، نتیجه ای جز برهم خوردن نظام روستایی در سطوح خرد و کلان دربرنداشته و این مهم را می توان به وضوح در منظر بومی این استان مشاهده کرد. این نوشتار که براساس مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات میدانی در سفر پژوهشی به استان کرمان و بازدید از روستاهای آن نگاشته شده، براین فرض استوار است که عوامل متعددی در تغییر منظر روستایی ایفای نقش کرده و روند تحولات را سرعت بخشیده اند. برای بسط موضوع ابتدا به بررسی ابعاد مختلف مفهومی روستا پرداخته و سپس با بازشناسی منظر روستایی و مولفه های آن، عوامل تغییر دهنده ساختارهای روستایی بیان خواهد شد.
    کلیدواژگان: منظر روستایی، منظر کشاورزی، زیرساخت مفهومی، طرح هادی روستایی
  • حمیده ابرقویی فرد* صفحات 43-50
    بشر همواره برای به رسمیت شناخته شدن اعتقادات و باورهای خود، مفاهیم ذهنی نهفته در آنها را به گونه ای تمثیلی و نمادین و در قالب اعمالی مشخص که «آیین» نامیده می شود بیان کرده است. آیین ها نقش مهمی در بازگویی مولفه های فرهنگی جوامع و گروه های فرهنگی داشته و از جاذبه های گردشگری پراهمیت تمدن های کهنی نظیر ایران به شمار می روند. منظر به عنوان یک شکل چندظرفیتی شناخت، امکان آگاهی به ابعاد مهمی از گردشگری آیینی را فراهم آورده و با بازخوانی ریشه ها، قابلیت ها و گونه های مختلف آیین ها افق های جدیدی را در زمینه توسعه گردشگری فراهم می آورد. هدف از نوشتار حاضر بررسی ابعاد مختلف مناظر آیینی و استفاده از قابلیت ها و جاذبه های آن، از طریق اتخاذ رویکرد گردشگری منظر به اماکن و رویدادهای آیینی است که با بررسی نمونه هایی از مناظر آیینی ایران مورد بحث قرار می گیرد.انسان ها در طول تاریخ برای پاسخگویی به نیازهای مادی و معنایی خود دست به آفرینش اسطوره ها و به کارگیری آیین ها زده اند. آیین ها به عنوان شکل عملی باور ها دارای سه وجه کالبدی، معنایی و اجتماعی اند که از برهم نهی سه عامل انسان، محیط انسان ساخت و طبیعت شکل گرفته اند. استمرار باورها و معانی، امکان شناخت مولفه های فرهنگی و هویتی و بهبود کیفیت اجتماعی و مشارکتی گردشگری، ازجمله قابلیت های مناظر آیینی در بهبود تجربه گردشگری است. اتخاذ نگاه گردشگری منظر در پرداختن به نقش آیین ها، ارتقای جایگاه گردشگران از نظاره گرانی صرف به کنش گرانی در تعامل و ارتباط با محیط را به دنبال داشته که با پرسش از چیستی و چرایی آیین ها امکان شناخت و دست یابی به معانی و ارزش های فرهنگی مستتر در آنها را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: منظر آیینی، گردشگری منظر، گردشگری آیینی، اسطوره، آیین
  • حمید هاشمی* صفحات 51-62

    تمایل روزافزون گرد شگران به کسب تجارب اصیل فرهنگی فرصت های بی نظیری برای صنعت گردشگری و به طور خاص بوم گرد ی به وجود آورده است. رشد بوم گردی چالش های جامعه محلی و مد یریت مقاصد را به همراه د اشته است. به طوری که تامین منافع ذی نفعان و کنترل اثرات فرهنگی را به ضرورتی اجتناب ناپذیر بدل ساخته تا  دارایی ها و تجلیات فرهنگی مقصد ها حفظ شده و توسعه یابند .این تحقیق با هد ف بررسی نقش و اثرات اقامتگاه های بوم گردی در حوزه فرهنگ با استفاد ه از رویکرد تحلیل مضمون انجام شده است. روش نمونه گیری در این پژوهش برای شناسایی و استخراج نظرات خبرگان، هدفمند گلوله برفی است. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و تا رسیدن به اشباع مقوله ها و کسب پایایی ادامه یافت. در پایان الگوی اثرگذاری اقامتگاه های بوم گردی از بعد فرهنگی استخراج شد . یافته های تحقیق نشان د اد که اثرگذاری اقامتگاه های بوم گردی با آشناسازی و ترویج فرهنگ جوامع میزبان آغاز می شود و با گذار از مراحل، به توسعه پاید ار فرهنگی مقصد می انجامد .اقامتگاه های بوم گردی به دلیل اتخاذ رویکرد فرهنگی در هدف گذاری، برنامه ریزی د ر تاسیس و مدیریت فعالیت های گرد شگری، از اثرات فرهنگی مثبت بر جامعه میزبان و مهمانان برخوردار هستند و اثرات منفی بوم گرد ی را محدود و مهار می کنند . بنابراین اد اره این نهاد اجتماعی-اقتصادی نیاز به شناخت عمیق فرهنگ بومی و برنامه اجرایی منسجم دارد . همچنین اقامتگاه بوم گردی وجه تمایز بارزی با دیگر تاسیسات اقامتی گردشگری دارد ، زیرا بر جوامع بومی و مقاصد اثرات مدیریت شده ای دارد . از این رو توسعه کمی آن ها نیازمند رعایت اصول بوم گری، نظارت د قیق و جامع دولت، تشکل های صنفی و موسسین است.

    کلیدواژگان: گرد شگری فرهنگی، بوم گرد ی، اقامتگاه بوم گرد ی، اثرات فرهنگی، توسعه فرهنگی، توسعه پاید ار
|
  • Masoumeh Niazkhani, Zahra Nadalipour *, Nasereddin Ghorab Pages 5-20
    Urban nightlife has long been discussed in the field of urban management and has been the subject of numerous studies. This issue needs to draw the attention of researchers to conduct in-depth studies and extensive research in order to raise awareness about the phenomenon of urban nightlife in terms of affecting various aspects of citizens’ lives. The aim of this study therefore is to determine the social aspects of nightlife in the City of Tehran from the perspective of the beneficiaries. In this study, several semi-structured interviews were conducted with three groups of citizens, business owners, and experts. The interpretive analysis was then applied to analyse the texts. Finally, categories were revealed and explianed under sub-categories such as beneficiaries, positive and negative aspects, characteristics, attractions, and individual and social repulsions. Positive and negative aspects were determined and it was revealed that citizens and business owners have attractions and repulsions to the nightlife phenomenon, but generally, they are optimistic about it. Moreover, different groups of participants are demographically identifiable.
    Keywords: nightlife, Sociocultural aspects, urban environment, Tehran
  • Narges Vazin *, Ahmadreza Sheikhi Pages 21-28

    The tourism industry is based on the connections of people with different cultures in the context of tourism destinations, and these connections of tourists with different cultures can have many positive and negative impacts. Accordingly, the aim of the present study is to identify the most important impacts of tourism development on the culture of tourism destinations at the local and national community level. The research method is descriptive-analytical and data collection was performed using the field method (questionnaire). The study population included 50 interdisciplinary experts in the field of culture and tourism. Data analysis was performed using SPSS and Excel software. The findings indicate that tourism development has several positive and negative cultural impacts on the destination community at the local and national levels. The positive impacts of tourism in the local community are the revival of local traditions and ceremonies, protection of historical and ancient sites, and familiarity with the customs of different cultures. However, if tourism development takes place without appropriate planning, it can be destructive and leads to the consumerist behavior and commodification of culture at the local community level. Also, the impacts of tourism development at the national level also include strengthening national pride and cultural understanding of the other nations.

    Keywords: Tourism, Cultural impacts, local communities, National Level
  • Parichehr Saboonchi * Pages 29-36
    The palace is the hallmark of civilization and power of a government and an element influencing the structure of the city and the social, political, and cultural aspects of historical periods. Today, palace tourism is done not only to observe a historical body but also as a symbolic element of the thoughts and beliefs of power groups. The failure of specificity approach to achieve the core of the palace’s tourism culture requires the adoption of holistic approaches to understanding the identity of the building. The purpose of this article is to explain the concept of the palace and to examine how to move from partial approaches to holistic attitudes in palace tourism. For this purpose, the content analysis method with two descriptive and explanatory approaches has been used in analyzing Iranian palaces and the case of Qasr-e Qajar in Tehran. According to the research findings, adopting a landscape approach in tourism due to the nature of holistic and comprehensive perception leads to reading and explaining the identity of the whole palace as a text in the city. The explanation of Qasr-e Qajar also shows that this palace has affected and has been influenced by the social, political, historical, and natural structures of the city, both physically, functionally, and semantically, at the micro, meso and macro levels.
    Keywords: Palace Landscape, Palace Tourism, Landscape Approach, Tehran Qasr-e Qajar
  • Sina Naseri * Pages 37-42
    Today, it is important to pay attention to the rural landscape as a rich context consisting of cognitive and identity components. In landscape study, recognizing the nature and spatial values are important. Especially when these values are in danger of structural changes. The rural landscape is a set of conceptual infrastructures whose combinations as components of a system crystallize the identity and culture of the village. This will contribute to the legibility of the village. But what has emerged today as a rural landscape is the result of a naïve view that has overlooked what a village is. This has resulted in the negligence of why we should preserve the village and highlights the necessity of this issue. Due to climatic, cultural, and identity diversity, Kerman’s villages reflect different perspectives of the rural community of this province. These perspectives have changed the structure of villages, especially after modernization and improvement attempts were done after the earthquakes of recent decades. The result has disrupted the rural system at the micro and macro levels, and we can see this disruption in the native landscape of Kerman. We collected data for this study through a bibliographical research method and field observations during a trip to Kerman province and visiting its villages. This study is based on the assumption that several factors have played a role in changing the rural landscape and have accelerated the process of changes. To this purpose, we examined the different concepts of the village, and then we presented the factors that change the rural structure by identifying the rural landscape and its components.
    Keywords: Rural Landscape, Agricultural landscape, Conceptual infrastructure, Rural planning guidelines
  • Hamideh Abarghouei Fard * Pages 43-50
    Human beings, to diagnose for recognition of their beliefs and opinions, have always expressed the mental concepts hidden in them in a symbolic and allegorical way and in the form of specific actions called “ritual”. Rituals have played a significant role in restating the cultural components of societies and cultural groups. Moreover, they are considered as important tourist attractions of ancient civilizations such as Iran. Landscape as a multi-capacity form of cognition provides the opportunity of awareness of important aspects of ritual tourism and re-reading the roots, capabilities, and different types of rituals to provide new horizons in the field of tourism development. The current article aims to study examine the different dimensions of ritual landscapes and use its capabilities and attractions by adopting a landscape tourism approach to ritual places and events., which is discussed by examining examples of ritual landscapes in Iran.Throughout history, human beings have created myths and used rituals to meet their material and semantic needs. Rituals, as a practical form of beliefs, have three physical, semantic, and social aspects that are formed by the superposition combination of three factors of human, human environment, and nature. Continuity of beliefs and meanings, the possibility of recognizing cultural and identity components, and improving the social and participatory quality of tourism, are among the capabilities of ritual landscapes in improving the tourism experience. Adopting the view of landscape tourism in addressing the role of rituals and promoting the position of tourists from mere observers to activists in interaction and communication with the environment has led to the question of what and why the rituals to recognize and achieve cultural meanings and values ​​hidden in them.
    Keywords: Ritual landscape, landscape tourism, ritual tourism, myth, Ritual
  • Hamid Hashemi * Pages 51-62

    The growing desire of tourists to gain authentic cultural experiences has created unique opportunities for the tourism industry and in particular ecotourism. The growth of ecotourism has brought challenges to the local communities and destination management organizations. Thus, securing the interests of stakeholders and managing cultural impacts has become an inevitable necessity for the preservation and development of cultural assets and manifestations. This study aims to investigate the role and effects of ecolodges in regenerating culture, using the thematic analysis method. Purposeful snowball sampling procedure was used to find out and explore the experts’ opinions. Data were collected through interviews and continued until saturation and coding reliability. Finally, the pattern of the effect of ecolodges is recognized from the cultural aspect. Findings showed that the effectiveness of ecolodges begins with the promotion and preserving of the culture of host communities and through certain steps, leads to the destination sustainability. Ecolodges have positive cultural impacts on the host community and guests due to adopting a cultural approach in planning and management of tourism activities, and negative impacts of ecotourism. Therefore, the management of this socio-economic institution needs a deep understanding of indigenous culture and a master plan. Also, the ecolodges have a significant difference with other tourist accommodation facilities, because they manage impacts on the indigenous communities and destinations. Therefore, their quantitative development require the observance of the principles of ecotourism, strict and comprehensive supervision by the government, associations, and ecolodge founders.

    Keywords: Cultural Tourism, Ecotourism, Ecolodge, Cultural impacts, cultural development, sustainable development