فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 8 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین آبادیان* صفحات 7-24

    مقاله ی حاضر تاثیر دو مکتب فلسفی اروپایی نیهیلیسم و مارکسیسم را بر شکل گیری ادبیات جدید ایران در دوره های بعد از جنگ های اول و دوم جهانی به بحث می گذارد. نیهیلیسم بعد از جنگ اول جهانی و مارکسیسم بعد از جنگ دوم جهانی بر بخشی مهم از ادبیات معاصر ایران اثر گذاشتند. نویسنده این جستار بر آن است که متون ادبی بازتاب دهنده ی وضعیت تاریخی ویژه ای است که با اتکا به آن ها می شود، روح زمان را شناخت. اگر در سال های نخست بعد از جنگ اول جهانی برخی نویسندگان به یاس و سرخوردگی دچار شده بودند، برعکس در دوره ی بعد از جنگ دوم جهانی نوعی امید به آینده ای بهتر، بر ادبیات مسلط شده بود. لذا این جستار با روش تحقیق پدیدارشناسی تاریخی و تحلیل محتوای برخی متون برگزیده، تلاش کرده است تا با برقراری نسبت بین وضعیت تاریخی و مکاتب فلسفی و ادبی اروپا، تاثیر آن ها را بر ادبیات معاصر ایران از منظری جهانی بررسی کند.

    کلیدواژگان: “نیهیلیسم”، “مارکسیسم”، “مکتب های ادبی”، “ادبیات معاصر ایران”
  • فریبا ممبینی، منصوره تدینی*، سیما منصوری، مسعود پاکدل صفحات 25-49
    محمد کلباسی (متولد 1322) از بانیان جنگ اصفهان و از اعضای انجمن ادبی صایب و از نویسندگان مکتب اصفهان است. او گریزان از شهرت، تنها شش مجموعه داستان کوتاه به چاپ رسانده است. وی در داستان متاثر از نویسندگانی چون بهرام صادقی و بورخس است. این مقاله سعی دارد به بررسی سیر مدرنیسم در داستان های کوتاه کلباسی بپردازد. روش تحقیق به صورت مطالعه کتابخانه ای و تحلیل محتوا و بررسی نمونه هایی از آثار کلباسی بوده است. کلباسی سبکی درون گرا دارد و به اعماق روح و روان شخصیت ها وارد می شود. همچنین به اهمیت صناعت در داستان تاکید دارد و در فرم داستان تحولی ایجاد می کند. کلباسی با تاثیر پذیرفتن از جریان مدرنسیم در داستان هایش قهرمان های داستانش را مقهور دنیای اطراف می کند و آن ها را در برابر چالش های زندگی ناتوان نشان می دهد. او با استفاده از نمادگرایی، ابهام را وارد داستان های خود می کند و با استفاده از زاویه دید اول شخص و استفاده از جریان سیال ذهن، تنهایی انسان مدرن را نشان می دهد. کلباسی راوی حیرت انسان است؛ آدم هایی که ناگهان با چهره ای از مرگ روبه رو می شوند؛ قهرمان هایی که نمی فهمند چرا حوادث چنین سخت و بی خبر بر ایشان فرود می آید. زمان در داستان های کلباسی شتاب دارد. او این شتاب را با جمله های کوتاه و بریده به بهترین شیوه نشان می دهد. در کل می توان گفت همه داستان های کلباسی مدرن نیستند، اما وصف در شماری از آثارش با شگردهای مدرنیستی است.
    کلیدواژگان: مدرنیسم، کلباسی، نمادگرایی، مکتب اصفهان، داستان کوتاه
  • عبدالرسول شاکری*، مسعود فرهمندفر صفحات 50-65
    رمان کلیدر نوشته محمود دولت آبادی، بی آنکه در ژانر رمان عامه پسند قرار گیرد، یکی از معروف ترین و پرخواننده ترین رمان های فارسی است. یکی از شاخصه های بسیار بحث برانگیز این رمان زبان آن بوده است که به نظر می رسد از جهات گوناگون با زبان رمان و رمان ریالیستی هم خوانی ندارد. در مقاله پیش رو، بر اساس نظریات وات (1957) درباره ویژگی های رمان و تمایزات این نوع ادبی نوظهور در سده هجدهم میلادی با انواع ادبی پیش از آن، انطباق کلیدر با شش مولفه شامل پرداختن به جزیی ها، پیرنگ، توصیف، شخصیت، زمان، و مکان، به طور خلاصه، و مولفه زبان با تفصیل بیش تر بررسی شده است. این بررسی نشان می دهد که کاربرد نقش ادبی زبان در کلیدر به اندازه ای است که این اثر را می توان بازتاب شعرگونگی در رمان فارسی دانست. همچنین، کلیدر از لحاظ تطابق با شش مولفه دیگر رمان نیز در حالت میانه قرار می گیرد و در نتیجه، می توان گفت نه به طور کامل به سنت های پیشامدرن قصه نویسی فارسی وفادار مانده و نه به طور کامل از الگوهای رمان و مشخصا رمان ریالیستی پیروی می کند. با توجه به تاریخ پایان نگارش کلیدر (1362 ش.) و تاریخ انتشار نخستین مجلد آن (1357 ش) و استقبال قشرهای گوناگون جامعه ایرانی از این رمان، که در میانه سنت و تجدد معلق بوده است، می توان نتیجه گرفت که ساختار معلق کلیدر تابع وضعیت جامعه ایرانی و بازنمای آن است و از این جهت، می توان آن را در پیوند با ریالیسم نیز تفسیر کرد.
    کلیدواژگان: کلیدر، زبان، شعرگونگی، رئالیسم. سنت، تجدد
  • هاله کیانی*، غلامرضا پیروز صفحات 66-88
    آغاز شکل گیری ادبیات و به ویژه شعر معاصر با برخی مخالفت ها نسبت به این جریان نوگرا از سوی استادان سنت گرای دانشگاهی همراه بود. مخالفت هایی که گاه به «غربی» و «بیگانه» خواندن این جریان انجامید و انتساب هایی همچون رمانتیستی، سمبولیستی و یا سورریالیستی بودن آثار نوگرا را به همراه داشت؛ آثاری که به زعم سنت گرایان در تقلید از مکاتب ادبی غرب پدید آمده بودند. نسل های بعدی استادان ادبیات فارسی، آگاهانه یا ناآگاهانه این دیگری سازی را به مثابه اصلی بدیهی پذیرفتند و در نتیجه جریان های شعر و نثر معاصر، تحت عناوین مکاتب ادبی غربی نام گذاری و تحلیل شد. بخشی از این انتساب و کاربست به دلیل ضعف نقد ادبی فارسی در حوزه های مبانی، روش و مفهوم سازی است. ضعفی که منجر شد مکتب های ادبی غربی به دلیل ساختار و مفهوم سازی ها و اصطلاحات روشن، مبنایی علمی برای تحلیل و نام گذاری جریان های ادبی فارسی به نظر برسند، بدون توجه به پیشینه ی این انتساب ها که از یک دیگری سازی برخاسته بود. این پژوهش نشان می دهد چگونه کاربست مکاتب ادبی غربی در تحلیل ادبیات معاصر از دیگری سازی و به حاشیه رانی جریان نوگرا آغاز شد و در دهه های بعد ضعف نقد ادبی فارسی تثبیت و ادامه ی این جریان را در پی داشت. شناختی که از این راه از ادبیات معاصر فارسی به دست آمده، شناختی است ناکامل که شکل گیری ادبیات نوگرا را بعضا تقلیدی از ادبیات غرب می داند؛ در نتیجه، تبارشناسی و ریشه شناسی عمیقی از این جریان به دست نمی دهد و تنها ویژگی هایی از شعر و نثر معاصر را مورد توجه قرار می دهد که با برخی مکتب های ادبی غربی شباهت هایی دارد.
    کلیدواژگان: کاربست مکاتب ادبی غربی، جریان شناسی ادبیات معاصر، به حاشیه رانی، دیگری سازی، رویکرد تذکره ای
  • فرزاد رستمی، مرتضی رشیدی*، محبوبه خراسانی صفحات 89-110

    هدف مقاله حاضر قرایت تطبیقی رابطه دیالکتیکی دو عنصر «تخیل» و «فردگرایی» در اشعار پرسی بیش شلی و فروغ فرخزاد با روش توصیفی-تحلیلی است. این دو مولفه در آثار شاعران رمانتیک بسیار مورد تاکید بوده اند و در شعر این دو شاعر نیز دارای بسامد بالایی هستند. نتایج حاصله نشان می-دهد که رابطه ای دیالکتیکی میان این دو مولفه وجود دارد که ضرورت بررسی آن را آشکار می سازد. بررسی روابط دیالکتیکی میان پدیده ها و مفاهیم خاستگاهی فلسفی و تاریخی قدمتی به درازای تاریخ تفکر دارد. دیالکتیک کشف رابطه بر اساس تضادهای درونی است که از فلسفه سقراط و افلاطون آغاز و در تفکر هگل به اوج خود می رسد. در شعر شلی و فرخزاد، عنصر تخیل از درون بستری اجتماعی به حرکت در می آید، اما نهایتا به امری بدل می شود که خصلتی فردگرایانه دارد. با این حال این بررسی نشان می دهد که برخلاف اشعار شلی که فردگرایی و تخیل تنها یک رابطه دیالکتیکی بدون سنتز نهایی را شکل می دهند، در شعر فرخزاد این رابطه به یک «سنتز» جدید منجر می شود که نتیجه آن تولید شاعرانه نوعی «من جمعی» است.

    کلیدواژگان: تخیل و فردگرایی، رمانتیسم، دیالکتیک، فروغ فرخزاد و پرسی بیش شلی
  • اعظم سروری، شکرالله پورالخاص*، بیژن ظهیری ناو، شهریار گیتی صفحات 111-128

    گرایش پسافمنیستی در جریان پست مدرن با هدف نفی تفاوت جنسیتی و اثبات حق آزادی و آگاهی زنان، اصول اخلاق سنتی را که نگاهی مطلق به رفتارهای اخلاقی و غیر اخلاقی داشته و برخی از این رفتارها را بنابر جنسیت زنانه به آنان نسبت می دهد، رد کرده به نسبی بودن اصول اخلاقی اعتقاد دارد. همین اندیشه وارد حوزه ی شعر و ادبیات شده و در غزل پست مدرن با نگاهی نسبی به اخلاق و شکستن باورهای سنتی در مورد زن و اخلاق زنانه، موجب پیدایش ادبیات اروتیکی شده که تاکیدش بیشتر برجنبه ی جنسی و جسمانی عشق است. غزل پست مدرن زمینه را برای اعتراض شاعران بر ضد این نگاه سنتی مهیا کرد و به شاعران زن جرات داد با ذکر مسایل اوروتیکی از حصاری که عرف و سنت به نام اخلاق دورشان کشیده بود، خود را برهانند. این پژوهش که به روش کتابخانه ای و توصیف و تحلیل صورت گرفته، سعی بر این دارد، دیدگاه های پسافمینیستی را با رویکرد نسبی انگاری اخلاقی در غزل پست مدرن بررسی کند و نشان دهد چگونه نگاه ابزاری و جنسیتی به زنان می تواند اثرات سویی بر فکر و اندیشه جامعه داشته باشد

    کلیدواژگان: پسافمینیسم، نسبی انگاری اخلاقی، زن، غزل پست مدرن، اروتیک
|
  • Hossein Abadian * Pages 7-24

    The present paper discusses the impact of two European philosophical schools- nihilism and Marxism- on the formation of modern Iranian literature in the post-World War I and World War II periods. After World War I nihilism and after World War II Marxism influenced on an important part of contemporary Iranian literature. The author of this study believes that the literary texts reflect a particular historical situation which by relying on them, the spirit of the time can be recognized. If some writers in the early years after World War I were frustrated, then in after the World War II era, some hope for a better future would have dominated upon literature. Therefore, this paper from a global perspective by establishing a relation between the historical situation and the European philosophical and literary schools, examines the impact of that schools on the contemporary Iranian literature.

    Keywords: “Nihilism”, “Marxism”, “Literary Schools”, “Iran Contemporary Literature”
  • Fariba Mombeini, Mansoureh Tadayoni *, Sima Mansoori, Masoud Pakdel Pages 25-49
    Kalbasi was one of the founder of Isfahan Corpora (Jong) as well as a member of Sa’ib literary society. He followed the school of Isfahan . He only published six short stories. His works affected by such writers as: Bahram Sadeghi and Boorkhas. The present research aims to explore the aspects of modernism in Kalbasi’s short stories .To this end, required data collected from searching in library. Collected samples chiefly related to kalbasi’s works analyzed descriptively. Kalbasi was an introvert writer and deeply gets into the mind and soul of the characters. Affected by modernism in his works , Kalbasi gets his main protagonists to subdue in the world around. He displayed them as people who could not overcome the challenges they face with. Using symbolism let him to bring amphibology in his stories. Solitude of a modern man represented in his stories via such elements as: point of view, first person singular, and stream of consciousness. Kalbasi is the narrator of human being’s bewilderment. That is to say, those ones suddenly face with one feature of death and those protagonists who never realize why such events come to them. Velocity of time pronounced in Kalbasi’s stories. This feature of time represented by short phrases in well-formed structures .Generally speaking, all Kalbasi’s stories cannot be regarded as modern works, but his style of description follows the principles of modernism.
    Keywords: Modernism, Kalbasi, Symbolism, School of Isfahan, Short story
  • Abdolrasoul Shakeri * Pages 50-65
    One of the controversial indicators of Novel of Kelidar by Mahmoud Doulatabadi, is its language that seems incompatible with language of the novel and the realist novel. In this article according to watt (1957) on characteristics of the novel and distinctions of this emerging literary genre in 18 century with all genres before, the compatibility of Kelidar has been studied with six components, including the consideration of the details, the narrative, the description, the character, the time, and the place, in short, and the component of the language in more detail. This study indicates that the application of the literary role of language in Kelidar is so much that this work can be considered as a reflection of poetic language in the Persian novel. Also, Kelidar is in the middle position in terms of its compatibility with the other six components of the novel and consequently It can be said that he has not fully respected the pre-modern traditions of Persian scriptwriting, and not entirely follows the patterns of the novel and, in particular, the realist novel. Considering the ending time of the kelidar writing (1362 ) and publish date of the first volume (1357) and welcoming of this novel by the various sections of the Iranian society, which has been suspended in the midst of tradition and modernity, it could be concluded that the suspending structure of the kelidar depends on the Iranian society and represents it and so it can be interpreted in conjunction with realism.
    Keywords: Kelidar, poetic language, realism, tradition, modernity
  • Gholamreza Pirouz Pages 66-88
    The beginning of the formation of literature, and especially contemporary poetry, was accompanied by some opposition to this modernist current from the traditionalist professors of academia.Contradictions that sometimes led to the "Western" and "alien" reading of the movement, such as the romanticism, symbolism, or surrealism of modernist works; The works, according to traditionalists, were created in imitation of Western literary schools. Subsequent generations of masters of Persian literature, consciously or unconsciously, accepted this alienation as the obvious principle, and as a result, the currents of contemporary poetry and prose were written and analyzed under the headings of Western literary schools.Part of this attribution and application is due to the weakness of Persian literary criticism in the areas of principles, methods, and conceptualization. conceptualizations, and clear terms, regardless of the background of these attributions that arose from otherness. This study shows how the use of Western literary schools in the analysis of contemporary literature began with the modernization and marginalization of the modernist current, and in the following decades the weakness of Persian literary criticism stabilized and continued this trend. The knowledge gained in this way from contemporary Persian literature is an incomplete knowledge that considers the formation of modernist literature to be sometimes an imitation of Western literature; As a result, he does not acquire a deep genealogy and deep roots of this movement, and only considers features of contemporary poetry and prose that bear some resemblance to some Western literary schools.
    Keywords: Application of Western Literary Schools, The flow of contemporary literature, Conceptualization, otherness
  • Farzad Rostami, Morteza Rashidi *, Mahboubeh Khorasani Pages 89-110

    Having adopted an analytic-descriptive approach, the present study aims at comparatively reading the dialectic relationship between two elements including “imagination” and “individualism” in Percy Bysshe Shelley’s and Farokhzad Farokhzad’s poetry. Imagination and individualism have been extremely highlighted in the works of romantic poets and were also frequently used in the works of the aforementioned poets .However, the obtained results revealed a dialectic relationship between the two elements which clarify the necessity to examine it. Examining the dialectic relationship between the phenomena and concepts originates in philosophy and history which is as long as the history of thought. Dialectic refers to discovering the relationship based on the internal conflicts which commenced following the philosophy of Socrates and Plato and reached its climax following Hegel’s thought. In Shelley’s and Farokhzad’s poetry, imagination originates from the inside of the society although it ultimately changes into something characterized as being an individualist. Nonetheless, the present study shows that contrary to Shelley’s poetry in which individualism and imagination forms only one dialectic relationship with no ultimate synthesis, in Farokhzad’s poetry, this relationship leads to a new “synthesis” which is the poetic making of a kind of “Social Ego”.

    Keywords: imagination, individualism, Romanticism, dialectic, Forough Farokhzad, Percy Bysshe Shelley
  • Azam Sarvari, Shokrallah Pouralkhas *, Bijan Zahirinav, Shahryar Giti Pages 111-128

    The post-feminism tendency in postmodernism, with the aim of denying gender differences and proving women's right to liberty and awareness, has rejected the principles of traditional ethics, which have an absolute view of moral and immoral behaviors and attribute some of these behaviors to women according to gender. Instead, this tendency believes in relativism of moral principles.Having entered literature and consequently poetry and postmodern sonnets, the same idea, with a relative look at ethics and in an attempt to break away from traditional beliefs about women and feminine ethics, has led to the emergence of erotic literature, which emphasizes the sexual and physical aspects of love.Postmodern lyricism paved the way for poets to protest against the traditional view, and encouraged female poets to,by mentioning erotic issues,free themselves from the barriers that custom and tradition, in the name of morality, had extended around them.The present study, which has relied on library research through a descriptive method, tries to comparethe post-feminist perspectives with the approach of moral relativism in postmodern sonnets and shows how erotic and sexual-oriented views toward women can leave negative effects on the thoughts of society.