فهرست مطالب

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال دهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا طیرانی شعرباف، جلال درخشه* صفحات 1-29

    امروزه حکمرانی مطلوب، در گرو تکمیل هر چه بهتر فرآیند دولت - ملت سازی است.  مساله ای که به عنوان چالشی جدی در مسیر بقاء و ماندگاری رژیم صهیونیستی قرار گرفته است. این رژیم مبنای وجودی خود را بر هویتی خاص و پیچیده بنا نموده که در نگاه اول، این هویت خاص می تواند نقطه قوتی برای بقا و تشکیل یک جامعه محسوب شود؛ اما ویژگی های خاص این هویت بر مبنای نژاد و عدم کثرت جمعیتی آن، برای این رژیم چالش هایی را بوجود اورده است. از سوی دیگر، چندپارگی هسته اصلی شهروندان این رژیم که عمدتا از خارج از مرزهای فلسطین اشغالی به این سرزمین مهاجرت کرده اند، نیز به عنوان چالشی جدی بر سر راه ملت سازی قرار دارد. دولت - ملت سازی در اسراییل با آسیب های متعدد در حوزه های سیاسی، امنیتی و اقتصادی نیز روبروست. در این پژوهش و به مقتضای موضوع، از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. همچنین ضمن مطالعه فرآیند دولت - ملت سازی در اسراییل و با نگاهی به بافت جمعیتی و هویت جامعه فلسطینیان و یهودیان صهیونیست (شهروندان اسراییلی)به عنوان جدی ترین چالش،  به بررسی ناکامی های این رژیم در تکمیل فرآیند دولت - ملت سازی که ادامه حیات و بقاء او را زیر سوال برده است، می پردازیم.

    کلیدواژگان: دولت - ملت سازی، اسرائیل، بقاء، شکاف اجتماعی، هویت، چالش، رژیم صهیونیستی
  • سید هادی زرقانی، ابراهیم احمدی*، علی حکیمی خرم صفحات 31-56

    «دیپلماسی فرهنگی» رویکردی است مبتنی بر نقش و جایگاه عوامل پیوندگر «فرهنگ» در روابط میان کشورها و ملت ها. هدف نهایی این گونه از دیپلماسی- در یک فضای صمیمانه، همگرا و بدور از تشنج، ارایه یک تصویر مطلوب از روابط همه جانبه، بر اساس اشتراکات تمدنی- فرهنگی و هویتی میان کشورهاست. روابط ایران و ازبکستان با وجود علقه و عقبه های غنی فرهنگی در طول کمتر از سه دهه (از1991م)، همواره دچار ضعف و نوسان بوده است. با مرگ اسلام کریم اف (2 سپتامبر 2016) و روی کار آمدن شوکت میر ضیایف (14 دسامبر 2016)، فصل جدیدی در روابط خارجی ازبکستان با سایر کشورها و از جمله ایران آغاز شد. بر اساس سیاست تداوم و تغییر با کمی انعطاف بیشتر، دولت جدید خواستار تعمیق و گسترش روابط دوستانه با ایران است. در این راستا سوال اصلی مقاله پیشرو این گونه است؛ با عطف به پیشینه تاریخی- تمدنی ایران در آسیای مرکزی به طور عام و ازبکستان به طور خاص، ایران و ازبکستان چگونه می توانند روابط همگرا و روبه جلویی داشته باشند؟ از آنجایی که ازبکستان (همانند اغلب جمهوری های آسیای مرکز) عقبه تمدنی و فرهنگی ایران به حساب می آید، دو کشور قادرند در چارچوب «دیپلماسی فرهنگی» ، ضمن خنثی کردن زمینه های تهدید، روابط همگرا و روبه رشدی را در همه زمینه ها دنبال نمایند. از این حیث در روابط و تعاملات فرهنگی- تمدنی ایران و ازبکستان، مولفه هایی همچون اسلام به عنوان دین مشترک، زبان فارسی، مفاخر مشترک، حضور فرهنگ ایران در ازبکستان، جذابیت های میراث تمدنی، تاریخی و طبیعی، توریسم، اقتصاد و... وجود دارد که می تواند موجب تقویت روابط دو کشور شود.«دیپلماسی فرهنگی» رویکردی است مبتنی بر نقش و جایگاه عوامل پیوندگر «فرهنگ» در روابط میان کشورها و ملت ها. هدف نهایی این گونه از دیپلماسی- در یک فضای صمیمانه، همگرا و بدور از تشنج، ارایه یک تصویر مطلوب از روابط همه جانبه، بر اساس اشتراکات تمدنی- فرهنگی و هویتی میان کشورهاست. روابط ایران و ازبکستان با وجود علقه و عقبه های غنی فرهنگی در طول کمتر از سه دهه (از1991م)، همواره دچار ضعف و نوسان بوده است. با مرگ اسلام کریم اف (2 سپتامبر 2016) و روی کار آمدن شوکت میر ضیایف (14 دسامبر 2016)، فصل جدیدی در روابط خارجی ازبکستان با سایر کشورها و از جمله ایران آغاز شد. بر اساس سیاست تداوم و تغییر با کمی انعطاف بیشتر، دولت جدید خواستار تعمیق و گسترش روابط دوستانه با ایران است. در این راستا سوال اصلی مقاله پیشرو این گونه است؛ با عطف به پیشینه تاریخی- تمدنی ایران در آسیای مرکزی به طور عام و ازبکستان به طور خاص، ایران و ازبکستان چگونه می توانند روابط همگرا و روبه جلویی داشته باشند؟ از آنجایی که ازبکستان (همانند اغلب جمهوری های آسیای مرکز) عقبه تمدنی و فرهنگی ایران به حساب می آید، دو کشور قادرند در چارچوب «دیپلماسی فرهنگی» ، ضمن خنثی کردن زمینه های تهدید، روابط همگرا و روبه رشدی را در همه زمینه ها دنبال نمایند. از این حیث در روابط و تعاملات فرهنگی- تمدنی ایران و ازبکستان، مولفه هایی همچون اسلام به عنوان دین مشترک، زبان فارسی، مفاخر مشترک، حضور فرهنگ ایران در ازبکستان، جذابیت های میراث تمدنی، تاریخی و طبیعی، توریسم، اقتصاد و... وجود دارد که می تواند موجب تقویت روابط دو کشور شود.

    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، ایران، ازبکستان، دیپلماسی فرهنگی، سازه انگاری
  • حسین میرسعیدی، حسین احمری*، محمدرضا کاظمی گلوردی صفحات 57-84

    نیابت در حج از همان قرون اولیه دوره اسلامی مورد بحث و استدلال در شرایط مختلف قرار گرفته است. نیابت در مفهوم فقهی به معنی قایم مقام شدن برای فرد دیگری برای انجام عمل خاصی است و از این منظر با وکالت شباهت دارد که مفهوم حلال گشتن تصرف یا نفوذ تصرف نیز در آن جاری است. از نظر فقهی نایب در حج بایستی نیت نایب شدن را داشته باشد و منوب عنه را نیتا تعیین کرده باشد. اگر نایب پس از احرام و دخول به حرم فوت نماید، حج برای وی و منوب عنه جایز است و نایب مستحق تمام مال الاجاره خواهد بود. قاعده بر این اساس است که نیابت از دونفر در یک سال جایز نیست؛ اما این قاعده دو استثنا دارد: اول نیابت در حج و دوم پیش آمدن شرایط قهری. نتیجه اینکه در حالتی که فرد عاجز باشد، نیابت در ابعاض حج از جانب وی مجزی است. اما اگر بعد از به پایان رسیدن فریضه حج چیزی از اجرت باقی مانده باشد، برای خود نایب است. و اگر اجرت برای تکمیل حج کم باشد، تکمیل آن بر منوب عنه واجب نیست، مگر اینکه در قرارداد به آن اشاره شده باشد. فلذا مقاله حاضر با در نظر گرفتن موضوعات فوق با روشی توصیفی تحلیلی و با تکیه بر منابع فقهی و روایات در میان فقهای امامیه و اهل سنت به احکام، شرایط نایب و منوب عنه در خصوص انجام فریضه حج در موارد خاص، قهری و... خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: حج، احکام نیابت، نایب، منوب عنه، عربستان
  • امین جعفری، علی اکبر جعفری* صفحات 85-110

    ایالات متحده آمریکا در دهه های اخیر تلاش می نماید میزان نفوذ و مداخلات خود را در مناطق مختلف جهان به ویژه منطقه خاورمیانه گسترش دهد. از این رو، منطقه خاورمیانه به دلیل اهمیت ژیوپلیتیک و ژیواستراتژیک آن همواره مورد توجه آمریکا بوده است. این کشور با بهره گیری از مراکز مطالعاتی و استراتژیست ها، هندسه قدرت در این منطقه را متناسب با استراتژی ها و سیاست خارجی خود معماری می نماید. هم اکنون پدیده هایی مانند اسلام هراسی، مسابقه تسلیحاتی، منازعات قومی و مذهبی، فرقه گرایی، تجزیه گرایی، خنثی سازی محور مقاومت برای نیل به اهداف سنتی (منافع حیاتی آمریکا، حفظ امنیت اسراییل و تضمین جریان آزاد انرژی)، موجب بی ثباتی منطقه خاورمیانه شده است. بنابراین، با توجه به این واقعیت به روش تبیینی- تحلیلی در پی پاسخ به این سوال پژوهش هستیم که استراتژیست های آمریکایی چگونه در برسازی جنگ های مذهبی در منطقه خاورمیانه تاثیرگذار بوده اند؟ بر این اساس فرضیه ما اینست که استراتژیست های آمریکایی (متغیر مستقل) در موسسه های پژوهشی و اتاق های فکر از طریق نظریه پردازی و انعکاس آن به دولتمردان و نخبگان سیاسی آمریکا همراه با ارایه نحوه اجرا، ترسیم مدل ها و استراتژی ها در ایجاد جنگ های مذهبی (متغیر وابسته) در منطقه خاورمیانه تاثیرگذار بوده اند. یافته های علمی پژوهش حاضر حاکی از آن است که تقویت این جریانات افراطی کاتالیزور مهمی در جهت ایجاد جنگ های مذهبی در منطقه بوده است که موجب فرقه گرایی، تجزیه طلبی، توجه زدایی از اسراییل و اسلام هراسی شده است. به نظر می رسد استراتژیست های آمریکایی به دنبال ایجاد بی ثباتی فراگیر و احیای جنگ های سی ساله اروپایی در منطقه خاورمیانه نقش آفرینی می کنند.

    کلیدواژگان: آمریکا، استراتژیست ها، جریانات افراطی، جنگ های مذهبی، منطقه خاورمیانه
  • احمدرضا یوسف وند، پویا کلانتری، مهدی جاودانی مقدم* صفحات 111-136

    بحران یمن به عنوان یکی از مهم ترین مسایل کنونی غرب آسیا، در مرکز تقل رقابت ژیوپلیتیک و ایدیولوژیک محیط منطقه ای قرار دارد. این مساله سبب شده است که بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای در راستای اهداف و منافع ملی خود، به ایفای نقش در این بحران بپردازند که در این میان، بریتانیا را می توان یکی از بازیگران بین المللی کلیدی و موثر در تحولات این بحران درنظر گرفت. شواهد موجود نشان می دهد که بریتانیا به عنوان یکی از بازیگران سنتی مهم در منطقه خاورمیانه در راستای برند "بریتانیای جهانی"، مشارکت و مداخله فعالانه ای را در قبال بحران یمن در دستور کار سیاست خارجی خود قرار داده است. بر این اساس، این مقاله تلاش دارد تا به این سوال اصلی بپردازد که مهمترین انگیزه ها و محرک های سیاست خارجی بریتانیا از مداخله در بحران یمن کدامند و با چه ابزارها و روش هایی عملیاتی و اجرایی شده اند؟ یافته های این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته نشان می دهد که بریتانیا پس از برگزیت و در خلال بحران یمن، به منظور ایفای نقش جهانی، تمایل بیشتر خود به نقش آفرینی در منطقه غرب آسیا را از طریق اعمال فشار و چانه زنی دیپلماتیک با فروش تسلیحات و آموزش نیروهای ایتلاف عربستان سعودی و ایفای نقش میانجیگر در این بحران، در سیاست خارجی خود پیگیری کرده است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، بریتانیا، بحران یمن، غرب آسیا، عربستان، ایران
  • ابراهیم کاظمی مومن سرائی، احمد بخشایش اردستانی*، سوسن صفاوردی، حجت الله درویش پور صفحات 137-166

    وحدت اسلامی به معنای تاکید و تکیه بر مشترکات مذاهب اسلامی با مطرح نکردن دیدگاه های متضاد است. بطور کلی دو کلمه وحدت و تقریب مترادف اند؛ بااین حال به نظر می رسد که این دو واژه مترادف نباشند، چون معمولا آنچه از کلمه تقریب به ذهن می رسد نزدیکی دیدگاه های مذهبی مسلمانان و تلاش جهت کاهش اختلافات است، هم چنین که تلاش های علمی صورت گرفته در دارالتقریب مصر و اجلاس جهانی تقریب مذاهب اسلامی در ایران، گواه بر این امر است. اما آنچه از واژه وحدت به ذهن خطور می کند، معمولا معنی عام وحدت است که شامل ابعاد مختلف همکاری میان مسلمانان شده است. حل اختلافات و شبهات، حضور فعال، تاثیرگذار و به موقع علماء و اندیشمندان، تعظیم شعایر دینی و تقویت ارزش های اخلاقی می تواند پایه وحدت را در حوزه مذهب و فرهنگ بیشتر کند. ایجاد وحدت نیازمند پیش زمینه فکری و فرهنگی خواهد بود، ایجاد حکومت اسلامی واحد، می تواند زمینه تحقق را فراهم آورد. در حوزه اقتصاد نیز توسعه و تقویت روابط اقتصادی، تقویت صنعت جهانگردی و یکپارچه سازی نظام بانکداری در کشورهای اسلامی می تواند تاثیرگذار باشند و این نشان دهنده لزوم حضور کارشناسان سیاسی و اقتصادی در کنار کارشناسان مذهبی است. سوالی که در اینجا مطرح است این است که  تاثیر مجمع تقریب مذاهب اسلامی در وحدت و انسجام کشورهای اسلامی چگونه است؟ فرضیه ارایه شده این است که  بازگشت به دین و ترویج آن یکی از راهکارهایی است که اجلاس تقریب به آن تاکید کرده اند پایه گذاران اجلاس معتقدند وحدت میان مسلمانان به میزان عقل و نگرش آن ها بستگی دارد.یافته های تحقیق بدین شرح است که  با توجه به وضعیت کنونی مسلمانان در عصر حاضر و با توجه به این که علمای بسیاری در ایجاد وحدت بین مسلمانان بسیار کوشیده اند تلاش برای اتحاد اسلامی امری بدیهی است. وظیفه ای که مسلمانان در برابر یکدیگر دارند رسیدن به برادری و اخوت اسلامی است و وظیفه ای که در برابر دشمنان دارند یکی شدن در مقابل دشمن در یک صف است. روش تحقیق  این پژوهش به صورت تحلیلی و توصیفی است

    کلیدواژگان: تقریب، همگرایی، مذاهب اسلامی، انسجام، اجلاس، فقراقتصادی
  • علی گل محمدی* صفحات 167-196

    رویارویی با تمدن غرب، آسیاگرایان ژاپنی و ملی گرایان مسلمان را یک سده ی پیش در جبهه ای واحد قرار داد. پذیرش ژاپن در جمع قدرت های برتر جهان، زمینه ساز توسعه طلبی این کشور در منطقه اوراسیا به نام ایدیولوژی آسیاگرایی، تحقق آسیای متحد و رهایی مسلمانان از استعمار غرب شد. عدم امکان برقراری روابط رسمی دولت ژاپن با مسلمانان تحت استعمار امپراتوری های روسیه و چین، موجب ارتباط غیررسمی و پنهانی با کنش گران مسلمان در این منطقه شده بود. مساله مهم در این رابطه، چگونگی بسط و گسترش قلمرو نفوذ در پهنه وسیع و ژیوپلتیک اوراسیا بود که صرف اتکاء به نیروی نظامی در برابر این دو قدرت مهم غیرممکن می نمود. از این رو، این پرسش مهم ایجاد می شود که با توجه به محدودیت های نظامی ژاپن در دوره مورد اشاره، چگونه این کشور در برابر رقبایی هم چون امپراتوری روسیه و چین، دست به گسترش و تثبیت قلمرو نفوذ  خود در این بخش از آسیا (به ویژه مناطق مسلمان نشین) زده است؟ در پاسخ، این فرضیه مطرح می شود که «ژاپن تلاش کرد تا با اتخاذ سیاست پان آسیایی به عنوان ایدیولوژی جنگ های توسعه طلبانه، تشکیل آسیای یک پارچه را با تاکید بر اشتراکات هویتی، فرهنگی، زبانی و نژادی عملی سازد و با استفاده از قدرت نرم و فعالیت های فرهنگی، از طریق برجسته سازی احساسات، عواطف و روایات مشترک و ایجاد هم دلی، به ویژه با مسلمانان این سرزمین، کنترل این قلمرو را به دست گیرد و با آگاهی از تمایزات فرهنگی، نژادی و زبانی ساکنان این منطقه، با مرزبندی هویتی از مداخله دو قدرت همسایه در این قلمرو جلوگیری کند.» برای بررسی این فرضیه تلاش شده است تا با به کارگیری نظریه سازه انگاری که به عناصر معنوی، هنجاری و هویت اجتماعی می پردازد، میزان تبیین کنندگی چنین فرضیه ای با استفاده از روش تجزیه و تحلیل منابع تاریخی مورد کنکاش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آسیاگرایی، ژاپن، مسلمانان اوراسیا، قلمرو نفوذ، سازه انگاری
  • امیر ساجدی* صفحات 233-251

    علیرغم اینکه حزب اسلامی عدالت و توسعه که از سال 2003 در مسند قدرت بوده ولی همواره با چالش هایی از طرف برخی جنبش ها و نهادهای امنیتی و نظامی مواجه بوده است. اردوغان رهبر این حزب برای تضعیف مخالفان و تحکیم قدرت و تضمین سلطه طولانی مدت خود در صحنه سیاسی ترکیه دست به اصلاح قانون اساسی و تغییر ساختار سیاسی این کشور زد که با مخالفت هایی از طرف برخی از احزاب سیاسی و مردم شهرهای بزرگ ترکیه مواجه گردید. مخالفین تغییر ساختار سیاسی، اردوغان و حزب او را متهم به تلاش برای پیاده کردن برخی از اصول اسلامی اخوان المسلمین و نادیده گرفتن لاییسته و اصول کمالیستی ترکیه نمودند. ما در این تحقیق بدنبال واکاوی این مسئله هستیم که کدام عوامل و انگیزه هایی سبب گردیدند تا دولت اردوغان دست به تغیییر ساختار حکومتی ترکیه بزند؟ در پاسخ به این سوال، فرضیه ای که مطرح می گردد این است که شکاف بین نهادهای سکولاریسم و مذهبی متفاوت با حزب اسلامگرای عدالت و توسعه آنقدر عمیق و گسترده شده بود که دیگر از دوره اختلافات کنترل شده عبور و به مرحله تهدید رسیده بود. برای پرهیز از این تهدیدات دولت اردوغان می باید تغییرات مهمی در قانون اساسی در راستای تحکیم قدرت خود ایجاد می کرد. روش تحقیق در این مقاله توصیفی تحلیلی و بر اساس گردآوری داده ها از منابع کتابخانه ای و تحقیقات پیشین و با استفاده از نظریه سازه انگاری می باشد.

    کلیدواژگان: حزب عدالت و توسعه، اردوغان، جنبش گولن، ارتش، تغییر ساختار سیاسی
  • هادی ابراهیمی*، ابوالقاسم باباتبار سرخی صفحات 253-283

    امنیت، مهم ترین هدف و دغدغه هر دولت به شمار می آید که در صورت فقدان آن، ترقی و پیشرفت در یک جامعه حاصل نخواهد شد. در واقع، جهش و تکامل جامعه بدون نظرداشت امنیت، امکان پذیر نخواهد بود. در این ارتباط، اساسی ترین بعد امنیت، امنیت نظامی است، برای تامین این قسم از امنیت، برخورداری کشور از یک راهبرد دفاعی مناسب و مدون، شرط محوری محسوب می شود. لذا یکی از اجزای اصلی راهبرد دفاعی کارآمد، بهره مندی کشور از توانمندی های نظامی- تسلیحاتی پیشرفته و بازدارنده، در جهت تامین امنیت و منافع ملی است. یکی از مواردی که می تواند در راستای امنیت بین المللی موثر واقع شود، بحث خلع سلاح و کنترل تسلیحات است؛ اما از آنجا که در عرصه بین المللی، عمدتا معاهدات مرتبط با خلع سلاح و کنترل تسلیحات، توسط قدرت های جهانی و در راستای منافع ملی آن ها شکل گرفته است، ضروری است معاهدات مذکور از دریچه ی نقادانه نگریسته شود. بدین منظور، ج.ا.ایران به عنوان یک بازیگر فعال منطقه ای و فرامنطقه ای، با عنایت به اهمیت خلع سلاح و کنترل تسلیحات در راستای تامین امنیت و منافع ملی، تلاش نموده است تا در روندهای بین المللی به صورت فعالانه شرکت نماید تا نه تنها از وضع قوانین نابرابر جلوگیری نماید بلکه بستر لازم و مساعد را جهت تحقق منافع کشور فراهم آورد. یافته های مقاله نشان می دهد که ج.ا.ایران به واسطه اصول ارزشی، مکتبی و معتقدات اسلامی- ایرانی، منابع و اسناد بالادستی، راهبرد دفاعی خود را بر مبنای بازدارندگی متعارف تنظیم نموده است. لذا ج.ا.ایران در این راستا، هرگونه تولید و بکارگیری سلاح های کشتار جمعی (هسته ای، شیمیایی و میکروبی) را مطرود دانسته و اقتدار نظامی خود را بر ارتقاء توانمندی های نظامی متعارف با رویکرد تدافعی استوار نموده است.

    کلیدواژگان: امنیت، راهبرد دفاعی، دیپلماسی دفاعی، منافع ملی، خلع سلاح، کنترل تسلیحات
  • غلامحسن فرجی، محمدرضا حاتمی، مرتضی محمودی* صفحات 285-308

    ساختار سیاسی و حقوقی جمهوری اسلامی ایران در دوران تاسیس و استقرار متاثر از سیاست عدم وابستگی و اتکای به خود و تحت زعامت امامین خود، همواره بر راهبردهای آفندی و پدافندی، تاکید نموده است. در این راستا بذل توجه به راهبردهای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی و خلق الگوهای جدید با توجه به راهبرد تحلیل مشخص از اوضاع مشخص، نصب العین نظام سیاسی و مقام معظم رهبری بوده است. مقام معظم رهبری از ابتدای دورات تصدی به عنوان رهبر انقلاب با ایجاد گفتمان سازی و شناور سازی راهبردهای معطوف به هدف، دال‌های مرکزی را برای بسط و توسعه راهبردهای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی، ایجاد نموده که با غیریت سازی نظام سلطه نسبت به این راهبردها از ابتدای دهه 90، صبغه مقاومت در این راهبردها، پررنگ گشته است. فرضیه مقاله بدین صورت بیان می‌گردد که راهبردهای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی آیت الله خامنه‌ای در اندیشه و عمل مبتنی بر گفتمان مقاومت ملی و منطقه‌ای و فعال در همه زمینه‌ها برای مقابله با نظام سلطه و هزمونی اقتصادی، سیاسی و فرهنگی این واحد جغرافیایی در مرزهای جغرافیایی جهان اسلام و مشخصا جمهوری اسلامی ایران، می‌باشد. این مقاله با روشی تحلیلی توصیفی و متاثر از نظریات مقام معظم رهبری که به عنوان الگوی غالب خطی مشی گذاری در سیاست های کشور نمود دارد و واکاوی نظریات پسا توسعه گرایانه با نفی روش شناسی مکاتب مدرن ولی با همان معرفت شناسی و هستی شناسی، در پی آنست که خلق راهبردهای مقام معظم رهبری، یک رویکرد گفتمانی پسا توسعه گرایانه با رویکردی دینی – ملی است که نافی تمامی نظریه‌های خطی و کلاسیک توسعه است که جهان سوم و کشورهای جنوب را به نفع کشورهای شمال و الگوهای توسعه‌ای آنها به حاشیه می‌برد.

    کلیدواژگان: اندیشه آیت الله خامنه ای، نظریات پسا توسعه گرا، مقاومت، نظام سلطه، حکومت اسلامی، مقاومت فرهنگی، سیاسی و اقتصادی
|
  • Mohammadreza Tayarani Shaarbaf, Jalal Dorakhshah* Pages 1-29

    Good governance today depends on the best possible completion of the state-nation-building process. This issue has been placed as a serious challenge in the path of survival of the Zionist regime.  This regime has based its existence on a special and complex identity that at first glance, this special identity can be considered a strong point for survival and formation of a society;But the specific characteristics of this identity based on race and its lack of demographic diversity have created challenges for this regime. On the other hand, the fragmentation of the core of the citizens of this regime, who have migrated to this land mainly from outside the borders of occupied Palestine, is also a serious challenge to nation-building.  State-nation-building in Israel also faces multiple political, security, and economic implications. In this research and according to the subject, descriptive-analytical method has been used.Also, while studying the state-nation-building process in Israel and looking at the demographic context and identity of the Palestinian and Zionist Jewish community (Israeli citizens) as the most serious challenge, to examine the failures of this regime in completing the state-nation-building process that survives and His survival is in question, we will pay.

    Keywords: Nation-State Building, Israel, Survival, Social Gap, Identity, Challenge, Zionism
  • Sayyed Hadi Zarghani, Ebrahim Ahmadi*, Ali Hakimi Khoram Pages 31-56

    "Cultural diplomacy" is a subject based on the role and emphasis of the "cultural-civilization" linking factors in relations between countries and nations. The ultimate goal of this method of diplomacy - in an intimate framework, Converging and out of tension, Provide a favorable image of all-round relationships, Based on commonalities (civilization-cultural traditions) between nation-states. Iran-Uzbekistan relations with rich cultural backgrounds, Despite the continuity and rich cultural backgrounds, for less than three decades (From 1991), Always Weak and it has been fluctuating. Death of Islam Karimov (September 2, 2016) and the coming of Shukat Mirzizov (December 14, 2016), a new chapter in Uzbekistanchr('39')s foreign relations with other countries and also Iran began. Under the "continuity and change" policy, with a little more flexibility, Mir Ziyayyev calls for the deepening and expansion of relations in all fields with Iran. In this regard, the main question of the leading article is this: by turning to the historical-civilization background of Iran in Central Asia in general and Uzbekistan in particular, How Can Iran and Uzbekistan Have Convergence Relations? Since Uzbekistan (like most Central Asian republics) is considered to be the Civilization and cultural heritage of Iran, the two countries are able, within the framework of "cultural diplomacy", by neutralizing the threats; they will pursue convergent and growing relationships in all fields. Therefore, in the cultural-civilization relations and interactions of Iran and Uzbekistan, Components such as Islam as a common religion, Persian language, common elements, presence of Iranian culture in Uzbekistan, attractions of civilization, historical and natural heritage, tourism, economy and … There can be To strengthen the relations between the two countries.

    Keywords: Central Asia, Iran, Uzbekistan, Cultural Diplomacy, Constructivism
  • Hosein Mirsaeedi, Hosein Ahmari*, Mohammadreza Kazemi Golvardi Pages 57-84

    Representation in Hajj has been discussed and argued in various contexts since the early centuries of the Islamic period. In the jurisprudential sense, representation means becoming a substitute for another person to perform a certain action, and from this point of view, it is similar to power of attorney, which also includes the concept of making possession lawful or influencing possession. According to jurisprudence, the deputy in Hajj should have the intention of becoming the deputy and the intention of the curse should be determined by the intention. If the vicegerent dies after entering ihram and entering the shrine, Hajj is permissible for him and the vicegerent, and the vicegerent will be entitled to all the rent. The rule is that it is not permissible to represent two people in one year; But this rule has two exceptions: first, representation in Hajj and second, the occurrence of coercive conditions. The result is that in case of incapacity of the person, representation in the dimensions of Hajj is separate from him. But if there is anything left from the reward after the end of the Hajj, it is a vicegerent for himself. And if the reward for completing Hajj is low, it is not obligatory to complete it on the basis of the curse, unless it is mentioned in the contract. Therefore, the present article, taking into account the above issues in a descriptive-analytical manner and relying on jurisprudential sources and narrations among Imami and Sunni jurists to the rulings, deputy and subordinate conditions regarding performing Hajj in special cases, compulsory and. .. will pay.

    Keywords: Hajj, the rules of representation, vicegerent, subordinate
  • Amin Jafari, AliAkbar Jafari* Pages 85-110

    In recent decades, the United States has been trying to expand its influence and interventions in various parts of the world, especially the Middle East. Therefore, the Middle East has always been of American interest due to its geopolitical and geostrategic importance. Using its centers of study and strategists, it architectures the geometry of power in the region in line with its foreign strategies and policies. Nowadays phenomena such as Islamophobia, arms race, ethnic and religious conflicts, sectarianism, disintegration, undermining resistance to traditional goals (vital US interests, maintaining Israeli security, ensuring free energy flow) Has caused instability in the Middle East. So, in light of this fact, in the explanatory-analytical way, we seek to answer the question of how and to what extent American strategists have been instrumental in constructing religious wars in the Middle East. Accordingly, our hypothesis is that American strategists in think tanks and theories through theorizing and reflecting on US statesmen and political elites, along with presenting how they execute, delineate models and strategies, Religious wars have been instrumental in the Middle East. The scientific findings of the present study indicate that the strengthening of these extremist currents has been an important catalyst for the religious wars in the region that have led to sectarianism, deterrence from Israel and Islamophobia. US strategists appear to be playing a role in creating widespread instability and reviving the thirty-year European wars in the Middle East.

    Keywords: US, Strategists, Extremists, Religious Wars, Middle East Region
  • AhmadReza Yousefvand, Pouya Kalantari, Mehdi Javdanimoghadam* Pages 111-136

    Yemen crisis is one of the most significant issues in the west Asia and the center of geopolitical – ideological competition in the region. Meanwhile the role of the UK has its own importance. Therefore, analyzing Britain action has drawn attention of global politics analyzers and the media. In the present study, the authors seek to address this issue. In fact, the main question of the paper is what is Britainchr(chr('39')39chr('39'))s foreign policy towards the Yemen crisis from 2015 to 2019. In this article which is written by descriptive-analytical method, next to answering the main question, we will answer to some sub-questions such as the background of Britainchr(chr('39')39chr('39'))s performance in the West Asian region and its perspective on the Yemeni crisis. The findings of this study indicate that on the one hand, the United Kingdom is seeking to return to the West Asian region, and on the other hand, it seeks to pull Yemen out of the axis of resistance through pressure and diplomacy bargaining. Following this policy, the United Kingdom has sold arms and training to Saudi Arabian coalition forces. In this situation the voice of oppositions to foreign policy is also heard from political circles which the most important one is Labor Party position.

    Keywords: foreign policy, U.K, Yemen crisis, West Asia, Saudi Arabia, Iran
  • Ibrahim Kazemi Momen Sarai, AHMAD BAKHSHAYESH ARDESTANI* Pages 137-166

    Islamic unity means emphasizing and relying on the commonalities of Islamic religions by not presenting conflicting views. In general, the two words unity, what comes to mind from the word approximation, are closeness and approximation; However, these two words do not seem to be synonymous, as they are usually the religious views of Muslims and the attempt to reduce differences, as well as the scientific efforts made at the Egyptian Academy and the summit is the general meaning of unity. Is a proof of this. But what comes to mind from the word unity is usually that it includes various aspects of cooperation between Muslims. Resolving differences and doubts, active, effective and timely presence of scholars and thinkers, bowing to religious rites and strengthening moral values ​​can increase the basis of unity in the field of religion and culture. Creating unity will require an intellectual and cultural background, the creation of a single Islamic government can provide the ground for realization. In the field of economics, the development and strengthening of economic relations, strengthening the tourism industry and the integration of the banking system in Islamic countries can be effective, and this indicates the need for the presence of political and economic experts along with religious experts. The question that arises here is what is the effect of the Association of Islamic Religions on the unity and cohesion of Islamic countries? The hypothesis is that returning to religion and promoting it is one of the strategies emphasized by the Summit. The founders of the Summit believe that unity among Muslims depends on their intellect and attitude. The task that Muslims have towards each other is to achieve Islamic brotherhood and brotherhood, and the task that they have against the enemies is to become one. The research method of this research is analytical and descriptive.

    Keywords: Approximation, convergence, Islamic religions, cohesion, summit, economic poverty
  • Ali Golmohammadi* Pages 167-196

    The confrontation with Western civilization united Japanese Asianists and Muslim nationalists a century ago. The global recognition of Japan as a great power paved the way for its advancement in the Eurasian region in the name of Pan-Asianism ideology, the realization of a united Asia, and the liberation of Muslims from Western colonialism. Due to some limitations, Japanese government had to establish informal and secret relations with Muslim nationalist activists of the Russian and Chinese empires’ colonies. By relying solely on military power, the sphere of influence expansion in the vast geopolitical area of ​​Eurasia against these two great powers was impossible.To this end, Japan sought to establish a unified Asia by emphasizing identity, cultural, linguistic, and racial commonalities by adopting a Pan-Asian policy as the ideology of expansionist wars. In order to establish and expand the sphere of influence in the Eurasian region, the Empire of Japan tried to exert control there by virtue of soft power and cultural activities through highlighting common feelings, emotions and narratives and receiving recognition among the people, especially the Muslims of this region. Perceiving the distinct culture, race and language of the inhabitants of this region, Japanese tried to exclude the two main neighboring powers from interfering in this sphere of influence by identity demarcating. Regarding the hypothesis, the Constructivism theory which deals with spiritual and normative elements was applied to examine the correctness or incorrectness of such a hypothesis.

    Keywords: Pan-Asianism, Japan, Eurasia, Muslims, Sphere of Influence, Constructivism Theory
  • Amir Sajedi* Pages 233-251

    Although the Islamic Party of Justice and Development in Turkey has been in power since 2003 but it has always faced challenges from military and some other movements. In order to weaken the opposition and consolidate power and to secure its long-term dominance on the Turkish political scene, the leader of the party, Erdogan, has amended the constitution and changed Turkish political structure from parliamentary to presidential system, which has faced opposition from some political parties and the secular and democratic people in major cities. The opposition accused Erdogan and his party of trying to implement some of the Muslim Brotherhoodchr('39')s Islamic principles and ignore Turkeychr('39')s secularist and Kemalist principles. In this research, we seek to investigate what factors and motives led Erdoganchr('39')s government to change Turkeychr('39')s political structure. In response to this question, the hypothesis raised is that the gap between secularism and religious institutions are so deep that it had now passed through a period of controlled conflict to a threat phase. To avoid these threats, the Erdogan government had to make significant changes to the constitution to consolidate its power. The research method in this paper is descriptive-analytical and based on data collection from library sources and the research is using constructivism theory.

    Keywords: AK Party, Erdogan, Army, changing political structure, Gulen movement
  • Hadi Ebrahimi* Pages 253-283

    Security is the most important goal and concern of any government, without which there will be no progress and development in a society. In fact, the mutation and evolution of society will not be possible without considering security. In this regard, the most basic dimension of security is military security, to ensure this type of security, the country has a proper and codified defense strategy is a key condition. Therefore, one of the main components of an effective defense strategy is for the country to benefit from advanced and deterrent military-weapons capabilities in order to ensure national security and interests. One of the issues that can be effective in the direction of international security is the issue of disarmament and arms control; However, since in the international arena, treaties relating to disarmament and arms control have been developed by world powers in the national interest, it is essential that these treaties be viewed from a critical perspective. To this end, the Islamic Republic of Iran, as an active regional and trans-regional actor, considering the importance of disarmament and arms control in order to ensure security and national interests, has tried to actively participate in international processes, not only from To prevent the unequal enactment of laws, but to provide the necessary and favorable environment for the realization of the countrychr('39')s interests. Findings of the article show that the Islamic Republic of Iran has adjusted its defense strategy based on conventional deterrence due to its values, scholastic principles and Islamic-Iranian beliefs, upstream sources and documents. Therefore, in this regard, the Islamic Republic of Iran has rejected any production and use of weapons of mass destruction (nuclear, chemical and microbial) and has based its military authority on upgrading conventional military capabilities with a defensive approach.

    Keywords: Security, Defense Strategy, Defense Diplomacy, National Interests, Disarmament, Arms Control
  • Gholamhasan Faraji, Morteza Mahmodi * Pages 285-308

    The political and legal structure of the Islamic Republic of Iran during the establishment and establishment, influenced by the policy of non-dependence and self-reliance and under the leadership of its Imams, has always emphasized offensive and defensive strategies. In this regard, attention has been paid to cultural, political and economic strategies and the creation of new models according to the strategy of specific analysis of specific situations, the establishment of the political system and the Supreme Leader. From the beginning of his tenure as the leader of the revolution, the Supreme Leader, by creating discourse and floating goal-oriented strategies, has created central points for the development of cultural, political and economic strategies, which by alienating the domination system from these strategies. In the early 1990s, the nature of resistance in these strategies became more prominent. The hypothesis of the article is that Ayatollah Khamenei's cultural, political and economic strategies in thought and action are based on the discourse of national and regional resistance and active in all fields to confront the system of domination and economic, political and cultural hegemony of this geographical unit within geographical borders. It is the Islamic world and specifically the Islamic Republic of Iran. This article uses a descriptive analytical method influenced by the views of the Supreme Leader, which has emerged as the dominant linear model of policy-making in the country's policies, and analyzes post-developmental theories by rejecting the methodology of modern schools but with the same epistemology and ontology. That is, the creation of the Supreme Leader's strategies is a post-developmental discourse approach with a religious-national approach that rejects all linear and classical theories of development that marginalize the Third World and the South in favor of the North and their development patterns.

    Keywords: Ayatollah Khamenei's thought, post-developmental theories, resistance, domination system, Islamic government, cultural, political, economic resistance