فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 6 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سوده خسروی*، سید علی قاسم زاده صفحات 7-32

    یکی از گرایش ها یا جریان های رمان نویسی معاصر که به تقلید از داستان نویسی غرب در ادبیات داستانی ایران به وجود آمده، رمان نویسی پسامدرنیستی است. اگرچه این گرایش به سبب نبود بسترهای لازم و کافی آنچنان که در غرب ساری و جاری گشته، در داستان نویسی ایرانی توفیق نیافته است، در این میان گاه نویسندگانی یافت می شوند که تمایل دارند دیدگاه های انتقادی خود به جامعه و انسان معاصر را از طریق رویکردهای پسامدرنیست ها ارایه دهند. ابوتراب خسروی یکی از این نویسندگان است. استفاده هنری او از ظرفیت های داستان پردازی غرب رمان های او را به عرصه ای برای چندآوایی و ظرفی برای گفت و گو و طرح دیدگاه های مختلف و گاه معارض بدل کرده است. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی تلاش کرده است با توجه به مولفه های رمان نویسی پسامدرن، به برجسته ترین عنصر آن یعنی چندآوایی در رمان «ملکان عذاب»بپردازد و از نتایج تحقیق بر می آید که خصیصه اساسی این رمان طرح چندآوایی به کمک عناصری چون تکنیک های روایی، بینامتنیت، فراداستان و... است.

    کلیدواژگان: رمان پسامدرن، چندآوایی، میخائیل باختین، ابوتراب خسروی، ملکان عذاب
  • نعیم عموری*، مائده ظهری عرب صفحات 33-48
    انسان و رازهای وجودی او یکی از مهمترین مسایلی است که توجه بسیاری از ادباء را در تمام دوره ها به خود جلب کرده است. در ادبیات عربی نیز ادیبان زیادی به تامل درباره ی انسان و رازها و احساسات خودجوشش پرداخته اند؛ احساساتی که گاه در هاله ای از اندوه، نومیدی و آوارگی قرارمی گیرد. در این رابطه ادیبان مکتب مهجر با روی آوردن به فلسفه اگزیستانسیالیسم به تامل در سرنوشت انسان پرداخته و کوشیدند رازهای درونی وی را مورد بررسی قرار دهند؛ "میخاییل نعیمه" از جمله کسانی است که به اگزیستانسیالیسم روی آورده است و تصویرهایی از مرگ اندیشی، گناه، دلهره، اندوه و نومیدی که در مسیر رسیدن به آزادی و رشد و تعالی گریبان گیر انسان می شوند را محور آثار ادبی خود و به ویژه رمان "دیدار" قرار داده است. بنابراین نگارندگان در نظر دارند با روش توصیفی-تحلیلی به کارگیری افکار و نشانه های فلسفه اگزیستانسیالیسم در رمان "دیدار" اثر "میخاییل نعیمه" که بازگو کننده پیوندی میان تکامل زندگی انسان با آوارگی، اندوه، پریشان حالی و غربت است را مورد واکاوی قرار دهند. از رهگذر این پژوهش پی بردیم که ذهن "میخاییل نعیمه" همواره معطوف اندیشه های فلسفه ی هستی شناسی بوده و این فلسفه تاثیر بسیار عمیق و گسترده بر آثار ادبی وی و رمان "دیدار" داشته،از آنجا که اندیشه های ژرف فلسفه ی اگزیستانسیالیسم به نحو بارزی در این رمان خودنمایی می کند.
    کلیدواژگان: اگزیستانسیالیسم، آزادی، رمان دیدار، میخائیل نعیمه
  • یعقوب نوروزی* صفحات 49-69

    شفیعی کدکنی از جمله شاعران معاصر است که در عین پایبندی به سنت و تاثیر از میراث گرانسنگ ادب فارسی و پشتوانه غنی فرهنگی، در اشعار خود طرفدار نوجویی و نوآوری نیز بوده است؛ او هم از سنت شعر فارسی تاثیر می پذیرد و هم از جریانات شعری معاصر ایران و جهان. ملاک و میزان هنر نزد او ارزش هنری، اندیشگی و معنایی آن است و هر رویکرد شعری که منطبق با این معیارها باشد، مورد اقبال اوست. از جمله مکاتب و رویکردهای شعری جدید که به خاطر ارزش هنری مورد توجه او بوده است، ایماژیسم و شعر دیداری است. در مجموعه اشعار او، نمونه های ارزشمندی در این دو شیوه و منطبق با اصول و معیارهای این دو، وجود دارد. تاکنون پژوهشی در مورد اشعار ایماژیستی و دیداری شاعر صورت نگرفته است؛ حال آنکه این بخش از اشعار شاعر از غنای هنری و احساسی بالایی برخودارند؛ شاعر به کمک تصاویر عینی و ملموس، لحظاتی گذرا را به تصویر کشیده و جاودانه کرده است. این اشعار ایماژیستی که غالبا غیرایدیولوژیک و صرفا زیباست، شایسته توجه و دقت نظر مخاطب برای التذاذ هنری است. در کنار این، شفیعی هنرمندانه از شیوه نوشتاری نیز در مواردی برای القاء و انتقال موضوع و مضمون سود جسته است و هماهنگی بی بدیلی بین مضمون و شکل نوشتاری خلق کرده است و خصلتی زیبایی شناسانه به شعر خود داده است. پژوهش حاضر به بحث و بررسی این نمونه ها می پردازد و با شیوه ای تحلیلی-توصیفی تلاش دارد تا اشعار ایماژیستی و دیداری شاعر را مورد مطالعه قرار دهد.

    کلیدواژگان: شفیعی کدکنی، نوگرایی، ایماژیسم، شعر دیداری
  • حسنی محمدزاده کاشی، علیرضا فولادی* صفحات 71-92
    مکتب وقوع از مکتب های شعر فارسی است که در آن به عشق واقعی پرداخته می شود. مهمترین ویژگیهای شعر شاعران این مکتب عبارت است از: گزارش حال، بدیهه سرایی، سادگی سخن، راستی سخن، بیان جزییات عاشقی و عشق ورزی با جمال بشری. وحشی بافقی از بزرگترین شاعران آن است. گرایش به وقوع گویی شاعران معاصر و از جمله شاعران جریان غزل نو را هم در بر گرفته است. تقریبا در راس این شاعران حسین منزوی قرار دارد. مقاله حاضر با روش تحلیلی به بررسی مولفه های مکتب وقوع در غزل های حسین منزوی می‎پردازد و نتیجه می گیرد که اهمیت تصویرگری در غزل نو به تمایز غزل وقوع گرای منزوی از غزل شاعران مکتب وقوع انجامیده است. علاوه بر آن محتوای غزل های منزوی به دلیل تفاوت نوع برخورد انسان امروز با واقعیت عشق، محتوای وقوعی غزل او را از محتوای غزل شاعران مکتب وقوع کلاسیک متمایز ساخته است. این تمایزها باعث شده است تا جریان غزل وقوع نو ظهور کند.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: حسین منزوی، عشق، غزل، مکتب وقوع، وقوع نو
  • سمانه شمسی زاده* صفحات 93-115

    سورریالیسم نوعی واکنش انسان معاصر از گم شدگی هویت انسانی دوره ی مدرن بود. گریز از حقایق تلخی که تمدن علم مدار و عقل گرایی مدرن به انسان عصر جدید عرضه کرد.اما عرفان اسلامی یک بازتعریف و تغییر بنیادی و معرفتی از جهان هستی بر پایه ی دین است که مستلزم نگاه شناختی به کمک معرفت و شهود در تشخیص اجزای اصل و فرع دین بر مبنای اتصال به عالم حقیقت است. بنابراین بین نگاه عاشقانه-شهودی عارف با نگاه مادی گرای سورریالیست از اساس تفاوت وجود دارد. این پژوهش در نقد و بررسی دیدگاه هایی که مقوله ی عرفان اسلامی- ایرانی را با مولفه های مکتب سورریالیسم غربی مورد واکاوی قرار می دهند و یا سعی در یافتن نشانه های مشترک بین آن دو دارند، به نگارش در آمده است. در سال های اخیر مقالات بسیاری در نشریات معتبر دردو جنبه پیرامون اثبات تاثیرپذیری سورریالیست از عرفان اسلامی ویا واکاوی مولفه های آن در متون کهن عرفانی به رشته ی تحریر درآمده است. سورریالیسم دارای اصولی است از جمله رویا،وهم،تخیل،نگارش خودکار،تصادف عینی،جنون و دیوانگی، امر شگفت و جادو است که تفاوت های بارزی با شاخصه ها و مفاهیم مکتب عرفانی-اسلامی دارد.در واقع اگرچه بین آثار عرفانی و سورریالیستی شباهت های صوری و عرضی دیده می شود. تمایزاتی که در حوزه ی تخیل شهودی، کرامت، حقیقت، واقعیت، اصالت هستی و بی خویشی بروز می یابد. نتایج این پژوهش به شیوه ی توصیفی- تحلیلی وبرمبنای مطالعات اسنادی صورت پذیرفته است نشان می دهد که نگره ارتباط عرفان و سورریالیسم که نخستین بار توسط علی احمدسعید(ادونیس) شاعرسوری مطرح گردیدوپس از وی درایران باتلاش های براهنی و فتوحی بسط وگسترش یافت، از بنیان تفاوت های اساسی دارند.

    کلیدواژگان: سوررئالیسم، عرفان اسلامی، ادونیس، حقیقت شهودی، نگارش خودکار
  • داودرضا کاظمی*، مختار ابراهیمی صفحات 117-140
    تصویر واقعی بیگانگان- مغول و تاتار- در نفثه المصدور همراه با پیامد اعمال آنها نشان داده شده است. زبان و بیان زیدری، در نفثه المصدور، زبان و بیانی تصویرگرا و انگاره ساز است. تصویرگرایی و تصویرپردازی های او در نهایت همسویی و همسانی با مکتب ایماژیسم ساخته و پرداخته شده است. چنانکه بسامد بالا، تراکم چشمگیر، ماهیت، هدف از آفرینش و شیوه ی کاربست تصویر در نثر شاعرانه ی زیدری در تطابق کامل به آرای ایماژیست هاست، افزون بر آن، صراحت تند، فشردگی، کوتاهی و ایجاز، همچنین، عینی، واقعی و طبیعی بودن تصویر از ویژگی های اصلی نثر زیدری است. تصاویر او تنوع موضوعی بسیاری دارند، از این رو، انگاره های برآمده از علم صرف و نحو، فقه، کلام، نجوم، دیوان محاسبات و استیفا، منطق، پزشکی، و حتی بازی نرد و ورزش فکری شطرنج در نفثه المصدور دیده می شود. زیدری متن را به خدمت تصویر درمی آورد، به همین دلیل امکانات و آرایه های ادبی بدیع لفظی (سجع، تضمین المزدوج، انواع جناس، موازنه، تکرار، سیاق الاعداد، واج آرایی، حروفگرایی و...)، بدیع معنوی (ایهام، ایهام تناسب، استخدام، تضاد، ایهام تضاد، پارادوکس، تلمیح، ارسال المثل، تضمین، و...) و بیان (تشبیه، استعاره، مجاز، کنایه و...) را به شیوه ای به کار می گیرد که آنها یا مقدمه ای برای شکل گیری تصویرند، یا بخشی از فرآیند تصویر سازی می شوند و یا خود، تصویر سازند.
    کلیدواژگان: نفثه المصدور، تصویر بیگانه، ایماژیسم
|
  • Sude Khosravi *, Seyed Ali Ghasemzadeh Pages 7-32

    One of the trends in contemporary novelist streams that mimic a novel western novel in Iranian history literature is a new novel for post - modernism novel. Although this tendency has not been successful in the contemporary Iranian story because of the lack of adequate beds so far in the west, there are sometimes authors who are inclined to present their critical views to society and contemporary human through post - modernism approaches. Aboo Torab Khosravi is one of the writers. His artistic use of the Western romance has transformed his romance into an arena for dialogue and conflict. This research has worked in a descriptive and analytical manner to study the most prominent elements of post - modernism, with regard to the elements of post - modern novelist ,that is Polyphony in » Malekan-e- azab« novel. and the results of the research suggest that this novel s underlying characteristic of is polyphonic design using elements such as narrative technique، Intertextuality، Meta - story and…

    Keywords: postmodern roman, polyphony, Mikhail Bakhtin, abootorab khosravi, Malekan-e- azab
  • Naeem Amouri *, Maedeh Zohri Arab Pages 33-48
    Human and his existential mysteries are among the most important issues attracting the attention of many literators in all ages. In Arabic literature, many literators have tended to thinking about human and his secrets and self-motivated emotions. Emotions that oft appear in a halo of melancholy, despair and destitute. In this respect, the literators of the Mohjarmovement have tended to the fate of man and attempted to study his internal mysteries. Mikhail Na’imais one of those who have moved towards existentialism, using the images of deathmentality, sin, anxiety, melancholy and despair in the path of attaining freedom, perfection and evolution by the human, as a center for his literary works, especially the “Meeting” novel. Thus the authors intend to investigate the use of existential thoughts and markers in the novel “Meeting” by Mikhail Na’ima, that represent the bond between the evolution of human life with destitute, melancholy, alienation and anxiety. Through this research we realized that Mikhail Na’ima’s mind was always concerned with existential thoughts, strongly influencing his works of literature and the novel “Meeting”, with deep existentialist contemplations showingstrongly in the work.
    Keywords: Existentialism, Freedom, Meeting novel, Mikhail Na’ima
  • Yaghub Novruzi * Pages 49-69

    Shafii Kadkani is one of the contemporary iranian poets. Shafii in same time inspire from the traditions and innovations in his poetry. The persian poetry traditions and innovations and modern poetic currents, reflected in his poems. His approach in poetic criticism oriented to the meaning and he is a idological poet in some time. as well as the meanigfully, clarity is othere principl in his literary approach and does not like the meaning Ambiguity. also he not like the language-centrism and emphasis the lingustic and word game. Imagism and conceret poem are the two modern poetical current that intrested for Shafii Kadakani and he compose the poems with coincidence from principles of this poetic currents.till now,not done a research around the Shafiies conceret poems and imagism, while this section of Shafiies poem have a high emotional and artistic richness. In this poems, Shafii portray a Fleeting moment with concrete and tangible images and with a artificial imagery immortalized it. this imagistic poems that Usually Non-ideological and are Purely beautiful, worthy to the attention of Audience for Artistic acceptance. beside of this, Shafii has created a harmony between theme and writing form of poets and compose a conceret poems. Because of a this,he created Aesthetic trait for this poems. In this article, imagistic and conceret poems of shafii kadkani were investiaged and efforted the principles and criteria of currents be clear in some poems of Shaffii kadkani

    Keywords: shafii kadkani, Innovation, imagism, conceret poem
  • Hosna Mohammadzade, Alireza Fouladi * Pages 71-92
    Incidence school is of Persian poem schools in which the real love is studied. The most important characteristics of the poets in the school are: reporting biography, improvisation, simplicity of words, and honesty in words, expressing details of love and loving humans’ appearance. Vahshi Bafghi is the greatest poet in this school. Tendency toward incidence includes modern poets, especially poets of modern sonnet. Hussein Monzavi is almost head of the poets. By analytic method, Presented research studied the elements of incident school in sonnets of Hussein Monzavi and concluded that importance of imaging in sonnet is led to distinguish Monzavi’s incident sonnet from poems of incidence school. In addition, context of Monzavi’s sonnets is different from sonnet of other incidence schools in terms of reality of fact, and context of his sonnet due difference in behavior of modern human about love. This distinctions led to emerge of streams of incidence sonnet.
    Keywords: Hussein Monzavi, love, sonnet, incidence school, new incidence
  • Samaneh Shamsizadeh * Pages 93-115

    Surrealism was a reaction of the contemporary man to the loss of modern human identity. Beware of the bitter truths that modern scientific and civilized civilization brought to modern man. But Islamic mysticism is a radical and epistemic redefinition of the universe based on religion that requires a cognitive perspective with the aid of knowledge and intuition in identifying the constituent elements of religion.It is based on the connection to the world of truth.So there is a difference between the mystical love-intuitive look and the surrealist materialist one.This research is intended to critique the viewpoints that have examined the issue of Islamic-Iranian mysticism with the components of the Western Surrealist school or attempted to find commonalities between the two.In recent years,numerous articles in prestigious journals have been published in two aspects about the proof of the surrealist influence of Islamic mysticism and its analysis of its components in ancient mystical texts. Surrealism has principles such as dream, illusion,imagination,autobiography,objective coincidence, insanity and madness,wonder and magic that have obvious differences with the characteristics and concepts of the mystical-Islamic school.n fact,though, there are formal and transverse similarities between mystical and surrealist works. The differences that arise in the realm of intuitive imagination,dignity,truth,reality,the essence of being, and apathy.The results of this descriptive-analytical study based on documentary studies show that the relation between mysticism and surrealism was first put forward by the poet Ali Ahmad Sa'id (Edonis) and then he was expanded in Iran by Brahani and Fathani expansions have.

    Keywords: Surrealism, Islamic Sufism, Adonis, Intuitive Truth, Automatic Writing
  • Davood Reza Kazemi *, Moktar Ebrahimi Pages 117-140
    The real image of the aliens-Mongol and Tatar-is shown in the al-Nasrud ​​al-Nusrat with the consequence of their actions. The language and expression of Zaidari, in the prophethood of al-Mustavir, is a language and expression that is illustrative and imaginative. His portrayalism and portraiture have, in the end, been aligned with the School of Immigration. As the high frequency, the significant density, the nature, purpose of the creation and manner of applying the image in Zaidari's poetic prose is in full compliance with the ideas of the Imagists, in addition, the sharpness, compactness, shortness and irony, as well as the objective, real and natural nature of the image of The main features of Zaidari's prose are. His pictures have a variety of subject matter, hence the notions of spelling, syntax, jurisprudence, theology, astronomy, the court of computation and stypha, logic, medicine, and even the intellectual game of chess in al-Mussudur al-Nusiddī are seen. Zaidari portrays the text to the image of the image, therefore the features and verbal literary arrays (algebra, guarantee of almonds, types of punishment, balancing, repetition, phrasal form, phonemes, phrases, etc.), spiritual innovations (eg, Hires, contrasts, contradictions, paradoxes, tlmayhs, proverbs, guarantees, ...), and expression (likeness, metaphor, permissible, indecent, etc.) in a manner in which they are either an introduction to the formation of the image, Either part of the process of imaging or self-image.
    Keywords: Nftah al-Mustawr, alien image, imagism