فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 5 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عارف دانیالی* صفحات 7-36

    مقاله حاضر، با رویکرد پساساختارگرایی به بررسی مفهوم پیرنگ در ارسطو و کوندرا می پردازد؛ نقدهای کوندرا به ارسطو را بیانگر تضاد هستی-شناختی-معرفت شناختی آنها است. از این منظر، این مقاله می کوشد به این پرسش پاسخ دهد که: چرا کوندرا-برخلاف ارسطو- پیرنگ را خصم رمان می داند؟ در جهان روایی کوندرایی، هیچ یک از مفاهیم ارسطویی-یعنی وحدت، ضرورت و کلیت- جایی ندارد؛ در مقابل، از جهانی سرشار از کثرات، عناصر نامعقول، اتفاقات و امکان های تصادفی سخن می گوید که رمان، بازنمایی کننده آن است. در همین جاست که کوندرا به مکاتب پساساختارگرا نزدیک می شود. نزد کوندرا، رمان، شکلی از اندیشیدن است که با ماهیت گرایی و علیت باوری ارسطویی درتقابل است و برخلاف فلسفه، راوی یک جهان غیرعقلانی است. علت مخالفت کوندرا با پیرنگ همین است: پیرنگ، زاده درک عقلانی از جهان همچون پیوستار علی است. از همین روست که در روایت کوندرایی، عناصری وارد می شود که در روایت ارسطویی طرد می شد؛ عناصری همچون حادثه فرعی، گریز از موضوع و فقدان ضرورت علی-معلولی. سرانجام اینکه، کوندرا پیرنگ را همچون سیطره تک صدایی و قدرت مطلقه خط داستان نفی می کند. هدف پژوهش حاضر نشان دادن این نکته است که بدون فهم چشم انداز پساساختارگرای کوندرا (چشم انداز نیچه ای) نمی توان مفهوم روایت در رمان های او را درک کرد. برای کوندرا، همیشه نیچه به عنوان نیای پساساختارگرایان، یک فیلسوف اساسی بوده است.

    کلیدواژگان: پیرنگ، رابطه علیتی، تصادف، ارسطو، کوندرا
  • امرالله بمانی لیرگشاسی*، اسماعیل صادقی ده چشمه صفحات 37-62
    ریالیسم از رایج ترین مکاتب ادبیات معاصر به شمار می رود که اغلب نویسندگان با اصول و روش-های آن به بیان مسایل و معضلات اجتماعی انسان مدرن در عصر جدید می پردازند. در این پژوهش به بررسی رمان "کارت پستال" از آثار برجسته ریالیستی ادبیات مهاجرت و تحلیل مهم-ترین بن مایه های ریالیستی آن که بیشتر متاثر از فضای عینی و ذهنی نویسنده مهاجر و محیط غرب به اثر راه پیدا کرده اند، پرداخته ایم؛ در نتیجه هم میزان تاثیر محیط بر رمان، آشکار می شود و هم با ویژگی های یک اثر ریالیستی ادبیات مهاجرت بیشتر آشنا می شویم. روح انگیز شریفیان از زمره نویسندگان ادبیات مهاجرت محسوب می شود که بیشتر آثارش را در حوزه ریالیست به نگارش درآورده است و مانند همه ی نویسندگان مهاجر به بازگو کردن مسایل اجتماعی روز دنیای غرب و معضلاتی که فرد پس از مهاجرت پشت سر می گذارد، توجه دارد. بنابراین مدرنیته، فرد-گرایی، فیمنیسم، نوستالژی، بحران هویت، ناامیدی و ملال و تنهایی از جمله ویژگی های مهم ریالیستی متاثر از محیط غرب و تناقض های ذهنی نویسنده در این اثر به شمار می روند که به تحلیل آنها اقدام کرده ایم.
    کلیدواژگان: ادبیات مهاجرت، بن مایه، کارت پستال، رئالیسم، محیط غرب
  • عبدالله حسن زاده میرعلی*، حر پریمی صفحات 63-87

    سبک گوتیک که ابتدا درقرن دوازدهم میلادی درمعماری جلوه کردو بیانگر راز و وحشت بود در قرن هجدهم، ژانری در داستان نویسی گردید. دراین گونه داستانها،نویسندگان، با ایجاد فضایی وحشتناک و توصیفات جزیی و تخیلی، خوانندگان را با دهشت و راز مشغول می سازند. شخصیت های این آثار، انسانهایی نامتعادل، روان پریش و بعضا جنایتکارند.اشاره به محیط های گرفته و دورافتاده و خالی ازسکنه وحشت آور ازدیگر عناصر اینگونه آثاراست. دراین مقاله به روش تحلیلی- توصیفی رمان سمفونی مردگان ازمنظرعناصرگوتیک موردبررسی قرارگرفته است که به خاطرداشتن فضاهایی تیره وگرفته وشخصیتهایی با ویژگیهای هول آور وبیمارگونه و بی رحم،می توان آن را در دسته آثارگوتیک جای داد. فضاهایی که در این اثر به آنها اشاره شده است با مکانها و موقعیتهای گوتیک ترسیم می شود. اشاره به مکانهایی چون گورستان و زیرزمین که عمدتا تاریک و سرشار از نمادهای ایجادهراس است مثل برف و برگهای زرد پاییزی وصدای کلاغ و زوزه گرگ و...فضای مناسبی برای القای وحشت به وجودآورده است.اما مهمترین مولفه گوتیک این داستان در شخصیتهای آن نمود دارد که همگی آنها گرفتار معضلی هستندو ویژگی مشترک آنها تنهایی شان است که هرچند به ظاهردرکنارهم زندگی می کنند؛اما در درون احساس تنهایی دارند وهمین عامل موجب عدم تفاهم ودرک آنها می شود که درقالب اندیشه های مالیخولیایی وبیماری ومرگ یا خودکشی وقتل- برادرکشی- رخ می نماید.

    کلیدواژگان: رمان گوتیک، سمفونی مردگان، جنایت، عباس معروفی
  • ویدا دستمالچی*، حسین طاهری صفحات 89-109
    ادبیات کمونیستی به عنوان شاخه ای از ادبیات متعهد از اواخر قرن نوزدهم سرتاسر اروپا و بخش های زیادی از شرق و روسیه را تحت تاثیر قرارداد. ایدیولوژی کمونیسم گرچه زاده نظریات مارکسیستی مارکس و انگلس است، اما ویژگی «سوسیال دموکراسی» در حزب کارگر روسیه دلیل اصلی جهانی شدن کمونیسم و درنوردیدن مرزهای شوروی محسوب می شود.در تلفیق ادبیات با ایدیولوژی، دو رویکرد پیش آمده است: جریان-هایی که کمونیسم را، اگرچه کوتاه مدت و سطحی، پذیرفته اند و دیگری جریان هایی که علیه کمونیسم و تعهدات آن موضع گرفته اند.در این راستا ریالیسم سوسیالیستی را به ویژه در حوزه روسیه، می توان جدی ترین جنبش ادبی-اجتماعی بعد از رنسانس خواند. پس از آن حتی سورریالیسم نیز به واسطه آندره برتون درگیر افکار کمونیستی می شود و از بیانیه اولیه خود فرسنگ ها فاصله می گیرد. اگزیستانسیالیسم نیز به مثابه ادبیات فلسفی و به بهانه مسوول بودن انسان در جهان هستی نوع دیگری از کمونیسم را وارد ادبیات می کند. از سوی دیگر جریان اکسپرسیونیسم در آلمان غربی به شدت بر سیاست های کمونیستی و تبدیل انسان کارگر به ماشین خدمتکار می تازد و تعهدستیزی و مسوولیت گریزی و پوچی را برابر کمونیسم قرار می دهد. بدین ترتیب زیرسایه کمونیسم جریان های ادبی متنوع و متضادی خلق شده است که تعریف هنری از «شاهکار ادبی» را به شدت متزلزل کرده است.
    کلیدواژگان: کمونیسم، رئالیسم سوسیالیستی، سوررئالیسم، اگزیستانسیالیسم، اکسپرسیونیسم
  • حسن بساک*، صغری مرادیان، اسماعیل حسین پور صفحات 111-128

    ادب فارسی ایران دراوایل قرن بیستم، به رمانتیسم روی آورد. این امر از رمانتیک های فرانسوی و مساعد بودن فضای فکری و اجتماعی ایران که برای رشد چنین روحیاتی آماده بود تاثیرپذیرفته است و می توان آن را در مجموعه اشعار نیما و پیروان او و برخی از شاعران سنت گرا مشاهده کرد. سیاوش کسرایی از شاعران توانای معاصر است که غالب اشعار او از اصول حاکم بر مکتب رمانتیسم پیروی می کند.دراین پژوهش که به روش توصیفی و تحلیل محتوا انجام گرفته است اصول و رویکردهای محتوایی رمانتیسم اجتماعی و همچنین مهمترین جریان شعری جامعه گرای انقلابی، در شعر کسرایی مورد نقد و تحلیل قرار گرفت. عمده ترین نمودهای رمانتیسم اجتماعی درشعرسیاوش کسرایی عبارتند از: دلبستگی آرمانی به انقلاب و آزادی، همدردی با محرومان ورنج هایشان ،امید به افق روشن وآینده آرمانی، میهن دوستی و ناسیونالیسم و توجه به شکوه از دست رفته ایران،جستجوی قهرمان رمانتیک و ستایش آن. ناسیونالیسم،اصولا یک ایدیولوژی رمانتیک است و با این وصف سیاوش کسرایی رامی توان ازشاخص ترین نمایندگان شعرنوآرمان گرای ملی - سیاسی و انقلابی- دهه های سی و چهل به شمارآورد.

    کلیدواژگان: مکتب رمانتیسم، رمانتیسم اجتماعی، شعر معاصر، سیاوش کسرایی، مضامین سیاسی
  • مرضیه زارع*، نرگس محمدی بدر، فاطمه کوپا، حسین یزدانی صفحات 129-155
    ریالیسم انتقادی به عنوان یکی از شاخه های مکتب ادبی ریالیسم، که پدیده ای مختص ادبیات عصر طلایی روسیه است، به انتقاد از اوضاع حاکم بر جامعه پرداخته و با نگرشی اصلاح جویانه در پی تغییر وضع موجود است. چخوف در نمایشنامه ی« باغ آلبالو» با دست مایه قرار دادن موضوع زوال اشرافیت و روی کار آمدن بورژوا در روسیه ی عصر نیکولای دوم و با بیان داستانی از زندگی یک خانواده ی اشرافی، در پی بازنمایی و تحلیل واقعیت های اجتماعی موجود در آن برهه از تاریخ روسیه، با بیانی انتقادی است. این پژوهش بر آن است تا با تحلیل و واکاوی شخصیت های ریالیستی با تاکید بر ریالیسم انتقادی در این اثر، به موضوعات مورد انتقاد نویسنده در جامعه ی روسیه پی ببرد. چخوف در این نمایشنامه انتقاد تند و تیز خود را متوجه فضای سرد و تیره ی حاکم بر جامعه کرده و بر اشرافیت خواب زده، روشن فکران منفعل و بی عمل، شخصیت های ایستا و مقاوم در برابر تغییر و تحول و پیشرفت، بحران هویت، عدم عزت نفس و خودباختگی فرهنگی تاخته و آن ها را با رویکردی انتقادی و اصلاح-جویانه، منطبق بر واقعیت و معیارهای ریالیستی، به ویژه ریالیسم انتقادی مورد بحث قرار داده است.
    کلیدواژگان: «آنتوان چخوف»، «باغ آلبالو»، «رئالیست»، «رئالیسم انتقادی»«شخصیت»
|
  • Aref Danyali * Pages 7-36

    This article investigates concept of plot in thoughts of Aristotle and Kundera. Kundera's critiques to Aristotle show ontological-epistemological contrasts between them. In this regard, this article tries to answer this question: Why does Kundera -contrary to Aristotle- considers the plot as enemy of Novel?In Kundera'narrative world there wasn't Aristotelian concepts as unity,necessity,generality. On the contrary, Kundera discusses about world of multiplicity, unintelligible elements and coincidences; a world that Novels represent it.In this regard, Kundera is close to post-structuralism school. The Novel is a thinking way that it is in contrast with Aristotelian essentialism and causality. Contrary to philosophy, the Novel is narrator of irrational events. Kundera expressed her objection to plot, because It is outcome of rational perception about the world as causal texture. Kundera considers the elements that Aristotle cross them out :elements as minor event, off-topic and accidentalism. Kundera considers the plot as storyline hegemony and denial of polyphony in Fiction. This essay elaborates Kundera's post-structuralism perspective(Nietzsche perspectivism) resulted in narration change. For Kundera, Nietzsche as post-structuralism ancestor has always been the essential philosopher.

    Keywords: the plot, causal relation, coincidence, Aristotle, Kundera
  • Amrullah Bemani *, Esmaeil Sadghi Pages 37-62
    Realism is one the most commonly used contemporary literature schools, with which most authors, With its principles and methods of which express the social problems of modern society in the new era. In this research by study of postcard novel one of the famous works of immigration realistic literature, This paper examines the "Carte postal" novel of the outstanding realist works of immigration literature and analyzes its most important realist foundations, which are most affected by the objective and subjective space of the immigrant writer and the western environment. As a result, both the impact of the environment on the novel and the characteristics of realist novel of the literature of immigration literature become more apparent Rohangiz sharifian is one of the writers of immigration literature, who has written most of her works in the realm of realism, and like all immigrant writers, addresses the social issues of the modern western world and the problems that individual goes through after immigration. Thus, modernity, individualism, feminism, nostalgia, identity crisis, frustration, agony, loneliness are among characteristics of the west in this work and Author's contradictions, which we have analyzed.
    Keywords: immigration literature, content, Carte postal, realism, west environment
  • Abdollah Hasanzadeh Mirali *, Hor Parimi Pages 63-87

    The Gothic style, which first appeared in the 12th century in the Effect Architecture, represents mystery and horror. In the eighteenth century, it became a genre of story. In these stories, the writers, by creating terrifying atmosphere and imaginative description, make the readers more Horror and secret. The characters of this genre are unbalanced, psychotic and sometimes criminal. Another property of this genre is existence the faraway, abandoned, and dreadful places in the stories. In this paper, the analytical-descriptive method of the novel Symphony of the Dead is reviewing from the perspective of the Gothic style that because of its mysterious space and Characters with devious, sickly and cruel features can be categorized as a Gothic style. Places like the cemetery and the basement, which is mostly dark and full of symbolic icons such as snow, fall yellow leaves, the sound of the crows, and the wolf ... creating a good atmosphere for provoking horror. But the most important Gothic component of this story is in its characters, all of whom are involved with a problem and their common feature is their loneliness, which, although they seem living in together, are lonely within themselves, and this causes disagreements and misunderstanding, which occurs in the form of melancholic, illness, death or suicide and murder-abortion.

    Keywords: Gothic novel, Symphony of the Dead, felony, Abbas, maroufi
  • Vida Dastmalchi *, Hossein Taheri Pages 89-109
    Communist literature as a branch of committed literature has effected on the all of Europe and many parts of eastern world and Russia at the end of the nineteenth century. Although communist ideology is the result of Karl Marx and Friedrich Engels’ theories, the feature of “Social Democracy” in the Russia labor party is the main reason of communism’s becoming international and its expansion. There are two approaches in the merging of literature and ideology: first, the movements which have accepted communism event though it was short time and superficial and second, the movements which were against communism and its commitments. In the interim, Socialist Realism can be called most serious literary-social movement after Renascence in Russia. Aftermath, even Surrealism was engaged in communism ideology by André Breton and kept aloof from its early manifestation. Existentialism also, as a philosophical literature and under the pretext of responsibility of human kind has entered another kind of communism into literature. On the other hand, Expressionism movement in West Germany, extremely criticized communism policies and becoming of labor to automated machine.it put anit-communism and evasion from responsibility and Absurd against communism. Thus, different and opposite movements emerged under the shadow of communism which have weakened the artistic definition of “Literary Masterpiece”.
    Keywords: Communism, Socialist Realism, Surrealism, Existentialism, Expressionism
  • Hassan Bassak *, Soghra Moradiyan, Esmaeil Hoseynpoor Pages 111-128

    Persian literature turned to romanticism in the early twentith century. This has been affected by French romantic works and fotunate intellectual and social atmosphere that prepared conditions for such a mood. Also, this can be seen in Nima's poetry and his followers as well as some of the traditionalist poets. Siyavash Kasraei is one of the contemporary capable poets whose most poems obey the principles of romanticism school. In this study that is done in a descriptive and content analysis method, social romanticism principles, content approaches, and the most important revolutionary socialist poetic stream in Kasraei's poetry has been analysed and criticized. The romanticism of Rezakhan's era was basically a social romanticism. The authors in this study found that the main representations of social romanticism in Kasraei's poetry include: idealistic attachment in freedom and revolution, hope of bright horizon and realistic future, sympathy with the poor and their sufferings, patriotism and nationalism and focusing on the gone glory of Iran, looking for a romantic hero and admiring him/her. Accordingly, Kasraei can be considered as one of the most brilliant representatives of realistic national-political and revolutionary modern poetry of the 1950s and 1960s in Iran.

    Keywords: Romanticism School, Social Romanticism, Contemporary poetry, Siavash Kasraei, Political Subjects
  • Marzieh Zare *, Narges Mohammadi Badr, Fateme Kouppa, Hosein Yazdani Pages 129-155
    critical realism,which is a phenomenon allocated to the Russian golden age literature, has criticized the prevailing conditions in society and seeks to change the status quo with a reformist attitude. Chekhov in (the cherry orchard) with notice to the theme of aristocratic decline and the coming of bourgeois in Russia Nicolas II era and a narrative of the life of an aristocratic family, seeks to represent and analyze the prevailing social realities at that time of Russian history with a critical statement . This investigation intends to realize issues criticized by the author in Russian history by analyzing and resolving realistic personality with an emphasis on critical realism in this work . In this play, Chekhov has sharply criticized the cold, dark atmosphere in society and tilted drowsy aristocracy., passive and inactive intellectuals, static and resistant characters against change and progress, identity crisis and lack of self_esteem and has discussed them with a critical and reformist approach based on reality and realistic criteria, especially critical realism.
    Keywords: Anton Chekhov, the cherry orchard, realism, critical realism, personality