فهرست مطالب

پژوهشنامه بیمه
سال سی و پنجم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرتیمور پاینده نجف آبادی*، منصوره ساکی زاده صفحه 1

    اخیرا آیین نامه مربوط به بیمه اجباری خسارت وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه یا به اختصار بیمه شخص ثالث توسط بیمه مرکزی تغییر پیدا کرده است.

    هدف

    این مقاله تفاوت های اصلی دو آیین نامه جدید و قدیم را مطرح و سپس حق بیمه نسبی هر دو آیین نامه را محاسبه و سیستم های پاداش و جریمه آنها را براساس معیارهای آکچویری مقایسه می کند. یافته مقاله: برای دست یابی به این هدف ابتدا فرم ریاضی آن در قالب یک سیستم پاداش-جریمه بازنویسی شده، سپس توزیع پایدار سیستم محاسبه شده و براساس آن حق بیمه نسبی سیستم پاداش-جریمه جدید از روش خطی محاسبه می شود.

    روش شناسی:

     در ادامه به منظور مقایسه حق بیمه پیشنهادی، توزیع پایدار سیستم پاداش-جریمه جدید و قدیم تعیین و حق بیمه اعلامی از سوی بیمه مرکزی آورده شده است. نهایتا دو سیستم پاداش-جریمه قدیم و جدید با استفاده مدت زمان میل به حالت پایدار، معیارهای کارایی لویی مارنتا و سطح میانگین پایداری نسبی با یکدیگر مقایسه می شوند.

    نتیجه گیری: 

    براساس این مقایسه ها می توان نتیجه گرفت که در حالت کلی در سیستم جدید بیمه شخص ثالث، برخلاف اینکه سیستم قدیم مزیت زودتر رسیدن به حالت پایدار را دارد ولی حق بیمه های ارایه شده توسط مقادیر برآوردی پژوهش حاضر کاراتر و منصفانه تر از حق بیمه های ارایه شده توسط بیمه مرکزی هستند. 

    کلیدواژگان: بیمه شخص ثالث، حق بیمه نسبی، سیستم پاداش-جریمه، معیار سطح میانگین پایداری نسبی، معیار کارایی لویی مارنتا
  • محمدرضا اصغری اسکوئی*، فربد خانی زاده، آزاده بهادر صفحات 33-66
    هدف

    طبقه بندی ریسک بیمه گذاران بر مبنای ویژگی های قابل مشاهده می تواند به شرکت های بیمه جهت کاهش زیان، شناخت دقیق تر مشتریان و جلوگیری از وقوع انتخاب نامساعد در بازار بیمه کمک شایانی کند. هدف این مقاله، بررسی خسارت های مالی ایجاد شده در بیمه شخص ثالث و پیش بینی ریسک بیمه گذاران در احتمال وقوع حادثه می باشد.

    روش شناسی:

     با استفاده از الگوریتم های درخت تصمیم، ماشین بردار پشتیبان، نایو بیز و شبکه عصبی؛ به کشف الگوهای پنهان داده ها، در راستای طبقه بندی بیمه گذاران بیمه شخص ثالث پرداخته شده است. همچنین توزیع نامتعادل داده ها در دو گروه خسارت دیده و خسارت ندیده سبب یک چالش مهم در کاربرد روش های یادگیری ماشین و داده کاوی است که در این مقاله مورد توجه قرار گرفته است.

    یافته ها: 

    مجموعه داده متعلق به یکی از شرکت های بیمه و حاوی بیش از چهارصد هزار نمونه ثبت شده در پنج سال و شامل چهار متغیر مستقل نوع خودرو، گروه خودرو، نوع پلاک و سن خودرو و یک متغیر وابسته و دو ارزشی خسارت مالی است. با توجه به نتایج بدست آمده بهترین کارکرد و دقت پیش بینی (با دقت= F1) مربوط به مدل درخت تصمیم می باشد.

    نتیجه گیری:

     میزان تاثیرگذاری متغیرها در وقوع خسارت به ترتیب اولویت عبارتنداز: نوع خودرو، نوع پلاک، سن خودرو و گروه خودرو. نتایج ارزیابی نشان می دهد برای پیش بینی دقیق تر خسارت و مشتریان پر ریسک به داده های بیشتری مرتبط با ویژگی های راننده نیاز می باشد.  

    کلیدواژگان: دسته بندی مشتریان، درخت تصمیم، ماشین بردار پشتیبان، نایو بیز و شبکه های عصبی
  • مرتضی رجوعی* صفحات 71-103
    هدف

    شناخت ابعاد بازارگرایی راهبردی در صنایعی که شدت رقابت در آن ها زیاد بوده و مشتریان دارای نیازها و خواسته های متفاوت و متنوع هستند اهمیت بسیار زیادی دارد. کسب اطلاعات و دانش بازار و پاسخگویی براساس آن، فلسفه وجودی بازارگرایی است. هدف اصلی این پژوهش، مفهوم پردازی بازارگرایی راهبردی و رابطه آن با عملکرد در صنعت بیمه ایران است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را مدیران 16681 نمایندگی دولتی و خصوصی بیمه در استان های تهران، خراسان رضوی، اصفهان، فارس، آذربایجان شرقی و خوزستان تشکیل می دهند که از میان آن ها با استفاده از فرمول نمونه گیری در جامعه محدود و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، نمونه ای به حجم 300 نمایندگی انتخاب گردیده است. داده های حاصل از پرسشنامه ها از طریق مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS18 به منظور آزمون فرضیه های پژوهش تحلیل گردید. روایی پرسشنامه از طریق روایی محتوا و سازه و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش نشان می دهد که بازارگرایی راهبردی بر عملکرد مالی و غیرمالی صنعت بیمه ایران تاثیر مثبت و معنادار دارد؛ نقش واسطه عملکرد غیرمالی در رابطه بازارگرایی با عملکرد مالی نیز تایید گردید.

    نتیجه گیری: 

    گردآوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به مشتریان و رقبا و سپس طراحی یک راهبرد بازارگرا متناسب با فرصت ها و تهدیدهای محیطی در جهت پاسخگویی به آن ها و فراهم نمودن زیرساخت های فرایندی، سیستمی و رفتاری جهت پیاده سازی این راهبرد به طور مستقیم، شاخص های مالی و غیر مالی در صنعت بیمه ایران را بهبود می دهد.

    کلیدواژگان: بازارگرایی راهبردی، عملکرد مالی، عملکرد غیرمالی، صنعت بیمه ایران
  • سیده فاطمه شاه بازاده زعفرانی*، ابراهیم عباسی، حسین دیده خانی، علی خوزین صفحات 103-129
    هدف

    از آنجایی که بقای تعهدات مربوط به بیمه گذاران و به حداکثر رساندن منافع شرکت از مهم ترین اهداف شرکت های بیمه بوده و از سویی سازمان های نظارتی هر کشور به تصویب قوانین و مقررات خاص و مدیران با اتخاذ تدابیر احتیاطی و راهکارهای فنی و مالی نوین سعی می کنند تا توان مالی شرکت های بیمه را در حد قابل قبولی حفظ کنند لذا هدف از این پژوهش ارایه یک مدل هوشمند جهت پیش بینی توانگری مالی در شرکت های بیمه، به عنوان یک سیستم پشتیبان تصمیم می باشد.

    روش شناسی: 

    به منظور ارایه مدل پیش بینی کننده توانگری مالی شرکت های بیمه با بررسی پیشینه تعداد 17متغیر به عنوان متغیر پیش بین جهت پیش بینی طبقه توانگری مالی از منابع معتبر سایت بیمه مرکزی ج.ا.ا، طی سال 1392 تا 1396 استخراج شده است. در این پژوهش ابتدا نتایج حاصل از به کارگیری مدل های مختلف پیش بینی مبتنی بر هوش مصنوعی شامل: درخت تصمیم، شبکه عصبی، نایبویز مورد مقایسه قرار گرفت در مرحله بعد رتبه بندی الگوریتم های پیش بینی شونده مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد درخت تصمیم با دقت 99 درصد بهترین عملکرد را در پیش بینی توانگری مالی دارد با توجه به اینکه درخت تصمیم، مدل های شناخت و نگاشت غیرخطی و الگوهای آشوب گونه بین متغیرهای هدف و تصمیم می باشد.

    نتیجه گیری:

     بالا بودن دقت مدل درخت تصمیم در پیش بینی توانگری مالی، را اثبات می کند و مدل استخراج شده با استفاده از درخت تصمیم دقت و قابلیت بسیار بالایی در تخمین را داراست.

    کلیدواژگان: بازارهای مالی، طبقه توانگری، داده کاوی، توانگری مالی، هوش مصنوعی
  • محبوبه اعلایی، محمد مهدی عزیزی امیری، فرامرز خلیقی*، مریم السادات عسکری صفحات 129-158
    هدف

    این مقاله، نحوه تاثیر فرهنگ ریسک بر عملکرد مدیریت ریسک در شرکت های بیمه ارایه کننده بیمه درمان تکمیلی را از دو منظر اقتصاد نیوکلاسیک و مدیریت ریسک بنگاه مورد بررسی قرار می دهد.

    روش شناسی:

     فرایند سلسله مراتبی  (AHP) یافته ها: در این مقاله اصول ده گانه مدیریت ریسک و چهار فرهنگ مبتنی بر تیوری عقلانیت متکثر ارایه شد و عقاید و اصول اقتصاد نیوکلاسیک و مدیریت ریسک بنگاه برای شرکت های بیمه ارایه کننده رشته بیمه درمان تکمیلی مورد بررسی قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان می دهد که اصول «مدیریت ریسک بنگاه» با وزن 1/62 درصد نسبت به «اقتصاد نیوکلاسیک» با وزن 9/37 بالاترین رتبه را نسبت به هدف کلی بدست آورده است. همچنین معیارهای «اشتهای ریسک» و «تفکیک اقدامات و مدیریت ریسک» در انتخاب مدیریت ریسک بنگاه بیشترین وزن را نسبت به دیگر معیارها کسب کردند.

    نتیجه گیری:

    براساس یافته های پژوهش این نتیجه حاصل می شود که مبانی فرهنگ ریسک با اصول مدیریت ریسک بنگاه سازگارتر است ولی این بدان معنا نیست که اصول مدیریت ریسک بنگاه و اقتصاد نیوکلاسیک نمی توانند به صورت همزمان در یک شرکت مورد استفاده کارا قرار گیرند. بلکه شرکت های بیمه ترکیبی از این دو اصل را انتخاب می کنند. به عبارت دیگر شرکت های بیمه ترکیب مختلفی از چهار رویکرد مبتنی بر تیوری عقلانیت متکثر را انتخاب می کنند. همچنین با توجه به اینکه نگرش بیمه مرکزی نسبت به راهبرد ریسک دارای اثراتی بر فرهنگ ریسک شرکت های بیمه می باشد توصیه می شود بیمه مرکزی در این زمینه نگرش بهینه ای را با توجه به شرایط و اقتضایات صنعت بیمه کشور اتخاذ کند.

    کلیدواژگان: بیمه، فرهنگ ریسک، مدیریت ریسک بنگاه، اقتصاد نئوکلاسیک، فرایند سلسله مراتبی
  • جعفر نوری یوشانلوئی*، حوریه وجگانی صفحات 159-184
    هدف

    حصول نتایج عملیات بالادستی نفت وگاز به منظور جذب سرمایه گذاری های بین المللی اساسا با پیش گیری یا پوشش کامل ریسک های ناشی از آن ها میسر بوده که برای تضمین آن هم تاکنون از روش های بیمه ای متعددی استفاده می شد اما موافقتنامه های جامع بیمه ای از ابداعات جدیدی است که کاربردهای آن متاسفانه در نظام حقوقی ایران ناشناخته مانده و هدف از نگارش این مقاله شناسایی این روش بیمه ای است.

    روش شناسی:

     در راستای دستیابی به اهداف تحقیق، نگارندگان از روش کتابخانه ای و بررسی نمونه موافقتنامه های ارایه شده از جانب برخی شرکت های بیمه ای بین المللی و نیز قراردادهای بیمه ای مشابه بهره جسته اند.

    یافته ها:

     با مقایسه روش های بیمه ای متداول در صنعت بیمه و موافقتنامه های جامع بیمه ای، نگارندگان بر این مهم دست یافتند که صرف وقت کمتر، پرداخت حق بیمه پایین تر، انجام مذاکرات مسنجم تر، اختلافات قراردادی کمتر، انعطاف بیشتر در درج پوشش های بیمه ای و از همه مهمتر قابلیت تسری آن بر کارفرمایان، پیمانکاران اصلی و پیمانکاران فرعی دخیل در یک پروژه بالادستی نفت وگاز و بیمه گران متعدد، از جمله مزایایی است که در صورت استفاده از موافقتنامه های جامع بیمه ای در پروژه های بالادستی نفت وگاز حاصل می گردد.

    نتیجه گیری:

     طی بررسی های به عمل آمده در این مقاله، موافقتنامه های جامع بیمه ای قادر به پوشش ریسک های تمامی مراحل عملیات بالادستی نفت وگاز اعم از مرحله اکتشاف، ارزیابی، توسعه و تولید بوده و برای ریسک هایی همچون تراوش نفت از چاه، فوران، از دست رفتن گل حفاری، گیرکردن ابزار حفاری درون چاه، شکستن لوله های جداری، خسارت به تجهیزات زمان انتقال به مناطق فراساحلی، خسارت به تجهیزات تولید و استخراج، ورود آسیب های جانی و مالی به اشخاص ثالث، بروز آلودگی های زیست محیطی، توقف و تاخیر در اجرای عملیات، آسیب به محموله دریایی و نظایر آن ها، ذیل یک موافقتنامه واحد، پوشش بیمه ای تامین می نماید که این امر ضرورت اقتباس فوری این روش بیمه ای در عملیات بالادستی نفت وگاز را آشکار می سازد. 

    کلیدواژگان: بیمه، نفت وگاز، عملیات بالادستی، ریسک، موافقتنامه جامع بیمه ای، بیمه جامع پروژه
  • عبدالله رجبی*، وحید میرنژاد صفحات 185-214
    هدف

    به کارگیری بیمه حق مالکیت موجود نظام های حقوقی در حقوق ایران جهت حل مشکلات معاملات املاک.

    روش تحقیق:

     بیمه حق مالکیت در آمریکا توصیف و جایگاه آن در حقوق ایران تحلیل می شود.‏ در تحلیل هم از روش اصولی حقوق و گاه از مصالح نظام حقوقی کمک گرفته شده است.

    یافته ها: 

    معاملات املاک از معاملات حساس است که می توان روش های مختلفی را جهت نظم بخشیدن به ‏آن و حمایت از متضررین، پیش بینی کرد. حمایت از خریدار با حسن نیت مستلزم بیمه معامله و جبران ‏خسارت با مستحق للغیر درآمدن مبیع و یا کشف سایر عیوب مبیع است. شرکت های بیمه با دسترسی به ‏اطلاعات ثبتی و با بررسی و ممیزی ‏ملک، وضعیت حقوقی و اعتباری آن را در کنار وضعیت ‏موضوعی، مثل نبود عیب و نقص، تضمین می کنند. آثار این نوع بیمه برای جامعه و نظام حقوقی پربار است؛ چرا که در کنار حفظ اعتبار اسناد رسمی، ‏از ‏طریق بررسی بیمه گران، امنیت و اطمینان معاملات املاک و دلگرمی خریداران جهت خرید مطمین تر را برقرار می کند و این خود می تواند منجر ‏به امنیت معامله  شود و باعث افزایش ارزش واقعی ملک، ایجاد اشتغال و از همه مهم تر، کشف معاملات فاسد با ممیزی ملک توسط ‏شرکت های بیمه گر است.

    نتیجه

    جایگاه بیمه حق مالکیت در بین انواع بیمه نامه ها، زیرمجموعه بیمه اموال و گاه مسوولیت است. ‏ منع قانونی در اعمال این بیمه در حقوق ایران وجود ندارد. اما از موانع عملی این بیمه، وضعیت ثبت املاک و معاملات راجع به ان در کشور است که چندان منطبق با اصول مبنایی اقتصاد و حقوق نیست. پیشنهادها شامل موارد زیر است: تعیین شرایط عمومی این بیمه نامه و تصویب آن توسط شورای عالی بیمه و تعیین دقیق میزان جبران خسارت از مالکین و نحوه جبران خسارت در این بیمه نامه ها. پیش بینی شعب اختصاصی جهت رسیدگی به پرونده های مطالبات بیمه گران در محاکم؛ همچنین، تفسیر قانون توسط قضات محاکم در راستای حفظ اعتبار سند رسمی باشد و تصویب قانون در راستای الزامی بودن تنظیم معاملات املاک توسط حقوق دانان. 

    کلیدواژگان: بیمه، حق مالکیت، بیع غیر منقول، ثبت، سند رسمی
  • حمید افکار، عبدالله خدابخشی*، سید مهدی سیدزاده ثانی صفحات 215-242
    هدف

    بسیاری از حوادث زیان بار به جهت توام شدن با صدمه بدنی در محاکم کیفری مطرح می شوند و توجه به وضعیت طرفین دعوای زیان، مصلحت بیمه گر و دستگاه قضا ایجاب می نماید تا تدارک زیان با کمترین زمان و هزینه صورت گیرد. سابقه رویه قضایی نشان می دهد که گاه به جهاتی همچون فوت متهم، عدم وقوع بزه و... مرجع کیفری پرونده را مختومه نموده و طرفین حادثه برای دریافت خسارات خود به طرح دعوای حقوقی ارشاد می شوند. مطالعه حاضر به منظور تبیین رویکرد جدید مقنن در جبران سریع تر و کم هزینه تر صدمات بدنی انجام می شود تا با بررسی تاثیر تبصره (1) ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری بر بیمه گر، نظریه جبران خسارات بدنی ناشی از یک حادثه در ضمن یک دادرسی به جهت جلوگیری از تکرار دعاوی و تحمیل هزینه بر طرفین پرونده، بیمه گر و دستگاه قضا تقویت گردد.

    روش شناسی: 

    روش مورد استفاده در این پژوهش شیوه توصیفی - تحلیلی است و تصمیمات موجود در رویه قضایی نیز به عنوان مستندات مطالعه مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

    یافته ها:

     در کنار برخی معایب تفسیر موسع تبصره (1) ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری، تحلیل نتایج اقتصادی و اجتماعی مقرره مزبور، لزوم رسیدگی واحد به تبعات ناشی از یک حادثه را اقتضا می کند و رویه جدید محاکم کیفری نیز به این سمت و سو گرایش دارد.

    نتیجه گیری: 

    قلمروی تبصره (1) ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری علاوه بر بیت المال، به صندوق تامین خسارات بدنی و بیمه گر نیز قابل تسری است؛ همچنین با تحت شمول قرار دادن صدمات مقصر و غیر مقصر حادثه در تبصره مزبور، شایسته است تا زمینه لازم جهت رسیدگی به جبران خسارات بدنی ناشی از حادثه در ضمن یک دادرسی فراهم آید. 

    کلیدواژگان: تاثیر دادرسی کیفری بر بیمه گر، صندوق تامین خسارات بدنی، دیه، بیمه گر
|
  • AmirTeimour Payandeh Najafabadi *, Mansoureh Sakizadeh Page 1

    Recently, compulsory insurance of damage to a third party as a result of accidents caused by vehicles regulations, or in short, third party insurance regulations have been amended by Central Insurance.

    Objective

    This study compares two new and old third party insurance regulations based on the actuary criterion. First, this article highlights the major differences between the two new and old regulations.

    Finding

    To achieve this goal, the mathematical form of third-party insurance is rewritten in the form of a bonus-malus system, the steady-state distribution of the bonus-malus system is obtained and in the following, the relativity premium of the new bonus-malus system is calculated by the linear method.

    Method

    Two third party insurance systems are compared using the steady-state likelihood of systems, the main criterion as Loimaranta efficiency and the relative stability level average.

    Conclusion

    Based on these comparisons, it can be concluded the following three

    results

    After examining the timing of the arrival of two new and old bonus-malus systems, it can be concluded that the old system reaches its steady state after 8 years while the new system does not reach its steady state even after 50 years. In other words, the old system has the advantage of achieving steady-state earlierThe premiums provided by the estimated values ​​of the present study are fairer than the premiums offered by the Central Insurance.Generally, in the new system, the premiums provided by the estimated values of the present study are more efficient than the premiums provided by the central insurance.All of contents are provided as: In the second part of this study, we compare the old and new third party insurance regulations.Then, in third section, a brief description of the bonus-malus systems and its basic concepts is given, in the following, the mathematical form of the new third party insurance regulations rewritten as a bonus-malus system, then the system's steady-state distribution is calculated and Based on that, the relative premium of the new bonus-malus system is calculated from the linear method. Finally, the two old and new bonus-malus systems are compared using steady-state duration, the loimaranta performance measures, and the mean relative stability level in the fourth section.

    Keywords: Third Party Insurance, relative premium, Bonus-Malus System, relative stability level average, Loimaranta efficiency
  • Mohammadreza Asghari Oskoei *, Farbod Khanizadeh, Azadeh Bahador Pages 33-66
    Objective

    Risk classification of insurance customers, based on the observable characteristics, can significantly help insurers mitigate losses, classify their customers and prevent adverse selection. This paper aims to study losses occurred in motor Third Party Liability (TPL) insurance and predict customers’ risk of loss.

    Methodology

    With the help of four supervised algorithms namely; decision tree, SVM, naïve Bayes and neural network hidden pattern of data is discovered to classify customers of TPL insurance. Furthermore, the imbalanced dataset was the main challenge for implementing machine learning and data mining techniques which will be discussed throughout the article.

    Findings

    The dataset contains more than 400,000 observations for five years from an Iranian insurance company. It also has five variables of which four are independent: car type, car group, plate type, car age; and one binary dependent variable: financial loss. Comparing the model performances, decision tree is the most efficient (F1=0.72±1).

    Conclusions

    The model provides prioritization of independent features as follows: car type, plate type, car age, car group. Findings also suggest that to obtain more accurate prediction on claims and high-risk customers, more features concerning drivers’ traits are required. 

    Keywords: Insurance Customer Classification, decision tree, Support Vector Machine, Naïve Bayes, Neural Networks
  • Morteza Rojuee* Pages 71-103
    Objective

    Understanding the dimensions of strategic market orientation is crucial in industries where competition is high and customers have different and diverse needs and wants. Acquiring market information and responding accordingly is the philosophy of market orientation. The main purpose of this study is to conceptualize strategic market orientation and its relationship with performance in the Iranian insurance industry.

    Methodology

    The study population of this descriptive survey is 16681 managers of public and private insurance agencies in the provinces of Tehran, Khorasan-e- Razavi, Isfahan, Fars, Azerbaijan-e-sharghi and Khuzestan. Three hundred agencies using the stratified random sampling method participated in this survey and completed the questionnaires. The validity of the questionnaire was confirmed through content and construct validity tests and its reliability was confirmed through Cronbach's alpha coefficient. Collected data was analyzed through structural equation modeling using AMOS18 to test hypotheses of research.

    Findings

    Strategic market orientation has positive impact on financial and nonfinancial performance of insurance companies. The mediating role of nonfinancial performance between strategic market orientation and financial performance was also confirmed.

    Conclusion

    Gathering and analyzing customer and competitor information and then designing a market-oriented strategy tailored to meet environmental opportunities and threats and providing process, system, and behavioral infrastructure to implement this strategy improve financial and non-financial indicators in the Iranian insurance industry.

    Keywords: strategic market orientation, financial performance, non-financial performance, Iranian insurance industry
  • Sayed Fatemeh Shahbazadeh Zaferani *, Ebrahim Abbasi, Hossein Dideh Khani, Ali Khozin Pages 103-129
    Purpose

    Since surviving on obligations to insurers and maximizing the benefits of the company is one of the most important goals of insurance companies, and on the one hand, the regulatory agencies of each country are trying to enact specific laws and regulations and managers by adopting precautionary measures and modern technical and financial strategies. The purpose of this study was to present an intelligent model for predicting financial empowerment in insurance companies as a decision support system.

    Methodology

    In order to present a model of predicting the financial health of insurance companies by examining the background of 17 variables as predictor variables for predicting the class of financial wealth, extracted from reliable sources of central insurance site of the Islamic Republic of Iran during 2013-2017. In this study, first, the results of applying different prediction models based on artificial intelligence including: decision tree, neural network, nibbles were compared. Then, the ranking of predictive algorithms was evaluated.

    Results

    The results of this study showed that the decision tree with 99% accuracy has the best performance in predicting financial ability, considering that the decision tree is a nonlinear cognition and mapping models and patterns of turbulence between goal and decision variables.

    Conclusion

    The accuracy of the decision tree model in predicting financial robustness is high and the model extracted using decision tree has high accuracy and capability in estimation. 

    Keywords: Financial Markets, Classification, Data mining, Finance, Artificial intelligence
  • Mahboubeh Aalaei, MohammadMahdi Azizi Amiri, Faramarz Khalighi*, Maryam Sadat Askari Pages 129-158
    Objective

    This paper examines the effect of risk culture on the performance of risk management in insurance companies providing complementary health insurance, in terms of neoclassical economics and enterprise risk management.

    Methodology

    Analytic hierarchy process (AHP)

    Findings

    In this paper, the principles of risk management as well as four cultures-based theory of multiple rationality were presented and the principles of neoclassical economics and enterprise risk management were analyzed for insurance companies offering complementary health insurance. The principles of "enterprise risk management" with weight of 62.1% has gained the highest rank compared to "neoclassical economics" with weight of 37.9% in relation to overall goal. Also, "risk appetite" and "separate measurement and management of risk" criteria in selection of enterprise risk management gained the highest weight compared to other criteria.

    Conclusion

    This study concluded that the principles of risk culture is best compatible with the principles of enterprise risk management, but this does not mean that the principles of enterprise risk management and the neoclassical economy cannot be used simultaneous in a company. Generally, the insurance companies choose a combination of these principles. In other words, insurance companies select a variety combination of four approaches based on the theory of multiple rationality. Also, considering that the attitude of Central Insurance of IR Iran to the risk strategy has the impact on the risk culture of insurance companies, it is recommended that Central Insurance in this field will adopt an optimal attitude according to the conditions and necessities of the insurance industry.   

    Keywords: Insurance, Risk Culture, Enterprise risk Management, neoclassical economics, Analytic Hierarchy Process
  • Jafar Nory Yoshanloey *, Hourieh Vojgani Pages 159-184
    Objective

    Achieving the results of upstream oil and gas operations in order to attract international investment is essentially possible by preventing or fully covering the risks posed by them, and to ensure this, several insurance methods have been used so far; Umbrella insurance agreement is one of the new innovations whose applications in the Iranian legal system have remained unknown and the purpose of writing this article is to identify this insurance method.

    Methodology

    In order to achieve the objectives of the research, the authors have used the library method and review of sample agreements provided by some international insurance companies as well as similar insurance contracts.

    Findings

    In comparison with the usual insurance methods in the insurance industry and umbrella insurance agreements, the authors found out that Spending less time, paying lower premiums, conducting more negotiated negotiations, less contractual disputes, more flexibility in inserting insurance coverage and, most importantly, the ability to extend it to employers, major contractors and subcontractors involved in a project are some of the advantages that will be achieved if umbrella insurance agreements are used in upstream oil and gas projects.

    Conclusions

    In the course of this study, umbrella insurance agreements are able to cover the risks of all upstream oil and gas phases, including exploration, evaluation, development and production, also this kind of agreements can provide suitable insurance coverage under a single agreement for risks such as oil leakage from Wells, eruptions, loss of drilling mud, clogging of drilling tools in wells, breaking of wall pipes, damage to equipment during transfer to offshore areas, damage to production and extraction equipment, infliction of casualties and financial damage to third parties, Environmental pollution, suspension and delays in operations, damage to maritime cargo and the like, which reveals the need for immediate adoption of this insurance method in upstream oil and gas operations.

    Keywords: Insurance, Oil & Gas, Upstream Operation, risks, Umbrella Insurance Agreement, Comprehensive Project Insurance
  • Abdollah Rajabi *, Vahid Mirnejad Pages 185-214
    Objective

    the application and execution of regulations relevant to the title insurance in Iranian legal system for providing safe and secure real estate dealings in domestic law.

    Method

    Given the American law and practice of title insurance, we are analyzing the situation in Iranian legal system. Our method is autonomous legal doctrinal as well as experimental methodology in applying the foreign institution on Iranian legal system.

    Findings

    Contracts regarding the real estates are social sensitive dealings that require special and precise consideration of regulatory authorities in every legal system. So many of them secure this needs with compulsory registration. But some legal systems regard this mechanism inadequate for protecting individual rights. The insurance companies that has access to the registration records of lands, can insure the legal and factual status of real estates, e. g. soundness of the land, it’s deeds and certifications and to compensate land’s hidden defects at the moment of conclusion of the contract of sale of the land. So, it would be responsible for the land’s factual and legal defects and this would be proper for society and its legal system. Because of efficient consequences arising out of the legal protection of deeds & promotion of security for real estate dealings, some institutions are ready to cover the liabilities and compensation of these lands. Consequently, the legal system shouldn’t ignore the investment and economic development following from the title insurance and must emphasis on its importance and adopt proper rules for that purpose. There is no regulation of Title insurance in Iranian Legal system. But there are some provisions that would help us to adopt this system of protecting the rights and public policies.

    Conclusion

    There is no legal barrier to applying the title insurance regulations in Iranian legal system, but some factual matters should be eliminated from this institution, such as dealing and registering the real estate in practice that is not conform with economic and law principles in general. Legislators should prevail over the problem with legalizing the compulsory registration of deeds in real estate transactions and obliging the parties to refer to the lawyers. Adjacent to this the high legal authorities in the area of insurance industry should regulate these dealings with special terms and clauses for title insurance. 

    Keywords: Insurance, Land Registration, Real Estate, Title in Land, deed, Defects
  • Hamid Afkar, Abdollah Khodabakhshi *, Seyed Mahdi Seidzadeh Sani Pages 215-242
    Objective

    many of the harmful accidents are considered in order to be accompanied by bodily injury in the criminal courts and pay attention to the status of parties involved in losses, insurance interests and the judiciary to provide preparation of losses for the least amount of time and cost. History of judicial procedure shows that in some cases, such as death of the accused, the non-occurrence of a crime and … the criminal court has closed the case and the parties of the accident are referred to file a claim for damages. the present study is done in order to clarify the new approach of the legislator in compensation faster and less costly of bodily injuries and by examining the effect of Clause (1) of Article 85 of the Code of Criminal Procedure on the insurer, the theory of compensation for an accident in the course of a proceeding shall be strengthened in order to avoid duplication of claims and imposing costs on both sides of the case, insurance and the judiciary.

    Methodology

    the method used in this research is descriptive - analytical and the existing decisions in the judicial procedure as the study documents will be used.

    Findings

    in addition to some of the disadvantages of the widespread interpretation of Clause (1) of Article 85 of the Code of Criminal Procedure, the analysis of economic and social consequences of the provision requires the necessity of a single investigation into the consequences of an accident and the new procedure of criminal courts also tends to this direction.

    Conclusion

    The scope of Clause (1) of Article 85 of the Code of Criminal Procedure in addition to the treasury, can be generalized to the fund for physical damage and the insurer. Also, by including the culprit and non-culpable injuries in the accident, the necessary grounds should be provided for the compensation of injuries caused by accident during a hearing.

    Keywords: Impact of criminal proceedings on the insurer, insurer, Physical Damage Fund, Diya