فهرست مطالب

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 29 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود واثق*، مرجان بدیعی، عباس احمدی، علی اصغر مفیدی صفحات 5-25

    با نگاهی مسئله محور به بحران لیبی و یافتن راهکاری برای حل آن با هدف ایجاد ثبات و دموکراسی، لزوما می بایست به ماهیت، مولفه ها، عوامل بروز و استمرار و اثرات سوء آن بر منطقه و محیط پیرامونی پرداخته شود. در این پژوهش با نظریه "جغرافیای کارکردگرا " ریچارد هارتشورن در فرآیند کشورسازی به تبیین بحران کشور به مثابه یک سیستم با بازیگران و نیروها و کارکردهای نظام واره، پرداخته شد. این پژوهش در پی یافتن ریشه اصلی بحران ژیوپلیتیکی لیبی است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد، فقدان یک چارچوب فراگیر برای یکپارچه سازی ملی، ریشه اصلی بحران بوده و به دلیل نقش آفرینی بازیگران متعدد در مقیاس های محلی، ملی، منطقه ای و جهانی در این کشور، این بحران ماهیتی کاملا ژیوپلیتیکی دارد. همچنین بر اساس نتایج حاصل از یافته های این پژوهش، ایجاد فرآیند یکپارچه سازی با تکیه بر اندیشه ناسیونالیسم، مناسب ترین راهکار برای خروج این کشور از بحران کنونی است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و داد ه های مربوط به شیوه مشاهدات میدانی، گفتگو با مسیولین خبره و دست اندرکار (گفتگوی خبرگی)، کتابخان های و اسنادی گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: علت وجودی، بحران ژئوپلیتیکی فرآیند یکپارچه سازی، وحدت سرزمینی، ناسیونالیسم عربی، اندیشه سیاسی
  • مهدی مهدوی زاده*، رشید خلف زاده صفحات 27-50

    بشر همواره در طول تاریخ از فناوری دست یافته خویش جهت مقاصد شوم و منفعت طلبانه توسط عوامل میکروبی عفونت زا در جهت کشتار و نابودی انسان ها استفاده نموده است. تغییر در ویژگی های بیماری زایی آنان نیاز به فناوری های پیچیده و گزاف نداشته و امراض ناشی از این عوامل عموما مسری بوده و به آسانی در بین کارکنان نیروهای مسلح و سایر افراد جامعه منتشر می گردد و تا زمان شناسایی، علاوه بر وحشت نیروهای جامعه، تعدادی را نیز به بیماری مبتلا می نمایند. ازآنجاکه هرگونه اقدام غیرمسلحان های که باعث کاهش آسیب پذیری، در مقابل با تهدیدات و اقدامات نظامی دشمن، جزیی از اقدامات پدافند غیرعامل محسوب می گردد؛ ازاین رو اقدامات پدافند غیرعامل انجام شده، باعث افزایش توان نیروهای رزمنده و موجب زنده ماندن و ادامه حیات و بقای نیروی انسانی کشور، می گردد. هدف از پژوهش حاضر این است که نشان دهد چگونه می توان از پدافند غیرعامل به عنوان شاخصی جهت تداوم فعالیت های ضروری در مقابله با حملات بیوتروریستی عوامل میکروبی در نیروهای مسلح استفاده نمود این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی و ازنظر نوع کاربردی بوده است. و جامعه نمونه براساس فرمول کوکران شامل 79 نفر از اساتید، دانشجویان، پزشکان، کارشناسان آزمایشگاهی و پرستاری به صورت تصادفی بوده است. نتایج تحقیقات نشان می دهد پدافند غیرعامل با تامین و راه اندازی بخش بیماری های عفونی در بیمارستان های نیروهای مسلح و پیش بینی وسایل حفاظت فیزیکی و تجهیزات آشکارساز باعث استمرار فعالیت های ضروری در مقابله با حملات بیوتروریسم (عوامل میکروبی) در نیروهای مسلح می گردد.

    کلیدواژگان: بیوتروریسم، پدافند غیر عامل، عوامل میکروبی، تداوم فعالیت های ضروری
  • ابوالفضل رنجبر صفحات 51-72

    بیانیه گام دوم انقلاب به عنوان یکی از اسناد بالادستی شایسته بررسی و تحقیق در حوزه شیوه های تبلیغاتی رسانه های بیگانگان بوده و هدف محقق آن است که با شناسایی شیوه های تبلیغاتی رسانه های بیگانگان مبتنی بر بیانیه گام دوم انقلاب از جمله خبرهای دروغ، تحلیل های مغرضانه، وارونه نشان دادن واقعیت ها، پنهان کردن جلوه های امیدبخش، بزرگ کردن عیوب کوچک و کوچک نشان دادن یا انکار محسنات بزرگ، ارتباط آن را با بحران های داخل کشور به صورت علمی مورد واکاوی قرار دهد. برای دستیابی به این هدف از روش کتابخان های و ابزار فیش برداری استفاده شده و آنچه مسلم است؛ این است که روش های سخت از جمله جنگ و یا کودتا به دلایل مختلف از جمله هزینه های سنگین، تغییر افکار و نگرش جوامع بین المللی و... در خصوص نظام جمهوری اسلامی ایران، کارکردهای خود را از دست داده و استکبار جهانی به این نتیجه رسیده که برای به زانو در آوردن این انقلاب می بایستی جنگ نرم و تبلیغات رسانه ای را جایگزین روش های جنگ سخت نماید که اعتراضات اخر نشان می دهد از سال 1388 فعالیت های جنگ نرم بیگانگان مبتنی بر تبلیغات رسانه ای علیه انقلاب اسلامی ایران افزایش یافته است؛ بنابراین فن های تبلیغات رسانه ای در مرحله اول موجب تغیر افکار، در مرحله دوم موجب تغییر گفتار و در نهایت به تغییر رفتار می انجامد که ضروری است حکومت ها به پیامدهای آن آگاهی داشته تا در آینده از غافلگیری های امنیتی در امان باشند.

    کلیدواژگان: گام دومو بحران، دشمن، رسانه، تبلیغ
  • سیاوش رضایی*، جلیل نظام الاسلامی صفحات 73-89

    بر اساس نظریه بازدارندگی هر مهاجم به مقایسه فواید و عدم سودمندی ناشی از اقدام خود توجه می کند و چنانچه منافع حاصله از خسارات وارده بیشر باشد، به اقدام تهاجمی برای تامین منافع ملی دست می زند؛ بنابراین نیروهای مسلح ج.ا.ا بایستی به سطحی از قدرت (سخت و نرم) دست یابند که دشمنان احساس نمایند در صورت تجاوز به حریم ج. ا.ا. هزینه ها و خسار تهایی که باید بپردازند بسیار سنگین تر از منافع حاصله خواهد بود. این تحقیق با هدف شناخت ماهیت قدرت در نظام بین الملل و همچنین نوع و ماهیت تهدیدات علیه ج.ا.ا و ارایه الگوی تاثیر قدرت فرهنگی در ارتقاء بازدارندگی دفاعی نیروهای مسلح ج.ا.ا، انجام شده است و درصدد پاسخ به این سوال است که الگوی ارتقاء قدرت بازدارندگی نیروهای مسلح بر اساس اسناد بالادستی قرآن کریم، فرمایشات مقام معظم رهبری مد ظله العالی  و سند چشم انداز  چیست؟ نتایج تحقیق نشان می دهد که کسب قدرت بازدارندگی در محیط جدید بین الملل از الگوهای متفاوتی نسبت به گذشته پیروی می کند، گر چه قدرت نظامی همچنان از عناصر مهم قدرت بازدارندگی محسوب می گردد، اما نافذ و رایج نیست، امروز تبلور قدرت در حوزه فرهنگی – اجتماعی متبلوراست، جنس آن از نوع اقناع و رضایت بوده و ابزار آن رسانه ها و فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی است، بنابراین تهدیدات علیه ج.ا.ا نیز از ماهیت قدرت در نظام بین الملل پیروی نموده و ایجاد بازدارندگی در مقابل آن نیز از طریق ارتقاء قدرت فرهنگی امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: قدرت بازدارندگی، قدرت نرم، دفاع همه جانبه سند چشم انداز
  • هادی رحمانی ساعد*، حجت الله قدیری، علیرضا تنهایی صفحات 91-113

    بحران امنیتی موضوعی است که در اغلب موارد مفروض در نظر گرفته می شود؛ این در حالی است که مفهوم و ابعاد آن تا حدود زیادی ناشناخته باقیمانده است. با توجه به اینکه در واکاوی مفهوم بحران امنیتی، دیدگاهی امنیتی در موضوع بحران مدنظر است، نیاز است چهارچوب نظری پرداختن به آن در قالب مطالعات امنیتی بررسی گردد. از این رو «مکتب کپنهاگ» برای این امر انتخاب گردیده است. مکتب کپنهاگ تنها رهیافتی است که صرفا مبتنی بر مطالعات امنیتی است و از این منظر رهیافتی است که در راستای پایه گذاری جایگاهی مستقل برای مطالعات امنیتی تلاش نموده است. هدف از این پژوهش، واکاوی مفهوم بحران امنیتی با تاکید بر مکتب کپنهاگ است. نوع پژوهش کاربردی و روش انجام آن توصیفی– تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را دوازده نفر از صاحب نظران و خبرگان مباحث امنیتی تشکیل داده اند. همه اعضا به صورت تمام شمار به عنوان حجم نمونه پژوهش در نظر گرفته شده اند. محققین در پاسخ به این سوال که مفهوم، ابعاد و سطوح بحران امنیتی با تاکید بر آموزه های مکتب کپنهاگ چیست؟ بعد از جمع آوری ادبیات تحقیق و انجام مصاحبه؛ و تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده به این نتیجه رسیدند که هر یک از بحران های امنیتی (سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، نظامی و زیست محیطی) را می توان بر اساس سه شاخص تهدید، زمان و غافلگیری، در 8 طبقه اداری، عادی، عمدی، انعکاسی، ویژه، بطیی، نوظهور و کاملا بحرانی طبقه بندی نمود.

    کلیدواژگان: مکتب کپنهاگ، بحران امنیتی، بحران
  • علی اکبر حیدری*، جمشید نصرت آبادی، دانیال حیدری صفحات 115-137

    این پژوهش با هدف بررسی نقش سواد رسانه ای در بحران های اجتماعی انجام شده و در پی پاسخگویی به این سوال است که نقش سواد رسانه ای در بحران اجتماعی کدام است؟ این پژوهش به لحاظ نوع تحقیق کاربردی بوده و از روش توصیفی تحلیلی برای انجام پژوهش استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر را، کلیه خبرگان و کارشناسان در زمینه رسانه، سواد رسانه ای، علوم ارتباطات و همچنین صاحب نظران حوزه بحران های اجتماعی به تعداد 100 نفر تشکیل داده اند و با توجه به محدود بودن جامعه آماری، کل جامعه آماری به صورت تمام شمار به عنوان حجم نمونه مورد بررسی آماری قرار گرفته است. ابزار گرداوری اطلاعات، مطالعات کتابخانه ای، مصاحبه و پرسشنامه است که روایی آن به تایید خبرگان و اعتبار آن از طریق روش موسوم به آلفای کرونباخ و میزان (0.84) به دست آمده و سپس پرسشنامه 42 سوالی بر روی جامعه آماری اجرا و اطلاعات استخراج شده از طریق آمار توصیفی و استنباطی و استفاده از نر مافزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که نتایج حاصله حاکی است؛ سواد رسانه ای در ابعاد رژیم مصرف رسان های (تعیین میزان و نحوه استفاده از هر رسانه، شناخت مزایا و مضرات رسانه و همچنین کاربردها و محدودیت های آن (تفکر انتقادی)درک معانی پنهان پیام های رسان های ناشی از آن و جریان شناسی رسانه ای شناخت ماهیت جریان های مختلف رسانه ای، و پی بردن به اهداف پیدا و پنهان صاحبان رسانه در بحران های اجتماعی نقش آفرینی میکند.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، بحران اجتماعی، سواد رسانه ای، رژیم مصرف رسانه ای، جریان شناسی رسانه ای
|
  • Mahmood Vasegh *, Marjan Badiee, Abbas Ahmadi, Aliasghar Mofidi Pages 5-25

    With the start of the Arab Spring in the Middle East, the public perceived the collapse of dictatorships and the creation of democratic regimes. But many popular revolutions were either suppressed, or by coup, returned to pre-revolutionary conditions or Western-controlled forces took control of the state. But in a country like Libya, there are other conditions that are rooted in a series of internal and external factors that have led to a crisis and instability and destruction of its infrastructure in recent years. This situation is the result of internal contexts and external factors, which goes back to the specific geography of Libya in various aspects of politics, culture, geoeconomic and its geo-political position. With the continuity of the crisis and the confrontation between different currents and forces, the situation has progressed so much that the future of the country has become a complex saga, and every internal force or foreign actor wants to implement its intended state of affairs in this country, usually these goals are rooted in interests These flows. Looking at the problem-centered issue of the Libyan crisis and finding a solution to solve it with the goal of stability and democracy, necessarily refers to the nature, components, factors of occurrence and continuity and its adverse effects on the region and peripheral environment, with functionalism approach to explain the crisis of the country. As a system with actors and forces and system functions. This re-search seeks to answer two questions: (a) What is the root of the current crisis, and what impact does it have on peripheral areas such as North Africa and the Mediterranean?(B) What is the right solution for the end of the crisis? The results show that the lack of a national comprehensive thinking and the mechanism for the formation of a political system that includes the interests of the majority of domestic political actors was the main cause of the crisis, and this lack constituted a field for the involvement of region-al and transnational actors to exacerbate and expand The crisis has created, and the formation of a national system with an Arabic nationalistic approach without any reli-gious orientation, can overcome the escalating factors and lead the country to withdraw from the current crisis, in order to prevent the harmful effects of the geopolitical crisis on the periphery of Including North Africa and the Mediterranean region . MethodThe research in this paper is descriptive-analytical and data on library and documentary methods has been compiled.

    Keywords: geopolitical crisis, integration process, existential cause, politi-cal thought, Arab nationalism, territorial unity
  • Mahdi Mahdavizadeh*, Rashid Khalafzadeh Pages 27-50

    Throughout history, human beings have used their acquired technology for sinister and utilitarian purposes by infectious microbial agents to kill and destroy humans. Changes in their pathogenic characteristics do not require complex and exaggerated technologies, and diseases caused by these factors are generally contagious and spread easily among armed forces personnel and other members of the community. They are infected. Whereas any un-armed action which reduces vulnerability to enemy threats and military ac-tion is part of passive defense action; Therefore, passive defense measures in-crease the strength of the combat forces and cause the survival and survival of the country’s manpower. The purpose of this study is to show how passive defense can be used as an indicator to continue the necessary activities against bioterrorist attacks of microbial agents in the armed forces. This research has been descriptive-analytical and applied in terms of type. And the sample population according to Cochran’s formula included 79 professors, students, physicians, laboratory and nursing experts at random. The results of research show that passive defense, by providing and launching infectious diseases departments in the Armed Forces hospitals and providing physical protection equipment and detection equipment, will continue the necessary activities against bioterrorism attacks (microbial agents) in the Armed Forces

    Keywords: Bioterrorism, passive defense, microbial agents, continuation of essential activities
  • Abolfazl Ranjbar Pages 51-72

    The statement of the second step of the revolution as one of the upstream documents deserves to be studied and researched in the field of foreign me-dia propaganda methods and the researcher’s goal is to identify the foreign media propaganda methods based on the second step statement of the revolu-tion, including False news, biased analysis, distortion of facts, concealment of hopeful manifestations, magnification of small flaws and small showing or denying great virtues, and scientifically demonstrate its connection with domestic crises .To achieve this goal, library methods and fish-picking tools have been used, and what is certain is that hard methods such as war or coup d’etat for various reasons, including heavy costs, change of mindset and at-titude of international communities and ... regarding the system of the Islamic Republic of Iran has lost its functions and global arrogance has come to the conclusion that in order to bring this revolution to its knees, soft war and media propaganda must replace the methods of war,and the recent protests show that since 2009, the activities of soft war of foreigners based on media propaganda against the Islamic Revolution of Iran have increased. Thus, me-dia propaganda techniques in the first stage change the thoughts, in the sec-ond stage change speech, and finally lead to behavior change, which requires governments to be aware of the consequences in order to be safe from security surprises in the future

    Keywords: propaganda, media, enemy, second step, crisis
  • Siavash Rezayi* Pages 73-89

    According to the deterrence theory, each attacker compares the benefits and inefficiencies of his action, and if the benefits outweigh the losses, he takes aggressive action to secure the national interests. Therfore, the Islamic Re-public of Iran’s armed forces need to achieve to a certain level of power (hard and soft) that enemies feel in case taking aggressive actions against the Islamic Republic of Iran the costs and damages they have to pay will be much heavier than the benefits.This study aims to identify the nature of power in the international system, as well as the type and nature of threats against the Islamic Republic of Iran and to provide a model of the impact of cultural power in promoting the defense deterrence of the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran, and tries to answer the question that, what is the model for upgrading the deterrent power of the armed forces based on upstream docu-ments (the Holy Quran, the orders of the Supreme Leader(may God protect him) and the vision document)?The results of the study show that the gaining deterrent power in the new international environment follows different pat-terns than in the past. Although military power is still an important element of deterrent power, it is not pervasive and common. Today the socio-cultural field is an important area, and its material is persuasion and satisfaction, and its tools are media and communication and information technologies.Thus, threats against the Islamic Republic follow the nature of power in the interna-tional system, and it is possible to create a deterrent against it by promoting cultural power

    Keywords: soft power, deterrent power, all-round defense, Strategic Plan
  • Hadi Rahmanisaed*, Hojjatollah Ghadiri, Alireza Tanhayi Pages 91-113

    The security crisis is a topic that is often assumed to be there, while its mean-ing and dimensions remain largely unknown. Given that in analyzing the concept of security crisis, a security perspective on the issue of crisis is con-sidered, it is necessary to examine the theoretical framework to address it in the form of security studies. That is why the “Copenhagen School” has been chosen for this purpose. The Copenhagen School is the only approach based solely on security studies, and from this perspective it is an approach that has sought to establish an independent place for security studies. The purpose of this study is to analyze the concept of security crisis with emphasis on the Copenhagen school. The type of the research is applied one and the method of doing it is descriptive-analytical. The statistical population of the present study consists of twelve experts and elits in security issues. All members are considered as a whole in the sample size of the research. Researchers tried to answer the question that: what is the meaning, dimensions and levels of the security crisis with emphasis on the teachings of the Copenhagen School?.After collecting research literature and conducting interviews, and analyzing the collected information, it was concluded that each of the security crises (political, economic, social, military and environmental) can be Classified based on three indicators of threat, time and surprise, in eight categories in-cluding; administrative, normal, intentional, reflective, special, cumbersome, emerging, and completely critical

    Keywords: Crisis, Security Crisis, Copenhagen School
  • Aliakbar Heydari *, Jamshid Nosratabadi, Danial Heydari Pages 115-137

    This study aims to investigate the role of media literacy in social crises and seeks to answer the question, what is the role of media literacy in social crises? This research is applied in terms of type of research and descriptiveanalytical method has been used to conduct research. The statistical population of the present study consists of all experts in the field of media, media literacy, communication sciences, as well as ex-perts in the field of social crises, and due to the limited statistical popu-lation, the entire statistical population as a whole. The number is sta-tistically examined as the sample size. Data collection tools are library studies, interviews and questionnaires whose validity was confirmed by experts and its validity was obtained through a method called Cron-bach’s alpha and the rate (0.84) and then a 42-item questionnaire was performed on the statistical population and information was extracted. Were analyzed through descriptive and inferential statistics and using SPSS software, the results show that; Media literacy in the dimensions of media consumption regime (determining the amount and manner of using each media, recognizing the advantages and disadvantages of media as well as its uses and limitations), critical thinking (understand-ing the hidden meanings of media messages resulting from it) And me-dia streamlining (recognizing the nature of different media streams, and understanding the overt and covert goals of media owners) play a role in social crises

    Keywords: Media Literacy, Social Crisis, Critical Thinking, Media Consumption Regime, Media Flow