فهرست مطالب

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 56 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/04
  • تعداد عناوین: 28
|
  • احسان اعوانی صفحات 9-29

    با مطالعه در قرآن و «شاهنامه» فردوسی می توان شباهت هایی بین شخصیت ها و روایت های آن دو یافت. یکی از مشهورترین مکتب های روایت شناسی که در بررسی متون ادبی به کار می رود ساختارگرایی است. گریماس با ساده کردن الگوی تحلیل قصه پراپ نشان داد که همه عناصر شکل دهنده قصه قابل تجزیه، تحلیل و دارای نقش موثر هستند. او با ارایه فرضیه مدل کنشی، نقش شخصیت ها را در روایت مطرح می کند که با تمام روایت ها قابل تطبیق باشد. بر همین اساس در این پژوهش سعی بر آن است که ساختار روایتی داستان های «همای و داراب» و «موسی و فرعون» به عنوان نمونه ای از داستان های «شاهنامه» و قرآن بر مبنای نظریه گریماس مورد مطالعه قرار گیرد. پس از تجزیه و تحلیل متن، این نتیجه حاصل شد که بر اساس الگوی گریماس، هر دو داستان، روایتی کامل می باشند.

    کلیدواژگان: روایت، الگوی روایی گریماس، شاهنامه، قرآن
  • محمد کریمی، ناصر ملکی * صفحات 31-52

    نظریه دریافت، بر این فرض استوار است که مخاطب، خود، تولید معنا می کند. در این نظریه هر مخاطب بر اساس موقعیت اجتماعی، تاریخی و تجربه ذهنی اش، از متن درک و برداشتی دارد که این برداشت، ادراک و توقع او را از آنچه هست، بالاتر می برد و او دیگر مخاطب قبل از خواندن آن متن نیست. یکی از روش های نویسندگی جیمز جویس (1882-1941م) و صادق هدایت (1281-1330ش)، استفاده از عناصر نظریه دریافت است. آن ها به خوبی توانسته اند، خوانندگان را با متن همراه سازند. هدف اصلی این مقاله، یافتن نمونه های از عناصر نظریه دریافت (فضای باز، فرجام باز، پایان دور از انتظار، زنجیره های نامطمین، اشاره به بخش هایی از متنی دیگر، نوشتن بر اساس بافت فرهنگی و طرح پرسش) می باشد که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و به شیوه تحقیق کتابخانه ای انجام شده است. نگارندگان مقاله بر آن اند تا با ارایه مثال هایی از داستان های کتاب «دوبلینی ها» و مجموعه داستان «زنده بگور» شیوه های استفاده جویس و هدایت را از نظریه دریافت، بررسی و تبیین نمایند.

    کلیدواژگان: عناصر نظریه دریافت، خوانش متن، تولید معنا، بافت فرهنگی
  • ندا مراد*، امیرحمزه حسنوند، هدا مشهدی زاده صفحات 79-96

    ادبیات تطبیقی حوزه ای از پژوهش های ادبی است که در آن آثار دو یا چند نویسنده از دو زبان و ملیت متفاوت با یکدیگر مقایسه می شود. در این بین، نویسندگان در تصویرسازی ها، شیوه بیان احساسات، انتخاب قالب ها و موضوعات و ترجمه ها از هم تاثیر و تاثر می پذیرند. در این مقاله دیدگاه های فمینیستی در رمان «سال های ابری» اثر پرینوش صنیعی و «مثل آب برای شکلات» اثر لایورا اسکوییول از زاویه دید فمینیستی در یک مقدمه و دو گفتار، با روشی توصیفی- تحلیلی بررسی به همراه شاهد مثال، بازخوانی می شود. مطالعه و تحلیل دیدگاه های فمینیستی این دو رمان نشان می دهد که تلاش برای شناساندن هویت و بازنمایاندن مظلومیت زنان و حقوق از دست رفته آنان، در نظام مرد سالاری وجه مشترک این دو اثر، بوده است. نویسندگان هر دو رمان، با موضوع و درونمایه های مشترک، جایگاه و وضعیت زن را بیان نموده اند. آنان روایتگر این بینش دیدگاه فمینیستی هستند که مرد سالاری در ذهن و زبان جوامع، نفوذ کرده و یکی از راه های پاک کردن این ذهنیت، تعظیم و بزرگداشت زنان است.

    کلیدواژگان: رمان، ادبیات تطبیقی، مرد سالاری، زن
  • علی بازوند*، آرش امرایی صفحات 97-114

    این مقاله به بررسی شباهت های کتاب «چهار مقاله» نظامی عروضی و «رساله» لانگینوس می پردازد. لانگینوس یکی از بزرگ ترین منتقدان است که تالی ارسطو دانسته می شود. او در نظریه ادبی و انتقادی خود با طرح مقوله "نمطعالی"به طرح ویژگی های یک اثر ادبی برجسته می پردازد و در واقع خصیصه شاهکار ادبی را نشان می دهد. لانگینوس بر این باور است که اثر ادبی با داشتن ویژگی هایی می تواند به عنوان نمونه و نمط عالی مطرح شود و این نمط عالی هم منحصر به یک ژانر ادبی نمی شود. نظامی عروضی سمرقندی صاحب «چهار مقاله» هم در مقالت دبیری و هم در مقالت شاعری، معتقد است که شرایطی خاص می تواند به اثری ادبی تعالی بخشد. نوشتار حاضر تبیین آراء لانگینوس و انطباق آن با دیدگاه نظامی عروضی است. در این میان البته باید توجه داشت که دیدگاه های هنری و انتقادی شاعران و ادیبان ایرانی تابع اصول و مبانی بلاغی خاصی است که ممکن است با مبانی فکری و بلاغی ادیبان غربی تفاوت هایی نیز داشته باشد اما این پژوهش صرفا به دنبال دریافت شباهت هایی است که در این دو اثر دیده می شود. شاید تحلیل این مشابهت ها بتواند بیانگر سرچشمه های مشترک در دو اثر و بیان کننده نشانه هایی از حضور و تاثیر آراء ارسطو در هر دو کتاب باشد.

    کلیدواژگان: مقایسه، نمط عالی، نقد، ارسطو
  • معصومه باغبانی*، لیلا جمشیدی صفحات 115-144

    یحیی سماوی، به عنوان یکی از شاعران برجسته معاصر عراق، و محمدرضا شفیعی کدکنی، از شاعران معاصر ایران، می کوشند تا با سلاح قلم، زبان هنر و بهره گیری از شگردهای گوناگون ادبی، در افشای ماهیت استعمار و نیروهای اشغالگر، نفش بارزی داشته باشند. پژوهش حاضر گذشته از تبیین جایگاه ادبی این دو شاعر، می کوشد، با رویکردی تطبیقی بر اساس مکتب آمریکایی، به صورت تفصیلی و استقرایی اشتراکات و افتراقات شاعران مورد نظر را در مفاهیم مقاومت مورد مطالعه قرار داده و عوامل ظهور اندیشه های پایداری و مقاومت در شعر سماوی و شفیعی بررسی نماید. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که رد پای استعمار آمریکا در هر دو کشور پیامدهای ناگواری به دنبال داشته است. بنابراین دو شاعر، با تکیه بر ارزش های والای قرآن و اسلام و به پشتوانه فرهنگ غنی و تاریخ شکوهمند سرزمینشان، ضمن بهره گیری از اساطیر ملی- مذهبی به صورت نمادین و گاه آشکار، سهم بسزایی در بیداری ملت خویش داشته و با ایجاد همبستگی در میان آن ها، گام های استواری در مسیر پایداری برداشته اند.

    کلیدواژگان: ادبیات، مقاومت، عراق، ایران، یحیی سماوی، شفیعی کدکنی
  • عبدالحسین فرزاد، یونس مرادی جعفرلو*، سمیه مرادی جعفرلو صفحات 145-165

    احمد شاملو و احمد مطر از سردمداران شعر سیاسی و اجتماعی در ادبیات فارسی و عربی هستند. آزادی و آزادی خواهی از مهم ترین بن مایه های شعر شاملو و مطر است. ما در این پژوهش بر آن شدیم تا به بررسی تطبیقی جایگاه آزادی در شعر این دو شاعر بپردازیم و با بررسی وجوه اشتراک و افتراق آن درک عمیق تری از آن ارایه دهیم. جستار حاضر با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و به روش توصیفی انجام پذیرفته است. ابتدا نمونه هایی از اشعاری که به مضمون آزادی اشاره کرده است را در شعر هر دو شاعر یافته و به صورت تطبیقی در کنار هم قرار داده ایم و به چهار مورد زیر تقسیم کرده ایم: 1. در حسرت بدست آوردن آزادی 2. آزادی بیان و اندیشه 3. عشق به آزادی 4. آزادی به مثابه انسانیت. در مواردی که ذکر شد شاملو و مطر در زمینه آزادی هم عقیده هستند و هر دو رسالت شعر را رسیدن به آزادی قرارا داده اند؛ با این تفاوت که زبان شعر شاملو مانند مطر تند و انتقادی نیست.

    کلیدواژگان: شعر معاصر، احمد شاملو، احمد مطر، آزادی
  • علیرضا حسینی *، حسین حدیدی صفحات 167-188

    ادبیات مقاومت به عنوان یکی از پویاترین جریان های ادبی معاصر عرب به شمار می رود و به خصوص در عراق، به دنبال افزایش ظلم و ستم حکومت عثمانی و استعمارگران با هدف مبارزه در مقابل آن شکل گرفت. این اشعار بازتاب دهنده دردها و رنج ها، پیکار و پایداری، آزادی و بیانگر معضلات اقشار مختلف جوامع بشری است که شاعرانی چون زهاوی و رصافی از منادیان حقیقی آن به شمار می آیند. آنان توانستند با تلاشی گسترده به سرودن شعرهای مهیج و تحریک احساسات خفته مردم مبادرت ورزند که علاوه بر تاثیرگذاری در رخدادها، در راستای منافع سرزمین خویش آثار ادبی ماندگاری را هم تالیف کنند. این مقاله با استفاده از روش پژوهش ادبی و تاریخی ابعاد و زوایای موضوع را بررسی می نماید. یافته ها نشان می دهد، عشق به وطن، مبارزه با دولت عثمانی و حکومت قیمومیت از مهم ترین بخش ادبیات پایداری در اشعار این دو شاعر عراقی است. زهاوی و رصافی از جمله شاعرانی بودند که مردم را به حق طلبی و ظلم ستیزی دعوت کردند.

    کلیدواژگان: ادبیات مقاومت، ظلم ستیزی، عراق، صدقی زهاوی، معروف الرصافی
  • الله یار رضایی بوگی، مهدی فاموری*، محمدهادی خالق زاده صفحات 189-214

    هدف از انجام این مقاله بررسی و تبیین مفاهیم وطنیات در شعر شاعران مهاجر، قبل و بعد از مشروطه است. روش کار در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و کتابخانه ای است. حاصل پژوهش نشان می دهد که مضمون وطن و متفرعات آن از قرن سوم هجری تا اوایل قرن چهاردهم در شعر فارسی، در مفهوم زادگاه شاعران بوده و اشعاری هم که با این مضمون سروده شده اند درباره توصیف زادگاه شاعران و یا غم و رنج دوری آنان از زادبومشان به کار رفته است. البته در شعر شاعران عارف مسلک علاوه بر این مفهوم، مفاهیم عرفانی نیز داشته است. پس از انقلاب مشروطه، در اثر تحولات داخل و خارج ایران، آشنایی ایرانیان با فرهنگ غرب، رواج صنعت چاپ و به تبع آن گسترش جراید و روزنامه ها و ارتقاء شعور اجتماعی، مفهوم جدیدی از وطن در قالب یک عنصر فرهنگی، به شعر و ادب فارسی راه یافت که نه تنها مفهوم زادگاه را داشت بلکه قلمرو جغرافیایی یا همان کشور را نیز در بر می گرفت.

    کلیدواژگان: وطنیات، شعر فارسی، انقلاب مشروطه، شاعران مهاجر
  • زهرا سعادتی نیا صفحات 215-236

    مرثیه که قدمتی به اندازه انسان و تاریخ او دارد، انواع متفاوتی را در بر می گیرد همچون مراثی شخصی، رسمی و مذهبی. ارزش عاطفی هر یک از انواع مرثیه با توجه به جهت گیری و مخاطب آن متفاوت است. در این نوشتار به بررسی دو مرثیه می پردازیم که هرچند در شمار مراثی رسمی می گنجد اما از تاثیرگذاری خاصی برخوردار هستند. فرخی و بحتری در سوگ سلطان محمود و متوکل، خلیفه عباسی، دو مرثیه سروده اند. این دو مرثیه از حیث زبان، موسیقی، عاطفه و محتوا حاوی نکات قابل توجهی است که از یک سو بیانگر انگیزه گویندگان و از سویی بیانگر نگرش آن ها در مواجهه با پدیده مرگ است. توجه به موسیقی کلام و انطباق آن با فضای شعر، حضور کم رنگ مسایل اندیشگانی، زبان روان و دور از ابهام و حضور صور خیال ساده، برخی از شباهت های دو مرثیه است. از مهم ترین تفاوت های دو مرثیه نیز می توان به انگیزه متفاوت گویندگان در سرودن مرثیه، عاطفه غالب و میزان اثربخشی مرثیه اشاره کرد.

    کلیدواژگان: مرثیه رسمی، موسیقی، عاطفه، زبان، محتوا
  • سکینه صارمی گروی*، حسین میرزایی نیا صفحات 237-253

    مدح و ستایش حضرت محم د(ص) در شعر عربی و فارسی شاعران بزرگی دیده می شود، صفی الدین حلی (677-744ق) و شاعر شروان، خاقانی (520-595ق)، اشعار زیبایی را در مدح و ثنای رسول اکرم (ص) سروده اند. صفی الدین حلی بیش تر به کرامات پیامبر و بیان مفاهیم کلی پرداخته است و از ذکر ویژگی های اجتماعی مثل روح عدالت طلب پیامبر باز مانده است و مدایح صفی الدین حلی متاثر از اندیشه های کلامی است که متفکرین زمان را به خود مشغول داشته است. فرضیه این پژوهش در پی آن است تا نشان دهد که این دو شاعر در عین اینکه از یکدیگر تإثیر نپذیرفته اند، چگونه با دیدگاهی نزدیک و مشابه به یکدیگر به بیان فضایل وکرامات پیامبر اکرم پرداخته اند. روش تحقیق در این مقاله تحلیلی- توصیفی و بر اساس منابع کتابخانه ای است. هدف مقاله حاضر این است تا وجوه اشتراک و افتراق دیدگاه این دو شاعر را درباره مدح حضرت محمد مصطفی(ص) بررسی کند. چراکه این تطبیق مبتنی بر مکتب آمریکایی است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، صفی الدین حلی، خاقانی، مدح پیامبر (ص)
  • غلامرضا رحیمی ششده*، سجاد فرهمند صفحات 255-267

    ادبیات عامیانه قسمتی از فرهنگ مردم می باشد که میراث معنوی و آداب و رسوم و سنن نسلی را به نسل دیگر منتقل می کند. با توجه به علاقه ای که روستاییان به حفظ سنت ها وآداب و رسوم خود دارند در این مقاله به بررسی رسم کهن جشن مهرگان که در روستای قصر یعقوب صفاشهر در زبان ترکی صفاشهری بیربیری گرلک به معنای همدیگر را دیدن می باشد می پردازیم، و چگونگی این سنت عامیانه که در ابتدا با جشن مهرگان یکی بوده است اما به مرور دچار تحول گردیده است را در طول زمان تا به امروز واکاوی می کنیم تا از این راه بتوانیم میراث به جای مانده از ایران باستان را که تا به امروز با نام های دیگری ساری و جاری است را زنده نگاه داریم و به این شکل در پاسداشت سنت ها و آیین های ایران کهن گام های علمی و موثری برداریم و برای نسل آینده میراثی که از گذشتگان برای ما باقی مانده را به عنوان یک امانت به دست آن ها برسانیم و به وظیفه خود در این باره عمل نماییم.

    کلیدواژگان: ادبیات عامیانه، بیربیری گرلک، جشن مهرگان، قصر یعقوب
  • مریم محمدزاده صفحات 269-289

    نوشتار حاضر با در نظر گرفتن این نکته که یکی از بهترین روش های تبیین هر مساله ای مقایسه آن با نمونه ای هم شان و هم جنس است، بر اساس مکتب آمریکایی در مطالعات ادبیات تطبیقی و با روش توصیفی- تحلیلی، شیوه های تعذیب و شکنجه را در حماسه های سترگ «شاهنامه»، «ایلیاد» و «رامایانا» مورد کاوش قرار داده تا ضمن بررسی چگونگی رویکرد سه اقلیم حماسه ساز جهان نسبت به این مقوله، به این پرسش پاسخ دهد که شکنجه اساسا برای چه مقاصد و انگیزه هایی به کار می رفته است؟ یافته ها نشان می دهد، اغلب شکنجه ها در غیاب نظام قضایی منسجم به عنوان روشی در مجازات، به قصد انتقام گیری و با انگیزه نابودی مخالف، صورت می گرفته است. پاره ای از شیوه های شکنجه در این سه اثر، مشابه یا نزدیک به هم بوده؛ اما در برخی موارد، شکنجه به جغرافیای خاصی محدود بوده است. «شاهنامه»، بیش ترین و «رامایانا»، کم ترین بسامد شکنجه را به خود اختصاص داده اند. وحشتناک ترین و بی رحمانه ترین شکنجه ها از قبیل به سیخ کشیدن، سوراخ کردن شانه، شکم دریدن، بر خام دوختن، سوراخ کردن بینی، پی و پوست کندن و زنده به گور کردن، تنها در «شاهنامه» فردوسی بازتاب داشته است.

    کلیدواژگان: ایلیاد، حماسه، رامایانا، شاهنامه، شکنجه
  • افشار عزیزی دولت آبادی*، فهیمه اسدی صفحات 291-314

    عشق، کلیدواژه زندگی آمیخته با احساسات انسان و زمزمه های رمانتیک از یک احساس مثبت است که به قول مولانا طبیب جمله علت های ماست و ژرفنای آن شاه کلید آهنگ شعری اکثر شاعران ما به ویژه نزار و منزوی است. وجود معشوق نیز که سرچشمه اصلی این رابطه عاطفی آمیخته با سودایی است در اشعار نزار قبانی و حسین منزوی مانند دیگر شاعران موج می زند. اما در شعر منزوی هنوز آن چهارچوب اصلی عاشقانه های شعر کلاسیک را بیش تر از شعر نزار قبانی در خود حفظ کرده است. درباره شعر و اندیشه های منزوی نظرات متعددی وجود دارد. با این وجود، در شعر او هنوز جایگاه عشق و عاشقانه ها با شعر دوره سبک هندی فاصله چندانی نگرفته است. اما شعر نزار، اگر با مضامین عاشقانه دوره های قبل مقایسه گردد، فاصله زمانی و فرهنگ غالب بر ذهن او با توجه به ارتباطات گسترده ای که با دنیای معاصر غرب دارد؛ تحول در شعر او، بر حسب جایگاه وی و اختلاف افکار حاکم بر جامعه با دنیای بیرون، بیش تر از منزوی حس می شود.

    کلیدواژگان: عشق، معشوق، عاشقانه ها، محیط اجتماعی، سبک شعری
  • نبی الله اراضی جمکرانی*، محمدرضا شریفی، سعید خیرخواه برزکی صفحات 315-336

    اگرچه به اعتقاد برخی، ادبیات پارسی بعد از ورود اسلام به سرزمین ایران «دو قرن سکوت» را در پی داشت اما سیاست و اندیشه ایرانشهری همچنان روند حرکت خود را طی کرد. کسانی که امپراطوری ایران را به دست آوردند، با ساختار حکومت نو، آشنایی نداشته، لذا برای حکومت بر سرزمین های در اختیار، مجبور به بهره مندی از ساختار نظام سیاسی این امپراطوری بودند. آثاری که به عنوان «سیاستنامه» نوشته می شد، روش حکومت داری را به صورت مستقیم و غیر مستقیم به حاکمان تازه وارد آموزش می داد. «شاهنامه» فردوسی را می توان نمونه ای از این سیاستنامه ها دانست. این پژوهش با روش تحلیلی- توصیفی، «جدایی یا پیوستگی دین از سیاست» را از نگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی، به عنوان موضوعی پر چالش در عرصه سیاسی کشور بررسی کرده است. فردوسی دین و سیاست را دوتافته در هم طنیده می داند که پادشاهی بدون دینداری و دینداری بدون حمایت پادشاهی را غیر ممکن می داند؛ دین از نگاه «شاهنامه» همان اعمال نیک و بد نیاکان بشری به حساب می آید که معنای اسطوره را در پی دارد اما به صورت مستقیم به دلیل بار معنایی اسطوره این واژه در «شاهنامه» کاربرد ندارد.

    کلیدواژگان: دین، سیاست، شاهنامه، فردوسی
  • سیف الله ملایی پاشایی، محمد مهدی روشن، نعمان انق صفحات 337-362

    عمر بهاء الدین الامیری از ادیبان معاصر کشور سوریه است که با نگاهی ویژه به مساله فلسطین در آثار خود توانست خدمات ارزنده ای به جامعه فلسطین عرضه کند و روح مقاومت را در کالبد ملت فلسطین بدمد. در مقابل قیصر امین پور شاعر مقاومت فارسی از جمله ادیبانی است که تعهد نسبت به مسایل اجتماعی از جمله مساله فلسطین بخش بزرگی از دغدغه های ذهنی وی بوده است. امید به رهایی، ستایش انقلابیون و ستم ستیزان، کودکان و نوجوانان کشور، بر ملا ساختن چهره رژیم اشغالگر، دعوت به قیام و پایداری، و ایجاد حس ملی گرایانه، از برجسته ترین مضامین پایداری این دو شاعر است. در این پژوهش سعی شده با محوریت این شش موضوع در شعر این دو شاعر، به بررسی و کشف مصادیق هم نوایی و تبیین تفاوت های نگاه آن ها پرداخته شود تا معلوم شود چگونه اندیشه ای در نقطه ای از جهان ظهور می یابد و در نقطه ای دیگر همان اندیشه به گونه ای دیگر مجال بروز می یابد.

    کلیدواژگان: بهاء الدین الامیری، قیصر امین پور، شعر، فلسطین، مقاومت
  • فاطمه یوسفی، سید حسین سیدی، احمدرضا حیدریان شهری، کلثوم صدیقی صفحات 363-382

    ادبیات آپوکالیپتیک را می توان قسمی ادبیات آرمان گرایانه به شمار آورد که در آن شاعر- نویسنده از وضع اکنونی جامعه خود و گردش امور ناخرسند و ناراضی است و با استمداد از قوه تخیل آفرینشگرانه اش در پی ایجاد جهانی آرمانی، جهانی غیر از جهان اکنونی است. در این نوع از ادبیات، هیمنه اضطراب و فروبستگی ها و نابهنجاری های سیاسی، اجتماعی و دینی و ناتوانی در غلبه برآن، نگاه شاعر- نویسنده را به آینده معطوف می دارد، بدین سان زمان حال منشا و خاستگاه آگاهی تاریخی او می شود و زمان حال را از منظر آینده مورد داوری و سنجش قرار می دهد. در جستار پیش رو تلاش بر آن است تا ضمن بررسی تصاویر آپوکالپتیکی و مولفه های آن در شعر خلیل حاوی به روش تحلیلی- تطبیقی به تطبیق آن تصاویر با تصاویر آپوکالپتیکی کتاب مقدس و نیز به بررسی میزان تاثیرپذیری خلیل حاوی از کتاب مقدس بپردازند. از نتایج برآمده از این پژوهش می توان به این دو نکته اشاره کرد: اولا خلیل حاوی در تصاویر آپوکالپتیک شعرش کاملا تحت تاثیر کتاب مقدس است. ثانیا خلیل حاوی بهشت موعود خود را در این جهان بنا می کند.

    کلیدواژگان: کتاب مقدس، آخر الزمان، ادبیات آپوکالپتیک، شعر معاصر عربی
  • ابراهیم فلاح*، محمدرضا حاجیان صفحات 383-401

    شاعران مسلمان در ادب عربی و فارسی از دیرباز در صدر سروده های خود، علاوه بر حمد خداوند، سروده های ارزشمندی در قالب مدایح نبوی به پیشگاه پیامبر(ص) تقدیم نموده اند که نشان از اعتقاد و پای بندی شان به آن حضرت دارد. با توجه به اینکه پیامبر(ص) بنیانگذار دین مبین اسلام و خاتم پیامبران است، پرداختن به خصوصیات روحی و معنوی آن حضرت از دریچه مدایح نبوی امری ضروری است. از آنجایی که نقش و جایگاه پیامبر(ص) به عنوان نگین نبوت، در نظام هستی دارای اهمیت به خصوص می باشد. شاعران مسلمان برای متبرک کردن اشعارشان به این موضوع اهتمام ویژه ای داشتند و بخشی از اشعارشان را به آن اختصاص داده اند. زیرا روح و جان شاعران مسلمان سرشار از علاقه قلبی به حضرت بوده و در شعرشان صادقانه زبان به فضایل آن حضرت گشوده اند. پژوهش حاضر با کاربست روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به شواهدی از اشعار این شاعران، به بررسی تطبیقی مدایح نبوی نسفی و حلی پرداخته است.

    کلیدواژگان: مدایح نبوی، شعر عربی، سیدای نسفی، فضیلت
  • سمیه رسولی پور*، عطیه یوزباشی صفحات 403-430

    ذهن انسان از سرآغاز پیدایش بشر همواره تصوراتی را در ذهن پرورانده است که وجود خارجی نداشته و فقط در درون یک فرد یا افرادی به وجود آمده است. اسطوره ها تاریخ نیستند اما از نظر ارزش فرهنگی و ذخایر معنوی موجود در آن ها دست کمی از تاریخ ندارند. در دوران معاصر دانشمندان و فلاسفه به کاوش در اسطوره های عهد باستان پرداختند و حلقه های دیگری نیز به این زنجیره اضافه شد. اساطیر بهترین گزینه برای ظهور تخیلات بودند. نقش تخیل در زمینه های پیدایش تصاویر و نمادهای تخیلی در اساطیر با نگاهی به اسطوره گیل گمش و افسانه اسکندر در این تحقیق بررسی شد. پژوهش حاضر به منظور جایگاه خیال از دیدگاه یونگ در اسطوره گیل گمش و افسانه اسکندر انجام شد. بدین منظور از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شد و اطلاعات ضرورت تحقیق با استفاده از روش های کتابخانه ای و اینترنتی جمع آوری گردید. از مهم ترین یافته ها و نتایج حاصله توجه به نظریه کارل گوستاو یونگ است که با اهمیت دادن به رویاها و تخیلات به کلید اسطوره شناسی رسید.

    کلیدواژگان: قوه خیال، اسطوره، افسانه، یونگ، کهن الگو
  • احمد یشیل*، حجت عباسی صفحات 431-450

    رمان «سیذارتا» که توسط هرمان هسه، نویسنده اهل آلمان نگاشته شده است، در زمره برترین داستان های عرفانی- تعلیمی ادبیات معاصر جهان، از دید جهان بینی و آموزه های تبلیغی، همگونی ها و مطابقاتی شگرف با تعالیم شاهکارهای کلاسیک ادبیات فارسی دارد. این نوشتار در پی آن است که با رویکردی تطبیقی و با گستردن دامنه بازنمایی همسانی ها میان رمان «سیذارتا» و ادب عرفانی و تعلیمی فارسی به حیطه درونمایه ها، شعارپردازی ها و پیام های ضمنی، گامی مثبت در جهت واکاوی و بازشناساندن هرچه بیش تر ظرفیت های الهام بخشی گنجینه های ادب پارسی بردارد و در عین حال بر این پیشنهاد تاکید کند که گستره ادبیات فارسی، استعدادی شگرف برای به نظم در آوردن و یا دست کم مستند به شواهد شعری کردن این رمان دارد؛ امری که در صورت تحقق می تواند به عنوان راهکاری شایسته هم برای خروج از بن بست ادبی و هم خلق فرصتی نوین از برای شاعران، مترجمان و نمایشنامه نویسان این مرز و بوم باشد.

    کلیدواژگان: سیذارتا، هرمان هسه، ادب عرفانی و تعلیمی فارسی، منظوم سازی
  • فتح الله آسترکی صفحات 451-466

    تا کنون شرح ها و تفسیرهای زیادی بر دیوان حافظ نوشته شده است. این شرح ها عمدتا یا به طور کلی اشعار حافظ را عاری از گرایش های عرفانی می دانند؛ یا تعبیر و تفسیر آن ها صرفا عرفانی است و نگاهشان به تمامی غزلیات یک نگاه عارفانه است. سوال مهمی که در این مورد پیش آمده است، این است که آیا این گونه نگاه ها به دیوان حافظ منطقا درست است یا راه میانه ای هم وجود دارد؟ نگارنده بر این باور است که نگاه جزمی و صرفا یکسویه به این اثر هنری روا نیست. در این مقاله تلاش شده است تا با تکیه بر چند بیت از دیوان حافظ و مقایسه دو شرح کامل عرفانی، غیر عرفانی بودن بعضی از اشعار حافظ نیز مشخص شوند. دو تفسیر عرفانی که دست مایه تحقیق در این مقاله قرار گرفته اند، عبارت اند از «جمال آفتاب و آفتاب هر نظر» از علیسعادتپرور که در سال 1380 به چاپ رسیده است، و دیگری «شرح عرفانی ختمی لاهوری بر دیوان حافظ اثرابوالحسن عبدالرحمن ختمی لاهوری» که در نیمه اول قرن یازدهم در هند به رشته تحریر درآمده است.

    کلیدواژگان: عرفان، عشق، حافظ، ختمی لاهوری، جمال آفتاب
  • مریم حقی صفحات 467-486

    شمس الدین محمد حافظ شیرازی شاعر قرن هشتم هجری و یکی از ارکان اصلی شعر و غزل فارسی به شمار می رود. حافظ از شاعرانی است که در سرودن اشعار خود به بسیاری از آثار نظم و نثر پیش از خود نظر داشته است و در لفظ و محتوا از آن ها بسیار بهره برده است. یکی از کتاب هایی که از وجوه مختلف لفظی و معنایی شباهت فراوانی با اشعار حافظ دارد، «مرزبان نامه» سعدالدین وراوینی است که متعلق به قرن هفتم هجری است. با مطالعه «مرزبان نامه» وراوینی و دقت در آن می توان به جنبه های مختلف شباهت های لفظی(لغات و ترکیبات) و معنوی میان این کتاب و دیوان حافظ پی برد. وجوه همسانی های شعر حافظ و «مرزبان نامه» گونه های فراوانی دارد و شامل لغات، الفاظ و تعابیر همسان، ترکیبات اضافی، وصفی و عطفی مشابه و نیز مضامین مشابه است که البته می توان این مشابهت ها را از مقوله مضامین مشترک در ادبیات فارسی به شمار آورد.

    کلیدواژگان: حافظ، مرزبان نامه، سعدالدین وراوینی، حافظ شناسی، شباهت
  • غلامعلی آریا، وحیده داداش زاده صفحات 487-510

    کرامات و معجزات از جمله مباحث مطرح در آثار ادیبان و شاعران پارسی گوی بوده است. از زمانی که سنایی عرفان را به طور عملی وارد شعر نمود و زمینه برای ظهور عرفا و شاعران بزرگ فراهم شد، شعر به عنوان تجلی گاه خصال و کرامات شخصیت های بزرگ دینی و ملی گردید. در این بین جایگاه امام علی(ع) به عنوان شخصیتی دینی و مذهبی غیر قابل انکار است. ماثورات عرفانی امام علی(ع) در آثار عرفا و شعرا منبع الهامات شعری و نویسندگی این گروه از جامعه گردید. مولانا به عنوان یکی از عرفا و شعرا برجسته در نضج و گسترش عرفان اسلامی نقش بی بدیلی ایفا نموده است و بررسی آثار وی برای درک بهتر ظرایف این عرصه می تواند راهگشا باشد. این مقاله در صدد است، به روش توصیفی- تحلیلی، به بررسی کرامات امام علی(ع) در آثار مولانا جلال الدین رومی بپردازد. این پژوهش بر آن است که نشان دهد که علی رغم سنی مذهب بودن مولانا، وی ارادت خالصانه ای نسبت به امام علی(ع) داشته و همواره از کرامات ایشان در اشعار و فحوای کلامش یاد کرده است.

    کلیدواژگان: کرامات، امام علی(ع)، مولوی، مثنوی مولانا، دیوان شمس
  • جواد گرجامی*، عادل آزاددل، مریم سلیمی صفحات 511-537

    امروزه ادبیات و شعر کودک و جایگاه آن در مجموعه موضوعات ادبی، توجه بسیاری از ادیبان و اهل فن در این حوزه را به خود جلب نموده است. ایجاد لذت از نثر یا نظم، مقدمه ایجاد ارتباط شاعر یا نویسنده با کودک است. در این میان، شعر به دلیل ساختار موسیقایی و آهنگین بودن و ایجاد لذت شنیداری، برای کودکان دارای جذابیتی وافر است. شعر کودک با بهره مندی از زبان، ساختار، وزن و درون مایه از جایگاه ویژه ای برخوردار است و همانند انواع دیگر ادبی دارای مولفه های ساختاری مشخصی است که آن را از شعر بزرگسال متمایز ساخته است. در این مقاله، به منظور مقایسه کیفی، ضمن تحلیل مهم ترین مولفه های آن، جایگاه موسیقی شعر کودک در راستای شکل گیری زبان شعر کودکانه مورد تبیین قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهد، ساختار موسیقایی شعر کودک به عنوان یکی از مولفه های مهم زبانی، به واسطه حضور عینی و ملموس خود نقش زیادی در انتقال محتوای شعری به مخاطب کودک داشته و این امر در نهایت می تواند عامل پیوندی میان کودک و متن شعری باشد.

    کلیدواژگان: شعر کودک، موسیقی، زبان، تکرار، وزن، قافیه
  • صفی الله کرد*، عبدالملک کرد صفحات 539-550

    اقبال لاهوری و خلیل مطران یکی اهل پاکستان و دیگری از لبنان است. این دو شاعر در مورد وطن دوستی اشعاری سروده اند که مردم را به دور از وطن پرستی بی حد و مرز بلکه به وحدت و یکپارچگی در زیر یک پرچم برای رهایی از ظلم و آن ها را برای کمک به هم نوعان فرا خوانده اند. در این مطالعه تحلیلی- توصیفی با بررسی دیوان دو شاعر می خواهیم به هم عقیدتی این دو شاعر برسیم. اقبال می گوید که اگر تمام مردم به یک محبوب حجازی روی بیاورند و پیرو آن شوند عشق به وطن فقط منتهی به مکان زندگی افراد نمی شود و تبدیل به عشق در یک جامعه بزرگ که تمام مسلمین را در بر می گیرد، می شود. این مطالعه کوشیده است تا با گردآوری مطالب و یکپارچه ساختن این مطالب مردم را در فهم مطالب ذکر شده توسط شاعران یاری دهد تا رسالت شاعران به خوبی انجام شود و همچنین مردم جامعه بتوانند از آن استفاده کنند.

    کلیدواژگان: محبوب حجازی، وطن پرستی، آگاهی، مسلمان، حق طلبی
  • ریحانه کمانه صفحات 551-580

    عشق در خلق شاهکارهای ادبی نقش بسزایی داشته و خود نیز در این آثار جلوه های گوناگونی یافته است. مقاله حاضر به بررسی نظریه مولوی و حافظ درباره عقل و عشق است. طنازی شنیدنی و خاطر نوازی مکرر که ذایقه فرد را شیرین می کند. در این مقاله به شیوه تطبیقی، عشق در غزلیات دو شاعر بررسی و بر مبنای گزینش برخی غزلیات آنان، ابیات حاوی نظرات مشترک و متفاوت بیان شده است. اگرچه می توان گفت عشق زمینی و آسمانی دو رنگ اصلی عشق هستند و عشق به قدمت عمر و گستردگی اش، وسیع و مبهم است اما تطبیق عقاید بزرگان ادبیات همچون مولانا و حافظ درباره عشق می تواند در روشنگری پیچیدگی های این موضوع جهانشمول موثر باشد. همچنین با بررسی دیدگاه آنان علت شهرت هر یک در گونه ای از غزل عاشقانه مشخص خواهد شد. بحث عقل و عشق از مباحث بسیار مهم و کلیدی شعر مولانا و حافظ است. لذا در این نوشتار به بحث و تفحص در خصوص عقل و عشق در این دو اثر پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: عقل، عشق، عقل جزئی، مولانا، حافظ
  • فهیمه محمدپور صفحات 581-601

    سهراب یکی از شاعران عارف مسلک معاصر است که در سرایش «هشت کتاب» خود، به یک سفر درونی دست زده است. بررسی مضمونی اشعار سهراب سپهری، او را در زمره شاعران پدیدارنگری قرار می دهد که نخستین درها را به روی ادراک و آگاهی از هستی خویش می گشاید و در وحدت با جهان پیرامون، به سوی معرفت شناسی و نگاهی هستی شناسانه سوق می یابد. از میان مکاتب روان شناسی موجود، رویکرد وجودگرایی، تنها مکتبی است که به صورت مستقیم و با تاسی از فلاسفه و مولفین وجودی و پدیدارنگر، انواع مختلف هیجانات و اختلالات روانی را از نقطه نظر هستی شناسانه خود می نگرد. دیدگاه یالوم، با تمرکزش بر «مسلمات هستی»، یعنی مرگ، آزادی، انزوا و پوچی، و با تاکیدش بر رابطه به منظور گفت وگو درباره این مسلمات، نقشه ای در اختیار درمان هستی گرا- انسان مدار قرار داد. این ها نقش بسیار مهمی در هر یک از سطوح ساختار روانی فرد برعهده دارند و در ارتباط تنگاتنگ با کار بالینی اند. به علاوه، به وجود آورنده یک اصل سامان دهنده محوری نیز هستند.

    کلیدواژگان: هشت کتاب، هستی شناسی، مرگ، آزادی، انزوا
  • سید حسینعلی محمدی متکازینی، محمد فاضلی*، رضا اشرف زاده صفحات 603-624

    در شعر شاعران، کلماتی وجود دارند که میدان و عرصه شعر شاعر را به خود اختصاص می دهند. یکی از این کلمات و پربسامدترین آنان در شعر دو شاعر پرآوازه ایرانی، ناصرخسرو قبادیانی و سنایی غزنوی، کلمه «جهان» است. این واژه در هر فرهنگ و تمدنی به گونه ای خاص ترسیم شده است. ولی در غالب اشعار و آثار ایرانی از مفهومی یکسان برخوردار است. لذا در این مقاله، ما در پی آن هستیم تا تصویری از جهان که همان دنیا و گیتی و مافیهای آن می باشد، را از خلال اشعار این دو شاعر نشان داده و در حقیقت جهان بینی آنان را نشان دهیم و در پی آن ایم نشان دهیم چرا این واژه تا این حد و اندازه ذهن شاعران بلندآوازه ایرانی، یعنی ناصرخسرو و غزنوی را به خود مشغول ساخته است؟

    کلیدواژگان: جهان، ناصرخسرو، سنایی، رنج، فلسفه
  • فاطمه کیادربندسری، حامد صدقی*، لیلا قاسمی حاجی آبادی، عزت ملاابراهیمی صفحات 625-645

    اختلاف زبان‏ها، یکی از مشکلات اساسی بشر است که مانعی برای ایجاد ارتباط انسان‏ها با یکدیگر به ‏حساب می‏آید و یکی از راه‏های اصلی و مطمین برای غلبه بر این مانع، استفاده از ترجمه است. نیومارک، یکی از نظریه‏ پردازان شاخص معاصر، عناصر فرهنگی را به پنج دسته تقسیم می‏کند که مترجم باید برای انتقال درست بار فرهنگی زبان مبدا به زبان مقصد آن‏ها را بشناسد و با پیشنهاد 17 روش در ترجمه این عناصر، سعی کرده تا راهکارهای مناسبی پیش روی مترجمان قرار دهد. در این راستا، نویسندگان مقاله بر آن شدند تا با روش توصیفی- تحلیلی نقش یکی از این عناصر فرهنگی به ‏نام عنصر فرهنگی "بوم‏شناسی" را با تکیه بر چارچوب نظری نیومارک، شاخص‏تر کنند تا مشخص شود که مترجمان ایرانی برای انتقال این عنصر در ترجمه‏ های خود بیش تر از کدام روش‏ها استفاده کرده‏ و تا چه حد در انتقال درست آن به زبان مقصد موفق بوده‏اند.

    کلیدواژگان: انتقال، معادل فرهنگی، بومی‏سازی، معادل توصیفی، جبران
|
  • Ehsan Avani Pages 9-29

    By studying the Qur'an and Ferdowsi's "Shahnameh", it can find similarities between the characters and their narrations. One of the most famous schools of narratology used in the study of literary texts is structuralism. By simplifying Prop's story analysis model, Grimas showed that all the elements of a story can be analyzed and have an effective role. He introduces the role of characters in the narrative by presenting an action model hypothesis that is applicable to all narratives. Accordingly, in this research, it is tried to study the narrative structure of the stories of "Homay and Darab" and "Moses and Pharaoh" as an example of the stories of "Shahnameh" and the Qur'an based on Grimas' theory. After analyzing the text, it was concluded that based on the Grimas model, both stories are complete narratives.

    Keywords: Narration, Grimas narrative model, Shahnameh, Quran
  • Mohammad Karimi, Nasser Maleki* Pages 31-52

    The theory of perception is based on the assumption that the audience, itself, produces meaning. In this theory, each audience, based on their social, historical situation and mental experience, has an understanding of the text, which raises his perception, understanding and expectation of what is, and he is no longer the audience before reading the text. One of the writing methods of James Joyce (1882-1941) and Sadegh Hedayat (1902-1951) is to use the elements of the theory of perception. They have been able to engage readers well with the text. The main purpose of this article is to find examples of elements of perception theory (open space, open end, unexpected end, uncertain chains, reference to parts of another text, writing based on cultural context and question design) that has been conducted using descriptive-analytical method and library research method. The authors of the article intend to investigate and explain methods of Hedayat and Joyce's use of the theory of perception by providing examples from the stories of the book "Dublinians" and the collection of stories "Zandeh Begour".

    Keywords: Elements of perception theory, text reading, meaning production, cultural context
  • Neda Morad*, AmirHamzeh Hassanvand, Hoda Mashhadizadeh Pages 79-96

    Comparative literature is a field of literary research in which the works of two or more authors from two different languages ​​and nationalities are compared with each other. In the meantime, writers influence each other in their illustrations, the way of expressing their emotions, the choice of formats and themes, and the translations. In this article, feminist perspectives in the novel "Salhaye Abri" by Parinoosh Saniei and "Mesle Ab Baraye Shokolat" by Laura Squiol are read from a feminist perspective in an introduction and two discourses, using a descriptive-analytical method with example. The study and analysis of the feminist perspectives of these two novels shows that the attempt to identify and represent the oppression of women and their lost rights in the patriarchal system has been a common feature of these two works. The authors of both novels have expressed the status of women with common themes and subjects. They narrate the vision of the feminist view that patriarchy has infiltrated the minds and languages ​​of societies, and that one way to clear this mentality is to bow down and honor women.

    Keywords: novel, comparative literature, Patriarchy, woman
  • Ali Bazvand*, Arash Amrayi Pages 97-114

    This article examines the similarities between Nezami Oroozi's "Chahar Maghaleh" and Langinus' "Treatise". Langinus is one of the greatest critics known as Aristotle. In his literary and critical theory, he examines the characteristics of a literary work by proposing the category of "excellent model" and, in fact, shows the character of a literary masterpiece. Langinus believes that a literary work with its characteristics can be considered as an excellent example and model, and this excellent model is not limited to a literary genre. Nezami Oroozi Samarghandi, the author of "Chahar Maghaleh" in both the secretary's and poetic articles, believes that special circumstances can exalt a literary work. The present article explains Langinus' views and their conformity with the perspective of Nezami Oroozi. In the meantime, of course, it should be noted that the artistic and critical views of Iranian poets and writers are subject to certain rhetorical principles and foundations that may be different from the intellectual and rhetorical foundations of Western writers, but this study only seeks to find similarities that can be seen in these two works. Perhaps the analysis of these similarities can reveal the common sources in the two works and show signs of the presence and influence of Aristotle's views in both books.

    Keywords: comparison, excellent model, critique, Aristotle
  • Masoumeh Baghbani*, Leila Jamshidi Pages 115-144

    Yahya Samawi, as one of the prominent contemporary poets of Iraq, and Mohammad Reza Shafiei Kadkani, one of the contemporary poets of Iran, try to have an evident role by the weapon of pen, language of art and using various literary techniques in exposing the nature of colonialism and the occupying forces. The present study, in addition to explaining the literary position of these two poets, tries to study in detail and inductively the commonalities and differences of the poets in the concepts of resistance with a comparative approach based on the American school and investigate the emergence of ideas of stability and resistance in Samavi and Shafi'i poetry. The results of this study indicate that the traces of American colonialism in both countries have had bad consequences. Therefore, the two poets, relying on the high values ​​of the Qur'an and Islam and with the support of the rich culture and glorious history of their land, while using national-religious myths symbolically and sometimes openly, have had a significant contribution to the awakening of their nation and by creating the solidarity between them has taken firm steps towards stability.

    Keywords: Literature, Resistance, Iraq, Iran, Yahya Samavi, Shafiee Kadkani
  • Abdolhossein Farzad, Younes Moradi Jafarloo *, Somayeh Moradi Jafarloo Pages 145-165

    Ahmad Shamlou and Ahmad Matar are among the leaders in political and social poetry in Persian and Arabic literature. Freedom and liberation are among the most important themes of poetry of Shamloo and Matar. In this study, we decided to have a comparative study of the place of freedom in the poetry of these two poets and to provide a deeper understanding of it by examining the commonalities and differences. The present study is conducted based on library studies and in a descriptive manner. First, we have found examples of poems that refer to the theme of freedom in the poetry of both poets and have comparatively put them together and divided them into the following four items: 1. In longing for freedom 2. Freedom of expression and thought 3. Love of freedom 4. Freedom as humanity. In the cases mentioned, Shamloo and Matar agree on freedom and both have set the mission of poetry to achieve freedom; With the difference that the language of Shamloo poetry is not as sharp and critical as Matar.

    Keywords: contemporary poetry, Ahmad Shamloo, Ahmad Matar, Azadi
  • Alireza Hosseini*, Hossein Hadidi Pages 167-188

    Resistance literature is considered as one of the most dynamic contemporary Arab literary currents and was formed especially in Iraq, following the increase of oppression of the Ottoman government and the colonialists in order to fight against it. These poems reflect the pains and sufferings, struggle and stability, freedom and express the problems of different strata of human societies, that poets such as Zahawi and Rasafi are the true preachers. With a great effort, they were able to compose exciting poems and provoke the dormant emotions of the people who, in addition to influencing events, also wrote lasting literary works in the interests of their homeland. This article examines the dimensions and angles of the subject using literary and historical research methods. The findings show that love for the homeland, struggle against the Osmani government and the rule of guardianship are the most important parts of the resistance literature in the poems of these two Iraqi poets. Zahawi and Rasafi were among the poets who called the people to seek right and oppression.

    Keywords: Resistance Literature, Oppression, Iraq, Sedqi Zahawi, Maroof Al-Rasafi
  • Elah Yar Rezaei Bogi, Mehdi Famouri *, MohammadHadi Khaleqzadeh Pages 189-214

    The purpose of this article is to study and explain the concepts of Wataniat in the poetry of immigrant poets, before and after the constitution. The method in this research is descriptive-analytical and it is a library method. The results show that the theme of the homeland and its branches from the third century AH to the early fourteenth century in Persian poetry was in the sense of the birthplace of poets and poems written with this theme has been used to describe the birthplace of poets or their grief of being away from their homeland. Of course, in the poetry of mystical poets, in addition to this concept, it also had mystical concepts. After the Constitutional Revolution, due to developments inside and outside Iran, Iranians' familiarity with Western culture, the spread of the printing industry and consequently expansion of newspapers and magazines and the promotion of social consciousness, a new concept of homeland as a cultural element was entered the Persian poetry and literature. It not only had the meaning of birthplace but also included the geographical territory or the country itself.

    Keywords: Wataniat, Persian poetry, constitutional revolution, Immigrant poets
  • Zahra Saadatinia Pages 215-236

    Elegy which is as old as man and his history includes different types, such as personal, official and religious elegies. The emotional value of each type of elegy varies according to its orientation and audience. In this article, we will examine two elegies that, although included in the official elegies, but they have a special effect. Farrokhi and Bahtari have composed two elegies in mourning of Sultan Mahmud and Motawakel, the Abbasid Caliph. These two elegies in terms of language, music, emotion and content contain significant points that on the one hand, express the motivation of the speakers and on the other hand express their attitude in the face of the phenomenon of death. Paying attention to the music of the word and its adaptation to the atmosphere of poem, the faint presence of thought issues, fluent and unambiguous language and the presence of simple imaginary forms are some of the similarities between the two elegies. One of the most important differences between the two elegies is the different motivation of the speakers in composing the elegy, the dominant emotion and the effectiveness of the elegy.

    Keywords: formal elegy, music, emotion, language, Content
  • Sakineh Saremi Garvi*, Hossein Mirzaei Nia Pages 237-253

    The praise of Prophet Mohammad (PBUH) can be seen in Arabic and Persian poetry of great poets, Safi al-Din Hali (677-744 AH) and the poet Shervan, Khaghani (520-595 AH) have composed beautiful poems in praise of the Holy Prophet (PBUH). Safi al-Din Hali has paid more attention to the miracles of the Prophet and expressed general concepts and has not mentioned social characteristics such as the spirit of justice of the Prophet and Safi al-Din Hali's praises are influenced by the theological thoughts that have occupied the thinkers of the time. The hypothesis of this research seeks to show how these two poets, while not being influenced by each other, have expressed the virtues of the Holy Prophet with a close and similar perspective to each other. The research method in this article is analytical-descriptive and based on library sources. The purpose of this article is to examine the commonalities and differences between the views of these two poets about the praise of Hazrat Mohammad Mustafa (PBUH), because this adaptation is based on the American school.

    Keywords: comparative literature, Safi Al-Din Hali, Khaghani, Praise of the Prophet (PBUH)
  • Gholamreza Rahimi Shashdeh *, Sajjad Farahmand Pages 255-267

    Folk literature is a part of people's culture that transmits the spiritual heritage, customs and traditions of one generation to another. According to the interest of the villagers in preserving their traditions and customs, in this article, we will examine the ancient tradition of Mehregan celebration that Birbiri Gorlak means seeing each other in the village of Qasr Yaghoub Safashahr in the Turkish language of Safashahri. We seek this folk tradition which was originally the same as the Mehregan celebration, but has evolved over time to keep alive the legacy of ancient Iran. Thus we take scientific and effective steps in the preservation of the traditions and rituals of ancient Iran, and to give the next generation the legacy left to us from the past as a trust, and to do our duty in this regard.

    Keywords: Folk literature, Birbiri Gorlak, Mehregan celebration, Yaghoub Palace
  • Maryam Mohammadzadeh Pages 269-289

    The present paper, considering that one of the best ways to explain any problem is to compare it with homogeneous examples, based on the American school in comparative literature studies and descriptive-analytical method has explored the tortures in the great epics of "Shahnameh", "Iliad", and "Ramayana" to examine how the approach of world's three epic climates and answer the question What motives were used for torture essentially? The findings show that most of the torture took place in the absence of a coherent judicial system as a method of punishment, with the intention of revenge and with the motive of destroying the opposition. Some of the methods of torture in these three works were similar or close to each other; In some cases, however, torture was limited to a specific geography. "Shahnameh" has allocated the highest and "Ramayana" the lowest frequency of torture. The most horrible and cruel tortures, such as beheading, piercing the shoulder, tearing the abdomen, sewing on the raw, piercing the nose, skinning and burying alive, are reflected only in Ferdowsi's "Shahnameh".

    Keywords: Iliad, epic, Ramayana, Shahnameh, Torture
  • Afshar Azizi Dolatabadi*, Fahimeh Asadi Pages 291-314

    Love is the key word of life mixed with human emotions and romantic whispers of a positive feeling which, according to Movlana Tabib, it is one of our causes and its depth is the key of the poetic melody of most of our poets, especially Nezar and Monzavi. The existence of lover, which is the main source of this emotional relationship mixed with melancholy, waves in the poems of Nezar Ghobani and Hossein Monzavi like other poets. But in Monzavi poetry, still it has retained the main romantic framework of classical poetry more than Nezar Ghobani's poetry. There are many opinions about Monzavi's poetry and ideas. However, in his poetry, the position of love and romance is still not far from the poetry of the Indian style period. But Nezar's poetry, if compared to the romantic themes of earlier periods, the time interval and the dominant culture in his mind, given extensive connections with the contemporary Western world; the evolution of his poetry is felt more than Monzavi depending on his position and the difference of opinions governing the society with the outside world.

    Keywords: love, lover, romances, Social environment, poetic style
  • Nabiollah Arazi Jamkarani, MohammadReza Sharifi, Saeed Kheirkhah Barzaki Pages 315-336

    Although some believe that Persian literature after the entry of Islam to Iran led to "two centuries of silence", the politics and thought of Iranshahri continued to pass its way. Those who gained the Persian Empire were unfamiliar with the structure of the new government, so they had to take advantage of the structure of political system of the empire to rule over the territories at their authority. Works that were written as a "Siyasatnameh" taught directly and indirectly the new rulers of governing. Ferdowsi's "Shahnameh" can be considered as an example of these policies. This analytical-descriptive study has examined the "separation or connection of religion with politics" from the perspective of Hakim Abolghasem Ferdowsi, as a challenging topic in the political arena of the country. Ferdowsi considers religion and politics as intertwined, which considers a kingdom without religiosity and a religion without the support of a kingdom impossible; From the point of view of "Shahnameh", religion is considered as the good and bad deeds of human ancestors, which has the meaning of myth, but it is not used directly in "Shahnameh" due to the semantic burden of myth.

    Keywords: Religion, Politics, Shahnameh, Ferdowsi
  • Saifullah Mollaei Pashaei, MohammadMehdi Roshan, Neman Onegh Pages 337-362

    Omar Bahaoddin Al-Amiri is one of the contemporary writers in Syria who, by paying special attention to the issue of Palestine in his works, was able to offer valuable services to the Palestinian society and instill the spirit of resistance in the body of the Palestinian people. On the other hand, Gheisar Aminpour, a poet of the Persian resistance, is one of the writers that commitment to social issues including the issue of Palestine has been a major part of his mental concerns. Hope for liberation, praise of revolutionaries and oppressors, children and adolescents of the country, exposing the face of the occupying regime, calling for uprising and stability, and creating a nationalist feeling, are among the most prominent themes of the stability of these two poets. In this research, with the focus on these six issues in the poetry of these two poets, it has been tried to study and discover examples of harmony and explain the differences in their views in order to find out how an idea appears in a part of the world and in elsewhere, the same idea emerges in a different way.

    Keywords: Bahaoddin Al-Amiri, Qeisar Aminpour, poetry, Palestine, Resistance
  • Fatemeh Yousefi, Seyed Hossein Seyedi, AhmadReza Heydarian Shahri, Kolsum Sadighi Pages 363-382

    Apocalyptic literature can be considered as a kind of idealistic literature in which the poet-writer is dissatisfied with the current state of his society and the flow of affairs and seeks to create an ideal world, a world other than the present world, using his creative imagination. In this type of literature, anxiety and political, social and religious anomalies and the inability to overcome it focuses the poet-writer view to the future, thus the present time is the source and origin of his historical consciousness and evaluate the present time from the perspective of the future. In the present article, it is tried, while examining the apocalyptic images and their components in Khalil Havi's poetry by analytical-comparative method, to match those images with the apocalyptic images of the Bible, and also to examine the effect of Khalil Havi from the Bible. From the results of this research, we can point to these two points: First, Khalil Havi in his apocalyptic images of his poetry is completely influenced by the Bible. Secondly, Khalil Havi makes his promised paradise in this world.

    Keywords: Bible, Apocalypse, Apocalyptic literature, Arabic Contemporary Poetry
  • Ebrahim Fallah *, MohammadReza Hajian Pages 383-401

    Muslim poets in Arabic and Persian literature have long presented valuable poems in the form of prophetic praise to the Prophet (PBUH), in addition to praising God which shows their belief and commitment to him. Considering that the Prophet (PBUH) is the founder of the religion of Islam and the Prophets Seal, it is necessary to investigate the mental and spiritual characteristics of that Imam through the lens of prophetic praise. Since the role and position of the Prophet (PBUH) as the jewel of prophecy in the system of existence has a particular importance. Muslim poets paid special attention to this issue in order to bless their poems and dedicated some of their poems to it. Because the souls of Muslim poets are full of heartfelt love for the Imam and in their poetry, they have sincerely spoken about the virtues of the Imam. The present study, using a descriptive-analytical method and citing evidence from the poems of these poets, has investigated a comparative study of Nasfi and Halli prophetic praises.

    Keywords: prophetic praises, Arabic poetry, Seyeda Nasfi, virtue
  • Somayeh Rasoulipour *, Atieh Youzbashi Pages 403-430

    From the beginning of human, the human mind has always developed imaginations in the mind that do not exist externally and have been created only within a person or persons. Myths are not history, but they are no less than history in terms of cultural value and spiritual resources. In modern times, scientists and philosophers have explored ancient myths, and other circles have been added to the chain. Myths were the best option for the emergence of imagination. The role of imagination in the emergence of imaginary images and symbols in mythology was examined by looking at the myth of Gilgamesh and the legend of Alexander in this study. The present study was conducted to determine the position of imagination from Jung's point of view in the myth of Gilgamesh and the myth of Eskandar. For this purpose, descriptive-analytical method was used and information on research necessity was collected using library and Internet methods. One of the most important findings and results is the attention to the theory of Carl Gustav Jung, who reached the key of mythology by giving importance to dreams and imaginations.

    Keywords: Imagination, Myth, Fiction, Jung, Archetype
  • Ahmad Yashil *, Hojjat Abbasi Pages 431-450

    The novel "Siddhartha" written by the German author, Hermann Hesse, is one of the best mystical-educational stories of contemporary world literature, in terms of worldview and educational teachings and it has similarities with the teachings of the classical masterpieces of Persian literature. This article seeks to take a positive step towards analysis and recognition of the inspiring capacities of the treasures of Persian literature by comparative approach and expand the scope of representation of the similarities between the novel "Siddhartha" and Persian mystical and educational literature in the field of themes, slogans and implicit messages and at the same time. It emphasizes the suggestion that the range of Persian literature has a tremendous talent for regulating or at least documenting the poetic evidence of this novel; If realized, it can be a good way to get out of the literary impasse and create a new opportunity for poets, translators and playwrights of this region.

    Keywords: Siddhartha, Hermann Hesse, Persian mystical, educational literature, systematization
  • Fathollah Astaraki Pages 451-466

    So far, many commentaries and interpretations have been written on Hafez's Divan. These commentaries mainly or generally consider Hafez's poems to be devoid of mystical tendencies; Or their interpretation is purely mystical and their view to all lyric poems is a mystical view. The important question that arises in this case is whether such views of Hafez's Divan are logically correct or is there a middle way? The author believes that a dogmatic and purely one-sided view of this artistic work is not valid. In this article, it is tried to determine the non-mystical nature of some of Hafez's poems by relying on a few verses from Hafez's Divan and comparing two complete mystical descriptions. The two mystical interpretations that have been researched in this article are "Jamal Aftab and Aftab Har Nazar" by Ali Saadat Parvar, which was published in 2001, and the other is "Khatmi Lahouri's mystical commentary on the Hafez's Divan by Abolhassan Abdolrahman Khatmi Lahouri" which was written in India in the first half of the 11th century.

    Keywords: mysticism, love, Hafez, Khatmi Lahouri, Jamal Aftab
  • Maryam Haghi Pages 467-486

    Shamsoddin Mohammad Hafez Shirazi is a poet of the eighth century AH and one of the main pillars of Persian poetry and lyric poetry. Hafez is one of the poets who has considered many works of poetry and prose before him in writing his poems and has used them a lot in word and content. One of the books that are very similar to Hafez's poems in various verbal and semantic aspects is Saad al-Din Varavini's Marzbannameh, which belongs to the seventh century. By studying Varavini's "Marzbannameh" and paying attention to it, we can understand the various aspects of verbal (words and combinations) and spiritual similarities between this book and Hafez's Divan. There are many types of similarities between Hafez's poem and "Marzbannameh" and include similar words and expressions, additional combinations, similar descriptions and inflections, as well as similar themes that these similarities can be considered common themes category in Persian literature.

    Keywords: Hafez, Marzbannameh, Saad al-Din Varavini, Hafez Study, Similarity
  • Aria Gholam Ali, Vahideh Dadashzadeh Pages 487-510

    Dignities and miracles have been among the topics discussed in the works of Persian writers and poets. Ever since Sanai entered practically mysticism into poetry and the ground was provided for the emergence of great mystics and poets, poetry has become a manifestation of the qualities and virtues of great religious and national personalities. In the meantime, the position of Imam Ali (as) as a religious figure is undeniable. The mystical works of Imam Ali (AS) in the works of mystics and poets became the source of poetic inspiration and writing of this group of society. Movlana as one of the prominent mystics and poets has played a role in the expansion of Islamic mysticism, and studying his works can be a way to better understand the nuances of this field. This article intends to study the dignities of Imam Ali (AS) in the works of Movlana Jalaluddin Rumi in a descriptive-analytical method. This study shows that despite the fact that Movlana is Sunni, he has a sincere devotion to Imam Ali (AS) and has always mentioned his dignities in his poems and the content of his words.

    Keywords: Dignities, Imam Ali (AS), Movlavi, Masnavi Movlana, Divan Shams
  • Javad Garjami *, Adel Azaddel, Maryam Salimi Pages 511-537

    Today, children's literature and poetry and its position in the collection of literary subjects, has attracted the attention of many writers and experts in this field. Creating pleasure from prose or poetry is the beginning of establishing a poet or writer relationship with the child. In the meantime, poetry is very attractive for children due to its musical structure and melodicity and creating listening pleasure. Children's poetry has a special position in terms of language, structure, weight and theme, and like other types of literature, it has certain structural components that distinguish it from adult poetry. In this article, in order to compare qualitatively, while analyzing its most important components, the position of children's poetry music in the formation of children's poetry language has been explained. Findings show that the musical structure of children's poetry as one of the important components of language, due to its objective and tangible presence has a great role in conveying the content of poetry to the child's audience and this can ultimately be the link between the child and the text.

    Keywords: children's poetry, music, language, repetition, weight, Rhyme
  • Safiollah Kord *, Abdulmalek Kord Pages 539-550

    Iqbal Lahouri and Khalil Mataran are from Pakistan and Lebanon. These two poets have written poems about patriotism that call people away from boundless patriotism but also to unity and solidarity under one flag to get rid of oppression and to help all of them. In this analytical-descriptive study, by examining the divan of two poets, we want to reach an agreement between these two poets. Iqbal says that if all people turn to a beloved Hejazi and follow him, love for the homeland will not only lead to the place where people live and will turn into love in a large society that includes all Muslims. This study has tried to help people in understanding the content mentioned by the poets by collecting and integrating the content so that the mission of the poets can be done well and also the people of community can use it.

    Keywords: Mahboub Hejazi, Patriotism, awareness, Muslim, right-seeking
  • Reyhaneh Kamaneh Pages 551-580

    Love has played an important role in the creation of literary masterpieces and has found various effects in these works. The present article examines the theory of Movlavi and Hafez about reason and love. In this article, love has been studied comparatively in the sonnets of two poets and verses containing common and different views have been expressed based on the selection of some of their sonnets. Although it can be said that earthly and heavenly love are the two main colors of love and love is vast and vague as far as life and its extent, but applying the ideas of literary greats such as Movlana and Hafez about love can be effective in clarifying the complexities of this universal issue. Also, by examining their point of view, the reason for the fame of each of them in a kind of romantic sonnet will be determined. The discussion of reason and love is one of the most important and key topics in the poetry of Movlana and Hafez. Therefore, in this article, there is a discussion and investigation about reason and love in these two works.

    Keywords: reason, love, partial intellect, Movlana, Hafez
  • Fahimeh Mohammadpour Pages 581-601

    Sohrab is one of the contemporary mystic poets who have acted an inner journey in writing his "Hasht Ketab". The thematic study of Sohrab Sepehri's poems places him among the poets of phenomenology who open the first doors to the perception and awareness of his existence and in unity with the world around him, lead to epistemology and ontological view. Among the existing schools of psychology, the existentialist approach is the only one that directly and with the help of existential and emerging philosophers and authors, looks at different types of emotions and mental disorders from its ontological point of view. Yalom's view provided a map for ontological-humanistic treatment by focusing on the "certainties of existence," i.e, death, freedom, isolation, and emptiness, and by emphasizing the relationship in order to discuss these certainties. These things play a very important role in each level of the individual's psychological structure and are closely related to clinical work. In addition, they create a central organizing principle.

    Keywords: Hasht Ketab, Ontology, Death, freedom, isolation
  • Seyed HosseinAli Mohammadi Motakazini, Mohammad Fazeli*, Reza Ashrafzadeh Pages 603-624

    In poets' poetry, there are words that occupy the field of the poet's poetry. One of these words and the most frequent one in the poetry of two famous Iranian poets, Naser Khosrow Ghobadiani and Sanai Ghaznavi, is the word "world". This word is depicted in a special way in every culture and civilization. But in most Iranian poems and works, it has the same meaning. Therefore, in this article, we seek to show the image of the world, which is the world and the universe and its mafias, through the poems of these two poets, and in fact, we show their worldview, and then show why this word has occupied the minds of famous Iranian poets, i.e, Naser Khosrow and Ghaznavi to such an extent?

    Keywords: world, Naser Khosrow, Sanaei, suffering, philosophy
  • Fatemeh Kiadarbandsari, Hamed Sedghi *, Leila Ghasemi Hajiabadi, Ezzat Molla Ebrahimi Pages 625-645

    Differences in languages are one of the basic human problems that are considered as an obstacle for human beings to communicate with each other and one of the main and safe ways to overcome this obstacle is to use translation. Newmark, one of the contemporary theorists, divides cultural elements into five categories that the translator must know in order to properly transfer the cultural burden of the source language to the target language, and he has tried to provide suitable solutions for translators by proposing 17 ways to translate these elements. In this regard, the authors of the article decided to highlight the role of one of these cultural elements called the cultural element "ecology" based on the Newmark theoretical framework using a descriptive-analytical method to be determined which methods have Iranian translators used the most in translating this element in their translations, and to what extent they have been successful in translating it correctly into the target language?

    Keywords: transfer, cultural equivalent, Localization, descriptive equivalent, compensation