فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 2 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید بهره ور*، محمود حمیدی بلدان صفحات 11-41

    پژوهش حاضر بیان کننده ی واکاوی شاخصه های اکسپرسیونیستی با مطالعه ی پاره ای از قصاید ادیب نیشابوری است که البته در دیگر آثارش به ویژه در "قیصرنامه" نیز قابل ردگیری خواهد بود. تصاویر اکسپرسیونیستی از رخدادهای سلطه جویانه و فجایع جنگ در شعر ادیب تا حدود زیادی با شاخصه هایی آراسته است که در مکتب ادبی-هنری مرتبط و همزمان در غرب دیده می شود؛ شاخصه هایی که زمینه ها و عاملیت های مشترک در ادبیات ملتهای درگیر به بار آورده است. از این رو، فرض تطبیقی کار حاضر بر شکل گیری جهانی مکتب اکسپرسیونیسم است که در آن وجود شاخصه ها تواردی و متاثر از زمینه های تجربی یکسان است و نه لزوما در پی تاثیرپذیری شعر ادیب از مکاتب ادبی اروپای غربی یا آثار نویسندگان آلمانی پیشرو. به اختصار میتوان گفت افزون بر ارتباط محتوای اشعار ادیب با ضدنظامی گری، تخطیه ی جهان پرآشوب ویلهلمی و پیشگویی های آخرالزمانی از نتایج جنگ، بیانگرایی خلاقانه ی او در سبک ادبی نیز به ویژه در تصویرسازی و شخصیت پردازی نمادین و انتزاعی مشهود است. این بازنماییها، همگونی هایی نیز با برخی از مکاتب هنری و ادبی دوره دارد.

    کلیدواژگان: نظریه ی ادبی تطبیقی، اکسپرسیونیسم، شعر، ادیب پیشاوری، جنگ جهانی اول
  • علی اصغر باباصفری*، پروانه صفا صفحات 43-67

    رمانتی سیسم، یک جنبش فکری، هنری و اجتماعی است که در اواخر قرن هیجدهم و اوایل قرن نوزدهم پس از یک دوره ی کوتاه روشنگری در جامعه ی اروپا ظاهر شد. این نهضت ادبی هنری مانند همه ی انقلاب ها ابتدا با مخالفت هایی مواجه گردید؛ اما سرانجام رمانتیک ها با نبوغ هنرمندانه موفق شدند اصول و ارزش های خود را در جامعه ی اروپا رواج دهند. هر چند رمانتی سیسم بعد از مشروطه در ایران ذهن و اندیشه ی بسیاری از شاعران را تحت تاثیر قرار داده است؛ در این پژوهش برآنیم تا پس از گذری کوتاه بر زندگی خیام نیشابوری، شاعر قرن پنجم و ششم، برخی از افکار و ایده های رمانتیکی را در شعر این شاعر بررسی کنیم. از آنجا که مبانی اصلی مکتب رمانتی سیسم بیان احساسات فردی است، جان مایه ی اشعار خیام نیز جلوه ای از بروز احساسات فردی وی درباره ی جهان هستی، زندگی، مرگ، یاس و بدبینی است که در یکی از کوتاه ترین شکل ها و قالب های شعر فارسی؛ یعنی رباعی مطرح شده است.

    کلیدواژگان: مکتب ادبی، رمانتی سیسم، احساسات و عواطف، رباعی، خیام
  • عبدالله حسن زاده میرعلی، قاسم نامدار* صفحات 69-96

    «شب هول» تنها رمان هرمز شهدادی است که تحت تاثیر افکار روشنفکری نویسندگان ایرانی بعد از مشروطه به شیوه ی «جریان سیال ذهن» نگاشته شد. نویسنده قبلا مقالات و داستان های کوتاهی را منتشر ساخت که رد پای آن اندیشه ها و رویکردها در این رمان قابل مشاهده است. از مجموع گفتگوها، رفتار و اندیشه های اشخاص داستان، نام نویسندگان مطرح غرب و نویسندگان معاصر ایران می توان نوعی فضای ناتورالیستی را در رمان احساس کرد. از طرفی نویسنده از تکنیک جریان سیال ذهن در نگارش رمان بهره گرفت. پرسش این جاست که این تکنیک در کنار اندیشه های ناتورالیستی چه مناسباتی ایجاد می کند؟ لذا جستار حاضر ابتدا اشاره ای کوتاه به ریشه های ناتورالیسم در غرب و ایران می اندازد و برای فضای ناتورالیستی رمان نشانه هایی عمومی ذکر می کند و در محور بعد با تاکید بر این که جریان سیال ذهن بر روند داستان تاثیرگذار است در دو قسمت ابتدا فرصت ها سپس موانعی را که این تکنیک سر راه نویسنده و اندیشه هایش قرار می دهد، همراه با شواهدی از متن داستان بر می شمارد.

    کلیدواژگان: شب هول، ناتورالیسم ادبی، جریان سیال ذهن، هرمز شهدادی، رمان معاصر ایران
  • مرتضی محسنی*، هاجر نصرالله پور حیدری صفحات 97-119

    مکتب رمانتی سیسم که اعتراض و شورشی بود علیه کلاسی سیسم، در اواخر قرن نوزدهم با رویکرد به فردیت انسان ها و توجه به احساسات و عواطف فردی، به جای پرداختن به عقل گرایی و تجربه گرایی صرف پا به حیات گذاشت. عشق و ارتباط های زمینی و جسمانی و فاصله گرفتن از عشق های آسمانی و عرفانی، در راس توجهات این مکتب قرار دارد. در این مقاله مولفه ها و نمودهای رمانتی سیسم عاشقانه و اجتماعی در اشعار نیما یوشیج و بدر شاکر السیاب مورد تحلیل قرارگرفت. دستاورد پژوهش ناظر بر این است که نیما و سیاب، بنابه اقتضایات فردی، اجتماعی و فرهنگی آثار شعری خود را سرودند؛ چنان که در آغاز شاعری به سرودن خاطرات خود از عشق زمینی پرداختند. اما به مرور سیاب در اشعار عاشقانه ی خود بیشتر به بیان دلدادگی های فردی پرداخت و از ارتباط عاشقانه ی خود با معشوق زمینی با اسم و رسم شخصی سخن گفت. با این وجود سیاب گهگاه جیکور، زادگاه خویش را، به عنوان معشوق در نظر دارد. سیاب با گذر از مرحله ی نخست شاعری، سراغ اندیشه های تند اجتماعی رفت تا حدی که از سرودن شعرهای عاشقانه دور شد؛ حال آن که نیما هم چنان به عشق توجه دارد؛ هرچند رنگ عاشقانه های نیما در روزگار میان سالی و پس از آن با دوره ی جوانی متفاوت است. حضور عشق در مفهوم فردی در اشعار سیاب، و اجتماعی در اشعار نیما بارزتر و نقش آفرین تر است.

    کلیدواژگان: نیما، سیاب، رمانتی سیسم، عاشقانه ها
  • فرنگیس شاهرخی*، مهدخت پورخالقی چترودی، فرزاد قائمی، اسماعیل صادقی صفحات 121-146

    سورریالیسم یکی از مکاتب ادبی قرن بیستم است که در فرانسه پا گرفت و هدف از آن بیان احساس و اندیشه ی خالص و ارایه ی تخیلات آزاد است. از آن جایی که سورریالیسم در پی جنگ جهانی اول و صدمات ناشی از آن و به دلایل مختلفی؛ از جمله بیان تشویش های حاصل از جنگ، نابرابری های اجتماعی و قدرت امپریالیسمی و به عنوان مامنی برای زندگی مردم رخ نمود، این پرسش در ذهن ایجاد می شود که آیا اشعار دفاع مقدس که در زمان جنگ و بعد از آن به نگارش درآمده اند نیز، دارای ویژگی های سورریالیستی است یا خیر؟ در مقاله ی پیش رو، به تحلیل، نمودهای مکتب سورریالیسم در شعر جنگ با تکیه بر آثار پنج شاعر برجسته ی مقاومت، پرداخته شد و این نتیجه به دست آمد که برخی از ویژگی های مکتب سورریالیسم، نظیر: نگارش خودکار، طنز و کنایه، عشق و جنون و مستی، تخیل و وهم، رویا، وحشت و هراس و اضطراب، ابهام، تصاویر عجیب سورریالیستی، اشیای سورریالیستی و غم و اندوه در شعر جنگ بازتاب داشته است.

    کلیدواژگان: سوررئالیسم، علیرضا قزوه، قیصر امین پور، سلمان هراتی، احمد عزیزی، طاهره صفارزاده
  • محمد محمدی آغداش*، حسین سبحانی صفحات 147-171

    قرن هفدهم، عصر ظهور نویسندگان و نمایشنامه نویسان بزرگ مکتب کلاسیک فرانسه، همچون پی یر کرنی، ژان راسین و مولیر بود. از این میان کورنی را به عنوان پدر نوع ادبی تراژدی در تاریخ ادبیات فرانسه قلمداد می کنند. وی با خلق شخصیت های والا که در طلب جاودانگی در راه کسب افتخار گام می نهند، و در پی اثبات منیت خود و رسیدن به هویت مطلق فردی هستند، تراژدی هایی با فرجام خوش به روی صحنه ی تیاتر برد. این قهرمانان به انحای مختلف همچون احیای حیثیت اشرافی گری، وطن پرستی افراطی و ایمان مذهبی در صدد انجام وظیفه و رسیدن به شهرت و سرافرازی هستند. آثار نمایشی کرنی گرچه صورتی تراژیک داشتند؛ مرگ با عزت پرسوناژهای اصلی در انتهای نمایشنامه، این آثار را فاقد روح تراژیک می کرد، در حالی که بنا به نظر ارسطو ماهیت اصلی تراژدی رسوایی و سیه روزی قهرمان در پرده ی آخر است. در این پژوهش کوشش شده است تا از خلال چهار نمایشنامه ی مشهور پی یر کرنی، لوسید، هوراس، سینا و پولیوکت به مطالعه ی مسیر ادبی این درام نویس شهیر، انگیزه ی پرسوناژهای وی از اعمال قهرمانانه پرداخته شود و نقش کلیدی عقل و دو راهی کرنی در انجام وظیفه و قهرمان سازی مورد تحلیل ادبی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ادبیات کلاسیک، شرافت و افتخار، عقل و انجام وظیفه، پی یر کرنی، قهرمان سازی
|
  • Majid Bahrevar *, Mahmoud Hamidi Baladan Pages 11-41

    The present study is mainly concerned with the analysis and investigation of expressionistic tenets in select odes by Ahmad Adib Peshawari which can also be traced in his other works such as "Book of Kaiser." Expressionist images of supremacist incidents and war atrocities in his poetry to a great extent are akin to contemporary Western literary and artistic schools. These tenets were created as a result of hard experiences of the involved nations in the war. The underlying assumption of the study is that expressionism is a universal school which emerged from similar experiences all around the world. This disproves the claim that Adib’s poetry was under the influence of Western European literary schools or the works of avant-garde German writers. Apart from anti-militarism, criticism of the chaotic Wilhelmian world and apocalyptic prophecies of war repercussions, his poetry also enjoys a creative expressiveness in literary style, notably in image-making, symbolic characterization and abstraction. These representations also resemble to some artistic and literary schools of the period.

    Keywords: Comparative Literary Theory, Expressionism, Adib Peshawari, World War I
  • Aliasghar Babasafari *, Parvaneh Safa Pages 43-67

    Romanticism is an intellectual, artistic and social movement which appeared in the late eighteenth and early nineteenth centuries in Europe in the wake of a short period of Enlightenment. Much like all other revolutions, this literary-artistic movement initially faced oppositions. However, romanticists eventually managed to promote their principles and values in European societies via their own artistic genius and originality. In Iran, in the wake of Constitutionalism, Romanticism inspired many intellectuals and poets. This study purports to address the life of Khayam Neyshaburi, the fifth and sixth centuries poet, and trace Romantic ideas and thoughts in his poetry. One of the main tenets of Romanticism is the spontaneous overflow of individual emotions. In like manner, Khayam’s poetry also reflects his personal feelings about the universe, life, death, despair and cynicism, all of which are represented minimalistically in Rubayi stanzaic form.

    Keywords: Romanticism, Emotions, Feelings, Rubayi, Khayam Neyshaburi
  • Abdollah Hassanzadeh Mirali, Ghassem Namdar * Pages 69-96

    “Shab-e Howl” is the only novel by Hormoz Shahdadi which employs stream of consciousness technique under the influence of intellectuals in post-Constitutional period. The author had previously published articles and short stories whose ideas and approaches can be traced in this novel. The naturalistic atmosphere of the novel is reflected in its dialogues, the characters’ behaviors and thoughts, and also the names of Western and contemporary Iranian writers mentioned in the work. In the meantime, the writer made use of stream of consciousness technique in the novel. Now the question is whether or not such a technique has anything to do with naturalistic thoughts. This paper initially addresses the roots of naturalism in the West and Iran, enumerating general naturalistic features of the novel. Then, it analyzes the impacts of stream of consciousness technique on the story’s development, pointing to opportunities and obstacles the writer faces following the employment of the technique along with textual evidence.

    Keywords: Shab-e Howl, Literary Naturalism, Stream of Consciousness, HormezShahdadi, Contemporary Iranian Novel
  • Morteza Mohseni *, Hajar Nasrollahpour Heydari Pages 97-119

    As a reaction and protest against classicism, rationalism and positivism, romanticism emerged in the late eighteenth century with an emphasis on individuality and personal feelings and emotions. The school replaced ethereal and mystical love with physical and terrestrial love and communication. The present study aims to analyze the features and representations of social and amorous romanticism in poems by Nima Yooshij and Badr Shakir al Sayyab. The findings of the research show that Nima and Sayyab composed their works in line with the personal, social and cultural conditions of their own time. Early in their career, both poets narrated their memories of terrestrial love in their works; Sayyab described his love affairs in his romantic works and even named the beloved in an attempt to portray their romantic relationship. Nevertheless, Jaykur, Sayyab’s birthplace, sometimes plays the role of the beloved in his poems. Later on, Sayyab detached himself from romantic poetry and addressed radical social thoughts in his works. In contrast to Sayyab, Nima never failed to deal with love in his poetry; however, the themes of Nima’s love poetry as a young man differ from those of his romantic poems as a middle-aged artist. It can be pointed out that love, in its personal sense, is more prominent in Sayyab’s works while Nima mostly focuses on social love.

    Keywords: Nima, Sayyab, Romanticism, Love Poetry
  • Farangis Shahrokhi *, Mahdokht Pourkhaleghi Chatroodi, Farzad Ghaemi, Esmail Sadeghi Pages 121-146

    Surrealism is a twentieth century literary movement in France whose main aim is to encapsulate pristine feelings and give rise to the automatic play of imagination. As a safe haven for people, Surrealism emerged following World War I and its concomitant repercussions in a bid to represent war anxieties, social inequalities, and imperialistic power. Now the question is whether or not the Holy Defense poems, written during and after Iran-Iraq war, also reflect surrealistic features. This paper tries to analyze and trace surrealistic tenets in the works of five major Holy Defense poets. The findings of the project demonstrate that these select poems possess some of surrealistic features such as automatic writing, humor and irony, love and madness and intoxication, imagination and hallucination, dream, fear and horror and anxiety, ambiguity, grotesque images, surrealism objects and sorrow.

    Keywords: Surrealism, Alireza Ghazveh, Gheisar Aminpour, Salman Harati, Ahmad Azizi, Tahereh Safarzadeh
  • Mohammad Mohammadi Aghdash *, Hossein Sobhani Pages 147-171

    The seventeenth century was the era of great French writers and playwrights such as Pierre Corneille, Jean Racine and Molière. Among them, Corneille is considered as the father of French tragedy in the history of French literature. Creating prestigious characters who seek immortality for the purpose of gaining honor and glory, and trying to prove their self-esteem and absolute individual identity, Corneille has staged tragedies with a happy ending. These heroes are attempting to fulfill their duties and achieve fame and glory via different ways such as the revival of the aristocratic dignity, extreme patriotism and religious faith. Although Corneille’s dramatic works were apparently tragic, the glorious deaths of main characters at the end of the plays left them with tragic spirit. This is while according to Aristotle, the essence of tragedy is the hero’s scandal and misery at the end of the play. The present research intends to investigate Corneille’s literary career via the study of four of his works: Le Cid, Horace, Cinna and Polyeucte. In so doing, this study also analyzes the motivations of the heroic actions of his characters and simultaneously, highlights the key role of reason and the Cornelian dilemma in the performance of duties and heroism.

    Keywords: Classic Literature, Honor, Glory, Reason, Performing Duties, Pierre Corneille