فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 3 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حبیب الله عباسی*، محمدرضا فرهمند صفحات 11-38

    اگر به تعبیر هراکلیتوس عالم را هماهنگی کشش ها بدانیم که در قسمت های مختلف هستی اعم از متون دیداری و نوشتاری تبلور یافته است، پس می توان برون داد این کشش ها را در برخی از شخصیت های نمادین ادبیات جهان مانند اورفه و مجنون؛ هم در متون نوشتاری و هم در متون دیداری مثل نگاره ها یافت. دراین نوشتار از منظر مکتب امپرسیونیسم و با نگاهی تطبیقی بر اساس مطابقت وجوه داستانی زندگی و مرگ این دو شخصیت (مجنون و اورفه) در متون ادبی، به بررسی مطابقت شگفت انگیز تابلوهای تمثالی آنان مبادرت گردد و مشخص شود که تواترات شخصیتی چگونه در متن ادبی و هنری با هم پیوند یافته اند. علاوه بر هم محوری مناسبی که در همان مرحله ی ابتدایی نمادین سازی از مجنون با اورفه دیده می شود، به ارتباط احتمالی دیگری میان این دو شخصیت اشاره گردد که از پیش آگاهی آفرینندگان اثر در فضای داستانی روایت عربی مجنون و سپس تابلوهای نگاره ی مجنون در میان حیوانات در ادبیات و نگارگری ایرانی با سرگذشت و نمونه ی نقاشی های رسم شده از اورفه؛ و پیش زمینه ی آشنایی با اساطیر یونان و اشتراک نمادهای نجومی در هییت بطلمیوسی خبر می دهد. خالقان گمنام این نگاره ها همانند هنرمند امپرسیونیست توانسته اند جهان را بیشتر از نظر عواطف و احساس خود بنگرند تا حقیقت واقع خارجی؛ به عبارت دیگر کوشش شان مصروف نمایش حقایقی شده که بر حسب احساسات و تاثرات شخصی خود درک کرده اند.

    کلیدواژگان: مجنون، اورفه، نگارگری، امپرسیونیسم، ادبیات تطبیقی
  • حسن زختاره* صفحات 39-65

    نگرش مکتب گرا به ادبیات از جمله مطالعاتی است که در حوزه ی تاریخ ادبی جای می گیرد. بررسی مولفان و آثار در یک بازه ی زمانی مشخص، کوششی است برای ایجاد نظم، انسجام و تداوم در مجموع ه ای نامتجانس و سرشار از گسست. نوشتار پیش رو می کوشد تا افزون بر بررسی تعریف انگاره ی مکتب ادبی و دست یافتن به عناصر تشکیل دهنده اش، به مطالعه ی این اجزا در پیوند با تاریخ و زیبایی شناسی بپردازد. جستار حاضر در ادامه درصدد است تا با نگرشی انتقادی، عملکرد و پیامد چنین رویکرد گاه شمارانه ای را تحلیل کند. نتیجه اینکه مکتب گرایی و معیارگرایی، افزون بر تحمیل نگرشی تاریخی و ملی گرایانه به ادبیات، کاملا تجویزی و تقلیل گرا است و با محور قراردادن مولف رویکرد سببی را در مطالعات ادبی ترویج می دهد. هر چند هر مکتب ادبی، با توسل به انگاره ی آزادی، نوآوری و خلق امکانات جدید، در برابر مکتبی دست به طغیان می زند و داعیه ی آن را دارد که ادبیات را از قیدها و بندهایش می رهاند؛ اما سرانجام خود به زندان دیگری برای ادبیات بدل می شود. معمولا پیدایش هر مکتبی به مثابه ی گسستی در ادبیات شمرده می شود؛ اما تکرار، تقلید و تداوم از کارکرد زیبایی شناختی مکتب جدید نیز می کاهند و آن را به زوال رهنمون می سازند. گویی ادبیات هیچ قید و بندی را تاب نمی آورد و بی وقفه برای نیل به آزادی در تلاش است.

    کلیدواژگان: مکتب ادبی، تاریخ ادبی، نقد ادبی، آزادی، تقلید، زیبایی شناسی
  • هدی پژهان*، محمدعلی محمودی صفحات 67-98

    امروزه کاربرد استراتژی‏ های روایی پسامدرنیسم در رمان‏ های فارسی جریانی را به راه انداخته که نقد ادبی را برای درک دلایل و شیوه های به کارگیری آن ها به خود معطوف کرده است. این استراتژی‏ ها در تمام سطوح گفتمان روایی مورد آزمایش قرارگرفته است. فراداستان اصطلاحی است که به خودآگاهی ماهیت داستان وارگی و خیالی بودن روایت های داستانی اطلاق می شود؛ و هم چنین ساختگی و تصنعی بودن محتمل جهان خارج از متن داستانی را نیز مورد کنکاش قرار می دهد. فراداستان از استراتژی‏های روایی پرکاربرد داستان‏ نویسی فارسی در دو دهه ‏ی گذشته‏ است که نویسندگان از طریق عمل نوشتن به پژوهش درباره ی نظریه ی داستان می پردازند. مولف با کاربرد فراداستان قصد دارد فاصله‏ ای میان خواننده و داستان ایجاد کند و بدین وسیله شکافی میان واقعیت و روایت برای خواننده به وجود بیاورد. استراتژی فراداستان در رمان‏ های نویسندگان فارسی زبانی که شگردهای داستانی پسامدرن را مورد استفاده قرار داده‏ اند، به اشکال و شیوه های مختلف و سبک های متعدد مورد بازنمایی قرار گرفته است. در پژوهش حاضر به بررسی سبکی شکل ‏های پردازش آن در رمان ‏های معدودی پرداخته شده‏است.

    کلیدواژگان: پسامدرن، فارسی، رمان، فراداستان، سبک
  • قدسیه رضوانیان* صفحات 99-127

    تخیل رمانتیک، اساس فلسفی نزدیک به تمام جنبش های فکری و هنری پس از خود تا حال حاضر بوده است. مکتب رمانتی سیسم به دلیل گستردگی تعاریف و مصداق هایی که بر آن دلالت می کند و همچنین به دلیل این که ریشه در تغییر نگرش انسان از «من کلی» به «من فردی» دارد، در بیشتر مکتب ها و جریان های ادبی و هنری منتشر است. رمانتی سیسم که خود حاصل اعتراض به چهارچوب های متصلب نگرش کلاسیک است، بار دیگر در نگرش پست مدرن که ناشی از سرخوردگی انسان از اصول و چارچوب های مدرن است، با قدرت اعتراض آمیز بیشتری ظهور می کند. این مقاله بر آن است تا با رویکردی تطبیقی ضمن بررسی ویژگی های ادبی همانند رمانتی سیسم و پست مدرنیسم در ایران، میزان پیوند این دو رویکرد را نشان دهد. بررسی ها نشان می دهد که شعر پست مدرن هم به لحاظ مضمون عصیانی و اعتراضی، و هم بهره گیری از زبان هنجارشکن، پیوندی تنگاتنگ با رمانتی سیسم سیاه دهه ی سی، و شعر زبان گرای دهه ی چهل دارد و با گرفتن شکل صوری نوشتار پسامدرن و تلاش در جهت چندصدایی کردن شعر، در جست وجوی آن است تا با تلفیق انتقادی سبک های شعری گذشته ی ادب فارسی با جهان نگری نو، به بوطیقایی مستقل دست یابد.

    کلیدواژگان: رمانتی سیسم سیاه، شعر دهه ی سی و چهل، غزل پست مدرن، بوطیقای شعر پست مدرن
  • غلامرضا پیروز*، هدی کجوری صفحات 129-158

    اگرچه دنیای کنونی به ظاهر عاری از اسطوره هاست، آن ها در ذهن انسان مدرن نیز جایگاه خود را یافته اند. هنرمندان و به ویژه شعرای هر دوره در طرح و برجسته سازی اسطوره ها، نقش پررنگ تری نسبت به سایرین دارند. از میان مکاتب ادبی، مکتب رمانتی سیسم، اهمیت بیشتری به اسطوره ها می دهد. هدف این پژوهش تبیین چگونگی اسطوره پردازی، بر محور اندیشه ی رمانتیک و نحوه ی به کار گیری مبتکرانه ی آن ها در غزلیات منزوی است. همچنین برای تحلیل دقیق تر، در انتهای جستار، چند نمودار بسامدی ارایه شده است. دستاورد پژوهش ناظر بر این است که حسین منزوی، شاعر رمانتیک معاصر، در غزلیاتش از گونه های اسطوره ای بهره ی زیادی برده است؛ چنان که اسطوره ها به سه شکل «تکرار»، «تغییر» و «بازآفرینی» در اشعار وی نمود یافته است.

    کلیدواژگان: اسطوره، رمانتی سیسم، غزل معاصر، حسین منزوی، اسطوره پردازی
  • فاطمه جعفری کمانگر* صفحات 159-190

    داستان ‏های پسامدرنیستی به نوع خاصی از داستان‏ های معاصر اطلاق می ‏شوند؛ این نوع داستانی از گرایش‏ های متنوعی تشکیل شده است که اگرچه در کلیات دارای اهداف مشترک هستند؛ تفاوت های قابل تاملی با یکدیگر دارند که باعث می شود تحت عناوین گوناگونی مانند: داستان های سایبرپانک، ریالیسم جادویی، فراداستان، فراداستان تاریخ نگارانه و... شناخته شوند. داستان‏ های پسامدرن با گرایش به سمت یکی از این جوانب نگاشته می ‏شود؛ اما پژوهش حاضر در صدد بررسی یکی از رمان‏ های فارسی به نام «صورتک های تسلیم» اثر محمد ایوبی است که ویژگی های پسامدرنیستی موجود در آن چند جانبه و بر مبنای گرایش ‏های متنوع این نوع داستانی نگاشته شده است. بخش ‏هایی از این رمان را می ‏توان در مکتب ریالیسم جادویی گنجاند؛ از سویی این رمان یک اثر فراداستانی است و از سوی دیگر با رویکردی که نسبت به تاریخ برمی گزیند می ‏تواند یک اثر فراداستان تاریخ نگارانه نیز به شمار آید. پژوهش حاضر با اشاره به ویژگی‏ های ریالیسم جادویی و ماهیت فراداستانی اثر با تکیه بر یکی از وجوه داستان‏ های پسامدرنیستی که بر مبنای تحریف تاریخ و به سخره گرفتن آنچه واقعیت ‏های تاریخی خوانده می‏ شود نگاشته شده است. این پژوهش با تاکید بر نظریات لیندا هاچن به بررسی رمان صورتک‏ های تسلیم پرداخته است. بر مبنای این پژوهش، ویژگی‏ هایی مانند: آشکارسازی تکنیک ‏های داستانی، تکثر زاویه ‏ی دید، راوی غیر قابل اعتماد، تاریخ مجعول، زمان پریشی، بینامتنیت، آیرونی و... در این رمان وجود دارد که با بی اعتبار نشان دادن تاریخ به مقابله با گفتمان ‏های مسلط تاریخی بر می‏ خیزد و وجه فراداستان تاریخ نگارانه را در اثر بسیار پررنگ نشان می دهد.

    کلیدواژگان: پسامدرنیسم چندجانبه، فراداستان تاریخ نگارانه، لیندا هاچن، صورتک‏های تسلیم، محمد ایوبی
|
  • Habiballah Abbasi *, Mohammadreza Farahmand Pages 11-38

    If, according to Heraclitus, the world is known as the unification of tensions which are manifested in different parts of universe especially visual and written texts, the output of these tensions can be found in some symbolic characters of world literature such as ‘Urfa’ and ‘Majnoun’ as well as in both written and visual texts like paintings. In the present research we have tried, comparatively and from the vantage point of Expressionism based on the fictional aspects of life and death of these two characters (Urfa and Majnoun) in literary texts, to investigate the striking similarities of the allegorical pictures of them, demonstrating that how personal  perceptions are connected to each other in literary and artistic texts. We have found that in addition to the appropriate correspondence in the initial process of symbolization of ‘Majnoun’ and ‘Urfa’, there is another probable relationship between two characters which, prior to the knowledge of their creators, were in the fictional world of Arabic narration of Majnoun and also in pictures of Majnoun among animals in Iranian literature and painting with a life account and examples of Urfa’s paintings. It is due to the background knowledge of Greek mythology and shared astronomical symbols in Ptolemaic system. All of these is not an association and mere copying. Even if we take it as a kind of copying, we inevitably need to approve of similar aspects between two characters in both early Arab narrators and later Iranian poets and painters in Iranian-Islamic literature who did this copying. We have also demonstrated that the unknown creators of such paintings much like expressionistic artists tried to look at the world more from their own feelings and emotions than outer realities. In other words, they devoted themselves in displaying those realities which they appreciated from their own impressions and emotions.

    Keywords: Majnoun, Urfa, Painting, Impressionism, Comparative Literature
  • Hassan Zokhtareh * Pages 39-65

    The schoolism approach in literature refers to those studies that are in the domain of literary history. The study of authors and their works in a specific time period is an attempt to create order, coherence and discontinuity in a heterogeneous set of discontinuity. The present research aims to investigate the idea of literary school and its composing elements, exploring the connection of these components with history and aesthetics. It also strives to analyse the performance and consequence of such a chronological approach in the light of critical perspective. The concluding words of the present study is that schoolism and standardisation, while dictating a historical and patriotic attitude on literature, is quite prescriptive and reductive which by centralising the author propagates the causal approach in literary studies. Although each literary school, by taking advantage of such ideas as freedom, innovation and creation of new possibilities, challenges and opposes the other schools, and claims to set literature free from its shackles and limitations, it will lead to another prison for literature. Normally, the advent of every new school is conceived and perceived as a break in literature. However, repetition, imitation and continuity reduces the aesthetic function of the new school, bringing about its fall, and seemingly suggesting that literature cannot tolerate any kind of limitation and restriction and is constantly and relentlessly at work to achieve its freedom.

    Keywords: Literary School, Literary History, Literary Criticism, Imitation, Aesthetics
  • Hoda Pezhhan *, Mohammadali Mahmoudi Pages 67-98

    Nowadays, applying postmodern narrative strategies in Persian novels started a movement which attracted literary criticism to itself in order to appreciate its reasons and methods of usages. These strategies have been tested in all levels of narrative discourse. Metafiction is a term which is ascribed to the self-conscious nature of fiction and the imaginative state of fictional narratives. It is also concerned with the constructiveness and artificiality of the world outside the text. Metafiction has been one of widely-used narrative strategies in Persian novels for the last two decades, which through writing stories explores and examines the novelistic theories. Through metafiction, the author puts a distance between the reader and story, leaving a gap between reality and narrative before the reader. Metafiction strategy, which is employed by Persian novelists who utilized postmodern narrative techniques, has been represented in different ways and various styles. The present research has tried to study its stylistic forms in a few novels.

    Keywords: Postmodernism, Persian Novels, Metafiction, Style
  • Ghodsieh Rezvanian * Pages 99-127

    Romantic imagination has been the underpinning philosophy of almost all of the later intellectual and artistic movements until present. Romanticism, thanks to wide arrays of definitions as well as examples attributed to it and also due to its paradigmatic shift in man’s perspective from “general ego” to “individual ego”, in one form or another is permeated in most of literary and artistic schools and movements. Romanticism, which originally was the outcome of its opposition to the strict framework of classicism, reappears more protesting than ever in Postmodernism which is in itself the outcome of man’s frustration of modern principles and frameworks. The present article with a comparative approach, while focusing on the similar literary features of Romanticism and Postmodernism in Iran, aims to explore and investigate the correlation of these two movements. Studies demonstrate that postmodern poetry both thematically, in its protest and denunciation, and formally, in its linguistic deviation, has a close connection with the black Romanticism of 30s and language-oriented poetry of 40s. By incorporating the formal pattern of postmodern writing and adopting a polyphonic poetry, it strives critically to appropriate the old Persian poetic style for the new worldview and offer its own distinct poetics.

    Keywords: Black Romanticism, Poetry of 30s, 40s, Postmodern Sonnet, Postmodern Poetics
  • Gholamreza Pirouz *, Hoda Kojorie Pages 129-158

    Although the present world is seemingly free from myths, yet they have their own place in modern man’s mind. Artists especially poets of every period more than the others have a significant role in designing and foregrounding of myths. Among different literary schools, Romanticism has a greater regards for myths. Hussein Monzavi, the contemporary Iranian Romantic poet, has considerably benefited from a variety of myths in his sonnets. They are manifested in his works in three major forms of “repetition”, “alteration” and “reinvention”. The present research aims to explain how in the light of Romantic thinking myths were mythologized and innovatively utilized in Monzavi’s sonnets. Also, in order for a more precise analysis, some charts have been provided at the end.

    Keywords: Myth, Romanticism, Contemporary Sonnets, Hussien Monzavi, Methods of mythologization
  • Fateme Jafari Kamangar * Pages 159-190

    Postmodern novels are a specific kind of contemporary novels. They are based on a wide diversity of tendencies which, albeit subsumed under some common aims and objectives, brought about profound novelistic differences among them and attributed them such different titles as Syberpanic novels, magic realism, metafiction, historiographic metafiction, etc. Basically, postmodern novels are oriented to one of such tendencies. However, the primary concern of the present article is the study of a Persian novel entitled as Sooratakhaye Taslim by Mohammad Ayoobi whose postmodern features are multilateral and based on a variety of tendencies. Whereas in some aspects the novel is magic realist, in some other it is a metafiction and also in some other, thanks to its historical orientation is a historiographic metafiction. In this context, the present research, highlighting the magic realist and metafiction aspects of the novel, focuses on one of the postmodern aspects of the novel which is based on the manipulation of history and the parody of what is called the historical facts in the novel. The research is written in applied form and in the light of Linda Hutcheon’s theory. The research demonstrated that there are such features in this novel as specific novelistic techniques, multiplicity of points of view, unreliable narrator, fake history, anachronism, intertextuality, irony, discrediting history, challenge the dominant historical discourses and highlight its historiographic Metafictional aspect.

    Keywords: Multilateral Postmodernism, Historiographic Metafiction, Linda Hutcheon, Sooratakhaye Taslim, Mohammad Ayoobi