فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 149 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین امیری*، فرزانه صمدیان صفحات 3-24

    نظریه سیکل های تجاری سیاسی یکی از موضوع‏ های بحث ‏برانگیز نظریه های مدرن اقتصادی است. اثر ادوار انتخاباتی به عنوان یک عامل سیاسی بر روند متغیرهای اقتصادی اثرگذار است. مطابق با نظریه های اقتصادی، سیاست های اقتصادی دولت ها پیش از انتخابات از نوع انبساطی است که به مالیات های کم‏تر منجر می شود و نرخ بیکاری را کاهش می دهد. همچنین، این سیاست ها در راستای افزایش مصرف سرانه، GDP، و یارانه های اعطایی به وسیله دولت است. پس از هر انتخاباتی دولت ها دوباره سیاست های محدودکننده و انقباضی در پیش می گیرند. در این پژوهش، نظریه ها و مدل های اصلی توصیف می‏ شود و تحلیل سیکل های سیاسی و اقتصادی صورت می پذیرد. در پژوهش حاضر، تاثیر ادوار انتخاباتی بر متغیرهای کلان اقتصادی بر مبنای مدل BVAR در دوره زمانی 1394-1358 سنجیده می شود. مطابق با تحلیل های صورت‏ گرفته نتیجه گیری می شود که ادوار انتخاباتی (سال انتخابات و یک سال پیش از انتخابات)، بر روند متغیر های تورم و نرخ ارز اثرگذار است.

    کلیدواژگان: ادوار انتخاباتی، متغیرهای کلان اقتصاد، نرخ رشد اقتصادی، نرخ بیکاری، تورم، نرخ ارز
  • یدالله دادگر، محمد نوفرستی، محمدعلی مختاری* صفحات 25-43

    اندازه گیری دقیق و به هنگام فقر، اهمیت بسیاری در سیاستگذاری رفاهی و همچنین، ارزیابی اثر سیاست های اجراشده برای کاهش فقر دارد. این پژوهش با شاخص فقر چندبعدی ابعاد گوناگون فقر را در ایران بازبینی و تغییرهای این شاخص را محاسبه می‏ کند و روند آن را از سال های 1385 تا 1397 در همه استان های ایران و در هر دو منطقه شهری و روستایی مورد ارزیابی قرار می‏ دهد. این تفکیک ها تصاویر دقیق تری از مکان های تمرکز و ابعاد فقر را ارایه می دهند تا راه برای پژوهش های بعدی در خصوص علیت فقر باز شود و سیاست های حمایتی با توجه به ابعاد فقر بتوانند به‏ طور موثرتری طراحی و هدف گذاری شوند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که فقر چندبعدی در مناطق روستایی نسبت به مناطق شهری از نظر سطح بالاتر است و همچنین از نظر روند، کاهش اندکی را نشان می دهد، از این رو یک پیام سیاستی این پژوهش، توجه اساسی به فقرزدایی در مناطق روستایی است.

    کلیدواژگان: فقر قابلیتی، فقر چندبعدی، روند فقر در ایران، فقر روستایی، فقر استان ها، سیاستگذاری کاهش فقر
  • بابک فرهنگ مقدم*، زهرا ساعدی صفحات 45-58

    مدیریت اتوبوس ها و مسیرهای حمل‏ و نقل اتوبوسی یک چالش جدی برای هر شهر است و اجرای کارامد آن یک مسئله حیاتی برای شهرداری ها و شرکت های حمل‏ و نقل به شمار می‏ رود. از این رو، ارزیابی حمل‎ و نقل همگانی مسئله ای است که جزو جدایی ناپذیر سیستم هایی است که خواهان بهبود و ارتقا در بازه های زمانی هستند. در این پژوهش، عملکرد مسیرهای اتوبوس در یک سیستم حمل‏ و نقل عمومی با استفاده از مدل Two Stage DEA ارزیابی می شود. یک چارچوب مفهومی برای ارزیابی عملکرد ارایه می‏ شود و شاخص های ورودی و خروجی مناسب برای محاسبه بازده عملیاتی و اثربخشی خدمات هر یک از مسیرها انتخاب می شود. سپس، تابع دستاورد تجزیه‏ و تحلیل می شود و مسیرهای اتوبوس که نیاز به بهینه سازی و تنظیم مجدد دارند، مشخص می شوند. مطالعه موردی این پژوهش، خطوط اتوبوس های تندروی شهر تهران است که پیاده سازی روش پیشنهادی بر اساس اطلاعات اشاره شده نتایج قابل‏ توجهی را به همراه دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، حمل و نقل عمومی، مسیر اتوبوس تندرو، تحلیل پوششی داده ها، Two Stage DEA
  • علیرضا امینی*، بهنام نیک بین صفحات 59-90

    در دو دهه اخیر، نرخ بیکاری دانش آموختگان دانشگاهی از نرخ بیکاری نیروی کار کم سواد به ‏طور شتابان پیشی گرفته است. در پژوهش حاضر، عوامل موثر بر تقاضای نیروی کار برحسب سطح سواد (دارای آموزش عالی و فاقد آموزش عالی) شناسایی می شوند. نتایج برآورد الگوی پویا با استفاده از داده های آماری سال های 1396-1365 به روش گشتاورهای تعمیم یافته چندمعادله ای نشان می دهد تولید ناخالص داخلی غیرنفتی، دستمزدهای نسبی، هزینه نیروی کار نسبت به سرمایه، و سرمایه سرانه اثر معناداری بر تقاضای نیروی کار برحسب سطح سواد دارند. نتایج برآورد الگو نشان می دهد، سرعت تعدیل نیروی کار به سمت سطح مطلوب برای نیروی کار دارای آموزش عالی کندتر از نیروی کار فاقد آموزش عالی است. تولید ناخالص داخلی غیرنفتی اثر مثبت و معناداری بر تقاضای نیروی کار دارد و این تاثیر برای نیروی کار دارای آموزش عالی بیش‎تر است. همچنین، ضریب منفی و معنادار متغیر دستمزدهای نسبی بیانگر آن است که نیروی کار دارای آموزش عالی و فاقد آموزش عالی جانشین هستند و در نتیجه، اجرای سیاست های یارانه دستمزد و معافیت حق بیمه سهم کارفرما برای استخدام دانش آموختگان دانشگاهی اثر مثبت و معناداری بر اشتغال نیروی کار دارای آموزش عالی دارد. همچنین، ضریب منفی و معنادار متغیر هزینه نیروی کار نسبت به سرمایه نشانگر آن است که نیروی کار و سرمایه جانشین هستند و اجرای سیاست هایی که به افزایش هزینه نیروی کار نسبت به سرمایه منجر شود، به کاهش اشتغال منتهی می شود. در نهایت، پیشرفت فناوری از راه افزایش سرمایه سرانه اثر مثبت و معناداری بر اشتغال نیروی کار دارای آموزش عالی، و اثر منفی و معناداری بر اشتغال نیروی کار فاقد آموزش عالی دارد.

    کلیدواژگان: تقاضای نیروی کار دارای آموزش عالی، هزینه های تعدیل، سرمایه بری، پیشرفت فناوری، روش گشتاورهای تعمیم یافته چندمعادله ای، سیاست های فعال بازار کار
  • ایمان شاکر اردکانی*، محمد شاکر اردکانی، ابوالفضل شاه محمدی مهرجردی صفحات 91-114

    بخش سلامت و اعتبارات تخصیصی به آن به دلیل تقویت سرمایه انسانی از مسیر بهره وری نقش مهمی در رشد اقتصادی و توسعه انسانی کشورها ایفا می نماید. این اعتبارات، به ویژه در شکل تملک دارایی های سرمایه ای، اگر به شکل بهینه تخصیص نیابد، بخش سلامت را از ارایه خدمات بهداشتی و درمانی مطلوب ناتوان می کند. در این راستا، هدف این پژوهش ارایه مدلی برای تخصیص اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای بخش بهداشت و درمان استان خراسان رضوی به شهرستان های این استان است. برای دستیابی به این هدف، از روش تصمیم گیری چندمعیاره مبتنی بر رضایتمندی، بر اساس آمار و اطلاعات مربوط به اعتبارات و شاخص های منعکس کننده امکانات بخش بهداشت و درمان استان خراسان رضوی و با تاکید بر مناطق محروم و کم‏تر توسعه یافته استفاده می شود. یافته های این پژوهش بر اساس الگوی ارایه شده، بالاترین سهم های بهینه را برای شهرستان های مشهد، بینالود، و زاوه، و پایین ترین سهم بهینه را برای شهرستان گناباد از کل اعتبارات مربوط به تملک دارایی های سرمایه ای بخش بهداشت و درمان استان خراسان رضوی ارزیابی می کند.

    کلیدواژگان: بهداشت و درمان، تخصیص، اعتبارات، دارایی سرمایه ای، تصمیم گیری چندمعیاره
  • کورش آسایش، میرفیض فلاح شمس*، حسین جهانگیرنیا، رضا غلامی جمکرانی صفحات 115-134

    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی مدل ریسک سیستمیک ریزش مورد انتظار نهایی بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. جامعه پژوهش 15 بانک از بین بانک هایی است که از تاریخ 1392 تا 1397 در بورس اوراق بهادار تهران یا فرابورس ایران پذیرفته شده اند. نتایج تحلیل ها نشان می دهند که ریسک سیستمی، بر اساس معیار ریزش مورد انتظار نهایی، در بازه مورد بررسی روند نزولی را طی می کند. با این حال، تحولات این شاخص را می توان به دو زیردوره 1394-1392 و 1397-1395 تقسیم بندی کرد. در زیردوره اول، سطح ریسک سیستمی بر اساس این معیار به طور معناداری بالاتر از سطح ریسک سیستمی در زیردوره دوم است، اما با گذر زمان در زیردوره دوم، به طور متوسط به حدود یک دوم مقادیر زیردوره اول می‏ رسد.

    کلیدواژگان: ریسک، ریسک سیستمی، ریزش مورد انتظار نهایی، بحران مالی، ارزش در معرض ریسک
|
  • Hossein Amiri*, Farzaneh Samadian Pages 3-24

    The Political business cycle theory is one of the controversial topics in modern economic theory. The political business cycle, as a political factor, influences the trends of economic variables. According to economic theories, the economic policy adopted by government before election, is an expansionary one, leading to lower taxes and unemployment; it also increases consumption per capita, GDP, and the subsidies granted by the government. However, after each election, the government adopts a restrictive policy. This paper introduces the major models used to describe and analyze political and economic cycles. Moreover, Iranchr('39')s political cycles and their impact on economic development are analyzed based on the BVAR model for the period 1979-2015. According to the analysis, it is concluded that the economic variables, particularly inflation and exchange rate, are under the influence of political decisions, specifically during the election period.

    Keywords: Election Period, Macro-economics Indicators, Economic Growth Rate, Unemployment Rate, Inflation, Exchange Rate
  • Yadollah Dadgar, Mohammad Noferesti, Mohammad-Ali Mokhtari* Pages 25-43

    An accurate, and time-based poverty measurement is crucial in future policymaking as well as assessing the impact of welfare policies implemented on poverty. This study has used Multidimensional Poverty Index to calculate the various dimensions of poverty as well as the trend of changes in this index for the whole country and to compare its trend from 2006 to 2018 in all provinces of Iran in both urban and rural areas. These insights provide more accurate images of the location and dimensions of poverty, and they help to illuminate the path for future research on the causes of poverty, and also to design and target the supportive policies more effectively. The results of this paper show that multidimensional poverty in rural and suburban areas is higher than the urban areas, yet it shows slightly decreasing poverty trend. The policy message of this study necessitates a major focus on poverty alleviation in rural and suburban areas.

    Keywords: Capability Poverty, Multidimensional Poverty, Poverty Trend in Iran, Rural Poverty, Provincial Poverty, Poverty Reduction Policy
  • Babak Farhang Moghaddam*, Zahra Saedi Pages 45-58

    Public transportation and bus route management is a serious challenge for any city, and its efficiency is an important problem for cities and transport agencies. Routing of public transport systems is also a very complex issue that affects not only the performance efficiency and the construction or operation costs, but also the performance indicators such as passenger transport, travel speed, and savings in travel time. Data Envelopment Analysis (DEA) is an optimization-based method that is widely used to measure the relative performance efficiency of public transportation systems. This paper attempts to evaluate the performance of bus routes in a public transportation system using the two-stage DEA model. A conceptual framework for performance appraisal is presented and appropriate input and output indicators are selected to calculate the performance efficiency and service efficiency of each route. The performance of the achievement (model) is then analyzed and the bus routes that need to be reconfigured and optimized are identified. Ten bus routes in Tehran have been selected for practical applications.

    Keywords: Performance Evaluation, Public Transportation, BRT Route, Data Envelopment Analysis, Two-Stage DEA
  • Alireza Amini*, Behnam Nikbin Pages 59-90

    The highly-educated labor force unemployment rate rapidly overtook the unemployment rate of the less-educated workers for the last two decades. This paper focuses on the factors which affect labor demand  considering the level of education using the data from 1986 to 2017.  Results based on the Multiple-Equation Generalized Method of Moments estimator demonstrate that non-oil GDP, relative wages, capital-labor ratio, and labor costs–capital costs ratio have a significant impact on labor demand in terms of education level. Also, it is demonstrated that the highly-educated labor force can adjust to its desired level at a slower pace than the less educated workforce. Furthermore, it is denoted that non-oil GDP affects labor demand in a positive and significant way with more impact on the workers with higher education. Other findings indicate that in Iran’s labor market, highly-educated labor force and workers without college/university degree are substitutes, hence policies like wage subsidies and employer insurance exemption for employing higher education graduates can stimulate labor demand for a highly-educated workforce in a positive and significant manner. On the other hand, as it is found that labor and capital are substitutes, policies that make labor costlier than capital may result in employment reduction. Finally, the technological progress that arises from increases in capital per capita has a positive and significant effect on the labor force with higher education, but it influences less-educated labor employment negatively and significantly.

    Keywords: Highly-Education Labor Demand, Adjustment Costs, Capital Intensive, Technological Progress, Multiple-Equation GMM, Active Labor Market Policies
  • Iman Shaker Ardakani*, Mohammad Shaker Ardakani, Abolfazl Shahmohammadi Mehrjardi Pages 91-114

    The health sector and the funds allocated to it, due to its impact on the strengthening of the human capital through productivity, play an important role in the economic growth and human development of countries. If these credits are not allocated optimally, especially in the form of capital asset acquisition, it will make the health sector unable to provide optimal health care services. In this regard, the purpose of the present article is to provide a model for allocating the funds for the acquisition of capital assets of the health sector in Khorasan Razavi to the cities of this province. To this end, a multi-criteria decision-making method has been used on the basis of satisfaction and statistics and information related to credits and indicators of the health sector of Khorasan Razavi province with emphasis on deprived and less developed areas. The findings of this study indicate the highest optimal share for the cities of Mashhad, Binalood, and Zaveh and the lowest optimal share for the city of Gonabad from the total credits related to the acquisition of capital assets of the health sector of Khorasan Razavi.

    Keywords: Healthcare, Allocation, Credit, Capital Asset, Multi-Criteria Decision Making
  • Kourosh Asayesh, Mirfeiz Fallahshams*, Hossein Jahangirnia, Reza Gholami Jamkarani Pages 115-134

    The purpose of this study is to explain the Systemic Risk Model with Marginal Expected Shortfall Approach (MES) as regards the banks listed on the Tehran Stock Exchange. The research population includes 15 banks that were present in Tehran Stock Exchange or Iran’s Over-The-Counter (OTC) for the period 2013 to 2018. Data analysis showed that according to the MES criterion, systemic risk has been declining in the period under review. However, the developments of this index can be divided into two sub-periods 2013-2015 and 2016-2018. In the first period (2013-2015), the level of systemic risk based on this criterion was significantly higher than the level of systemic risk in the second period (2016-2018); Nonetheless, over the time, in the second sub-period, on average, the values amounted to about half of what they were in the first-period level.

    Keywords: Risk, System Risk, Marginal Expected Shortfall, Financial Crisis, Value at Risk