فهرست مطالب

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 21 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد فهمیده*، علی خلیلی، علی اصغر سالارنژاد صفحات 7-27

    استفاده از دانش یک راهبرد جدید و موثر بر روندهای کاری سازمان ها به خصوص سازمان های نظامی می باشد. دانش سازمانی یکی از سرچشمه های قدرت سازمانی بوده و برای رشد کمی و کیفی سازمان و دستیابی به اهداف استراتژیک باید امکان به اشتراک گذاری آن بین کارکنان و مدیران فراهم گردد. بعلاوه، دانش نظامی از جمله مواردی است که بدست آوردن آن به طور معمول هزینه زیادی در پی دارد بنابراین وجود راه کارهایی برای حفظ و مدیریت آن ضروری است. در این مقاله ضمن بررسی ویژگی ها و اهداف مدیریت دانش و سامانه های مربوطه، پس از معرفی مدل های مدیریت دانش در سازمان ها، برخی موارد مطالعاتی که عمدتا سازمان های امنیتی و نظامی بوده اند به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است. نتایج کمی و کیفی مطالعات انجام شده نشان می دهد که در اثر استفاده از سامانه مدیریت دانش کارایی این قبیل سازمان ها در حوزه های مختلف از جمله تصمیم گیری، رویه ها و فرآیندهای کاری به صورت عملیاتی تغییر می یابد.

    کلیدواژگان: دانش نظامی، دانش معماری شده، مدیریت دانش، مدیریت دانش نظامی، سامانه مدیریت دانش
  • احمد محمدی*، سعید رجائی پور صفحات 29-47

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین فشارهای روانی (استرس) و عملکرد (تلاش - شناخت شغل حمایت سازمانی توانایی) فرماندهان مراکز آموزش نظامی در تهران انجام شد. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه فرماندهان مراکز آموزش نظامی تهران در سال1389 بودند که از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم، 92 نفر از آنان انتخاب گردید. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه استرس و عملکرد استفاده شد. نتایج حاصل همبستگی حاکی از آن بود که رابطه بین تلاش با استرس معنا دار نبوده 227/- = r، رابطه بین شناخت شغل با استرس معنا دار بوده و با همدیگر رابطه معکوس دارند 527/- =r ، بین حمایت سازمانی با استرس رابطه معنادار وجود ندارد 227/-= r و رابطه بین توانایی فرماندهان با استرس معنا دار بوده وبا همدیگر رابطه معکوس دارند (45/-  =r). بر اساس نتایج رگرسیون چندگانه، از بین مولفه های عملکرد، شناخت شغل بهترین پیش بینی کننده استرس می باشد. نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) حاکی از آن بود که F مشاهده شده در خصوص توانایی بر حسب مدرک تحصیلی وسابقه خدمت، معنا دار بوده است، همچنین F مشاهده شده در خصوص در خصوص شناخت شغل بر حسب سابقه خدمت معنا دار بوده است.

    کلیدواژگان: استرس، عملکرد، حمایت سازمانی، شناخت شغل
  • علی جوکار*، محمدتقی پرتوی صفحات 49-61

    درک جایگاه فناوری اطلاعات در تصمیم گیری فرماندهان می تواند به افزایش کیفیت تصمیمات مورد نظر کمک شایانی نماید. هدف این پژوهش تعیین نقش فناوری اطلاعات در افزایش کیفیت تصمیم گیری فرماندهان و ارایه راهکارهایی برای حل مشکلات و موانع موجود می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و از روش های مطالعه کتابخانه ای و مراجعه به اسناد و مدارک در سطح آجا بوده و از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری مورد تحقیق فرماندهان نیروهای 3 گانه ارتش بوده که از بین آنها و بر اساس روش نمونه گیری تصادفی تعداد 118 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شده است. برای بررسی رابطه تاثیر متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته تصمیم گیری فرماندهان از آزمون  Tو ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. بعد از انجام آزمون T و در سطح معنی داری 05/0 صحت فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفت و مشخص شد که متغیرهای فناوری اطلاعات بر تصمیم گیری فرماندهان تاثیر مستقیم دارد. از دیگر نتایج پژوهش آن است که مشخص شد که استفاده فناوری اطلاعات در داخل یگان های نظامی در مراحل اولیه بوده و رشد آن به کندی صورت می گیرد. در این مرحله طرح برنامه ریزی سیستم های اطلاعاتی کماکان در مراحل مقدماتی است و فقدان یکپارچگی در سیستم های بخش های مختلف مشاهده می شود. توسعه و تجهیز و نظارت و کنترل بر اجرای برنامه های توسعه سیستم های اطلاعات و همچنین رعایت استانداردهای پیاده سازی این سیستم ها می توانند از جمله عواملی باشد که در توسعه کاربری این فناوری در آجا نقش قابل توجهی دارند.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، فن آوری اطلاعات، مدل نولان، فرماندهان
  • ابراهیم نظری فرخی* صفحات 63-78
    دانش بواسطه نزدیکی به تصمیم ها، بیش از داده ها و اطلاعات می تواند باعث بهبود عملکرد و کیفیت خدمات سازمانها شود. از طرفی دیگر، مدیریت دانش موضوعی سیستماتیک است؛ مقوله ای که اجرای موفقیت آمیز آن نیازمند شناسایی و اولویت بندی عوامل مختلف سازمانی است. در این مقاله، سعی شده است تا بر اساس روش های تصمیم گیری گروهی، شناسایی و اولویت بندی شاخص های تاثیرگذار بر اجرای مدیریت دانش در ارتش جمهوری اسلامی ایران در حوزه استراتژی انجام شود. تحقیق حاضر از حیث روش، یک روش پیمایشی مبتنی بر خروجی های کمی و از نظر هدف، تحقیقی کاربردی است. سیوال اصلی این مقاله این است که مهمترین شاخص های تاثیرگذار بر اجرای مدیریت دانش در حوزه استراتژی در آجا، کدامند؟ هدف از انجام این مقاله شناسایی و اولویت بندی شاخص های تاثیرگذار بر اجرای سیستم مدیریت دانش در حوزه استراتژی در آجاست. در ابتدا با مطالعه ادبیات موضوع، شاخص های تاثیرگذار بر اجرای مدیریت دانش در سازمان های مختلف شناسایی شده و پس از غربال آنها با استفاده از تحلیل های آماری، شاخص های تاثیرگذار در حوزه استراتژی در آجا، دسته بندی گردیده است. سپس، با استفاده از روش دیماتل، اولویت بندی شاخص های تاثیرگذار بر اجرای مدیریت دانش در این حوزه در آجا انجام شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، آجا، تصمیم گیری گروهی، دیماتل، استراتژی و پیاده سازی
  • رضا روشنی* صفحات 79-97
    هر چند واژه آماد و پشتیبانی در سده های اخیر مصطلح شده، ولی بررسی ها نشان می دهدکه اجرای کارکردهای آماد و پشتیبانی ریشه در عمر بشر دارد. آماد و پشتیبانی ابزارهای تبدیل منابع ملی به قدرت نظامی را فراهم می سازد و نیروی انسانی، منابع طبیعی و ظرفیت های اقتصادی را به تسلیحات، تجهیزات، مهمات و اقلام مورد نیاز انفرادی و گروهی نیروهای نظا می تبدیل می کند. هر چه یک نظام آماد و پشتیبانی،  بزرگ تر و پیچیده تر می شود، اهمیت و ابعاد مدیریتی آن نیز بیشتر روشن می گردد. هدایت آماد و پشتیبانی بزرگ و پیچیده، به مدیری با هوش و قوی نیاز دارد. مدیریت آماد و پشتیبانی باید توانایی شناخت عوامل تغییر در آماد و پشتیبانی و آنگاه توانایی ارایه و عملیاتی کردن اقدامات جهت اثر بخش کردن و در نتیجه، پاسخ گویی سریع به نیازها را داشته باشد. در این مقاله سعی شده علاوه بر تعاریف و مفهوم آماد و پشتیبانی به محیط، اجزا و فرآیندهای آماد و پشتیبانی در نظام دفاعی پرداخته شده و مقایسه کوتاهی در خصوص آماد و پشتیبانی در سازمان های نظامی و غیرنظامی مطرح و بررسی گردد.
    کلیدواژگان: آماد و پشتیبانی، سازمان نظامی، سامانه، مهندسی آماد و پشتیبانی، زیر سیستم
  • کامبیز امیری* صفحات 99-120
    VTS سامانه ای است که تردد (ترافیک) واحد های شناور را به خصوص در خطوط کشتی رانی کنترل و در ابعاد ایمنی و محیط زیست ساماندهی می نماید که البته درسال های اخیر، ابعاد نظامی آن هم مورد توجه قرارگرفته است. بی توجهی به رابطه بین انسان و تجهیزات و رعایت نکردن تعامل و تعادل بین این دو، در کارآیی و اثربخشی آن دسته از فعالیت ها که الزاما به کمک تجهیزات باید انجام شوند اثر سوء خواهد داشت. پیچیده بودن تصمیمات سیاسی و مسایل حقوقی و همچنین فن آوری های به کار گرفته شده از یک طرف و تفاوت در معلومات، ادراک، باورها، ارزش ها و نگرش انسان ها از طرف دیگر بر اثربخشی تصمیم گیری در سامانه های کنترل تردد دریایی تاثیرگذار می باشد. توسعه و گسترش قوانین در سال های اخیر در زمینه های ایمنی ، حفاظت از محیط زیست دریایی، امنیت دریانوردی و - در ابعاد ملی و بین المللی، به طور قابل ملاحظه ایی بر حجم کارهای ناوبری و افرادی که در مراکز کنترل تردد دریایی کار می کنند، اضافه نموده است. در همین راستا و به منظور رسیدن به حداکثر پتانسیل سامانه های اطلاعاتی کنترل تردد دریایی، مقوله نیروی انسانی از اهمیت ویژه برخوردار بوده و در این بین آموزش تخصصی در راس این اولویت است، لذا هدف آموزش باید منجر به درک مفاهیم مشابه و همکاری گروهی در بین کارکنان گردد. بنابراین، این پژوهش که به شیوه تحلیلی - توصیفی انجام می شود، نقش نیروی انسانی سامانه کنترل تردد دریایی در چارچوب مقررات بین المللی امنیتی کشتی ها و تسهیلات بندری (ISPS Code)، را در ارتقا امنیت دریانوردی در محدوده تحت پوشش خود ، مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: تردد دریایی، منابع انسانی، امنیت دریانوردی، VTS، PMO
  • ریشل ام برناتسولی*، کالین فلینت، کامل منیری، امیر کامگار صفحات 121-146
    دو موضوع نظامی گری و نظامی سازی در سال های اخیر به طور کلی جایگاه برجسته ای در جغرافیا و علوم اجتماعی کسب کرده اند. این مقاله با مرور و بررسی اجمالی برخی از بهره بخشی های مهم به مطالعه جنگ، صلح، نظامی گری و نظامی سازی آغاز می شود. متعاقبا سه جریان عمده در پیشینه پژوهشی مربوط به جغرافیا و حوز ه های مربوطه مورد بحث قرار می گیرند، که عبارتند از پیشینه های پژوهشی مربوط به نظریه مکان سلطه فرهنگی و محتوای ایدیولوژیک نظامی گری. روابط متقابل میان این پیشینه های پژوهشی متفاوت نیز در طول مقاله مورد بررسی قرار گرفته اند. به طور خلاصه، معتقدیم که ایدیولوژی نظامی گری به بهترین نحو به عنوان شکلی از سلطه فرهنگی یا ایدیولوژیک که تولید آن به ساخت اجتماعی مکان وابسته است، مفهوم سازی می شود. برای تحلیل فرآیندهای متقابل نظامی سازی و ساخت مکان معتقدیم باید در این حوزه پژوهش های مستقل نظامی گری و نظامی سازی انجام شود و به این منظور و چارچوبی مقایسه ای و مکان- محور برای آن ارایه می کنیم.
    کلیدواژگان: ساخت اجتماعی مکان، ایدئولوژی نظامی گری، نظامی سازی، جغرافیا، سلطه فرهنگی
|
  • Mohammad Fahmideh *, Ali Khalili, AliAsghar Salarnejad Pages 7-27

    Taking advantage of knowledge is a new and effective approach in organizations in general, and military institutions in particular. Organizational knowledge is a source of organizational power, and it has to be shared among staff and all managers in order for the organization to develop quantitaively, and qualitatively, and achieve their strategic goals. In addition, military knowledge is something the acquisition of which is costy; therefore, approaches to maintain and manage them is all necessary. The paper investigates into the characteristics and goals, and systems of knowledge management. It then introduces knowledge management models in different organizations, and fully discusses a couple of case studies, most of which are about security and military organizations. The qualitative and quantitative results of the studies suggest that taking advantage of knowledge management systems increases the efficacy of such organizations as far as the operational decision-making and procedures are concerned.

    Keywords: Military Knowledge, Architecture knowledge, knowledge management, Military knowledge management, Knowledge management system
  • Ahmad Mohammadi *, Saeed Rjaeipoor Pages 29-47

    The aim of this research was to study the relationship between stress and performance (effort- job understanding- organizational support-ability) among the commanders of army training centers in Islamic Republic of Iran. A descriptive correlation research method was utilized. The statistical population included 123 in 2010 of which a sample of 92 commanders was selected through a proportionate classified random sampling. Data analysis was done through both descriptive statistics (frequency, percentage, means, variance, standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient, regression, variance analysis). The results indicated that there is not a significant correlation between effort and stress (r = -0. 23), but there is a significant and negative correlation between job understanding and stress (r = -0. 53). No significant correlation was observed between organization support and stress (r =0. 23), but a significant negative correlations was observed between ability and stress (r = -0. 45). Regression analysis indicated that stress is determined more by job understanding. Based on a multivariate variance analysis, the observed “F” was significant regarding ability and education and seniority, and job understanding and seniorit.

    Keywords: Stress, Job performance, organizational support, job understanding
  • Ali Jokar *, MohammadTaqi Partoee Pages 49-61

    Understanding  the stance of information technology in commanders’ decision taking increases the quality of their decisions. Objectives of this research are determining the role of IT in increasing the quality of commanders’ decision taking and recommending solutions to remove decision obstacles. The research is an applied, library research one and based on authentic documents. A questionnaire was also used in order to collect data. The population consisted of commanders from three Army services, among which 118 subjects were selected using random sampling method. In order to investigate the impact of independent variable on dependent variables; that is, commanders’ decision taking quality, using T-test, and Pearson correlation coefficient. After implementing T-test at the significance of 0.05, the hypotheses of the research were approved; and it was clear that the variable IT has a direct impact on variable commanders’ decision quality. From among other findings of the research is the fact that taking benefit of IT in military units is way from sufficient, and the progress is still slow. Developing, equipping, supervising, and controlling the implementation of IS development plans, as well as observing standards for their implementation can have a significant role in improvement of the quantity and quality of IT in IRI Army.

    Keywords: Decision Taking, Information Technology (IT), Nolan Model
  • Ebrahim Nazari Farrokhi * Pages 63-78
    Since knowledge is closer to decisions that it is to data and information, it can help to improve the performance and quality of services in organizations. On the other hand, knowledge management is a systematic subject, the successful implementation of which needs determining and prioritizing different organizational factors. The paper tries to determine and prioritize the effective factors on implementation of knowledge management in IRIA based on group decision-taking methods. The research uses an output method, and is an applied one. The main research question is: What are the most important factors effective on the implementation of knowledge management in IRIA’s strategy. The main objective of this research is determining and proioritizing effective factors on the implementation of knowledge management in IRIA’s strategy. First, the related literature is discussed, and then using the statistical analyses the most effective factors are selected. In the next stage, using DEMATEL, the effective factors on the implementation of knowledge manageement are determined.
    Keywords: knowledge management, Group decision taking, DEMATEL, Strategy, Implementation
  • Reza Roshani * Pages 79-97
    Although the term “logistics” has been a part of our everyday speech for few centuries, studies show that utilizing logistic functions traces back to humanity’s early days. Logistics makes possible the transformation of national resources to military forces, and, furthermore, transforms economic capacities along with human and natural resources to arms, equipment, ammunition and individual and group needs for military forces. The greater and more complex a logistic system is, the clearer becomes its importance of management. In larger and more complex scales, logistic management requires a strong and intelligent leadership. A logistics leader must have the ability to recognize the changing factors in logistics, and to present and functionalize the solutions leading to further efficiency and immediate response to the arising needs. In addition to defining the concept of logistics in the current article, the researcher has tried to study the logistic environment, Components and processes, and to provide a short comparison between logistics in military and non-military organizations.
    Keywords: Logistics, Military organization, system, Logistics Engineering, Sub-system
  • Kambiz Amiri * Pages 99-120
    VTS, the military aspects of which have been considered in recent years, is a system that controls the floating units’ traffic especially in shipping lines, and organizes them in terms of security and environment. Neglecting the relation between human and equipments and ignoring the interaction and balance between them will leave an ill impact on the efficiency and effectiveness of the activities which must be conducted in virtue of equipment. The complexity of political decisions and legal affairs and also the technologies applied on the one hand and the difference in the knowledge, understanding, beliefs, values and views of the people on the other hand, influence the effectiveness of decision making in VTS. In recent years, the development of laws in security, the preservation of sea environment, marine security, both nationally and internationally, has considerably increased the burden of the process of navigation and the people working in VTS. In this regard, in order to achieve the maximum potential of VTS information system, human force is of special importance, on top of which stands specialized training. Therefore, the aim of education should be understanding of similar concepts and group work among the staff. This research paper which is conducted in an analytical-descriptive method studies the role of VTS human force under international rules of marine security and ISPS Code to promote the marine security in its covered region.
    Keywords: marine traffic, human resources, marine security, VTS, PMO
  • Richelle M. Bernazzoli *, Colin Flint, Kamel Moniri, Amir Kamgar Pages 121-146
    The topics of militarism and militarization have acquired a position of prominence in geography, and the social sciences, in general, in recent years. This article begins by reviewing some of the major contributions to the study of war, peace, militarism, and militarization. Subsequently, it discusses three major strands of literature in geography and related fields: those of theories of place, cultural hegemony, and the ideological content of militarism. The interconnections between these bodies of literature are explored throughout the article. In summary, we posit that the ideology of militarism is best conceptualized as a form of cultural or ideological hegemony, the production of which relies on the social construction of places. To analyze the interacting processes of militarization and the construction of place, we argue for grounded studies of militarism and militarization and propose a place-based, comparative framework.
    Keywords: Social construction of place, Militarism ideology, Militarization, geography, Cultural hegemony