فهرست مطالب

مطالعات اسلامی در حوزه سلامت - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1399)

مجله مطالعات اسلامی در حوزه سلامت
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هاشم اندیشه*، احمد عابدی، سکینه گنج خانلو صفحات 1-9
    مقدمه

    با توجه به شیوع کرونا ویروس و مقابله جدی با آن، اسلام آخرین دین الهی و کامل ترین آن، که همه آن چه بشر برای تعالی و رشد خویش در طول زندگی بدان نیازمند است، در اختیارش می نهد. مراقبت معنوی به زندگی انسان معنا می بخشد و انسان را به هدفی عالی رسانده و حلال مشکلات و برطرف کننده نارسایی ها در نظام خانواده و اجتماع است. هدف این مقاله بررسی نگرش مراقبت معنوی در کرونا می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر بر موضوع نگرش مراقبت معنوی در کرونا متمرکز است که با جمع آوری اطلاعات از روش فیش برداری و مطالعه منابع کتابخانه ای و توصیفی- تحلیلی استفاده شده است ونخست به کمک کتب لغت شناسان فارسی و عربی و کتب تخصصی به تعریف معنویت، مراقبت، مراقبت معنوی وکرونا پرداخته می شود.

    یافته ها و نتایج

    رابطه زندگی باهدف،حیات طیبه، توکل و ایمان قلبی بردباری و خویشتن داری،مهرورزی و همدلی با نگرش های مراقبت معنوی در کرونا مورد بررسی قرار می گیرد که موجب سعادت دنیوی و اخروی انسان می شود.

    نتیجه گیری

    لازم است، انسان برای دستیابی به مراقبت معنوی در کرونا، بینش خود را در باب خود، خدا و فلسفه آفرینش تصحیح و اصلاح نماید، تا در مسیر الهی به سعادت، در ایمان به باور، در مخاصمات به حق، در تنگ دستی به شکر، در بیماری به سلامت، در تهذیب نفس به تزکیه و در طلب علم و دانش به تقوا نایل آید.

    کلیدواژگان: قرآن، نگرش، مراقبت معنوی، کرونا
  • معصومه جداری*، علی نقی اقدسی، مرضیه علیوندوفا صفحات 11-27

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثربخشی مداخله مبتنی بر ابعاد روان شناختی و معنوی در ارتقاء بهبود اضطراب وجودی و بهزیستی معنوی با توجه به نقش تعدیل کنندگی معرفت اندیشی است. طرح تحقیق از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و دارای گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زوجین (زن و مرد) شهر تبریز بود که به مراکز مشاوره شهر تبریز جهت بهبود و به کارگیری آموزه های دینی در زندگی زناشویی مراجعه کردند. در ابتدا با به کارگیری پرسشنامه معرفت دینی، تعداد 200 زوج مراجعه کننده به مرکز مشاوره سعادت (از نظر سطوح بالا و پایین معرفت اندیشی) به شیوه هدفمند غربالگری شده و از این تعداد، 60 نفر زوج، 30 زوج به عنوان گروه کنترل (15 نفر حایز معرفت اندیش بالا و 15 نفر حایز معرفت اندیشی پایین) و 30 زوج دیگر به عنوان گروه آزمایش (15 نفر حایز معرفت اندیش بالا و 15 نفر حایز معرفت اندیشی پایین) انتخاب شدند. سپس 8 جلسه آموزشی برای گروه آزمایشی اجرا شد و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای جمع آوری اطلاعات عبارتند از مقیاس اضطراب وجودی گود (1974)، پرسشنامه بهزیستی معنوی و پرسشنامه معرفت دینی. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش کوواریانس عاملی چند متغیره استفاده شد. یافته ها نشان داد مداخله مبتنی بر ابعاد روان-شناختی و معنوی بر اضطراب وجودی موثر است.کلیدواژه ها: مداخله مبتنی بر ابعاد روان شناختی و معنوی، اضطراب وجودی، بهزیستی معنوی، سطوح معرفت دینی

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: مداخله مبتنی بر ابعاد روان شناختی و معنوی، اضطراب وجودی، بهزیستی معنوی، سطوح معرفت دینی
  • هادی جعفریان*، حیدر امیرپور، محمدصادق جمشیدی راد، عباس نظیفی صفحات 29-37
    زمینه

    یکی از چالش های نظام های حقوقی در مقوله پیشگیری از وقوع جرم، کم توجهی به سلامت و تربیت عقلانی در افراد بزهکار است که با بهره گیری از تدابیر تربیتی موجود در منظومه فکری اسلام می توان در مواجهه با این چالش، گام های موثری برداشت با عنایت به این که منابع اسلامی (فقه شیعه)، از جمله قرآن کریم و روایات معصومین حاوی دستورات بنیادی در موضوع جرم شناختی و پیشگیری از وقوع آن می باشد؛ هدف از نگارش این مقاله، تبیین الگوی تربیت عقلانی مطابق با منابع شرعی در زمینه پیشگیری از جرم و اصلاح رویکرد رفتاری جامعه و بررسی نقش آن در فرایند پیشگیری از وقوع جرم و تحقق امنیت می باشد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، پیمایشی است. ابزار گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و میدانی از طریق پرسشنامه محقق ‎ساخته می باشد که روایی آن از سوی خبرگان و با در نظر گرفتن بار عاملی سوالات و پایایی آن از طریق آزمون آلفا کرونباخ تایید شد. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کلیه افرادی (316 نفر) است که در بازه زمانی سه ماه چهارم 1397، از طریق مراجع کیفری در شهرستان شهرکرد مجرم شناخته شده که به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفته اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های رگرسیون گام به گام، آزمون همبستگی پیرسون و آزمون فریدمن استفاده گردید که به این منظور نرم افزار spss به کارگیری شد.

    کلیدواژگان: تربیت عقلانی، پیشگیری، جرم، سلامت
  • ترگل مرادحاصلی*، جواد خلعتبری صفحات 39-59

    هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان مثبت نگر با درمان متمرکز بر شفقت بر خودارزشمندی، بهزیستی، مسئولیت پذیری و خودمراقبتی بیماران مبتلا به سرطان پستان بود. شرکت کنندگان در این پژوهش 45 نفر از زنان مبتلا به سرطان پستان در بیمارستان شهدای تجریش بوده اند که در 3 گروه 15 نفره (گروه آزمایش اول، آزمایش دوم و کنترل) به صورت تصادفی تقسیم و جایگزین شدند. گروه آزمایش اول تحت مداخله آموزش درمان متمرکز بر شفقت در 8 جلسه 60 دقیقه ای طی 28 روز تحت آموزش قرار گرفتند. گروه آزمایش دوم نیز در 10 جلسه 60 دقیقه ای طی مدت زمان 35 روز تحت مداخله درمان مثبت نگر قرار گرفتند. در این فاصله گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس چندمتغیره و تک متغیره بررسی شد. یافته ها نشان داد بین اثربخشی درمان مثبت نگر و درمان متمرکز بر شفقت بر بهزیستی روان شناختی تفاوت معناداری وجود ندارد. بین اثربخشی درمان مثبت نگر و درمان متمرکز بر شفقت بر خودارزشمندی تفاوت معناداری وجود دارد. بین اثربخشی درمان مثبت نگر و درمان متمرکز بر شفقت بر مسئولیت پذیری تفاوت معناداری وجود ندارند. بین میانگین نمرات پس آزمون خودمراقبتی بین سه گروه تفاوت معناداری وجود دارد؛ بنابراین پیشنهاد شد مداخلات گروه درمانی مثبت گرا و همچنین شفقت ورزی در کنار کاردرمانی مورد توجه بیشتری قرار بگیرد. ضمن آن که به کارگیری از مربیان مجرب و کارآزموده در این نوع حوزه های آموزش مداخلاتی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: درمان مثبت نگر و درمان متمرکز بر شفقت، بهزیستی روان شناختی، خودارزشمندی، مسئولیت پذیری، خودمراقبتی
  • رضا فراشبندی، زهره سعادتمند*، مریم براتعلی، سید ابراهیم میرشاه جعفری صفحات 61-77

    این پژوهش درصدد واکاوی دلالت های تربیتی مثبت اندیشی در آموزه های حضرت علی (ع) با تاکید بر سلامت روانی و اعتباربخشی آن است. روش پژوهش طرح ترکیبی (آمیخته) که در فاز کیفی از نوع تحلیل محتوا با نظام مقوله بندی قیاسی و در فاز کمی اعتبارسنجی از ضریب توافقی لاوشه انجام گرفت. حوزه پژوهش حاضر در بخش کیفی شامل کلیه متون مرتبط با آموزه های حضرت علی (ع) با استفاده از رویکرد هدفمند و در بخش کمی 11 نفر از استادان و خبرگان دانشگاهی بود. در تجزیه و تحلیل داده های کیفی از روش کدگذاری استفاده شد که در مجموع 179 کد همدسته و در 4 محور خداباوری، معادباوری، عقل باوری و دین باوری با تاکید بر سلامت روانی دسته بندی شدند و در بخش کمی نظرات اساتید و خبرگان دانشگاهی از طریق پرسشنامه 105 گویه ای و 4 محوری از طریق ضریب توافقی لاوشه اعتبارسنجی شد و در سطح 59/0 مورد تایید قرار گرفت. یافته ها در 179 کدمفهوم با روش کدگذاری گزینشی در 4 محور خداباوری، دین باوری، معادباوری و عقل باوری با تاکید بر سلامت روانی همدسته شدند که شاخص ترین آن عبارتند از: دعا و درخواست از خدای تعالی، ترک هواپرستی، حفظ وحدت، اعتدال و میانه روی، صله رحم، فروخوردن خشم، فروتنی و تواضع، صبر و شکیبایی، مواجه مستقیم با عوامل تنیدگی، استفاده از گوش، چشم و دل برای شناخت خداوند، شکرگزاری، نیک اندیشی، تفکر در آینده، حسن ظن داشتن و دوراندیشی می باشند.

    کلیدواژگان: دلالت های تربیتی، مثبت اندیشی، آموزه های حضرت علی (ع)، سلامت روانی
  • رسول محمدجعفری*، فاطمه حسین زاده فرد صفحات 79-89

    شریعت محمدی (ص)، آخرین و کامل ترین شریعت است، لازمه چنین شریعتی، برخورداری از برنامه ای جامع برای رسیدن انسان ها به کمال است، برای تحقیق چنین هدفی توجه به سلامت جسم و روان انسان ها است؛ لذا اعتقادات، اخلاقیات و عبادات در اسلام به نوعی عهده دار این مهم هستند. بررسی نقش هر یک از این مقولات به پژوهش های متعدد نیاز دارد، در این پژوهش تنها به تبیین نقش یکی از برترین عبادات یعنی نماز بر سلامت انسان پرداخته می شود، در بین تمام عبادات، نماز -به دلیل اثرگذاری فراوانش- از جایگاه برجسته ای برخوردار است، از این روی در این تحقیق با جستجو در آیات و روایات به بررسی نقش نماز و عبادات تابع آن بر سلامت جسم و روان پرداخته شده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته است. بر اساس یافته های پژوهش، الزام به انجام امور نظافتی در هنگام وضو، غسل و تیمم تنها موجب نظافت ظاهری و سلامت جسمی نیست بلکه افزون بر آن، تطهیر انسان از انانیت و غرور است که موجب سلامت روح خواهد بود. نماز شیوه مناسبی برای مبارزه با بیماری های روانی از جمله خود بینی و کبر است. نماز شب باعث‏ تندرستی جسم و موجب رهایی از بیماری ها و بهبودی از امراض می باشد. نماز جماعت در سلامت فرد و اجتماع موثر است، زیرا ارتباط با افراد جامعه، گفتگوی سودمند و هدایت بخش در میان مومنان، گفتگوی بازدارنده از هلاکت و تباهی مومنان و پیشگیری از جرایم و گناهان اجتماعی به وجود می آید که تاثیر مستقیمی در ایجاد سلامت فردی اجتماعی دارند.

    کلیدواژگان: طهارات، اذان، نماز، آیات و روایات، سلامت
  • محمد کارگر*، سید هاشم گلستانی، سید ابراهیم میشاد جعفری صفحات 91-103

    انسان موجودی اجتماعی است که در تعامل با جامعه و روابط و مناسبات اجتماعی رشد می کند و به همان نسبت از نظر آثار وجودی خویش بر اجتماع تاثیر می گذارد، بر همین اساس، طبق آیات کریمه ی قرآن، اجتماعی بودن انسان در متن خلقت و آفرینش او پی ریزی شده است. آنچنان که در سوره ی حجرات آمده است: « ای مردم شما را از مرد و زنی آفریدیم و شما را ملت ها و قبیله ها قرار دادیم تا بدین وسیله یکدیگر را باز شناسید. همانا گرامی ترین شما نزد خدا با تقوا ترین شماست».نویسنده در این پژوهش، با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، و با رویکرد تحلیل استنتاجی به بررسی و استخراج بنیان های موجود از نظریات تربیتی و انسان شناختی حضرت علی (ع) در متون روایی پرداخته است.این پژوهش علمی،از شش مرحله ی اصلی تشکیل شده است:الف) ارایه ی توصیفی کوتاه از مبانی انسان شناسی.ب) بررسی مبنای انسان شناسی فطرت و واکاوی جایگاه آن از دیدگاه حضرت علی (ع).ج) مروری اجمالی بر اصول تربیت اجتماعی.د) واکاوی اصل تعامل و مشارکت اجتماعی و ضرورت این اصل از دیدگاه مولا علی (ع).ه  استخراج بنیان های مبنای انسان شناسی فطرت و اصل تعامل و مشارکت اجتماعی از نظرگاه حضرت علی (ع).و) تبیین و ترسیم نسبت میان مبنای انسان شناسی فطرت و اصل تعامل و مشارکت اجتماعی از منظر حضرت علی (ع) به صورت مدون و منظم و ارایه ی مدل مفهومی.

    کلیدواژگان: انسان شناسی، اصول تربیت اجتماعی، اصل تعامل، مشارکت اجتماعی
  • مرضیه ملکیها*، فاطمه ژیان صفحات 105-116
    هدف مطالعه حاضر بررسی سیر ارایه الگوهای افزایش توانمندی انسان در مقابله با چالش های زندگی و بررسی تطبیقی نظریه های نوین سرمایه های معنوی مارشال و سرمایه های روانشناختی فردریک لوتانز با آموزه های قرآنی و روایی است. مقاله حاضر پژوهشی توصیفی- تحلیلی است که با بررسی متون علمی روانشناسی و منابع گوناگون مذهبی به ویژه آیات و کتب روایی شیعی، سازه های افزایش توان انسانها در برابر چالش ها و دشواری های زندگی را تجزیه و تحلیل کرده است. زندگی در دنیای امروز با چالش ها و دشواری های فراوانی همراه است که بعضا پیش بینی شده و پیش بینی نشده اند. نحوه مقابله موثر با این چالش ها و حفظ سلامت روان انسان با تاکید و بهره وری از توانمندی ها و قابلیت های او مورد تایید روانشناسی و آموزه های اسلام است. در روانشناسی با تاکید بر به کارگیری و پرورش سرمایه های معنوی و سرمایه های روانشناختی سعی در توانمند نمودن انسان در غلبه و مقاومت بر چالش های زندگی را دارد. در حالیکه مولفه های این دو نوع سرمایه در قرآن و روایات نیز مورد تاکید می باشد که این تطابق دال بر غنای قرآن و دین مبین اسلام است. اسلام توجه خاصی به بهبود کیفیت مقابله انسانها با دشواری ها و افزایش تاب آوری او دارد. سرمایه های معنوی و سرمایه های روانشناختی که نسخه ی تجویزی علم روانشناسی است، در دین اسلام نیز مورد تاکید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تبیین الگو، سرمایه های روانشناختی، سرمایه های معنوی، چالش های زندگی، آیات و روایات
|
  • Ahmad Abedi, Hashem Andisheh*, Sakineh Ganj Khanlu Pages 1-9
    Introduction

    Due to the spread of the coronavirus and its serious confrontation, Islam provides the last and most complete divine religion, which provides everything that human beings need for their excellence and growth throughout life. Spiritual care gives meaning to human life and leads man to a great goal and solves problems and eliminates shortcomings in the family and community system. The purpose of this article is to examine the attitude of spiritual care in Corona.

    Methods

    The present study focuses on the attitude of spiritual care in Corona. By collecting information, the phishing method has been used and the library and descriptive-analytical sources have been used. Spiritual and coronary care is provided. Findings and

    Results

    The relationship between life with purpose, good life, trust and heartfelt faith, selfcontrol and self-control, compassion and empathy with the attitudes of spiritual care in Corona, which leads to worldly and hereafter human happiness.

    Conclusion

    In order to achieve spiritual care in Corona, it is necessary for man to correct his vision of himself, God and the philosophy of creation, so that in the divine path to happiness, in faith in faith, in strife for truth, in poverty. Achieve thanksgiving, health in illness, cultivation in self-purification, and piety in seeking knowledge

    Keywords: Quran, attitude, spiritual care, corona
  • Masomeh Jedari *, Ali Nagi Agdasi, Marzeh Alivandwafa Pages 11-27

    The purpose of this study was to model the psychological and spiritual dimensions based intervention in improvement of existential anxiety and spiritual well-being regarding the moderating role of religious insight. The research method was semi- experimental with pre- and post-test and control group. The statistical population of the present research included all the couples in Tabriz who referred to Tabriz consulting centers in order to improve andapply religious teachings in their couple lives. Firstly, regarding that in this research the criterion of insight thinking was as the variable of moderating, the number of 200 couples referring to the Saadat consulting center were screened regarding high and low level of insight thinking (using the questionnaire of religious insight) by the method of purposeful and among them, 60 people, 30 people as the control group and the experimental group (15 people with high insight thinking and 15 ones with low insight thinking) and 30 other couple as the control group and the experimental group (15 people with high insight thinking and 15 ones with low insight thinking) have been selected as sample that before presenting the intervention and after performing that existential anxiety was measured. The instruments used for data collection included: religious insight questionnaire, spiritual well-being questionnaire and Good existential anxiety scale. The procedure was that 10 sessions of intervention was performed for the experimental group and no intervention was performed on control group. In this research, in order to analyze data MANCOVA method was used.

    Keywords: intervention based on psychological, spiritual dimensions, existential anxiety, spiritual well-being, religious insight levels
  • Hadi Jafarian *, Heydar Amirpour, Mohammadsadegh Jamshidirad, Abbas Nazifi Pages 29-37
    Background

    One of the challenges of legal systems in the field of crime prevention is the lack of attention to health and intellectual education of criminals. Considering that Islamic sources (Shiite jurisprudence), including the Holy Quran and the narrations of the Infallibles, contain basic instructions on the subject of criminology and the prevention of its occurrence; The purpose of writing this article is to explain the pattern of rational education in accordance with religious sources in the field of crime prevention and reform of society's behavioral approach and to examine its role in the process of crime prevention and security.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and survey in terms of method. The data collection tool is library and field through a researcher-made questionnaire, the validity of which was confirmed by experts, taking into account the factor load of questions and its reliability through Cronbach's alpha test. The statistical population of the present study includes all individuals (316 people) who have been convicted through criminal authorities in Shahrekord city during the fourth quarter of 1397, which have been examined by census method. Stepwise regression tests, Pearson correlation test and Friedman test were used to analyze the data. For this purpose, SPSS software was used.

    Results

    The results of data analysis showed that the educational process, in order of importance, through the components of thinking about criminal action, contemplation and deliberation, consulting and benefiting from the experiences of others and socializing and learning from the wise.

    Keywords: Rational education, prevention, crime, Health
  • Targol Moradhaseli *, Javad Khalatbari Pages 39-59

    The aim of this study was to compare the effectiveness of positive treatment with compassion-focused therapy on self-esteem, well-being, responsibility and self-care of breast cancer patients. The participants in this study were 45 women with breast cancer in Shohada Hospital in Tajrish, who were randomly divided into 3 groups of 15 people (first experimental group, second experiment and control). The first experimental group underwent compassion-focused treatment training intervention in 8- 60 minute sessions over 28 days. The second experimental group underwent positive treatment in 10 – 60 minute sessions over a period of 35 days. In the meantime, the control group did not receive any intervention. The data were analyzed using multivariate and univariate variance analysis tests. the findings showed that there was no significant difference between the effectiveness of positive therapy and compassion-focused therapy on psychological well-being. There is a significant difference between the effectiveness of positive therapy and compassion-focused therapy on self-worth. There is no significant difference between the effectiveness of positive therapy and compassion-focused therapy. There is a significant difference between the mean of post-test self-care scores between the three groups. Therefore, it was suggested that positive group therapy interventions as well as compassion along with occupational therapy be given more attention. At the same time, the use of experienced and experienced trainers in this type of training areas should be considered as interventions.

    Keywords: Positive Treatment, Compassion-Based Therapy, Psychological Welfare, self-esteem, responsibility, Self-Care
  • Reza Farashbandi, Zohreh Saadatmand *, Maryam Baratali, Seyed Ebrahim Mirshah Jafari Pages 61-77

    This study seeks to investigate the educational implications of positive thinking in the teachings of Imam Ali (as) with emphasis on mental health and its validation. The research method was a hybrid design that was performed in qualitative phases of content analysis with deductive categorization system and in the quantitative phase validation of Lavche agreement coefficient. The field of research in the qualitative section included all texts related to the teachings of Imam Ali (as) using a purposeful approach and in the quantitative section was 11 professors and academic experts. In the analysis of qualitative data, the coding method was used. A total of 179 correlated codes were categorized in 4 axes: theism, equanimity, rationalism and theology with emphasis on mental health. The item and 4 axes were validated through the agreed coefficient of Lavche and were approved at the level of 0.59. Findings in 179 concept codes were selected by selective coding method in 4 axes of theism, religiosity, resurrection and rationalism with emphasis on mental health, the most significant of which are: prayer and supplication to God, abandoning idolatry, maintaining unity, moderation and Moderation, mercy, suppressing anger, humility and modesty, patience, direct confrontation with stressful factors, using ears, eyes and heart to know God, gratitude, benevolence, thinking about the future, good suspicion and foresight.

    Keywords: Educational Implications, Positive Thinking, Imam Ali (AS) Teachings, mental health
  • Rasoul Muhammad Jafari *, Fatemeh Hossienzadeh Fard Pages 79-89

    The Shari'a of Muhammad (PBUH) is the last and most complete Shari'a, such a law requires a comprehensive plan for human beings to reach perfection, to rearch such a goal is to pay attention to the physical and mental health of humans, therefore, beliefs, ethics and worship in Islam are somehow responsible for this important. Examining the role of each of these categories requires extensive research, in this research, only the role of one of the best acts of worship, namely prayer, on human health is explained. Among all worships, prayer has a prominent place due to its great effect. Therefore, in this research, by searching in verses and hadiths, the role of prayer and its subordinate acts of worship on physical and mental health has been studied. The present research has been done by descriptive-analytical method. According to the research findings, the obligation to perform cleanliness during ablution, ghusl and tayammum not only causes physical cleanliness and physical health, but also purifies a person from selfishness and pride, which will lead to the health of the soul. Prayer is a good way to fight mental illnesses such as arrogance and arrogance. Night prayer promotes the health of the body and relieves diseases and cures diseases. Congregational prayer is effective in the health of the individual and the community. Because there is communication with the people of the society, useful and guiding dialogue among the believers,

    Keywords: purifications, call to prayer, Prayer, congregational prayer, verses
  • Mohammad Kargar *, Seyed Hashem Golestani, Seyed Ebrahim Mishad Jafari Pages 91-103

    Man is a social being who grows in interaction with society and social relations and relations and equally affects society in terms of its existential effects. Accordingly, according to the verses of the Qur'an, man is social in the context of creation. He is laid. As it is stated in Surah Al-Hujurat: "O people, We created you from a male and a female, and made you nations and tribes, so that you may know one another." Indeed, the most esteemed of you in the sight of God is the most pious of you. ”The author in this research, using the method of qualitative content analysis, and with the approach of inferential analysis to examine and extract the existing foundations of Imam Ali This scientific research consists of six main stages: a) providing a brief description of the basics of anthropology. B) examining the anthropological basis of nature and analyzing its position from the perspective of Imam Ali (as). C) Review A brief overview of the principles of social education. D) Analysis of the principle of interaction and social participation and the necessity of this principle from the perspective of Mawla Ali (AS). Explain and draw the relationship between the anthropological basis of nature and the principle of interaction and social participation from the perspective of Imam Ali (AS) in a codified and systematic way and present a conceptual model.

    Keywords: anthropology, principles of social education, principle of interaction, social participation
  • Marziyeh Malekiha *, Fatemeh Zhian Pages 105-116
    The purpose of this study is to investigate the presentation of patterns of increasing human ability to cope with life challenges and a comparative study of new theories of Marshall spiritual capitals and psychological capitals of Frederic Luthans with Quranic teachings and narration. The present article is a descriptive-analytical research that has analyzed the structures of increasing human capacity in the face of life's challenges and difficulties by examining scientific texts, psychology and various religious sources, especially Shiite verses and narration books. Life in today's world is fraught with challenges and difficulties, some of which are unpredictable and unpredictable. How to effectively deal with these challenges and maintain human mental health by emphasizing and benefiting from her abilities and capabilities is confirmed by the psychology and teachings of Islam. In psychology, by emphasizing the use and cultivation of spiritual capital and psychological capital, it tries to empower human beings to overcome and resist the challenges of life. While the components of these two types of capital are also emphasized in the Qur'an and hadiths, this correspondence indicates the richness of the Qur'an and the religion of Islam. The religion of Islam pays special attention to how people deal with the difficulties of life. Spiritual capitals and psychological capitals which is the prescription version of psychology, has also been emphasized in Islam, which is another area of commonality between the two sciences.
    Keywords: Explaining pattern, spiritual capital, psychological capital, Life challenges, Verses, hadiths