فهرست مطالب

بیومکانیک ورزشی - سال ششم شماره 2 (تابستان 1399)

مجله بیومکانیک ورزشی
سال ششم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اصغر نورسته، مصطفی پاینده*، زاهر محمد عاشور صفحات 66-85
    هدف

     هدف از تحقیق حاضر بررسی تغییرات آرتروکینماتیک زانو قبل و بعد از بازسازی رباط متقاطع قدامی و همچنین بررسی این تغییرات بعد از یک دوره تمرینات توان بخشی بود.

    روش ها

     در این مقاله مروری نظام مند سعی شد مطالعات انجام شده در زمینه موضوع تحقیق از سال 1970 تا 2020 جمع آوری شود. در همین راستا وب سایت های وب آو ساینس، گوگل اسکالر، ساینس دایرکت، اسکوپوس، پابمد، مد لاین، پدرو، سینال، اسپورت دیسکاس، ام بیس، مورد استفاده قرار گرفت و از کلیدواژه های مرتبط با موضوع نیز برای جست وجوی مقالات استفاده شد. 

    یافته ها

    با توجه به روش جست وجو 127 مقاله یافت شد که در انتها با توجه به معیارهای ورود و خروج بیست مقاله بررسی و نهایی شد. پانزده تحقیق از بیست تحقیق یافت شده گزارش کرده اند که گلاید قدامی در زانوی آسیب دیده نسبت به زانوی سالم به شکل معنی داری افزایش یافته است. البته این تغییر آرتروکینماتیکی نسبت به افراد سالم در اپی کندیل داخلی بیشتر از اپی کندیل خارجی بود. بعد از گلاید قدامی به ترتیب افزایش گلاید داخلی و چرخش خارجی دومین و سومین تغییر آرتروکینماتیکی مشهودی بود که بین دو گروه رخ داد. در بین مقالات این اتفاق نظر دیده می شود که بیشترین اختلاف آرتروکینماتیکی مشاهده شده در افراد آسیب دیده نسبت به افراد سالم بین 15 درجه فلکشن و اکستنشن کامل زانو رخ داده است و در انتها یافته های تحقیقات بیانگر این موضوع بود که آرتروکینماتیک زانو بعد از بازسازی، با قبل آن مشابهت بیشتری داشت تا با زانو سالم و همچنین حرکات آرتروکینماتیکی رباط بازسازی شده حتی بعد از یک دوره توان بخشی نیز با زانوی بازسازی نشده شباهت بیشتری داشت تا با زانوی سالم.

    نتیجه گیری

    با توجه به بررسی نتایج مقالات گذشته و بارزتر بودن تغییر گلاید قدامی، گلاید داخلی و تا حدودی چرخش خارجی در افراد دارای پارگی رباط متقاطع قدامی و همچنین عدم تفاوت آرتروکینماتیکی قبل و بعد از بازسازی رباط متقاطع قدامی و برنامه های توان بخشی رایج، به نظر می رسد برنامه های توان بخشی و تکنیک های بازسازی رباط متقاطع قدامی به شکل دقیق تر و هدف دارتر در راستای اصلاح یا جلوگیری از بروز تغییرات آرتروکنیماتیکی ذکر شده برنامه ریزی شود.

    کلیدواژگان: اختلالات حرکت‎، پارگی رباط متقاطع قدامی، رباط متقاطع قدامی بازسازی شده، استئوآرتریت زانو
  • علی روشندل حصاری*، امین روشندل حصاری صفحات 86-97
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تعادل ایستا و پویا در دانش آموزان بسکتبالیست دارای سابقه آسیب مچ پا بود.

    روش ها

    آزمودنی های این تحقیق، 36 نفر از دانش آموزان پسر بسکتبالیست مقطع ابتدایی بودند که به صورت هدفمند و به طور داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند. آزمودنی ها به دو گروه 18 نفره دارای آسیب مچ پا و گروه کنترل (بدون آسیب مچ پا) تقسیم شدند. برای اندازه گیری تعادل ایستا از تست لک لک و برای تعادل پویا از تست ستاره استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و روش آمار استنباطی (آزمون شاپیرو ویلک و آزمون تی مستقل) استفاده شد.

    یافته ها

    بین تعادل ایستای دانش آموزان بسکتبالیست و گروه کنترل، تفاوت معنی داری یافت شد (0/001=P)، اما بین تعادل پویای دانش آموزان بسکتبالیست دارای آسیب مچ پا و گروه کنترل، تفاوت معنی داری یافت نشد (0/0887=P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های تحقیق، می توان نتیجه گرفت که آسیب های اندام تحتانی به خصوص صدمات مربوط به مچ پا می توانند بر کنترل پاسچر و میزان تعادل ایستای دانش آموزان بسکتبالیست تاثیرگذار باشند و باعث ناتوانی عملکردی شوند. همچنین پیشنهاد می شود مربیان در طول دوران ورزشی بسکتبالیست ها به طراحی تمرینات اختصاصی برای تقویت عضلات و لیگامان های مچ پا و به کارگیری تمرینات تعادلی ایستا بپردازند تا شاهد وقوع این نوع آسیب ها نباشیم.

    کلیدواژگان: تعادل ایستا، تعادل پویا، مچ پا، دانش آموزان بسکتبالیست، فرود
  • فاطمه کیانی دوغ آبادی*، ناهید خوشرفتار یزدی، حسین فرزانه صفحات 98-109
    هدف

     هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر یک دوره حرکت درمانی و رفلکسولوژی برشدت درد و دامنه حرکتی زنان سالمند مبتلابه استیوآرتریت زانو است.

    روش ها

    45 زن سالمند مبتلابه استیوآرتریت زانو به صورت هدفمند انتخاب، و به طور تصادفی در سه گروه پانزده نفره حرکت درمانی، رفلکسولوژی و کنترل تقسیم شدند. گروه حرکت درمانی و رفلکسولوژی به مدت چهار هفته و هر هفته پنج جلسه، به تمرین درمانی و رفلکسولوژی پرداختند. گروه کنترل نیز به انجام فعالیت های روزمره خود پرداختند. جهت ارزیابی شدت درد و میزان دامنه حرکتی زانوی آزمودنی به ترتیب از مقیاس بصری درد VAS و گونیامتر در پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر دو نوع پروتکل حرکات درمانی و رفلکسولوژی اثرات مثبت و معنی داری بر کاهش شدت درد و افزایش دامنه حرکتی مفصل زانوی آزمودنی های مورد بررسی دارد (P≤0/05)، و پروتکل حرکات درمانی نسبت به پروتکل رفلکسولوژی اثرات معنی دار بیشتری بر میزان افزایش دامنه حرکتی داشته است (به ترتیب 0/001=P=0/001 ، P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج استفاده از هر دو نوع پروتکل حرکات درمانی و رفلکسولوژی به منظور کاهش شدت درد و افزایش دامنه حرکتی زنان سالمند مبتلابه استیوآرتریت زانو توصیه می شود و استفاده هم زمان این دو پروتکل جهت درمان و اثربخشی بیشتر در این دسته از بیماران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: حرکت درمانی، رفلکسولوژی، درد، دامنه حرکتی، سالمند، استئوآرتریت زانو
  • غدیرعلی امیدبخش، مهرداد فتحی*، کیوان حجازی صفحات 110-121
    هدف

     ورزش کشتی یک فعالیت قدرتی سرعتی است و در آن انجام تمرینات مقاومتی برای بهبود عملکرد ورزشکار ضروری است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی مقایسه تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی هرمی ساده و معکوس بر شاخص های زیست حرکتی، آنتروپومتریک و نیمرخ مهارتی کشتی گیران آزادکار بود.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 24 کشتی گیر آزادکار مرد به صورت تصادفی در دو گروه تمرین مقاومتی هرمی ساده (دوازده نفر) و تمرین مقاومتی هرمی معکوس (دوازده نفر) قرار گرفتند. برنامه تمرین مقاومتی هرمی ساده و معکوس شامل هشت هفته، هر هفته سه جلسه و هر جلسه به مدت 60 دقیقه انجام شد. پیش از شروع و پس از پایان دوره تمرین، شاخص های زیست حرکتی و آنتروپومتریک جمع آوری شد. برای مقایسه میانگین های درون گروهی و بین گروهی از روش آماری تی استودنت و تی مستقل استفاده شد و نتایج در سطح معناداری 0/05>P آزمایش شدند.

    یافته ها

    این تمرین منجر به تغییرات معنا داری در متغیرهای وزن بدن، نمایه توده بدن، درصد چربی بدن، قدرت بیشینه در هر دو الگوی هرمی ساده و معکوس شد (0/05>P). توان بی هوازی، قدرت انفجاری و استقامت عضلانی در هر دو الگوی هرمی ساده و معکوس افزایش معناداری یافت. تغییرات میانگین های بین گروهی در متغیر وزن، نمایه توده بدن و استقامت عضلانی در بین دو گروه آزمایش تفاوت معنا دار دارد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    تمرینات مقاومتی با دو الگوی هرمی ساده و معکوس منجر به کاهش معنادار وزن، نمایه توده بدن، درصد چربی بدن و بهبود نیمرخ مهارتی و شاخص های زیست حرکتی شد. به طور خلاصه ممکن است استفاده کردن از هر دو نوع تمرین اثر مثبتی بر شاخص های عملکردی کشتی گیران داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، آمادگی جسمانی، نمایه توده بدن
  • مجید سلطانی شیرازی*، حیدر صادقی صفحات 122-133
    هدف

     ضربه پای مستقیم یکی از کاربردی ترین تکنیک ها در کسب امتیاز در ورزش جیت کان دو به دو عامل قدرت ضربه و حفظ تعادل حین و بعد از اجرای مهارت وابسته است. هدف از انجام این پژوهش، تاثیر و ماندگاری هشت هفته تمرین ناحیه ثبات مرکزی بر تعادل و نیروی ضربه پای مستقیم جیت کان دو (ووشو) کاران نخبه مرد جوان بود.

    روش ها

    24 جیت کان دوکار با میانگین و انحراف استاندارد سن 0/47± 26/95 سال و جرم 7/83±70/33 کیلوگرم به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند و گروه آزمایش علاوه بر تمرینات عادی به مدت هشت هفته تمرین ناحیه ثبات مرکزی را انجام دادند. تعادل ایستا، پویا و نیروی ضربه پای مستقیم هر دو گروه در سه مرحله پیش، پس از هشت هفته تمرین و پس از چهار هفته بی تمرینی اندازه گیری شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که تمرین ناحیه ثبات مرکزی بر تعادل ایستا و پویا تاثیرگذار و ماندگار و بر نیروی ضربه پای مستقیم تاثیرگذار است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرین ناحیه ثبات مرکزی با تقویت عضلات ناحیه مرکزی بدن و بهبود عملکرد سیستم عصبی عضلانی موجب تعدیل جابه جایی مرکز ثقل خارج از سطح اتکا و کاهش نوسانات آن و درنتیجه بهبود عملکرد تعادلی فرد و افزایش نیروی ضربه پای مستقیم می شود.

    کلیدواژگان: جیت کان دو، ناحیه ثبات مرکزی، تعادل ایستا، تعادل پویا، نیروی ضربه
  • سید مجتبی طباطبایی اصل، پریسا صداقتی*، فریبا جوازی صفحات 134-143
    هدف

    هدف از تحقیق حاضر، مقایسه تعادل عملکردی و احتمال سقوط در سالمندان با یا بدون سابقه سقوط ساکن در مراکز مراقبتی بود.

    روش ها

    جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل سی نفر از سالمندان مرد و زن بالای 60 سال از دو مرکز نگهداری سالمندان شهر رشت بودند و به صورت در دسترس انتخاب شدند. این نمونه ها با توجه به داشتن معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. محدوده سنی 60 تا 74 سال بود. افراد به دو گروه سالمندان با یا بدون سابقه زمین خوردن (هر گروه پانزده نفر) تقسیم شدند. افرادی که در طول شش ماه اخیر سابقه زمین خوردن نداشتند، در گروه بدون سابقه زمین خوردن و افرادی که در شش ماه اخیر یک بار یا بیشتر زمین خورده بودند، در گروه با سابقه زمین خوردن قرار گرفتند. ارزیابی تعادل و احتمال سقوط سالمندان با آزمون های (برگ و زمان برخاستن و رفتن) انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS استفاده شد. از آزمون شاپیرو ویلک جهت طبیعی بودن توزیع داده ها، از آزمون های آمار توصیفی در قالب آماره هایی چون میانگین، انحراف معیار، میانه، دامنه تغییرات و جهت توصیف داده ها و در بخش آمار استنباطی با توجه به مقایسه متغیرها از آزمون تی مستقل استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون نرمالیتی شاپیرو ویلک نرمال بودن داده ها را در متغیرهای شاخص تعادل عملکردی و احتمال سقوط تایید کرد. بین شاخص تعادل عملکردی در سالمندان با یا بدون سابقه سقوط تفاوت معناداری وجود داشت (0/007=P). بین شاخص احتمال سقوط در سالمندان با یا بدون سابقه سقوط تفاوت معناداری وجود داشت (0/001=P). 

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این تحقیق، افراد بدون سابقه سقوط در شاخص های تعادل عملکردی و احتمال سقوط، عملکردی بهتر نسبت به افراد با سابقه سقوط داشتند. با توجه به کاهش تعادل عملکردی و افزایش احتمال سقوط در سالمندان با سابقه سقوط، انجام تمرینات و حرکات ورزشی ویژه برای کنترل، ارتقا و حفظ این عوامل ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سالمندان، تعادل عملکردی، احتمال سقوط، سابقه سقوط
|
  • Ali Asghar Norasteh, Mostafa Payandeh*, Zaher Mohammad Ashour Pages 66-85
    Objective

     The aim of this study was to investigation the arthrokinematic changes of the knee before and after the reconstruction of the anterior cruciate ligament and also to examine these changes after a period of rehabilitation exercises.

    Methods

     In this systematic review study search was conducted in online databases of, Ebsco, Scopus, Web of Science, PEDro, Google scholar, PubMed, Science Direct, CINAHL, SPORTDiscus, EMBASE and MEDLINE from 1970 to 2020 . And keywords related to the topic were used to search for articles.

    Results

     According to the search method, 127 articles were found that considering the inclusion criteria, 20 articles (20 English and 0 Persian) were selected. The results showed that the anterior glide in the injured knee increased significantly compared to the healthy knee. However, this arthrokinematic change was more observed in the medial epicondyle than in the lateral epicondyle. Also, among the articles, it is agreed that the highest arthrokinematic difference observed in injured persons compared to healthy individuals occurred between 15 degrees of flexion and complete extension of the knee. And Finally, the findings showed that the arthrokinematics of the knee after reconstruction, were more similar with before the reconstruction it up to a healthy knee. And also the arthrokinematic movements of the reconstructed ligament, even after a rehabilitation period, were more similar to the un reconstructed knee than to the healthy knee.

    Conclusion

     According to the results of previous articles and being more obvious change of anterior glide, medial glide and to some extent external rotation in persons with anterior cruciate ligament rupture as well as no difference arthrokinematic knee before and after reconstruction of the anterior cruciate ligament, it seems important that rehabilitation programs and anterior cruciate ligament reconstruction techniques be planned in order to correct or prevent arthrokinematic changes are mentioned.

    Keywords: Movement disorders, Anterior cruciate ligament injuries, Anterior cruciate ligament reconstruction, Osteoarthritis, Knee
  • Ali Roshandel Hesari*, Amin Roshandel Hesari Pages 86-97
    Objective

     This study aimed to investigate the static and dynamic balance in basketball students with an ankle injury history.

    Methods

     Subjects of this study were 36 elementary school basketball male students who participated in this study purposefully and voluntarily. Subjects were divided into two groups of 18 people with an ankle injury and the control group without ankle injury. To measure the static balance from the stork test and the dynamic balance from the star test was used. Descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (Shapiro-Wilk test and independent t-test) were used to analyze the results.

    Results

     There was a significant difference between the static balance of basketball students and the control group (P=0.001), but no significant difference was found between basketball studentschr('39') dynamic balance with ankle injuries and the control group (P=0.0887).

    Conclusion

     Based on research results, it can be concluded that lower limb injuries, especially ankle injuries they can influence postural control and static balance of basketball students and caused some functional disability. Also recommended coaches during the sports era of basketball players to design specific exercises to strengthen ankle muscles and ligaments and use static balance exercises not to witness this type of injury.

    Keywords: Static balance, Dynamic balance, Ankle, Basketball students, Landing
  • Fatemeh Kiani Dooghabadi*, Nahid Khoshraftar Yazdi, Hossein Farzaneh Pages 98-109
    Objective

     The aim of this study was to compare the effect of a period of therapeutic exercise and reflexology on pain intensity and range of motion in elderly women with knee osteoarthritis.

    Methods

     45 elderly women with osteoarthritis of the knee were purposefully selected and randomly divided into three groups of 15: therapeutic exercise, reflexology and control. The therapeutic exercise and reflexology group practiced therapy and reflexology for 4 weeks and 5 sessions per week. The control group also performed their daily activities. To assess the intensity of pain and the range of motion of the subjectchr('39')s knee, the visual pain scale VAS and goniometer were used in pre-test and post-test, respectively. Data analysis was performed by one-way analysis of variance and Tukeychr('39')s Post Hoc test.

    Results

     The results showed that both types of therapeutic exercise protocol and reflexology have positive and significant effects on reducing pain intensity and increasing range of motion of the knee joint of the subjects (P≤0.05), and the therapeutic exercise protocol compared to the protocol. Reflexology had more significant effects on the rate of increase in range of motion (P=0.001; P=0.001, respectively).

    Conclusion

     Based on the results, the use of both protocols of therapeutic exercise and reflexology is recommended to reduce the severity of pain and increase the range of motion of elderly women with osteoarthritis of the knee. Simultaneous use of these two protocols for treatment and greater effectiveness in this group of patients is recommended

    Keywords: Exercise therapy, Musculoskeletal manipulation, Pain, Range of motion, Aged, Osteoarthritis, Knee
  • Ghadir Ali Omidbakhsh, Mehrdad Fathi*, Keyvan Hejazi Pages 110-121
    Objective

     Wrestling is a fast-paced activity in which resistance training is essential to improve athlete performance. We evaluated the effect of comparison of the effect of eight weeks resistance training with two patterns of pyramidal and inverse pyramidal on bio-motor ability, Anthropometrical and skill profile of freestyle wrestlers.

    Methods

     In this semi experimental study, 24 male freestyle wrestlers were randomly assigned into two groups [pyramidal (n=12) and inverse pyramidal endurance (n=12)]. The pyramidal and inverse pyramidal resistance training included (8 weeks, 3 times per a week, 60 minutes per session). Bio-motor ability, Anthropometrical and skill profile were measured at baseline and at the end of the study. Paired and independent sample t-test were used to compare within and between-group means and the results were tested at the significant level P<0.05.

    Results

     Training lead to changes on weight, body mass index, body fat percent, maximum power into pyramidal and inverse pyramidal groups (P<0.05). Anaerobic power, explosive power, muscular endurance increased significantly in both pyramidal and inverse pyramidal patterns. There were significant differences in the between-group mean changes in the variables of weight, body mass index and muscular endurance between the two experimental groups (P<0.05).

    Conclusion

     Resistance exercises with pyramidal and inverse pyramidal patterns led to significant weight loss, body mass index, body fat percentage, and improvement of skill profile and biometric indicators. Therefore, using both types of training may have a positive effect on wrestlerschr('39') performance indicators.

    Keywords: Resistance training, Physical fitness, Body Mass Index
  • Majid Soltani Shirazi*, Heydar Sadeghi Pages 122-133
    Objective

     Since direct foot kick is one of the most important strikes in Jeet Kune Do, its effectiveness depends on both the force of the hit and balance control during and after the hit execution, this study undertaken to examine the effect and persistence of eight-week of core stability training on balance and force of a direct foot kick of elite young male Jeet Kune Do (Wushu) athletes.

    Methods

     24 elite young Jeet Kune Do athletes were randomly assigned to an experimental and a control groups. The experimental group performed the core stability training program for eight consecutive weeks. Static (stork test), dynamic test (tandem test) and force of a direct foot kick of the athletes in both groups were measured in three stages including before, after (eight weeks of core stability training) and a 4-week follow-up detraining period.

    Results

     The results showed that core stability training had a significant and persistent effect on static and dynamic balance. However, the training program had no significant effect on the force production of a direct foot kick after a 4-week of detraining period.

    Conclusion

     It seems that the core stability training program improves the neuromuscular system function by strengthening the muscles of the core area. This in turn prevents the dislocation of the center of gravity outside the base of support and decreases its oscillation (displacement), therefore, as a result of persistence effect of the program, balance ability and direct kicking power improves.

    Keywords: Jeet Kune Do (JKD), Core stability, Static balance, Dynamic balance, Force of kick
  • Seyyed Mojtaba Tabatabaiasl, Parisa Sedaghati*, Fariba Javazi Pages 134-143
    Objective

     The purpose of this study was to compare functional balance and probability of fall in elderly with or without history of fall in care centers.

    Methods

     The statistical population of the present study consisted of 30 elderly men and women over 60 years of two elderly nursing centers in rasht. These specimens were selected according to the inclusion criteria and exit criteria. The age range was between 60 and 74 years. Individuals (15 people)were divided into two groups of aged persons (15 persons) and with a history of land (15 people). People who had no history of eating during the last six months have been knocked down in the group without a history of land eating and people who had tripped once or more in the last six months. the evaluation of the balance and the possibility of seniors fall with tests (leaves and time of rise and departure) were carried out. SPSS software was used to analyze the data. from the shayper-vink test to be natural for data distribution, descriptive statistics were used in the form of statistics such as mean, standard deviation, median, change range and direction of data describing and in the deductive statistics section with respect to comparing the variables from independent t-test.

    Results

     Normality test results confirmed normality of data in the variables of performance equilibrium and probability of fall there was a significant difference between functional balance index in the elderly with a history of fall or without the history of fall. there was a meaningful difference between fall risk index in the elderly with a history of fall or without the history of fall.

    Conclusion

     according to the results of this study, individuals with no history of fall in performance balance indices and probability of fall were better than those with history of fall.

    Keywords: Aged, Functional Balance, Probability of Fall, Fall History