فهرست مطالب

دانش گیاه پزشکی ایران - سال پنجاه و یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

مجله دانش گیاه پزشکی ایران
سال پنجاه و یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اعظم امیری*، فائزه باقری صفحات 161-169

    سوسک چهار نقطه ای حبوبات از آفات مهم حبوبات در مزرعه و انبار است که خسارت زیادی وارد می کند. اسانس گیاهان جایگزین مناسبی برای بسیاری از سموم در کنترل آفات هستند. در این مطالعه پاسخ رفتاری حشرات کامل تازه ظاهر شده سوسک چهار نقطه ای حبوبات به سمیت تنفسی دو اسانس نعنا و رزماری مقایسه شد و تفاوت نحوه تاثیر آنها با توجه به ترکیبات تشکیل دهنده مورد بررسی قرار گرفت. تغییرات رفتاری حشرات تحت تاثیر تیمار با اسانس بررسی و مرگ و میر حشرات طی 24 ساعت پس از تیمار، هر دو ساعت یک بار، بدون باز کردن درب پتری دیش شمارش شد. نتایج نشان داد که سمیت هر دو اسانس از لحاظ آماری یکسان بود؛ ولی نوع رفتار حشره قبل از مرگ برای اسانس نعنا و رزماری تفاوت داشت. برخلاف اسانس نعنا، حشراتی که در معرض اسانس رزماری قرار گرفتند، علایم برانگیختگی بیش از حد، باز شدن بال های رویی و زیری، لرزش و تشنج منتهی به مرگ مشهود بود. با توجه به نتایج تحقیق، هر دو اسانس خاصیت حشره کشی قوی روی سوسک چهار نقطه ای داشتند، اما با توجه به علایم مرگ و میر به نظر می رسد که اسانس رزماری می تواند با تاثیر روی گیرنده های گابا از یک طرف و مهار آنزیم استیل کولین استراز از طرف دیگر، بر سامانه عصبی اثر گذاشته و سبب مرگ حشره شود، ولی تحت تاثیر اسانس نعنا مرگ حشره بدون علایم خاصی رخ داد که نیاز به تحقیق بیشتر در خصوص نحوه اثر اسانس بر روی این حشره است.

    کلیدواژگان: اسانس، رزماری، نعنا، Callosobruchus maculatus
  • معصومه پایدار، ناصر معینی نقده*، فرزاد جلیلیان، عباسعلی زمانی صفحات 171-179

    مگس جالیز،Dacus ciliatus ، یکی از مهمترین آفات گیاهان جالیزی است که لارو با تغذیه از میوه آن را غیر قابل استفاده می کند. اثر جلب کنندگی ملاس چغندرقند، پروتئین هیدرولیزات، استات آمونیوم، سرکه سیب، مخمر جو (با غلظت پنج درصد)، محرک غذایی آمونیا و فرومون جنسی مگس جالیز، با استفاده از تله مکفیل در یک مزرعه خیار در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در سال 1397 بررسی شد. تله ها روی پایه های چوبی به ارتفاع یک متر آویزان شده و حشرات شکار شده هفتگی شمارش شدند. نتایج نشان داد که ملاس چغندرقند، پروتئین هیدرولیزات، مخمر جو، استات آمونیوم، فرومون مگس جالیز، سرکه سیب و محرک غذایی آمونیا به ترتیب در جلب حشرات بالغ بیشترین تاثیر را داشتند. بالاترین میزان شکار حشرات غیر هدف از راسته های Diptera، Lepidoptera، Hymenoptera، Coleoptera و Thysanoptera در تیمار مخمر جو مشاهده شد. کمترین میزان شکار حشرات غیر هدف در تیمارهای، فرومون مگس جالیز (15/0 ± 98/0)، محرک غذایی آمونیا (17/0 ± 03/1) و استات آمونیوم (25/0 ± 17/1) دیده شد اما تفاوت معنی دار آماری بین این تیمارها وجود نداشت. نوسانات جمعیت حشرات بالغ مگس جالیز در تیمارها و تاریخ های مختلف نمونه برداری الگوی متفاوتی را نشان داد. بیشترین و کمترین فراوانی جمعیت در ماه های مهر و تیر با میانگین شکار هفتگی 3/36 و 5/0 مگس بالغ ثبت شد. بطور کلی ملاس چغندرقند، پروتئین هیدرولیزات و مخمر جو با غلظت پنج درصد به عنوان تیمارهایی با کارایی بالاتر و اقتصادی برای جلب و کنترل مگس جالیز در مزرعه خیار پیشنهاد می شوند.

    کلیدواژگان: محصولات جالیزی، طعمه پاشی، شکار انبوه، Dacus ciliatus
  • سحر دلکش رودسری، سید حسین گلدانساز*، خلیل طالبی جهرمی، احمد عاشوری، چارلز ابرامسون صفحات 181-194

    ایمیداکلوپرید حشره کشی از گروه نیونیکوتینوییدها که برای کنترل آفات کشاورزی به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. این حشره کش می تواند علاوه بر تاثیر بر روی حشرات آفت روی حشرات مفید از جمله زنبور عسل (Apis mellifera) تاثیر بگذارد. از آنجایی که یادگیری و حافظه، نقش مهمی در رفتار و ارتباط اجتماعی زنبور عسل دارد، هدف از این تحقیق بررسی یادگیری و حافظه زنبورهای عسل تیمارشده با دز زیرکشنده ایمیداکلوپرید با استفاده از روش واکنش انبساط خرطوم در شرایط کنترل شده آزمایشگاهی بود. در این آزمایش زنبور عسل در پاسخ به تحریک شاخک با ساکارز خرطوم خود را باز می کند. داده های حاصل از این تحقیق نشان داد که تیمار گوارشی زنبور عسل با این حشره کش بر مصرف آب، شربت غیرآلوده، و واکنش پذیری به آب، تاثیری نگذاشت. اما سبب کاهش عملکرد یادگیری، حافظه بویایی، بینایی، و واکنش پذیری به غلظت های مختلف ساکارز شد. نتایج ما نشان می دهد که تغییرات ایجاد شده توسط دز زیر کشنده ایمیداکلوپرید روی زنبور عسل معمولی برفعالیت واکنش پذیری آنها اثر گذاشته، که منجر به اختلال در رفتار چراگری شده و در نهایت سبب کاهش سلامت کلنی می شود

    کلیدواژگان: ایمیداکلوپرید، واکنش پذیری، یادگیری و حافظه، زنبور عسل
  • راحله شهبازی، رضا طلایی حسنلویی*، مسعود نادرپور، علی مهرور، اکبر دیزجی، فاطمه فتوحی صفحات 195-207
    استفاده از روش های مبتنی بر اسیدنوکلییک در شناسایی ویروس ها به دلیل ساختار کوچک ژنومی آن ها و تفاوت های جزیی در سطح نوکلیوتید بین جدایه ها یا استرین ها، از اهمیت زیادی برخوردار است. در پژوهش حاضر، لاروهای مرده و/یا بیمار از مزارع گوجه فرنگی مناطق مختلف جغرافیایی ایران جمع آوری و برای آلودگی باکولوویروسیHelicoverpa armigera Single nucleopolyhedrovirus (HearSNPV) با روش بهینه سازی شده بر اساس سدیم دودسیل سولفات برای استخراج OBs، بررسی شدند. واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) با استفاده از دو جفت آغازگر اختصاصی (Polh-a, Polh-b) طراحی شده بر اساس ناحیه حفاظت شده ژن پلی هدرین(Polh) برای 26 جدایه ثبت شده از ویروس Hear/H. zea-SNPV انجام یافت. آلودگی به HearSNPVبا تکثیر باندهای مونومورفیک 370 و 790 نوکلیوتیدی در 28 لارو تایید شد. همسانه سازی و تعیین توالی نوکلیوتیدی باندهای تکثیر شده، تعلق آن ها به ژن Polhویروس چندوجهی هسته ای گونه هایarmigera H. و H. zea با شباهت بیش از 6/99 درصد را نشان داد. تجزیه و تحلیل تبارزایی جدایه های ایرانی HearSNPV همراه با سایر جدایه های ثبت شده از این ویروس در دنیا، جدایه های ایرانی را در گروه II آلفاباکولوویروس ها طبقه بندی و کارایی بیش تر روش توسعه داده شده را اثبات کرد. پژوهش حاضر اولین گزارش از معرفی و شناسایی مولکولی جدایه های ایرانی HearSNPV با به کارگیری تکنینک PCR و DNA ویروس از لاروهای با هویت نامشخص بیمارگر، می باشد. با توجه به حصول اطمینان از موثر و مفید بودن این روش در غربال گری سریع لاروهای حشرات از نظر آلودگی به این ویروس و بررسی تبارزایش، بهره مندی از آن در پژوهش های آتی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: ویروس چندوجهی هسته ای، واکنش زنجیره ای پلی مراز، Helicoverpa sp، پلی هدرین
  • حسین ملازاده، اکبر قاسمی کهریزه*، عباس حسین زاده صفحات 209-220

    به منظور بررسی تاثیر رقم زراعی و زمان های مختلف کاشت در کنترل کرم پیله خوار نخود، Heliothis viriplaca Hufnagel، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ای واقع در شهرستان بوکان در سال زراعی 1396-1397 اجرا گردید. فاکتور اول، ارقام نخود شامل عادل، گریت، جم، ازکان و منصور و فاکتور دوم سه زمان کاشت در 29 اسفند، 15 و 31 فروردین بود. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد بین ارقام مختلف و زمان های مختلف کاشت در مورد تمام صفات مورد بررسی اختلاف معنی دار وجود داشت (01/0< P). همچنین در مورد تمام صفات مورد بررسی به غیر از وزن صد دانه، اثر متقابل رقم در زمان کاشت معنی دار بود (05/0< P). بالاترین تعداد کل غلاف در بوته (57/0±66/17 غلاف)، تعداد غلاف آفت زده (44/1±11/5 غلاف در بوته)، تعداد دانه آفت زده (97/0±01/3 دانه در بوته)، وزن صد دانه (31/2±27/41 گرم)، عملکرد ماده خشک (52/19±6/2872 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد دانه (69/131±0/1915 کیلوگرم در هکتار) در زمان کشت 29 اسفند در رقم عادل دیده شد. بالاترین تعداد لارو در هر بوته (22/0±20/1 عدد در بوته) و میزان آفت زدگی (17/4±90/48 درصد) به زمان کشت 29 اسفند و رقم جم اختصاص داشت. در بررسی اثر متقابل رقم در زمان کاشت، کمترین تعداد لارو، تعداد غلاف آلوده در بوته و درصد آفت زدگی و تعداد دانه آلوده در رقم عادل در زمان 31 فروردین و بالاترین تعداد غلاف در بوته، عملکرد ماده خشک عملکرد دانه در رقم عادل کاشته شده در زمان 29 اسفند مشاهده شد.

    کلیدواژگان: غلاف خوار نخود، آفت زدگی، عملکرد دانه، نخود
  • عظیم نعمتی، بابک ظهیری*، محمد خانجانی صفحات 221-233
    هورمون های گیاهی از ترکیباتی هستند که به دنبال حمله گیاه خواران افزایش یافته و توانایی دفاعی گیاه را بالا می برند. ایده کاربرد خارجی هورمون روی محصولات گیاهی به منظور القای مقاومت نسبت به حشرات گیاه خوار با بررسی واکنش های رفتاری و فیزیولوژیک شب پره مینوز گوجه فرنگی، Tuta absoluta (Lepidoptera: Gelechiidae) روی سه رقم گوجه فرنگی شامل دهقان، فلات-111 و موبیل در پاسخ به تیمارهای هورمونی اسید جاسمونیک و اسید سالیسیلیک با اندازه گیری ترجیح تخم گذاری حشرات ماده، زنده مانی و مدت نمو هر یک از مراحل نارس و مقدار کربوهیدرات ها و فنل های محلول در برگ ها مورد مطالعه قرار گرفت. ترجیح تخم گذاری افراد ماده و مدت تکوین جنین روی رقم حساس فلات-111 به طور قابل ملاحظه ای در واحد های آزمایشی اسید جاسمونیک به ترتیب کاهش و افزایش یافتند. نرخ نمو لارو بیشترین واکنش را نسبت به تیمارهای هورمونی در رقم نیمه مقاوم دهقان از خود نشان داد. زنده مانی و نرخ نمو شفیره ها نیز به طور قابل توجهی تحت تاثیر تیمارهای اسید جاسمونیک روی هر سه رقم کاهش یافت. با وجود (علی رغم) تفاوت های معنی دار در غلظت کربوهیدرات ها و فنل های محلول برگ ارقام گوجه فرنگی بین واحد های آزمایشی شاهد و هورمون پاشی شده و همچنین با وجود همبستگی مثبت معنی دار بین تغییرات غلظت کربوهیدرات ها و فنل ها در واحد های آزمایشی، همبستگی معناداری بین محتویات گیاهی اندازه گیری شده و متغیر های زیستی شب پره مینوز گوجه فرنگی مشاهده نشد. نتایج نشان داد که هورمون های مذکور در تلفیق با ارقام مناسب گیاهی می توانند برای ایجاد تغییرات رفتاری و فیزیولوژیک در این آفت مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: اسید جاسمونیک، اسید سالیسیلیک، ترجیح تخم گذاری، زنده مانی و مدت تکوین، مقاومت القایی
  • راضیه پورسعید، خلیل بردی فتوحی فر*، رسول زارع صفحات 235-249

    در این تحقیق برای شناسایی ایدیومورف های تیپ آمیزشی و باروری جنسی، از برخی رودخانه ها، دریاچه ها، تالاب ها و سدهای واقع در 10 استان (آذربایجان شرقی، البرز، بوشهر، خراسان جنوبی، خوزستان، فارس، کردستان، گیلان، لرستان و مازندران) نمونه برداری شد. در هر محل، نمونه ها از سه بستر آب، رسوبات و کف (حباب های ریز روی آب) اخذ شدند. برای جداسازی جدایه ها از محیط کشت آب-آگار حاوی آنتی بیوتیک و دمای 25 درجه سلسیوس و نور متناوب و محیط کشت پپتون پی سی ان بی آگار حاوی آنتی بیوتیک استفاده شد. تعداد 51 جدایه از F. proliferatum به دست آمد. شناسایی ریخت شناختی روی محیط کشت های برگ میخک-آگار، سیب زمینی-دکستروز-آگار و SNA انجام گرفت. سپس جدایه ها با استفاده از آغازگرهای اختصاصی گونه شناسایی شدند. برای تعیین ایدیومورف های تیپ آمیزشی از آغازگرهای طراحی شده بر اساس جایگاه های ژنی MAT در آزمون multiplex PCR استفاده شد. از 51 جدایه، تیپ آمیزشی 28 جدایه (9/54 درصد) از نوع MAT-1 و 23 جدایه (1/45 درصد) از نوع MAT-2 تشخیص داده شد. به منظور بررسی وضعیت باروری جنسی، جدایه-های یک تیپ آمیزشی با تمام جدایه های تیپ آمیزشی مخالف روی محیط کشت هویج-آگار تلاقی داده شدند. در مجموع 1288 تلاقی بین جدایه ها انجام گرفت. در نتیجه، در 102 تلاقی پریتسیوم های بارور مشاهده شدند که آسکوسپورهای تولید شده در آن ها 70 تا 80 درصد قابلیت جوانه زنی داشتند. پریتسیوم ها در تلاقی های چهار جدایه ماده بارور با جدایه های تیپ آمیزشی مخالف تولید شدند. فراوانی ایدیومورف های تیپ آمیزشی و وضعیت باروری جنسی جدایه های مورد بررسی، تایید کننده احتمال وقوع تولیدمثل جنسی بین جدایه های این گونه در اکوسیستم های آبی می باشد.

    کلیدواژگان: تولیدمثل جنسی، ماده بارور، نر بارور، رودخانه، تالاب
  • مسعود لطیفیان* صفحات 251-263
    گونه های شب پره Plodia interpunctella و Ephestia kuehniella در انبارهای مواد غذایی از جمله خرما یافت می شوند. هدف از این پژوهش تعیین میزان رقابت و هم پوشانی شب پره های آفت انباری خرما بود. برای انجام آزمایش ها سه جعبه ی شیشه ای با ابعاد 40×50×50 سانتی متر طراحی شد. روی بدنه جعبه ها 9 سوراخ تعبیه شده که برای نمونه برداری ها مورد استفاده قرار گرفت. تغییرات جمعیت دو گونه در شرایط تغذیه از خرما در طول 24 هفته و با فواصل زمانی هر هفته یکبار بررسی شد. از مدل های سری زمانی برای مطالعه جمعیت دوگونه و معادله رشد لجستیک برای برآورد اثر تراکم یک گونه بر گونه دیگر مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که ظرفیت محیطی E. kuehniella و P. interpunctella به ترتیب معادل 2430 و 1610 و نرخ رشد جمعیت (r) به ترتیب معادل 2/1 و 3/1 بود. از هفته اول تا سوم حد تعادل جمعیت دو گونه نزدیک به هم بود. در هفته چهارم منجر به کاهش جمعیت شب پره E. kuehniella شد. بالاترین حد تعادل جمعیت دو گونه در هفته سیزدهم بود. پتانسیل آشیان بوم شناختی قابل بهره برداری (eij) و مقدار آشیان بوم شناختی بهره برداری نشده توسط هر گونه (zij) برای E. kuehniella از هفته هشتم تا انتهای دوره نمونه برداری بالاتر از P. interpunctella بود. میزان همپوشانی آشیان های بوم شناختی دو گونه(D) بین 1-97/0 متغیر بود که نشان دهنده همپوشانی کامل فعالیت زمانی جمعیت دو گونه شب پره بود. نتایج این پژوهش در کنار سایر مطالعات بوم شناسی جامعه حشرات آفات انباری خرما می تواند مورد استفاده متخصصین مدیریت تلفیقی آفات قرارگیرد.
    کلیدواژگان: حشرات انباری، رقابت زیستی، توزیع زمانی، همپوشانی، آشیان اکولوژیکی
  • حسین رنجبر اقدم*، میثم قاسمی، یونس کریمپور صفحات 265-274
    کرم سیب، Cydia pomonella (Linnaeus)، مهمترین آفت باغات سیب ایران است. بکارگیری روش های نوین پیش آگاهی به منظور کنترل موفقیت آمیز این آفت ضروری است. مدل های پیش آگاهی فنولوژیک، اساسا بر مبنای فنولوژی تابع دمای آفات تهیه می شوند. به منظور ارایه و بکارگیری یک مدل پیش آگاهی با کارایی و دقت بالا، برآورد مهمترین شاخص های اکوفیزیولوژیک آفات ضروری است. بر این اساس، در پژوهش حاضر روند رشد و نمو تابع دمای جمعیت های کرم سیب مستقر در استان های تهران، آذربایجان غربی و اصفهان بررسی و مهمترین شاخص های دمایی رشد و نمو آنها با استفاده از مدل خطی روز-درجه برآورد شد. نتایج بدست آمده، تفاوت بین مقادیر برآورد شده برای هر یک از شاخص های دمایی مورد بررسی در جمعیت های مورد مطالعه را نشان داد. آستانه ی پایین دمای رشد و نمو کل دوره ی نابالغ جمعیت های کرم سیب در استان های تهران، آذربایجان غربی و اصفهان به ترتیب 32/8، 19/8 و 85/9 درجه ی سلسیوس تخمین زده شد. همینطور نیاز گرمایی کل دوره ی رشد و نمو جمعیت های کرم سیب مورد بررسی به ترتیب 74/622، 20/633 و 84/695 روز-درجه ی سلسیوس بود. نتایج این پژوهش وجود تفاوت در سازگاری های دمایی جمعیت های مختلف کرم سیب مستقر در مناطق مختلف کشور را نشان داد. دستیابی به این اطلاعات به منظور تهیه ی مدل پیش آگاهی دقیق بر مبنای نیاز گرمایی (روز-درجه یا ساعت-درجه) آفات کلیدی ضروری است.
    کلیدواژگان: کرم سیب، پیش آگاهی، شاخص های دمایی، مدل خطی، جمعیت
  • زهرا داودی*، حسین صارمی، مسعود احمد زاده، علی ملیحی پور صفحات 275-285
    گندم در معرض آلودگی به بیمارگرهای قارچی و مایکوتوکسین های تولیدی آنها قرار دارد. در این بین، توکسین استروژنیک زرالنون یکی از معروف ترین توکسین هایی است که توسط قارچ عامل بیماری بلایت فوزاریومی سنبله گندم (گونه Fusarium graminearum) در گندم تولید می شود. آلوده شدن گندم و محصولات غذایی بدست آمده از آن به زرالنون و خطرات ناشی از آن برای سلامت انسان و دام سبب شده است تمهیدات مختلف فیزیکی، شیمیایی و بیولو ژیکی برای کاهش میزان آلودگی به این توکسین اتخاذ شود. جدایه F. graminearum تهیه شده از کلکسیون آزمایشگاه بخش تحقیقات غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر به منظور انجام این پژوهش استفاده شد. بر اساس روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC)، جدایه F. graminearum مورد بررسی توانایی تولید توکسین زرالنون را دارا بود. نتایج آزمایشات بیوکنترلی و کشت متقابل قارچ F. graminearum و جدایه باکتری Bacillus velezensis UTB96 نشان داد که این جدایه از باکتری منجر به کنترل رشد قارچ تا 40 درصد می گردد. همچنین، ترکیبات خارج سلولی بدست آمده از این جدایه باکتری توانایی کنترل قارچ را تا 5/54 درصد داشت. بعلاوه، این باکتری توانایی کاهش زرالنون تا 79 درصد را دارا بود. برعکس، جدایه باکتری Bacillus subtilis UTB1 در کاهش میزان زرالنون در شرایط آزمایشگاه در سطح یک درصد تفاوت معنی داری نشان نداد. با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق، جدایه باکتری Bacillus velezensis UTB96 توانایی کنترل قارچ عامل بلایت فوزاریومی سنبله گندم و همچنین کاهش میزان توکسین زرالنون را دارا می باشد، لذا می تواند بعنوان عامل بیوکنترل مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گندم، توکسین، زرالنون، عامل بیوکنترل
  • انیسه پازن، سالار جمالی*، محمدعلی آقاجانی، حسن ملکی صفحات 287-295

    برهمکنش نماتد سیستی سویا Heterodera glycines و قارچ Macrophomina phaselolina عامل پوسیدگی ذغالی سویا روی ارقام حساس جی کا و ویلیامز و رقم مقاوم کتول در شرایط گلخانه مورد مطالعه قرار گرفت. تیمارها با استفاده از آزمون فاکتوریل با دو فاکتور تیمار و رقم، با شش تیمار مایه زنی شامل گیاه سالم، نماتد به تنهایی، قارچ به تنهایی، مایه زنی اولیه با قارچ و دو هفته بعد با نماتد، مایه زنی اولیه با نماتد و دو هفته بعد با قارچ و مایه زنی هم زمان قارچ و نماتد ارزیابی شدند. آزمون با سه سطح رقم، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تکرار اجرا گردید. گیاهچه ها در مرحله دو برگی با بیست عدد تخم و لارو سن دوم نماتد در هر گرم خاک، دو میلی لیتر از سوسپانسیون اسپور به ازای هر بوته مایه زنی شدند. گیاهچه های مایه زنی شده، در شرایط گلخانه و در دمای 25 تا 27 درجه سلسیوس نگهداری شدند. پس از گذشت پنج ماه، فاکتورهای رشدی، عملکرد گیاه، شدت بیماری و نرخ تکثیر نماتد مورد ارزیابی قرار گرفتند. در رقم مقاوم کتول، شدت بیماری پوسیدگی ذغالی در تیمارهای متفاوت اختلاف معنی دار نشان نداد و اثر متقابل بین دو عامل وجود نداشت. در رقم حساس جی کا نیز شدت بیماری در تیمارهای یکسان بود و تکثیر در همه تیمارهای اتفاق افتاد ولی متاثر از تیمار قارچی نبود. در تیمار قارچ سپس نماتد، در رقم ویلیامز شدت بیماری پوسیدگی تفاوت معنی داری با سایر تیمارها داشت به طوری که می توان بیان کرد اثر متقابل قارچ و نماتد وجود داشت ولی تکثیر نماتد تحت تاثیر تیمارهای قارچی قرار نگرفت.

    کلیدواژگان: خسارت، لوبیا روغنی، مقاومت، بیماریزایی
  • سید کاظم صباغ*، مسعود گلستانی، محمدرضا سرافراز اردکانی، عباسی اسماعیل، مرضیه طاهری صفحات 297-313

    در این تحقیق اثر پلی آمین اسپرمیدین در القا مقاومت گیاه گوجه فرنگی به این بیماری پژمردگی فوزاریمی ناشی از قارچ Fusarium oxysporum fsp. lycopercisi در دو رقم حساس کاپیتان و متحل ترمه گوجه فرنگی مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور یک طرح فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کاملا تصادفی در شرایط گلخانه انجام گردید. محلول اسپرمیدین با غلظتهای 1 و 1/0 میلی مولار با روش مه پاشی گیاهان آلوده به بیماری و سالم در مرحله چهار برگی مورد استفاده قرار گرفت. نمونه برداری در دو بازه زمانی (48 و 72 ساعت) بعد از آلودگی انجام گرفت. میزان چند آنزیم آنتی اکسیدانی و همچنین بیان تعدادی از فاکتورهای نسخه برداری مرتبط با بیماری زایی (npr1, eds1, pds) به ترتیب با روش طیف سنجی و بیان ژن در زمان واقعی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که تقریبا بیشترین میزان فعالیت آنزیمی مرتبط با گیاهان گوجه فرنگی آلوده با تیمار 1 میلی مولار اسپرمیدین بعد از 72 ساعت از بیماری زایی به وسیله قارچ fusarium oxysporum fsp. lycopercisi می باشد. آنالیز بیان ژن نشان داد که تمام ژن های مورد بررسی در گیاهان بیمار، تحت تاثیر کاربرد اسپرمیدین قرار گرفته اند. بیشترین و کمترین میزان بیان به ترتیب مربوط به ژن های npr1 و pds بود. بر اساس این نتایج ما پیشنهاد می کنیم که کاربرد خارجی اسپرمیدین با غلظت مناسب در گیاهان تحت تنش می تواند شرایط رشدی گیاه را بهبود بخشیده که این امر می تواند منجر به مقاومت گیاهان به حمله بیمارگر شود.

    کلیدواژگان: آنزیمهای آنتی اکسیدانی، مقاومت القایی، بیان ژن، بیماریهای گیاهی، اسپرمیدین
|
  • Azam Amiri *, Faezeh Bagheri Pages 161-169

    The cowpea weevil is one of the most important pests of legumes in the farm and warehouse, which causes a lot of damage. Plant essential oils are an excellent alternative to many pesticides to control pests. In this study, the behavioral response of newly emerged cowpea weevil was compared against the fumigant toxicity of two essential oils of mint and rosemary, and then the differences in their mode of action were examined according to the constituents. Insects behavioral changes under the influence of essential oil treatment were investigated, and the mortality of insects was recorded up to 24 hours after treatment, every two hours, without opening the Petri dish lid. The results showed that the toxicity of both essential oils was statistically similar, but the type of insect behavior before death was different in the mint and rosemary essential oils. Unlike the mint essential oil, insects exposed to rosemary essential oil showed signs of overstimulation, the opening of the upper and lower wings, tremors, and death-related seizures. According to the research results, both essential oils had strong insecticidal properties on the cowpea weevil, but according to the symptoms of death, it seems that rosemary essential oil can affect GABAergic receptors on the one hand and acetylcholinesterase enzyme inhibition on the other hand and affects the nervous system and causes insect death, but under the influence of mint essential oil insect death occurred without specific symptoms, requiring further research about the mode of action of the essential oil in this insect.

    Keywords: Essential oil, Rosemary, Mint, Callosobruchus maculatus
  • Masoumeh Paydar, Naser Moeini Naghadeh *, Farzad Jalilian, Abbas Ali Zamani Pages 171-179

    Pumpkin fly, Dacus ciliatus, is one of the most important pests of cucurbitaceous plants which the larva by feeding on fruit. make it unusable. Effect of sugar beet molasses, hydrolyzed protein, ammonium acetate solution, apple vinegar, beer yeast (5%), ammonia lure and Dacus pheromone to determine the best attractant by using the Mcphail trap was conducted in a 3ha cucumber field by using a completely randomized design with four replications in 2018. Traps hang on wooden stands (1 m) and checked weekly and captured insects were recorded. Results revealed that Pumpkin flies captured with Sugar beet molasses, hydrolyzed protein, beer yeast, ammonium acetate solution, Dacus pheromone, apple vinegar and ammonia lure were effective in attracting adult insects, respectively. The highest weekly captured of non-target insects such as Diptera, Lepidoptera, Hymenoptera and Coleoptera were observed in Beer yeast. The lowest weekly captured of non-target insects were observed in Dacus pheromone (0.98 ± 0.15), ammonia lure (1.03 ± 0.17) and ammonium acetate (1.17 ± 0.25), but there is no significant differences among these treatments statistically. Adult population fluctuations did not follow the same patterns in different treatments and sampling dates. The highest and lowest populations were observed in October and July with records of 36.3 and 0.5 flies. Both sexes were active in field and the sex ratio was 0.63 female and 0.37 male. In conclusion, sugar beet molasses, hydrolyzed protein and beer yeast are very efficient and economic attractants to entrap pumpkin flies in cucumber fields.

    Keywords: Dacus ciliatus, Cucurbitaceous crops, Bait-spray, Mass trapping
  • Sahar Delkash Roudsari, Seyed Hossein Goldansaz *, Khalil Telebi Jahromi, Ahmad Ashouri, Charles I. Abramson Pages 181-194

    Imidacloprid is an insecticide from the family of the neonicotinoids that is widely used to control agricultural pests. Furthermore, this insecticide can affect beneficial insects such as honey bee (Apis mellifera). Since learning and memory play an important role in honey bee behavior and social communication, the aim of this study was to investigate the learning and memory of honey bees treated with sublethal dose of imidacloprid using the proboscis extension reflex method under controlled laboratory conditions. In this experiment, honey bee extends its proboscis in response to antennal stimulation with sucrose. Data from this study showed that the oral treatment of honey bees with this insecticide did not affect water consumption, uncontaminated syrup and water responsiveness. But it reduced olfactory and visual learning and memory performances, and responsiveness to various sucrose concentrations. Therefore, our results show that the changes made by sublethal dose of imidacloprid have affected honey bee's responsiveness, which ultimately reduced colony health.

    Keywords: imidacloprid, Responsiveness, Learning, Memory, honey bee
  • Raheleh Shahbazi, Masoud Naderpour, Ali Mehrvar, Akbar Dizadji, FATEMEH FOTOUHI Pages 195-207
    Nucleic acid-based diagnostic approaches are significant methods in detection and identification of viruses due to their small genome structures and minimal nucleotide differences among virus isolates or strains. In this study, dead or diseased larvae of Helicoverpa sp. were collected from tomato fields in distinct geographic areas in Iran and baculovirus infection was assayed by occlusion body extraction using an optimized Sodium Dodecyl Sulphate method. Two sets of specific polymerase chain reaction (PCR) primer pairs (Pol-a and Pol-b) were designed based on the conserved polyhedrin gene region of 26 fully sequenced HearSNPV/HzNPV isolates. Accordingly, infection by HearSNPV was confirmed in 28 out of 34 tested larvae by PCR amplification of monomorphic fragments of about 370 and 790 nucleotides, respectively. Cloning and sequencing of fragments showed that they belong to the corresponding polyhedron gene from nucleopolyhedriviruses of H. arimegra and H. zea species with 99.6% sequence identity. The phylogeny trees developed for Iranian isolates based on their polyhedron gene sequences showed that they all belong to the Group II Alphabaculovirus and formed one clade with other HearSNPV isolates. This, further confirmed the efficiency of the developed method for baculovirus detection and characterization. To our knowledge, this is the first report of introduction and molecular characterization of some HearSNPV isolates, circulating in these pests in Iran, using a robust DNA-based approach. The excellent efficacy of this method in virus detection makes it a valuable tool for rapid screening of insect cadavers for HearNPV infection, phylogenic studies and virus monitoring in bioinsecticides application.
    Keywords: nucleopolyhedrovirus, polymerase chain reaction, Helicoverpa sp, polh gene
  • Hossein Mollazadeh, Akbar Ghassemi-Kahrizeh *, Abas Hossienzadeh Pages 209-220

    In order to study the effect of cultivar and planting time on control of chickpea pod borer, Heliothis viriplaca, an experiment was conducted in a factorial based on randomized complete block design with three replications in a field in Bokan, Iran. The first factor was chickpea cultivars, including Adel, Grit, Jam, Azakan and Mansour, and the second factor was three planting times on March 19th, April 4th and April 20th. Analysis of variances showed that there were significant differences among different cultivars and different planting times for all studied traits (p < 0.01). Interaction of cultivar and planting time were significant on all studied traits except the 100 seeds weight (p < 0.05). The highest number of pods per plant (17.66±0.57pods), the number of infested pod per plant (5.11±11.44pods/plant), number of infested seeds (3.01±0.97seeds/plant), 100 seeds weight (41.27±2.31g), dry matter yield (2872.6±19.52kgha-1) and grain yield (1915.0±131.69kgha-1) were observed in the Adel cultivar on March 19th. The highest number of pod borers per plant (1.20±0.22larvae/plant) and infestation percent (48.90±4.17%) was belonged to the Jam cultivar at the planting time of March 19th. Based on the interaction of cultivar and planting time, the lowest number of pod borers larvae, the number of infected pods per plant, the pod infestation and the number of infested seeds were belonged to the Adel cultivar at the planting time of April 19th, and the highest number of pods per plant, dry matter yield and grain yield were observed in the Adel cultivar at the planting time of March 20th.

    Keywords: chickpea pod borer, pod Infestation, Grain yield, Chickpea
  • Azim Nemati, Babak Zahiri *, Mohammad Khanjani Pages 221-233
    Plant hormones are the compounds that are increased followed by the attack of herbivores to enhance plant defense ability. The idea of external application of hormones on crop plants to induce resistance to herbivores has been studied by examining the behavioral and physiological responses of tomato leafminer, Tuta absoluta (Lepidoptera: Gelechiidae) on three tomato cultivars including Dehghan, Falat-111 and Mobil in response to jasmonic acid and salicylic acid hormone treatments by measuring the oviposition preference of the females, survivorship and development time of each immature stage and the concentration of soluble carbohydrates and phenols in the leaves. Oviposition preference of females and embryo development time on the susceptible cultivar, Falat-111, were significantly reduced and increased respectively in jasmonic acid treatment units. Larval development rate showed the highest response to hormonal treatments in the semi-resistant cultivar, Dehghan. Survivorship and development rates of the pupae were also significantly reduced under the influence of jasmonic acid treatments on all three cultivars. Despite significant differences in leaf soluble carbohydrates and phenols concentrations between control and sprayed tomato cultivars as well as a significant positive correlation between changes in carbohydrates and phenols concentrations in the experimental units, no significant correlation was observed between the aforementioned plant contents and insect biological variables. The results showed that these hormones in combination with appropriate plant varieties can be used to induce behavioral and physiological changes in the pest.
    Keywords: Induced resistance, Jasmonic acid, oviposition preference, Salicylic Acid, survivorship, development time
  • Razieh Poursaeid, Khalil Berdi Fotouhifar *, Rasoul Zare Pages 235-249

    In this study, in order to identification of mating type idiomorphs and possibility of sexual fertility samples were taken from rivers, lakes, lagoons and dams of 10 provinces (Alborz, Bushehr, East Azerbaijan, Fars, Guilan, Khuzestan, Kurdistan, Lorestan, Mazandaran and South Khorasan). In each site, samples were taken from three substrates of water, sediments and foam (small bubbles on water surface). Water-agar containing antibiotic and alternating light in 25°C and peptone-PCNB-agar containing antibiotic were used for isolation of the isolates. Fifty-one isolates of F. proliferatum were recovered and maintained. Isolates were identified using morphological characteristics on carnation-leaf-agar, potato dextrose agar and SNA culture media. Then, identification of isolates was done by species-specific primers. To detect the mating type idiomorphs of the isolates, idiomorph loci were amplified by multiplex PCR using the primers designed based on corresponding MAT loci. Of 51 isolates, 28 (54.9%) were determined as MAT-1 and 23 (45.1%) as MAT-2. To test sexual fertility of the isolates, each isolate was crossed with all isolates of opposite mating type on carrot agar culture medium, and total crosses of 1288 were done between the isolates. One hundred and two crosses resulted in fertile perithecia and ascospores recovered from fertile crosses had germination rate between 70–80%. Among successful crosses, four isolates were identified as female fertile. Distribution of mating type idiomorphs and fertility status of the isolates, confirms the probability of sexual reproduction among isolates in the aquatic ecosystems.

    Keywords: Sexual reproduction, Female fertile, Male fertile, river, Lagoon
  • Masoud Latifian * Pages 251-263
    Plodia interpunctella and Ephestia kuehniella are found in food storages, including dates palm. The aim of this study was to determine the competition and overlap of date moths. Three glass boxes with dimensions of 50 × 50 × 40 cm were designed for the experiments. There were 9 holes on the boxes body for sampling. Population changes of the two species were monitored in the storage conditions during 24 weeks. Time series models were used to study species populations and logistic growth model to estimate the effect of density of one species on another. The results showed that the environmental capacity of E. kuehniella and P. interpunctella were 2430 and 1610 and the population growth rate (r) were 1.2 and 1.3, respectively. The species population balances were close together from first to third week. The population of E. kuehniella decreased at the fourth week. The highest population balance of the two species was in the 13th week the potential of exploitable ecological nests (eij) and the number of ecological nests exploited by any species (zij) for E. kuehniella was higher than P. interpunctella from 8th week until the end of the sampling period. The overlap of ecological nests of the two species (D) ranged from 0.97 to 0.97, indicating complete overlap of temporal activity of the two moth species populations on date palm feeding conditions. The results of this study, along with other ecological studies of the date stored pest insect community, can be used by integrated pest management experts.
    Keywords: Storage insects, Biological competition, Temporal distribution, Overlap, Ecological niche
  • Hossein Ranjbar Aghdam *, Meysam Ghasemi, Younes Karimpour Pages 265-274
    The codling moth, Cydia pomonella (Linnaeus), is the most important pest in apple orchards. In order to successfully control of the pest, using phenological forecasting models is necessary. Phenological forecasting models are basically provided using temperature-dependent phenology of the pests. Estimation of the most important eco-physiological indices of pests is essential for the preparation and use of a high-performance, accurate forecasting model. Therefore, current study was conducted to determine temperature-dependent development trend and to estimate the most important thermal indices of three established populations of the codling moth in Tehran, West Azerbaijan, and Esfahan provinces. Results showed differences among the values of the estimated thermal index in studied populations. Estimated values of the low temperature threshold were 8.32, 8.19, and 9.85°C for total immature stages of Tehran, West Azerbaijan, and Esfahan provinces, respectively. Additionally, estimated values of the thermal requirement were 622.74, 633.20, and 695.84 Degree-Days for the total immature stages of the mentioned populations, respectively. The results of this study showed differences in thermal adaptations of different populations of codling moth located in different regions of Iran. This information is necessary to develop a precise forecasting model based on the heat requirement (GDD or GDH) of key pests in each geographical locations.
    Keywords: codling moth, forecasting, Linear model, thermal indices, population
  • Zahra Davoudi *, Hosein Saremi, Masood Ahmadzadeh, Ali Malihipour Pages 275-285
    Wheat is exposed to various fungal pathogens especially Fusarium and their mycotoxins. Zearalenone as estrogenic toxin is one of the most popular toxin produce by the fungal agent of wheat head blight disease (Fusarium graminearum). Due to zearalenone contamination in wheat and wheat-based foods and its dangers to human and animal health, various physical, chemical and biological measures have to be established to reduce or prevent the zearalenone contamination. F. graminearum isolate obtained from cereal pathology department of seed and plant improvement institute was selected for further studies. Based on High-performance liquid chromatography (HPLC) analysis, Fusarium graminearum isolate could produce zearalenone. Biological experiments showed Duel-Culture of Bacillus velezensis UTB96 and Fusarium graminearum isolate decreased the fungal growth to 40 percent, as well as supernatant supplied from Bacillus velezensis UTB96 decreased the fungal growth to 54.5 percent. Bacillus velezensis UTB96 strain could decrease the zearalenone to 79 percent but B. velezensis UTB1strain had not any difference at 1% level to reduce the zearalenone toxin. The results showed Bacillus velezensis UTB96 strain capable to moderate the growth of Fusarium head blight and zearalenone contamination in wheat.
    Keywords: Wheat, Toxin, Zearalenone, Biocontrol agent
  • Aniseh Pazan, Salar Jamali *, MohammadAli Aghajani, Hasan Maleki Ziarati Pages 287-295

    Interactions between the cyst nematode Heterodera glycines and charcoal rot fungus (Macrophomina phaselolina) in susceptible cultivars JK and Williams and Katol as a resistant cultivar were studied in greenhouse conditions. Treatments were evaluated by factorial test with two factors treatment and cultivar, six treatments of inoculation including healthy plants, nematode alone, fungus alone, primary inoculation with fungus and two weeks later with nematode, primary inoculation with nematode and two weeks later with fungus and inoculation with fungus and nematodes simultaneously. Experiments were conducted in three levels of cultivars in Random Complete Block Design with five replications. Twenty eggs and second stage juveniles of nematode and two microliters of spore’s suspension per gram of soils were inoculated at two leaves stage of the seedlings. The inoculated seedlings were kept at 25-27 °C in greenhouse conditions. The growth factors, yields of plant, disease severity and nematode reproduction factor were evaluated after five months. In Katol resistance cultivar, the severity of charcoal rot disease did not show significant difference in treatments and there was no interaction. In JK susceptible cultivar, the severity of disease was the same in the treatments and reproduction occurred in all treatments but was not affected by fungal treatment. In Williams cultivar, inoculation with fungus and then nematode, the disease severity was significantly different from other treatments so that it can be stated that there was interaction between fungus and nematode but nematode reproduction was not affected by fungal treatments.

    Keywords: loss, soybean, Resistance, Pathogenicity
  • Seyed Kazem Sabbagh *, Masoud Golestani, MohammadReza Sarafaraz, Esmaeil Abbasi, Marziyeh Taheri Pages 297-313

    In this research, the effects of spermidin polyamine on induce resistance of tomato to fusarium wilting disease caused by Fusarium oxysporum fsp. Lycopercisi was assayed. For this reason, a designed factorial experimental based on randomized completed block design in greenhouse condition was done. A solution of spermidin at 1 and 0.1 mM concentration was used by the spray on infected and non infected plants at 4 leaf stage. Sampling was performed at two time interval (48 and 72h) after inoculation. The level of several antioxidants enzyme and also expression of some transcription factors as related to pathogenesis (npr1, eds1 and pds genes) were measured by spectophotometery and real time PCR, respectively. The results showed that approximately, the highest enzyme activity was related to infected tomato plants treated with 1mM spermidin after 72h post inoculation with fusarium oxysporum fsp. Lycopercisi. Gene expression analysis showed that all tested genes were affected by spermidin application in infected plants. The highest and lowest expression level was observed for npr1 and pds genes, respectively. Based on these results we suggest that exogenous application of sprmidin with appropriate concentration to plant under stress condition could improve plant growth condition which can be resulted to plant resistance against pathogen attack

    Keywords: Antioxidant Enzymes, gene expression, Induced resistance, Plant disease, Spermidin