فهرست مطالب

زمین شناسی کاربردی پیشرفته - سال دهم شماره 38 (زمستان 1399)

نشریه زمین شناسی کاربردی پیشرفته
سال دهم شماره 38 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رحیمه نفیسی، حسین کوهستانی*، میر علی اصغر مختاری، مارتیا صادقی صفحات 488-513

    کانه زایی در رخداد معدنی حلب به صورت یک پهنه سیلیسی- سولفیدی طلادار درون توالی شیست های مافیک پرکامبرین رخ داده است. آرسنوپیریت، اسفالریت، پیریت، کالکوپیریت، پیروتیت و طلا، کانی های معدنی و کوارتز، اکتینولیت، کلینوپیروکسن و کلریت، کانی های باطله در حلب هستند. بافت کانسنگ شامل نواری، لامینه ای، دانه پراکنده، رگچه ای، برشی، شکافه پرکن، گل کلمی، جانشینی و بازماندی است. دگرسانی ها شامل اکتینولیتی ، سیلیسی و کلریتی شدن است. چهار مرحله کانه زایی در حلب قابل تفکیک است. کانه زایی طلا مربوط به مرحله گرمابی (مرحله سوم) هم زمان با تشکیل آرسنوپیریت می باشد. نتایج مطالعات صحرایی و آزمایشگاهی نشان می دهد کانه زایی در حلب ابتدا به صورت کانه زایی غیراقتصادی روی- مس با ژیومتری نواری- لامینه ای، دانه پراکنده و چینه سان-چینه کران هم زمان با فعالیت های آتشفشانی- رسوبی تشکیل شده است که طی فرایندهای دگرگونی-دگرشکلی بعدی، رونقش شده است. مقایسه ویژگی های این کانه زایی اولیه با انواع کانسارهای روی- مس نشان می دهد این کانه زایی معادل دگرگون- دگرشکل شده بخش های لایه ای و افشان کانسارهای سولفید توده ای آتشفشان زاد نوع بشی است. کانه-زایی طلا در ارتباط با یک فاز گرمابی تاخیری در ارتباط با نفوذ فازهای ماگمایی میوسن در پهنه تکاب-تخت سلیمان-انگوران می باشد. بررسی پهنه های دگرسانی در واحدهای دگرگونه پرکامبرین که ارتباط فضایی نزدیکی با فازهای ماگمایی میوسن دارند، کاربرد فراوانی در اکتشاف این تیپ از کانه زایی های طلا در پهنه کانه دار تکاب-تخت سلیمان-انگوران دارد.

    کلیدواژگان: کانه زایی طلا، تکاب- تخت سلیمان- انگوران، سنندج- سیرجان، حلب، زنجان
  • صدیقه مرزی، حسن حاجی حسینلو* صفحات 514-536

    مطالعه تکتونیک فعال از نظر ارزیابی خطر زمین لرزه در نقاط مختلف اهمیت دارد، مخصوصا در نواحی ای که میزان فعالیت زمین ساختی در هولوسن و پلییستوسن نسبتا زیاد بوده است. هدف از این پژوهش بررسی وضعیت زمین ساخت فعال با استفاده از شاخصه های ریخت-سنجی همچنین تحلیل نقش عوامل تکتونیکی در شکل گیری و تحول ریخت شناسی مخروط افکنه های آغ چای می باشد. در این مطالعه نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، تصاویر ماهواره ای و مدل رقومی ارتفاعی (DEM) به عنوان داده های اصلی تحقیق مورد استفاده قرار گرفتند. همچنین ریخت شناسی مخروط افکنه های منطقه از نزدیک و به صورت میدانی مورد بررسی قرار گرفت. سپس با استفاده از شاخصه های ریخت سنجی که شامل شاخصه سینوسی جبهه ی کوهستان (Smf) ، شاخصه نسبت پهنای کف دره به ارتفاع آن (Vf)، شاخص عدم تقارن حوضه (Af)، شاخصه گرادیان طولی رودخانه (Sl)، شاخص تقارن توپوگرافی (T) و شاخص ضریب مخروط گرایی (FCI) وضعیت منطقه از نظر میزان فعالیت های تکتونیکی مورد ارزیابی قرار گرفت. از ترکیب این شاخص ها با یکدیگر می توان رابطه ی شاخص فعالیت های تکتونیکی (Iat) را به دست آورد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که در حوضه های مورد مطالعه آغ چای، زاویه چای، زرآبادچای و دیبک چای به طور نسبی دارای فعالیت های زمین ساختی شدید هستند و حوضه قره چای حرکات زمین ساختی زیاد دارد. در مجموع با توجه به شاخص های ریخت سنجی محاسبه شده می توان نتیجه گرفت منطقه دارای فعالیت زمین ساختی متوسط تا بالایی می-باشد اما تغییرات میزان فعالیت زمین ساختی در منطقه وجود دارد که می توان به افزایش فعالیت زمین ساختی از شمال غرب به جنوب شرق منطقه اشاره کرد.

    کلیدواژگان: تحلیل زمین ساخت فعال، شاخص های ریخت سنجی، شاخص فعالیت های تکتونیکی، حوضه های زهکشی، آغ چای
  • حسن نواصری، سید مرتضی موسوی*، محمد مهدی خطیب، ابراهیم غلامی صفحات 537-552

    وجود گسل های فعال و کواترنری (جوان) در خاور ایران باعث شده تا این گستره از دیدگاه لرزه خیزی یکی از مناطق فعال در نظر گرفته شود. روش های زیادی برای شناسایی و ارزیابی میزان خطرزمین لرزه برای یک گستره وجود دارد. دراین پژوهش سعی شده به دو روش تحلیل لرزه خیزی به روش آماری و بررسی شاخص های ریخت زمین ساختی و شواهد نوزمین ساختی میزان فعالیت و لرزه خیزی گسل چاهک که در 30 کیلومتری آرین شهر (خراسان جنوبی) واقع شده است پرداخته شود و نتایج حاصل از این دو روش را با هم مقایسه گردد. درانتها با بررسی و محاسبه شاخص های ریخت زمین ساختی S، BS، AF، T و Smf که میانگین عددی آن ها به ترتیب 1، 88/1، 59، 40/0، 1 و تلفیق آن ها و بدست آوردن شاخص زمین ساخت فعال (Iat) که برابر با 94/1 و همچنین بررسی لرزه خیزی گسل چاهک مشخص شد که گسل چاهک دارای فعالیت نسبتا بالایی در منطقه مورد مطالعه می باشد و می توان گفت که تحلیل لرزه خیزی به روش آماری و بررسی ریخت زمین ساختی ابزار مناسبی برای برآورد میزان تحرکات تکتونیکی و خطرزمین لرزه در یک گستره هستند تا به واسطه آن ها بتوان مناطق با خطر زمین لرزه و همچنین چشمه های لرزه زا را شناسایی و تحلیل نمود تا در هنگام وقوع زمین لرزه شاهد کاهش تلفات جانی و خسارات مالی باشیم و بتوانیم بیشتر از فواید وقوع زمین لرزه استفاده کنیم و دید خود را نسبت به وقوع زمین لرزه تغییر دهیم.

    کلیدواژگان: لرزه خیزی، ریخت زمین ساخت، تکتونیک فعال، گسل چاهک، خاورایران
  • مصطفی کابلی زاده*، کاظم رنگزن، شاهین محمدی، خلیل حبشی صفحات 553-569

    بررسی عدم قطعیت داده ها، توانایی ما را جهت مطالعه و درک درست از جهان واقعی افزایش می دهد از آنجاییکه مدل های رقومی ارتفاع با استفاده از سنجنده های مختلف و هندسه متفاوت به دست می ‎آیند، بنابراین انتخاب مناسب ترین مدل رقومی ارتفاع که بتواند با دقت بهتری شرایط سطح زمین را ارایه دهد یکی از نیازهای اصلی متخصصان این زمینه می باشد. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی دقت ارتفاع عمودی مدل های رقومی ارتفاع ASTER و SRTM در مقایسه با داده های ارتفاعی نقشه های توپوگرافی تهیه شده توسط سازمان نقشه برداری کشور در 12 شهر از استان خوزستان انجام می شود. در این راستا به منظور ارزیابی دقت داده ها از شاخص های میانگین خطا (ME) و خطای جذر میانگین مربعات (RMSE) استفاده می شود. نتایج ارزیابی مقدار متوسط خطا برای شهرهای مورد بررسی با نقشه های توپوگرافی سازمان نقشه برداری برای داده های ASTER و SRTM به ترتیب مقدار 08/6 و34/2 متر را نشان داد. همچنین نتایج ارزیابی شاخص RMSE برای داده های ASTER و SRTM به ترتیب مقدار 94/6 و 46/3 برآورد شد. یافته های مطالعه حاضر نشان داد که در اغلب شهرهای استان خوزستان مدل رقومی ارتفاعی حاصل از SRTM دقت بالاتری نسبت به مدل رقومی ASTER دارد؛ زیرا داده های SRTM عدم قطعیت کمتری دارند.

    کلیدواژگان: عدم قطعیت، خطا، ژئوئید، DEM، EGM96
  • مریم آق آتابای*، فرشته جعفری، مجید عظیم محسنی صفحات 570-584

    در سالهای 2011 تا 2013 چند زمین لرزه بزرگ در ایالت لرزه زمین ساختی مکران (ایران و پاکستان) اتفاق افتاد. فاصله زمانی کم رویداد این زمین لرزه ها در یک زون زمین ساختی می تواند بیانگر درهم کنش آنها باشد. در این مقاله، درهم کنش زمین لرزه 2011 دالبندین پاکستان و زمین لرزه های 2013 سراوان و گوهران در مکران در جنوب شرق ایران، با محاسبه تغییر تنش کولمب مطالعه شد. نقشه ها و نیم رخ های تغییر تنش نشان می دهند که زمین لرزه های سراوان و گوهران در محدوده های افزایش تنش روی داده اند که حاکی از تاثیر مثبت زمین لرزه دالبندین بر تحریک حوادث مذکور می باشد. جهت کمی نمودن میزان تغییرات سطح لرزه خیزی، پارامترهای آماری شامل b-value، نرخ لرزه خیزی و تغییرات زمانی انحراف استاندارد موضعی (lsd) گرادیان پارامترهای لرزه ای در یک دوره 10 ساله (5 سال قبل و بعد از زمین لرزه دالبندین) محاسبه شد. نتایج نشان دادند که نرخ لرزه خیزی ایالت لرزه زمین ساختی مکران بعد از این حادثه بطور قابل توجهی افزایش یافته است. نمودار تغییرات زمانی پارامتر lsd نیز در زمان رویداد زمین لرزه دالبندین کاهش نشان می دهد که بیان گر افزایش نرخ لرزه خیزی در منطقه است. بیشترین میزان کاهش پارامتر lsd (افزایش سطح لرزه خیزی) دو سال پس از زمین لرزه دالبندین اتفاق افتاده است. در مجموع نتایج این تحقیق نشان می دهد که زمین لرزه دالبندین شروع یک دوره فعال لرزه خیزی در زون فرورانش مکران است که اوج فعالیت دوره فعال با تاخیر دو ساله در سال 2013 و رویداد زمین لرزه های بزرگ اتفاق افتاده است.

    کلیدواژگان: مکران، زمین لرزه، نرخ لرزه خیزی، تغییر تنش کولمب، پارامتر آماری
  • احمد نیامدپور* صفحات 585-597

    شیوه های متداول برای تعیین خواص ژیوتکنیکی خاک، معمولا پرهزینه، مخرب و زمان بر هستند. مقاومت ویژه الکتریکی، یکی از ویژگی های خاک های زیر سطحی می باشد که بدون هرگونه تخریب خاک های زیرسطحی بسادگی قابل اندازه گیری می باشد. توسعه یک همبستگی قابل قبول بین مقاومت الکتریکی و پارامترهای مقاومت برشی در محل ساخت سازه های ساختمانی بسیار سودمند است. در این مطالعه با اندازه گیری های آزمایشگاهی پارامترهای مقاومت برشی و مقاومت الکتریکی، یک همبستگی بین مقاومت الکتریکی با هرکدام از پارامترهای چسبندگی و زاویه اصطکاک داخلی توسعه داده شد. بر اساس آنالیز رگرسیون انجام شده، یک همبستگی نسبتا قوی با ضریب همبستگی 0.7769 بین مقاومت ویژه الکتریکی و پارامتر چسبندگی وجود دارد. همچنین نتایج عملیات رگرسیون نشان دهنده یک همبستگی نسبتا خوب(0.5372) بین مقاومت ویژه الکتریکی و پارامتر زاویه اصطکاک داخلی می باشد. نتایج نشان دادند که رابطه مقاومت الکتریکی با هرکدام از پارامترهای چسبندگی و زاویه اصطکاک داخلی برشی درمحل ساخت ساختمانی واقع در شهر لالی، استان خوزستان بصورت خطی می باشد.

    کلیدواژگان: چسبندگی، زاویه اصطکاک داخلی، مقاومت الکتریکی، همبستگی، رگرسیون
  • سیما شاهین فر، بیژن یوسفی یگانه*، سکینه عارفی فرد صفحات 598-619

    منطقه مورد مطالعه در 60 کیلومتری جنوب شرق شهر آباده و در بخش شمال شرقی کوه همبست قرار دارد که رخنمونهای کاملی از پرمین میانی تا پرمین بالایی را شامل می شود و دارای دو مقطع چینه شناسی در دره همبست می باشد. بر پایه شواهد صحرایی، سنگ نگاری و ژیوشیمیایی بر مبنای آنالیز عنصری به روش های (EDS)و (EPMA)، دو گروه اصلی از دولومیت ها شناسایی شد که شامل دولومیت های اولیه و دولومیت های ثانویه می باشند. دولومیت های اولیه شامل دلومیکرایت ها با بافت موزاییکی و اغلب آنهدرال و دولومیت های ثانویه شامل دولومیکرواسپارایت ها بصورت ساب هدرال و دولواسپارایت ها اغلب سابهدرال و یوهدرال می باشند.در دلومیکرایت ها کاهش Mg نسبت به دیگر دلومیت ها به دلیل بالا بودن مقدار Ca می باشد. به طور کلی مقدار Sr در دولومیت های موردمطالعه از دلومیکرایت به سمت دولواسپارایت کاهش را نشان می دهد و افزایش استرانسیم در دلومیکرایت به دلیل عملکرد فرایندهای دیاژنزی روی پوسته های آراگونیتی است.

    کلیدواژگان: آنالیز عنصری، دولومیتی شدن، ساز سورمق، سازند آباده، همبست
  • هادی محمدی، نصرالله کلانتری*، ابوالحسن عنبری، سعید پهلوانی زاده صفحات 620-633

    سد جره در شمال شرق شهرستان رامهرمز، در استان خوزستان واقع شده است. به منظور شناسایی عوامل اصلی تغییرات هیدروشیمیایی و بررسی فرآیندهای ژیوشیمی کنترل کننده منابع آب دریاچه این سد از نتایج آنالیز شیمیایی 20 نمونه آب استفاده شده است. در این تحقیق روش های آماری آنالیز خوشه ای سلسله مراتبی (HCA) به دو روش R-mod و Q-mod، تحلیل مولفه های اصلی (PCA) و تحلیل تشخیص (DA) به همراه روش های هیدروشیمیایی استفاده شده است. در تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی اولین عامل 63.73 درصد و عامل دوم 18.13 درصد از تغییرات را نشان می دهند. نتایج حاصل از تحلیل تشخیص، ضمن تاییدکننده گروه های ایجادشده توسط HCA، Cl و SO4، نشان می دهد این گروه ها را می توان به عنوان متغیر های ایجادکننده تمایز در بین گروه های از پیش تعیین شده معرفی نمود. بر اساس یافته های HCA، سه گروه متفاوت از نمونه های آب مشاهده شد که منطبق با روش PCA می باشد. جهت شناسایی تیپ آب و گروه بندی نمونه ها از دیاگرام پایپر استفاده شد که اکثر نمونه ها دارای تیپ سولفاته - کلسیم می باشند. بررسی شاخص های اشباع، نسبت های یونی، نمودار گیبس و همچنین نتایج حاصل از تکنیک های آماری چند متغیره، انحلال و فرسایش رسوبات حاصل از سازند گچساران را به عنوان عوامل اصلی نامطلوب شدن کیفیت آب دریاچه سدجره در بخش جنوب شرقی (خروجی یا دهانه سد) نشان می دهد.

    کلیدواژگان: سد جره، هیدروشیمی، تکنیک های آماری چند متغیره، شاخص اشباع، نمودار پایپر
  • میر محمد میری، محمد ابراهیمی، ایوب ویسی نیا* صفحات 634-651

    منطقه گرماب در شمال شرقی کامیاران جای دارد و بخشی از مجموعه معروف به پهنه افیولیت کرمانشاه است. این مجموعه در میان پهنه سنندج- سیرجان و پهنه راندگی زاگرس قرار دارد. پریدوتیت های این پهنه تحت تاثیر دگرسانی گرمابی به صورت کامل و یا بخشی با سرپنتینیت جایگزین شده اند. بر اساس مطالعات سنگ نگاری، این سرپنتین ها از آبگیری الیوین و ارتوپیروکسن شکل گرفته است. تجزیه الکترون مایکروپروب و پراش پرتو ایکس (XRD) نمونه ها نشان می دهد که در سرپنتینیت های منطقه گرماب، هر سه چند ریخت سرپنتین (کریزوتیل، لیزاردیت و آنتیگوریت) حضور دارند. سرپنتین های حاصل از الیوین ها دارای SiO2 بیشتر و Al2O3، Cr2O3 و TiO2 کمتری نسبت به انواع حاصل از ارتوپیروکسن ها هستند که تفاوت در منشاء آنها را به خوبی آشکار می سازد. نمودار فازی محاسبه شده برای نمونه های مورد مطالعه نشان می دهد که این سرپنتینیت ها احتمالا در طی دو رویداد دگرگونی شکل گرفته اند؛ رویداد اول شامل دگرسانی و آبگیری هارزبورژیت تا دماهای کمتر از 300 درجه سانتیگراد و فشار کمتر از 4 کیلوبار است. رویداد دوم در نتیجه افزایش دما و فشار تا بیشتر از 450 درجه سانتیگراد و 4 کیلوبار رخ داده است.

    کلیدواژگان: سرپنتین، شیمی، کانی، افیولیت، گرماب
  • شجاع الدین نیرومند*، مینا نعمتی، حسینعلی تاج الدین صفحات 652-668

    کانسار طلای قبغلوجه جنوبی در شمال غرب پهنه دگرگونی سنندج- سیرجان و در 28 کیلومتری جنوب غرب سقز واقع است. واحدهای سنگی رخنمون یافته در محدوده کانسار، مجموعه ای از سنگ های آتشفشانی-رسوبی دگرگون شده متعلق به پرکامبرین و کرتاسه شامل شیست، فیلیت و مرمر می باشند که توسط توده های گرانیتوییدی قطع شده اند. بخش اصلی کانی سازی طلا، در داخل یک توده گرانیتوییدی عدسی شکل، که در امتداد یک پهنه برشی با راستای شمال شرق - جنوب غرب تزریق گردیده، متمرکز شده است. بخش های پرعیار کانسنگ مربوط به بخش های شدیدا دگرشکل و دگرسان شده از توده گرانیتوییدی می باشند که واجد فابریک های میلونیتی- اولترامیلونیتی بوده و با مجموعه ای از کانی های دگرسانی کوارتز، سریسیت- موسکویت، کربنات و سولفید همراه هستند. کانی شناسی کانسنگ ساده و شامل کانی های اولیه پیریت، کالکوپیریت، اسفالریت، گالن، مگنتیت، الکتروم، بیسموتینیت و سیلوانیت می باشد. الکتروم در اندازه های کوچک تر از 50 میکرون، به صورت آزاد در کوارتز، کربنات و بیوتیت و نیز به صورت ادخال و رگچه ای در پیریت مشاهده شده است. مطالعه میان بارهای سیال دوفازی اولیه بر روی کوارتزهای کانسنگ های طلادار، بیانگر دمای همگن شدگی سیالات کانه ساز در بازه 162 تا 255 درجه سانتی گراد و شوری 6/0 تا 1/17 درصد وزنی معادل نمک طعام می باشد که با ترکیبی از فرآیندهای رقیق شدگی و اختلاط سازگار است. ویژگی های زمین شناسی و کانی سازی طلا در کانسار قبغلوجه جنوبی، بیشترین شباهت را با ذخایر طلای کوهزایی نشان می دهد. بدیهی است که مطالعه ویژگی های زمین شناسی و کانی سازی طلا در محدوده کانسار قبغلوجه، می تواند در اکتشاف ذخایر مشابه در شمال غرب پهنه سنندج - سیرجان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: طلای کوهزایی، میان بارهای سیال، قبغلوجه جنوبی، سقز، پهنه سنندج- سیرجان
  • نوید خیاط*، احد نظرپور، سید سپهدار گنجی پور صفحات 669-682

    از دیرباز مسئله بهسازی خاک های مشکل آفرین جهت بهبود خواص ژیوتکنیکی آنها یکی از مهمترین مسایل پیش روی متخصصین ژیوتکنیک در پروژه های عمرانی، به ویژه در زیرسازی راه ها می باشد. کاهش ارتفاع خاکریز جاده، به ویژه در مناطق کم ارتفاع که در سطح سیلاب طراحی قرار دارند، باعث کاهش هزینه کلی پروژه های راهسازی خواهد شد. در این راستا استفاده از محصولات فرعی صنایع از جمله سرباره کوره فولاد سازی (GGBS) و آهک برای اصلاح ویژگی های مهندسی مصالح محلی می تواند مفید باشد. در این پژوهش تست های آزمایشگاهی مقاومت فشاری تک محوره (UCS) برای شبیه سازی - اثرات سیل بر روی لایه های جسم جاده در سه حالت خشک، نیمه غرقابی و غرقابی در طول دوره عمل آوری (7، 14، 28، 56، و 90) انجام شده است. نتایج نشان دادند که لایه های ساختار جاده که شامل طرح اختلاطی از آهک- سرباره-خاک رس که در دشت های سیلابی مانند استان خوزستان ساخته شده اند را می توان با کاربرد مواد جانبی صنعتی مانند سرباره فولاد سازی (GGBS) که توسط آهک فعال می شوند پایدار ساخت. مهمترین واکنش های، همراه آهک و سرباره شامل هیدراسیون سرباره فعال شده توسط آهک، برای تشکیل ژل C-A-S-H و فاز هیدروتالکیت می باشد، که شامل ژل C-A-S-H می باشد. نتایج SEM نیز نشان دهنده تشکیل دو فاز اصلی ژلی C-S-H و C-A-S-H و تشکیل کانی اترینگایت می باشند. این امر کاربرد ترکیب هزینه با کیفیت بهبود یافته مواد فرموله شده را دارد، در نتیجه، سهولت فرایندهای ساخت وساز به همراه توسعه پایدار را در دشت های سیلابی افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: خاک مسئله دار، سرباره کوره ذوب، آهک، بهسازی خاک، مناطق سیلابی
  • زهرا چترسیماب، علی اصغر آل شیخ*، بهزاد وثوقی، سعید بهزادی، مهدی مدیری صفحات 683-689

    در دهه اخیر، پدیده فرونشست در بخش وسیعی از دشت های ایران به علت خشکسالی اقلیمی و متعاقب آن برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی اتفاق افتاده است. این امر سبب بروز خسارت های زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی فراوانی شده است. این تحقیق به بررسی تاثیر ضخامت لایه های ریزدانه و افت تراز آب زیرزمینی بر روی فرونشست آبخوان تهران- کرج- شهریار می پردازد. در گام اول نقشه های ضخامت لایه های ریزدانه، تغییرات تراز آب زیرزمینی، تراز سنگ بستر ، نفوذپذیری و ضرایب هیدرودینامیکی(ضریب ذخیره و قابلیت انتقال) در محیط GIS آماده شد. سپس نقشه میزان و محدوده مکانی فرونشست با استفاده از روش تداخل سنجی تفاضلی و تصاویر ماهواره ای ENVISAT ASAR در بازه زمانی 2004 تا 2009 تهیه شد. یافته های این تحقیق حداکثر میزان فرونشست با حدود 17 سانتی متر در قسمت مرکزی آبخوان و کاهش تراز آب زیرزمینی به طور متوسط 0/42 متر در هر سال را نشان می دهد. مقایسه نقشه فرونشست با نقشه تغییرات آب زیرزمینی نشان می دهد که میزان فرونشست در نواحی شمال دشت که دارای بیشترین کاهش سطح آب می باشد کم می باشد در مقابل حداکثر نشست در نواحی مرکزی که کاهش 5 تا 10 متری سطح آب زیرزمینی را نشان می دهد رخ داده است. برای تفسیر این نتایج از نقشه های ضخامت لایه ریزدانه ، نفوذپذیری، ضرایب هیدرودینامیکی و تراز سنگ بستر استفاده شد.دلایل زیاد بودن نشست در مرکز دشت به علت ضخامت زیاد لایه های ریزدانه است که باعث وقوع نشست در اثر تحکیم این لایه ها شده است.

    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، نشست زمین، تداخل سنجی تفاضلی، لایه‎های ریزدانه، تهران، کرج، شهریار
|
  • Rahimeh Nafisi, Hossein Kouhestani *, Mir Ali Asghar Mokhtari, Martiya Sadeghi Pages 488-513

    Mineralization in the Halab occurrence occurs as Au-bearing silicified-sulfidic zone within Precambrian mafic schist sequence. Ore minerals include arsenopyrite, sphalerite, pyrite, chalcopyrite, pyrrhotite and gold, and quartz, actinolite, clinopyroxene, and chlorite are present as gangue minerals at Halab. The ore minerals show banded, laminated, disseminated, veinlet, brecciated, vug infill, colloform, replacement, and relict textures. Alteration are consist of actinolitization, silicification, and chloritization. Four stages of mineralization can be distinguished at Halab. Gold mineralization is related to hydrothermal stage (stage 3) accompanied with arsenopyrite. Field and analytical results reveal that primary mineralization at Halab occurs as sub-economic stratiform and startabound, laminated and disseminated Zn‒Cu mineralization coeval with the deposition of the volcano-sedimentary units which that overprinted during later metamorphic-deformation process. This primary Zn‒Cu mineralization is comparable with metamorphosed and deformed laminated and disseminated parts of the Besshi type massive sulfide deposits. Gold mineralization is related to late hydrothermal phase which is thought to be result of Miocene magmatism in the Takab–Takht-e-Soleyman–Angouran zone. Investigation of alteration zones within Precambrian metamorphosed units which have spatial relationship with Miocene magmatism, is, therefore, of major importance in exploration of this type of gold mineralization at the Takab–Takht-e-Soleyman–Angouran zone.

    Keywords: Au mineralization, Takab–Takht-e-Soleyman–Angouran, Sanandaj–Sirjan, Halab, Zanjan
  • Seddigheh Marzi, Hassan Haji Hosseinlou * Pages 514-536

    The study of Tectonic activity, and in particular those earas with relatively high activity in the Holocene and late Pleistocene is important to evaluate the earthquake hazard. The purpose of this study is to investigate the role of tectonic factors in the development and morphological changes of the alluvial fans of Agh Chay. In this study, the topographic maps, geology, satellite photos and the digital elevation model (DEM) were used as the main research data. In addition, the morphology of the alluvial fans of the region was studied closely and through the field study. Then, using the geomorphic indices which includes the sinuosity of the mountain in-front (SMF) Ratio of valley floor width to valley height (VF), Drainage Asymmetry factor (AF), Stream Length-Gradient Index (SL), Transverse Topographic Symmetry Factor (T), Fan Comicality Index (FCI), the region in terms of tectonic activities were assessed. Through combination of these indexes, the index of active tectonics (Iat) can be obtained. The results of study showed that Agh Chay, Zarabad Chay, Dibak Chay and Zavieh Chay have very high activity. Altogether, according to the calculated morphometry indexes, it can be concluded that the region has medium to high tectonic activity, but there are changes in tectonic activity in the region, which can be attributed to increase tectonic activity from north west to south east of the region.

    Keywords: Active tectonics analysis, Morphometric indices, Index of Active Tectonics, Drainage basins, Agh chay
  • Hasan Navaseri, Seyed Morteza Moussavi *, Mohammad Mahdi Khatib, Ebrahim Gholami Pages 537-552

    The presence of active and Quaternary (young) faults in the eastern part of Iran has made this area a seismically active area. There are many ways to identify and evaluate seismic hazard for a range. In this study, two methods of seismic analysis have been used for statistical analysis and tectonic morphological indices and neo-tectonic evidence of Chahak fault activity and seismicity located 30 km from Arianshahr (South Khorasan). Compare these two methods. Finally, by studying and calculating the tectonic indices S, BS, AF, T and Smf that their numerical averages are 1, 1.88, 59, 0.40, 1 and combining them and obtaining the Active tectonic index (Iat) equal to 1.94 as well as seismic survey of Chahak Fault revealed that Chahak Fault has relatively high activity in the study area and it can be said that seismic analysis by statistical method and tectonic morphological analysis is a suitable tool. To estimate the amount of tectonic movements and earthquake hazards are in range to identify and analyze seismic hazard areas as well as seismic springs. To reduce the casualties and financial losses during the earthquake, we can make the most of the benefits of the earthquake and change our view of the earthquake.

    Keywords: Seismicity, Morphotectonics, Active Tectonics, Chahak Fault, East Iran
  • Mostafa Kabolizadeh *, Kazem Rangzan, Shahin Mohammadi, Khalil Habashi Pages 553-569

    Assessment of data uncertainty increases our ability to study and accurate understanding of about real world, because awareness from uncertainty of resources and remove error for improving the obtained results is one of the most important items in the remote sensing science. Since the digital elevation model (DEM) extracted from different sensors and geometry, Therefore selection of the most suitable DEM that provide better ground conditions is the one of the main needs for experts in this field. The aim of this study to vertical accuracy assessment of the ASTER and SRTM digital elevation model compared to the elevation data from topographic maps that prepared by the Iran National Cartographic Center in the 12 city from Khuzestan province. In order to evaluation the accuracy of the data, the Mean Error (ME) index and Root Mean Square Error (RMSE) index are used. The result of evaluation ME index for the cities with topographic map for ASTER and SRTM data showed the value 6.08 and 2.34 meter, respectively. Also, the result of RMSE index for ASTER and SRTM data showed the value 6.94 and 3.46 meter, respectively. Therefore more, the result showed that in most cities of Khuzestan province the DEM derived from SRTM has a higher accuracy than the ASTER digital model; Since the SRTM data have a low uncertainty, Therefore in studies related to the extraction drainage network, drainage density, physiography of the watershed area, runoff or geology, it is suggested that SRTM elevation model be used.

    Keywords: Uncertainty, Error, Geoid, DEM, EGM96
  • Maryam Agh-Atabai *, Fereshteh Jaafari, Majid Azimmohseni Pages 570-584

    From 2011 to 2013, several major earthquakes occurred in the Makran Seismotectonic zone (Iran and Pakistan). The low event interval of these earthquakes in a tectonic zone may indicate their interaction. In this paper, the interactions between 2011 Dalbandin earthquake of Pakistan, 2013 Saravan and Goharan earthquakes of Makran seismotectonic zone in SE Iran was investigated by calculating the Coulomb stress changes. Maps and cross sections of coseismic stress changes show that Saravan and Goharan earthquakes have occurred in the stress enhanced areas indicating the positive effect of Dalbandin earthquake on trigerring the mentioned events. In order to quantify the seismicity level changes, statistical parameters including b-value, seismicity rate and temporal changes of local standard deviation of gradient (lsd) were calculated over a 10 year period (5 years before and after the Dalbandin earthquake).The results show that the seismicity rate of Makran seismotectonic zone has significantly increased after this event. The temporal variation graph of lsd parameter also decreases at the time of the Dalbandin earthquake event, indicating an increase in seismicity rate in the region. In overall, the results indicate that the Dalbandin earthquake is the beginning of an active seismic period in the Makran subduction zone on which the peak of activity occurred in 2013 with two years delay.

    Keywords: Makran, Earthquake, Seismicity rate, Coulomb stress change, Statistical parameter
  • Ahmad Neyamadpour * Pages 585-597

    Abstract Conventional methods for determining the geotechnical properties of the soil are usually costly, destructive and time-consuming. Electrical resistivity is one of the subsurface characteristics of soils that can easily be measured without any invasive action. It is very useful to develop an acceptable correlation between electrical resistivity and shear strength parameters in construction sites. In this study, a correlation was developed between the electrical resistivity and each of the parameters of cohesion and internal angle of friction, with laboratory measurements. Based on the regression analysis, there is a relatively strong correlation with the coefficient of 0.7769 between the electrical resistivity and the cohesion parameter. Regression analysis also shows a relatively good correlation between the electrical resistivity and the internal angle of friction parameter. The results showed that the electrical resistivity relationship with each of parameters of cohesion and internal angle of friction is linear .

    Keywords: Cohesion, Internal Angle of Friction, Electrical Resistivity, Correlation, Regression
  • Sima Shahinfar, Bizhan Yosefiyegane *, Sakineh Arefifard Pages 598-619

    The study area is located 60 km southeast of Abadeh city in the northeastem part of Mountain Hambast .In the concerned area there exists complete outcrops from the Middle to the Upper Permian , and has two stratigraphic sections in the Hambast valley as was based on field evidence , petrography and geochemical analysis based on elemental analysis of (EDS) and (EPMA) methods. Two main groups of dolomite minerals including primary dolomite and secondary dolomite were identified .The Primary dolomitic group (called dolomicrites) show mosaic texture and are more anhedral , The second group (dolomicrosparites ) are subhedral. The dolosparites are often subhedral and uhedral.In dolomicrites , Mg is lower than other dolomites due to the highe Ca content.In general , the amount of Sr in the dolomites studied decreases from dolomicrites to dolosparite and increased Sr in dolomicrites is due to the function of diagenesis processes on aragonite shrlls.

    Keywords: elemental analysis, Dolomitization, sormaq, abaadeh formation, Hambast
  • Hadi Mohammadi, Nasrollah Kalantari *, Abolhasan Anbari, Saied Pahlevanizade Pages 620-633

    Jareh dam is located in the north east of Ramhormoz city, in Khuzestan province. In order to identify the main factors governing the hydrochemical changes and to recognize geochemical processes controlling the water resources of Jareh dam, hydrochemical analysis of twenty water samples was carried out. In this research, multivariate statistical techniques Hierarchical cluster analysis (HCA) in two ways, R-mod and Q-mod and principal component analysis (PCA), discrimination analysis (DA) along with hydrochemical methods have been used. Based on HCA founding, three different groups of water samples were observed according to PCA. The PCA illustrated that the first factor depicted 63.73%, and the second factor indicated 18.13% of the hydrochemical changes. The DA results confirmed the created groups by CA, Cl- and SO4-2 could be considered as determinative variables for differences between present groups. The Piper diagram was used to identify the water type and the group of samples, where most of them represent a sulfate-calcium type. The study of saturation indexes, ion ratios, Gibbs charts and the results of multivariate statistical techniques illustrates that breakup and erosion of sediments generated by the Gachsaran formation is the main factor for the deterioration of the Jareh dam water in the south-east zone.

    Keywords: Jareh Dam, Hydrochemical, Multivariate statistical techniques
  • Mirmohammad Miri, Mohammad Ebrahimi, Ayoub Veisinia * Pages 634-651

    The Garmab area is located in NW of Kamyaran and belongs to the Kermanshah Ophiolite Zone. This complex is located between the Sanandaj-Sirjan and the Zagros thrust zones. Peridotite rocks in the complex were replaced by serpentinite completely or partly due to hydrothermal alteration. Petrographic studies show that the serpentines formed by hydration of both olivine and orthopyroxene minerals. Electron microprobe and X-ray diffraction (XRD) analyses of the samples indicate that the Garmab serpentinites contain all the three serpentine polymorphs (chrysotile, lizardite, antigorite). Those serpentines replacing olivines have higher SiO2 and lower Al2O3, Cr2O3 and TiO2 than those replacing orthopyroxene. This clearly demonstrates their different sources. The calculated phase diagram for the studied samples shows that serpentinites probably formed in two metamorphism events; the first one includes alteration and hydration of harzburgite in T< 200 oC and P < 4 kbar, while the second one occurred due to increasing T and P to more than 400 oC and 4 kbar.

    Keywords: Serpentine, mineral chemistry, Kermanshah ophiolitic complex, Garmab
  • Shojaeddin Niroomand *, Mina Nemati, Hossein Ali Tajeddin Pages 652-668

    South Ghabaqloujeh gold deposit is located 7 km southwest of Saqqez in the northwestern part of the Sanandaj–Sirjan zone. The rocks in the deposit area predominantly consist of Precambrian and Cretaceous volcanosedimentary sequences of schist, phyllite and marble which intruded by granitoid bodies. The main gold reservoir in the deposit is hosted inside a lens-shaped granitic body that is intruded along a Northeast - Southwest shear zone. The high-grade gold ores belong to highly deformed mylonitic and ultramylonitic granitoid rocks which associated with quartz, sericite-muscovite, carbonite and sulfide alteration minerals. Ore mineral assemblages of the deposit are simple and consist of pyrite, chalcopyrite, galena, sphalerite, magnetite, electrum, bismothinite and sylvanite. Electrum grains with less of than 50 microns in size has been found as intergrowth with quartz, carbonite and biotite and also in the form of inclusion and veinlet in pyrites. Fluid inclusion studies indicate homogenization temperatures between 162 and 255°C and salinity between 0.6 to 17.1 wt% NaCl eq. The study indicates that main characteristics of the geology and mineralization of the South Ghabaqloujeh gold deposit is similar to orogenic gold deposits

    Keywords: Orogenic gold, Fluid inclusion, South Ghabaqloujeh, Saqqez, Sanandaj-Sirjan Zone
  • Navid Khayat *, Ahad Nazarpour, Seyed Sepahdar Gangipour Pages 669-682

    Roads constructed on problematic soils may have adversely influenced by the behavior of their geotechnical properties. These soils are undergoing a high degree of compressibility, low permeability, low compressive strength (lower than 40kpa), and high potential to swell with high water content as it comprises minerals, including montmorillonite which can absorb water that causes heaving, cracking and the breakup of the road pavement. Improvement of these soils is essential to improve the strength of the soil and thus partly decrease the thickness so f road layers (Amhadi et al., 2018). Where road constructions through floodplains encounter troublesome materials, one of the available classical options had always been to excavate and import suitable materials for replacement as they were either weak subgrades soil layers with weak geotechnical materials. Current limits cause assists geotechnical engineers to improve the in site soils by applying the usage of stabilizer materials. The main objectives of this research were to investigate the effect of GGBS, with and without lime, on the engineering behavior unconfined compressive strength (UCS) of the test soil and to identify the reaction products of the stabilized materials to determine the mechanisms by which changes in engineering properties are obtained by using SEM images.

    Keywords: Problematic Soil, Melting Furnace Slag, Lime, Soil Improvement, Flood Areas
  • Zahra Chatrsimab, Aliasghar Alesheikh *, Behzad Voosoghi, Saeed Behzadi, Mahdi Modiri Pages 683-689

    In the last decade, the phenomenon of subsidence has occurred in a large part of the plains of Iran due to excessive harvesting of groundwater and climatic drought. This has caused a great deal of environmental, economic and social damage. In this study, the effect of fine-grained layer thickness and groundwater level drop on the Tehran-Karaj-Shahriar aquifer is investigated. In the first step, fine-layer thickness maps, groundwater level changes, bedrock level, permeability and hydrodynamic coefficients (storage coefficient and transferability) were prepared in GIS. Subsequently, the extent and location of the subsidence map was prepared using differential interferometry and ENVISAT ASAR satellite imagery from 2004 to 2009. The results of this study show a maximum subsidence rate of about 17 cm in the central part of the aquifer and an average groundwater level reduction of 0.42 m / year. Comparison of the subsidence map with the groundwater change map shows that the amount of subsidence in the northwestern aquifer with the greatest decrease in water level (27 m) is low (less than 0.5 cm / year) in contrast to the maximum subsidence (17 Cm/ year) occurred in central areas showing a 5 to 10 m drop in groundwater level. To interpret these results, fine-grained layer thickness maps, permeability, hydrodynamic coefficients and bed scales were used. The results confirm that the areas with maximum subsidence are in accordance with the thickness map of the fine-grained layers.

    Keywords: Groundwater, Land subsidence, Different Interferometry, Fine Layers, Tehran-Karj-Shahriar