فهرست مطالب

مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
سال دهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سهیلا اسپنانی، محمد مهدی مجیدی*، قدرت الله سعیدی، حسین علایی، وحید رضایی صفحات 1-16

    تنوع ژنتیکی در گونه اهلی گلرنگ برای تحمل به خشکی و صفات زراعی به دلیل فرسایش ژنتیکی محدود است. استفاده از گونه های وحشی به عنوان منابع ارزشمند برای بهبود تحمل به تنش های غیرزیستی همواره مورد توجه بوده است. در این مطالعه گونه اهلی (Carthamus tinctorius) با دو گونه وحشی (گونه های C. oxyacanthus و C. palaestinus) تلاقی داده شد (سه تلاقی دو بدو) و ژنوتیپ های حاصل تا نسل پنجم خالص سازی شدند. سپس مجموع 159 ژنوتیپ گلرنگ حاصل از سه تلاقی بین گونه ای طی سال های 1395-1394 و 1396-1395 از نظر صفات زراعی و تحمل به خشکی در مزرعه دانشگاه صنعتی اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که برای اکثر صفات زراعی و عملکردی تنوع قابل ملاحظه ای بین گونه های والدی و نیز بین و درون لاین های هر سه تلاقی وجود داشت. گونه های C. tinctorius و C. palaestinus بیشترین مقدار عملکرد دانه را در هر دو محیط نرمال و تنش خشکی نشان دادند. در شرایط آبیاری نرمال تلاقی لاین های گونه اهلی با C. palaestinus بیشترین عملکرد دانه را به خود اختصاص داد و از نظر سایر صفات زراعی مانند قطر غوزه، تعداد دانه در غوزه و عملکرد روغن نیز این جمعیت نسبت به دو جمعیت دیگر برتری داشت. در شرایط خشکی هر سه جمعیت پتانسیل خوبی برای تحمل به خشکی نشان دادند که از به ارث رسیدن مقاومت از دو والد وحشی ناشی می شود. تفکیک یافته های متجاوز برتر از نظر تحمل به تنش خشکی در هر سه جمعیت شناسایی شدند. درنهایت نتایج نشان داد که می توان از نتایج این جمعیت ها برای اصلاح و افزایش عملکرد دانه و روغن برای ترویج این گیاه در مناطق خشک بهره برد.

    کلیدواژگان: تلاقی های بین گونه ای، تنش خشکی، عملکرد دانه، گلرنگ
  • عباس شهدی کومله* صفحات 17-31

    کشت دوم گیاهان زمستانه خانواده بقولات در تناوب با برنج و استفاده از باکتری های محرک رشد گیاه می تواند راهکار مناسبی برای افزایش پایداری تولید در مزارع برنج باشد. این پژوهش با هدف بررسی اثر باکتری های محرک رشد بر تسریع رشد رویشی و عملکرد محصول شبدر لاکی (رقم البرز 1) و برنج (رقم هاشمی) در سیستم کشت بر پایه برنج به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات برنج کشور در سال های زراعی 96-1395 و 97-1396 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح تلقیح با باکتری همزیست Rhizobium trifolii و چهار سطح تلقیح با باکتری های محرک رشد غیرهمزیست شامل شاهد، تلقیح با باکتری Pseudomonas fluorescens، Azotobacter chroococcum و مخلوط دو باکتری با بذر شبدر بود. طبق نتایج به دست آمده تیمار ترکیبی سویه های همزیست موجب افزایش معنی دار ارتفاع بوته (68/3 سانتی متر)، عملکرد علوفه تر (32704/4 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد علوفه خشک (7783/7 کیلوگرم در هکتار) شبدر نسبت به تیمار شاهد بدون تلقیح (61/8 سانتی متر، 28248/2 و 6765 کیلوگرم در هکتار به ترتیب برای ارتفاع بوته، عملکرد علوفه تر و عملکرد علوفه خشک) شد. بررسی اثر تلقیح بذر شبدر با باکتری های غیرهمزیست و پس از آن کشت برنج نشان داد که تیمار ترکیبی، میانگین تعداد دانه پر (112/8 عدد) و عملکرد شلتوک (3336/4 کیلوگرم در هکتار) بالاتری نسبت به سایر تیمارها داشت. یافته های این پژوهش نشان داد که استفاده از باکتری های محرک رشد باعث افزایش صفات زراعی شبدر و درنهایت افزایش عملکرد برنج در سیستم های کشت بر پایه برنج شد.

    کلیدواژگان: البرز 1، باکتری غیرهمزیست، باکتری محرک رشد، باکتری همزیست
  • سعید عشقی*، صادق جمشیدیان، عنایت الله تفضلی، اصغر رمضانیان صفحات 33-44

    در نواحی معتدله و نیمه معتدله، کوتاه بودن طول فصل رشد یکی از اصلی ترین موانع تولید تجاری موفق انگور است. برای غلبه بر این مشکل، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار برای ارزیابی اثر دورمکس یک درصد برای زودشکوفایی و به دنبال آن، محلولپاشی اتفن (150 و 300 میلی گرم در لیتر) و براسینواسترویید (0/4 و 0/6 میلی گرم در لیتر) و برگ برداری در زمان آغاز تغییر رنگ بر زمان رسیدن و کیفیت انگور عسکری (Vitis vinifera L. cv. Askari) در سال 98-1397 انجام گرفت. نتایج نشان داد که کاربرد دورمکس به جز افزایش در محتوای کاروتنویید و کاهش میزان کلروفیل بر دیگر صفات اندازه گیری شده تاثیر معنی داری نسبت به شاهد نداشت. برگ برداری سبب کاهش اجزای عملکرد مانند وزن خوشه، تعداد حبه و عملکرد تاک شد، درحالی که ویژگی های کیفی انگور مانند مواد جامد محلول، سفتی، محتوای کاروتنویید و شاخص های رنگی را افزایش داد. بر اساس نتایج بهترین تاثیر بر ویژگی های کمی انگور توسط محلولپاشی براسینواسترویید 0/6 میلی گرم در لیتر همراه با دورمکس یک درصد مشاهده شد. ولی مطلوب ترین ویژگی های کیفی و رنگ میوه در تیمار اتفن 300 میلی گرم در لیتر همراه با دورمکس یک درصد مشاهده شد.

    کلیدواژگان: کاروتنوئید، کلروفیل، رنگ میوه، ویژگی های کمی و کیفی میوه
  • مهدی شانظری، پوراندخت گلکار*، سید علی محمد میرمحمدی میبدی، حسین شاهسوند حسنی صفحات 45-68

    به منظور ارزیابی تحمل به تنش خشکی در ژنوتیپ های گندم نان، تریتی پایروم و تریتیکاله، 27 ژنوتیپ مختلف طی سال های زراعی 1395و 1396 در دو منطقه جغرافیایی (اصفهان و شیراز) با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی در دو تیمار آبیاری در دو ناحیه (اصفهان و شیراز) کشت و مورد مطالعه قرار گرفتند. بر اساس عملکرد دانه، شاخص تحمل به خشکی (STI)، شاخص تحمل (TOL)، شاخص حساسیت به خشکی (SSI)، شاخص میانگین تولید (MP) شاخص میانگین هندسی عملکرد (GMP) شاخص حساسیت به تنش خشکی (SDI)، شاخص خشکی نسبی (RDI)، درصد حساسیت به تنش خشکی (SSPI)، شاخص میانگین هارمونیک (HARM) و شاخص پایداری عملکرد (YSI) محاسبه شد. بر اساس نتایج رتبه بندی ژنوتیپ ها در منطقه اصفهان، لاین های تریتیکاله بیشترین مقدار شاخص های MP، GMP و STI را داشتند و در منطقه شیراز لاین های تریتیکاله (4115 و 4116) بیشترین میزان شاخص های گفته شده را در هر دو سال داشت. با توجه به دو شاخص SSI و TOL ژنوتیپهای تریتیکاله 4108 و ژنوتیپ های گندم شامل بم، امید و الوند در دو سال ارزیابی در منطقه اصفهان و ژنوتیپ های الوند و KaCr4 در منطقه شیراز به عنوان ژنوتیپ های متحمل به تنش خشکی شناخته شدند. مطابق با نتایج همبستگی، شاخص های MP، GMP، HARM و STI همبستگی مثبت و بالایی با عملکرد دانه در دو محیط تنش و بدون تنش در هر دو منطقه اصفهان و شیراز داشتند. از ژنوتیپ های برتر متحمل می توان در برنامه های اصلاحی به منظور افزایش تحمل به تنش خشکی در گونه های گندم و تریتیکاله استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تریتی پایروم، تریتیکاله، تنش خشکی، عملکرد دانه، شاخص های تحمل
  • محمدرضا شهسواری*، طلعت یساری صفحات 69-81

    هرساله میزان متفاوتی از خسارت سرما بر تولیدات زراعی گزارش شده است. در بعضی از سال ها بسته به میزان سرما، این خسارت شدید و دارای ابعاد اجتماعی و اقتصادی وسیعی است. بر این اساس شناسایی و معرفی ارقام متحمل به سرما در کاهش این خسارت و افزایش تولید محصولات زراعی بسیار موثر است. هر ساله در آزمایشات مقایسه عملکرد گلرنگ پاییزه در اصفهان، بسته به میزان سرمای زمستان، درجات مختلفی از خسارت سرما به ژنوتیپ های مورد آزمایش مشاهده می شود. در این پژوهش بررسی تحمل به سرمای ژنوتیپ های گلرنگ در اصفهان طی سال زراعی 87-1386 انجام شد. در این آزمایش 20 ژنوتیپ گلرنگ برای تاریخ کاشت پاییزه بیست و هشتم مهر ماه در یک طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار مقایسه شدند. اثر ژنوتیپ بر درصد بقا، طول دوره روزت و رسیدگی و درجه روز رشدهای مربوط، ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و درصد روغن در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. ضریب همبستگی بین درصد بقا با عملکرد دانه، طول دوره روزت و رسیدگی و درجه روز رشدهای مربوط مثبت و معنی دار بود. ضریب همبستگی بین درصد بقا با وزن هزار دانه منفی و معنی دار شد. ارقام پرنیان و لاین KW4 به ترتیب با 79 و 7/9 درصد بقاء زمستانه بیشترین و کمترین عملکرد دانه را داشتند. بر اساس نتایج این آزمایش ژنوتیپ های با دوره روزت طولانی تر، مثل پرنیان، ورامین 295 و زرقان 279 تحمل بیشتری به سرما نشان دادند.

    کلیدواژگان: روزت، عملکرد دانه، سرمازدگی
  • سمیرا فتح اللهی، پرویز احسان زاده*، حسن کریم مجنی صفحات 83-98

    ارتباط کاربرد کود نیتروژن با انتقال مجدد نیتروژن، غلظت عناصر فسفر، پتاسیم و نیتروژن در گندم به خوبی شناخته شده نیست. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی انتقال مجدد نیتروژن و وضعیت برخی از عناصر غذایی در برگ و دانه گندم های قدیم دی، تترا و هگزاپلویید در پاسخ به نیتروژن در شرایط گلدانی اجرا شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی چاه اناری دانشکده کشاورزی واقع در دانشگاه صنعتی اصفهان از پاییز 1396 تا تابستان 1397 و در فضای باز انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل چهار سطح کود نیتروژن (صفر، 18/66، 37/33 و 56 میلی گرم نیتروژن خالص در هر کیلوگرم خاک) و دوازده ژنوتیپ گندم با سطوح مختلف پلوییدی دی، تترا و هگزاپلویید بودند. انتقال مجدد نیتروژن با افزایش کاربرد کود نیتروژن در تمام ژنوتیپ ها افزایش یافت، اما میزان این افزایش در ژنوتیپ های مختلف متفاوت بود. انتقال مجدد نیتروژن در ارقام اصلاح شده تا سطح بالای نیتروژن و در گندم های قدیمی و پوشینه دار تا سطح متوسط نیتروژن افزایش یافت. غلظت عناصر فسفر، پتاسیم و نیتروژن اندام رویشی و دانه پاسخ مثبت به کاربرد کود نیتروژن نشان دادند. در شرایط کاربرد کم کود نیتروژن گندم های قدیمی و پوشینه دار غلظت عناصر غذایی بالاتری نسبت به گندم های اصلاح شده داشتند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که در شرایط کمبود نیتروژن گندم های قدیمی در جذب و استفاده از عناصر غذایی نسبت به گندم های اصلاح شده بهتر عمل می کنند.

    کلیدواژگان: انتقال مجدد، اینکورن، ایمر، اسپلت
  • علی حاتمی، عبدالحسین ابوطالبی جهرمی* صفحات 99-110

    به منظور بررسی اثر زمان برداشت، دمای انبار و تیمارهای پوترسین، اسیدسالیسیلیک و اسانس های آویشن و میخک بر ویژگی های کیفی و کمی پس از برداشت لیموآب جهرم، این پژوهش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل دمای انبارداری در سه سطح؛ دمای 3±22 (دمای اطاق)، 1±8 و1±4 درجه سلسیوس، تیمارها شامل پوترسین در غلظت های 1، 2 و 3 میلی مولار، اسیدسالیسیلیک در غلظت های 200، 400 و 600 میلی مولار، اسانس های آویشن و میخک هر کدام در غلظت های 150، 300 و 450 میلی گرم در لیتر و آب مقطر به عنوان شاهد و زمان برداشت شامل مرحله بلوغ (اوایل تغییر رنگ) و مرحله رسیدن (رنگ زرد) بودند. هر تیمار دارای چهار تکرار بود که برای مدت دو ماه نگهداری شدند. اثر زمان برداشت، دمای انبار و نوع تیمار بر درصد کاهش وزن میوه، درصد پوست میوه، درصد گوشت میوه، درصد آب میوه، مقدار مواد جامد محلول، pH آب میوه، میزان اسیدیته کل قابل تیتراسیون، میزان ویتامین «ث» و درصد پوسیدگی در سطح یک درصد معنی دار بود ولی اثرهای متقابل زمان برداشت و دمای انبار، زمان برداشت و نوع تیمار، دمای انبار و نوع تیمار و بالاخره اثر متقابل زمان برداشت، دمای انبار و نوع تیمار بر خصوصیات مورد بررسی در سطح یک درصد معنی دار نبودند. به طور کلی مرحله برداشت سبز بهترین هنگام برای برداشت، دمای 4 درجه سلسیوس به بالا برای افزایش عمر پس از برداشت این میوه مفیدترین دما بوده و کارآمدترین تیمار از بین تمامی تیمارها، پوترسین با غلظت های 2 و 3 میلی مولار بود.

    کلیدواژگان: لیموآب، پس از برداشت، سالیسیلیک اسید، پوترسین، اسانس گیاهی
  • منصوره جوزای، فاطمه کاظمی*، امیر فتوت صفحات 111-124

    امروزه یکپارچه‎سازی طبیعت و ساختمان‎ها در قالب پشت‎ بام ها و دیوارهای سبز به عنوان یک راهبرد پایدار در شهرها مورد توجه قرار گرفته است. اما مطالعات روی بسترهای کشتی که در این سیستم‎ها امکان استقرار به گیاهان بدهد، ناچیز است و دستیابی به بستری که عملکرد رشدی و تغذیه‎ای مناسب و پایدار زیست‎محیطی را برای گیاه فراهم کند، هنوز یک چالش است. هدف این مطالعه، ارزیابی عملکرد گیاه پوششی فرانکنیا (Frankenia thymifolia) در چهار ترکیب بستر کشت (30 درصد کوکوپیت+ 65 درصد پرلیت+ 5 درصد ورمی‏کمپوست، 30 درصد خاکبرگ+ 65 درصد پرلیت+ 5 درصد ورمی‎کمپوست، 30 درصد کمپوست قارچ+ 65 درصد پرلیت+ 5 درصد ورمی‏کمپوست و خاک معمول مورد استفاده در فضای سبز به عنوان شاهد) در شرایط کشت در دیوار سبز خارجی است. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‏های کا‎مل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اصلی فصول مختلف سال در چهار سطح و فاکتور دوم، بسترهای کشت در چهار سطح بود. اثر بستر بر صفات ترمودینامیک بستر و صفات مورفولوژیک، کیفی و کارآیی مصرف آب گیاه در سطح احتمال پنج درصد معنی‏دار شد. نتایج نشان داد که دما و رطوبت بستر در تمامی بسترهای حاوی مواد آلی بالاتر از خاک بود. همچنین، ارتفاع، تعداد گره، درصد پوشش‏دهی و کارآیی مصرف آب گیاه در بستر کمپوست قارچ بیشتر از سایر بسترها بود. فرانکنیا با کارآیی مصرف آب بالا و حفظ ویژگی‎های کیفی قابل قبول در تابستان و بهار گونه مناسبی است ولی به علت افت این صفات در زمستان، گونه مناسبی برای کاربرد در دیوار سبز خارجی در شهر مشهد در زمستان نیست. نتایج این پژوهش افزودن کمپوست شسته شده قارچ به بستر کشت معمول دیوار سبز، همچنین جایگزینی گیاه فرانکنیا به جای سایر گیاهان ناپایدار به‎کار ‎رفته در دیوار سبز خارجی در شرایط آب و هوایی مشابه شهر مشهد در طی فصول بهار، تابستان و پاییز را پیشنهاد می‎کند.

    کلیدواژگان: سیستم عمودی، توسعه پایدار، گیاه پوششی، کارآیی مصرف آب، مواد بازیافتی
  • محسن رشدی*، محمدکاظم علیلو، سولماز کاظم علیلو صفحات 125-138

    استفاده از تراکم بوته مناسب و کنترل صحیح علف های هرز، از جمله عوامل مهم در دستیابی به عملکرد بالا در لوبیا قرمز است. به منظور بررسی اثرات تراکم بوته و کنترل علف های هرز بر ویژگی های رویشی و عملکرد لوبیا قرمز، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی شهرستان خوی در سال زراعی 1397 اجرا شد. در این پژوهش تراکم بوته در سه سطح 20، 25 و 30 بوته در متر مربع و روش های کنترل علف های هرز در چهار سطح عدم کنترل، علف کش اختصاصی (بنتازون)، کنترل دستی و کاربرد علف کش عمومی (پاراکوات) انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان داد که اثر برهم کنش تراکم کاشت و روش های کنترل علف های هرز، بر صفات تعداد شاخه جانبی، فاصله اولین شاخه جانبی از سطح زمین، قطر ساقه اصلی، وزن خشک بوته و عملکرد دانه معنی دار بود و بر صفات دیگر همچون ارتفاع بوته و درصد پروتئین دانه اثر معنی داری نداشت. بیشترین عملکرد دانه (به میزان 3391 کیلوگرم در هکتار) در تراکم کاشت 30 بوته در متر مربع و اعمال وجین دستی به دست آمد و بیشترین درصد پروتئین دانه (به میزان 24/8 درصد) در تراکم 20 بوته در متر مربع و اعمال وجین دستی علف های هرز حاصل شد. نتایج این بررسی نشان داد که در بین روش های مختلف کنترل علف های هرز، روش کنترل دستی از برتری نسبی برخورداراست و مصرف علف کش عمومی به تنهایی در کنترل و مهار علف های هرز لوبیا قرمز کارآمد نیست. تولید عملکرد دانه لوبیا قرمز حداکثر با تراکم 30 بوته در متر مربع نشان دهنده واکنش مثبت لوبیا قرمز به تراکم های بالای گیاهی است.

    کلیدواژگان: علف کش، درصد پروتئین، لوبیا قرمز، قطر ساقه
  • پیمان عینی زاده، حمید دهقانی*، مصطفی خدادادی صفحات 139-151

    گوجه فرنگی (.Solanum lycopersicum L) یکی از گیاهان مهم خانواده سولاناسه است که در بیشتر مناطق جهان کشت می شود. شناسایی بهترین هیبریدهای موجود در کشور برای استفاده از آنها می تواند راه را برای برنامه های به نژادی هموار کند. به منظور شناسایی بهترین ارقام هیبرید گوجه فرنگی از نظر برخی ویژگی های عملکردی و کیفیتی مربوط به میوه و معرفی آنها برای انجام پروژه های به نژادی، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس در تهران در سال 1396 روی 20 رقم هیبرید تجاری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. در این تحقیق ویژگی های تعداد روز تا گلدهی، تعداد روز تا شروع میوه دهی، ارتفاع بوته، تعداد شاخه های اولیه، تعداد خوشه های اولیه، تعداد میوه در بوته، عملکرد میوه هر بوته، شاخص کلروفیل برگ، میزان اسیدیته آب میوه، میزان هدایت الکتریکی آب میوه، میزان شوری آب میوه، میزان مواد جامد محلول، درصد بریکس و محتوای لیکوپن میوه مورد ارزیابی قرار گرفتند. هیبریدها با دو روش تحلیل خوشه ای به همراه نقشه گرافیکی هیت مپ و روند تحلیل سلسله مراتبی (Analytical Hierarchy Process; AHP) به عنوان یک شاخص چندمتغیره با هم مقایسه شدند. از بین چهارده ویژگی مورد بررسی، چهار ویژگی تعداد روز تا گلدهی، شاخص کلروفیل برگ، میزان هدایت الکتریکی آب میوه و میزان شوری آب میوه به دلیل داشتن وراثت پذیری کم و همبستگی پایین فنوتیپی و ژنتیکی با عملکرد میوه حذف شده و سایر ویژگی ها به روش های چندمتغیره مورد ارزیابی قرار گرفتند. هیبریدهای های پیل 108 و کویینتی به ترتیب در ویژگی محتوای لیکوپن میوه و عملکرد میوه از دیگر هیبریدها برتر بودند و همچنین این دو هیبرید دارای اسیدیته آب میوه مناسب برای فرآوری در صنایع غذایی بودند. هیبریدهای کویینتی، آدورا، برلینا و های پیل 108 به دلیل دارا بودن بیشترین مقادیر AHP و بیشترین فاصله های ژنتیکی، برای کشت در مناطقی با شرایط اقلیمی تقریبا مشابه با محل اجرای آزمایش و همچنین تشکیل جمعیت اصلاحی نسل بعد مناسب ترین ارقام بودند. این هیبریدها نه تنها در عملکرد میوه، بلکه در همه ویژگی ها به طور متوسط برتر از هیبریدهای دیگر بودند.

    کلیدواژگان: انتخاب تک بوته، درصد پیشرفت ژنتیکی مورد انتظار، شاخص چندمتغیره، انتخاب غیرمستقیم، وراثت پذیری، هیت مپ
|
  • S. Espanani, M. M. Majidi*, Gh. Saeidi, H. Alaei, V. Rezaei Pages 1-16

    Due to genetic erosion over evolution events, the genetic diversity of domesticated safflower species for drought tolerance is limited. Wild species has been considered as useful genetic resources for improvement of abiotic stress tolerance. In this study, a cultivated species (C. tinctorius) was crossed by two wild species (C. palaestinus and C. oxyacanthus) and the genotypes were purified until advanced generations. Then, 159 safflower recombinant lines derived from three inter-specific hybridizations were investigated during two years in terms of agronomical traits and drought tolerance at the research farm of Isfahan University of Technology. The results showed that there was considerable genetic variation in most of the agronomic and seed yield related traits among parental species and also between and within three crosses. The C. palaestinus and C. tinctorius had the highest value for seed yield under both normal and drought conditions. Under normal condition, the population derived from hybridization of cultivated species with C. palaestinus showed the highest seed yield and other agronomic traits. Therefore this population was superior relative to other populations. Under stress conditions, all three populations showed a potential for drought tolerance due to the inheritance of the resistance from two wild parents. In each of the three populations, transgressive segregants were identified for drought stress tolerance. Finally, the results revealed that the progenies of these crosses could be used to improve the seed and oil yield to promote this plant in arid regions.

    Keywords: Inter-specific hybridization, Drought stress, Seed yield, Safflower
  • A. Shahdi Kumleh* Pages 17-31

    Cultivation of legume species as the second crop in rotation with rice and using plant growth promoting bacteria can be a good approach to improve rice production sustainability. This experiment was carried out to evaluate the effect of plant growth promoting bacteria on accelerating vegetative growth of crimson clover (Alborz 1) and rice (Hashemi) yield in a rice-based cropping system. A factorial experiment in randomized complete block design with three replications at Rice Research Institute of Iran was conducted during 2015-2017. Experimental factors included four inoculation levels of clover seeds with Rhizobium leguminosarum bv. trifolii and four inoculation levels of clover seeds with non-symbiotic plant growth promoting Rhizobacteria including control, Pseudomonas fluorescence, Azotobacter chroococcum and combined treatment of these bacteria. The combined treatment of symbiotic strains led to significant increase in plant height (68.3 cm), fresh forage yield (32704.4 kg/ha) and dry forage yield (7783.7 kg/ha) of clover compared to the control treatment (61.8 cm, 28248.2 and 6765 kg/ha, for plant height, fresh forage yield and dry forage yield, respectively). Assessing inoculation of clover seeds with non-symbiotic bacteria and subsequent rice cultivation showed that the combined treatment led to increase in number of filled grains (112.8) and paddy yield (3336.4 kg/ha) relative to the other treatments. The findings of this research showed that the application of plant growth promoting bacteria is potent to increase the cloverchr('39')s agronomic performance and rice yield in a rice-based cropping system.

    Keywords: Non-symbiotic bacteria, Symbiotic bacteria, Growth promoting bacteria
  • S. Eshghi*, S. Jamshidian, E. Tafazoli, A. Ramezanian Pages 33-44

    In temperate and sub-temperate regions, short length of growing season is one of the main obstacles to successful commercial production of grapes. In a quest to overcome this concern, a factorial experiment in a randomized complete block design was conducted with three replications to evaluate the effect of application of dormax (1%) on early-blooming, followed by spraying ethephon (150 and 300 ppm), brassinosteroids (0.4 and 0.6 mg /L) and leaf removal at the onset of the leaf discoloration to examine the ripening time and quality characteristics of Askari grape (Vitis vinifera L. cv. Askari). Application of dormax had no significant increasing effect on carotenoid and decreasing effect on chlorophyll content of fruits. Leaf removal led to decreases in yield components such as cluster weight, number of berry in cluster and grape yield, and increases in the quality characteristics of grapes such as soluble solids, firmness, carotenoid content and color indices. Foliar-applied brassinosteroids (0.6 mg/L) + 1% dormax led to the best quantitative characteristics of grapes. The most desirable quality and color characteristics of fruits were observed with application of 1% dormax + 300 ppm ethephon.

    Keywords: Carotenoid, Chlorophyll, Fruit color, quantitative, qualitative characteristics of fruit
  • M. Shanazari, P. Golkar*, A. M. Mirmohammadi Maibody, H. Shahsavand Hasani Pages 45-68

    To evaluate drought tolerance in bread wheat, tritipyrum and triticale genotypes, 27 different genotypes were grown as a randomized complete block design under two irrigation regimes (control and drought) in two locations (Isfahan and Shiraz) during two growing seasons (2016 and 2017). Based on grain yield, several indices including stress tolerance index (STI), tolerance index (TOL), susceptibility index (SSI), mean productivity index (MP), geometric mean productivity index (GMP), drought sensitivity index (SDI), drought index (RDI), stress susceptibility percentage index (SSPI), Harmonic mean index (HARM) and Yield stability index (YSI) were calculated. According to the results of genotypes ranking in Isfahan region, triticale lines had the highest values of MP, GMP and STI indices over two years of study. In Shiraz region, triticale lines (4115 and 4116) had the highest values for drought tolerance indices. According to SSI and TOL indices, (triticale) and wheat genotypes (Bam, Omid and Alvand) were evaluated as drought tolerant genotypes in Isfahan region and Alvand and KaCr4 genotypes in Shiraz region in two years of evaluation. According to the correlation analyses, MP, GMP, HARM and STI indices had a positive and high correlation with grain yield in both stress and non-stress environments in both Isfahan and Shiraz regions. Superior-tolerant genotypes can be used in breeding programs to increase drought tolerance in future.

    Keywords: Tritipyrum, Triticale, Drought stress, Seed yield, Tolerance indices
  • M. R. Shahsavari*, T. Yasari Pages 69-81

    Too often crop production is facing with different intensity of cold damage. In some years the damage is severe and has a large social and economic consequence. Therefore, selection and introduction of cold tolerant cultivars is very effective in reducing cold damage and increasing crop production. Frequently, in winter safflower yield trails in Isfahan province, depending on the intensity of winter cold, different degrees of damage are observed. Cold tolerance study of safflower was conducted in Isfahan province in central Iran during 2007-2008. In this experiment, 20 safflower genotypes were compared in a randomized complete block design with four replications. The effect of genotype on the survival rate, the length of the rosette and ripening period, and their corresponding GDD, plant height, 1000 seed weight, seed yield, and oil content was significant at the 1% probability level. The correlation coefficients between the survival rate with seed yield, length of the rosette period, and corresponding GDD were positive and significant. The correlation coefficient between the survival rates with 1000 seed weight was negative and significant. Covariance analysis showed that Parnian and KW4 had the highest and lowest seed yield with 79 and 7.9% winter survival, respectively. According to the results, genotypes with a longer rosette period such as Parnian,Varamin 295 and Zarghan 279 showed more tolerance to cold damage.

    Keywords: Rosette, Seed yield, Frost bite
  • S. Fatholahi, P. Ehsanzadeh*, H. Karimmojeni Pages 83-98

    Relationship of nitrogen (N) supply to nitrogen remobilization and leaf and grain P, K, and N status of wheat lacks clarity. The present pot experiment was conducted to evaluate nitrogen remobilization and leaf and grain P, K, and N status of ancient wheats of different ploidy levels in response to nitrogen. The experiment was carried out in Fall 2017-Spring 2018 at the Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran. The experiment was designed as a 3-replicate factorial completely random design with N fertilization treatment (at four levels of 0, 18.66, 37.33, and 56 mg N kg-1 soil) and genotype (consisting of 12 genotypes) as experimental factors. Nitrogen remobilization of the ancient and hulled wheats were increased when exposed to the low and medium N supplies. However, the Nitrogen remobilization of the standard durum and bread wheats were increased with increases in the N supply.  Leaf and grain P, leaf N, and grain K concentrations responded positively to the N supply and ancient and hulled wheats equaled or exceeded those of the improved wheats particularly when grown in the absence of high N supplies. The presented data indicates that in conditions of nitrogen deficiency, the ancient wheats outperform improved wheats in terms of absorption and utilization of macronutrients.

    Keywords: Remobilization, Einkorn, Emmer, Spelt
  • A. Hatami, A. H. Abutalebi Jahromi* Pages 99-110

    In order to evaluate the effect of harvesting time, storage temperature and non-toxic treatments of Putrescine (Pu), salicylic acid (SA) and thyme and cloves essential oils (TEO and CEO) on qualitative and quantitative characteristics of Mexican lime fruit, a factorial completely randomized design experiment was performed. This experiment was conducted with three storage temperature levels including ambient temperature (22±3°C), 4±1 and 8±1°C, and the treatments including Pu (1, 2 and 3 mmol), SA (200, 400 and 600 mg/l), TEO and CEO (150, 300 and 450 mg/l) and distilled water as control treatment. The fruits were harvested in two stages including the maturity stage (early color change) and the ripening stage (yellow color) in four replications and 10 fruits in each replication. Effects of harvesting time, storage temperature and treatment type on fruit quality attributes were significant (p<0.01). It was found that the green harvesting stage is the best time for harvesting. It was further found that storing at temperatures above 4°C is the most effective temperature in increasing the postharvest life of Mexican lime fruits. It was also found that the 2 and 3 mmol Pu applications can be used to preserve and maintain the Mexican lime fruits.

    Keywords: Mexican lime, Postharvest, Salicylic acid, Putrescine, Essential oils
  • M. Jozay, F. Kazemi*, A. Fotovat Pages 111-124

    Currently, the idea of ​​integrating nature and buildings through green roofs and green walls has been considered as a sustainable strategy in cities. However, studies on the substrates which allow the plants to fully establish in these systems are still lacking. It is also a challenge to find the substrates which provide the plants with proper growth, nutrition, and environmental sustainability. This study aimed to evaluate the performance of Frankenia thymifolia in four types of growing media (30% cocopit + 65% perlite + 5% vermicompost, 30% soil + 65% perlite + 5% vermicompost, 30% mushroom compost + 65% perlite + 5% vermicompost and common soil used in the green spaces as the control) in growing conditions of the external green walls. The experiment was conducted as a split-plot in a randomized complete block design with three replications. The main factor was different seasons of the year in four levels and the second factor was the substrates in four levels. The effect of different substrates on thermo-dynamic factors of the substrates and on morphological, qualitative, and water use efficiency characteristics of the plants were significant at the 5% probability level. The results showed that the temperature and humidity of the substrates containing organic compounds were higher than those of the soil. Also, plant height, number of nodes, percentage of coverage, and water use efficiency of the plants were higher in the growing medium containing mushroom compost. Having a high water use efficiency and keeping its qualitative characteristics to an acceptable level in the summer and spring, Frankenia was found to be a suitable species in these seasons. However, due to the cold-induced deleterious effects in winter on these characteristics, it was not a suitable plant species for external green wall systems in climatic conditions of the winter season of Mashhad. Based on this studychr('39')s results, we suggest adding washed mushroom compost to the usual green wall substrate. Frankenia can also be considered a suitable plant for external green walls in spring, summer, and autumn in similar weather conditions to Mashhad.

    Keywords: Vertical system, Sustainable development, Ground cover plants, Water use efficiency, Recycled material
  • M. Roshdi*, M. Kazem Alilou, S. Kazem Alilou Pages 125-138

    Using a suitable planting density and proper weed control are important factors in achieving high yield in red beans. In order to investigate the effects of plant density and weed control on the growth and yield of red beans, a factorial experiment was conducted in three replications in completely randomized blocks at the Agricultural Research Center of Khoy, North-West of Iran in 2017-2018. Three planting densities (20, 25 and 30 plants/m2) and four weed control method strategies including uncontrolled, selective herbicide (Bentazone), manually controlled and non-selective herbicide application (Paraquat) were selected. The results showed that the interaction effect of planting density and weed control methods significantly affected the number of lateral branches, the distance of the first lateral branch from the ground, the main stem’s diameter, the dry weight of the plant and seed yield. The highest seed yield (3391 kg/ha) was obtained in the planting density of 30 plants/m2 and manually controlled weeding and the highest seed protein percentage (24.8%) was obtained in the planting density of 20 plants/m2 and manual-weeding method. The results of this study showed that the manual weed control method has a relative advantage over the other methods of weed control and the use of non-selective herbicide alone is not effective in controlling red bean weeds. The production of greatest seed yield with a population density of 30 plants/m2 indicates a positive response of red beans to high plant densities.

    Keywords: Herbicide, Protein percentage, Red bean, Stem diameter
  • P. Eynizadeh, H. Dehghani*, M. Khodadai Pages 139-151

    Tomato (Solanum lycopersicum L.) is one of the important horticultural crop species world-wide. Identifying superior genotypes with a high yield and acceptable fruit quality can pave the way for breeding programs. In order to identify the best tomato cultivars for some of fruit quality and yield related traits, a 3-replicate experiment with 20 commercial tomato hybrids in randomized complete block design was conducted in research field of Tarbiat Modares University in Tehran, in 2017. The examined traits included number of days to flowering, number of days to first fruit-set, plant height, number of primary branches, number of primary clusters, number of fruits per plant, fruit yield per plant, leaf chlorophyll index, fruit juice acidity, fruit electrical conductivity, water salinity, total dissolved solids, percentage of brix and fruit lycopene content. Hybrids were compared by two methods of the heatmap clustering and the analytical hierarchy process as a multivariate indicator. Among the 14 tested traits, four traits including number of days to flowering, leaf chlorophyll index, water salinity, and total dissolved solids, indicated low heritability and genotypic/phenotypic correlation with fruit yield and hence were denied for multivariate analysis. Hybrids Hypeel 108 and Queenty were superior to the other hybrids in fruit lycopene content and fruit yield, respectively, and both hybrids had an acceptable fruit juice acidity for processing in the food industry. Hybrids Queenty, Adora, Berlina, and Hypeel 108 indicated the highest AHP values and the highest genetic distances. Thus, they were found to be the most suitable genotypes for cultivating in areas with similar climatic conditions and formation of next breeding generation. These hybrids were superior to other hybrids, not only in fruit yield but also in a great majority of the traits.

    Keywords: Single Plant Selection, Genetic Advance Percentage, Multivariate Index, Indirect Selection, Heritability, Heatmap