فهرست مطالب

جغرافیا و مطالعات محیطی - پیاپی 35 (پاییز 1399)

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 35 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمودرضا ثقفی*، بهاره میرزایی، مهشید نقیبی، محمد مهدی کاوه جبلی صفحات 7-20

    مسکن مهر متشکل از مجموعه های مسکونی بزرگ به عنوان پروژه ملی به منظور خانه دار کردن قشرهای کم درآمد است. ساکنان این پروژه ها، مرجع مناسبی برای دستیابی به اطلاعات پیمایشی هستند. هدف این پژوهش ارزیابی میزان رضایت ساکنین پروژه مسکن مهر شهر جدید بهارستان در جنوب اصفهان است. سوال پژوهش اینست که آیا ساکنان پروژه مسکن مهر بهارستان از جنبه های کالبدی، خدماتی، عملکردی و اقتصادی مجموعه مسکونی خود رضایت دارند؟ ارزیابی ها امکان تکرار موفقیت ها و اجتناب از اشتباهات در مجموعه های مشابه را ایجاد می کنند. روش پژوهش بصورت کمی و توصیفی تحلیلی است. ابزار جمع آوری داده ها، اسنادی و میدانی (از طریق پرسشنامه) می باشد. نمونه موردی مسکن مهر بهارستان و حجم نمونه 184 خانوار (55 درصد واحدهای اشغال شده) می باشد. اندازه گیری میزان رضایتمندی بر اساس طیف پنج امتیازی لیکرت به کمک نرم افزار SPSS بر اساس یافته های کمی حاصل از ضریب همبستگی پیرسون بین متغیرهای مستقلی از قبیل وضعیت درآمد و وضعیت تاهل افراد می باشد. نتایج تحقیق بر پایه همبستگی یافته های کمی نشان می دهند که میزان رضایت مندی ساکنان مسکن مهر بهارستان از محیط مسکونی خود، در حد متوسط (خنثی) و سطح رضایت کاربران 2.68 و در حد متوسط می باشد. کمترین میزان رضایت مندی ساکنین از محیط مسکونی مربوط به معیار دسترسی و حمل و نقل است و بیش ترین میزان رضایت مربوط به معیار امنیت می باشد. با برنامه ریزی اصولی و اجرای ارزیابی در تمام مراحل طراحی می توان تا حدودی از آسیب های آتی جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، ارزیابی پس از بهره برداری، مسکن مهر، رضایت مسکونی، بهارستان
  • محمدعلی فیروزی، فرشته شنبه پور* صفحات 21-30

    شکوفایی شهری مفهومی است در ارتباط با توسعه ی متعادل و هماهنگ در محیط که با عدالت مطرح می باشد و به عنوان نوعی ساخت و ساز اجتماعی به فعالیت های انسانی کالبد می بخشد. امروزه نگاه متفاوت به آینده باعث شده که انسان به دنبال یافتن آینده نباشد، بلکه با بهره گیری از ابزارهای گوناگون آینده مطلوب خود را بسازد. از طرفی چالش های زندگی نوین شهری و مشکلات محیطی و اجتماعی موجب روی آوردن به رویکرد آینده پژوهی در برنامه ریزی شهری و بهره گیری از ابزارهای گوناگون برای ساختن آینده مطلوب شده است. پژوهش حاضر با بهره گیری از تکنیک تحلیل اثرات متقاطع که یکی از روش های متداول در آینده نگاری است و با استفاده از نرم افزار میک مک به تحلیل مولفه های شکوفایی شهری در کلان شهر اهواز پرداخته است. در ادامه با استفاده از روش دلفی 30 مولفه در پنج حوزه (بهره وری، زیرساخت ها، کیفیت زندگی، برابری و مشارکت اجتماعی و پایداری محیط زیست) به عنوان شاخص های شکوفایی شهری استخراج شد. نتایج حاکی از این است که در صفحه پراکندگی پنج دسته (عوامل تاثیرگذار، عوامل دووجهی، عوامل تنظیمی، عوامل تاثیرپذیر و عوامل مستقل) قابل شناسایی هستند. در نهایت از میان 30 عامل یاد شده، پس از بررسی میزان تاثیرگذاری این عوامل بر یکدیگر و بر وضعیت آینده کلان شهر اهواز با روش های مستقیم و غیرمستقیم، 7 عامل کلیدی (میزان سواد، خانوارهای زاغه نشین، آلودگی هوا، نرخ بیکاری، مراکز فرهنگی، امید به زندگی در بدو تولد و نرخ فقر) که بیشترین نقش را در وضعیت آینده شکوفایی شهری اهواز دارند، انتخاب شدند. در ادامه نتایج نشان می دهد که هیچکدام از مولفه های شکوفایی شهری در اهواز از نگاه کارشناسان، به عنوان عامل هدف قابل تعریف نمی باشد و این مسئله نشان از چندجانبه بودن مسئله شکوفایی کلان شهر اهواز است.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، تحلیل ساختاری، شکوفایی شهری، میک مک، کلانشهر اهواز
  • مینا افتخارنیا، کرامت الله زیاری*، مجید نادری صفحات 31-46

    در قرن اخیر رشد شتابان شهرنشینی و فرایند جهانی شدن منجر به گسترش مفهوم رقابت ‏پذیری در سطوح مختلف بین ‏المللی، ملی، منطقه ‏ای و محلی شده است. با توجه به ارتباط متقابل بین ابعاد مختلف محیط زیستی، اجتماعی و اقتصادی، عدم توجه به سایر بخش‏ها و توجه صرف به حوزه اقتصادی، منجر به افزایش آسیب های محیطی و اجتماعی در سیستم های شهری و منطقه ای می‏شود. کشور ایران نیز در سال‏های اخیر با معضلات توسعه ناموفق اقتصادی مواجه بوده که منجر به بروز آسیب های اجتماعی و محیطی شده است. لذا ضروری است تا مدیران و برنامه ریزان جهت توسعه اقتصادی، شاخص‏های محیطی و اجتماعی را نیز در نظر بگیرند. در مقاله حاضر سعی شده است تا فعالیت‏های رقابت ‏پذیر پایدار برای منطقه مادرشهری اراک تعیین شوند. برای این منظور سعی شده است تا با استفاده از روش‏های اسنادی و تحلیل محتوا نماگرهای مناسب جهت سنجش وضعیت توسعه ‏یافتگی و رقابت ‏پذیری منطقه مادرشهری اراک استخراج شوند. فعالیت‏های زمینه ‏ای با استفاده از روش‏های ضریب مکانی، تحلیل تغییر سهم، صادرات به سایر استان‏ها و ظرفیت طبیعی منطقه استخراج شدند. درنهایت با استفاده از فن تاپسیس و بر اساس دو معیار فعالیت‏های اقتصادی دارای رقابت نخستین و پایداری رقابت در فعالیت‏های اقتصادی برتر، فعالیت‏های‏ پایدار دارای برتری رقابتی جهت کاربست در منطقه تعیین شدند. بر این اساس فعالیت تولید صنعتی (ساخت)، تامین برق، گاز، بخار، تهویه هوا و تامین و تصفیه آب شرب، حمل و نقل و انبارداری و فعالیت‏های کشاورزی، دامداری جنگلداری و پرورش آبزیان مورد توجه قرار گرفته‏ اند.

    کلیدواژگان: منطقه مادرشهری، توسعه ‏یافتگی، مزیت نسبی، رقابت‏ پذیری پایدار، اراک
  • سید رامین غفاری* صفحات 47-60

    شبکه معابر تاثیر بسزایی در توسعه کالبدی-فضایی سکونتگاه ها دارند، به شرطی که از آنها بهینه و مطلوب استفاده شود. نبود طرح جامع و منسجم برای طراحی معابر سکونتگاه های روستایی شهرستان شاهین شهر و میمه، زمینه را برای در هم تنیدگی ساختارهای روستایی، عدم نظم در ساماندهی شریانهای درون ساختی و عدم تناسب معابر با کاربری های هم طراز آن زمینه را برای مشکلات مختلف در روستاها ایجاد کرده است که نیازمند شناخت عوامل و استانداردهای موثر و راهکار عملیاتی برای ایجاد معابر مناسب می باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین مهمترین عوامل موثر در طراحی شبکه معابر روستاها و اولویت بندی آنها از منظر مدیران روستایی شهرستان شاهین شهر و میمه بوده است. پژوهش حاضر از نظر نوع تحقیق، توصیفی-تحلیلی بوده و روش گردآوری اطلاعات به روش پیمایشی و پرسشنامه ای بوده است. جامعه نمونه 86 نفر بوده که شامل (30) نفر مسیولین مرتبط با مسایل روستایی در سطح شهرستان (متخصصان و اساتید دانشگاهی)، دهیاران (14نفر) و شوراهای اسلامی روستاها (42 نفر) بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آمار استنباطی همچون آزمون T تک نمونه ای توسط نرم افزار SPSS22 انجام شده است. نتایج برگرفته از تجزیه و تحلیل آماری بیانگر این مطلب است که بکارگیری هریک از معیارهای پنجگانه در طراحی شبکه معابر روستاهای مورد مطالعه مطلوب بوده است ولی شدت مطلوبیت برخی از عوامل بیشتر از بقیه بوده است. براساس نتایج تجزیه و تحلیل آزمون T تک نمونه ای «عرض شبکه معابر» با مقدار T(123/3) و «سطح و پوشش شبکه معابر» با مقدار T (874/2) بیشترین تاثیر را در طراحی شبکه معابر روستاهای مورد مطالعه از دیدگاه مسیولین روستایی داشته اند و همچنین«الگوی ساخت معابر» با مقدار  T(785/1) و «معماری و سیمای شبکه معابر» با مقدار T(654/0) در آخرین رتبه قرار داشته اند در واقع وضعیت بکارگیری آنها نسبت به سایرین نامطلوب تر بوده است.

    کلیدواژگان: شبکه معابر روستایی، استانداردهای طراحی و توسعه، شبکه معابر، آزمون T تک نمونه ای، شهرستان شاهین شهر و میمه
  • اعظم عبدالهی بروجنی، اصغر محمدی*، مهرداد نوابخش صفحات 61-76

    در کشورهای توسعه یافته یکی از هدف های مهم سیاستگذاران اقتصادی ارتقای سطح رفاه اجتماعی در جامعه است. در کشورهای در حال توسعه نیز فقط رشد اقتصادی هدف تلقی نمی شود، بلکه این کشورها همگام با کشورهای توسعه یافته افزایش رفاه اجتماعی را هم یکی از هدف های اصلی و از معیارهای توسعه یافتگی در نظر می گیرند. پژوهش حاضر با هدف بررسی پیامدهای اجتماعی سیلاب با تاکید بر رفاه اجتماعی انجام شد. جامعه آماری این تحقیق جمعیت سیل زدگان 15 سال به بالاتر شهرهای شوش، حمیدیه، کارون، بستان، شادگان، رفیع، سوسنگرد، بخشی از اهواز و روستاهای اطراف اهواز) به تعداد 49607 نفر می باشد برای انتخاب حجم نمونه در بین افراد جامعه آماری از فرمول عمومی کوکران استفاده گردید. بدین ترتیب بر طبق فرمول کوکران تعداد 600 نفر به عنوان حجم نمونه به دست آمد. یافته های پژوهش نشانگر این بودند که بین متغیر مستقل وقوع سیلاب با متغیرهای وابسته احساس محرومیت، احساس امنیت، عدالت اجتماعی و حمایت اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سیلاب، رفاه اجتماعی، حمایت اجتماعی، خوزستان
  • حمید قدیری مدرس*، مهدی مومنی، حمید صابری صفحات 77-91

    ضوابط و مقررات شهرسازی یکی از مولفه های اصلی شکل دهنده سکونتگاه های شهری است. این امر بیانگر این مطلب است که هرچه اجرای این ضوابط در امر ساخت و ساز بیشتر رعایت گردد، بستر و کالبد سکونتگاه های شهری کیفیت بیشتری پیدا نموده و به تبع آن رضایتمندی شهروندان افزایش می یابد. در کلانشهرها و شهرهای کشور ما ایران، شهرداری مرجع اصلی بکارگیری ضوابط و مقررات شهرسازی می باشد. بنابر این میزان الزام شهرداریها به صدور پروانه ساختمانی منطبق با ضوابط شهرسازی، نقش اساسی در شکل گیری کالبد و بستر مناسب و مطلوب محلات شهری و ارتقای رضایتمندی شهروندان دارد. در این پژوهش با تقسیم بندی ضوابط شهرسازی به ده مولفه ضوابط ارتفاعات، ضوابط دسترسی و گذربندی، ضوابط پارکینگ، ضوابط پیش زدگی و بالکن، ضوابط کاربری، ضوابط نما وسیما و منظر شهری، ضوابط مناسب سازی معلولین، ضوابط مسیرهای پیاده، ضوابط مشرفیت و فضاهای نورگیری، ضوابط مساحت و سطح اشغال، میزان رضایتمندی شهروندان مناطق 6 و 8 و 14 اصفهان از اجرای این ضوابط بوسیله پرسشنامه و به صورت طیف لیکرت 5 گزینه ای (بسیار کم=1، کم=2، متوسط=3، زیاد=4، بسیار زیاد=5) مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از آزمون تی تک نمونه نتایج نشان داد با توجه به حد متوسط پاسخ 3، سطح معناداری همه متغیرها کمتر از 05/0 بوده و میزان رضایتمندی شهروندان از اجرای ضوابط و مقررات شهرسازی در مناطق هدف پایین تر از حد نرمال بوده و در سطح مطلوبی قرار ندارد.

    کلیدواژگان: ضوابط ومقررات شهرسازی، رضایتمندی، طرح تفصیلی، شهر اصفهان
|
  • Mahmoud Reza Saghafi *, Bahare Mirzaei, Mahshid Naghibi, Mohammad Mahdi Kave Jabali Pages 7-20

    Mehr Housing consists of huge residential complexes is a national project to provide affordable housing for low-income families. The inhabitants of Mehr project are an excellent source acquiring for survey information. This study pursues its aim to estimate the level of satisfaction of the occupants of Mehr Housing in Baharestan in the south of Isfahan. The main question of this research is whether the residents of Mehr Housing in Baharestan are satisfied with the physical, service, functional and economic aspects of their own complexes? These estimates make it possible to replicate any success and avoid failures in similar sets. The research method is quantitative and descriptive analytical. Data collection tools are documentary and field (through a questionnaire). The case study is Baharestan Mehr Housing and the sample size is 184 households (%55 of the occupied units). Satisfaction measurement is based on the five point Likert scale by using SPSS software based on the correlation of quantitative findings from Pearson correlation coefficient between independent variables such as income status and marital status. The results of the research are based on the correlation of quantitative findings detect that the level of satisfaction of Baharestan Mehr Housing residents with the residential environment is moderate (neutral) and the resident’s satisfaction level is 2.68 and it is moderate. The lowest level of resident’s satisfaction with the residential environment is related to the access and transportation standard and the highest level of satisfaction is related to the security criteria. The consequent disservice can be avoided to some extent by principled planning and implementation of evaluation during the design.

    Keywords: Evaluation, Post-Operation evaluation, Mehr Housing, Residential satisfaction, Baharestan
  • Mohammadali Firoozi, Fereshteh Shanbehpoor * Pages 21-30

    Urban prosperity is a concept related to balanced development and harmonized in the environment is committed to justice and embodies human activity as a kind of social construction. Nowadays a different view of the future has caused man not to seek the future, but to build his desired future by using various tools. On the other hand, the challenge of new urban life, environmental and social problems lead to future research approach in urban planning and using various devices to build a favorable future. The present study uses the technique of cross-impact analysis, which is one of the common methods in futurism by using MicMac software, which it has analyzed the components of urban prosperity in Ahvaz metropolis. In the following using the Delphi method which 30 components in five areas such as (productivity, infrastructure, quality of life, equality and social participation, and environmental sustainability) extracted as indicators of urban prosperity. The results indicate that there are five categories in the scattering pages like (influencing factors, bilateral factors, regulatory factors, influential factors and independent factors) are identifiable. Finally among the 30 mentioned factors after examining the effectiveness of these factors on each other and on the future situation of the metropolis of Ahvaz by direct and indirect methods, 7 key factors in (literacy rate, slum families, air pollution, unemployment rate, cultural centers, life expectancy at birth and poverty rates) have been selected to play the crucial role in the future situation of urban prosperity in Ahvaz. The results show that none of the components of urban prosperity in Ahvaz can be defined by experts as a target factor. This issue indicates the multifaceted issue of prosperity of Ahvaz metropolis.

    Keywords: forecasting, Structural analysis, Urban flourishing, MICMAC, Ahvaz metropolis
  • Mina Eftekharnia, کرامت الله زیاری *, Majid Naderi Pages 31-46

    The rapid growth of urbanization and process of globalization has brought expansion of the competitiveness conception at international, national, regional and local levels by the last century. According to the intercommunication among different environmental, social and economic aspects, inattention to other sectors, but more attention to the economic field though, causes an increase in peripheral and social damage in urban and regional systems. Through the last decades, Iran has also faced with the plenty of problems of unsuccessful economic development, which has led to social and environmental damage. So that it is essential for managers and urban planners to consider peripheral and social indicators in order of economic development. In the present research, an attempt has been made to determine sustainable competitive activities for the Arak metropolitan area in which it is tried to extract the most appropriate indicators using documentary methods and content analysis to measure the condition of development and competitiveness of Arak metropolitan. Field activities has been extracted by using spatial coefficient, share change analysis, export to other provinces, and natural capacity of the region. Finally, using TOPSIS method, and basing on the two criteria of economic activities through first competition and its sustainability in superior economic activities, sustainable activities with competitive advantage were determined for using in the region. Accordingly, the activities of industrial production (manufacturing), electricity, gas, steam, air conditioning, drinking water supply and purification, transportation, warehousing, agricultural activities, forestry and aquaculture have been considered.

    Keywords: Metropolitan, development, comparative advantage, Sustainable Competitiveness, Arak province
  • Sayed Ramin Ghafari * Pages 47-60

    The network of passages has a great impact on the physical-spatial development of settlements, provided that they are used optimally. The lack of a comprehensive and coherent plan for the design of rural roads in Shahinshahr and Maymeh counties has created the ground for entangling rural structures, the disorder in the organization of inside arteries, and the incompatibility of the passages with its similar uses in the villages, that requires recognizing effective standards and operational solutions to create the right avenues. This study aimed to determine the most important effective factors of rural road network design and prioritize them from the perspective of rural managers of Shahinshahr and Maymeh counties. The present study was descriptive-analytical in terms of method, which was conducted by the survey method and using a questionnaire. The sample population was 86 people, which included 30 officials related to rural issues in the city (specialists and university professors), There were 14 village governors and 42 Islamic village councils. Data analysis was performed using inferential statistical methods such as a one-sample T-test by SPSS 22. The results obtained from the statistical analysis indicate that the use of each of the five standards in the design of the network of roads in the studied villages has been desirable, but the intensity of the desirability of some standards has been higher than others. Based on the results of the analysis of the one-sample T-test, the standards of "width of the road network" with the value of T (3.123) and "level and coverage of the road network" with the value of T (2.874) have the greatest impact on the design of the road network of the villages. They have studied from the point of view of rural officials. Also, the standard of "road construction model" with T value (1.785) and "architecture and appearance of the road network" with T value (0.654) is in the last rank. Their employment status has been more unfavorable than others.

    Keywords: Rural road network, Design, Development Standards, Road Network, One-Sample T- Test, Shahinshahr, Maymeh County
  • Azam Abdolahi, Asghar Mohammadi *, Mehrdad Navabakhsh Pages 61-76

    In developed countries, one of the important goals of economic policy makers is to improve the level of social welfare in society. In developing countries, not only economic growth is considered a goal, but also these countries, along with developed countries, consider increasing social welfare as one of the main goals and one of the criteria for development. The aim of this study was to investigate the social consequences of floods with emphasis on social welfare. The statistical population of this study is the population of flood victims 15 years and up in the cities of Susa, Hamidiyeh, Karun, Bostan, Shadegan, Rafi, Susangard, part of Ahvaz, and the villages around Ahvaz and the number of people in the statistical population is 49607 people. To select the sample size among the statistical population of Cochran formula has been used. Thus, according to Cochran's formula, 600 people were obtained as the sample size. Findings indicated that there is a significant relationship between the independent variable of flood occurrence and the dependent variables of a feeling of deprivation, feeling of security, social justice, and social support.

    Keywords: Flood, social welfare, social support, Khuzestan
  • Hamid Ghadiri Modares *, Mehdi Momeni, Hamid Saberi Pages 77-91

    Rules and regulations of urban planning are one of the main components of urban settlements. This indicates that the more the implementation of these criteria is observed in the field of construction, the better the bed and body of urban settlements and consequently, citizens’ satisfaction increases. In the metropolises and cities of our country, Iran, the municipality is the primary reference for the application of urban planning rules and regulations. Therefore, the requirement of municipalities to issue building permits following urban planning criteria has a key role in forming the appropriate body and bed of urban neighborhoods and promoting citizen satisfaction. In this research, by dividing urban planning criteria into ten components: elevation criteria, access and passage criteria, Parking criteria, advance and balcony criteria, land use criteria, façade and urban landscape criteria, adaptation criteria for the disabled, sidewalk criteria, visibility and skylight criteria, area and occupancy criteria; citizens' satisfaction of regions 6, 8, and 14 of Isfahan was evaluated from the implementation of these criteria by a questionnaire in the form of a 5-point Likert scale (very low = 1, low = 2, medium = 3, high = 4, very high = 5). Using one-sample t-test, the results showed that according to the average limit of response 3, the rate of the significance of all variables is less than 0.05  and the level of citizens' satisfaction with the implementation of urban planning rules and regulations in target areas is lower than the normal and it is not in a desirable level.

    Keywords: Criteria, regulations of urban planning, satisfaction, detailed plan, Isfahan