فهرست مطالب

جغرافیا و مطالعات محیطی - پیاپی 37 (بهار 1400)

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 37 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد داودی، احمد خادم الحسینی*، حمید صابری، امیر گندمکار، حجت مهکویی صفحات 7-20

    افت کیفیت زندگی شهری براثر شکل گیری و بروز مشکلات پیچیده در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی، کالبدی و نهادی، استفاده از الگوی مدیریت خوب شهری را با هدف ارتقای زیست پذیری ضروری ساخته است. هدف این پژوهش، ارزیابی و تحلیل مولفه های زیست پذیری مناطق هشت گانه شهر اهواز می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، توصیفی- پیمایشی بود. به منظور گردآوری داده های پژوهش، از دو شیوه تحلیل اسنادی و پیمایشی بهره گرفته شد. ابزار پژوهش، پرسش نامه و مصاحبه با کارشناسان بود. جامعه آماری پژوهش، حدود 200 نفر کارشناسان شهر اهواز بودند که 62 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل از آزمون t تک نمونه ای استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده های کمی نشان داد میانگین کل شاخص محیط شهری در شهر اهواز 86/1، تاریخ شهری 9/1، مدیریت شهری 92/1، خدمات و زیرساخت های شهری 20/2 و اقتصاد 76/1 می باشد که در شهر اهواز وضعیت شاخص خدمات و زیرساخت های از بقیه شاخص ها بهتر و شاخص اقتصاد از بقیه شاخص ها وضعیت بدتری دارد ودر بین مناطق منطقه دو وضعیت بهتری در تمامی مولفه ها داشت و منطقه 7 وضعیت نامطلوبی در مولفه های زیست پذیری در بین بقیه مناطق داشت.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، مناطق هشت گانه شهر اهواز، شهرداری، رتبه بندی
  • مجتبی محمدی*، محمدابراهیم عفیفی صفحات 21-44

    جهان امروزه جریان بی سابقه ای از شهری شدن را تجربه می نماید. رشد جمعیت و توسعه شهرنشینی یکی از عوامل موثر بر افزایش دمای هوا در نواحی شهری است که موجب ایجاد جزیره حرارتی بر روی این مناطق در مقایسه با محیط اطراف می شود و اثرات ناشی از آن می تواند نقشی اساسی و مهم در کیفیت هوا و به تبع آن سلامت عمومی ایفا نماید. در این مطالعه اطلاعات سنجنده ASTER ماهواره به صورت موردی در کلان شهر شیراز مورد بررسی قرار گرفته و از خوارزمیک 5 باند برای بازیابی توزیع دمای سطح زمین و تعیین اثرات محلی جزیره حرارتی استفاده شد. به علاوه، همبستگی بین دمای سطح زمین و شاخص پوشش گیاهی، ساختمانی، زمین لخت و آبی تفاضل نرمال شده برای تعیین اثرات زمین سبز، لخت، آبی و مسکونی بر روی جزیره حرارتی به دست آمد. نتایج نشان داد که اثر جزیره حرارت شهری در شیراز اساسا در مناطق صنعتی غرب و مسکونی و جنوب شرق واقع شده است. همچنین همبستگی منفی بین دمای سطح زمین و شاخص پوشش گیاهی و آبی تفاضل نرمال شده نشان داد که زمین سبز و مناطق پوشیده از آب می تواند اثر جزیره حرارتی را تضعیف کرده، درحالی که همبستگی مثبت بین دمای سطح زمین و شاخص ساختمانی و زمین لخت تفاضل نرمال شده می تواند اثر جزیره حرارتی را در منطقه مورد مطالعه افزایش دهد. امروزه مهمترین مشکل در مناطق شهری،افزایش درجه حرارت سطح زمین بخاطر دگرگونیبوجود آمده در سطوح طبیعی می باشد، که در اثر آن پوشش گیاهی طبیعی حذف و غیر قابل انتقال جایگزین شده است

    کلیدواژگان: جزایر حرارتی، تصاویر ماهواره ای، شیراز، ASTER
  • داریوش جهانی*، حسین نظم فر، محمدتقی معصومی، رسول صمدزاده صفحات 45-60

    رشد شتابان شهری و توسعه نامتوازن و به تبع آن افزایش جمعیت شهرنشین ، شهرها را با چالش های جدی روبرو ساخته است. در همین راستا مدل شکوفایی شهری یک رویکرد جدید به رونق شهری و پایداری پیشنهاد می کند و به دنبال راه حلی اساسی برای بهبود کیفیت زندگی است. در این پژوهش با رویکردی تحلیلی - توصیفی و با هدف سنجش و مقایسه کیفیت زندگی و عوامل موثر بر آن در مناطق مختلف شهر اردبیل به بررسی تاثیرات این شاخص در بهبود شاخص شکوفایی شهری پرداخته شده است. برای رسیدن به هدف پژوهش از 18 زیر معیار استفاده شده است. اطلاعات و داده های مورد نیاز در این پژوهش، با استفاده از منابع کتابخانه ای و آمارنامه سال 1395 گردآوری شده است. جهت تحلیل، داده ها استانداردسازی شده و برای وزن دهی هر یک از شاخص ها از فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) استفاده شده است. سپس با استفاده از مدل پرومته، شکوفایی شهری برای هر کدام از مناطق چهارگانه شهر اردبیل امتیاز بندی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد مناطق 1 و 2 شهر اردبیل به لحاظ برخورداری از شاخص شکوفایی شهری بر اساس مولفه کیفیت زندگی در وضعیت نسبتا ضعیف و مناطق 3 و 4 در وضعیت ضعیف قرار دارند. هم چنین، رتبه بندی مناطق نشان می دهد که منطقه یک و منطقه چهار به ترتیب با داشتن مقدار امتیاز برتری 50.69 و 49.16 دارای بیشترین و کمترین میزان برخورداری از شاخص شکوفایی شهری بر اساس مولفه کیفیت زندگی هستند.

    کلیدواژگان: مدل پرومته، شکوفای شهری، کیفیت زندگی، اردبیل
  • سید علی موسوی*، حسن بیک محمدی، حسین صرامی صفحات 61-78

    اطلاعات و داده های مورد نیاز تحقیق با استفاده از روش های اسنادی و میدانی جمع آوری شده است. جامعه آماری شامل گردشگران خلاق فرهنگی شهر اصفهان می باشند که با استفاده از فرمول برآورد نمونه کوکران تعداد و حجم نمونه افراد مورد مطالعه برابر با 385 نفر تعیین گردیده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای Excel، SPSS و آزمون های آماری خی دو یا کای اسکوار، تک متغیره، اسپیرمن و همچنین جهت تعیین استراتژی ها و راهکارهای توسعه گردشگری خلاق فرهنگی از مدل SWOT استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که ویژگی ها و غنای آثار تاریخی؛ فرهنگی؛ اجتماعی؛ علمی؛ صنایع دستی؛ هنری طبیعی و... از جاذبه های گردشگری شهر اصفهان به شمار می روند به طوری که گردشگری خلاق فرهنگی بر جذب گردشگران این شهر پرآوازه تاثیر بسیار زیادی دارد. اما دافعه ها و عدم امکانات مرتبط با صنعت گردشگری خلاق فرهنگی شهر اصفهان نیز موجب کاهش و عدم افزایش ورود گردشگران می شود که در کل ضعف امکانات زیربنایی توسعه نیافتگی گردشگری فرهنگی را در پی دارد. با بهره گیری از مدل (SWOT) نتایج نشان داد که شهر اصفهان با مجموع 20 نقطه قوت و فرصت به ترتیب با امتیاز وزنی 33/3 و 41/3، به عنوان مزیت ها، پتانسیل های فراوانی برای توسعه گردشگری خلاق فرهنگی دارد، ولی در عین حال 18 نقطه ضعف و تهدید فراروی این گردشگری خلاق فرهنگی شهر اصفهان به ترتیب با امتیاز وزنی 86/3 و 21/3 به عنوان محدودیت ها نشان می دهد که با چالش ها و مشکلاتی هم مواجه است.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگران خلاق فرهنگی، شهر اصفهان، مدل SWOT
  • شکوفه مشفقی فرد*، بختیار عزت پناه، میر نجف موسوی صفحات 79-98

    نابسامانی نظام توزیع مراکز خدماتی در فضاهای شهری زمینه ساز نابرابری اجتماعی شهروندان در برخورداری از این خدمات شده است. لذا توجه به خدمات و نحوه توزیع آن در سطح شهرها یک اصل اساسی در راستای توسعه پایدار شهرها و زمینه ساز عدالت فضایی می باشد. هداف از این پژوهش، تحلیل فضایی خدمات شهری در مناطق ده گانه کلانشهر تبریز است. بدین منظور جهت جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای استفاده شد. پژوهش حاضر از نظر هدف، توصیفی-تحلیلی و از نظر نتایج کاربردی است. برای تحلیل و نحوه توزیع خدمات شهری از 17 نوع خدماتی عمومی با استفاده از مدل های کمی و همچنین برای تعیین نوع رابطه بین جمعیت و خدمات شهری از آزمون همبستگی پیرسون در محیط اکسل بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که منطقه 2 و 3 بهترین وضعیت را ازلحاظ توزیع خدمات شهری دارند و منطقه 9 در وضعیت نامساعدی قرار دارد و کمترین خدمات عمومی را به خود اختصاص داده است. همچنین نتایج نشان از همبستگی پایین بین خدمات شهری و جمعیت می باشد. در حالت کلی یافته ها نشان دهنده این است که توزیع خدمات به صورت مناسبی انجام نشده و بیشتر تمرکزا و قطبی است. بنابراین، برای برون رفت از این وضعیت و دستیابی به توزیع متعادل خدمات عمومی شهر پیشنهادهای ارایه شد.

    کلیدواژگان: جمعیت، خدمات شهری، توسعه پایدار، تبریز
  • ابراهیم تقوی مقدم*، زهرا پوریان، محمدعلی زنگنه اسدی، ابراهیم امیری صفحات 99-114

    در ایران روزانه بالغ بر48 هزار تن پسماند تولید می شود (سه برابر استاندارد جهانی)؛ که هر روز هزینه هنگفتی را بر مخارج شهرداری ها تحمیل می کند. ارتقاء بخش جغتای به شهرستان در سال 1386، افزایش جمعیت شهری و به تبع آن تولید پسماند را در پی داشت؛ از سوی دیگر منطقه مورد مطالعه بر روی رسوبات آبرفتی بسیار حاصلخیز دشت جوین-جغتای قرار دارد، لذا نیازمند بهینه یابی سایت دفن پسماند در مناسب ترین محدوده هستیم تا کمترین ضررو زیان را به محیط زیست گیاهی، جانوری و انسانی وارد نموده و از نظر فاکتورهای اقتصادی، کاربری، و دسترسی در نقطه ایده آلی قرار داشته باشد. در این تحقیق با استفاده از نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، آمار و اطلاعات اقلیمی و جمعیتی و هیدورولوژیکی و تصاویر ماهواره ای، پایگاه داده های مکانی (Geodatabase) در نرم افزار ARC.Map .10.5  طراحی، لایه های رقومی 11 فاکتور تاثیرگذار در زیرشاخه های ژیومورفولوژیکی، زمین شناسی، هیدرواقلیم، زیست محیطی و دسترسی ساخته شد. در ادامه با نظرسنجی از متصصان و صاحب نظران شهری، به معیارها وزن های مناسب و شایسته اعطا و در نهایت با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) بهترین عرصه ها برای دفن پسماند پیشنهاد شد. با تحلیل داده های جمعیتی مشخص شد با توجه به نرخ رشد جمعیت در خلال سال های 85-95، جمعیت شهر جغتای در سال 1415 به 17030نفر خواهد رسید و در این بازه زمانی 43800 تن زباله تولید خواهد شد . لذا محدوده ای به وسعت 2 هکتار برای دفن زباله نیاز است. نتایج تحقیق نشان می دهد 43 کیلومتر مربع از بخش مرکزی جغتای مناسب برای ایجاد سایت دفن پسماند می باشد. که از این میان مناطق پایین دست روستاهای دستوران و جبله بهترین اراضی بدین منظور معرفی می گردد، همچنین با توجه به دسترسی مناسب، حاشیه جنوب غربی شهر جغتای مناسب برای دپوی موقت زباله، احداث واحد تفکیک پسماند و یا واحد تولید کمپوست می باشد.

    کلیدواژگان: جغتای، دفن پسماند، بهینه یابی، تحلیل سلسله مراتبی
|
  • Mohammad Davodi, Ahmad Khademolseiny *, Hamid Saberi, Amir Gandomkar, Hojat Mahkouii Pages 7-20

    The decline in the quality of urban life due to the formation and occurrence of complex problems in various economic, social, environmental, physical and institutional dimensions, has made it necessary to use the model of good urban management with the aim of improving livability. The purpose of this study is to evaluate and analyze the components of livability in the seven regions of Ahvaz. This research was applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method.In order to collect research data, two methods of documentary analysis and survey were used. The research tools were questionnaires and interviews with experts. The statistical population of the study was about 200 experts in Ahvaz, of which 62 were selected as the sample size. One-sample t-test was used for analysis.The results of quantitative data analysis showed that the average of the total urban environment index in Ahvaz is 1.86, urban history is 1.9, urban management is 1.92, services of the Minister of Urban Infrastructure are 2.20 and Economy is 1.76 in the city. Ahvaz, the situation of services and infrastructure index is better than other indices and the economy index is worse than other indices.

    Keywords: livability, seven regions of Ahvaz City, Monicipality, Ranking
  • Mojtaba Mohammadi *, Mohammadebrahim Afifi Pages 21-44

    Today the world is experiencing an unprecedented flow of urban . population growth and urbanization is one of the factors influencing air temperature increase in urban areas , which causes the creation of heat island on these regions compared to the surroundings , and its effects can play a vital role in air quality and consequently public health . in this study , aster data are investigated in a case in shiraz , and the خوارزمیک of 5 bands are used to retrieve earth surface temperature and determine the local effects of heat island . in addition , the correlation between surface temperature and vegetation index , construction , barren land and water difference were obtained to determine the effects of green , bare , blue and residential areas on the heat island . the results showed that the effect of urban heat island in shiraz is mainly located in the industrial and residential areas of the west and south east . also , the negative correlation between the temperature of the ground and vegetation index of normal difference showed that green earth and water - covered areas could have weakened the effect of heat island while positive correlation between ground surface temperature and the normalized difference difference can increase the effect of heat island effect in the study area . nowadays , the most important problem in urban areas is to increase the temperature of the earth surface due to the at the natural levels ,

    Keywords: Thermal islands, Satellite Images, Shiraz, ASTER
  • Dariuosh Jahani *, Hossein Nazmfar, Mohammad Tagi Masoomi, Rasool Samadzadeh Pages 45-60

    Rapid urban growth and unbalanced development, and consequently the increase in urban population on the one hand, and the complexity of urban issues on the other, have posed serious challenges to cities. In this regard, the model of City prosperity proposes a new approach to urban prosperity and sustainability and seeks a fundamental solution to improve the quality of life. In this research, with an analytical-descriptive approach and with the aim of measuring and comparing the quality of life and the factors affecting it in different areas of Ardabil, the effects of this index in improving the City prosperity index have been investigated. 18 sub-criteria have been used to achieve the research goal. The information and data required in this research have been collected using library resources and statistics for 2016. For analysis, the data were standardized and the network analysis process (ANP) was used to weight each of the indicators. Then, using the Prometheus model, City prosperity is scored for each of the four districts of Ardabil. The results show that districts 1 and 2 of Ardabil city are in a relatively poor condition in terms of quality of life based on the quality of life component and districts 3 and 4 are in a poor condition. Also, the ranking of regions shows that region one and region four, with a score of 50.69 and 49.16, respectively, have the highest and lowest rates of City prosperity index based on the quality of life component.

    Keywords: Prometheus model, City prosperity, quality of life, Ardabil
  • Ali Mossavi *, Hasan Beykmohamadi, Hossein Sarami Pages 61-78

    The information and data required for the research were collected using documentary and field methods. The statistical population includes creative cultural tourists in Isfahan. Using the Cochran's sample estimation formula, the number and sample size of the study population was 385. In order to analyze the data, Excel, SPSS software and Chi-square or Chi-square, univariate, Spearman statistical tests and also to determine strategies and strategies for the development of creative cultural tourism, SWOT model has been used. Research findings indicate that the characteristics and richness of historical monuments; cultural; social; scientific; Handicrafts; Natural art and ... are among the tourist attractions of Isfahan so that creative cultural tourism has a great impact on attracting tourists to this famous city. However, repulsions and lack of facilities related to the creative cultural tourism industry of Isfahan also reduce and do not increase the number of tourists, which in general leads to the weakness of infrastructure facilities for the underdevelopment of cultural tourism. Using the SWOT model, the results showed that the city of Isfahan with a total of 20 strengths and opportunities with a weight score of 3.33 and 3.41, respectively, as advantages, many potentials for the development of creative cultural tourism. But at the same time, 18 weaknesses and threats facing this creative cultural tourism of Isfahan with weight scores of 3.86 and 3.21, respectively, as limitations show that it also faces challenges and problems.

    Keywords: Tourism, Creative cultural tourists, Isfahan, SWOT model
  • Pages 79-98

    The disorder of the distribution system of service centers in urban spaces has paved the way for social inequality of citizens in accessing these services. Therefore, paying attention to services and how to distribute them in cities is a basic principle in the direction of sustainable development of cities and the basis of spatial justice. The aim of this research is spatial analysis of urban services in ten areas of Tabriz metropolis. For this purpose, the library method was used to collect information. The present study is descriptive-analytical in terms of purpose and applied in terms of results. To analyze and distribute urban services, 17 types of public services were used using quantitative models and also to determine the type of relationship between population and urban services, Pearson correlation test was used in Excel. The results showed that zones 2 and 3 have the best situation in terms of distribution of urban services and region 9 is in an unfavorable situation and has the least public services. The results also show a low correlation between municipal services and population. In general, the findings indicate that the distribution of services is not done properly and is more focused and polar. Therefore, suggestions were made to get out of this situation and achieve a balanced distribution of the city's public services.

    Keywords: Population, Urban services, Tabriz, Sustainable Development
  • EBRAHIM TAGHAVI MOGHADAM *, Zahra Porian, Mohamad Ali Zaganeh Asadi, Ebrahim Amiri Pages 99-114

    Iran produces over 48,000 tons of waste per day (three times the global standard), which imposes huge costs on municipal spending every day. In terms of economic factors, land use, and access. In this research, Geodatabase database was created in ARC.Map .10.5 software using topographic maps, geology, statistics and climatic and demographic and hydrological information and satellite images. 11 digital layers were made of factors affecting landfills in geomorphological, geological, hydro-climatic, environmental and access subdivisions. Then, appropriate and appropriate weights were given by surveying the experts and urban experts, and the criteria of the hierarchical analysis method (AHP) were proposed. The best areas for burying waste. Demonstrated population data analysis from 1985 to 1995, the population of Jaghtai will reach 1,730 in 1415, given the population growth rate and production will be 43,800 tons of waste, so a 2-hectare area is needed to bury the waste. The research results show that 43 square kilometers of the central part of Jaghtai is suitable for the creation of a landfill site; which is one of the options. It is also recommended to use the site of the southwestern marginal site of Jaghtai city suitable for temporary landfill, construction of waste separation unit or compost production unit due to excellent access.

    Keywords: Chaghatay, landfill, Optimization, Analytic Hierarchy
  • Shirin Shahideh *, Mohammad Hadi Kaboli, Fariborz Dolat Abadi, Vahid Shali Amini Pages 115-124

    Development informal residential spaces in cities and especially metropolitan areas, provides a concept of quality of urban life which needs to be upgraded and reconsidered. In this regard, Present study focuses on informal communities and identify the quality components related to the built environment in terms of objective qualities and subjective qualities in relation to residents' satisfaction with the settlement in the form of physical–spatial characteristics with their irreplaceable roles in determining the residents' lifestyle. In this research, to achieve the goal, both qualitative research method and survey strategy are applied. Data collection is done through literature review, and also field impression of space users along with survey analytical method of Fuzzy Delphi and Entropy Shannon Technique. In the part of documentary study, 33 quality components are achieved and evaluated from the perspective of "improving the quality of informal settlements" via Delphi Method. Through initial screening, 9 components and in the following according to experts' consensus 3 more components are removed from the list. As a result, the study attains 21 qualitative components which are categorized into 2 main dimensions of objective and subjective qualities and 7 thematic categories in following. Finally, findings from analyzing the indicators using Shannon Technique show that the dimension of "Residential Satisfaction" and the category of " safety and security" are having the most impact on enhancing the quality of informal settlements. As well, among single indicators, "crime prevention", "accessibility and permeability" and "facilities and infrastructure" are the highest influencers in the list.

    Keywords: Informal Human Settlements, Quality Factor Explanation, Objective Quality, Subjective quality