فهرست مطالب

مجله طب جنوب
سال بیست و چهارم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالرسول انوری پور، هانیه صدیقی، هاشم جری نشین* صفحات 1-13
    زمینه

    جراحی کاتاراکت از شایع ترین عمل های جراحی سرپایی است که باید اداره بیهوشی برای این نوع جراحی به نحوی باشد که عمل جراحی در مدت زمان کمتر و با عوارض کمتر صورت گیرد و امکان ترخیص سریع بیمار وجود داشته باشد. این مطالعه با هدف مقایسه بیهوشی با سووفلوران و پروپوفول بر زمان اکستوباسیون و پارامترهای ریکاوری در بیماران تحت عمل کاتاراکت انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه کار آزمایی شاهددار تصادفی، 60 بیمار 75-18 ساله با ASA І-ІІ که کاندید عمل جراحی کاتاراکت بودند وارد مطالعه شدند، بیماران به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند (هر گروه 30 نفر). در گروه اول، نگهداری بیهوشی با پروپوفول 100 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در دقیقه و گروه دوم، سووفلوران (1/5-0/5 درصد) دریافت کردند. اطلاعات دموگرافیک بیماران، پارامترهای همودینامیک، مشخصات عمل جراحی، شدت درد و میزان رضایتمندی بیماران پس از عمل ثبت شد. داده ها با SPSS ویرایش 19 آنالیز و 0/05>p معنی دار تلقی گردید.

    یافته ها:

     بیماران دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک یکسان بودند. بیماران از نظر شاخص های همودینامیک، مدت زمان عمل جراحی و بیهوشی، زمان بیداری، زمان اکستوباسیون، زمان ترخیص از ریکاوری تفاوت معناداری نشان ندادند. بیماران دو گروه از نظر تهوع و استفراغ، لرز و شدت درد پس از عمل تفاوت قابل توجهی نداشتند. میزان رضایتمندی در هر دو گروه، بالا بوده و اختلاف قابل توجهی بین آن ها مشاهده نشد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که دو داروی پروپوفول و سووفلوران برای نگهداری بیهوشی در حین عمل جراحی کاتاراکت داروی مفیدی بوده و بسته به شرایط بیمار می توان از هر کدام استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سووفلوران، پروپوفول، کاتاراکت، بیهوشی عمومی
  • ساره نعیمی، صدیقه یزدان پناه*، غلامحسین محبی صفحات 14-26
    زمینه

    جلبک دریایی سارگاسوم بوینوم (Sargassum boveanum) نوعی جلبک قهوه ای است که دارای استفاده های فراوانی از جمله در صنایع غذایی، پزشکی و آرایشی بهداشتی می باشد. با توجه به وجود این جلبک در سواحل بوشهر و سهولت پرورش و تکثیر آن، با پرورش آن می توان از فواید زیادی بهره برد.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه، پس از جمع آوری نمونه های جلبک مذکور از سه منطقه شورای شهر، نفتکش و بندرگاه استان بوشهر، آماده سازی نمونه و استحصال چربی، تعیین میزان چربی تام، بررسی کمی و کیفی پارامترهای ایندکس اسیدی (AV)، ایندکس پراکسیداسیون (PV)، ضریب شکست (RI) و همچنین شناسایی پروفایل اسیدهای چرب، توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکارساز یونیزاسیون شعله ای (GC-FID) انجام شد.

    یافته ها: 

    میزان ایندکس اسیدی در روغن استخراجی در منطقه شورای شهر، بندرگاه و نفتکش به ترتیب 0/73، 0/73، 0/72، همچنین عدد پراکسید به ترتیب 0/75، 0/73، 0/75 و میزان ضریب شکست در هر سه منطقه 1412 و میانگین میزان روغن در سه منطقه مذکور به ترتیب معادل 12، 14 و 3 درصد تعیین گردید. در این سه منطقه انواع اسید چرب های (C6)، (C7)، (C8)، (C9)، (C11)، (C12)، (C13)، (C14)، (C15)، (C16)، (C17)، (C18:3)، (C18:1)، (C18:0)، (C19) و (C20) شناسایی شد. میانگین میزان امگا-6 به امگا-3 در مناطق شورای شهر، نفت کش و بندرگاه به ترتیب معادل 0/30، 0/24، 0/15 درصد گزارش شد. همچنین میزان درصد پروتین استخراجی در وزن خشک معادل 15 درصد گزارش شد.

    نتیجه گیری: 

    در سه منطقه مذکور میزان اسید چرب اشباع 87-91 درصد، اسید چرب غیر اشباع 10-8 درصد و بیشترین مقدار اسید چرب مربوط به آراشیدونیک اسید بود. میزان اسید چرب امگا 3 بیشتر از اسید چرب امگا 6 در روغن این جلبک تعیین گردید. بنابراین اهمیت تغذیه ای آن نمایان می شود و می تواند پس از ارزیابی های سم شناسی و ایمنی به عنوان یک مکمل غذایی مورد استفاده قرار گیرد که با توجه به آب و هوای جغرافیایی مناسب بوشهر پرورش این جلبک پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اسید چرب آزاد، امگا-3، امگا-6، پروتئین، سارگاسوم بونیوم، گاز کروماتوگرافی
  • زهره مرحمتی، محمدحسین مرحمتی زاده*، غلامحسین محبی صفحات 27-45
    زمینه

    بهره برداری از زیستمندان دریایی جهت دسترسی به ترکیبات زیستی فعال، از دیرباز مورد توجه بوده است. تاکنون، ترکیبات شگفت انگیز متعددی از تونیکات ها با فعالیت های زیستی مختلف، مورد شناسایی قرار گرفته اند. این مطالعه، با هدف ارزیابی فعالیت ضد میکروبی تونیکروم مترشحه از تونیکات دریایی فالوسیا نیگرای جمع آوری شده از سواحل استان بوشهر بر روی چهار سویه باکتری استافیلوکوکوس اوریوس، باسیلوس سریوس، سالمونلا انتریکا و اشریشیاکلی انجام گرفت.

    مواد و روش ها: 

    تعداد 30 نمونه تونیکات دریایی فالوسیا نیگرای خلیج نایبند در استان بوشهر، به طور تصادفی جمع آوری و سپس تونیکروم آن ها استخراج و لیوفیلیزه گردیدند. فعالیت ضد میکروبی عصاره تونیکروم به روش انتشار در حفره آگار و رقت سازی در لوله (تعیین MIC و MBC) در برابر چهار سویه باکتری بیماریزای غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت. ترکیبات شیمیایی عصاره متانول:کلروفرم: ان-هگزانی تونیکروم توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی- طیف سنج جرمی (GC-MS)، شناسایی گردیدند.

    یافته ها: 

    بر اساس نتایج، عصاره تونیکروم، دارای فعالیت مهارکنندگی و کشندگی قابل توجهی در برابر هر چهار سویه باکتری مورد مطالعه داشت. هرچند، فعالیت ضد میکروبی آن در برابر باکتری های باسیلوس سریوس و سالمونلا انتریکا بیشتر بود. حضور ترکیبات ضد میکروبی شناسایی شده توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی- طیف سنج جرمی، نتایج فعالیت ضد باکتری تونیکروم را تایید نمود.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج، تونیکروم مترشحه از تونیکات دریایی فالوسیا نیگرای خلیج فارس می تواند منبع دریایی مناسبی از ترکیبات ضد میکروبی با عملکرد قابل توجه در برابر باکتری های بیماریزای غذایی باشد. بر اساس متون، متابولیت های ثانویه موجود در تونیکروم دارای اثرات بیولوژیک و نوتروسیتیکال بالقوه ای می باشند که مطالعات آزمایشگاهی بیشتری را می طلبد.

    کلیدواژگان: تونیکات دریایی، فالوسیا نیگرا، تونیکروم، فعالیت ضد میکروبی، متابولیت ثانویه، خلیج فارس
  • زهرا رحیمی درازی، راضیه باقرزاده، مجید بهره مند، مریم روانی پور* صفحات 46-62
    زمینه

    اختلال در مهارت حرکتی از شایع ترین اختلالات بین کودکان دبستانی است. با توجه به اهمیت مهارت حرکتی در سلامتی، مطالعه حاضر با هدف بررسی مهارت های حرکتی درشت و ظریف و برخی عوامل موثر برآن در کودکان شهر بوشهر در سال 1398 صورت گرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی، 403 کودک سن مدرسه شهر بوشهر مورد بررسی قرارگرفتند. نمونه گیری بصورت تصادفی خوشه ای از هر منطقه شهر بوشهر و از دبستان های دولتی و غیردولتی پسرانه و دخترانه انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل فرم مشخصات جمعیت شناختی، شاخص های آنتروپومتریک و فرم کوتاه آزمون تبحر حرکتی برونینکس- اوزرتسکی بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تحلیلی (رگرسیون تک متغیره و چند متغیره)، تحلیل گردیدند. سطح معنی داری در تمام موارد کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    میانگین سنی کودکان شرکت کننده در پژوهش 1/72±9/65 سال و میانگین مهارت حرکتی درشت و ظریف به ترتیب 7/52±29/18 و 00/17±28/5 بود. متغیرهای پیش بین مهارت حرکتی درشت روی هم 18 درصد از واریانس این متغیر را تبیین می نمودند و مدل آزمون شده از لحاظ آماری معنی دار بود (0/001>p). جنس پسر، سن کودک، سطح تحصیلات پدر (زیر دیپلم)، ارتباط مستقیم و کارمند بودن مادر و شاخص توده بدنی ارتباط معکوس با مهارت حرکتی درشت داشتند (0/05>p). متغیرهای پیش بین مهارت حرکتی ظریف روی هم 22 درصد از واریانس این متغیر را تبیین می نمودند و مدل آزمون شده از لحاظ آماری معنی دار بود (0/001>p). سن کودک و سطح تحصیلات پدر (زیر دیپلم) با مهارت حرکتی ظریف ارتباط مستقیم داشتند (0/05>p).

    نتیجه گیری: 

    اتخاذ تدابیر مناسب برای ارتقاء مهارت حرکتی و برنامه های مبتنی بر خانواده، مدرسه و جامعه در کودکان به ویژه دختران، کودکان با شاخص توده بدنی بالا و کودکانی که مادر آن ها خانه دار نیستند ضروری است. پیشنهاد می شود مطالعات آینده نگر و طولی با استفاده از ابزار فرآیند محور جهت بررسی عوامل مرتبط با مهارت های حرکتی کودکان صورت گیرد.

    کلیدواژگان: مهارت حرکتی، اختلال هماهنگی تکاملی، کودک، شاخص توده بدنی
  • مهدی رضایی، هدایت سالاری، امیرحسین دارابی، حبیب عمرانی خو*، نگار فردرو صفحات 63-74
    زمینه

    برونسپاری به عنوان یک استراتژی موثر جهت افزایش کارایی در سازمان های دولتی مورد توجه سیاستگذاران واقع شده است. آگاهی از کمیت و کیفیت اجری این استراتژی می تواند به مدیران و سیاستگذاران کمک کند تا نسبت به رفع موانع این راهبرد اقدام کنند. هدف از اجرای این مطالعه بررسی انواع خدمات واگذار شده و مدل های مورد استفاده در واگذاری آن خدمات در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر می باشد.

    مواد و روش ها:

     این یک مطالعه توصیفی است که بصورت مقطعی در سال 1398 در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در چهار گام مجزا شامل مرور ادبیات موضوع، احصا لیست خدمات قابل واگذاری، تضمین کیفیت داده ها و تقسیم بندی خدمات در گروه خدمات بالینی و غیربالینی انجام شده است. در نهایت داده های جمع آوری شده وارد نرم افزار اکسل ویرایش 8 گردید و شاخص های توصیفی مورد نیاز محاسبه و گزارش گردید.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که در مجموع 24 نوع خدمت با مدل های متفاوت برونسپاری گردیده است که نیمی از گروه های خدمتی، بالینی و نیم دیگر غیربالینی بوده است. بیشترین تعداد واگذاری با استفاده از روش خرید خدمت صورت گرفته است در حالیکه واگذاری مدیریتی کمترین روش مورد استفاده بوده است.

    نتیجه گیری:

     اگر چه مدل های متفاوتی برای برونسپاری خدمات وجود دارند اما نوع و تعداد خدمات برونسپاری شده همچنان محدود است و با توجه به تعدد خدمات در حوزه سلامت خصوصا خدمات بالینی، از ظرفیت این رویکرد به نحو مطلوبتری می توان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مشارکت دولتی- خصوصی، همکاری دولتی- خصوصی، برون سپاری، خدمات واگذار شده
  • پروا دهقانی، حسین ذولقرنین*، ایرج نبی پور، سهیلا مطرودی، محسن محمدی صفحات 78-87
    هدف

    خرگوش های دریایی جنس Aplysia از جمله نرم تنان مورد توجه محققان مختلف برای بررسی فیلوژنی، ترکیبات شیمیایی زیست فعال و دستگاه عصبی هستند. این نرم تنان رژیم غذایی گیاهخواری دارند و به منظور دفاع از خود، ترکیبات شیمیایی (مرکب) تولید می کنند. تحقیق حاضر به شناسایی مولکولی خرگوش دریایی خلیج فارس (شهرستان بوشهر) با استفاده از توالی ژن 16s rRNA پرداخته است.

    مواد و روش ها: 

    نمونه برداری از سواحل شهرستان بوشهر صورت گرفت. DNA کل با روش CTAB استخراج شد و DNA هدف با پرایمرهای یونیورسال 16sar-L و 16sbr-H تکثیر گشت. برای تحلیل های فیلوژنی از دو روش بیشینه درست نمایی وBayesian (به ترتیب با نرم افزارهای RAxML و Mr Bayes) استفاده شد. برای الگوریتم ML، 1000 تکرار بوت استراپ تولید شد. در روش Bayesian نیز برنامه برای 20 میلیون نسل اجرا و برای هر 1000 نسل یک درخت نمونه برداری شد.

    یافته ها: 

    بر اساس درخت حاصل از روش Likelihood  Maximum، خرگوش دریایی خلیج فارس و dactylomela  Aplysia با 87 درصد بوت استراپ و احتمال پسین بالا (1=PP) در یک کلاد قرار گرفتند. درخت فیلوژنی به دست آمده از روش Bayesian نیز توپولوژی مشابهی نشان داد و در این روش نیز گونه خلیج فارس با 8/95 درصد بوت استراپ و احتمال پسین 1 در گروه خواهری  A. dactylomela حمایت شد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج حاصل از آنالیز مولکولی توالی ژن 16S rRNA نشان دهنده وجود یک گونه احتمالا جدید از خرگوش های دریایی در منطقه خلیج فارس است، اما به منظور گزارش قطعی موقعیت گونه حاضر، انجام آنالیزهای فیلوژنی با استفاده از ژن COI و همچنین ویژگی های مورفولوژیک گونه لازم است.

    کلیدواژگان: خرگوش دریایی، Aplysia، خلیج فارس، فیلوژنی مولکولی، 16s rRNA
|
  • Abdolrasoul Anvaripour, Haniye Seddighi, Hashem Jarineshin* Pages 1-13
    Background

    One of the most common outpatient surgeries is cataract surgery which requires a short anesthesia with fast recovery time providing minimal complications. This study aimed to compare sevoflurane with propofol in terms of extubation time and recovery parameters in patients undergoing cataract surgery.

    Materials and Methods

    This randomized controlled clinical trial recruited 60 patients 18-75 years old with ASA 1 and 2 who were candidate for cataract surgery. Patients were randomly divided into two groups (30 patients per group). Group 1 received propofol 100 µg/kg/min and group 2 received sevoflurane0.5%-1.5% to maintain anesthesia. Demographic data, hemodynamic parameters, surgery data, pain severity and patient satisfaction were recorded. Data were analyzed in SPSS 19 at significance level P<0.05.

    Results

    Patients in both groups matched for demographic characteristics. They showed no significant difference in terms of hemodynamic parameters, duration of surgery and anesthesia, awakening time, extubation time and recovery time. Patients in the two groups did not significantly differ in terms of nausea, vomiting, shivering and pain after the surgery. Patient satisfaction was high in both groups with no significant difference between the two groups.

    Conclusion

    The results showed that propofol and sevoflurane are useful medications for maintaining anesthesia during cataract surgery, and can be used based on patient’s conditions.

    Keywords: Sevoflurane, propofol, cataract surgery, general anesthesia
  • Sare Naeimi, Sedeghe Yazdan Panah*, GholamHossein Mohebbi Pages 14-26
    Background

    Sargassum boveanum is a kind of brown alga with many uses in food industries, medicine, and cosmetics. Given the presence of the algae in the Bushehr coasts and its ease of breeding, we can enjoy its numerous benefits.

    Materials and Methods

    In this study, samples of S. boveanum were collected from Shoraye-shahr, Naftkesh and Bandargah districts of Bushehr province, and prepared for extraction of total fat, quantita-tive and qualitative study of acid value (AV), peroxidation value (PV), refractive index (RI) and fatty acid profile by gas chromatography equipped with flame ionization detector (GC-FID).

    Results

    AV was found 0.73, 0.73 and 0.72, and PV was found 0.75, 0.74 and 0.75 respectively in Shor-aye-shahr, Naftkesh and Bandargah districts. RI was found 1412 in all the three regions. Mean amount of oil was found 12%, 14%, and 3% respectively in samples from Shoraye-shahr, Naftkesh and Bandar-gah districts. Different fatty acids were identified in the samples collected from these regions: (C6), (C7), (C8), (C9), (C11), (C12), (C13), (C14), (C15), (C16), (C17), (C18:3), (C18:1), (C18:0), (C19), (C20) were identified. The mean amount of omega-6 to omega-3 were 0.30%, 0.24% and 0.15%, respectively in samples from Shoraye-shahr, Naftkesh and Bandargah districts. Furthermore, the percentage of extracted protein in dry matter was 15%.

    Conclusion

    In the three regions, the amount of saturated fatty acids was 87%-91%, unsaturated fatty acids comprised 8%-10%, and the highest amount of fatty acid pertained to arachidonic acid. The amount of omega-3 was higher than that of omega-6 in the oil of this algae. Therefore, it has high nutri-tional value, and can be used as a dietary supplement after toxicological and safety evaluations. Due to the suitable geographical climate of Bushehr province, it is recommended to cultivate the alga.

    Keywords: Fatty acids, Gas chromatography, Omega 3, Omega 6, Protein, Sargassum boveanum
  • Zohre Marhamati, MohammadHossein Marhamatizadeh*, GholamHossein Mohebbi Pages 27-45
    Background

    Marine life has long been used for their bioactive compounds. Several amazing compounds with different biological activities have so far been identified in tunicates. The aim of the current study was to evaluate the antimicrobial activity of tunichrome released from phallusia nigra marine tunicates collected from Bushehr province coasts, against four strains of Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella enterica, and Escherichia coli.

    Materials and Methods

    Thirty samples of phallusia nigra marine tunicates were randomly collected from Nayband Bay in Bushehr province, and then their tunichrome was extracted and lyophilized. The antimicrobial activity (MIC and MBC) of the tunichrome extract was evaluated by agar well diffusion and broth macrodilution methods against four strains of foodborne pathogens. Chemical composition of methanol: chloroform:n-hexane extract of the tunichrome was detected by Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS).

    Results

    According to the results, the tunichrome extract showed significant inhibitory and lethal activities against all four studied bacterial strains. However, its antimicrobial activity was higher against Bacillus cereus and Salmonella enterica. The presence of antimicrobial compounds detected by GC-MS confirmed the results of the antibacterial activity of the tunichrome.

    Conclusion

    According to the results, the tunichrome released from phallusia nigra marine tunicate can be an appropriate marine source of antimicrobial compounds with significant performance against foodborne pathogens. According to the literature, the secondary metabolites in the tunichrome have potential biological and neutraceutical effects which require more laboratory studies.

    Keywords: Marine tunicate, phallusia nigra, Tunichrome, Antimicrobial activity, Secondary metabolite, Persian Gulf
  • Zahra Rahimi Derazi, Razeah Bagherzadeh, Majid Bahremand, Maryam Ravanipour* Pages 46-62
    Background

    Motor skills disorders are one of the most common disorders among school-age children. Given the importance of motor skills in health, the present study was conducted to investigate the coarse and fine motor skills and some factors affecting them in children in Bushehr, 2019.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional descriptive-analytical study, 403 school-age children in Bushehr were examined in 2019. Samples were selected by cluster random sampling from each district of Bushehr city and from Governmental and non-governmental schools for boys and girls. Data collection tools included a demographic characteristics form, the measurement of anthropometric indicators, and the short form of the Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency. Data were analyzed using descriptive statistics and analytical tests (Univariate and multivariate regression). The level of significance in all cases was considered less than 0.05.

    Results

    The mean age of the children participating in the study was 9.65±1.72 years, and the mean scores of the coarse and fine motor skills were 29.18±7.52 and 28.00±5.17, respectively. Predictor variables of coarse motor skills together explained 18% of the variance of this variable and the tested model was statistically significant (P<0.001). Male gender, child’s age, fatherchr('39')s level of education (undergraduate) had a direct relationship and being a mother employee and body mass index (BMI) were inversely related to coarse motor skills (P<0.05). The predictor variables of fine motor skills together explained 22% of the variance of this variable and the tested model was statistically significant (P<0.001). Child’s age and father’s level of education (undergraduate) were directly related to fine motor skills (P<0.05).

    Conclusion

    It is necessary to take appropriate measures to improve motor skills in children through programs based on family, school and community, especially for girls, children with high BMI and children with working mothers. It is recommended that future and long-term studies be performed using .process-oriented tools to examine factors related to childrenchr('39')s motor skills.

    Keywords: Child, Developmental coordination disorders, Motor skills, Body Mass Index
  • Mehdi Rezaee, Hedayat Salari, AmirHossein Darabi, Habib Omranikhoo*, Negar Fardroo Pages 63-74
    Background

    Outsourcing as an effective strategy in public management has attracted policy-makers. Awareness of quantity and quality of implementing this strategy can help policy-makers and managers to remove barriers to this policy. This study aimed to investigate outsourced services and the applied models in Bushehr University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    This  descriptive cross-sectional study was carried out in Bushehr University of Medical Sciences in 2019 in four separate steps of literature review, shortlisting outsourceable services, data quality assurance and categorization of outsourced services into clinical and non-clinical services. Finally, the collected data were entered into Excel® version 8 to calculate and report descriptive indicators.

    Results

    Result showed that totally 24 types of services have been outsourced. Half of them were clinical and the other haf were non-clinical. Among the outsourcing models, service purchasing model and management outsourcing model were the most and the least applied models, respectively.

    Conclusion

    Although various outsourcing models are available, the type and the number of outsourced services are still limited. Given the diversity of services in health sector especially clinical services, it is possible to use the capacity of outsourcing strategy more effectively.

    Keywords: Public–private partnership, Public–private cooperation, Outsourcing, Outsourced services
  • Parva Dehghani, Hossien Zolgharnein*, Iraj Nabipour, Soheila Matroodi, Mohsen Mohammadi Pages 78-87
    Background

    Sea hares of the Aplysia genus are among the mollusks of interest for various researchers to study their phylogeny, bioactive compounds and the nervous system. These mollusks are herbivorous and produce chemical compounds (ink) to defend themselves. The present study provided molecular identification of the Persian Gulf (Bushehr city) sea hare using 16s rRNA gene sequence.

    Materials and Methods

    Sampling was done in coastal waters of Bushehr (Bushehr Province, Iran). Total DNA was extracted using CTAB method and target DNA was amplified by 16sar-L and 16sbr-H universal primers. For phylogenetic analysis, both Maximum Likelihood and Bayesian methods (by RAxML and Mr. Bayes programs, respectively) were used. For ML algorithm, 1000 bootstrap replicates were generated. In Bayesian approach, the program was implemented for 20 million generations and one tree for every 1000 generations was sampled.

    Results

    Based on the obtained tree from ML method, Persian Gulf sea hare and Aplysia dactylomela were placed in a clade with 87% bootstrap and high posterior probability (PP=1). The obtained phylogenetic tree from Bayesian approach showed similar topology. The Persian Gulf sea hare with 95.8% bootstrap and PP=1 was again supported in the sister group of A. dactylomela.

    Conclusion

    The results from the molecular analysis of 16s rRNA gene sequence indicate probable existence of a new species of sea hare in the Persian Gulf region. In order to determine the exact position of the present species, the phylogenetic analysis of COI gene sequence and morphological characteristics are essentials.

    Keywords: Sea hare, Aplysia, Persian Gulf, Molecular phylogenetic, 16s rRNA