فهرست مطالب

احسن الحدیث - پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه احسن الحدیث
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آتنا بهادری صفحه 8

    کتاب نهج البلاغه مجموعه ای از فصیح ترین و بلیغ ترین سخنان منتسب به امیر مومنان علی (علیه السلام) است که بسیاری از معارف فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و نظامی آن حضرت را در برمی گیرد. یکی از ویژگی های بارز سخنان حضرت علی (علیه السلام) بهره گیری از اخبار غیبی است که در این پژوهش با روش توصیفی_تحلیلی، کمیت و کیفیت آن در نهج البلاغه مورد بررسی قرار می گیرد. آن حضرت در 110 موردی که به این موضوع پرداخته است، گاهی به طور مطلق از آگاهی از غیب خبر می دهد، گاهی به منبع علم خویش (تعالیم نبوی) اشاره می کند و گاهی (حدود 90 مورد) مصادیق مغیبات را برمی شمارد که به پنج دسته قابل تقسیم است: 1. حقایقی از عالم خلقت، نظیر معارف مافوق بشری درباره خداوند، موجودات مجرد و شگفتی های علوم؛ 2. ضمایر و حالات درونی افراد؛ 3. آغاز آفرینش هستی؛ 4. سرنوشت امت اسلام از جنگ‌های مقارن حکومت آن حضرت تا ظهور منجی آخرالزمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و 5. وقایع پس از دنیا و عوالم برزخ و قیامت.

    کلیدواژگان: حضرت علی (علیه السلام)، نهج البلاغه، اخبار غیب، علم غیب امام
  • مینا شمخی، قاسم بستانی، زهرا چنانی صفحه 33

    احادیث فضایل قرآن از مضامین تشویق آمیز و رغبت‌ انگیزی برخوردارند و باورمندان را به حفظ و تلاوت آیات قرآن و عمل به آن دلگرم می کنند. در کتاب «محاسن برقی» که تنها جامع روایی متقدم امامیه تا پیش از «کافی کلینی» بوده و تنها اندکی از این کتاب بر جای مانده است، احادیث فضایل قرآن، به طور پراکنده و معدود در دو جلد آن طی باب ‌های مختلف یافت می ‌شود؛ اما میزان اعتبار سندی این روایات و در نتیجه اعتبار متون آن ‌ها تا چه اندازه است؟ پژوهش حاضر با روش توصیفی _ تحلیلی، از طریق جمع آوری اطلاعات به شیوه‌ کتابخانه ‌ای نشان می ‌دهد که در محاسن برقی اکثر این احادیث هم از لحاظ سندی و هم متنی صحیح بوده و محتوای بیشتر آن‌ ها مربوط به قرایت قرآن، جهت تعویذ برای رفع بلایا و هموم و همچنین ثواب و پاداش دنیوی و اخروی است.

    کلیدواژگان: اعتبار، برقی، فضائل قرآن، محاسن، منابع حدیثی شیعه
  • جواد فرامرزی، سید محسن موسوی، حجت علی نژاد صفحه 57

    متکلمان معتزلی معتقدند که صفت «متکلم» یکی از صفات خداوند است. آن ها این صفت را از صفات فعل دانسته اند‌ و خداوند را فاعل کلام می‌ شمرند. از نظر آن ها قرآن یکی از مصادیق کلام خداوند تعالی و وحی اوست که مخلوق و حادث می باشد و خداوند آن را بر پیامبر خود نازل کرده است تا نشانه و دلیلی بر نبوت او باشد. برخی معتقد هستند که گرچه اکثریت معتزله قرآن را کلام و فعل خداوند متعال می‌دانستند، اما معمر بن عباد السلمی و پیروان او معتقد بودند که قرآن، کلام پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) است و مخلوق خداوند متعال نیست. در این پژوهش با روش توصیفی_تحلیلی این نتیجه به دست می آید که معمر بن عباد السلمی معتقد به بشری بودن الفاظ قرآن از جانب پیامبر (صلی الله علیه و آله) نیست، بلکه ایشان فقط قایل به حدوث و مخلوق بودن قرآن است و این اتهام ساخته و پرداخته دشمنان او به ویژه اشاعره می باشد. معتزله خصوصا معمر بن عباد السلمی همانند سایر فرقه ‌های اسلامی، قرآن را کلام خداوند و پیامبر را دریافت کننده آن از سوی خداوند متعال می دانند و اعتقادی به فاعلیت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) در خلق قرآن ندارند.

    کلیدواژگان: وحی قرآنی، معمر بن عباد السلمی، الفاظ قرآن
  • روناک امامی، اعظم فرجامی، زهره نریمانی صفحه 70

    تفسیر التبیان فی تفسیر القرآن جزء کامل ترین و معتبر ترین تفاسیر قرآنی شیعه است. تسلط شیخ طوسی به حوزه حدیث شیعه و اهل سنت و همچنین حجم بالای روایات ایمه معصومین (علیهم السلام) در تفسیر التبیان، جایگاه نقل در دیدگاه شیخ طوسی را به روشنی نشان می دهد. برای شناخت مصادر تفسیری و حدیثی شیخ طوسی، مطالعه و بررسی این تفسیر با نگاهی نو راهگشا خواهد بود. مصدر یابی تعدادی از روایات ایمه معصومین (علیهم السلام) در تفسیر التبیان، به یک منبع خاص ختم نمی شود، بلکه دارای مصادری مشترک است؛ به گونه ای که نمی توان به طور قطع مصدر خاصی را برای آن روایت انتخاب نمود. از این رو روایات مذکور، روایاتی با مصادر مشترک نامگذاری و به سه دسته تقسیم شده اند: مشترک بین منابع شیعی، مشترک بین منابع اهل سنت و مشترک بین منابع شیعی و اهل سنت. شیخ طوسی گاهی عین روایت مصادر خود و گاهی نیز مضمون آن ها را نقل و گاه احادیث را «خلاصه»، «نقل به معنا» و «تقطیع» کرده است.

    کلیدواژگان: تفسیر التبیان، شیخ طوسی، روایات تفسیری، مصادر روایی مشترک
  • زهره اخوان مقدم، زهره دانشی کهن. صفحه 86

    قرآن کریم به عنوان متن مقدس مسلمانان از واژگانی بهره گرفته که برای به ‌دست آوردن معنای دقیق آن‌ها، استخراج مولفه ‌های معنایی آن‌ها ضروری است. در این میان، مفهوم «صراط» یکی از مفاهیم مهم و کاربردی قرآن کریم در حوزه راهنما شناسی و معاد شناسی است که از دیرباز مفسران به آن توجه کرده‌اند. این پژوهش به شیوه توصیفی _ تحلیلی و با استفاده از روش معنا شناسی، مفهوم «صراط» از دیدگاه قرآن کریم را تبیین کرده است. با بررسی واژه صراط بر پایه رابطه جانشینی، روشن شد کلمات «هدی و طریق» به عنوان جانشین‌ فقط یک مرتبه در قرآن ذکر شده‌اند. همچنین ترکیب، «طریق مستقیم» با یک بار تکرار در قرآن بازگو کننده نوع گفتار جنیان در وقت شنیدن قرآن است؛ آنان با راه‌ های آسمانی که در شب طی می‌ شود آشناتر از راه ‌های زمینی بودند به همین دلیل از واژه «طریق» استفاده کردند. در یک مورد نیز موصوف واژه «مستقیم» حذف شده و به‌طور مجازی هدایت به استقامت توصیف شده است. همچنین عبارت «هدی مستقیم» نیز ترکیبی حقیقی است که کلمه صراط در آن حذف شده تا به‌ طور یقینی به هدایت رسیدن مسیری که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) نشان می ‌دهد، دلالت کند.

    کلیدواژگان: قرآن، رابطه جانشینی، معناشناسی، صراط مستقیم، هدایت، طریق
  • معصومه قنبرپور، طاهره شریفی صفحه 105

    سکون و آرامش همسران در کنار یکدیگر یکی از اهداف مهم تشکیل خانواده است. یکی از موانع رسیدن به این هدف خشونت علیه زنان در خانواده و از بین رفتن آرامش خانواده است. خشونت علیه زنان اشکال متعددی دارد که از جمله ی آن‌ها می توان به خشونت جسمی، لفظی، روانی، اقتصادی و حقوقی اشاره نمود. هدف از انجام این تحقیق تبیین راه های پیشگیری و مقابله با خشونت علیه زنان با تکیه بر آیات و روایات برای تحکیم روابط خانوادگی است. این تحقیق با روش تحلیلی_توصیفی انجام گرفته است.
    از بررسی متون دینی چنین به دست می آید که دین اسلام با احترام به حقوق خانواده و ارکان اصلی آن، مرد را از هرگونه سخت‌گیری بی جهت و آزار و اذیت جسمی و روانی نسبت به زنان منع کرده است. از توصیه‌های قرآن برای دوری از خشونت لفظی می‌توان به صحبت کردن نیکو با همسر، سلام کردن هنگام ورود به منزل، دوست داشتن همسر، خواندن همسر با نام مناسب و... نام برد. همچنین از راهکارهای مقابله با خشونت روانی می‌توان به عدم سختگیری به زنان، حسن معاشرت و تامین هزینه‌های زندگی اشاره نمود. یکی دیگر از اشکال خشونت، خشونت مالی است که شامل نپرداختن حق نفقه و سختگیری در هزینه کردن برای زن است که در قرآن کریم و در روایات سفارش های زیادی به پرداخت نفقه زن شده است و بر اساس آن شوهر مکلف است بعد از آغاز زندگی نفقه زن را پرداخت نماید.

    کلیدواژگان: خشونت، همسر آزاری، خانواده، تنبیه بدنی، خشونت علیه زن
|
  • Atena Bahadori Page 8

    The noble book Nahj al-Balaghah is the most eloquent collection of sayings attributed to Imam Ali (AS). It includes much of his cultural, political, social and military knowledge. One of the distinct features of Imam’s words is the use of the ghayb (unseen) news in Nahj al-Balagha, that would be investigated here quantitatively and qualitatively. In Nahj al-Balaghah 110 such cases refer to the ghayb; He sometimes absolutely informs of the ghayb, sometimes refers to the source of his knowledge (prophetic teachings), and sometimes presents the instances of the ghayb (in 90 cases), dividing into five categories: 1) The facts of the universe, such as superhuman knowledge about God, simple beings and the wonders of science; 2) the personality and inner states of men; 3) the beginning of the creation of the universe; 4) the destiny of the Islamic community during the wars coincided with his caliphate until the Reappearance of the Savior Apocalypse (AS), and 5) the events after of the world and in the worlds of Purgatory and the Resurrection.

    Keywords: Imam Ali (AS), Nahj al-Balaghah, Unseen News(Ghayb), Imam’s Knowledge of the Ghayb
  • Mina Shamkhi, Ghasem Bostani, Zahra Chenani Page 33

    The fadā’il (virtues) al-Qur’an hadiths include encouraging themes that inspire the believers into memorizing and reciting the verses of the Qur’an and acting according to them. In the book Al-Mahāsin of Al-Barqī, that is the only early Imami comprehensive hadith collection before Kāfī and segments of this book are available today, fadā’il al-Qur’an hadiths are scattered and few in chapters of two volumes. How is the authenticity of these narrations and consequently the validity of their texts? This research, based on the descriptive-analytical method collecting information in a library manner, shows that most of these hadiths are correct both in terms of the sanad and the context, and most of their content are related to the recitation of the Qur’an is for eliminating calamities and evils, as well as getting worldly and otherworldly rewards.

    Keywords: Validation, Al-Barqī, Fadā’il al-Qur’an, Al-Mahāsin, Shiite Hadith Sources
  • Javad Faramarzy, Seyed Mohsen Mousavi, Hojjat Alinejad Page 57

    Mu’tazilite theologians believe that the attribute “mutikallim” is one of the attributes of God Almighty. They consider it as an attribute of action and then God as the source of the word. According to them, the Qur’an is one of the examples of the word of God Almighty and His revelation, which is a creature (makhlūq) and an event (hādith). God revealed it to His Prophet to be a sign and proof of his prophecy. Some believe that although most Mu’tazilites considered the Qur’an to be the word and deed of God Almighty, Mu’ammar Ibn ‘Abbād al-Sullamī and his followers believed that the Qur’an was the word of the Holy Prophet (PBUH) and was not a creation by God Almighty. In this research, based on the descriptive-analytical method, it is concluded that Mu’ammar Ibn ‘Abbād did not believe in the human source for the words of the Qur’an by the Prophet (PBUH), but he only believed in the existence and creation of the Qur’an. This accusation was made and used by his enemies, especially the Ash’arites. The Mu’tazilites, especially Mu’ammar Ibn ‘Abbād, like other Islamic sects, considered the Qur’an as the word of God and the Prophet as the recipient of it from God Almighty, and hence they did not believe in the activity of the Holy Prophet (PBUH) in creating the Qur’an.

    Keywords: Qur’anic Revelation, Mu’ammar Ibn ‘Abbādal-Sullamī, Qur’anic Words
  • Ronak Imami, Azam Farjami, Zohreh Narimani Page 70

    Al-Tibyān fi Tafsīr al-Qur’an is one of the most complete and valid Shiite Qur’anic commentaries. Sheikh Tusī’s skill of the field of Shiite and Sunni hadith, as well as the vast volume of narrations of the Imams (AS) in this book, clearly shows the position of narration in Sheikh Tusī’s works. Studying and examining this commentary with a new look would end to a way to identify the interpretive and hadith sources used by Sheikh Tusī. Looking for some narrations in this book will not end to a specific source, but they have common sources, as such it is not possible to choose a certain source those narrations. Therefore, the narrations with common sources are specified and divided into three categories: common among Shiite sources, common among Sunni sources, and common between Shiite and Sunni sources. Sheikh Tusī sometimes quoted the exact same narration of his sources and sometimes their content, and sometimes he summarized, quoted in meaning and fragmented the hadiths.

    Keywords: The Commentary of Al-Tibyān, Sheikh Tusī, ExegeticalHadiths, Common Hadith Sources
  • Zohreh Akhavan Moghadam, Zohreh Daneshi Kohan Page 86

    The Holy Qur’an, as the sacred text of Muslims, has used words that, in order to obtain their exact meaning, it is necessary to extract their semantic components. The concept of “sirāt” is an important and practical concepts of the Qur’an in the field of knowing the Guide and getting informed of Resurrection, which has long been considered by commentators. This research has explained the concept of “sirāt” from the perspective of the Holy Qur’an in a descriptive-analytical way using the semantic method. Examining the word sirāt based on the paradigmatic relation, it became clear that the words “hudā” and “tarīq” have been mentioned as substitutes only once in the Qur’an. Also, the combination of “tarīq-in mustaqīm” with one repetition in the Qur’an reflects the type of speech of the jinn while listening to the Qur’an; They were more familiar with the celestial paths at night than the earthly paths, so they used the word “tarīq.” In one case, the object of “mustaqīm” was omitted and the “guidance” is virtually described “resistance”. Also, the phrase “hudan mustaqīm” is a real compound in which the word “sirāt” has been omitted to indicate with certainty the guidance of the path indicated by the Holy Prophet (PBUH).

    Keywords: The Qur’an, Paradigmatic Relation, Semantics, Sirāt Mustaqīm, Guidance, Tarīq
  • Masoumeh Ghanbar-pour, Tahereh Sharifi Page 105

    The calmness and tranquility spouses together is an important goal of getting married. An obstacle for achieving this goal is violence against women in the family and the lack of family calmness. Violence against women takes many forms, including corporal, verbal, psychological, economic and legal. Using descriptive-analytical method this research is to explain ways to prevent and eliminate violence against women according to the Qur’an and hadiths to strengthen family relationship. According to religious texts Islam forbids men from any unjustified harassment and corporal and psychological hurt of women, through respecting the rights of the family and its main pillars. The advice of the Qur’an to avoid verbal violence include talking kindly to the spouse, greeting to the family by the arrival at home, loving the spouse, calling the spouse by a good name, etc. Strategies for combating psychological violence include not being harsh on women, good socializing, and earning living expenses. Another form of violence is financial which includes nonpayment of alimony rights and strict spending for women. In the Qur’an and hadiths, there is a notable attention to paying alimony to the woman, according to which man must pay it when he starts living with his wife.

    Keywords: Violence, Spouse Abuse, Family, Corporal Punishment, Violence against Women