فهرست مطالب

تاریخ پزشکی - پیاپی 45 (زمستان 1399)

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 45 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید ولی نوراشرف الدین، حسن حاجی تبار فیروزجایی*، سید رضا احسانپور صفحه 1
    زمینه و هدف

    تروریسم دارای اشکال و روش‌های مختلفی است. نوع جدید و بسیار پیچیده آن، بیوتروریسم است که درواقع به معنای به کارگیری سلاح‌های بیولوژیکی جهت کشتار جمعی است. توسعه روزافزون این سلاح‌ها و خطرات سهمگین آنان ضرورت بررسی ابعاد و راهکارهای قانونی مقابله با آن را نیز افزایش داده است. به همین دلیل، پژوهش حاضر درصدد است تا با بررسی سیر تاریخی بیوتروریسم، راهکارهای مقابله با آن را ارایه دهد. سوالی که مطرح می‌شود این است: برحسب تحولات تاریخی، راهکارهای مقابله با بیوتروریسم شامل چه مواردی است؟

    مواد و روش‌ها

    نوع مطالعه حاضر، مروری، منابع مورد استفاده شامل اسناد، کتب تاریخی، حقوقی و سیاسی، مقالات و تحقیقات مرتبط با موضوع تحقیق است که به شیوه توصیفی تحلیلی مرور شده‌اند.

    یافته‌ها

    متکی بودن بیوتروریسم به دانش و علم نوین به معنای اتخاذ راهکارهای علمی و حقوقی مدون برای مقابله با آن است. همچنین از بعد بین المللی، حقوق بین‌الملل می‌بایست نسبت به شناخت و ارایه مصادیق اعمال بیوتروریستی معطوف شود. جلوگیری از بین‌المللی شدن خطرات بیوتروریسم، اتخاذ جرایم سختگیرانه، شناسایی و معرفی استفاده‌کنندگان بیوتروریسم، نظارت دقیق بر اماکن آزمایشگاهی و علمی از جمله راهکارهایی است که می‌تواند تهدیدات بیوتروریسم را به حداقل برساند.

    نتیجه‌گیری

    بیوتروریسم یک تهدید واقعی و جهانی است. در وهله اول، جلوگیری از وقوع تهدیدات بیوتروریستی و سپس قطع زنجیره‌های آن برای به حداقل رساندن تهدیدات ناشی از آن حایز اهمیت است. همچنین پس از وقوع تهدیدات بیوتروریستی، نیازمند سختگیری جهانی بر علیه استفاده‌کنندگان از آن هستیم. بنابراین قوانین کیفری لازم و همچنین نظارت بر اماکن علمی و آزمایشگاهی از جمله راهکارهای مقابله با بیوتروریسم است. نهادسازی بین‌المللی و مجازات مرتکبین پشتوانه حقوقی و کیفری بر علیه گسترش بیوتروریسم هستند.

    کلیدواژگان: تروریسم، بیوتروریسم، راهکارهای قانونی، حقوق کیفری
  • صمد آقامیری، رامین یلفانی *، محمد کلهر صفحه 2
    زمینه و هدف

    اجرای نوسازی در کشور توسط حکومت پهلوی جوانب مختلف حیات ایرانیان را تحت تاثیر خود قرار داد. یکی از بخش‌هایی که در پی نوسازی دستخوش تحول شد، پزشکی سنتی بود. در این دوره، طب سنتی به تدریج جای خود را به پزشکی مدرن داد و فقط در برخی نواحی دورافتاده به علت فقدان نهاد بلدیه بود که این شیوه از طبابت رایج بود. زیرا، فراهم‌نمودن زمینه ایجاد دگرگونی در این حوزه و عبور از پزشکی سنتی به مدرن در این دوره بر عهده بلدیه قرار داشت.

    مواد و روش‌ها

    داده‌های ‌این تحقیق از طریق منابع کتابخانه‌ای گردآوری شده و روش پژوهش نیز توصیفی تحلیلی است. این تحقیق با به کارگیری داده‌های موجود در منابع و ماخذ مختلف تاریخی به بررسی جایگاه طب سنتی در شهرها و روستاها در اواخر دوره قاجار و اوایل حکومت پهلوی می‌پردازد.

    یافته‌ها

    در این دوره تحولات و پیشرفت‌های بسیار زیادی در زمینه طبابت جدید در ایران صورت گرفت. بررسی وضعیت طب سنتی در این عصر با وجود پیشرفت‌های فراوان در عرصه پزشکی جدید می‌تواند پاسخی به یکی از مسایل مهم تاریخ اجتماعی ایران باشد.

    نتیجه‌گیری

    در نتیجه تسلط طب نوین به عنوان شیوه غالب درمان بیماری‌ها، طب سنتی تحت تاثیر عواملی همانند عوام‌زده‌‌شدن، آمیخته‌شدن با پاره‌ای از موهومات و باورهای خرافی و فقدان تجربه کافی و همینطور سوءاستفاده طبیبان سنت‌گرای ایرانی به منظور حفظ منافعشان در جامعه و امتناع از ایجاد تغییر در روش و شیوه‌های خود دچار رکود شد.

    کلیدواژگان: طب سنتی، طبابت، طب نوین، دوره پهلوی، طبیب، درمان
  • رحیمه دسترنج، فاطمه نوجوان* صفحه 3
    زمینه و هدف

    طب ایرانی با سابقه چند صد ساله، دیدگاه‌های قابل توجهی برای پیشگیری و درمان بیماری‌ها دارد. با توجه به نقش رو به گسترش طب سنتی و مکمل در نظام سلامت و درمان نیاز است تا مبانی فیزیولوژی و پاتوفیزیولوژی این طب بررسی و تبیین شود. از آنجا که خون مجموعه‌ای از اخلاط اربعه است و بر حسب نظر حکمای طب ایرانی، تعادل و عدم تعادل در کمیت و کیفیت اخلاط، تعیین‌کننده سلامت و بیماری فرد می‌باشد. از این رو در این پژوهش، انواع خون غیر طبیعی که منشا بیماری‌های متعدد می‌باشد، از دیدگاه حکما در قرون مختلف بررسی شد. این کار پیش‌نیاز پیشگیری و معالجه طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها به ویژه بیماری‌های هماتولوژی، متابولیک و غددی می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

    اقوال حکما درباره خون در کتب متعدد طب ایرانی در قرون مختلف از حکمای قبل از ابن سینا، ابن سینا و بعد از آن، از جمله هدایه المتعلمین، قانون، خلاصه الحکمه مطالعه و مورد بررسی قرار گرفت، مطالب جمع‌آوری‌شده، دسته‌بندی و در قالب یک مقاله مروری تدوین شد.

    یافته‌ها

    لفظ «خون» یا «دم» بیش از آنکه به خلط دم به طور خاص و به عنوان یکی از اخلاط اربعه و مجزا از سایر اخلاط اشاره نماید به خلط دم به طور عام به عنوان خلطی که پایه و اساس اخلاط است و از سه خلط دیگر به میزان مقتضی در آن وجود دارد، اشاره می‌‌نماید. خون به دو قسم طبیعی و غیر طبیعی تقسیم می‌‌‌شود. خون طبیعی فاقد بوی بد بوده، رنگ سرخ، مزه شیرین و قوام معتدل دارد. اقوال حکما درباره خون غیر طبیعی متفاوت می‌‌باشد که این تفاوت در چهار گروه قابل تقسیم است: 1 گروه اول مثل ابن سینا و بسیاری از حکمای دیگر خون غیر طبیعی را حاصل تغییر در بعضی یا همه صفات خون طبیعی بیان نموده‌‌اند. 2 گروه دوم از جمله اخوینی خون را به سه قسم خون صفراوی، سوداوی و بلغمی تقسیم می‌‌‌کند. 3 گروه سوم شامل قسطا بن لوقا بعلبکی که خون غیر طبیعی را از نظر تغییر در کمیت و کیفیت به شش قسم تقسیم می‌‌‌کند. 4 گروه چهارم از جمله حکیم ارزانی در میزان الطب خون غیر طبیعی را به چهار قسم افزایش مقدار، رقیق، غلیظ و متعفن تقسیم می‌‌‌کند.

    نتیجه‌گیری

    جمع‌بندی نظر حکمای طب سنتی در زمینه خون غیر طبیعی، نشان می‌دهد که خون زمانی غیر طبیعی می‌‌‌شود که تعادل ترکیب آن از نظر کمی یا کیفی دستخوش تغییر شود که از دو مسیر این اتفاق می‌‌‌‌افتد یا خون در درون خود و بدون مخلوط‌شدن با چیزی، دچار تغییر در کیفیت شود یا این‌که چیزی از اخلاط یا ماییت با آن مخلوط شود و بنابراین صفات آن را تغییر دهد و انواع خون غیر طبیعی را ایجاد کند.

    کلیدواژگان: قسطابن لوقا بعلبکی ابن سینا دم خون غیر طبیعی خون طب ایرانی
  • فاطمه ربیع زاده* صفحه 4
    زمینه و هدف

    عضو کلیه یکی از اعضای بسیار مهم در بدن است که مورد توجه اطبای ایران بوده و هست. افراد در معرض خطر پیشرفت بیماری کلیوی باید به طور مرتب مورد ارزیابی قرار گیرند. این افراد کسانی هستند که مبتلا به بیماری قند، دیابت، پرفشاری خون، بیماری عروقی و وابستگان نزدیک افراد مبتلا به بیماری‌های ارثی کلیه می‌باشند. هدف از این مطالعه: 1 معرفی بیماری‌های مربوط به کلیه؛ 2 تهیه فهرست گیاهان دارویی سنتی مناسب برای بیماری‌های کلیه از منابع معتبر طب سنتی؛ 3 شناسایی گیاهان دارویی مورد استفاده در طب کلاسیک و مقایسه این دو منبع برای یافتن گیاهان دارویی موثرتر در بهبود بیماری‌های کلیه بیماری‌های مزمن کلیه در حال حاضر به یک معضل و تهدید بهداشت جهانی مبدل شده است.

    مواد و روش‌ها

    در این راستا مطالعات کتابخانه‌ای از دو منبع سنتی و جدید صورت گرفت، مانند کتاب‌های مخزن الادویه و تقویم الابدان و نیز اسامی علمی این گیاهان نیز از منابع معتبر مشخص گردید.

    یافته‌ها

    در این تحقیق فهرست بیماری‌ها در طب سنتی که شامل سوءمزاج، ورم، ضعف، سنگریزه کلیه و... و نیز انواع معالجه‌های پادشاهانه، درویشانه و عامیانه در طب سنتی معرفی شد. همچنین 54 گیاهان دارویی طب سنتی موثر در درمان بیماری‌های کلیه معرفی گردید.

    نتیجه‌گیری

    گیاهان دارویی در این تحقیق همراه با خانواده و نام علمی دقیق آن‌ها معرفی گردید و نیز طبیعت 63% گیاهان دارویی مفید کلیه گرم و خشک شناسایی شد.

  • حمیدرضا قانونی*، محمدابراهیم ایرج پور، زهرا ندافی صفحه 5
    زمینه و هدف

    طب سنتی و مکتوب ایران جزء دانش‌های بومی و اصیل ایرانی است که نسل به نسل از گذشتگان به ما رسیده است. در واقع پزشکی سنتی بخش بزرگی از میراث کهن کشور ماست این بخش از طرفی با موضوعات پزشکی ارتباط دارد و از طرفی با نگاهی وسیع‌تر به زبان و ادبیات و دیگر دانش‌های این رشته مرتبط است. بخش بزرگی از ادبیات ایران با دانش‌هایی گسترده آمیخته است؛ یکی از این دانش‌ها دانش پزشکی است تقریبا تمام شاعران زبان فارسی در آثار خویش به موضوعاتی چون داروها، امراض، وسایل و زمینه‌های پزشکی اشاراتی، هرچند مختصر دارند. نسخه خطی «زبده» از جامع‌ترین آثار منظوم در زمینه پزشکی است که در قرن یازدهم قمری تالیف شده است. ناظم این اثر شخصی به نام شاه‌علی‌سلیمان کحال است. آنچه می‌توان دریافت آن که وی حرفه چشم پزشکی داشته است و علاوه بر این اثر، اثری دیگر با عنوان حمیات (تب‌ها) دارد که آن را پس از زبده فراهم آورده است. نگارندگان مقاله پس از معرفی نسخه خطی «متمم زبده منظوم» شاه‌علی‌سلیمان کحال می‌کوشند با تکیه بر دانش نسخه‌شناسی و مراجعه به کتابخانه و تذکره به معرفی این اثر یا روش‌های پژوهش موضوعات علوم انسانی بپردازند. نسخه خطی یادشده در کتابخانه مجلس شورای اسلامی نگهداری می‌شود و هم‌اکنون به عنوان منبعی برای بررسی مباحث پزشکی ادبی قرن یازدهم قرار گرفته است.

    مواد و روش‌ها

    روش به کار گرفته‌شده در این پژوهش، روش کتابخانه‌ای و اسنادی است. بر این اساس، مطابق شیوه پژوهش در علوم انسانی و ادبیات فارسی نخست منابع فراهم آمد و سپس به مطالعه، بازخوانی، فیش‌برداری و تحلیل و تفسیر پرداخته شد. مواد این مقاله در درجه نخست نسخه خطی متمم زبده و در مراحل بعدی کتاب‌ها و مقالات علمی در این زمینه بود.

    یافته‌ها

    زبده آمیزه‌ای از درد‌ها و شیوه‌های درمان همراه با داروها و میزان آن‌ها با زبان و شیوه‌ای آهنگین و به نظم است. معرفی زبده و اثر او در فرایند پژوهش تاریخ طب، برجسته‌ترین یافته این پژوهش است.

    نتیجه‌گیری

    مطالعه نسخه خطی متمم زبده منظوم علاوه بر شناخت نسخه‌ای منظوم در زمینه‌های طب قدیم، چگونگی تشریح درد‌ها و کیفیت فراهم‌آوردن ادویه و داروهای گیاهی و گاه حیوانی، سبب شناخت دقیق‌تر مصنف، اثر و جریان طب سنتی در عصر تیموری و آغاز دوره صفویه شد. این پژوهش نشان می‌دهد که بسیاری از طبیبان و صاحبان حرفه‌ها به منظور پایایی و یادگیری آسان، آثار خویش را به قالب و ساختار نظم ریخته و از این طریق خدمت بزرگی به روند پیشرفت این علوم کرده‌اند.

    کلیدواژگان: طب سنتی، ادبی، شاه علی سلیمان، داروهای گیاهی، نسخه خطی
  • فهیمه مخبر دزفولی* صفحه 6
    زمینه و هدف

     در حالی که منع تشریح بدن انسان در فرهنگ مسیحی و اسلامی راه را بر آگاهی پزشکان از اندام‌های داخلی بدن انسان می‌بست، پزشکان یونانی و بعدها پزشکان مسلمان تلاش کردند از طریق تشریح حیوانات با شکل و عملکرد اعضای بدن آشنا شوند. جالینوس با تشریح خوک، یوحنا بن ماسویه و محمد بن زکریای رازی با تشریح بوزینه اعضای بدن را توصیف کردند و این روند در تمدن اسلامی ادامه داشت. پزشکانی چون رازی، علی بن عباس اهوازی و ابن سینا بخشی از کتاب‌های جامع پزشکی خود را به تشریح اختصاص داده‌اند. از قرن چهاردهم میلادی تشریح به منظور آموزش پزشکی در بیمارستان‌های برخی از کشورهای اروپایی آزاد شد و آموزش و نگارش کتاب‌های آموزشی درباره تشریح اندام‌های بدن تحول یافت.

    مواد و روش‌ها

    در این پژوهش با تطبیق مبحث تشریح استخوان‌ها در دو دایرهالمعارف بزرگ پزشکی در تمدن اسلامی یعنی طب‌الملکی و قانون فی‌الطب نظرات علی بن عباس اهوازی و ابن سینا درباره استخوان‌ها بررسی می‌شود و سهم و نقش آنها در پیشرفت دانش تشریح مشخص می‌گردد.

    نتیجه‌گیری

    برخلاف آنچه تصور می‌شود که منع تشریح در اسلام سبب شده که پزشکان مسلمان اطلاعات چندانی از تشریح اندام‌ها نداشته باشند، مطالعه آثار پزشکان بزرگ مسلمان و ایرانی بیانگر تسلط آنان به تشریح و حتی اختلاف نظر آنان در این زمینه است. آنچه که از مقایسه دو اثر ارزشمند پزشکی دوره اسلامی به دست می‌آید بیانگر تلاش پزشکان برای توصیف دقیق استخوان‌های بدن است. علاوه بر این تقدم بخشیدن به تشریح در مباحث پزشکی و نظم و انسجام مطالب در این آثار حایز اهمیت است. در مقایسه طب‌الملکی و قانون باید گفت نظم و انسجام مطالب در طب‌الملکی بیش از قانون است و به گونه‌ای تدوین شده است که گویی برای آموزش پزشکی تالیف شده است. چنین نظم و ترتیبی را نمی‌توان در دیگر آثار پزشکی قبل از طب‌الملکی یافت، هرچند ابن ربن طبری در فردوس‌الحکمه و رازی در طب‌المنصوری هم به تبویب آثار خود اهمیت داده‌اند و در بخش‌هایی از کار خود موفق بوده‌اند، اما در طب‌الملکی نوعی پیوستگی و انسجام در سراسر کتاب به چشم می‌خورد که درخور تحسین است.

    کلیدواژگان: تشریح، علی بن عباس، ابن سینا، طب الملکی، قانون فی الطب
  • سید فرهاد سید احمدی زاویه، سید علیرضا گلشنی* صفحه 7
    زمینه و هدف

    در سال 431-404 ق.م. در یونان باستان، شاهد درگیری و جنگ داخلی هستیم. از یک‌‌سو، اتحادیه پلوپونزی با همراهی اسپارت و از سویی‌دیگر اتحادیه دولت شهر‌های آتن و متحدانش رو‌به‌روی هم قرار داشتند. شاید دلیل این جنگ‌های داخلی را بتوان در شکوه و عظمت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی آتن در مقایسه با سایر دولت شهر‌ها دانست. احتمالا سلطه و برتری آتن در دریا نیز از عوامل زمینه‌ساز برای شعله‌ور‌شدن آتش جنگ داخلی خانمان‌سوز در یونان، بود. هم‌زمان با جنگ‌های پلوپونزی در ایران، اردشیر اول (465-424 ق.م.) جانشین خشایارشا شده بود و او از اسپارت حمایت می‌کرد. شاهنشاه هخامنشی، سیاست تفرقه و ایجاد اختلاف بین دولت شهر‌های یونان را در دستور کار سیاست خارجی خود قرار داده بود. باید خاطر‌نشان ساخت که جنگ داخلی یونان با فتح قاطعانه اسپارت و تسلیم آتنی‌ها در سال 404 ق.م. به پایان رسید. هدف ما از این نوشتار بررسی طاعون سال 430 و 429 ق.م. در خلال مرحله اول جنگ‌های داخلی یونان میان سال‌های 431-421 ق.م. است.

    مواد و روش‌ها

    روش به کار گرفته شده در این پژوهش، روش کتابخانه ای و پژوهشی تاریخی (Historical Research) میباشد و با نگاهی تاریخ‌محور شیوهای است که در علوم انسانی رایج است، به نقد و بررسی جنگ‌های پلوپونزی و تاثیر آن در شیوع بیماری طاعون در آتن 431 تا 404 ق.م. خواهیم پرداخت.

    یافته‌ها

    شیوع طاعون آتن از جمله مهم‌ترین بیماری‌های شایع در دوران یونان باستان بوده است و تلفات بسیاری بر جای گذاشت. در این مقاله جنبه‌های گوناگون این بیماری را به کمک منابع تاریخی، تحقیقات جدید و مقالات علمی مورد بررسی قرار می‌دهیم.

    نتیجه‌گیری

    شیوع طاعون آتن که برخی آن را از مصر می‌دانند و برخی سرچشمه شرقی برای آن قایل‌اند. در‌‌ هر‌ حال، صدمات این بیماری مسری و وحشتناک که باعث از بین رفتن تعداد زیادی از سکنه آتن شد، حاکی از اهمیت موضوع است. ظهور بقراط و درمان بیماری طاعون را باید پایان شیوع این بیماری بدانیم.

    کلیدواژگان: یونان، جنگ های پلوپونزی، بقراط، طاعون، آتن، اسپارت
  • سید عباس میرجلیلی* صفحه 8
    زمینه و هدف

     به رغم تمایل به مصرف گیاهان دارویی و گیاه‌درمانی، کمتر مستند علمی در خصوص مشکلات و ضروریات مصرف این نوع داروها، به‌ویژه در مورد اثرات جنبی، سلامت محصولات گیاهی و حتی تداخلات دارویی به زبان فارسی منتشر شده است.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه به منظور بازبینی و نقد مستندات علمی مرتبط با چالش‌های تولید و مصرف گیاهان دارویی، مطالعه‌ای مروری با بررسی منابع از طریق کاوش در منابع علمی از بانک‌های اطلاعات ساینس دایرکت، گوگل اسکولار، پاب مد، مگیران و سید انجام شد و برای تهیه اصل گزارش‌ها از کتابخانه دیجیتال گیگالیب کمک گرفته شد. از واژه‌های «گیاهان دارویی»، «اثرات معکوس»، «اثرات جانبی»، «تداخلات دارو - گیاه» و «طب مکمل» برای جستجو بین سال‌های 2000 تا 2018 استفاده شد. سوالات محوری مطالعه این بود که آیا گیاهان دارویی و داروهای گیاهی عرضه شده، از سلامت و کارایی لازم برای مصرف عموم جامعه برخوردار هستند؟ و آیا مصرف بی‌رویه و توام با داروهای شیمیایی باعث افزایش تاثیر داروها خواهد شد یا خیر؟

    یافته‌ها

    نتایج حاکی از تعدد گزارش‌های علمی مرتبط با اثرات دارویی و درمانی گیاهان دارویی بودند. عواملی همچون تبلیغات، فرهنگ و دل‌زدگی از داروهای شیمیایی در گرایش به مصرف آنها دخیل بودند. گزارش‌های متعدد از تولید ناسالم و تقلب در گیاهان دارویی و نبود تخصص در تجویز و نسخه‌دهی گیاهان دارویی و داروهای گیاهی نیز وجود داشت.

    نتیجه‌گیری

    استفاده از داروهای گیاهی بی‌مخاطره نیست. مصرف آگاهانه گیاهان داوریی و توجه به اثرات جانبی و تداخلات دارویی احتمالی آنها توصیه می‌شود. استانداردسازی فرآیندهای تولید گیاهان دارویی برای اطمینان بخشی از کارایی و ایمنی آنها نیز ضروری است.

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، تداخلات دارویی، مکمل های دارویی، اثرات جانبی، تاثیر معکوس
|
  • Seyyed Vali Noor Ashrafaldin, Hasan Hajitabar Firooz Jaee *, Seyed Reza Ehsanpour Page 1
    Background and Aim

    Terrorism comes in many forms and methods. A new and very complex type is bioterrorism, which means the use of biological weapons for mass murder. The increasing development of these weapons and their enormous dangers have also increased the need to examine the dimensions and legal solutions to combat them. For this reason, the present study aims to examine the historical course of bioterrorism, to provide solutions to combat it. The question that arises is: In terms of historical developments, what are the solutions to counter bioterrorism?

    Materials and Methods

    The type of study is a review, the sources used include documents, historical, legal ,and political books, articles ,and research related to the research topic that has been reviewed in a descriptive-analytical manner.

    Findings

    The reliance of bioterrorism on modern knowledge and science means adopting codified scientific and legal strategies to deal with it. Also, from an international perspective, international law should focus on recognizing and presenting examples of bioterrorist practices. Preventing the internationalization of bioterrorism threats, adopting severe crimes, identifying and introducing bioterrorism users, and closely monitoring laboratory and scientific facilities are some of the strategies that can minimize bioterrorism threats.

    Conclusion

    Bioterrorism is a real and global threat. In the first place, it is important to prevent the occurrence of bioterrorist threats and then break their chains to minimize the resulting threats. Also, after the occurrence of bioterrorist threats, we need a global crackdown on its users. Therefore, the necessary criminal laws as well as the supervision of scientific and laboratory facilities are among the strategies to combat bioterrorism. International institutionalization and punishment of perpetrators provide legal and criminal support against the spread of bioterrorism.

    Keywords: errorism, Bioterrorism, Legal solutions, Criminal law
  • samad aghamiri, Ramin Yalafani *, Mohammad Kalhor Page 2
    Background and Aim

    The implementation of modernization in the country by Reza Shah Pahlavi affected various aspects of Iranian life. One of the areas that evolved following the renovation was traditional medicine. During this period, modern medicine gradually replaced traditional medicine. Only in some remote areas, due to the lack of municipal institutions, this method of medicine was common. Because providing the ground for creating change in this field and passing from traditional to modern medicine in this period was the responsibility of the municipality.

    Materials and Methods

    The data of this research have been collected through library resources and the research method is descriptive-analytical. This research uses the data available in various historical sources to examine the position of traditional medicine in cities and villages in the late Qajar period and early Pahlavi rule.

    Findings

    During this period, many developments and advances in the field of modern medicine took place in Iran. The study of the status of traditional medicine in this era, despite many advances in the field of modern medicine, can be an answer to one of the most important issues in the social history of Iran.

    Conclusion

    As a result of the dominance of modern medicine as the dominant method of treating diseases, traditional medicine is influenced by factors such as demagoguery, mixing with some superstitions and lack of sufficient experience, as well as the abuse of traditional Iranian physicians to maintain their interests in society and refusal to change their ways and methods stagnated.

    Keywords: Traditional Medicine, Medicine, Modern Medicine, Pahlavi Period, Physician, Treatment
  • rahime dastranj, Fatemeh Nojavan* Page 3
    Background and Aim

    Persian Medicine (PM) has significant views on the prevention and treatment of diseases with a history of several hundred years. With the view of expansion of traditional and contemporary medicine's combined role in reinforcing the health and treatment system, it is required to review and explain the physiological and pathophysiological basis of PM. Since blood comprises of a set of four humors (Khelt), and according to the scholars of PM, balance or imbalance in the quantity and quality of these humor determines a person's health and disease; therefore, in this study, abnormal blood types that are the source of various diseases were studied from the perspective of scholars in different centuries. This work is a prerequisite for preventing and treating a wide spectrum of diseases, especially hematological, metabolic, endocrine, and even diseases of other organs.

    Materials and Methods

    Views of the sages regarding blood were studied in several books of Persian medicine (PM) related to different centuries and the collected material was categorized and compiled in the form of a review article.

    Findings

    The word “blood or dam”, before being referred to dam as a specific humor and as one of the four humors besides three other humors, was referred to as dam humor in general, and as a humor which is the basis of all humors containing proportionate amount of other three humors. Blood is divided into two types, normal and abnormal (morbid blood). Natural blood has no bad smell, red in color, sweet in taste, and moderate consistency. The sayings of the sages about abnormal blood are different and this difference can be divided into four groups. The first group, based on views of scholars like Ibn Sina and many other scholars, has stated that abnormal blood results from changes in some or all of the attributes of natural blood. The second group, including scholars like Akhavini, divides blood into three types: biliary (safravi), melancholy (sodavi) and phlegm (balghami) blood. The third group that includes views of Qasta ibn Luka Baalbek divides abnormal blood into six dimensions based on quantity and quality and the fourth group, including views of Hakim Arzani, divides the amount of abnormal blood into four categories: increase in amount, dilution, concentration and infection.

    Conclusion

    The conclusion of views of PM scholars about abnormal blood shows that blood is said to becomes abnormal when the balance of its composition is changed quantitatively or qualitatively, which occurs in two ways, either blood accepts changes in quality within itself and without being mixed with anything, or something from the humors or fluid (maeat) mixes with it and thus changes its properties and creates abnormal blood types.

    Keywords: Qastab Ibn Luka Baalbak, Ibn Sina, Dam, Morbid Blood, Blood Persian Medicine
  • Fatemeh Rabizadeh* Page 4
    Background and Aim

    The kidney is one of the most important organs in the body that has been and is considered by Iranian physicians. People at risk for developing kidney disease should be evaluated regularly. These people are diabetes, high blood pressure, vascular disease and close relatives of people with inherited kidney disease. The purpose of this study: 1. They are introducing kidney-related diseases; 2. Preparing a list of traditional medicinal plants suitable for kidney diseases from reliable traditional medicine sources; 3. Identifying medicinal plants used in classical medicine and comparing these two sources to find more effective medicinal plants In recovering all chronic diseases, kidney disease has now become a global health problem and threat.

    Materials and Methods

    In this regard, two traditional and new sources have been used, such as the books of Makhzan al-Adawiyah and the calendar of Abadan, and also the scientific names of these plants have been identified from reliable sources.

    Findings

    In this study, the list of diseases in traditional medicine, which included terrible temper, edema, weakness, kidney stones, etc., as well as various royal, dervish, and folk remedies in traditional medicine, were introduced. Also, 54 medicinal plants of traditional medicine effective in treating kidney diseases were introduced.

    Conclusion

    Their exact family accompanies the medicinal plants introduced in this study and scientific name, and also the nature of 63% of the useful medicinal plants was identified as the hot and dry kidney.

    Keywords: Kidney, Medicinal Plants, Traditional Medicine
  • Hamid Reza Ghanooni *, Mohammad Ebrahim Irajpoor, Zahra Naddafi Page 5
    Background and Aim

    Iranian medical tradition is one of the native and authentic Iranian knowledge that must be noticed and applied in our era. Traditional medicine is a large part of our ancient heritage and the present generation as heirs of this frontier, has the task of preserving and recording this precious heritage. Most of the manuscripts in Persian languages are kept in libraries, and some are yet unknown. So there are some efforts for reviving these obscure medical-literary treasures. The big part of Iranian literature is mixed with extensive knowledge as medical knowledge. Almost all Persian-language poets have brief references to subjects such as medicines, diseases, and medical devices in their work. Many other works are necessarily medical works that deal with medical issues in the language of order and approach. One of the Persian works is the version of Shah Ali Suleiman's "Supplement to the Systematic", which has come to be used in a purely medical manner and following its time for public use. This manuscript is kept in the Islamic Consultative Assembly library and is now used to examine 11th-century literary medical topics.

    Materials and Methods

    This literary research is carried out as a desk Study and studies devotional medicine based on a manuscript named Motammem Zobdeh. Besides it, this research study about the book, the composer and his manner on stating the medical subjects with poetic language. This research aims to show the station of medicine in Persian poems.

    Findings

    The most notable findings of this research are introducing of the manuscript of Shah Ali Suleiman's "Motamme E Zobdeh" and his manner on medical history.

    Conclusion

    This paper addresses Motamme Zobdeh, a manuscript about medicine and pharmacology in Iran during the Safavi era. It initially emphasizes on conventional medicine, classical Drugs, its doses and the manner of their accretions. Already in the Persian language, medic tried to compose a book about his knowledges. The big part of Iranian literature is mixed with extensive knowledge as medical knowledge. We can now study and analyze some subjects such as medicines, diseases and medical devices in Safavi period. So we can see what the conventional medicine in that era was and how this method was.

    Keywords: Traditional Medicine, Literary, Shah Ali Solomon, Vegetal Drugs, Manuscript
  • Fahimeh Mokhber Dezfouli* Page 6
    Background and Aim

    While the prohibition on the dissection of the human body in Christian and Islamic culture prevented physicians from knowing the internal organs of the human body, Greek physicians and later, Muslim doctors tried to get acquainted with the shape and function of the organs through the dissection of animals. Galen dissected the pigs, and Yuhanna ibn Masawaih and Rhazes dissected monkeys, and so, this trend continued in Islamic civilization. Muslim physicians such as Rhazes, Ali ibn Abbas and Avicenna have devoted a part of their comprehensive medical books to anatomy. Since the fourteenth century, human dissection was allowed for medical education in some European countries' hospitals and opened the way for teaching and writing books on Anatomy.

    Materials and Methods

    In this study, bone anatomy in two major medical encyclopedias in the Islamic civilization, Tib al-Maliki and Canon, have been compared and also the views of Ali ibn Abbas and Ibn Sina on bones are examined to show their contribution to the development of anatomy.

    Conclusion

    Contrary to what is thought that the prohibition of dissection in Islam has caused Muslim physicians to have little knowledge of dissection, the study of great Muslim physicians' works shows their mastery of dissection and even their disagreement in this regard. Comparing the two valuable works of medicine of the Islamic period, Tib al-Maliki and Canon, show the physicians' efforts to describe the body's bones accurately. Comparing the two works shows that the order and coherence of the contents in Tib al-Malilki work are more than Canon, and also Tib al-Maliki seems to have been compiled for medical education. Although Ibn Raban Tabari in Ferdows al-Hikma and Razi in al-Mansouri have also paid attention to the arrangement of their works, in Tib al-Maliki there is a kind of coherence throughout the book which is praiseworthy.

    Keywords: Anatomy, Ali ibn Abbas, Avicenna, Tib al-Maliki, Canon
  • Seyyed Farhad Seyyed Ahmadi Zaviyeh, Seyyed Alireza Golshani* Page 7
    Background and Aim

    Ancient Greece was involved in conflict and civil war from 431 to 404 BC. On one side the Peloponnesian League accompanied by Sparta, and on the other, city-states league of Athens and its allies were facing each other. Perhaps the economic, social, and cultural splendor of Athens compared to other city-states can be considered as the reason of civil war. Moreover, naval supremacy of Athens was probably one of the main factors contributing to the ignition of civil war flames in Greece. At the same time as the Peloponnesian War, Artaxerxes I of Persia (465-424 BC) succeeded Xerxes and supported Sparta. The Achaemenid emperor put the policy of disunion and discord among Greek city-states on the agenda of his foreign policy. It should be noted that the Greek civil war ended with the decisive conquest of Sparta and the surrender of the Athenians in 404 BC. This paper aims to examine the plague from 429 to 430 BC, at the time of the first phase of the Greek civil war from 431 to 421 BC.

    Materials and Methods

    This historical research is carried out as a desk study and studies the Peloponnesian War and its effect on the outbreak of the plague in Athens from 431 to 404 BC through histography, which is specific to natural sciences.

    Findings

    Plague of Athens was one of the most common diseases in Athens during the Ancient Greece and caused many casualties. In this article, various aspects of this disease are examined with the help of historical sources, New research and scientific articles.

    Conclusion

    Some believe that the outbreak of the plague started from Egypt while some others believe that it started from the east. In any case, the damages of this contagious and horrific disease, which wiped out a large number of Athenians, indicate the significance of this issue. The outbreak of this disease ended when Hippocrates cured it.

    Keywords: Greece, Athens, Sparta, Hippocrates, Peloponnesian Wars, Plague of Athens
  • Seyed Abas Mirjalili* Page 8
    Background and Aim

    Despite the tendency to use herbs and herbal medicine, less scientific documents have been published on the problems and necessities of using these types of drugs, especially on side effects, plant health and even drug interactions.

    Materials and Methods

    In this study, in order to review and critique the scientific documents related to the challenges of production and consumption of medicinal plants, review studies by examining sources by exploring scientific sources from Science Direct, Google Scholar, PubMed, Magiran and SID databases. The original Gigalib Digital Library was used to prepare the original reports. The terms "herbs", "adverse effects", "side effects", "drug-herbal interactions" and "complementary medicine" were used to search between 2000 and 2018. The fundamental questions of the study were whether the medicinal plants and herbal medicines offered have the necessary health and efficiency for public consumption? And will indiscriminate use of chemical drugs increase the effectiveness of drugs or not?

    Findings

    Results indicated the multiplicity of scientific reports related to the medicinal and therapeutic effects of medicinal plants. Factors such as advertising, culture and dislike of chemical drugs are involved in the tendency to use them. There were numerous reports of unhealthy production and fraud in medicinal plants and lack of expertise in prescribing and medication of medicinal plants and herbal medicines.

    Conclusion

    The use of herbal medicines is not without risk. Conscious use of herbs and attention to their possible side effects and drug interactions is recommended. Standardization of medicinal plant production processes is also necessary to ensure part of their efficiency and safety.

    Keywords: Medicinal Plants, Drug Interactions, Medicinal Complementary, Side Effects, Adverse Effects