فهرست مطالب

سیاست خارجی - سال سی و چهارم شماره 3 (پیاپی 135، پاییز 1399)

فصلنامه سیاست خارجی
سال سی و چهارم شماره 3 (پیاپی 135، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمدکاظم سجادپور*، فرزاد سلیمی فر صفحات 5-23

    طالبان از نظر گفتمانی یک گروه یکپارچه نیست و ریشه در گفتمان های تاریخی افغانستان دارد. این ریشه های گفتمانی در دو دسته دینی و اجتماعی قابل تقسیم هستند که دارای اشتراکات و تفاوت هایی می باشند. وجود چنین ریشه های گفتمانی سبب شده تا رفتار طالبان در مواقعی متناقض فهم شود که درواقع ریشه در تنازع گفتمانی درونی طالبان دارد. این پژوهش درصدد است با ترکیب رویکرد تحلیل نوع شناسانه با روش تحلیل گفتمان لاکلا و موفه به شناسایی و تحلیل وضعیت این ریشه های گفتمانی بپردازد و مشخص کند که چه گفتمان هایی بر شالوده گفتمانی طالبان افغانستان تاثیر داشته و این تاثیرگزاری چه پیامدی بر انسجام گفتمانی گروه دارد. در نهایت، مشخص شد که این ریشه ها سبب شده تا دو هویت متفاوت در درون طالبان پرورش یابد که با راه یابی طرفداران هرکدام به هسته مدیریتی گروه، هر از چندی یکی از هویت ها بر دیگری غلبه می کند. توازن میان این دو دسته در چگونگی مفصل بندی دال های آن ها نهفته است. به این شکل، اهمیت یافتن یک دال در چنین گفتمان پریشانی کاملا به پیشینه افرادی مرتبط است که در سمت فرماندهان محلی طالبان به تحقق مدلول ها کمک می کنند.

    کلیدواژگان: طالبان، افغانستان، اخوان المسلمین، پشتونوالی، دیوبندی، عرب افغان
  • محمدحسن شیخ الاسلامی*، محمد مهدی منصوریان صفحات 25-49

    فدراسیون روسیه بعنوان وارث اصلی اتحاد جماهیر شوروی، پس از تجربه سالهای بحران آمیز دهه نود، اینک بدنبال احیای جایگاه خویش در نظام بین الملل بعنوان قدرتی بزرگ، مدرن و هنجارمند برآمده و سعی در بازیابی موقعیت گذشته شوروی در خاورمیانه دارد. این کشور با سیاستی کاملا عمل گرا سعی در کسب سود بیشینه در تعاملات خود با همه بازیگران منطقه داشته و با انعطاف پذیری بالایی این هدف را دنبال می کند. گروه های جهادی نیز اگرچه بازیگرانی غیردولتی به شمار می روند، اما در خاورمیانه اهمیت بسیار بالایی دارند و روسیه نیز ناگزیر از تنظیم روابط خود با این بازیگران برای اثرگذاری در این منطقه حساس است. پژوهش حاضر بدنبال یافتن ریشه های نگاه روسیه به گروه های جهادگرا و بطور مشخص حزب الله لبنان در غرب آسیا بوده و این هدف را در بررسی جامع سیاست خارجی این کشور در مقیاس بین المللی و منطقه ای و همچنین فرهنگ راهبردی و مسایل اجتماعی آن جستجو می کند. پرسش اصلی این مقاله، این است که آیا در نگاه روسیه نسبت به گروه های جهادگرای سنی وشیعی بویژه حزب الله لبنان تفاوت وجود دارد و اگر چنین تفاوتی وجود دارد علت اصلی آن چیست. فرضیه این مقاله آن است که سیاست خارجی روسیه پدیده ای چندضلعی و ماتریسی با درایه های گوناگون است که بر اساس تعاریف روسی از منافع و تهدیدات این کشور، داده هایی با پیچیدگی فراوان به سیستم بین الملل می دهد. روسیه در سطح نظام بین الملل به دنبال مرزبندی با غرب و اتحاد استراتژیک با شرق بوده و در سطح منطقه ای نیز در غرب آسیا اهدافی از جمله مقابله با طرحهای غرب در این منطقه، مبارزه با تروریسم، کسب منافع اقتصادی و ارتقای وجهه بین المللی خود را با رویه هایی همچون عدم ورود به فاز منازعه با رژیم اسراییل، حفظ ارتباط با همه بازیگران مشروع سیاسی، نگاه احتیاط آمیز و توام با حذر به جنبشهای اسلامی از جمله حزب الله و انعطاف پذیری بالا در سیاست خارجی دنبال می کند.

    کلیدواژگان: فدراسیون روسیه، حزب الله لبنان، شوروی، خاورمیانه، جنبش های اسلامی
  • ایوب منتی*، ناصر هادیان صفحات 51-74

    ایران و عراق، دو کشور همسایه با اشتراکات متعدد بوده و هستند که روابط پر فراز و نشیبی داشته و حتی در تاریخ روابط خود، یک دوره جنگ را هم تجربه کرده اند. پس از سال 2003  با سقوط رژیم بعث و حضور شیعیان و اکراد در ساختارهای قدرت عراق، با پر رنگ شدن نقش اشتراکات دوکشور فصل جدیدی در روابط ایران و عراق بخصوص در زمینه همکاری های اقتصادی بویژه در بخش انرژی ایجاد شد.این مقاله به بررسیهمگرایی اقتصادی دو کشور در حوزه انرژی خواهد پرداخت و بدنبال پاسخ به این پرسش است که اشتراکات مذهبی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی ایران و عراق چه نقشی در شکل گیری همگرایی اقتصادی دو کشور در حوزه انرژی داشته اند؟ برای پاسخ به این پرسش ضمن بهره گیری از آمارها و داده های مستند، از روش توصیفی، تحلیلی استفاده شده و هدف آن است که ابعاد مختلف شکل گیری همگرایی اقتصادی ایران و عراق مورد بررسی قرار گیرد. نتیجه کلی مقاله نشان می دهد که اشتراکات مذهبی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی ایران و عراق باعث نزدیک شدن دیدگاه های سران دو کشور در جهت همراستایی منافع و شکل گیری و تدوام همگرایی اقتصادی دو کشور در حوزه های مختلف از جمله انرژی شده است.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، عراق، همگرایی اقتصادی، انرژی، منطقه گرایی
  • حسین مسعودنیا*، ابوطالب کشتکار صفحات 75-96

    محیط استراتژیک و ماهیت معادلات امنیتی در تعیین اهداف امنیت ملی هر کشوری در اولویت قرار دارد؛ از اینرو همواره منافع ملی و تهدیدات امنیتی ایران در محیط امنیتی غرب آسیا تعریف می گردد. با توجه به گفتمان انقلاب شیعی و تقابل آن با گفتمان اهل تسنن دولتهای منطقه و مداخله قدرتهای بزرگ گروه های امنیت ملی ایران همواره با چالشهایی مواجه بوده است.جنگ ایران و عراق، مشکلات متعدد امنیتی در خلیج فارس و تروریسم و افراط گرایی نمونه ای از این چالش ها است.ایران نمی تواند، در مقام یک قدرت منطقه ای، نسبت به چنین بحران آفرینی هایی در قلمرو حیاتی خود، بی تفاوت باشد.لذا دور کردن خطرات از مرزهای خود و حفظ امنیت، مسئولیت پذیری در مدیریت، اداره و برطرف سازی بحران های منطقه ای، در سیاست خارجی ایران لحاظ شده است. داعش موفق شد بخش هایی از شمال سوریه را تصرف و تقریبا سراسر استان رقه را تصرف کند. سپس، همزمان با اقدام نظامی در سوریه به عراق حمله کرد و کنترل رمادی و فلوجه در عراق را در اختیار می گیرد. در سال 2014 داعش با گسترش اقدام نظامی خویش توانست موصل، دومین شهر عراق را تصرف کند و کنترل بخش زیادی از خاک عراق از جمله تکریت را نیز بدست گرفت. پیشروی داعش تا نزدیکی های بغداد، یکی از شگفتی های راهبردی محسوب می شود. گرچه درگیر شدن داعش با سوریه بعنوان متحد راهبردی ایران نگرانی های زیادی برای جمهوری اسلامی ایجاد کرده بود، اما ورود داعش به عراق از سال 2014، ورود به فضای حیاتی- هویتی ایران تلقی می شد که نگرانی از تهدید این گروه علیه کشور را افزایش داد.سوال اصلی تحقیق این است که سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در قبال داعش در منطقه غرب آسیا چگونه بوده است؟ فرضیه تحقیق این است که جریان داعش یک جنبش سلفی-تکفیری بر مبنای خشونت بود که ج.ا.ایران به مقابله با آن بر آمد.بنابر این، در این مقاله کوشش می شود تا راهبرد جمهوری اسلامی ایران در قبال چالشهای منطقه غرب آسیا بویژه بحران داعش در چارچوب ریالیسم تدافعی با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، بررسی و تحزیه و تحلیل گردد.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، منافع ملی، سیاست خارجی، داعش، تروریسم، افراط گرایی
  • ابراهیم معراجی * صفحات 97-118

    راهبرد ایران هراسی سالهاست توسط امریکا دنبال شده است و برای آن اهداف متعددی چون به حاشیه راندن ایران، ایجاد اختلال درتعاملات منطقه ای و بین المللی آن، وهمچنین توجیهی جهت ایجاد ایتلاف برای اعمال فشار حداکثری علیه ایران بیان گردیده است. نظریه موازنه تهدید که به واکنش دسته جمعی در مقابل تهدید دشمن مشترک اشاره دارد در بررسی این پژوهش درنظر گرفته شده است. این مقاله به شیوه توصیفی- تحلیلی بطور ویژه بدنبال بیان هدف امریکا از اعمال این استراتژی در راستای تامین منافع متحد استراتژیک منطقه ای، خود یعنی اسراییل می باشد و بدنبال پاسخ به این سوال است که سیاست ایران هراسی آمریکا چه تاثیری بر مشروعیت بخشی منطقه ای اسراییل دارد؟ در پاسخ آورده ایم که امریکا با بزرگ نمایی تهدید ایران برای کشورهای منطقه و یکسان دانستن این تهدید برای همه بازیگران منطقه ای، ضمن ایجاد ایتلاف همه جانبه منطقه ای علیه ایران، این تهدید مشترک را مبنایی برای نزدیکی، حضور و مشروعیت منطقه ای رژیم صهیونیستی قرار داده است.

    کلیدواژگان: ایران هراسی، امریکا، رژیم صهیونیستی، مشروعیت منطقه ای، موازنه تهدید
  • حسن دوطاقی*، ناصر خورشیدی صفحات 119-142

    هدف نوشتار حاضر ارزیابی اثر تحریم های یکجانبه آمریکا بویژه لایحه تحریمی جدید این کشور «موسوم به سزار (قیصر)» علیه دولت و شهروندان سوریه می باشد. بنابراین، سوالاتی که در راستای هدف پژوهش قابل طرح و ارزیابی می باشند این است که سناریوهای محتمل لایحه تحریمی یکجانبه سزار در رابطه با دولت و شهروندان سوریه چیست؟ و احتمال تحقق و عینیت یافتن کدام یک از سناریوهای مطرح بیشتر است؟دو سناریو در رابطه با لایحه تحریمی سزار مطرح است؛ سناریوی نخست این است که با توجه به گستردگی ابعاد لایحه تحریمی سزار، احتمال گسترش نارضایتی عمومی در میان طرفداران حکومت اسد وجود دارد و  سقوط این حکومت و یا حداقل تغییر در رفتار سیاست خارجی آن قابل پیش بینی است. سناریوی دوم این است که لایحه تحریمی سزار نه تنها اثری بر نظام سیاسی و نیز رفتار سیاست خارجی سوریه ایجاد نمی کند، بلکه این مردم و شهروندان سوری هستند که بیشترین آسیب را از لایحه تحریمی سزار می پذیرند. یافته تحقیق حکایت از آن دارد که احتمال تحقق و عینیت یافتن سناریوی دوم بیشتر است. لایحه تحریمی سزار بر گروه های آسیب پذیر و غیرنظامیان سوریه بیشترین اثر را می گذارد و حقوق مصرح شهروندان سوری در اسناد جهانی حقوق بشر از جمله «حق حیات»، «حق غذا»، «حق سلامت»، «حق کار» و «حق آموزش» مورد نقض جدی و فاحش قرار می گیرد. با توجه به شیوع فزاینده ویروس کرونا، احتمال به خطر افتادن حق سلامت شهروندان سوری بیش از سایر حقوق است.  روش تحقیق مبتنی بر سناریونویسی بوده و برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز آن نیز از لایحه سزار، اسناد حقوق بشری، قطعنامه های مجمع عمومی، شورای حقوق بشر و گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر در رابطه با اثر منفی اقدامات یکجانبه اجبارآمیز بر بهره مندی از حقوق بشر استفاده شده است.

    کلیدواژگان: آمریکا، تحریم های یکجانبه، حقوق بشر، سوریه، لایحه سزار، ویروس کرونا
  • مهدی فاخری * صفحات 143-166

    اقتصاد سیاسی آمریکای لاتین همواره مورد توجه صاحبنظران توسعه بوده است چون روابط گسترده با آمریکا، تعامل با اقتصاد جهان و حضور فعال در تجارت بین الملل این انتظار را ایجاد کرد که آمریکای لاتین بتواند بر مشکلات توسعه ای خود غالب شده و به گروه کشورهای توسعه یافته بپیوندد. هر چند این منطقه در بین بیست اقتصاد برتر جهان سه نماینده مانند برزیل، مکزیک و آرژانتین دارد اما جمع بدهی خارجی این سه کشور به بیش از یک تریلیون دلار می رسد و بازپرداخت بدهیهای خارجی کلیه برنامه های توسعه ای را تحت الشعاع قرار می دهد.مقاله در پی پاسخگویی به این سوال است که چرا منطقه ای با امکانات چشمگیر توسعه و با بهره مندی از ساختار و نهادهای نسبتا دموکراتیک هنوز درگیر چالشهای اولیه توسعه بوده و از مسایلی مانند فساد، عدم شفافیت، قاچاق مواد مخدر، بدهیهای خارجی، پوپولیسم و شکافهای اجتماعی رنج می برد. پاسخ به این سوال از راه تحلیل اقتصاد سیاسی منطقه انجام شده و فرضیه مقاله بر آنست که تمرکز قدرت و ثروت در دست الیگارشی آمریکای لاتین سبب نهادینه شدن ضعفهای ساختاری گردیده و دولتهای مربوطه را از دستیابی به اهداف توسعه ای دور نگاه داشته است. کشورهای منطقه برغم پیشرفتهایی که در زمینه صنعت، خدمات و مالکیت فکری داشته اند هنوز کشورهای صادرکننده محصولات کشاورزی به حساب می آیند و برغم سیاست همگرایی و ادغام، از روند جهانی شدن بهره چندانی نگرفته اند.

    کلیدواژگان: آمریکای لاتین، اقتصاد سیاسی، توسعه، روابط تجاری
|
  • Seyed Mohammad Kazem Sajjadpour, Farzad Salimifar Pages 5-23

    The Taliban discourse is not a monolith but is rooted in historical discourses throughout the history of Afghanistan. These roots are divisible into two major religious and social groups that hold commonalities and differences. These features and internal discursive conflicts subsequently lead the group to sometimes-controversial behavior. The present paper has tried to identify and analyze these discursive roots using Laclau and Mufe's discourse analysis to subsequently identify the implications of these features on the discursive cohesion of the Taliban.  It becomes clear at the end that these roots have contributed to two distinct identities inside the group that one identity may prevail over the other if its supporters take control. The balance between these two identities is embedded in the articulation of the signifiers. Accordingly, the discourse of the Taliban is so disintegrated that every articulation is depends on the background of the people taking control as local commanders who may further contribute to the emergence of signified notions.

    Keywords: Taliban, Afghanistan, Muslim Brotherhood, Pashtunwali, Deobandi, Arab-Afghan
  • Mohammad Hassan Sheikholeslami*, Mohamad Mahdi Mansoorian Pages 25-49

    After experiencing the critical era of the 1990s,the Russian Federation as the main heir to the former Soviet Union is now trying to restore its place in the international system as a normalized great power in a bid to restore the previous status of the USSR in the Middle East. Following a totally pragmatic and flexible policy, Russia attempts to obtain the maximum benefits in its relations with other regional actors. Although the Jihadi groups are non-state actors, they are perceived to play a prominent role in the Middle East.  Therefore, Russia is obliged to inevitably adjust its relations with these groups to influence this strategic region. The Current research is aimed at finding the reasons behind the Russiaian policies toward Jihadi groups, specifically Hezbollah in West Asia . Accordingly, the international and regional foreign policy of Russia as well as its strategic culture and social affairs are investigated. With a thorough understanding of Russia’s international place, mindset, and policy toward each group and their corresponding bases are investigated.

    Keywords: Russia, Jihadi groups, Hezbollah
  • Ayoub Menati *, Naser Hadian Pages 51-74

    Iran and Iraq, two neighboring countries with many commonalities, have had ups and downs, and even experienced a period of war in the history of their relations. After the fall of the Ba'athist regime in 2003 and the presence of Shiites and Kurds in the Iraqi power structures, with the highlighting of the role of the two countries commonalities, a new chapter was started in the relations between Iran and Iraq, especially in terms of economic cooperation, especially in the energy sector. Therefore, this article will examine the economic convergence of the two countries in the field of energy. And it seeks to answer the question of what role religious, cultural, economic, political and security commonalities between Iran and Iraq have played in shaping the economic integration of the two countries in the field of energy? To answer this question, while using statistics and documented data, a descriptive and analytical method has been used and the aim is to examine the various dimensions of the formation of economic integration between Iran and Iraq. The overall conclusion of the article also shows that the religious, cultural, economic, political and security commonalities between Iran and Iraq have brought the views of the leaders of the two countries closer together to align the interests and to form and continue the economic integration of the two countries in various fields, including energy.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Iraq, Economic Integration, energy, Regionalism
  • Hossein Masoudnia*, Abootaleb Keshtcar Pages 75-96

    The strategic environment and the nature of security equations are a priority in determining the national security goals of any country. Therefore, Iran's national interests and security threats are always defined in the security environment of West Asia. Due to the discourse of the Shiite revolution and its confrontation with the Sunni discourse of the regional governments and the intervention of the great powers of the national security groups of Iran, it has always faced challenges. The Iran-Iraq war, the numerous security problems in the Persian Gulf, terrorism and extremism are examples of these challenges.  Iran, as a regional power, cannot be indifferent to such crises in its vital territory.Therefore, removing dangers from its borders and maintaining security, responsibility in managing, managing and resolving regional crises, are included in Iran's foreign policy. ISIL had succeeded to capture parts of northern Syria and almost the entire province of Raqqa. They then invaded Iraq at the same time as taking military action in Syria and succeeded in gaining control of Ramadi and Fallujah in Iraq. In 2014, ISIL expanded its military operations to capture Mosul, Iraq's second largest city, and take control of large parts of Iraqi territory, including Tikrit. The military progress of ISIL toward near Baghdad is one of the strategic wonders. Although ISIL's involvement in Syria that is a strategic ally of Iran has been a major concern for the Islamic Republic, ISIL's entry into Iraq in 2014 has been seen as entering Iran's vital identity, raising concerns about the group's threat against the country. The main question of the research is: what was the foreign policy of the Islamic Republic of Iran towards ISIS in the West Asian region? And the hypothesis of the research is that the ISIS movement was a Salafi-Takfiri movement based on violence and opposed by the Islamic Republic of Iran. Therefore, in this article, we try to study and analyze the strategy of the Islamic Republic of Iran towards the challenges in the West Asian region, especially the ISIL crisis, in the framework of defensive realism with a descriptive-analytical method and using library resources.

    Keywords: National Security, national interests, foreign policy, ISIL, Terrorism, Extremism
  • Ebrahim Meraji * Pages 97-118

    Iranophobia is a strategic project that poses Iran as a major threat to the region as well as a threat to world peace and security, and is portrayed as an intrusive variable and a disruptive actor in the international system. This strategy has been pursued by the United States for many years and has been stated for a number of purposes, such as "marginalizing Iran, disrupting its regional and international interactions, and justifying forming a coalition to exert maximum pressure on Iran. The theory of threat balance, which refers to the collective reaction to the threat of a common enemy, has been considered in this study." This descriptive-analytical study, in particular, seeks to express the United States' intent to implement this strategy in the interests of its regional strategic ally, Israel, and to answer the question: " What is the United States' goal in pursuing this policy to serve Israel's interests?" We have responded that "The United States, by magnifying Iran's threat in the eyes of the regional countries and recognizing this threat to all regional actors, while establishing a comprehensive regional coalition against Iran, has made this common threat the basis for Israel's regional presence and legitimacy."

    Keywords: Iranophobia, The United States, Israel, regional legitimacy, Threat of Balance
  • Hassan Doutaghy *, Nasser Khorshidi Pages 119-142

    The objective of this paper is to assess the impact of the unilateral US sanctions, especially the new sanctions bill called "Caesar" against the Syrian government and citizens. Therefore, the questions that can be raised and evaluated in this regard are that: What are the possible scenarios for Caesar's unilateral sanctions on the Syrian government and citizens? Among the proposed scenarios, which one is more likely to be realized and objectified? There are two scenarios for the Caesar sanctions bill; First, there is the possibility of widespread public dissatisfaction among Assad's supporters, and therefore the fall of the government, or at least a change in its foreign policy behavior, is predictable. The second scenario is that the Caesar sanctions bill not only has no effect on the Syrian political system and foreign policy, but it is the Syrian people and citizens who are most affected by the Caesar sanctions bill. The likelihood of a change in foreign policy behavior and the overthrow of the Assad regime is much lower, and unilateral US sanctions will have the greatest impact on vulnerable groups and civilians, and their rights will be enshrined in international human rights instruments such as the Right to Life, the Right to Food. It poses a serious threat to health, the right to work and the right to education. In fact, given the outbreak of the coronavirus in Syria and the historical experience of unilateral US sanctions, the second scenario is more likely to occur and become more serious, especially for the health of Syrian citizens. The research method is based on scenario writing and, for collecting the required information, the Caesar bill, human rights documents, resolutions of the General Assembly, the Human Rights Council and the Special Rapporteur of the Human Rights Council on the negative impact of unilateral coercive measures on enjoying Human rights have been used.

    Keywords: Caesar Bill, Corona Virus, human rights, Syria, Unilateral Sanctions, US
  • Mehdi Fakheri * Pages 143-166

    Latin America’s political economy has always drawn the attention of development researchers, since the vast relations with US, interaction with the world economy and active participation in the global trade created the expectation that the region would soon overcome its development challenges and join the club of the developed countries. Although the region has Brazil, Mexico and Argentina amongst the G-20 top world economies, the three have an accumulated debt of more than one trillion dollars, and repaying the foreign debts will overshadow all economic development strategies. This article intends to respond to the question that “why a region with considerable amount of means to develop, and enjoying relative democratic institutions and friendly relations with superpowers is still coping with the primary challenges of development and suffering from issues like populism, corruption, non-transparency, drug trafficking and social rifts. The article departs from the hypothesis that the concentration of political power and economic resources in the hands of Latin American oligarchy have institutionalized structural weaknesses, distancing in this way countries from their development objectives. Despite considerable progresses in the fields of industry, services and intellectual properties, Latin American countries have not been able to diversify their economies in an efficient manner and continue being agricultural exporters, lagging behind the globalization process regardless of their integration to the global economy.

    Keywords: Latin America, Political Economy, development, Foreign Trade