فهرست مطالب

دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال سی و سوم شماره 3 (پیاپی 104، پاییز 1399)

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال سی و سوم شماره 3 (پیاپی 104، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا دانش کاظمی، عبدالرحیم داوری، زهرا یوسفی، نیلوفر فلاح، سولماز قنبرنژاد، پدرام دانش کاظمی* صفحات 126-137
    زمینه و هدف

    افزودن نانو ذرات به رزین کامپوزیت های دندانی سبب کاهش چسبندگی باکتری ها و پوسیدگی ثانویه می شود. ترموسایکلینگ می تواند شرایط آزمایش را به محیط دهان نزدیک کند. هدف از انجام این مطالعه تعیین اثر ترموسایکلینگ بر میزان ریزنشت مخلوط نانو ذره اکسید مس و کامپوزیت فلو بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشگاهی 88 دندان پرمولر برحسب کاربرد نانو ذره اکسید مس با غلظت های 1/0% و 3/0% وزنی و ترموسایکلینگ به تعداد 0، 1000، 5000 و 15000 بار، به هشت گروه تقسیم شدند. شیارهای اکلوزالی دندان ها به وسیله مخلوط کامپوزیت فلو و محتوای نانو ذره اکسیدمس سیل و سپس دندان ها ترموسایکل شد. در ادامه دندان ها به مدت 24 ساعت در متیلن بلوی 2% غوطه ور و سپس مورد برش قرار گرفتند. ریزنشت توسط استریومیکروسکوپ (hp/USA) بررسی شد. داده ها با آزمون های آماری کروسکال والیس و من ویتنی آنالیز و حد معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در گروه های محتوای نانو ذرات اکسید مس با غلظت 1/0%، با افزایش تعداد دورهای ترموسایکل، ریزنشت به میزان معنی داری افزایش یافت (032/0=P). اختلاف میزان ریزنشت بین گروه های در معرض 0 و 15000 ترموسایکل معنی دار بود (019/0=P). در گروه های با غلظت 3/%0، ترموسایکل بر ریزنشت اثر معنی داری نداشت (780/0=P). نمونه های در معرض 0 و 1000 و 5000 و 15000ترموسایکل در دو غلظت نانو ذره اکسید مس اختلاف معنی داری در ریزنشت نشان ندادند.

    نتیجه گیری

    در گروه های حاوی نانو ذرات اکسید مس با غلظت 1/0%، میزان ریزنشت با افزایش تعداد ترموسایکلینگ به 15000 دور ترموسایکل نسبت به گروه کنترل افزایش یافت و در غلظت 3/0% ترموسایکلینگ تغییر معنی داری ایجاد نکرد.

    کلیدواژگان: ترموسایکلینگ، ریزنشت، نانو ذره اکسید مس، کامپوزیت رزین
  • یوسف احمدپور، سیمین زهرا محبی، سمانه رازقی* صفحات 138-150
    زمینه و هدف

    ترس و اضطراب دندانپزشکی می تواند مانعی برای مراقبت های دندانپزشکی و در نتیجه سلامت ناکافی دهان و دندان در افراد باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین میزان اضطراب و ترس از دندانپزشکی در بالغین مراجعه کننده به کلینیک تخصصی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران با وضعیت پوسیدگی های دندانی و عواقب بالینی پوسیدگی های درمان نشده بود.

    روش بررسی

    تحقیق به صورت مقطعی و توصیفی- تحلیلی روی مراجعین بالای 18 سال در سال 1398-1397 انجام شد. برای تعیین میزان ترس و اضطراب دندانپزشکی به ترتیب از دو پرسشنامه استاندارد شامل شاخص ارزیابی ترس از دندانپزشکی (Dental Fear Scale) و شاخص اندازه گیری اضطراب دندانپزشکی اصلاح شده (Modified Dental Anxiety Scale) استفاده شد. متغیرهای دموگرافیک بیماران ثبت گردید و وضعیت پوسیدگی های دندانی و عواقب بالینی پوسیدگی های درمان نشده، به ترتیب با شاخص های DMFT (Decayed, Missing, and Filled Teeth) و PUFA (Pulpal involvement, Ulceration caused by dislocated tooth fragments, Fistula and Abscess) ندازه گیری شدند. به منظور آنالیز آماری داده ها از آزمون همبستگی Pearson و مدل رگرسیون خطی چند گانه با روش Backward استفاده شد.

    یافته ها

    در مجموع 283 فرد بالغ با میانگین سنی 8/11±6/38 سال در این تحقیق ارزیابی شدند. میانگین نمرات اضطراب و ترس دندانپزشکی افراد به ترتیب برابر 49/4±04/12 و 87/33±16/41 بود. میزان تحصیلات به صورت معکوس (03/0=P، 14/0-=β) و وضعیت تاهل به صورت مستقیم (01/0=P، 17/0=β) رابطه معنی داری با میزان اضطراب داشتند. همچنین تاهل در میزان ترس از دندانپزشکی اثر معنی دار داشت (001/0>P، 25/0=β). همبستگی مستقیم و معنی داری بین اضطراب دندانپزشکی و اجزای D (001/0>P، 36/0=r) و M (02/0=P، 14/0=r) از شاخص DMFT دیده شد و ارتباط اضطراب دندانپزشکی و جزء U از شاخص PUFA معکوس و معنی دار (045/0=P،  12/0-=r) بود. ارتباط بین ترس دندانپزشکی با اجزای D (001/0>P، 36/0=r) و M (001/0>P، 23/0=r) از شاخص DMFT معنی دار و مستقیم بود.

    نتیجه گیری

    اضطراب دندانپزشکی در حد متوسط بود، اما ترس از دندانپزشکی چندان شایع نبود. اضطراب و ترس با وضعیت پوسیدگی دندان ها ارتباط داشت. با افزایش نمرات اضطراب و ترس، شاخص های پوسیدگی دندانی در نمونه ها افزایش می یافت.

    کلیدواژگان: اضطراب دندانپزشکی، پوسیدگی دندانی، سلامت دهان
  • محسن شریف زاده اردکانی*، علی محمد سالاری، محمود نصر اصفهانی صفحات 151-156
    زمینه و هدف

    با افزایش سن و عدم توانایی بر رعایت بهداشت دهان نسبت به قبل، احتمال از دست رفتن دندان ها بیشتر شده و در آینده نیاز به کاشت ایمپلنت های دندانی را افزایش خواهد داد. همچنین احتمال ایجاد پری ایمپلنتایتیس را به ویژه در سنین بالاتر در شکست درمان های ایمپلنت افزایش می دهد. شیوع بالای ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و پری ایمپلنتایتیس در افراد بی دندان مسن امروزه مورد توجه درمان های ایمپلنت قرار گرفته است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر بیماری های قلبی عروقی بر پری ایمپلنتایتیس در افراد دچار شکست درمان ایمپلنت های دندانی بود.

    روش بررسی

    برای رسیدن به هدف پژوهش، از یک مطالعه گذشته نگر استفاده شد. در این مطالعه پرونده بیمارانی که طی سال های 1388 الی 1397 به کلینیک دندانپزشکی شهید منتظری شهر تهران مراجعه کرده و درمان ایمپلنت آن ها با شکست مواجه شده بود، استخراج شد که در مجموع 793 نفر دچار شکست درمان شده بودند. متغیرهای این مطالعه، اطلاعات دموگرافیکی شامل سن و جنس، وضعیت سلامت از نظر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و پری ایمپلنتایتیس بود که با بررسی پرونده های بیماران دارای متغیر های مطالعه شناسایی و سپس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. تمامی اطلاعات توسط نرم افزار آماری SPSS25 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند و از تجزیه و تحلیل آماری به منظور بررسی و تعیین متغیر اثر گذار با روش Chi-square استفاده کردیم.

    یافته ها

    از مجموع 793 بیمار شامل 368 زن (4/46 درصد) و 425 مرد (6/53 درصد) با میانگین سنی79/50 سال بودند که 42 نفر از بیماران (3/5 درصد) دارای بیماری قلبی و 44 نفر (5/5 درصد) دارای پری ایمپلنتایتیس بودند. بر طبق آزمون خی دو ارتباط میان پری ایمپلنتایتیس و بیماری های قلبی و عروقی با سطح معنی دار کمتر از 05/0 بود (011/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد بیماری های قلبی عروقی و پری ایمپلنتایتیس ارتباط معنی داری با هم دارند.

    کلیدواژگان: ایمپلنت دندانی، شکست، بیماری قلبی عروقی، پری ایمپلنتایتیس
  • سحر محمدی، برهان مرادویسی، محمدعزیز رسولی، فرانک شفیعی* صفحات 157-167
    زمینه و هدف

    اختلالات خونی مزمن بر جنبه های مختلف زندگی بیماران اثر منفی دارد. هدف از این مطالعه، ارزیابی سلامت دهان و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور و هموفیلی بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی درسال 1398 بر 56 بیمار هموفیلی و 35 نفر از بیماران تالاسمی ماژور بالای 15 سال انجام شد. پس از معاینه بالینی، شاخص های DMFT و CPITN اندازه گیری و سپس پرسشنامه های OHIP-14، خشکی دهان و SF36 توسط آن ها تکمیل شد. اطلاعات با استفاده از آزمون های
    Chi-square، T- test و ANOVA و توسط نرم افزار Stata14 آنالیز شد.

    یافته ها

    میانگین سن بیماران هموفیلی و بتا- تالاسمی به ترتیب معادل 3/32 و 2/26، شاخص DMFT 75/8 و 6/7 (با برتری دندان های پوسیده) و شاخص CPITN نیز 26/2 و 02/2 بود. بر اساس شاخص CPITN، 6/19% و 20% از بیماران هموفیلی و تالاسمی به ترتیب لثه سالم داشتند. میانگین نمره کل کیفیت زندگی در مبتلایان به هموفیلی و تالاسمی به ترتیب 11/62 و 07/58 بود. همبستگی منفی و معنی داری بین نمره کل کیفیت زندگی و DMFT در هر دو گروه مشاهده شد. در بیماران تالاسمی بین حیطه های مختلف کیفیت زندگی و CPITN و OHIP-14 ارتباط معنی داری وجود داشت. بیماران دارای خشکی دهان، کیفیت زندگی پایین تری داشتند.

    نتیجه گیری

    بیماران هموفیلی و تالاسمی سلامت دهان نامطلوبی را نشان دادند. توسعه استراتژی های چند بعدی در جنبه های مختلف بیماری برای ارتقاء کیفیت زندگی در هر دو گروه بیماران ضروری است.

    کلیدواژگان: سلامت دهان، کیفیت زندگی، هموفیلی، تالاسمی ماژور
  • ایمانه عسگری*، فائزه آقابابایی صفحات 168-177
    زمینه و هدف

    با وجود لزوم آموزش دندانپزشکی پاسخگو، هدف از ارایه واحدهای درسی دندانپزشکی جامعه نگر، راهکاری جهت بهبود سلامت دهان و دندان جامعه و جبران کاستی های نظام درمان بوده است. بنابر اهمیت ارزیابی، هدف این مطالعه تعیین وضعیت نگرش و باور دانشجویان دندانپزشکی در سال های آخر تحصیل نسبت به آموزش های دندانپزشکی مبتنی بر جامعه بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی 159 نفر از دانشجویان دندانپزشکی سال ششم (ورودی مهرماه و بهمن ماه) دانشکده دندانپزشکی اصفهان به صورت سرشماری انجام شد. این دانشجویان در سال تحصیلی 1397 پرسشنامه مربوطه را که توسط محققین در سه بخش نگرش نسبت به فعالیت در عرصه، آموزه ها و تجربیات از فعالیت در عرصه حین آموزش و موانع و مشکلات فعالیت در عرصه ساخته و روایی محتوایی و صوری آن تایید شده بود به طور خود ایفاء، تکمیل نمودند. پس از جمع آوری اطلاعات و آنالیزهای توصیفی، ارتباط متغیر های جنسیت و سال ورود با نمرات نگرش با آزمونMann-Whitney  U مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    از مجموع 102 پرسشنامه پاسخ داده شده (ضریب پاسخ دهی64%)، نیمی از دانشجویان معتقد به لزوم فراهم کردن خدمات درمانی به صورت سرویس های سیار یا خارج از مطب برای جامعه بودند. 90% دانشجویان موافق تلفیق آموزش در عرصه با آموزش های متداول در دانشکده دندانپزشکی بوده و این خدمات را فرصتی برای استفاده از تجربیات و دانش خود برای ارتقای سلامت دهان و دندان جامعه می دانستند. 84% از آن ها قایل به تقویت اعتماد به نفس حین ارایه خدمات خارج از دانشکده بودند. در بسیاری از گزاره های حیطه نگرش به ارایه خدمت در عرصه درصد قابل توجهی (50% تا 60%) نظری نداشتند.

    نتیجه گیری

    اگرچه در بسیاری از حوزه های نگرشی نسبت به ارایه خدمات در عرصه های اجتماعی و نیز نگرش به آموزه ها و تجربیات از دندانپزشکی مبتنی بر جامعه نگرش خوب و مثبتی وجود دارد، توجه و کار در حوزه نگرشی- عاطفی آموزش در این زمینه در کنار محتوای آموزشی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: دانشجویان دندانپزشکی، باور، نگرش، دندانپزشکی مبتنی بر جامعه، پاسخگویی به جامعه
  • سعید وحید تازه کند، آسیه افتخاری* صفحات 178-188
    زمینه و هدف

    رادیوگرافی یکی از مهم ترین روش های پاراکلینیکی در تشخیص صحیح و انتخاب درمان در دندانپزشکی است. به دلیل خطرات احتمالی اشعه X برای بیماران، مسئولیت حرفه ای دندانپزشک ایجاب می کند که از انجام رادیوگرافی های غیر ضروری پرهیز گردد. هدف این مطالعه بررسی آگاهی دندانپزشکان شهر زنجان نسبت به اصول حفاظت در برابر اشعه در سال 1398 بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی- توصیفی، به 107 دندانپزشک عمومی و متخصص شاغل در شهر زنجان مراجعه و پرسشنامه های طراحی شده ای بین آن ها توزیع گردید. سطح آگاهی دندانپزشکان در 27 سوال از موارد تجویز رادیوگرافی ارزیابی و در هر یک از سوالات مذکور، آگاهی آن ها بر حسب جنس، سن، سابقه کاری، شرکت در دوره بازآموزی، داشتن دستگاه اشعه ایکس در محل طبابت و نوع فعالیت مقایسه گردید. پس از جمع آوری داده ها، با کمک آزمون Chi-square، T مستقل و ANOVA توسط نرم افزار SPSS ورژن 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میزان آگاهی دندانپزشکان عمومی (08/3±35/14) از اصول حفاظت در برابر اشعه نسبت به دندانپزشکان متخصص (35/2±19/17) کمتر بود و افرادی که در کارگاه های بازآموزی شرکت کرده بودند (99/2±85/13) آگاهی کمتری نسبت به افرادی که شرکت نکرده بودند (3±97/15) داشتند که از نظر آماری معنی دار بود (05/0>P) اما تفاوت معنی داری از نظر آماری در آگاهی دندانپزشکان نسبت به اصول حفاظت در برابر اشعه بر اساس جنس، سن، نوع فعالیت، داشتن دستگاه اشعه ایکس در محل طبابت و سابقه تجربه کلینیکی مشاهده نگردید (05/0≤P).

    بحث و نتیجه گیری

    آگاهی دندانپزشکان، به تفکیک در حیطه های مختلف مورد بررسی، در سطح متوسط بود. لذا طراحی و برگزاری هدفمندتر دوره های بازآموزی جهت حفظ و ارتقاء سطح آگاهی دندانپزشکان با توجه به دستورالعمل های ارایه شده توسط مراجع، کماکان لازم به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آگاهی دندانپزشکان، پرتوهای یونیزان، رادیوگرافی دندانی، حفاظت در برابر اشعه
  • علیرضا عشقی، آرزو پیرحاجی، فیروزه نیلچیان* صفحات 189-196
    زمینه و هدف

    درصد قابل توجهی از کودکان دارای پوسیدگی دندانی در جهان، نیاز به خدمات دندانپزشکی بیمارستانی دارند و والدین کودک نیز در این زمینه اطلاعات زیادی ندارند. هدف این مطالعه بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد متخصصین کودکان شهر اصفهان در مورد دندانپزشکی بیمارستانی تحت بی هوشی عمومی در شهر اصفهان بوده است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع بررسی مقطعی بر روی 100 متخصص کودکان شاغل در شهر اصفهان انجام شده است. پرسشنامه خود ایفا شامل اطلاعات دموگرافیک پزشکان و 19 سوال جهت بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد متخصصین کودکان در مورد دندانپزشکی بیمارستانی تحت بی هوشی عمومی توسط 100 متخصص کودکان تکمیل گردید. داده های خام وارد نرم افزار SPSS ورژن 23 گردید و با آزمون آماری کای- اسکویر مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    100 متخصص کودکان با میانگین سنی 7/5±1/44 سال (57% مرد) این مطالعه را به پایان رساندند. 53% از متخصصین در مورد گروه هدف دندانپزشکی بیمارستانی و 42% در مورد راهکارهای بالینی مربوط به آن سطح آگاهی مطلوب و عالی داشتند. 66% متخصصین دارای نگرش مطلوب نسبت به بی هوشی عمومی و هزینه های آن بودند، در حالی که 71% از آن ها سطح آگاهی والدین را در مورد دندانپزشکی بیمارستانی ضعیف می دانستند. تنها 43% متخصصین در ویزیت های روزمره خود معاینه دهان و دندان انجام می دادند و 17% آن ها تا به حال یک ارجاع جهت دندانپزشکی بیمارستانی داشتند. متخصصین مرد و 35 تا 45 ساله سطح آگاهی بالاتری در مورد دندانپزشکی بیمارستانی داشتند. نگرش و عملکرد متخصصین کودکان ارتباط معنی داری با سن آن ها نداشت. در ضمن متخصصین مرد عملکرد بهتری در زمینه معاینه دهان و دندان و ارجاع جهت دندانپزشکی بیمارستانی داشتند (15/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که نیاز به تقویت سطح آگاهی، نگرش و عملکرد متخصصین کودکان در زمینه دندانپزشکی بیمارستانی می باشد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، دندانپزشکی بیمارستانی، متخصص کودکان
  • سارا مقربی*، صفورا قدسی، ماجد کوتی، اسدالله احمدزاده، نشاط آفرین منوچهری صفحات 197-206
    زمینه و هدف

    پروتز پارسیل متحرکRemovable Partial Denture (RPD)  همچنان روش درمانی متداولی برای بازسازی نواحی بی دندانی است. با این حال، مطالعات محدودی در مورد عادات بهداشت دهانی در میان افراد دارای RPD صورت گرفته است. هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان آگاهی بیماران دارای پروتز پارسیل متحرک از روش های مختلف تمیز کردن پروتز با هدف ارتقاء آگاهانه عادات بهداشتی بیماران بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه اپیدمیولوژیک مقطعی روی 96 بیمار دارای پروتز پارسیل متحرک که به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه جندی شاپور از سال 95 تا 96 مراجعه کرده اند، بوده است. اطلاعات دموگرافیک بیماران از قبیل سن، جنس، سطح تحصیلات و اطلاعاتی نظیر وضعیت سلامت عمومی، طول مدت استفاده از دنچر و فرکانس تمیز کردن دنچر از طریق پرسشنامه دریافت شد و توسط آمار توصیفی و آزمون آماری Chi-squared و test T مورد تحلیل آماری قرار گرفت (05/0>P).

    یافته ها

    به طور کلی نحوه مراقبت پروتز با سن، جنسیت و استعمال سیگار ارتباط معنی دار داشت (05/0>P). افراد بالای 50 سال، زنان و افراد غیر سیگاری به میزان قابل توجه روش غوطه ور سازی را به سایر روش های نگهداری پروتز ترجیح می دادند (05/0>P). همچنین تعداد دفعات تمیز کردن پروتز در مردان به طور معنی دار بیشتر از زنان بود (3/53% در مقابل 9/23%) (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس مطالعه حاضر، اکثر بیماران دارای RPD، پروتزهای خود را به شیوه مناسب تمیز نمی کنند و آگاهی کمی از نحوه و روش های نگهداری و پاکسازی پروتز خود دارند. جلسات فراخوان منظم و دوره ای و راهنمای کتبی می توانند جهت افزایش آگاهی بیماران از روش نگهداری پروتزهای پارسیل مفید باشد.

    کلیدواژگان: بهداشت دنچر، عادات بهداشتی، پروتز متحرک، پروتز پارسیل متحرک
|
  • Alireza Daneshkazemi, Abdolrahim Davari, Zahra Usefi, Niloofar Fallah, Solmaz Ghanbarnejad, Pedram Daneshkazemi* Pages 126-137
    Background and Aims

    Adding nanoparticles to dental composite resins, could reduce bacterial adhesion and secondary caries. Thermocycling can resemble in-vitro conditions to the oral environment. The aim of this study was to determine the effect of thermocycling on the microleakage of a mixture of copper oxide nanoparticles and flowable composite.

    Materials and Methods

    In this in-vitro study, 88 premolar teeth were divided into eight groups based on the application of copper oxide nanoparticles with concentrations of 0.1% and 0.3% w/w and thermocycling by 0, 1000, 5000 and 15,000 cycles. The occlusal grooves of the teeth were sealed with the mixture of flowable composite and copper oxide nanoparticles, and the teeth were thermocycled. Next, the teeth were immersed in methylene blue 2% solution for 24 hrs and were cut and the microleakage was evaluated by a stereomicroscope (hp/USA). Data were analyzed using Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests at the significance level of 0.05.

    Results

    In the groups with 0.1 % copper oxide nanoparticles, the mean microleakage increased significantly with increasing the number of thermocycling rounds (P=0.032). The difference in the microleakage between the groups exposed to 0 and 15,000 termocycling was significant (P=0.019). However, thermocycling had no significant effect on the microleakage of groups with concentration of 0.3% (P=0.780). The specimens subjected to the 0, 1000, 5000 and 15000 thermocycling in two concentrations of copper oxide nanoparticles showed no significant difference in the microleakage.

    Conclusion

    In groups containing copper oxide nanoparticles with a concentration of 0.1%, the microleakage increased by increasing the number of thermocycling up to 15,000 cycles compared to the control group. However, this did not have significant effect for the concentration of 0.3% copper oxide nanoparticles.

    Keywords: Thermocycling, Microleakage, Copper oxide nanoparticles, Composite resin
  • Yousef Ahmadpour, Simin Zara Mohebbi, Samaneh Razeghi* Pages 138-150
    Background and Aims

    Dental anxiety and fear can act as a barrier to seek dental care leading to insufficient oral health in people. The aim of this study was to determine the relations between dental fear and anxiety with dental caries status (DMFT) and clinical consequences of untreated dental caries (PUFA) among the adult patients referred to the faculty dental clinic of Tehran University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study in 2019, the patients above 18 years old were assessed. Two standard questionnaires, Dental Fear Scale (DFS) and Modified Dental Anxiety Scale (MDAS), were used to assess the scores of dental fear, and dental anxiety, respectively. The demographic data of the patients were recorded. Dental caries status and clinical consequences of untreated dental caries, using DMFT and PUFA, respectively, were measured. Pearson correlation coefficients and multiple linear regression model (Backward method) were used for statistical analysis.

    Results

    Totally, 283 patients with the mean age of 38.6±11.8 years old participated. The mean scores of MDAS, and DFS were 12.04±4.49, and 41.33±16.87, respectively. Educational level (P=0.03, β=-0.14) and marital status (P=0.01, β=0.17) had significant relationships with MDAS scores. Moreover, a significant relationship was found between marital status and DFS scores (P<0.001, β=0.25). Significant correlations were found between dental anxiety level and D (P<0.001, r=0.36) and M components (P=0.02, r=0.14) of DMFT index. Moreover, there was a significant correlation between dental anxiety and U components of PUFA index (P=0.045, r=-0.12). Furthermore, the correlations between dental fear and D and M component of DMFT were significant (P<0.001, r=0.36; P<0.001, r=0.23; respectively).

    Conclusion

    Dental anxiety and dental fear were infrequent in the studied population; however, significant relationships were found between dental anxiety and dental fear with dental caries indices. Therefore, it was concluded that the more MDAS and DFS scores, the worse dental caries status.

    Keywords: Dental anxiety, Dental caries, Oral health
  • Mohsen Sharif Zadeh Ardakani*, Ali Mohammad Salari, Mahmod Nasre-Esfahani Pages 151-156
    Background and Aims

    With increasing age and inability to maintain good oral hygiene, the chances of tooth loss increase and the need for dental implants will increase in the future. It also increases the risk of developing peripheral implants, especially at older ages in the failure of implant treatments. Recently, the high prevalence of cardiovascular disease and peri-implantitis in the elderly has been reported. The aim of this study was to investigate the effect of cardiovascular disease on the peri-implantitis in people with failed dental implants.

    Materials and Methods

    In this retrospective study, the files of patients referred to Shahid Montazeri Dental Clinic from 2009 to 2018 whose their failed implants were extracted, were collected. There were a total of 793 people with failed dental implants. The variables of this study were demographic information including age and sex, health status in terms of cardiovascular disease and peri-implantitis, which were identified and then statistically analyzed by examining the files of patients with these two variables. Data were statistically analyzed by SPSS25 statistical software and Chi-square was used to determine the effective variables.

    Results

    A total of 793 patients had failed dental implants, including 368 women (46.4%) and 425 men (53.6%) with an average age of 50.79 years. 42 patients (5.3%) had heart disease and 44 (5.5%) had peri-implantitis. According to the Chi-squared test, the significance level was less than 0.05 (P=0.011).

    Conclusion

    The results of this study showed that the cardiovascular disease and peri-implantitis were significantly related.

    Keywords: Dental implant, Failure, Cardiovascular disease, Peri-implantitis
  • Sahar Mohamadi, Borhan Moradveisi, Mohamad Aziz Rasouli, Faranak Shafiee* Pages 157-167
    Background and Aims

    The chronic blood disorders could have negative effects on various fields of patient’s quality of life. The aim of this study was to evaluate the relationship between the quality of life and oral health in major thalassemia and hemophilia patients.

    Materials and Methods

    This cross- sectional study was performed in 1398 on 56 hemophilia patients and 35 thalassemia major patients over 15 years of age. All the subjects were examined clinically to determine DMFT and CPITN, then the subjects completed OHIP-14, xerostomia, SF36 questionnaire. Data was analyzed with T-Test, ANOVA and Chi-square using Stata14.

    Results

    The mean age of hemophilia and beta-thalassemia patients was 32.3 and 26.2, the mean DMFT index was 8.75 and 7.6, and CPITN index was 2.02 and 2.26, respectively. Analysis of the components of the DMFT index showed a predominance of number of decayed teeth over filled teeth in both groups. According to the CPITN index, 19.6% and 20% of hemophilia and thalassemia patients had gingival healthy, respectively. The mean quality of life total scores in patients with hemophilia and thalassemia was 62.11 and 58.07, respectively. The mean DMFT had a significant negative relationship with the quality of life total scores in both groups. There was a significant relationship between different domains of quality of life and CPITN and OHIP-14 in thalassemia patients. Also patients with dry mouth had lower quality of life.

    Conclusion

    Hemophilia and thalassemia patients indicated undesirable oral health. It is necessary to improve multidimensional strategies in various fields of health care in patients.

    Keywords: Oral health, Quality of life, Hemophilia, Thalassemia major
  • Imaneh Asgari*, Faezeh Aghababaei Pages 168-177
    Background and Aims

    Regarding the need for social accountability in dental education, community-based dental courses has been established to improve the oral health of the community and compensate the shortcomings of the health system. Due to the importance of evaluation, the aim of this study was to determine the dental students’ attitudes and believes in the last year of their study towards the community-based dental education.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 159 dental students in the sixth year (October and February, 2018) of Isfahan dental school by census. These students took the relevant questionnaire, which was developed by researchers in three sections of “attitudes toward field activities”, “lessons and experiences of field activities during dentistry training” and “barriers and problems of field activities”. Its content and face validity was confirmed. They completed it on their own and after collecting information and descriptive analyzes, the relationship between the gender and entry group with attitude scores was analyzed by Mann-Whitney U test.

    Results

    Out of a total of 102 questionnaires which were answered (response rate of 64%), half of the students believed in the need to provide dental services in the form of mobile/outreach services for the community. 90% of the students agreed with the combination of field education with routine education in the dental schools. They also considered these services as an opportunity to use their experiences and knowledge to promote oral health in the community. 84% of them believed that their self confidence improved while providing services outside the faculty. In many of the propositions in the field of attitude to provide service in the field, a significant percentage (50 to 60%) did not have an opinion.

    Conclusion

    There was a good and positive aspects in many areas of attitude toward providing services in social fields as well as attitude towards the lessons learned from community-based dental education. However, we should consider the attitude-emotional aspects of educational objectives in the community-based courses in dental schools.

    Keywords: Dental student, Belief, Attitude, Community-based dentistry, Social accountability
  • Saeed Vahid Tazeh Kand, Asie Eftekhari* Pages 178-188
    Background and Aims

    Radiography is one of the most important para-clinical methods in diagnosing and selecting treatment in dentistry. Due to the potential dangers of X-rays for patients, the professional responsibility of the dentist requires that unnecessary radiographs to be avoided. The aim of this study was to investigate the awareness of dentists in Zanjan about the principles of radiation protection in 2019.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 107 general dentists and specialists working in Zanjan and the questionnaires were distributed among them. The level of awareness of dentists in 27 questions of radiographic prescribing questionnaire was evaluated and in each of the mentioned questions, their gender, age, work experience, participation in retraining, having X-ray machine in the field of dentistry and type of activity were evaluated. Data were analyzed by Chi-square test, Independent T-test, and ANOVA using SPSS software version 22.

    Results

    The results showed that the level of knowledge of general dentists about the principles of radiation protection (14.35±3.08) was lower than that of specialized dentists (17.19±2.35). Those who participated in retraining workshops (13.85±2.99) had less knowledge than those who did not (15.97±3.97), which was statistically significant (P<0.05); However, there was no significant difference in the dentistschr('39') knowledge about the principles of radiation protection based on gender, age, type of activity, having an X-ray machine at the place of treatment, and history of clinical experience (P≥0.05).

    Conclusion

    Awareness of dentists at various levels was moderate. Therefore, designing and holding more purposeful retraining courses to maintain and improve the level of awareness of dentists according to the guidelines provided by the authorities, still seems to be necessary.

    Keywords: Dentists awareness, Ionizing radiation, Dental radiography, Radiation protection
  • Alireza Eshghi, Arezoo Pirhaji, Firoozeh Nilchian* Pages 189-196
    Background and Aims

    A significant percentage of children with dental caries require, hospital dentistry and their parents do not have much information in this regard. The aim of this study was to determine the knowledge, attitude and practice of pediatricians in hospital dentistry in Isfahan Province.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 100 pediatricians working in Isfahan. The self-administered questionnaire included demographics of doctors and 19 questions for assessing the knowledge, attitude and practice of pediatric practitioners about hospital dentistry under general anesthesia. Raw data were analyzed by Chi-square test using SPSS software version 23.

    Results

    100 pediatricians with an average age of 44.1±5.7 years (57% male) completed the questionnaire. 53% of the pediatricians had a high level of awareness about hospital dentistry and 42% about its related guides. 66% practitioners had a favorable attitude toward general anesthesia and costs, while 71% considered the parentschr('39') awareness were poor about hospital dentistry. Only 43% of pediatricians performed oral examinations in their daily visits, and 17% had a referral for hospital dentistry. Male pediatricians aged from 35 to 45 had a higher level of knowledge about hospital dentistry. The attitude and practice of pediatricians did not have a significant relationship with their age. Meanwhile, male pediatricians had better performance in oral and dental examination and referral for hospital dentistry (P=0.15).

    Conclusion

    From the results of this study, there is a need for a serious improvement in the level of knowledge, attitude, and practice of pediatricians in the field of hospital dentistry.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Hospital dentistry, Pediatrician
  • Sara Mogharrabi*, Safoura Ghodsi, Majed Kooti, Asadallah Ahmadzadeh, Neshatafarin Manouchehri Pages 197-206
    Background and Aims

    Removable partial denture (RPD) is a common treatment to restore partially edentulous areas; however, a limited number of studies have been made on oral hygiene habits among patients with RPD. The aim of this study was to evaluate the patients’ knowledge about various cleaning methods of RPD to consciously improve hygienic habits of the patients.

    Materials and Methods

    This study was a cross-sectional study performed on 96 RPD patients referred to Jundishapur faculty of dentistry from 1395 to 1396. Demographic data namely age, sex, level of education, and other information about general health status, duration of dentures usage, and denture cleaning frequency were taken by the census through questionnaires. The descriptive statistics, chi-square, and T-test were used for statistical analysisof data (P<0.05).

    Results

    The patient age, sex, and smoking habits had significant effects on the prosthesis maintenance habits (P<0.05). The patients over 50 years of age, females, and nonsmokers significantly preferred dipping method over other RPD storage methods (P<0.05). The frequency of denture cleaning was significantly greater in males (53.3%) compared to females (23.9%) (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, most RPD patients did not clean their dentures appropriately and have little knowledge on how to maintain and clean them. Regular and periodic recall and written instructions might be helpful to improve patientschr('39') awareness on proper cleaning and maintenance of partial dentures.

    Keywords: Denture cleaning, Hygiene habits, Removable prosthesis, Removal partial denture