فهرست مطالب

مشاوره کاربردی - سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه مشاوره کاربردی
سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محدثه رستم پور برنجستانکی، قدرت الله عباسی*، بهرام میرزائیان صفحات 1-18

    مادران کودکان کم توان ذهنی با مشکلات متعدد روان شناختی از جمله انعطاف پذیری پایین و خود انتقادی مواجهه هستند و به نظر می رسد که نیرومندسازی شفقت می تواند آن ها در غلبه بر این نارسایی ها کمک کند. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر بهبود انعطاف پذیری روان شناختی و کاهش خود انتقادی مادران دارای کودکان کم توان ذهنی در یک طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل انجام شد. جامعه ی این پژوهش شامل کلیه مادران دارای فرزند کم توان ذهنی مشغول به تحصیل در مدارس استثنایی شهرستان قایم شهر بود. 30 مادر دارای فرزند کم توان ذهنی به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 n =) و کنترل (15n =) قرار گرفتند. شرکت کنندگان گروه آزمایش در هشت جلسه تحت درمان مبتنی بر شفقت قرار گرفتند و شرکت کنندگان گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. شرکت کنندگان دو گروه آزمایش و کنترل در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و دو ماه پس از مداخله در پرسش نامه ی انعطاف پذیری شناختی و مقیاس سطوح خود انتقادی مورد سنجش قرار گرفتند. تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و بسته ی نرم افزار 22-SPSS انجام گرفت. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت در بهبود انعطاف پذیری روان شناختی و کاهش خود انتقادی در شرکت کنندگان گروه آزمایش نسبت به شرکت کنندگان گروه کنترل اثربخش بود. بنابر این، در زمینه ی طراحی مداخلات موثر در کاهش آسیب های روان شناختی در مادران با کودک کم توان ذهنی می توان از درمان مبتنی بر شفقت برای افزایش انعطاف پذیری روان شناختی و کاهش خود انتقادی بهره مند شد.

    کلیدواژگان: شفقت، انعطاف پذیری روانشناختی، خودانتقادی، کودکان کم توان ذهنی
  • صادق صیفوری*، بهرام جوکار، مسعود حسین چاری صفحات 19-50
    تصمیم گیری به انتخاب یک گزینه از بین گزینه های مختلف گفته می شود. این پژوهش (پیشایندهای فردی و اجتماعی سبک های تصمیم گیری) در چارچوب یک مدل که در آن الگوهای جهت گیری های ارتباطی خانواده به عنوان متغیر برون زاد، وضعیت های هویت به عنوان متغیر واسطه ای و سبک های تصمیم گیری به عنوان متغیر درون زاد در نظر گرفته شدند، بررسی شد. 340 دانش جوی دانشگاه شیراز به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای از میان دانشکده های مختلف دانشگاه شیراز انتخاب شدند و به مقیاس عمومی سبک های تصمیم گیری و پرسش نامه های جهت گیری ارتباطی خانواده و وضعیت های هویت پاسخ دادند. به منظور بررسی مدل پیشنهادی از روش تحلیل مسیر ساختاری و برای تعیین نقش واسطه گری از روش راه انداز در نرم افزار Amos استفاده شد. نتایج نشان داد گفت وشنود خانواده به صورت مثبت و معنی دار تصمیم گیری عقلانی و به صورت منفی تصمیم گیری اجتنابی و به صورت مثبت و معنی دار هویت موفق را پیش بینی می کند. به علاوه، هویت موفق، هویت تعلیق و هویت زودرس نقش واسطه ای در میان رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده با سبک های تصمیم گیری ایفا می کنند. به طور کلی، می توان گفت که با افزایش هویت موفق، تصمیم گیری عقلانی افزایش و تصمیم گیری اجتنابی کاهش می یابند و نیز با افزایش هویت زودرس، تصمیم گیری اجتنابی و آنی افزایش می یابند.
    کلیدواژگان: جهت گیری ارتباطی خانواده، وضعیت های هویت، سبک های تصمیم گیری
  • ذبیح الله کاوه فارسانی* صفحات 51-72
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مدل رابطه ی عذرخواهی و کیفیت روابط زناشویی با میانجی گری همدلی زناشویی و بخشش عاطفی در یک طرح هم بستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری انجام گرفت. 231 زن و مرد متاهل از میان کلیه ی زنان و مردان متاهل شهر شهرکرد به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای و بر اساس ملاک های ورود و خروج از نواحی دو گانه ی شهرداری این شهرستان انتخاب شدند و به پرسش نامه ی کیفیت روابط زناشویی (QMI)، مقیاس بخشش عاطفی (EFS)، پرسش نامه ی صفات همدلی باتسون (BEA) و مقیاس مولفه های عذرخواهی (ACS) پاسخ دادند. داده ها به روش های آماری ضریب هم بستگی پیرسون و تحلیل معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS-23 و AMOS تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مدل ساختاری ارزیابی شده از شاحض های برازندگی خوبی برخوردار است و متغیر عذرخواهی به صورت مستقیم و غیرمستقیم با نقش واسطه ای بخشش عاطفی و همدلی زناشویی بر کیفیت روابط زناشویی تاثیر دارد. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت عذرخواهی نقش عمده ای در کیفیت روابط زناشویی به واسطه ی بخشش عاطفی و همدلی زناشویی دارد.
    کلیدواژگان: عذرخواهی، کیفیت روابط زناشویی، همدلی زناشویی، بخشش عاطفی
  • نجمه چراغی سیف اباد*، پروین احتشام زاده، پرویز عسکری، رضا جوهری فرد صفحات 73-98
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه اثربخشی طرح واره درمانی ذهنیت مدار و زوج درمانی هیجان مدار بر سبک های دل بستگی (ایمن، اجتنابی و دوسوگرا) در زوجین با تعارض زناشویی در یک پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه ی این پژوهش شامل کلیه زوجین با تعارض زناشویی مراجعه کننده به مرکز مشاوره مهرانا در شهر اهواز در سال 1398 بود که به روش نمونه گیری داوطلبانه 45 زوج انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 15زوج) قرار گرفتند. شرکت کنندگان مقیاس دل بستگی بزرگسالان (هازن و شیور) تکمیل کردند. گروه های آزمایش در دوازده جلسه در طرح واره درمانی ذهنیت مدار و زوج درمانی هیجان مدار شرکت کردند و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. داده ها به روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار آماری 19-SPSS  تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که هر دو درمان طرح واره درمانی ذهنیت مدار و زوج درمانی هیجان مدار بر افزایش سبک دل بستگی ایمن و کاهش سبک دل بستگی اجتنابی و دوسوگرا در زوجین با تعارض زناشویی اثربخش می باشند و بین گروه طرح واره درمانی ذهنیت مدار و گروه زوج درمانی هیجان مدار در سبک های دل بستگی تفاوت معناداری وجود ندارد. بنابراین، توصیه می گردد که درمانگران و مشاوران خانواده در راستای افزایش سبک های دل بستگی ایمن و کاهش تعارض های زناشویی در کنار سایر مداخلات درمانی از این درمان ها استفاده کنند.
    کلیدواژگان: طرح واره درمانی ذهنیت مدار، زوج درمانی هیجان مدار، سبک های دل بستگی، تعارض زناشویی
  • پروین خزامی، پروانه ولوی*، سید جلال هاشمی، مسعود صفایی مقدم صفحات 98-121

     تغییرات عصر جدید، چالش هایی اخلاقی و روانی را به همراه دارد که در حوزه تعلیم و تربیت نیز، خود را نشان می دهند. رویکردهای فکری، روانی و مشاوره ای موجود برای مقابله با اینگونه مسایل از کارایی لازم برخوردار نبوده، و لذا نیازمند بکارگیری رویکرد جدیدی در نظام تربیتی هستیم. رویکرد مشاوره فلسفی بیش از دیگر رویکردهای مرسوم در حوزه مشاوره با معنای حقیقی تربیت تناسب دارد و به سبب سنخیت با ماهیت تربیت دارای ارزش تربیتی است، از این رو این رویکرد در مواجهه با چالش های تربیتی اخلاقی می تواند منجر به اعتلای وضعیت فکری دانش آموزان می شود. ازاین رو در این پژوهش، به تبیین و نسبت شناسی رویکرد مشاوره فلسفی با مفهوم تربیت به روش توصیفی - تحلیلی خواهیم پرداخت. نتایج بررسی مکاتب و نظریات فلسفی، دیدگاه های فلاسفه و مربیان بزرگ تربیتی و اندیشمندان رویکرد مشاوره فلسفی حاکی از این است که مشاوره فلسفی با مفهوم تربیت در عناصرکلیدی، اهداف و کارکردها رابطه و نسبت دارند. ازاین رو در این پژوهش، به تبیین و نسبت شناسی رویکرد مشاوره فلسفی با مفهوم تربیت به روش توصیفی - تحلیلی خواهیم پرداخت. نتایج بررسی مکاتب و نظریات فلسفی، دیدگاه های فلاسفه و مربیان بزرگ تربیتی و اندیشمندان رویکرد مشاوره فلسفی حاکی از این است که مشاوره فلسفی با مفهوم تربیت در عناصرکلیدی، اهداف و کارکردها رابطه و نسبت دارند.

    کلیدواژگان: نسبت شناسی، مشاوره فلسفی، مفهوم تربیت
  • شهریار شهرویی، کبری کاظمیان مقدم، علی خلفی، مهناز مهرابی زاده هنرمند صفحات 123-143

    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه‌گری صمیمیت زناشویی در رابطه‌ی اسنادهای ارتباطی، خودکارآمدی جنسی و تعهد زناشویی با سازگاری زوجی در یک طرح هم‌بستگی انجام شد. جامعه‌ی این پژوهش شامل تمامی کارکنان دانشگاه‌های دانشگاه آزاد اسلامی استان خوزستان بود که به صورت اینترنتی و داوطلبانه 282 نفر از کارکنان این دانشگاه‌ها انتخاب شدند. شرکت‌کنندگان مقیاس صمیمیت زناشویی پرسش‌نامه‌ی اسنادهای ارتباطی، پرسش‌نامه‌ی خودکارآمدی جنسی، پرسش‌نامه‌ی تعهد زناشویی و مقیاس سازگاری زوجی را تکمیل کردند. داده‌ها و مدل پیشنهادی با استفاده از تحلیل مسیر و نرم افزار آماری 24SPSS- تحلیل گردیدند، و نتایج نشان داد که تمامی ضرایب مسیرهای مستقیم بین متغیرها در مدل معنی‌دارند و صمیمیت زناشویی در رابطه‌ی اسنادهای ارتباطی، خودکارآمدی جنسی و تعهد زناشویی با سازگاری زوجی نقش واسطه‌ای دارد. در مجموع، می‌توان بیان کرد که شناخت و بررسی عواملی که سبب قوام و استحکام خانواده می‌گردد، می‌تواند گام مفید در راستای افزایش ثبات زندگی زناشویی باشد.

    کلیدواژگان: اسنادهای ارتباطی، تعهد زناشویی، خودکارآمدی جنسی، سازگاری زوجی، صمیمیت زناشویی
|
  • Mohadese Rostampour Brenjestanaki, Ghodratollah Abbasi *, Bahram Mirzaian Pages 1-18

    Mothers with mentally retarded children are exposure to many psychological problems, including low flexibility and self-criticism, and it seems that strengthening compassion can help them to overcome these shortcomings. This study was conducted aimed to investigate the effectiveness of compassion-focused therapy on psychological flexibility recovery and self-criticism decrease in mothers with mentally retarded children in a quasi-experimental design of pretest, posttest, and follow-up with one experimental group and one control group. The population of this study included all mothers with mentally retarded children in exceptional schools of Ghaemshahr city. 30 mother with mentally retarded children were selected using purposeful sampling method and assigned randomly in two experimental group (n =15) and control group (n = 15). The experimental group participants participated in eight of treatment session compassion-focused therapy and the control group participants not received any intervention. The participants in each two group were assessed the Cognitive Flexibility Inventory and Levels of Self Criticism Scale in pretest, posttest, and follow-up stages. Data were analyzed using analysis of repeated-measures variance, and SPSS-22 statistical software. The results indicated that compassion-focused therapy was effective in psychological flexibility improve and self-criticism reduce in the experimental group participants compared to the control group participants, Therefore, in the context of designing effective interventions in reducing psychological damages in mothers with mentally retarded children can be used of compassion-focused therapy to psychological flexibility recovery and self-criticism decrease.

    Keywords: compassion, psychological flexibility, self-criticism, mentally retarded children
  • Sadegh Seifoory *, Bahram Jokar, Massoud Hosseinchri Pages 19-50
    AbstractDecision making is regarded as cognitive process of selecting an a option among several possible alternatives. This study in framework of a causal model, investigated the personal and social antecedents of decision making styles, in which family communication orientations were considered as exogenous variable, identity status as the mediating variable and decision making styles as the endogenous variable. 340 male and female students in Shiraz University were, selected using random multi-stage cluster sampling method, among colleges of Shiraz University, and responded Family Communication Patterns Scale, the Objective Measure of Ego Identity Status and General Decision Making Style Scale. For investigate propositional model was used of path analysis method. Bootstrapping method was used to examine the mediating role of the variables in Amos software. Results showed that family conversation was positive predictor of the rational decision making style and negative predictor of avoidant decision making style and positive predictors of achieved identity status. In addition, achievement, moratorium and foreclosure status have mediated role between relationships of family communication patterns with decision making style. In general, it can be said that with the increase of successful identity, rational decision-making increases and avoidance decision-making decreases, and also with the increase of early identity, avoidance and instantaneous decision-making increase.
    Keywords: Family communication orientations, identity status, decision making styles
  • Zabihollah Kavehfarsani * Pages 51-72
    The aim of the present study was to evaluate the model of relationship between apology and the marital relationships quality mediating emotional forgiveness and marital empathy in a correlational design (i.e., structural equation modeling). 231 married males and females were selected among all married males and females in Shahrekord city using multi-stage random sampling method, and according to inclusion and exclusion criteria. They responded to Quality of Marital Index (QMI), Emotional Forgiveness Scale (EFS), Batson Empathy Adjectives (BEA), and Apology Components Scale (ACS). The data were analyzed using Pearson correlation coefficient and structural equations analysis, and by SPSS (version 23) and AMOS statistical software's. The results showed that evaluated structural model had good fit. The apology directly and indirectly (with mediating emotional forgiveness and marital empathy) affected the marital relationships quality. Thus, could be concluded that apology had a major role in the marital relationships quality through emotional forgiveness and marital empathy.
    Keywords: marital relationships quality, emotional forgiveness, marital empathy, Apology
  • Najmeh Cheraghisifabad *, Parvin Ehtesham Zadeh, Parviz Askari, Reza Johari Fard Pages 73-98
    The aim of this study was to survey and comparison of the effectiveness of schema mode therapy and emotionally focused couples therapy in attachment styles (secure, avoidant, and anxious) in couples with marital conflict in a quasi-experimental method in a pretest, posttest and follow up design with a control group. The statistical population of the study included all the couples with marital conflict who visited the Mehrana counseling center in 2019 in Ahvaz, Iran that 45 couples were selected by voluntary sampling method and randomly divided into two experimental groups and one control group (15 pairs in each group). The participants completed the Adult Attachment Scale (Hazan and Shaver). The experimental groups underwent schema mode therapy and emotionally focused couples therapy for 12 sessions, but the control group did not receive any intervention. The data were analyzed by the statistical analysis of repeated measures in SPSS-19 software. The results showed that both schema mode therapy and emotionally focused couples therapy are effective in increasing the secure attachment style and reducing reducing avoidant and ambivalent attachment styles in the couples with marital conflict. There was no significant difference between the schema mode therapy group and the emotionally focused couples therapy group in attachment styles. Therefore, it is recommended that therapists and family counselors use these therapies along with other therapeutic interventions to increase secure attachment styles and reduce marital conflicts.
    Keywords: Schema mode therapy, emotionally focused couples therapy, attachment styles, Marital Conflict
  • P. Khazamy, Parvaneh Valavi *, S.J. Hashemi, M. Safaei Moghadam Pages 98-121

    The changes of the new age bring with it moral and psychological challenges that also manifest themselves in the field of education. Intellectual, psychological and counseling approaches to deal with such issues are not effective enough, and therefore we need to apply a new approach in the education system. Philosophical counseling approach is more relevant to the true meaning of education than other conventional approaches in the field of counseling and has educational value due to its nature, so this approach in the face of educational-ethical challenges can lead to improving the intellectual status of students. Therefore, in this research, we will explain and compare the approach of philosophical counseling with the concept of education in a descriptive-analytical method. The results of the study of philosophical schools and theories, the views of philosophers and great educational educators and thinkers of the philosophical counseling approach indicate that philosophical counseling is related to the concept of education in key elements, goals and functions.

    Keywords: Relativity, philosophical counseling, concept of education
  • Shahriar Shahroei, kobra kazemian moghadam *, Ali Khalfi, Mahnaz Mehrabizadeh honarmand Pages 123-143

    This study to aim was conducted to investigate mediating role of marital intimacy in relation to relationship attributions, sexual self-efficacy and marital commitment with marital adjustment in a correlational design. The research population consisted of all staff of the Islamic Azad Universities in Khuzestan Province in 2020, that 282, this university internet and voluntary method were. The political pants completed Marital Intimacy Scale, Relation Attribution questionnaire, Sexual Self efficacy Questionnaire, Marital Commitment Questionnaire, and Dyadic Adjustment Scale. The Data and proposed model were analyzed using path analysis and SPSS-24 statistical software. The results showed that, all coefficients of direct paths between variables were statistically significant, and marital intimacy has a mediating role in the relationship between relationship attribution, sexual self-efficacy, and marital commitment with marital adjustment. In sums, can Saied that the recognizing and examining the factors that cause the strength and stability of the family can be a useful step towards increasing the stability of marital life.

    Keywords: Relationship attributions, sexual self-efficacy, marital commitment, marital intimacy