فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 76، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/17
  • تعداد عناوین: 17
|
  • ساناز سالار آملی، حمیدرضا جوشقانی، سید اسحاق هاشمی* صفحات 1-13

    سلنیوم یک ماده معدنی ضروری است که به طور طبیعی در خاک، آب و برخی مواد غذایی یافت می شود. امروزه سلنیوم به عنوان آنتی اکسیدان، یکی از عناصر ضروری در بدن انسان به شمار می رود. اگرچه بدن انسان روزانه به مقدار کمی از سلنیوم نیاز دارد؛ اما مطالعات اخیر نشان داده اند که همین مقدار کم سلنیوم برای حفظ عملکرد طبیعی بدن ضروری است. انتخاب دوز مطلوب مصرف سلنیوم امری دشوار است و با توجه به مطالعات متعددی که در این بررسی انجام شده؛ به نظر می رسد که مکمل روزانه 31.5 تا 200 میکروگرم سودمند باشد. مقالات منتشر شده در پایگاه های اطلاعاتیPubMed ، Web of Science، Google Scholar و SCOPUS بر اساس کلیدواژه های سلنیوم، اکسیدان، آنتی اکسیدان، دیابت، سرطان، سمیت، بیماری قلبی و بیماری کبدی غربال و جمع آوری شدند. این واژه های کلیدی به خاطر نقش آنتی اکسیدانی سلنیوم و همچنین نقش پررنگ اکسیداسیون در پیشرفت این بیماری ها انتخاب شدند. از تعداد 150 مقاله منتشر شده در فاصله زمانی 20 ساله طی سال های 2000 تا 2020 استفاده گردید. مطالعاتی که در زمینه نانوسلنیوم ها، مکمل های غیرخوراکی و بیماری های ناشی از عوارض بیماری زمینه ای سندرم متابولیک ایجاد شده بودند؛ از مطالعه خارج شدند و در نهایت تعداد 121 مقاله وارد مطالعه گردید. تعداد محدودی از مطالعات نشان داده که بیماران مبتلا به اختلالات متعدد، ممکن است نسبت به افراد سالم نیاز به مصرف دوز بالاتری از سلنیوم (82.4-200 میکروگرم) داشته باشند. در این مطالعه، نقش آنتی اکسیدانی سلنیوم در اختلالات متابولیک مزمن از جمله هیپرلیپیدمی و هیپرگلیسمی و برخی سرطان ها بررسی شده است. همچنین اهمیت بالینی کمبود سلنیوم در بیماری های متابولیک و نیز مشاهدات بالینی و تجربی در مورد اثر مکمل های غذایی سلنیوم در درمان بیماری های متابولیک مزمن مانند دیابت، آرتروسکلروزیس و سرطان ها به طور خلاصه ذکر شده است. به علاوه سمیت و دوز توصیه شده سلنیوم مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سلنیوم، آترواسکلروز، دیابت ملیتوس، کاهش قندخون
  • سیده لیلا خاتمی ساروی، احمد عبدی*، علیرضا براری صفحات 14-22
    زمینه و هدف

    فشارخون بالا با تغییر در ساختار و عملکرد عروق همراه است. این مطالعه به منظور تعیین اثر تمرین هوازی همراه با مصرف سیر بر ماتریکس متالوپروتیینازهای 3، 9 (MMP-3 ، MMP-9) و مهارکننده بافتی متالوپروتییناز-1 (TIMP-1) در زنان یایسه چاق مبتلا به پرفشاری خون انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی دوسوکور روی 36 زن یایسه چاق مبتلا به پرفشاری خون در شهر ساری انجام شد. آزمودنی ها به طور تصادفی ساده در 4 گروه 9 نفری شامل گروه های کنترل، مصرف سیر، تمرین هوازی و تمرین هوازی توام با مصرف سیر قرار گرفتند. گروه های تمرین به مدت هشت هفته، هر هفته سه جلسه (با شدت 55 تا 65 درصد ضربان قلب ذخیره و مدت 30 تا 55 دقیقه) در برنامه تمرینی هوازی فزاینده شرکت کردند. گروه های مصرف کننده سیر و تمرین هوازی توام با مصرف سیر 1000 میلی گرم مکمل سیر را به مدت هشت هفته (پس از صبحانه و شام) مصرف نمودند. دو روز قبل و بعد از اجرای پروتکل، در حالت ناشتا خونگیری انجام شد.

    یافته ها: 

    میزان MMP-3 و MMP-9 در گروه مصرف کننده سیر، گروه تمرین هوازی و گروه تمرین هوازی توام با مصرف سیر نسبت به گروه کنترل کاهش آماری معنی داری داشت (P<0.05). همچنین میزان MMP-3 در گروه تمرین + سیر نسبت به گروه تمرین و گروه سیر؛ و میزان MMP-9 در گروه تمرین + سیر نسبت به گروه سیر کاهش آماری معنی داری نشان داد (P<0.05). با این وجود میزان TIMP-1 در گروه سیر، تمرین و تمرین + سیر نسبت به گروه کنترل افزایش آماری معنی داری یافت (P<0.05)

    نتیجه گیری:

     تمرینات ورزشی هوازی به طور جداگانه و در ترکیب با سیر با کاهش MMP-3، MMP-9 و افزایش TIMP-1 بر ماتریکس خارج سلولی اثر گذاشته و باعث بهبود فشارخون سیستولی در زنان یایسه چاق دارای پرفشاری خون می شود.

    کلیدواژگان: ورزش، سیر، پرفشاری خون، ماتریکس خارج سلولی
  • عافیه کر، خدیجه یزدی*، علی اکبر عبداللهی، ناصر بهنام پور صفحات 23-29
    زمینه و هدف

    بیماری عروق کرونر از شایع ترین بیماری های مزمن و تهدیدکننده حیات است. انجام آنژیوگرافی قلبی یکی از روش های تشخیصی بسیار مهم در این زمینه است که مانند هر روش تهاجمی دیگر دارای عوارضی است. این مطالعه به منظور تعیین اثر تغییر وزن کیسه شن بر عوارض ناشی از کاتتریسم شریان فمورال و راحتی بیماران انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی یک سوکور روی 140 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان امیرالمومنین کردکوی برای انجام آنژیوگرافی انجام شد. بیماران به صورت تصادفی در چهار گروه 35 نفری قرار گرفتند. پس از انجام آنژیوگرافی، کیسه شن با وزن های متفاوت (گروه های کنترل، مداخله اول، مداخله دوم و مداخله سوم به ترتیب با وزن های 4 ، 3.5 ، 3 و 2.3 کیلوگرم) به مدت 6 ساعت در محل آنژیوگرافی قرار داده شد. وجود خونریزی، هماتوم، درد و راحتی بیماران بلافاصله، 2، 4، 6، 8 و 24 ساعت پس از انجام آنژیوگرافی ثبت و مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها:

     خونریزی و هماتوم در هیچ کدام از بیماران مشاهده نشد. اختلاف آماری معنی داری در میزان درد و میزان راحتی بیماران بین گروه های مختلف مشاهده شد (P<0.05). گروه مداخله سوم دارای کمترین میزان درد و بیشترین راحتی در زمان های 6 و 8 ساعت پس از آنژیوگرافی بودند. همچنین گروه کنترل دارای بیشترین میزان درد و کمترین راحتی بودند.

    نتیجه گیری:

     کاهش وزن کیسه شن بدون افزایش عوارض عروقی، موجب کاهش کمردرد و بهبود راحتی بیماران می شود.

    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر، کاتتریسم قلبی، مراقبت پرستاری، راحتی بیمار
  • فاطمه قنادزادگان، اسحق رحیمیان بوگر*، مهدی پوراصغر صفحات 30-39
    زمینه و هدف

    در میان درمان های کوتاه مدت، رویکردهای روان پویشی بیش از تمام رویکردهای دیگر، رابطه درمانی را به عنوان زمینه ای برای تغییر به کار می گیرند. این مطالعه به منظور تعیین اثربخشی روان درمانی روابط موضوعی کوتاه مدت بر روابط میان فردی، رفتارهای خودتخریب گری و سازمان شخصیت بیماران دارای اختلال شخصیت مرزی انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی روی 20 بیمار مبتلا به اختلال شخصیت مرزی مراجعه کننده به کلینیک های درمانی شهر ساری در سال 1398 انجام شد. بیماران با نمونه گیری تصادفی در دو گروه 10 نفری کنترل و مداخله قرار گرفتند. گروه مداخله روان درمانی روابط موضوعی کوتاه مدت را به صورت 16 جلسه فردی 45 دقیقه ای، هفته ای یک بار دریافت نمودند. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. بیماران مقیاس های مصاحبه بالینی ساختار یافته First و همکاران، پرسشنامه روابط موضوعی Bell و همکاران و پرسشنامه خود تخریبی شعرباف و همکاران و سیاهه سازمان شخصیت Kernberg را تکمیل کردند.

    یافته ها: 

    پس از انجام مداخله، نمرات روابط بین فردی، رفتارهای خود تخریب گری و سازمان شخصیت در گروه مداخله به صورت معنی داری در مقایسه با گروه کنترل کاهش یافت (P<0.05).

    نتیجه گیری: 

    روان درمانی روابط موضوعی کوتاه مدت، درمانی اثربخش برای کاهش علایم بیماران دارای اختلال شخصیت مرزی است.

    کلیدواژگان: روان درمانی تحلیلی، رفتار خود تخریبی، روابط بین فردی، اختلال شخصیت مرزی
  • حسین باقرزاده شش پل، اکرم ثناگو، لیلا جویباری* صفحات 40-47
    زمینه و هدف

    نوشتن در مورد هیجان ها و نگرانی ها، سبب بهبود در عملکرد سیستم خودمختار، سیستم ایمنی و سلامت جسمی و روانی می گردد. این مطالعه به منظور تعیین اثر روایت نویسی بر شدت استرس همراهان بیماران بستری در بخش های مراقبت های ویژه انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی یک سوکور روی 106 همراه بیمار بزرگسال بستری در بخش های مراقبت های ویژه مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شد. همراهان بیمار در دو گروه 53 نفری کنترل و مداخله قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه سنجش استرس (DASS21) جمع آوری شدند. مداخله در این مطالعه شامل مکتوب نمودن احساسات، افکار و تجربیات در خصوص مسایل مرتبط با بیمار بستری و بخش مراقبت ویژه به صورت روزانه به مدت هفت روز در دفترچه برای گروه مداخله بود.

    یافته ها:

     میانگین و انحراف معیار شدت استرس کلی به دنبال مداخله، به صورت معنی داری در گروه مداخله (7.89±22.64 در مقابل 8.2±17.15) کاهش یافت (P<0.05). در سه حیطه استرس، اضطراب و افسردگی بین دو گروه مطالعه، ارتباط آماری معنی دار دیده شد (P<0.05).

    نتیجه گیری: 

    روایت نویسی باعث کاهش شدت استرس در همراهان بیماران بستری در بخش های مراقبت های ویژه می گردد.

    کلیدواژگان: بخش مراقبت های ویژه، همراه بیمار، روایت نویسی، استرس، اضطراب، افسردگی
  • زینب علی نژاد، مسعود گلعلی پور، محمدجعفر گلعلی پور* صفحات 48-53
    زمینه و هدف

    یکی از شایع ترین اختلالات متابولیسمی و تهدید کننده سلامت جهانی دیابت است. از ژن های مورد نیاز برای تکوین قلب جنبن ژن TBX20 است که نقص در توالی و بیان این ژن نیز سبب ایجاد نقص های قلبی می گردد. با توجه به شیوع قابل توجه دیابت بارداری در جمعیت انسانی، این مطالعه به منظور تعیین اثر دیابت بارداری القا شده بر بیان ژن TBX20 در قلب رویان 11.5 روزه موش آزمایشگاهی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه تجربی روی 12 سر موش آزمایشگاهی ماده نژاد C57BL/6 انجام شد. پس از القای دیابت به موش های باردار، در روز 11.5 بارداری، نمونه‏های قلب رویان های حاصل از این موش‏ها جدا سازی شدند. پس از استخراج RNA سنتز cDNA از RNA انجام گردید. برای بررسی میزان بیان ژن TBX20 از تکنیک Real-time-PCR استفاده شد. اختلاف بیان ژن TBX20 بین نمونه های کنترل و دیابتی با توجه به روش 2-∆∆CT محاسبه شد.

    یافته ها:

     میزان بیان ژن TBX20 در نمونه های دیابتی نسبت به نمونه های کنترل به میزان 2 برابر افزایش معنی داری نشان داد (P<0.05).

    نتیجه گیری: 

    احتمالا افزایش بیان ژن TBX20 در بافت قلبی رویان 11.5 روزه در اثر القاء دیابت بارداری می تواند سبب ناهنجاری های قلبی در جنین ها گردد.

    کلیدواژگان: دیابت بارداری، ژن TBX20، قلب، تکامل
  • فرهاد پاشازاده، اصغر توفیقی*، سیامک عصری رضایی، جواد طلوعی آذر صفحات 54-62
    زمینه و هدف

    بیس فنول A (Bisphenol A: BPA) مونومر اپوکسی رزین ها و پلاستیک های پلی کربنات است که نقش مهمی در پاتوژنز بیماری های قلبی - عروقی ایفا می کند. این مطالعه به منظور تعیین اثر تمرینات هوازی بر شاخص های استرس اکسیداتیو در بافت قلب موش های صحرایی نر به دنبال مسمومیت با بیس فنول A انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 20 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به 4 گروه 5 تایی شامل شاهد، تمرین هوازی (تجربی اول)، گروه BPA (تجربی دوم) و گروه BPA توام با تمرین هوازی (تجربی سوم) تقسیم شدند. گروه های شاهد و تمرین هوازی با روغن زیتون و گروه های تجربی دوم و سوم با BPA (100 میکروگرم/کیلوگرم) به صورت داخل صفاقی به مدت 30 روز تیمار شدند. برنامه تمرینی شامل 25 تا 64 دقیقه دویدن با شدت 57 تا 75 درصد اکسیژن مصرفی، 5 جلسه در هفته طی دو ماه بود. سپس شاخص های استرس اکسیداتیو بافت قلبی شامل GPX ، SOD ، TAC ، MDA ، CAT و AOPP ارزیابی شدند.

    یافته ها:

     القاء مسمومیت با BPA باعث افزایش معنی دار در فعالیت آنزیم های SOD و GPX، کاهش در فعالیت آنزیم CAT و سطوح TAC و افزایش در سطوح AOPP و MDA در مقایسه با موش های گروه شاهد شد (P<0.05). این در حالی است که فعالیت تمرین ورزشی هوازی به دنبال مسمومیت با BPA به طور معنی داری از شدت استرس اکسیداتیو ناشی از BPA کاست. تمرین ورزش هوازی در موش های با مسمومیت BPA سبب کاهش فعالیت آنزیم های GPX و SOD و افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز در مقایسه با گروه مسموم بدون تمرین گردید (P<0.05). همچنین در گروه تمرین هوازی میزان MDA و AOPP در مقایسه با گروه مسموم بدون تمرین کاهش یافت (P<0.05).

    نتیجه گیری: 

    فعالیت تمرین ورزشی هوازی اثرات تعدیلی در مقابل مسمومیت با BPA را در ایجاد استرس اکسیداتیو قلبی دارد. تمرینات هوازی با افزایش مقادیر آنزیم های آنتی اکسیدانتی می تواند نقش مهمی در تعدیل استرس اکسیداتیو القا شده توسط BPA داشته باشد.

    کلیدواژگان: بیس فنول A، تمرین، استرس اکسیداتیو، قلب
  • مهشید گلکار مقدم، سعیده ظفر بالانزاد*، جینا خیاط زاده صفحات 63-69
    زمینه و هدف

    استفاده فراگیر از تلفن همراه نگرانی زیادی در مورد اثرات احتمالی آن بر سلامت افراد ایجاد نموده است. این مطالعه به منظور تعیین اثر امواج تلفن همراه بر مشخصات اسپرم و بیان ژن DAZL در موش نر آزمایشگاهی نژاد BALB/c انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 18 سر موش نر در سه گروه شاهد، شاهد آزمایشگاهی و تجربی تقسیم شدند. موش های تجربی 3 هفته و روزانه 2 ساعت تحت تاثیر امواج تلفن همراه قرار گرفتند. پس از 3 هفته، بیضه ها خارج شد و استخراج RNA و Real-Time PCR صورت گرفت. شمارش اسپرم ها در کانال دفران و مطالعه حرکت اسپرم ها در کانال اپی دیدیم انجام شد.

    یافته ها: 

    درصد اسپرم های فاقد حرکت در گروه تجربی (13.538±51.92) نسبت به گروه شاهد (9.157±32.81) افزایش آماری معنی دار نشان داد (P<0.05). میزان بیان ژن DAZL در گروه تجربی نسبت به گروه شاهد کاهش آماری معنی داری نشان داد (P<0.05). میانگین وزن بیضه ها، درصد اسپرم های زنده، درصد اسپرم های دارای حرکت پیش رونده سریع و درصد اسپرم های دارای حرکت پیش رونده آهسته به صورت غیرمعنی داری در گروه تجربی در مقایسه با گروه شاهد کاهش یافت.

    نتیجه گیری: 

    قرارگیری در معرض امواج تلفن همراه به مدت 21 روز و روزانه 2 ساعت، سبب اختلال در اسپرماتوژنز به صورت کاهش میزان کیفیت و تحرک اسپرم ها شده و همچنین کاهش میزان بیان ژن DAZL را به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: ناباروری، تلفن همراه، ژن DAZL
  • علی احمدی، علی اکبر نیک نژاد، معصومه حبیبیان* صفحات 70-77
    زمینه و هدف

    فعالیت ورزشی حاد منجر به القا برخی از بیومارکرهای قلبی و التهابی می شود که به عواملی مانند شدت، نوع و سابقه تمرینی مرتبط است. این مطالعه به منظور مقایسه اثر تمرینات حاد استقامتی و مقاومتی در دو شدت مختلف بر سطح سرمی تروپونین قلبی T با حساسیت بالا (hs-cTnT) و فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا (TNF-α) در مردان دونده و بدنساز انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه شبه تجربی 20 مرد دونده و بدنساز با دامنه سنی 24-20 سال به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب شدند. مطالعه با طرح پیش آزمون - پس آزمون روی 10 مرد دونده (تمرین استقامتی) و 10 مرد بدنساز (تمرین مقاومتی) اجرا شد. ورزشکاران دونده 6 کیلومتر با شدت های متوسط (70 تا 75 درصد ضربان قلب ذخیره) و زیاد (80 تا 85 درصد ضربان قلب ذخیره) به فاصله یک هفته، طی جلسات مجزا دویدند. ورزشکاران بدنساز تمرین مقاومتی را با شدت های متوسط (70 تا 75 درصد یک تکرار بیشینه) و زیاد (80 تا 85 درصد یک تکرار بیشینه) انجام دادند. نمونه های خونی قبل و بلافاصله پس از تمرینات گرفته شد. سپس سطح سرمی hs-cTnT و TNF-α اندازه گیری شدند.

    یافته ها:

     سطح سرمی hs-cTnT و TNF-α متعاقب تمرین حاد دویدن و مقاومتی با شدت های متوسط و زیاد افزایش آماری معنی داری یافت (P<0.05)؛ اما اثر تمرینات حاد شدید بر افزایش سطوح این متغیرها بیشتر بود. همچنین اثر حاد تمرین هوازی شدید بر افزایش hs-cTnT در مقایسه با تمرین هوازی با شدت متوسط و تمرینات مقاومتی با شدت های زیاد و متوسط، به طور معنی داری بیشتر بود (P<0.05)

    نتیجه گیری:

     پاسخ hs-cTnT و TNF-α ورزشکاران استقامتی و مقاومتی متاثر از شدت تمرینات است و با تمرینات شدیدتر افزایش بیشتری می یابد؛ اما تمرین حاد هوازی با شدت زیاد با افزایش بیشتری در سطوح hs-cTnT  همراه است.

    کلیدواژگان: تروپونین قلبی T، تمرین استقامتی، تمرین مقاومتی، فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا
  • مسعود شایسته آذر، میثاق شفیع زاد، مانی محمودی، سید حمزه حسینی، فاطمه محمدنژاد*، سیده صفا کاظمی، مجتبی حاجی حسینی صفحات 78-83
    زمینه و هدف

    حوادث رانندگی از شایع ترین علل ایجاد کننده اختلالات روانی مرتبط با تروما است. این مطالعه به منظور مقایسه علایم اختلال استرس پس از سانحه (Post-Traumatic Stress Disorder: PTSD) در بیماران دچار شکستگی دررفتگی ستون مهره ای کمری ناشی از سوانح جاده ای با افراد عادی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد - شاهدی روی 100 بیمار دچار شکستگی دررفتگی ستون مهره ای کمری ناشی از سوانح جاده ای که بعد از روز هفتم در بخش های ارتوپدی و ترومای مرکز آموزشی درمانی بیمارستان امام خمینی ساری بستری بودند؛ طی 6 ماه بعد از بستری انجام شد. داده های جمع آوری شده با 100 فرد فاقد آسیب با استفاده از پرسشنامه تاثیر رویداد تجدید نظر شده Weiss و Marmar  (Impact of Event Scale - Revised: IES-R) مقایسه گردید.

    یافته ها:

     بین PTSD با سن، جنس، وضعیت تاهل و تحصیلات افراد دو گروه رابطه آماری معنی داری یافت نشد. در تمامی زیرمقیاس های مربوط به اثر رویداد یعنی شاخص های اجتناب، افکار مزاحم، و بیش برانگیختگی، میانگین نمره شرکت کنندگان در گروه مورد به طور معنی داری بالاتر از میانگین نمرات افراد در گروه شاهد بود (P<0.05). میانگین نمره کل مقیاس اثر رویداد نیز در گروه مورد به طور معنی داری بالاتر از میانگین مزبور در گروه شاهد بود (P<0.05).

    نتیجه گیری: 

    نتایج این مطالعه نشان دهنده نقش مهم سوانح جاده ای در شکل گیری علایم PTSD است.

    کلیدواژگان: حوادث رانندگی، اختلال استرس پس از سانحه، شکستگی استخوان، ستون مهره
  • علی ملکا*، صادق خسروی، عبدالرحمان چرکزی، باقر پهلوان زاده، زهرا خسروی، مهدی خسروی صفحات 84-91
    زمینه و هدف

    دیابت یکی از شایع ترین بیماری های مزمن و نیز بزرگترین مشکل بهداشتی در همه کشورها است؛ به طوری که سازمان بهداشت جهانی از آن به عنوان اپیدمی خاموش نام برده است. خود مراقبتی یکی از عوامل مهم در کنترل گلوکز سرم بیماران دیابتی است. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط رفتارهای خود مراقبتی با سطح هموگلوبین گلیکوزیله بیماران مبتلا به دیابت تیپ II انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 239 بیمار مبتلا به دیابت تیپ II با روش نمونه گیری تصادفی ساده در روستاهای شهرستان گالیکش استان گلستان طی سال 1394 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد خود مراقبتی دیابت به همراه متغیرهای دموگرافیک و انجام آزمایش HbA1C بود. تکمیل اطلاعات و گرفتن نمونه با مراجعه به خانه بهداشت و فراخوان بیماران انجام شد و رفتارهای خود مراقبتی و ارتباط آن با سطح هموگلوبین گلیکوزیله مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها:

     میانگین و انحراف معیار سن بیماران 10.70±56.92 سال بود. بین کنترل گلوکز سرم با هیچیک از آیتم های خودمراقبتی مورد مطالعه ارتباط آماری معنی داری یافت نشد. میانگین HbA1C بیماران 1.85±8.23 درصد بود. 97 بیمار (40.6%) کنترل گلوکز سرم خوب (کمتر از 7.5%) داشتند. خود مراقبتی بیماران با میانگین 3.58 در وضعیت متوسطی قرار داشت که از بین آنها بیشترین نمره مربوط به رعایت رژیم دارویی به میزان 6.60 و کمترین آن مربوط به خودکنترلی گلوکز سرم به میزان 0.88 و فعالیت فیزیکی منظم به میزان 2.03 تعیین شد.

    نتیجه گیری: 

    خود مراقبتی بیماران مورد مطالعه در وضعیت متوسطی قرار داشت. لذا انجام مداخلات برای افزایش خود مراقبتی بیماران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: دیابت تیپ II، خود مراقبتی، کنترل گلوکز سرم
  • الناز رزاقی، چنگیز احمدی زاده* صفحات 92-98
    زمینه و هدف

    ظهور مقاومت دارویی در مایکوباکتریوم توبرکلوزیس و به ویژه پیدایش سویه های مقاوم به دارو مشکلاتی را برای درمان و کنترل شیوع سل در سرتاسر جهان به وجود آورده است. این مطالعه به منظور ارزیابی تغییرات الگوی متیلاسیون ژن N-استیل ترانسفراز (N-acetyltransferase: NAT) در بیماران بی پاسخ به خط اول درمان مایکوباکتریوم توبرکلوزیس انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 200 بیمار مبتلا به سل انجام شد. بعد از تهیه نمونه خونی از روش نمک اشباع برای استخراج DNA استفاده گردید. سپس برای تعیین کمیت و کیفیت DNA از دو روش اسپکتروفوتومتری و الکتروفورز بر روی ژل اگارز استفاده شد. بررسی الگوی متیلاسیون ژن NAT1 به روش HRM انجام شد.

    یافته ها: 

    34 بیمار به خط اول درمان مقاوم بودند. 18 بیمار دارای الگوی هایپرمتیلاسیون، 12 بیمار الگوی غیرمتیله و 4 بیمار الگوی هایپومتیله را نشان دادند. 166 بیمار به خط اول درمان مقاوم نبودند که از این میان 23 بیمار در گروه هایپرمتیله، 120 بیمار در گروه غیرمتیله و 23 نفر در ردیف هایپومتیله قرار داشتند. بین سطح متیلاسیون و مقاومت دارویی ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (P<0.05).

    نتیجه گیری:

     نتایج این مطالعه نشان داد که مقاوم بودن به خط اول درمان مایکوباکتریوم توبرکلوزیس با سطح متیلاسیون ژن N-استیل ترانسفراز مرتبط است.

    کلیدواژگان: سل، مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، متیلاسیون، N-استیل ترانسفراز، مقاومت دارویی
  • مهناز حبیبی نسب، محمدرضا رجبعلی پور، آرمیتا شاه اسماعیلی نژاد، مقدمه میرزایی، عابدین ایرانپور* صفحات 99-105
    زمینه و هدف

    استفاده از دخانیات جویدنی یکی از مشکلات مهم بهداشتی بنادر سواحل جنوبی ایران به شمار می رود و مقابله با آن مستلزم شناسایی عوامل اثرگذار بر این پدیده است. این مطالعه به منظور تعیین شیوع مصرف دخانیات جویدنی در نوجوانان و عوامل مرتبط با آن در بنادر کنارک و چابهار در جنوب شرقی ایران انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی به روش مقطعی روی 204 دانش آموز پسر مقطع دوم دبیرستان با نمونه گیری چندمرحله ای، در بندر کنارک (91 نفر) و بندر چابهار (113 نفر) در جنوب شرق ایران طی بهار 1397 انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه معتبر شامل پرسش های مربوط به دانش، نگرش و شیوع مصرف دخانیات جویدنی در بین افراد مورد مطالعه، دوستان صمیمی و اعضای خانواده آنها بود.

    یافته ها:

     شیوع مصرف دخانیات جویدنی در طول عمر 71.8% و در 30 روز اخیر 43.1% تعیین شد. بیشترین ماده مصرفی سوپاری (80.8%) بود. نگرش منفی نسبت به مصرف این مواد در دانش آموزان نقش محافظت کننده (OR=0.41) داشت. مهم ترین عوامل خطر گرایش به مصرف دخانیات جویدنی شامل سهولت دسترسی (OR=6.88)، سابقه مصرف در خانواده (OR=2.28) و دوستان (OR=3.28) تعیین شدند.

    نتیجه گیری:

     مصرف دخانیات جویدنی در بین پسران دبیرستانی بنادر کنارک و چابهار شیوع بالایی دارد.

    کلیدواژگان: دخانیات جویدنی، سوء مصرف مواد، نوجوان
  • نگین عرفانیان خدیوی، فیروزه درخشان پور*، عفیفه خسروی، لیلا کاشانی صفحات 106-111
    زمینه و هدف

    اختلالات اضطرابی یکی از متداول ترین اختلالات روانپزشکی دوره کودکی به شمار می رود. برخی مطالعات بعد خانوار را عامل مهمی در ایجاد این اختلالات دانسته اند. با این حال به نتایج قانع کننده ای در این زمینه نرسیده اند. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی اختلالات اضطرابی کودکان 8 تا 12 ساله خانواده های تک فرزند و چند فرزند شهر گرگان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی 732 کودک (343 پسر و 389 دختر) مراجعه کننده به درمانگاه ها بیمارستان طالقانی (بغیر از درمانگاه روانپزشکی) و مطب های متخصصین اطفال در شهر گرگان طی سال 1396 انجام شد. افراد با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه مقیاس اضطراب کودکان اسپنس(Spence Children’s Anxiety Scale: SCAS) تکمیل گردید. متغیرهایی مشتمل بر اضطراب جدایی، ترس اجتماعی، اضطراب فراگیر، حملات هراس و ترس از فضای باز، وسواس فکری و عملی و ترس از آسیب فیزیکی ارزیابی شدند.

    یافته ها: 

    در تمام زیر گروه های اضطرابی به غیر از اضطراب عمومی، میانگین نمرات به طور معنی داری در کودکان خانواده های چندفرزند نسبت به خانواده های تک فرزند بالاتر و از نظر آماری معنی دار بود (P<0.05).

    نتیجه گیری:

     نتایج این مطالعه بیانگر شیوع بالای اختلالات اضطرابی در خانواده های چند فرزندی در مقایسه با خانواده های تک فرزندی است.

    کلیدواژگان: اختلالات اضطرابی، کودک، بعد خانوار
  • مجتبی قره محمودلو*، مصطفی رقیمی، مریم صیادی، فرزاد احمدی، مریم رمضانی مجاوری صفحات 112-122
    زمینه و هدف

    امروزه در اکثر کشورهای جهان و از جمله ایران، استفاده از آب آشامیدنی بسته بندی شده روند صعودی داشته است. به طوری که در حال حاضر بیش از 100 برند مختلف آب آشامیدنی بسته بندی شده در ایران تولید و توزیع می گردد. این مطالعه به منظور ارزیابی کیفیت آب های بسته بندی شده ایرانی و خارجی در مقایسه با آب شرب شهری گرگان و گنبدکاووس انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی آب های آشامیدنی بسته بندی شده از 56 برند مختلف ایرانی و خارجی، 8 برند تولید شده در استان گلستان در مقایسه با تعدادی نمونه آب شرب از شهرهای گرگان و گنبدکاووس انجام شد. برای بررسی کیفی نمونه ها، پارامترهای فیزیکوشیمیایی با استانداردهای ملی آب ایران 1053 و WHO مقایسه گردید. نمودارهای استیف و پایپر برای تعیین تیپ و رخساره هیدروشیمیایی نمونه های آب ترسیم شد. از دیاگرام های گیبس و شولر به ترتیب برای تعیین عوامل کنترل کننده شیمی نمونه های آبی و همچنین کیفیت آب برای شرب استفاده شد.

    یافته ها:

     غلظت پارامترهای فیزیکوشیمیایی (بجز بی کربنات) در محدوده استاندارهای ملی آب شرب 1053 و WHO قرار داشتند. میانگین غلظت نیترات در تمام آب های آشامیدنی بسته بندی شده و شرب در محدوده استاندارد قرار داشتند. غلظت فلوراید تمام آب های آشامیدنی بسته بندی شده و شرب در محدوده استاندارد WHO قرار داشتند. تنها 14 نمونه از کل نمونه های آب آشامیدنی بسته بندی شده و شرب در محدوده استاندارد ملی آب ایران 1053 بودند. غلظت کل جامدات محلول و سختی کل آب های آشامیدنی بسته بندی شده و شرب در محدوده استاندارد ملی آب 1053 قرار داشتند. همچنین بین پارامترهای شیمیایی منیزیم، سدیم، کلراید و نیترات اندازه گیری شده در آب های آشامیدنی تولید شده در استان گلستان با نمونه های آب های شرب شهرهای گرگان و گنبدکاووس اختلاف آماری معنی داری مشاهده شد (P<0.05).

    نتیجه گیری:

     میزان فلوراید آب های آشامیدنی بسته بندی شده و شرب مورد بررسی در شهرهای گرگان و گنبدکاووس کمتر از حد مطلوب ارزیابی شد که نیاز به فلویورزنی است. کیفیت آب های آشامیدنی بسته بندی شده استان گلستان در مقایسه با آ ب های شرب شهرهای گرگان و گنبدکاووس وضعیت مطلوب تری داشتند.

    کلیدواژگان: کیفیت آب، آب شرب، نیترات، فلوراید
  • محمد قلی زاده*، محمد زیبایی صفحات 123-131
    زمینه و هدف

    توسعه روزافزون فعالیت های کشاورزی و آبزی پروری در حاشیه رودخانه ها موجب کاهش کیفیت آب های جاری شده است. این مطالعه به منظور ارزیابی کیفیت آب رودخانه چهل چای در استان گلستان بر اساس شاخص های کیفی NSFWQI ،IRWQISC و CWQI انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی روی یکی از زیر حوزه های آبخیز گرگانرود انجام شد. از هر 7 ایستگاه نمونه برداری انتخاب شده بر اساس فاکتورهای استاندارد در مجموع 42 نمونه در طول رودخانه در فصول تابستان و پاییز به صورت ماهانه در سال 1397 بررسی شد. فاکتورهای استاندارد شامل قابل دسترسی بودن، نوع کاربری اراضی، زمین شناسی و پراکندگی در طول رودخانه بودند. 12 پارامتر کیفی آب شامل اکسیژن محلول، کلیفرم مدفوعی، pH، اکسیژن خواهی بیوشیمیایی (Biochemical Oxygen Demand: BOD)، اکسیژن خواهی شیمیایی (Chemical Oxygen Demand: COD)، درجه حرارت، فسفات، نیترات، آمونیوم، کدورت، کل مواد جامد محلول و هدایت الکتریکی و 5 کاتیون (سدیم، کلسیم و منیزیم) و آنیون (کلراید و سولفات) در طول رودخانه با استفاده از روش استاندارد اندازه گیری شدند.

    یافته ها: 

    در مقدار فسفات و کدورت از ایستگاه 2 به سمت پایین دست، افزایش مشاهده شد. مقادیر BOD ، COD و کلیفرم مدفوعی در ایستگاه 6 افزایش آماری معنی داری در مقایسه با میزان استاندارد WHO نشان داد (P<0.05). آلودگی رودخانه در فصل تابستان بعد از ایستگاه 3 (تفرجگاه) به سمت پایین دست افزایش آماری معنی داری نشان داد (P<0.05) و این امر به دلیل ورود کودهای کشاورزی و تخلیه فاضلاب شهری بود. بر اساس میانگین شاخص IRWQISC و NSFWQI کیفیت آب رودخانه چهل چای در ایستگاه نمونه برداری در محدوده شهر مینودشت (ایستگاه 6) در کلاسه بد ارزیابی شد. شاخص CWQI نشان داد که آب رودخانه چهل چای از نظر آشامیدن و آبزیان در مرز کلاسه مناسب، برای کشاورزی در کلاسه بد و از نظر تفریح و استفاده دام در رده عالی است.

    نتیجه گیری:

     مقادیر میانگین شاخص های اندازه گیری شده، بیانگر کلاسه کیفی با آلودگی بالا بود. از آنجا که این رودخانه برای تامین آب کشاورزی و آبزی پروری استفاده می شود؛ اعمال راهکارهای مدیریتی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کیفیت آب، NSFWQI، IRWQISC، CWQI، رودخانه
  • محسن ابراهیمی، حسن اسمعیلی*، احمد محمدی پور، فاطمه رستمی صفحات 132-137
    زمینه و هدف

    ناهنجاری های مادرزادی یکی از علل عمده مرگ و میر نوزادان است. بیماری های مادرزادی قلب (Congenital Heart Disease: CHD) شایع ترین نقص هنگام تولد در جهان است. مطالعات اخیر میزان CHD را حدود یک درصد از تولدهای زنده گزارش کرده اند. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی ناهنجاری های قلبی ارزیابی شده با اکوکادیوگرافی و همراهی آن با سایر ناهنجاری های مادرزادی در مرکز آموزشی درمانی طالقانی گرگان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی روی 157 بیمار در محدوده سنی بدو تولد تا 12 سال مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی طالقانی گرگان طی سال های 1391 لغایت 1396 انجام شد. 139 مورد (55 دختر و 84 پسر) ناهنجاری مادرزادی قلبی که در پرونده آنان، برگه گزارش اکوکاردیوگرافی وجود داشت؛ ارزیابی شدند. اطلاعات بیماران شامل سن، جنس، قومیت، نوع ناهنجاری خارج قلبی، ناهنجاری قلبی (آنومالی ساده، آنومالی کمپلکس و آنومالی وابسته به داکت)، وضعیت سوفل قلبی و علایم بالینی از پرونده آنان استخراج گردید.

    یافته ها: 

    از کل بیماران تحت اکوکاردیوگرافی، 139 بیمار (88.5%) مبتلا به بیماری مادرزادی قلب بودند. آنومالی ها شامل 88 مورد (56.05%) آنومالی ساده، 49 مورد (31.21%) آنومالی کمپلکس و 2 مورد (1.27%) آنومالی وابسته به داکت بودند. ناهنجاری های همراه با ناهنجاری های مادرزادی قلبی شامل 17 مورد (12.2%) مبتلا به شکاف کام و لب، 4 مورد (2.9%) مبتلا به فتق مادرزادی دیافراگم، 8 مورد (5.8%) مبتلا به آنوس بسته، 52 مورد (37.4%) مبتلا به سندرم داون، 4 مورد (2.9%) مبتلا به سندرم ترنر، 4 مورد (2.9%) مبتلا به آترزی ایلیوم، 11 مورد (7.9%) مورد مبتلا به آترزی مری، 7 مورد (5%) مبتلا به هیرشپرونگ، 6 مورد (4.3%) مبتلا به آنومالی های اوروژنیتال و 26 مورد (18.7%) مبتلا به سایر ناهنجاری های خارج قلبی بودند.

    نتیجه گیری:

     فراوان ترین ناهنجای های همراه در ناهنجاری های قلبی، شامل سندرم داون و شکاف کام ولب بودند.

    کلیدواژگان: ناهنجاری های مادرزادی قلب، اختلالات مادرزادی، اکوکاردیوگرافی
|
  • Sanaz Salar Amoli, HamidReza Joshaghani, Seyyed Isaac Hashemy* Pages 1-13

    Selenium is an essential mineral found naturally in soil, water, and some foods. Today, selenium, as an antioxidant, is one of the vital elements in the human body. Although the human body needs a small amount of selenium daily, recent studies have shown that the same small amount of selenium is essential for maintaining healthy body function. It is challenging to choose the right dose of selenium. According to several studies in this present review, a daily supplement of 31.5-200 micrograms seems beneficial since the amount of selenium in various diseases is less than the amount in healthy people. The articles published in PubMed, Web of Science, Google Scholar and SCOPUS databases were screened and collected based on the keywords including selenium, oxidant, antioxidant, diabetes, cancer, toxicity, heart disease and liver disease. These keywords were chosen because of the antioxidant role of selenium as well as the prominent role of oxidation in the progression of these diseases. 150 articles published over a period of 20 years from 2000 to 2020 were used in this study. Articles about nano-seleniums, non-dietary supplements, and diseases caused by the underlying disease of metabolic syndrome were excluded and finally 121 articles were included in the study. A limited number of studies show that patients with multiple disorders may need to take higher doses of selenium (82.4 to 200 micrograms) than healthy people. In this study, seleniumchr('39')s antioxidant role in chronic metabolic disorders, including hyperlipidemia and hyperglycemia, and some cancers, were investigated. Also, the clinical significance of selenium deficiency in metabolic diseases, as well as clinical and experimental observations on the effect of selenium dietary supplements in the treatment of chronic metabolic diseases such as diabetes and atherosclerosis, and cancers, are briefly mentioned. Besides, the recommended toxicity and dose of selenium have been discussed.

    Keywords: Selenium, Atherosclerosis, Diabetes Mellitus, Hyperglycemia
  • Seyede Leyla Khatami Saravi, Ahmad Abdi*, Alireza Barari Pages 14-22
    Background and Objective

    Hypertension is associated with changes in the structure and function of the vessels. This study was done to evaluate the effect of aerobic training with Garlic consumption on matrix metalloproteinase-3, 9 (MMP-3, MMP-9) and tissue inhibitor of metalloproteinase-1 (TIMP-1) in obese postmenopausal women with hypertension.

    Methods

    This double-blind clinical trial study was done on 36 obese postmenopausal women with hypertension. Participants were randomly divided into 4 groups including control group, Garlic consumption, aerobic training and training with Garlic consumption. Subjects in training groups participated in a progressive aerobic training for eight weeks, three sessions a week (55% to 65% of the reserved heart rate and for 30 to 55 min). Garlic and training with Garlic groups consumed 1000 mg of garlic supplement for eight weeks (after breakfast and dinner). Two days before and after the protocol, blood samples were taken in fasting state.

    Results

    The level of MMP-3 and MMP-9 were significantly decreased in Garlic, aerobic training and training with Garlic groups in compared to the control group (P<0.05). Also, the level of MMP-3 in the training with Garlic was significantly reduced in compared to the training and the Garlic groups (P<0.05). MMP-9 in the training with Garlic was significantly reduced in compared to the Garlic group (P<0.05). However, TIMP-1 level were significantly increased in the Garlic, training and training with Garlic in comparison with control group (P<0.05).

    Conclusion

    Aerobic training alone and in combination with Garlic affect on extracellular matrix thorough reduction of MMP-3, MMP-9 and increasing TIMP-1, improves systolic blood pressure in obese postmenopausal women with hypertension.

    Keywords: Exercise, Garlic, Hypertension, Extracellular Matrix
  • Afiyeh Kor, Khadijeh Yazdi*, AliAkbar Abdollahi, Nasser Behnampour Pages 23-29
    Background and Objective

    Coronary disease is the most common life-threatening among chronic diseases. Coronary angiography is one of the most important diagnostic procedures that have complications similar to other invasive procedures. This study was performed to determine the effect of changing sandbag weight on complications of femoral artery catheterization and patient comfort.

    Methods

    This single-blind clinical trial was performed on 140 patients who were referred to Amir Al-Mochr('39')menin Kordkoy hospital in northern Iran. Patients were randomly assigned into four groups consisting 35 patients. After angiography, sandbags with different weights (control group, first intervention, and second intervention, third intervention with weights of 4, 3.5, 3 and 2.3 kg) were placed on the angiography site for 6 hours. Bleeding, hematoma, pain and comfort of patients were recorded and compared immediately, 2, 4, 6, 8 and 24 hours after angiography.

    Results

    Bleeding and hematoma were not observed in any of the patients. There was a significant difference in pain and patients comfort between groups (P<0.05). The third intervention group had the lowest pain and highest comfort at 6 and 8 hours after angiography. Also, the control group had the highest pain and the lowest comfort.

    Conclusion

    Reducing sandbag weight leads to decrease back pain and improves patient comfort without increasing vascular complications.

    Keywords: Coronary Disease, Cardiac Catheterization, Nursing Care, Patient Comfort
  • Fatemeh Ghanadzadegan, Isaac Rahimian Boogar*, Mehdi Pourasghar Pages 30-39
    Background and Objective

    Among short-term therapies, psychoanalytic approaches use the therapeutic relationship more than any other approach as a context for change. This study was conducted to evaluate the effectiveness of short-term object relation psychotherapy on interpersonal relationships, self-destruct behaviors and personality organization of patients with borderline personality disorder.

    Methods

    This clinical trial study was done on the 20 patients with borderline personality disorder who referred to medical clinics in Sari city in northern Iran during 2020. Patients were divided into two intervention and control groups by random sampling. Patients in interventional group were received short-term object relation psychotherapy in 16 individual sessions of 45 minutes once a week. The control group did not receive any intervention. Patients completed the structured clinical interview scales of First et al (SCID-II), the Bell’s object relations inventory (BORI), self-destruct questionnaire of Sharabaf et al and Kernberg’s inventory of personality organization (IPO).

    Results

    Scores of interpersonal relationships, self-destructive behaviors and personality organization were significantly reduced in interventional group in compared to control group (P<0.05).

    Conclusion

    Short-term object relation psychotherapy is an effective therapy to reduce the symptoms of patients with borderline personality disorder.

    Keywords: Psychoanalytical Therapy, Self Destructive Behavior, Interpersonal Relations, Borderline Personality Disorder
  • Hossein Bagherzadeh Shesh Pool, Akram Sanagoo, Leila Jouybari* Pages 40-47
    Background and Objective

    Writing about emotions and emotional disturbances, improve the performance of an autonomous system, immune system and physical and mental health. The aim of this study was to determine the effect of narrative writing on stress intensity of attendants’ patients hospitalized in intensive care units (ICUs).

    Methods

    This single blind clinical study was done on 106 attendants’ of adult patients hospitalized in ICUs of Babol city in northern Iran. The patientschr('39') attendants were divided into two groups of 53 controls and intervention. Data were collected using stress (DASS21) questionnaire. Intervention was writing narration about feelings, thoughts and experiences related to the hospitalized patient and ICU in a notebook as daily for seven days in the intervention group.

    Results

    The mean and standard deviation of overall stress intensity following intervention were significantly reduced in the intervention group in comparison with controls (P<0.05) (22.64±7.89 versus 17.15± 8.2). There was significant relationship between intervention and control groups in three areas of stress, anxiety and depression (P<0.05).

    Conclusion

    Narrative writing reduces the severity of stress in attendants’ patients in ICUs.

    Keywords: Intensive Care Units, Patient's Attendant, Narrative Writing, Stress, Anxiety, Depression
  • Zeynab Alinezhad, Masoud Golalipour, MohammadJafar Golalipour* Pages 48-53
    Background and Objective

    Diabetes mellitus is one of the most common metabolic and global health threats. The gene needed for the development of the TBX20 gene is the fusion of the gene, and the defect in the sequence and expression of this gene also causes heart defects. Due to significant prevalence of gestational diabetes mellitus in human population, this study was done to evaluate the effect of TBX20-induced gestational diabetes mellitus in the heart of the mice embryo at 11.5 days.

    Methods

    This experimental study was done on induced diabetic C57BL/6 female mice. Gestational diabetes induced by interaperitoneal injection of sterptozotocin at GD1. On the day of pregnancy 11.5, embryonic heart samples from these mice were isolated. After extraction of RNA, cDNA synthesis of RNA was performed. The Real Time-PCR technique was used to determine the expression of TBX20 gene. Expression level   of TBX20 gene in experimental and control was calculated using the 2–∆∆CT method.

    Results

    Expression of TBX20 gene in diabetic specimens was twice as high as the control samples, which was statistically significant (P<0.05).

    Conclusion

    It seems, increasing TBX20 gene expression in embryonic heart tissue may be one of the complications of gestational diabetes mellitus and can lead to abnormalities in the heart embryo.

    Keywords: Gestational Diabetes, TBX20 gene, Heart, Embryonic Development
  • Farhad Pashazadeh, Asghar Tofighi*, Siyamak Asri Rezaei, Javad Tolouei Azar Pages 54-62
    Background and Objective

    Bisphenol A (BPA) is the monometer of epoxy resins and polycarbonate plastics that plays an important role in the pathogenesis of cardiovascular diseases. This study was done to evaluate the effect of aerobic exercises on oxidative stress indices in heart tissue of male Wistar rats after poisoning with Bisphenol A.

    Methods

    In this experimental study, 20 adult male Wistar rats were allocated into four groups including control, aerobic exercise, BPA and BPA + aerobic exercise. Animals in control and aerobic exercise groups were receieved olive oil and the BPA (100 μg/kg) intraperitoneally, respectively. Animals in BPA + aerobic training group were treated with BPA (100 μg/kg) intraperitoneally for 30 days. Exercise program consisted of 25-64 minutes of running with 57-75% oxygen consumption, 5 sessions per week for two months. Indicators of oxidative stress in heart tissue including Gpx, SOD, TAC, MDA, CAT and AOPP were evaluated.

    Results

    BPA intoxication induced a significant increase in the activity of SOD , GPX enzymes, AOPP and MDA levels and  reduction  in CAT enzyme activity and TAC level in compared to control group (P<0.05). While aerobic exercise could diminish the oxidative stress due to BPA intoxication. Aerobic exercise reduced the activity of the GPX, SOD and increased catalase activity in rats with BPA intoxication (P<0.05). Also, level of MDA and AOPP significantly reduced in in aerobic exercise group in comparison with with BPA intoxication (P<0.05).

    Conclusion

    Aerobic exercise activity has moderating effects on BPA intoxication in cardiac oxidative stress. Aerobic exercise can increase the amount of antioxidant enzymes that play an important role in modulating oxidative stress induced by BPA.

    Keywords: Bisphenol A, Exercise, Oxidative Stress, Heart
  • Mahshid Golkar Moghaddam, Saeedeh Zafar Balanejad*, Jina Khayatzadeh Pages 63-69
    Background and Objective

    The increasing usage of cell phones, have raised concerns about the potential effects of these waves on the health of individuals. In the present research the effect of mobile phone radiation on the expression of DAZL gene in BALB/c mice were studied.

    Methods

    18 male mice were divided into three groups: Control, sham-exposed and experimental. Experimental mice were exposed to mobile waves for 2 hours daily, during 3 weeks. After 3 weeks, the testes were excised and RNA extraction and Real-Time PCR were performed. Sperm counts in deferen channel and the study of sperm motility in epididymis were done.

    Results

    The percentage of non-progressive sperm motility significantly increased in experimental group in compared to control group (P<0.05).The level of DAZL gene expression in the experimental group was significantly lower than the control group (P<0.05). Weight of the testis, percentage of live sperm, percentage of rapid progressive sperm motility and percentage of slow progressive sperm motility non-significantly reduced in experimental group in comparison with controls.

    Conclusion

    Exposure to cell phone waves for 21 days and 2 hours a day impairs spermatogenesis by reducing the quality and motility of sperm and also reduction of expression of DAZL gene.

    Keywords: Infertility, Cell Phone, DAZL Gene
  • Ali Ahmadi, AliAkbar Niknejad, Masoumeh Habibian* Pages 70-77
    Background and Objective

    The acute exercise leads to the induction of some cardiac and inflammatory biomarkers that are related to factors such as severity, type, training experience, gender and environment. This study was conducted to compare the effect of acute endurance and resistance training at two different intensity levels of high-sensitivity cardiac Troponin T (hs-cTnT) and tumor necrosis factor alpha (TNF-α) in male runners and bodybuilders.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 20 male runners and bodybuilders with an age range of 20-24 years were purposefully and accessibly selected. The study was performed with a pre-test-post-test design on 10 male runners (endurance training) and 10 bodybuilding men (resistance training). The runners ran 6 km with moderate (70-75% of reserve heart rate) and high (85-85% of reserve heart rate) intensities at intervals of one week, during separate sessions. Bodybuilders also performed resistance training at moderate (70-75% of one repetition maximum) and high (80-85% of one repetition maximum) intensities.  Bodybuilders also performed resistance training at moderate (70 to 75% of a maximum repetition) and high (80 to 85% of a maximum repetition) intensities. Blood samples were taken before and immediately after exercise. Then the serum levels of hs-cTnT and TNF-α were measured.

    Results

    The serum level of hs-cTnT and TNF-α was significantly increased after acute running and resistance training with moderate and high intensities (P˂0.05), but intense acute exercise had a greater effect on increasing the levels of these variables. Also, the acute effect of intense aerobic exercise was associated with a greater increase in hs-cTnT level in compared to moderate-intensity aerobic exercise, high and moderate-intensity resistance training (P˂0.05).

    Conclusion

    In endurance and resistance athletes, the hs-cTnT and TNF-α responses are affected by the intensity of training and increase more with intense training. But the high intensity aerobic exercise is associated with a greater increase in hs-cTnT levels.

    Keywords: Cardiac Troponin T, Endurance Training, Resistance Training, Tumor Necrosis Factor-alpha
  • Masoud Shayestehazar, Misagh Shafizad, Mani Mahmoudi, Seyed Hamzeh Hosseini, Fatemeh Mohammadnejad*, Seyedeh Safa Kazemi, Mojtaba Haji Hosseini Pages 78-83
    Background and Objective

    Car accidents are one of the most common causes of traumatic mental disorders. This study was done to evaluate the symptoms of post-traumatic stress disorder (PTSD) in patients with lumbar spinal dislocation fractures caused by road accidents.

    Methods

    This case-control study was performed on 100 patients with lumbar spine dislocation fractures due to road accidents. After the seventh day, they were admitted to the orthopedic and trauma wards of Imam Khomeini Hospital in Sari. It was done six months after hospitalization. Data collected from 100 non-injured individuals using the Marmar and Weiss Revised Event Impact Questionnaire (Impact of Event Scale - Revised: IES-R) were compared.

    Results

    There was no statistically significant relationship between PTSD and age, sex, marital status, education of the two groups. In all subscales related to the effect of the event, ie avoidance, disturbing thoughts, and over stimulation indices, the mean score of the participants in the case group was significantly higher than the mean scores of the individuals in the control group (P<0.05). The mean in case group was significantly higher than the mean in the control group (P<0.05).

    Conclusion

    The results of this study indicate the important role of road accidents in the formation of PTSD symptoms.

    Keywords: Accidents Traffic, Post-Traumatic Stress Disorder, Fractures Bone, Spine
  • Ali Maleka*, Sadegh Khosravi, Abdorrahman Charkazi, Bagher Pahlavanzaded, Zahra Khosravi, Mehdi Khosravi Pages 84-91
    Background and Objective

    Diabetes is one of the most common chronic diseases and also the biggest health problem in all countries. The world health organization has called it a silent epidemic. Self-care is one of the most important factors in controlling blood sugar in diabetics’ patients. This study was done to determine the relationship between self-care and glycosylated hemoglobin level diabetic patients in rural area in Golestan Province, northern Iran.

    Methods

    This descriptive-analytical study was done on 239 male and female patients with type 2 diabetes (56.92±10.70 years) in rural area in Golestan Province, northern Iran during 2016. Data collection tool were a standard diabetes self-care questionnaire with demographic variables and HbA1C test. Completion of data and sampling was done by referring to the health center and calling patients.

    Results

    There was no significant relationship between glycemic controls with any of the self-care items studied. Mean of HbA1c was 8.23±1.85%. 97 patients (40.6%) had good blood sugar control (less than 7.5%). Patientchr('39')s self-care had a mean of 3.58, of which the highest score was related to the dietary regimen (6.60) and the lowest was related to self-monitoring of blood glucose (0.88) and regular physical activity (2.3).

    Conclusion

    Self-care of the patients was moderate. Interventions to increase self-care of patients are recommended in this area.

    Keywords: Diabetes Mellitus Type 2, Diabetes Self – Care, Glycemic Control
  • Elnaz Razzagi, Changiz Ahmadizadeh* Pages 92-98
    Background and Objective

    The emergence of drug resistance in Mycobacterium tuberculosis and especially drug resistant strains has created problems for the treatment of tuberculosis control, worldwide. This study was performed to evaluate the changes in N-acetyltransferase (NAT) pattern of methylsonone in patients who did not respond to first-line treatment for Mycobacterium tuberculosis.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 200 patients with tuberculosis. After preparing the blood sample, saturated salt method was used to extract DNA. For the determination of quantity and quality of DNA, two methods of spectrophotometry and electrophoresis on agarose gel were used. The methylation pattern of NAT1 gene was investigated by HRM method.

    Results

    34 patients were resistant to the first line of treatment. 18 patients showed hypermethylation pattern, 12 patients showed non-methylated pattern and 4 patients showed hypomethylated pattern. 166 patients were not resistant to the first line, of which 23 patients in hypermethylated group, 120 patients in group Non-methylated and 23 patients were in the hypomethylated row. There was a statistically significant relationship between methylation level and drug resistance (P<0.05).

    Conclusion

    This study showed that resistance to first-line treatment of Mycobacterium tuberculosis was related to the level of N-acetyltransferase gene methylation.

    Keywords: Tuberculosis, Mycobacterium Tuberculosis, Methylation, N-acetyltransferase, Drug Resistance
  • Mahnaz Habibi Nasab, MohammadReza Rajab Alipour, Armita Shah Esmaeili Nejad, Moghadameh Merzaei, Abedin Iranpour* Pages 99-105
    Background and Objective

    Using chewing tobacco is one of the most important health problems in ports of the southern coast of Iran. The prevention of this problem requires identifying the factors affecting this phenomenon. The aim of this study was to determine the prevalence of chewing tobacco and related factors among adolescents in South- East of Iran (2018).

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 204 male high school students through multistage sampling in two the ports of Konarak and Chabahar located in south - east of Iran during March to June 2018. The data collection tool was a self-administered standardized questionnaire including items about knowledge, attitude and prevalence of chewing tobacco among participants, intimate friends and family members of the study population.

    Results

    Prevalence of chewing tobacco in life time and current use (pervious 30 days) was 71.8% and 43.1%, respectively. Supari was the main chewing tobacco were used (80.8%) by participants. The negative attitudes about chewing tobacco was a protective factor (OR=0.41) and easy access (OR=6.88), using by family members (OR=2.28), and close friends (OR=3.28) were the most important risk factors.

    Conclusion

    The prevalence of chewing tobacco was alarming in male high school students in south - east of Iran.

    Keywords: Chewing Tobacco, Substance Abuse, Adolescent
  • Negin Erfanian Khadivi, Firoozeh Derakhshanpour*, Afifeh Khsravi, Leila Kashani Pages 106-111
    Background and Objective

    Anxiety disorders are one of the most common psychiatric disorders in childhood. Some studies have identified the household dimension as an important factor in causing these disorders. However, no convincing results have been achieved. The aim of this study was done to determine the frequency of anxiety disorders among of 8-12 years old children in families with single and multiple children.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 732 children (343 boys and 389 girl) referred to Taleghani hospital (except than psychiatric clinic) and offices of pediatricians in Gorgan, north of Iran during 2017. Subjects were recruited using available sampling method. Demographic questionnaire and Spence Anxiety Scale (SCAS) were completed. Variables including separation anxiety, social anxiety, general anxiety, panic attack, agoraphobia, obsession and compulsion, fear of physical damage were evaluated.

    Results

    In all anxiety subgroups except general anxiety, mean scores were significantly higher in children with multiple children than single children (P<0.05).

    Conclusion

    This study showed a high prevalence of anxiety disorders in multi-child families compared to single-child families.

    Keywords: Anxiety Disorders, Child, Family Characteristics
  • Mojtaba G.Mahmoodlu*, Mostafa Raghimi, Maryam Sayadi, Farzad Ahmadi, Maryam Ramezani Mojaveri Pages 112-122
    Background and Objective

    The use of packaged drinking water is on the rise nowadays in most countries, including Iran. Currently, more than 100 different brands of packaged drinking water are produced and distributed in Iran. This study was done to evaluate the quality of Iranian, foreign packaged drinking waters and municipal drinking water in Golestan Province, north of Iran.

    Methods

    This descriptive-analytical study was done on 56 packaged drinking waters of different Iranian and foreign brands, eight brands produced in Golestan province and a number of municipal drinking water samples were collected from Gorgan and Gonbad Kavous cities in northern Iran. To assess the quality of packaged drinking water and drinking water, their physicochemical parameters were compared with National Iranian Standards 1053 and WHO. Stiff and Piper diagrams were plotted to determine the type and hydrochemical facies of water samples. Gibbs and Schoeller diagrams were used to determine the water chemistry controlling factors of water samples and their water quality for drinking, respectively.

    Results

    The concentrations of physicochemical parameters (except bicarbonate) were within the range of national drinking water standards 1053 and WHO. The average nitrate concentration in all packaged drinking and drinking water was within the standard range. The fluoride concentration of all packaged drinking waters and drinking water was within the range of WHO standard. However, only 14 samples of all packaged drinking and drinking water samples are within the range of 1053 National Iranian Water Standard. The total concentration of soluble solids and the total hardness of packaged drinking water were within the range of 1053 NW. There was also a significant difference (P<0.05) between the chemical parameters of magnesium, sodium, chloride and nitrate in packaged drinking water produced in Golestan province with the municipal drinking water samples.

    Conclusion

    The amount of fluoride in drinking water in this study was less than desirable and required fluorination. The quality of packaged drinking water in Golestan province is better than the municipal drinking water.

    Keywords: Water Quality, Drinking Water, Nitrate, Fluoride
  • Mohammad Gholizadeh*, Mohammad Zibaei Pages 123-131
    Background and Objective

    The increasing development of agricultural and aquaculture activities along the rivers has reduced the quality of running water. The aim of this study was to evaluate Chehel-chai River water quality with national sanitation foundation water quality index (NSFWQI), Iran water quality index for surface water (IRWQISC), Canadian water quality index (CWQI).

    Methods

    This descriptive-analytical study, was performed on all of 7 sampling stations based on standard factors such as availability, land use type, geology and dispersion along the river, 12 water quality parameters including dissolved oxygen, fecal coliform, pH, biochemical oxygen demand (BOD), chemical oxygen demand (COD), temperature, organic phosphate, nitrate, ammonium, turbidity, total soluble solids and electrical conductivity and 5 cations (sodium, calcium and magnesium) and anion (chloride and sulfate) along the river for summer and autumn seasons 2018 (42 sample) with the standard method was measured.

    Results

    The amount of phosphate and turbidity increased from station 2 to downstream due to the existence of fish ponds and agricultural drainage. BOD, COD and fecal coliform values at station 6 have increased significantly with due to urban effluent output. River pollution in the summer has increased due to reduction of river flow and after station 3 (promenade) to the downstream, which is due to the entry of agricultural fertilizers and urban wastewater discharge. According to the average of IRWQISC and NSFWQI, the water quality of Chehel-chai River in the sampling station in the area of Minoodasht city (station 6) is in bad class. The CWQI index showed that the water of the Chehel-chai River is suitable for drinking and aquaculture at the border of the class, for agriculture in the bad class, and in terms of recreation and livestock use in the higher class.

    Conclusion

    The mean values of the above indices indicate high pollution quality class, and since this river is used for water supply for agricultural and aquaculture, management strategies are necessary.

    Keywords: Water Quality, NSFWQI, IRWQISC, CWQI, River
  • Mohsen Ebrahimi, Hassan Esmaeili*, Ahmad Mohammadipour, Fatemeh Rostami Pages 132-137
    Background and Objective

    Congenital anomalies are one of the major causes of neonatal mortality. Congenital heart disease (CHD) is the most common birth defect world wide, and recent studies about CHD have reported congenital heart disease approximately is about one percent of all live births. This study was done to determine the frequency of congenital heart disease using ecocardiography in patients with extra-cardiac anomalies in Gorgan peadiatric center in north of Iran.

    Methods

    In this descriptive study, 55 girls, 84 boys a total of 139 patients were in the age range of birth to 12 years of age whom have referred to Taleghani Teaching and Medical Center in Gorgan during 2012-17. 139 cases of congenital heart disorders with echocardiographic report sheet in their medical record were evaluated. Information of patients including age, sex, ethnicity, type of extra-cardiac, anomalies, cardiac anomalies (simple, complex and ductal anomalies), cardiac murmur status, and clinical symptoms were extracted from their medical records.

    Results

    From of total of echocardiography, 139 patients (88.5%) were affected by congenital heart disease. The anomalies were included of 88 cases (56.05%), 48 cases (31.21%), 2 cases (1.27%) simple, complex anomaly and ductal dependent anomaly respectively. The other disorders accompanied with congenital heart diseases were 17 cases (12.2%) with cleft palate, 4 cases (2.9%) with congenital diaphragmatic hernia, 8 cases (5.8%) with closed anus, 52 cases (37.4%) with Down syndrome, 4 cases (2.9%) with Turner syndrome, 4 cases (2.9%) with ileum atresia, 11 cases (7.9%) with Esophageal atresia, 7 cases (5%) with Hirschsprungchr('39')s disease, 6 cases (4.3%) with urogenital anomalies and 26 cases (18.7%) with other extra-cardiac abnormalities.

    Conclusion

    Down syndrome and cleft palate are among the highest prevalant anomalies with congenital heart diseases.

    Keywords: Congenital Heart Disease, Congenital Disorders, Echocardiography