فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 40 (زمستان 1399)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 40 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • یوسف ترک براهویی، علی عرب*، زهرا نیک منش صفحات 1-19

    هدف پژوهش، پیش بینی جهت گیری مذهبی براساس هوش اخلاقی در دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق کلیه دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان در سال تحصیلی 1394-1393 بودند، که از حدود تقریبی 17000 نفر، تعداد 220 نفر با روش خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های جهت گیری مذهبی (آلپورت، 1950) و هوش اخلاقی (لنیک و کیل، 2005) استفاده شده است. داده های بدست آمده با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون همزمان و t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد بین جهت گیری مذهب درونی و هوش اخلاقی دانشجویان (38/0r= و 01/0>P) رابطه معناداری مثبت وجود دارد، اما بین جهت گیری مذهب بیرونی و هوش اخلاقی دانشجویان (12/0-r= و 01/0>P) رابطه معناداری منفی وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون همزمان هوش اخلاقی و مولفه های آن نشان دهنده نقش آن در پیش بینی جهت گیری مذهبی درونی بود. یافته های t مستقل نشان داد که بین دانشجویان دختر و پسر از نظر جهت گیری مذهبی و هوش اخلاقی تفاوت معناداری (01/0>P) وجود دارد. بر اساس نتایج مذهب درونی باعث ایجاد آرامش، امید، انرژی مثبت، بخشایش و همدلی در افراد است.

    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، مذهب درونی، مذهب بیرونی، هوش اخلاقی
  • علی شیخ الاسلامی*، رباب دادجویی، نسترن سیداسماعیلی قمی صفحات 20-33

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اشتیاق شغلی و رضایت شغلی معلمان در پیش بینی پیوند با مدرسه‏ی دانش آموزان انجام گرفت. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه‏ی آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر دوره ی متوسطه‏ی اول ناحیه‏ی دو شهر اردبیل و همچنین معلمان این ناحیه در سال‏تحصیلی 95-1394 تشکیل می دادند که از میان آن ها با استفاده از روش نمونه‏گیری تصادفی خوشه ای ، 720 نفر (144 معلم و 576 دانش آموز) به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی پیوند با مدرسه‏ی سرنکویچ و جوردانو، پرسشنامه ی اشتیاق شغلی شایوفلی و بیکر و پرسشنامه ی رضایت شغلی مینه‏سوتا، استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین اشتیاق شغلی و رضایت شغلی معلمان با پیوند با مدرسه دانش آموزان رابطه ی مثبت معناداری وجود دارد (01/0>p). همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که اشتیاق شغلی و رضایت شغلی معلمان تقریبا 23 درصد از واریانس مربوط به پیوند با مدرسه‏ی دانش آموزان را پیش-بینی می نمایند (01/0>p). در نتیجه می توان گفت که اشتیاق شغلی و رضایت شغلی معلمان توانایی پیش بینی پیوند با مدرسه‏ی دانش آموزان را داشته و نیازمند برنامه هایی برای بهبود این متغیرها در معلمان می باشد.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، رضایت شغلی، پیوند با مدرسه
  • قربان همتی علمدارلو*، فریبا توکلی صفحات 34-53

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر بازی های توجه بر عملکرد خواندن دانش آموزان دختر با نارساخوانی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی بود و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل همه دانش آموزان دختر پایه سوم ابتدایی شهر اصفهان بودند. نمونه پژوهش شامل 30 نفر از دانش آموزان دختر پایه سوم با نارساخوانی بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش(15 نفر) و کنترل(15 نفر) تقسیم شدند. عملکرد خواندن هر دو گروه در پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از آزمون خواندن و نارساخوانی نما کرمی نوری و مرادی(1384) ارزیابی شد. گروه آزمایش برنامه مداخله بازی های توجه را به مدت 12 جلسه دریافت کردند در حالی که به گروه کنترل این مداخله ارایه نشد. آزمون تحلیل کواریانس یک متغیره برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که مداخله بازی های توجه منجر به بهبود عملکرد خواندن دانش آموزان دختر با نارساخوانی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است. با توجه به یافته های این پژوهش، مداخله بازی های توجه بر بهبود عملکرد خواندن دانش آموزان دختر با نارساخوانی تاثیر دارد. بنابراین پیشنهاد می شود از بازی های توجه در جهت بهبود عملکرد خواندن دانش آموزان با نارساخوانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: بازی های توجه، عملکرد خواندن، دانش آموزان دختر، نارساخوانی
  • نازگل نعیمیان*، مجید ضرغام حاجبی، مصطفی نوکنی صفحات 54-75
    زمینه و هدف

    اختلال یادگیری خاص، نقص در مهارت های تحصیلی عمومی محسوب می شود که در زمینه های روخوانی، ریاضی و بیان کتبی مشخص می شود و مشکل قابل توجهی در زمینه پیشرفت تحصیلی، عملکرد شغلی و یا فعالیت های روزمره زندگی فرد ایجاد می کند.هدف پژوهش حاضر اثربخشی ترکیب توانبخشی شناختی و نورو فید بک بروی اختلال یادگیری خاص (ریاضی، خواندن و املا) بروی کودکان دبستانی منطقه 5 بود.

    روش پژوهش

    روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. 30 نفر در دو گروه با استفاده از آزمون تشخیص اختلال یادگیری به عنوان گروه آزمایش(15 نفر برای ترکیب بازتوانی شناختی و نوروفیدبک) و کنترل(15 نفر) انتخاب شد. سپس برای گروه آزمایش مداخلات ارایه خواهد شد و گروه کنترل از آموزش های معمول مدرسه استفاده کرد. از هر دو گروه آزمایش و کنترل، پیش آزمون و پس آزمون گرفته شد و بعد از گذشت دو ماه آزمون پیگیری بر روی هر دو گروه آزمایش انجام گرفت. آزمون تشخیص اختلال یادگیری (مک کارنی،2007)بود.برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از تحلیل کواریانس چندمتغیره با کاربرد نرم افزار spss22 استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از پژوهش نشان داد که پس از مداخله، گروه درمان در متغیر های یادگیری خاص خواندن و نوشتن و ریاضی با بهبود مواجه شدند، تفاوت گروه ازمایش و کنترل نیز در مرحله پیگیری ادامه داشت.

    کلیدواژگان: بازتوانی شناختی(کامپیوتری)، نوروفیدبک، اختلال یادگیری خاص (ریاضی، خواندن و نوشتن)
  • پریسا عبدالرضاپور*، نسیم قنبری صفحات 76-97

    پژوهش حاضر با هدف بهره گیری از هوش هیجانی و هوش معنوی جهت بهبود عملکرد زبان آموزان انگلیسی یک موسسه با استفاده از روش نیمه آزمایشی در قالب طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل صورت گرفت. علاوه بر این، اثر این مداخله بر روی سطح هوش هیجانی و هوش معنوی زبان آموزان مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش تمامی زبان آموزان در سطح متوسط بسندگی در سال 1396 را در بر می گرفت و حجم نمونه برآورد شده 120 نفر بود که در 5 کلاس آموزشی در سطح متوسط زبان مشغول به تحصیل بودند. شرکت کنندگان در دو گروه آزمایشی (65 نفر) و گواه (55 نفر) قرار گرفتند. زبان آموزان گروه آزمایشی در شش جلسه ی هفتگی مورد مداخله ی هوش هیجانی و هوش معنوی، که برنامه آن توسط پژوهشگران بر پایه پیشینه نظری پژوهش تدوین شده بود، قرار گرفتند. اما گروه کنترل، تحت آموزش های رایج موسسه قرار گرفتند و مداخله ای در زمینه متغیرهای مستقل پژوهش دریافت نکردند. جهت سنجش هوش هیجانی زبان آموزان از پرسشنامه هوش هیجانی پتریدز و همکاران (2006) و جهت سنجش هوش معنوی آنها از پرسشنامه هوش معنوی کینگ (2008) استفاده شد. تحلیل آماری داده ها نشان داد که در مقایسه با گروه کنترل، گروه آزمایش دارای نمرات بالاتری در مهارت های مکالمه، شنیدن، نگارش و خواندن زبان انگلیسی بودند و شش جلسه ی مداخله ی هوش هیجانی و هوش معنوی موجب افزایش معنی دار این دو متغیر در پس آزمون نسبت به پیش آزمون گردید. با توجه به نتایج این پژوهش، می توان مداخله ی هوش هیجانی و هوش معنوی را برای رشد مولفه های این دو متغیر و ارتقای عملکرد زبان آموزان انگلیسی در مهارت های چهارگانه به کار برد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، هوش معنوی، عملکرد، مهارت های چهارگانه
  • مجید اعلمی، سعید ایمانی*، علیرضا نوروزی، کیومرث بشلیده صفحات 98-119

    طلاق یکی از معضلات بزرگ جوامع امروزی است.نگرانیهای زیادی به دلیل اثرات مخرب همه جانبه آن در نوجوانان، ایجاد نموده است. عمده این اثرات ناشی از تغییر باورهایست که می تواند بر راهبردهای مقابله با استرس طلاق موثر باشد. کیفیت دلبستگی نقش کلیدی در نوع بکارگیری راهبردهای مقابله با استرس دارد،هدف از پژوهش آزمون اثر واسطه ای کیفیت دلبستگی در رابطه میان باورهای دانش آموزان نوجوان دختر درباره طلاق والدین و راهبردهای مقابله با استرس بود. نمونه پژوهش حاضر شامل 242دانش آموز دختر مقطع اول متوسطه شهر تهران بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان به مقیاس باورهای کودکان درباره طلاق والدین(CBAPS)، مقیاس کیفیت دلبستگی به والد(مادر یا پدر) و همسال(IPPA)، مقیاس راهبردهای مقابله با شرایط پر استرس(CISS)پاسخ دادند.مطالعه حاضر به منظور آزمون اثر واسطه ای از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.نتایج نشان داد که رابطه بین باورهای دانش آموزان درباره طلاق والدین با کیفیت دلبستگی و راهبردهای مقابله با استرس منفی و معنادار بود.همچنین،در این مدل رابطه بین کیفیت دلبستگی با راهبردهای مقابله با استرس نیز منفی و معنادار بود. نتایج نشان داد مدل مفروض بعد از اصلاح دارای برازش قابل قبولی است.نتایج کلی نشان داد از یکسوی،سرزنش خود و سرزنش مادر در باورهای نوجوانان درباره طلاق تاثیر بسزایی داشته وبیشترین اثر را از پدیده طلاق میگیرند و از سوی دیگر کیفیت دلبستگی به والدنقش مهمتری نسبت به دلبستگی به همسال در ایجاد شرایط مناسبتر بعد از طلاق ایفا می ماید و راهبرد مقابله ای اجتنابی پرکاربردترین نوع مقابله درنوجوانان متاثر از طلاق میباشد.

    کلیدواژگان: باورهای کودکان درباره طلاق والدین، کیفیت دلبستگی، راهبردهای مقابله با استرس، نوجوانان
  • نصیره مقدم فر، رضا قربان جهرمی*، بیتا نصرالهی، فریبرز باقری صفحات 120-137

    رشد اجتماعی بعنوان بخش مهمی از فرآیند تحول اثرات مثبت و منفی بسیاری بر سلامت روان کودکان دارد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی اثرات همدلی در رشد اجتماعی کودکان پیش دبستانی با تاکید بر نقش میانجی کفایت اجتماعی انجام شد. روش کار: طرح مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان پیش دبستانی شهر تهران سال 1398 بود که تعداد 370 کودک به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس رشد اجتماعی واینلند (1953)، پرسشنامه همدلی بریانت (1982) و پرسشنامه کفایت اجتماعی بلینی (2007) که از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردارند استفاده شده، به منظور تجزیه و تحلیل داده ها مدل یابی معادلات ساختاری به کار گرفته شد. یافته ها: همدلی بر رشد اجتماعی و کفایت اجتماعی کودکان پیش دبستانی تاثیر مستقیم (β=0.24; p <0.001). و بر رشد اجتماعی کودکان با نقش میانجی کفایت اجتماعی تاثیر غیرمستقیم (β=0.12; p <0.02). همچنین کفایت اجتماعی نیز با رشد اجتماعی آن ها اثر مستقیم (β=0.43; p <0.001) و شاخص های برازندگی مدل نشان داد که مدل از برازش مناسبی برخوردار می باشد. نتیجه گیری متغیرهای همدلی و کفایت اجتماعی در رشد اجتماعی کودکان پیش دبستانی موثر بوده، می تواند در قالب مهارت های پایه ای در آموزش رسمی و مهارت های فرزندپروری به منظور پیشگیری و درمان مشکلات بین فردی به کار گرفت.

    کلیدواژگان: همدلی، رشد اجتماعی، کفایت اجتماعی، کودکان پیش دبستانی
  • وحید نسائی، فرهاد کهرازئی*، علی فرنام، محمدعلی فردین صفحات 138-153

    هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی پذیری مهارت های ارتباطی و سازگاری فردی با توجه به مولفه های روانشناسی مثبت نگر در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان شهر مشهد در سال تحصیلی 1399-98 است. پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. در این مطالعه 314، دانشجو (182 مرد و 132 زن)، به شیوه ی نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار این پژوهش شامل پرسشنامه های حالت های روان شناختی مثبت، (رجایی، خوی نژاد، نسایی، 1391)، مهارت های ارتباطی، (جرابک، 2004) و سازگاری (بل، 1961)) بود که از روایی و پایایی لازم برخوردار بوده اند. داده های این تحقیق از روش تحلیل مسیر و با بهره گیری از نرم افزار AMOS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مسیر تبیین مهارت های ارتباطی بر اساس سازگاری با نقش میانجی مولفه های توکل به خدا، قدردانی و بخشش معنادار شده است. این یافته ها بیانگر لزوم توجه به حالت های روان شناختی مثبت در تبیین سطوح ارتباطی دانشجویان است. همچنین، در تبیین این یافته می توان گفت سازگاری به عنوان یک متغیر اثرگذار بر مهارت های ارتباطی از طریق مولفه های روانشناسی مثبت مکانیسم اثر دارد.

    کلیدواژگان: حالت های روان شناختی مثبت، سازگاری، مهارت های ارتباطی
  • محمد نوروزی، عبدالوهاب پورقاز*، افسانه مرزیه صفحات 154-177

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه جهت گیری هدفی با مسئولیت پذیری دانش آموزان از طریق میانجی گری کمال گرایی اجرا شد. روش پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی دانش آموزان پسر پایه اول دوره دوم متوسطه شهر زاهدان در سال تحصیلی 98-97 به تعداد3903 نفر بود. 351 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای از طریق سه پرسشنامه نسخه تجدید نظر شده هدف پیشرفت AGQ-R(الیوت و مورایاما،2008)، کمال گرایی مثبت و منفی(تری شورت و همکاران،1995) و مقیاس مسئولیت پذیری پرسشنامه روان شناختی کالیفرنیا (CPI-RE) مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد اهداف تسلط گرایشی و عملکرد گرایشی با مسئولیت پذیری در سطح اطمینان 99 درصد رابطه مثبت و معنی داری دارند (p <0/01). همچنین بین اهداف تسلط اجتنابی و عملکرد اجتنابی با مسئولیت پذیری رابطه ی معنی داری یافت نشد. نتایج تحلیل مسیر حاکی از آن است که اهداف تسلط گرایشی و عملکرد گرایشی به طور غیر مستقیم و با میانجی گری کمال گرایی مثبت می توانند با مسئولیت پذیری رابطه داشته باشند. همچنین نتایج نشان دادند که کمال گرایی منفی در رابطه ی بین اهداف تسلط اجتنابی و عملکرد اجتنابی با مسئولیت پذیری نقش میانجی معکوسی را ایفا می کند. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که اهداف پیشرفت گرایشی بر کمال گرایی مثبت تاثیر می گذارد که این امر به نوبه خود منجر به مسئولیت پذیری دانش آموزان خواهد شد.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، جهت گیری هدفی، مسئولیت پذیری
|
  • Yousef Tork Barahoui, Ali Arab *, Zahra Nikmanesh Pages 1-19

    The present study aimed to determine the role of the moral intelligence in predicting religious orientation among students of University of Sistan and Baluchestan. The research method was descriptive correlational type. statistical population of the study including all students of Sistan and Baluchestan University in the academic year 2014-2015 that was around 17000 individuals, from which 220 students were selected by multi-stage cluster sampling. To collect the data Religious orientation questionnaire (Allport, 1950) and moral intelligence (Lennick and Kiel, 2005) were used. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient, stepwise regression and independent t-test. The data analysis showed that there is a significant positive relationship between inner religious orientation and moral intelligence, but there was a negative significant relationship between external religious orientation and moral intelligence (p < 0.01, r=0.38). The results of stepwise regression analysis of moral intelligence and its components showed its role in predicting internal religious orientation (P <0.01, r=-0.12). Independent t-findings showed that the mean of internal religious orientation and moral intelligence in female students and external religious orientation in male students were higher and the observed difference was statistically significant (p < 0.01). According to the results of this study, inner religion causes peace, hope, positive energy, forgiveness and empathy in people.

    Keywords: religious orientation, internal religion, external religion, moral intelligen
  • Ali Sheykholreslami *, Robab Dadjooei, Nastaran Seyedesmaili Ghomi Pages 20-33

    The purpose of this study was to investigate the role of teachers' job engagement and job satisfaction in prediction students' school bonding. This research was applied in terms of purpose and correlational in terms of descriptive method. The statistical population of this study consisted of all female high school students in the second district of Ardabil and also teachers in this district in the 2015-2016 academic year, among whom using random sampling method. Clustering, 720 people (144 teachers and 576 students) were selected as the sample. For data collection, Cernkovich, and Giordano School Bonding Questionnaire, Schaufeli and Bakker Job Engagement Questionnaire and MSQ Job Satisfaction Questionnaire were used. Data were analyzed by using Pearson’s correlation coefficient and regression analysis. Findings showed that there is a significant positive relationship between job satisfaction and job satisfaction of teachers with the connection with students' school (p < 0.01). Also, the results of regression analysis showed that teachers 'job motivation and job satisfaction predict approximately 23% of the variance related to students' connection with school (p < 0.01). As a result, it can be said that teachers' job engagement and job satisfaction have the ability to predict the students' school bonding and require programs to improve these variables in teachers.

    Keywords: job engagement, job satisfaction, school bonding
  • Ghorban Hemati Almdarloo *, Fariba Tavakoli Pages 34-53

    The present study aimed to investigate the effect of an attention plays on the reading performance of female students with dyslexia. The study was quasi-experimental and benefitting from pretest-posttest and control group design. The statistical population of the study included all third-grade female students with dyslexia in Isfahan who were selected through convenience sampling and randomly assigned to an experimental group (n = 15) and a control group (n = 15). The reading performance of both groups were assessed on a pre- and a post-test employing Karami Nuri and Moradi’ Reading and Dyslexic Test (2005). The experimental group participated in 12 sessions of attention plays intervention while the control group did not. Analysis of covariance (ANCOVA) was used for the data analysis. The results showed that attention plays intervention improved the reading performance of the female students with dyslexia in the experimental group compared with the control participants significantly. Considering the findings, attention plays has an impact on improving the reading performance of female students with dyslexia, therefore these plays can be employed for dyslexic student pedagogically to help them advance their reading skill successfully.

    Keywords: Attention plays, Reading performance, Female Students, Dyslexia
  • Nazgol Naeimian *, Majid Zarqam Hajabi, Mostafa Nokani Pages 54-75
    Background and Aim

    Specific learning disability is a defect in general academic skills that is identified in the areas of reading, mathematics and written expression and creates a significant problem in terms of academic achievement, job performance or daily life activities. The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of the combination of cognitive rehabilitation and neurofeedback on specific learning disabilities (math, reading and spelling) on primary school children in District 2.

    Methods

    The method of this research was quasi-experimental with pre-test-post-test design with control group. 30 patients in two groups were selected as experimental group (15 patients for cognitive rehabilitation and neurofeedback) and control (15 patients) using the Learning Disorder Diagnosis Test. Interventions will then be provided to the experimental group and the control group will use the usual school training. Pre-test and post-test were taken from both experimental and control groups, and after two months, follow-up test was performed on both experimental groups. Learning Disorder Diagnosis Test (LDES-R2) (McCarney, 2007). Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used to analyze the data using SPSS22 software.

    Results

    The results of the study showed that after the intervention, the treatment group improved in the specific learning variables of reading, writing and mathematics (p <0.01). The difference between the experimental and control groups continued in the follow-up phase (01 / 0p <).

    Keywords: Cognitive Rehabilitation (Computer), Neurofeedback, Specific Learning Disorder (Math, Reading, Writing)
  • Parisa Abdolrezapour *, Nasim Ghanbari Pages 76-97

     This study aimed to apply emotional intelligence and spiritual intelligence to improve EFL learners’ performance through a quasi-experimental pre-test posttest design.  In addition, the effect of the intervention on learners’ emotional intelligence and spiritual intelligence was investigated. The population included all intermediate EFL learners and the sample included 120 intermediate EFL learners who were studying in 5 different classes. They were divided into experimental (65) and control (55) groups. Subjects of the experimental group underwent mediation sessions in six weekly sessions which was designed by the researchers, while the control group received the typical instruction of the institute. Petrides et al.’s (2006) Trait Emotional Intelligence Questionnaire was used to assess learners’ emotional intelligence and King’s (2008) Spiritual Intelligence Inventory was applied to assess their spiritual intelligence. Findings showed that compared to the control group, the experimental group had higher grades in speaking, writing, reading and listening skills and the mediation led to a significant increase in EFL learners’ emotional intelligence and spiritual intelligence. Considering the results of this study, we can apply emotional intelligence and spiritual intelligence to enhance these variables and improve learners’ performance and achievement in the foreign language setting.

    Keywords: Emotional Intelligence, Spiritual Intelligence, EFL learning, language subskills
  • Majid Alami, Saeed Imani *, Ali Reza Noroozi, Kiomars Beshlideh Pages 98-119

    divorce is one of the major concerns of today's societies,which has raised increasing concerns due to its.full destructive effects,especially in adolescents.Most of these effects are due to a change in their beliefs that can be effective in coping with divorce stress.Considering that quality of attachment plays a key role in the use of,stress coping strategies,the purpose of this study was to test the mediator effect of quality of attachment among the girl-adolescent students’s beliefs about parental divorce and stress coping strategies.The sample consisted of242high school girl students inTehran who were selected by available sampling method.Participants responded to the Children’s Beliefs About Parental Divorce Scale(CBAPS),The Inventory of Parent and Peer Attachment(IPPA),Coping Inventory for Stressful Situations(CISS).In this study, the statistical method of structural equation modeling(SEM)was used to test the mediator effect.The results showed that the relationship between students' beliefs about parental divorce and quality of attachment and stress coping strategies were negative and significant.Also,in this model,the relationship between quality of attachment and stress coping strategies was also negative and significant.the results showed that after the correction,the model’s fitness parameters reached to an optimal level.Overall results showed:that,on the one hand,self blaming and mother blaming in adolescents' beliefs about divorce have the most impact on the phenomenon of divorce and,on the other hand,the quality of attachment to the parent plays a more important role than attachment to peers in creating more suitable conditions later.It also plays a role of divorce andthe avoidance coping strategy,is the most common type of coping.in adolescents affected by divorce.

    Keywords: Adolescent’s Beliefs About Parental Divorce, Quality of Attachment, Stress Coping Strategies, Adolescent
  • Nasireh Moghaddam Far, Reza Ghorban Jahromi *, Bita Nasrollahi, Fariborz Bagheri Pages 120-137

    Introduction. Social development as an important part of the transformation process has many positive and negative impacts on children's mental health. The study, by emphasis on the mediating role of social competence, was done to identify the impacts of empathy on social development of preschool children. Method. The present study design was descriptive-correlational. The statistical population included Tehran’s preschool children in 2019 which 370 children were selected by multi-stage cluster sampling. Vineland (1953) Social Growth Scale, Bryant Empathy Questionnaire (1982) and Bellini Social Satisfaction Questionnaire (2007) with acceptable validity and reliability were used to collect data. Structural equation modeling was used to analyze data. Findings. The empathy had a direct impact on social development and social competence (β=0.24; p < 0.001) and an indirect impact on social development of children with a mediating role of social competence (β=0.12; p < 0.02). Also, social competence had a direct impact on their social growth (β=0.43; p < 0.001) and the fit indices showed that the model had a good fit. Result. The variables of empathy and social competence are effective in the social development and can be used in basic form of skills in formal education and parenting skills to prevent and treat interpersonal problems.

    Keywords: Empathy, Social Development, Social Adequacy, Preschool Children
  • Vahid Nessai, farhad kahrazei *, Ali Farnam, mohammad Ali Fardin Pages 138-153

    The aim of the present study was to predict the communication skills and individual adjustment according to the components of positive psychology in students of Farhangian University of Mashhad in the academic year 1399-98. The present study was a correlational study. Among 3200 college students of Shahid Rajaei and Shahid Beheshti Universities in Mashhad in the 98-99 academic year, 314 students (182 males and 132 females) were selected by cluster random sampling. The instruments of this study included the questionnaires of positive psychological states (Rajaei, Khoynejad and Nesai, 2012), communication skills (Jarabak, 2004) and adjustment (Bell, 1961)) which had the necessary validity and reliability. The data of this study were statistically analyzed by path analysis method using AMOS software. The results showed that the path of explaining communication skills based on adaptation to the mediating role of the components of trust in God, appreciation and forgiveness has become significant (P <0.05). These findings indicate the need to pay attention to positive psychological states in explaining students' communication levels. Also, in explaining this finding, it can be said that paying attention to the components of positive psychology in individuals along with adjustment can be a strong explanation for the level of communication skills.

    Keywords: Positive psychological states, Adaptation, Communication skills
  • Mohammad Norouzi, Abdolvahab Pourghaz *, Afsaneh Marziyeh Pages 154-177

    The present research was conducted with the aim of investigating the relationship between goal orientation and students' responsibility through the mediation of perfectionism. The research method was descriptive-correlation. The statistical population of this research was all 3,903 boy students in the first grade of the second level of high school in Zahedan in the academic year of 2018-2019. Through multi-stage cluster random sampling method 351 students were selected and were studied through three questionnaires of Achievement Goal Questionnaire-Revised version (AGQ-R) (Elliot and Murayama, 2008), Positive and Negative Perfectionism (Terry Short et al., 1995) and the California Psychological Inventory Responsibility (CPI-RE) scale. The research results showed that the goals of tendency dominance and tendency performance have a positive and significant relationship with responsibility at 99% confidence level (P <0.01). Also, no significant relationship was found between avoidance dominance goals and avoidance performance with responsibility. The results of path analysis indicate that the goals of tendency dominance and tendency performance indirectly and with the mediation of positive perfectionism can have relationship with responsibility. The results also show that negative perfectionism plays a reverse mediating role in the relationship between avoidance dominance goals and avoidance performance with responsibility. Therefore, it can be concluded that the goals of tendency development impact on positive perfectionism, which this issue in turn will lead to students' responsibility.

    Keywords: Perfectionism, goal orientation, Responsibility