فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی - سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1399)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوالفضل تجری، فرهاد شیرانی*، علی کرامت زاده، رامتین جولایی صفحات 1-21
    با توجه به نقش محوری بخش کشاورزی در عرضه غذا به بشر بهره برداری مناسب از منابع خاک و آب ضروری است. به منظور تثبیت پایداری نرخ رشد تولیدات کشاورزی و نگهداری از عناصر حیاتی محیط زیست از تخریب های ناشی از کاربرد بیش از مقدار نهاده های شیمیایی، وجود سیاست قیمتی مناسب نهاده های شیمیایی ضروری است. بنابراین در این تحقیق تلاش شده است که نسبت به کمی سازی اثرات سیاست قیمت گذاری نهاده های شیمیایی اقدام شود. در این تحقیق از 4 سناریوی قیمتی شامل 50% ، 100%، 200% و 500% افزایش در قیمت نهاده های شیمیایی استفاده شده است. در این پژوهش از هر دو دسته داده های اولیه و ثانویه استفاده شده است. نتایج نشان داده است که سود ناخالص کشاورزان در هر چهار سناریو کاهش یافته و سطح زیر کشت محصولاتی که مقدار بیشتری کود و سم استفاده می کنند کاهش و سطح زیر کشت آنانی که کود و سم کمتری استفاده می کنند افزایش می یابد. با توجه به اینکه سود ناخالص کشاورزان با بکارگیری این سناریوها بخصوص سناریوهای افزایش 200% و 500% قیمت کاهش می یابد، به منظور بکارگیری این سناریوها ارایه مشوق های مالی و تکنیکی به کشاورزان ضروری است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی ریاضی مثبت، پایداری، قیمت گذاری، علی آباد کتول، نهاده های شیمیایی
  • محمد قهرمان زاده*، سحر فرجی، اسماعیل پیش بهار صفحات 23-52
    مطالعه حاضر انتقال قیمت جهانی و نرخ ارز به قیمت داخلی نهاده های عمده وارداتی دام و طیور کشور، یعنی ذرت، کنجاله سویا و جو را مورد بررسی قرار داده است. بدین منظور از روش تصحیح-خطای تک معادله ای (SEECM) در طی دوره زمانی 2000-2017 بهره گرفته شده است. نتایج آزمون های ریشه واحد حاکی از آن است که تمامی متغیرهای مورد بررسی هستند. نتایج برآورد مدل SEECM موید آن است که ضریب تصحیح خطا برای هر سه نهاده معنی دار و دارای علامت منفی است و بیشترین مقدار آن مربوط به قیمت جو (0.25-) و کمترین آن مربوط به ذرت (0.16-) می باشد. روابط تعادلی بلندمدت برآورد شده در مدل SEECM نشان می دهد که برای هر سه نهاده مذکور، قیمت جهانی این کالاها و نرخ ارز اثر مثبت و معنی داری بر قیمت های داخلی آنها دارد. کشش های انتقال قیمت جهانی ذرت برابر با 0.45، کنجاله سویا 0.44 و جو برابر با 0.28 به دست آمد و کشش های انتقال نرخ ارز بر قیمت داخلی ذرت، کنجاله سویا و جو به ترتیب 0.57، 0.54 و 0.13 محاسبه گردید. ملاحظه گردید نهاده های ذرت و کنجاله سویا از قیمت های جهانی آنها و نرخ ارز در کشور بیشترین تاثیر را می پذیرند. با توجه به تاثیرپذیری قیمت های داخلی نهاده های مورد مطالعه از قیمت های جهانی آنها و نرخ ارز، توصیه می شود دولت در اجرای سیاست تنظیم بازار از سوی وزارت صمت، متناسب با قیمت هدف داخلی این نهاده ها از سیاستهای تجاری مناسب مانند نرخ تعرفه متناسب یا سهمیه وارداتی متناسب با نیاز داخل استفاده نموده تا نوسانات قیمت جهانی کمتر به داخل کشور منتقل گردد. از طرف دیگر تخصیص ارز به واردات این نهاده ها از سوی بانک مرکزی به موقع صورت گیرید تا شوک کمبودهای موقتی عرضه وارداتی آنها منجر به نوسانات قیمت در بازار نگردد. همچنین نظارت بر فرآیند خرید و توزیع متناسب این نهاده ها در اولویت کاری شرکت پشتیبانی امور دام کشور قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انتقال قیمت، نهاده های وارداتی، قیمت جهانی، نرخ ارز، روش تصحیح-خطای تک معادله ای
  • ابراهیم انسان، حبیب الله سلامی*، ایرج صالح، رضا پیکانی صفحات 53-82
    عملکرد محصولات کشاورزی و ریسک آن وابسته به شرایط اقلیمی است. پیش بینی ها از تغییرات اقلیمی در سطح جهان و خاورمیانه حکایت از بدتر شدن شرایط اقلیمی برای کشت محصولات کشاورزی می کند. از این رو بررسی چگونگی اثرگذاری متغیرهای اقلیمی بر عملکرد و ریسک تولید محصولات مختلف مورد توجه تولیدکنندگان و سیاست-گذاران کشاورزی می باشد. این مطالعه تلاش نموده تا پیامدهای تغییر در پارامترهای اقلیمی را بر عملکرد و ریسک تولید گندم دیم در مشهد بررسی نماید. در این راستا، از اطلاعات سری زمانی سالانه عملکرد گندم دیم و اطلاعات اقلیمی ماهانه در سطح شهرستان مشهد طی سال های 1370 تا 1396 برای تعیین توابع توزیع احتمال شرطی عملکرد گندم با استفاده از الگوهای رگرسیونی مبتنی بر گشتاور استفاده شده است. پس از آن، تابع توزیع احتمال غیر شرطی از روی توابع احتمال شرطی بدست آورده شده است. در نهایت، با استفاده از روش شبیه سازی تاثیر تغییرات در پارامترهای آب و هوایی بر عملکرد و واریانس توزیع احتمال عملکرد بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که متغیر عامل بارندگی در مرحله دوم رشد رویشی و در مرحله جوانه زنی، کل بارش سالانه و تعداد روزهای با دمای زیر صفر درجه سانتی گراد در مرحله خواب گیاه بیشترین تاثیر را بر عملکرد و ریسک عملکرد گندم دیم در شهرستان مشهد دارند. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که متوسط عملکرد بین 21/40+ و 20/49- درصد نسبت به میانگین عملکرد در حالت پایه بسته به اینکه شرایط خوب یا بد آب و هوایی غالب باشد در نوسان خواهد بود. علاوه براین، با توجه به روند صعودی میانگین دمای سالانه و روند نزولی مجموع بارش سالانه طی 26 سال گذشته در شهرستان مشهد، کاهش میانگین عملکرد و افزایش ریسک آن در سال های آینده موردانتظار است. بنابراین، توسعه واریته بذر مناسب با شرایط جدید و یا پیدا نمودن محصول جایگزین مناسب می تواند به عنوان یک راهکار برای مواجهه با چالش تغییر اقلیم در این منطقه پیشنهاد شود.
    کلیدواژگان: میانگین عملکرد، ریسک عملکرد، گندم دیم، متغیرهای اقلیمی، الگوهای مبتنی بر گشتاور
  • قادر دشتی*، فاطمه ثانی، جواد حسین زاد، ابوالفضل مجنونی هریس صفحات 83-111
    در دنیای کنونی مهم ترین عامل تعیین کننده رشد اقتصادی، ارتقای بهره وری عوامل تولید می باشد. از آنجایی که کشاورزی فعالیتی توام با ریسک بوده و رفتار کشاورزان تحت تاثیر گرایشات ریسکی شان قرار می گیرد، لذا اتخاذ سیاست های افزایش بهره وری نیازمند دانش کافی از نحوه تصمیم گیری افراد می باشد. از این رو هدف مطالعه ی حاضر ارزیابی اثر ریسک گریزی بر بهره وری کل عوامل تولید در زیربخش زراعت می باشد. برای این منظور اطلاعات لازم از 210 کشاورز شهرستان سراب به روش نمونه گیری طبقه ای جمع آوری گردید. ضریب ریسک-گریزی با بکارگیری مدل برنامه ریزی درجه دوم توام با ریسک (QRP) و بهره وری کل عوامل تولید (TFP) با استفاده از شاخص فیر-پریمونت محاسبه گردید. برابر نتایج بدست آمده میانگین ضریب ریسک گریزی نسبی و حق بیمه اجتناب از ریسک به ترتیب 9/2 و 1735000 ریال بدست آمد که بیانگر ریسک گریز بودن اکثر کشاورزان منطقه می باشد. نتایج مربوط به شاخص TFP نشان داد که طی دوره زمانی 97-1392، محصول سیب زمینی دارای بیشترین و جو دیم دارای کمترین میزان TFP در بین محصولات مورد بررسی بوده است. مطابق یافته های مطالعه، ریسک گریزی اثر منفی بر بهره وری کل عوامل تولید داشته، بنابراین کاهش شدت ریسک و بهبود مهارت های مدیریت ریسک، بهره وری کل عوامل تولید را افزایش می دهند. همچنین براساس نتایج حاصله افزایش تحصیلات، تجربه، اندازه مزرعه، بعد خانوار، شرکت در کلاس های ترویجی، مالکیت و دریافت تسهیلات بانکی موثرترین روش های بهبود بهره وری کل عوامل تولید محصولات زراعی می باشند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی درجه دوم توام با ریسک، بهره وری کل عوامل تولید، سراب، شاخص فیر-پریمونت، ضریب ریسک گریزی
  • محسن رجب زاده، شعبان الهی*، علیرضا حسن زاده، محمد لگزیان صفحات 113-129
    زنجیره تامین گندم همواره یکی از با اهمیت ترین مباحث مدیریتی در زمان های مختلف بوده است. آنچه که زنجیره تامین این محصول را متمایز می کند اهمیت عواملی همچون احتمال به مخاطره افتادن سلامت و کیفیت گندم و همچنین حجم بالای هدر رفت آن به ویژه در بخش ذخیره سازی است. برخی از پژوهشگران عقیده دارند که اینترنت اشیاء را می توان به عنوان یکی از بهترین راهکارهای موجود برای حل مسایل زنجیره تامین کشاورزی در نظر گرفت. لذا، این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر بکارگیری اینترنت اشیاء در بخش ذخیره سازی زنجیره تامین گندم صورت گرفته است. داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه از 54 شرکت خصوصی و دولتی فعال در حوزه ذخیره سازی گندم در استان خراسان رضوی در سال 1399 فراهم شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش تحلیل عاملی تاییدی، آزمون ویلکاکسون تک نمونه ای و آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد بکارگیری اینترنت اشیاء در بخش ذخیره سازی زنجیره تامین گندم می تواند پیامدهای مثبت متعددی در حوزه های اقتصادی، عملکردی و بازاریابی به همراه داشته باشد و روی کاهش هزینه ها، افزایش درآمد، حفظ کیفیت، بهبود نظارت و افزایش رضایت مشتریان تاثیر مثبت دارد. همچنین، یافته های این مطالعه نشان داد که افزایش درآمد با میانگین 52/3 مهمترین تاثیر بکارگیری اینترنت اشیاء محسوب می شود و پس از آن به ترتیب حفظ کیفیت گندم و رضایت مشتریان (06/3)، بهبود نظارت (71/2) و کاهش هزینه ها (70/2) در رتبه های بعدی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، اینترنت اشیاء، افزایش درآمد، زنجیره تامین کشاورزی، استان خراسان رضوی
  • محمد قربانی*، میلاد امینی زاده صفحات 131-153
    صادرات کشاورزی نقش محوری در اعتلای اقتصاد اجتماعی از مسیر افزایش درآمد کشاورزی و کاهش فقر دارد. ایران همواره یکی از دو صادرکننده برتر خرما بوده است که با وجود افزایش سهم از بازار جهانی، با کاهش سهم صادراتی در بازار کشورهای اتحادیه اروپا به عنوان مهمترین مقصد صادراتی روبرو بوده است. از اینرو هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه های اثرگذار بر صادرات خرمای ایران به 28 کشور اتحادیه اروپا در دوره زمانی 2001-2018 است. جهت دستیابی به هدف پژوهش از الگوی جاذبه و دو روش براوردی حداقل مربعات معمولی و درستنمایی شبه بیشینه پوآسن استفاده شده است. نتایج نشان داد که روش درستنمایی شبه بیشینه پوآسن روشی کاراتر در تحلیل مولفه های پیش بینی کننده صادرات ایران به اتحادیه اروپا است. بنابر نتایج، اندازه اقتصاد و تفاوت اقتصادی اثری مثبت و معنی دار بر صادرات خرمای ایران داشته است. در حالی که موانع و مقاومت های تجاری همانند فاصله، تحریم های اقتصادی و بحران غذا نقش اثری منفی بر صادرات نداشته اند. درنهایت این نتیجه بدست آمد که تخصصی شدن واردات خرما در کشورهای اتحادیه اروپا اثری فزاینده و معنی دار بر صادرات ایران داشته است. با توجه به عدم اثرگذاری مقاومت های تجاری بر صادرات خرمای ایران، پیشنهاد می شود که بازارهای پردرآمد اروپایی که با تخصصی شدن در واردات همراه هستند مورد هدف قرار گیرند.
    کلیدواژگان: الگوی جاذبه، برآوردگر درستنمایی شبه بیشینه پوآسن، ایران، اتحادیه اروپا، خرما
|
  • Abolfazl Tajari, Farhad Shirani *, Ali Keramatzadeh, Ramtin Joolaie Pages 1-21
    Introduction
    As for the key role of the agricultural sector in providing food to the human being, the proper utilization of soil and water resources is necessary. To maintain sustainability in the growth rate of agricultural production and saving vital environmental elements from damages done by excess use of chemical inputs, an appropriate price policy of chemical inputs is essential.
    Materials and Method
    Therefore, in this research, an attempt is made to quantify the effects of chemical inputs price policy on cropping patterns and consumption of these inputs. For this research 4, price scenarios including 50%, 100%, 200%, and 500% increase in prices of chemical inputs are used. Both primary and secondary data were utilized.
    Results and discussion
    in this research Results showed that the gross margin of farmers under all 4, scenario decreases, the area under crops that used more fertilizers and pesticides reduced and that of those consume lesser amounts of chemicals and fertilizers increased. Suggestion: As the gross margin of farmers decreases by the implementation of these scenarios to encourage them to implement price policies especially policies of increasing prices of chemical inputs by 200% and 500% providing fiscal as well as the technical incentive to the farmers is essential.
    Keywords: Positive Mathematical Programing, Sustainability, price policy, Chemical inputs, Aliabad-e-Katul
  • Mohammad Ghahremanzadeh *, Sahar Faraji, Esmaeil Pishbahar Pages 23-52
    The object of the present study examined the market integration and the transmission world prices to the domestic markets of the livestock’s major imported inputs in Iran which are including corn, soybean meal and barley in the country. To address this challenge, the Single Equation Error Correction (SEECM) method was applied by monthly data which gathered from the Central Bank, the F.A.O. database and the State Livestock Affairs Logistics (S.L.A.L) Inc. in period of 2000-2017. However, the Engel- Granger co-integration and error correction model (ECM) was also utilized to compare with the SEECK results. The results indicate that all variables are integrated of order one [i.e. I(1)]. The existence of long-term equilibrium was identified by the Johansson method for domestic prices of three inputs, including corn, soybean meal and barley. The results show that the error correction terms are negatively significant and the largest and smallest effect relate to barley price (-0.25) and corn price (-0.16), respectively. The long-term equilibrium estimated by the SEECM model indicates that for all three inputs, the related world price and the exchange rate have a positive and significant effect on the domestic prices of these inputs. The elasticity of world price transmission for corn were equal to 0.45, soybean meal 0.44 and barley 0.28, and the elasticity of exchange rate transmission on the domestic price of corn, soybean meal and barley were 0.57, 0 and 0.13. With consider to the high volumes of corn and soybean meal imports compared to barley, the calculated elasticity of world prices transmission are in line with expectations, and they are expected that corn and soybean meal would affected highly from their world prices and exchange rates in the nation. The results indicate that the degree of price transmission between these markets was not same so that it depends on amount of domestic production, consumption level and imported volume.
    Keywords: Price Transmission, Imported Inputs, World Price, Exchange Rate, Single Equation Error Correction Model
  • Ebrahim Ensan, Habibollah Salami *, Iraj Saleh, Reza Peykani Pages 53-82
    The yield of agricultural products and their risk are highly conditional on climate conditions. Thus, investigating how these changes will affect yields of different crops and their risk of production is of interest to producers and agricultural policy makers. This study tries to investigate consequences of changes in climate parameters on yield and risk of dry-land wheat production in Mashhad city. To this end, annual time series data on dry-land wheat yield and monthly climate information over 1991 to 2017 in Mashhad were used to specify crop yield conditional probability distribution functions, using Moment-based regression models. Unconditional yield distribution then, was derived using the yield conditional probability distributions. Finally, simulation approach was used to simulate the effects of changes in the climate parameters on the mean and variance of yield distribution. Results reveal that the rainfall factor in the vegetative growth phase and in the germination stage, the total annual precipitation, and the numbers of days that go below zero degree of Celsius in the sleep stage are important factors in determining the yield and yield risk of dry-land wheat in Mashhad. The simulation results indicate that the yield’s mean of dry-land wheat will fluctuate between +21.40% and -20.49% relative to the base line yield, given the best or the worst reviewed climate condition is prevailed. In addition, given the upward trend of average annual temperature and downward trend of total annual precipitation during the past 26 years in Mashhad, and according to IPCC climate change prediction, an increase in the risk of production and a decrease in the mean of the yield is expected in the future. Accordingly, developing an appropriate variety which is dry resistance, or searching for an appropriate plant to be substituted for the dry-land wheat in Mashhad can be suggested as a way to face with climate change challenges in this region.
    Keywords: Yield Mean, Yield Risk, Dry-land Wheat, Climate Variables, Moment-Based models
  • Ghader Dashti *, Ateme Sani, Javad Hosseinzad, Abolfazl Majnooni Pages 83-111
    Productivity improvement is an essential approach to increase production without using more resources. Due to the agriculture is fraught with risks and losses, farmers' behavior is influenced by their risk attitudes and adoption of policies to increase productivity requires adequate knowledge of individual’s decision making mechanism. In present study examined the effect of risk attitudes on total factor productivity for 210 farms of Sarab County that were selected with stratified sampling method. Risk aversion coefficient and Total Factor Productivity were calculated respectively within the Quadratic Risk programming and Fare Primont index. The results of the TFP index show that during the period of 1392-97, the potato had the highest TFP and the rained Barley had the lowest TFP among the studied products. Average Relative Risk aversion coefficient and proportional Risk Premium were 2.9 and 1735000 Rials respectively; this indicates that most farmers in the region are more Risk aversion. The results of the study showed that risk aversion had a negative effect on Total Factor Productivity, therefore reducing the severity of risk and loss and improving risk management skills increase total factor productivity.
    Keywords: Fare-Primont index, Quadratic risk programming, Risk aversion coefficient, Sarab, Total Factor Productivity
  • Mohsen Rajabzadeh, Shaban Elahi *, Alireza Hasanzadeh, Mohammad Lagzian Pages 113-129
    The wheat supply chain has always been one of the most critical management issues at different times. What distinguishes the wheat supply chain is the importance of factors such as the possibility of endangering the wheat safety and quality and its high volume of waste, especially in the storage sector. Some authors believe that the Internet of Things (IoT) can consider as one of the best solutions to solve agricultural supply chain problems. Therefore, this study aimed to evaluate the impact of IoT deployment on wheat supply chain storage. This research's data collected through distributing questionnaires between 54 companies from the private and public sector in Khorasan Razavi province in 2020. Confirmatory Factor Analysis, One-sample Wilcoxon Test, and Friedman Test was used to analyze of hypothesis. The results show that IoT deployment in the wheat supply chain's storage sector can have several positive consequences in the economy, performance, and marketing area and cost reduction, increase revenue, maintaining quality, improve monitoring, and increase customer satisfaction positively affected. Moreover, the findings of this study indicated that increasing revenue with an average of 3.52 is the most critical impact of IoT deployment. Then, maintaining the wheat quality and customer satisfaction (3.06), improving monitoring (2.71), and cost reductions (2.70) is in the next ranks of IoT impact on the wheat storage sector.
    Keywords: Information Technology, internet of things, Increase in Revenue, Agricultural Supply Chain, Khorasan Razavi Province
  • Mohammad Ghorbani *, Milad Aminizadeh Pages 131-153
    Agricultural sector is the most influential sector in developing countries like Iran. Regarding climatic conditions and natural resources of Iran, there are High productive capability and therefore the export of many agricultural products that it requires extensive trade relations with other countries. Dates is one of the most important agricultural export product in Iran, which with the advent of export powers in recent years, its position has lost in the Europe Union market as one of the high-income markets. So, the aim of study is assessing effective factors on Iran’s Dates to Europe Union. In order to achieve this aim is used gravity model by PPML and LSDV methods. For estimating model, data is used in period of 2004-13. Our analysis establishes four important results. First, PPML estimator had more consistent results in comparison with LSDV estimator in assessing effective factors on export of Iran’s Dates to EU. Second, Traditional variables such as GDP per capita, credit, openness and access to high seas respectively with coefficient 0.980, 0.489, 0.331 and 2.880 have a significantly positive impact and Distance (-1.609) has a significantly negative impact on export of Iran’s Dates. Third, global crisis has a significantly negative impact on export of Iran to EU. Fourth, EU’s re-exporter also has a significantly positive impact on export of Iran’s Dates, which they will become a serious threat to Iran in global market in the long term.
    Keywords: Gravity Model, PPML, Iran, EU, Date