فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 62، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه احدی*، بابک پورقهرمانی صفحات 11-26

    حقوق کیفری ماهوی برگرفته از قواعد ناب و پویای فقهی است. یکی از قواعدی که شاهدی از قابلیت آموزه های فقهی در انطباق و حتی تفوق بر آموزه های نوین کیفر شناسی بوده، قاعده درء می باشد. این مقاله  با هدف تبیین راهبردهای قاعده طلایی درء و تحولات آن در راستای رفع انسداد حقوق کیفری، درصدد احراز هم سویی راهبردهای عملیاتی  این قاعده، با استراتژی دوگانه کیفر شناسی نوین می باشد؛ با این پیش فرض که مقصد غایی همه علوم، فارغ از تعصبات، وحدت و روشنایی مطلق حقیقت است. این تحقیق با ماهیت توصیفی - تحلیلی  به  روش کتابخانه ای با تحلیل راهبردها، به این قضیه دست یافت که تحدید قلمرو شمول این قاعده حاکی از دوگانه و افتراقی بودن سیاست کیفری مطلوب آن، در تفکیک گروه مجرمین پرریسک و کم ریسک است که می تواند مستندی برای هم سویی و تعامل قاعده درء با نظریه استراتژی دو گانه در کیفر شناسی نوین باشد.

    کلیدواژگان: قاعده درء، کیفر شناسی نوین، استراتژی دوگانه
  • محمد مهدی الشریف*، وحید صادقی، سید مجید صادقی صفحات 27-50

    ارث یکی از مهم ترین اسباب انتقال اموال به ورثه است. هرچند انتقال به واسطه ارث، قهری و غیرارادی است اما گاه مورث به دلایلی انتقال مال خود به یک یا چند وارث را خوش نمی دارد. قانون گذار ایران به تبع فقه، وصیت به محرومیت از ارث را نامعتبر شمرده است. اما آیا راه مشروعی برای محروم کردن وارث از ماترک وجود ندارد؟ ما در این نوشتار در راهکارهای رایج  و میزان اعتبار آن ها را مورد بررسی قرار می دهیم. استفاده از عقد صلح و شرط ضمن عقد لازم از قالب های رایج برای این هدف هستند که برخی صور آن ها معتبر و در برخی فروض با مانع روبرو است. در بین راهکارهای رایج، تعهد به انتقال سهم الارث پس از مرگ مورث در قالب صلح یا شرط ضمن عقد از راهکارهای کارآمد و معتبر به حساب می آیند. وصیت به محرومیت از ارث نیز با شرایطی می تواند به منزله وصیت ماترک برای دیگر ورثه تلقی شده و منجر به محرومیت وارث از ثلث شود. در مجموع می توان گفت راهکاری که بدون تراضی با وارث بتوان او را به طور کامل از ارث محروم نمود وجود ندارد

    کلیدواژگان: ارث، صلح، وصیت، شرط ضمن عقد
  • احمد حاجی ده آبادی*، محمدعلی افشاری، مرضیه گنجعلی دارانی صفحات 51-72

    ماده ی 202 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 بیان می کند: (هرگاه انگشتان دست سارق بریده شود و پس از اجرای این حد، سرقت دیگری از او ثابت گردد که سارق قبل از اجرای حد مرتکب شده است پای چپ او بریده می شود). مستند فقهی این ماده قانونی روایتی از امام باقر (ع) است. گروهی از فقهاء با تمسک به این حدیث، حکم به قطع پای سارق و به نوعی حکم به مراتب اجرای بعدی حد سرقت نموده اند. در مقابل، گروهی از فقها نیز روایت را ضعیف و خبر واحد قلمداد کرده اند و از باب قاعده درا، که تخلل بین دو حد را لازم می دانند و یا از باب حفظ دماء، حکم به برایت از مراتب بعدی سرقت داده اند. قانون گذار در قانون جدید مجازات اسلامی مصوب 1392، ماده ی 202 را حذف نموده که در ظاهر این حذف، نسخ می باشد ولی نظر مختار، سکوت قانونگذار می باشد و این سکوت اعم از نسخ است. همچنین نظر مختار در مسئله تحقیق نیز حکم به برایت از اجرای مراتب بعدی حد سرقت می باشد.

    کلیدواژگان: حد سرقت، تخلل بین دو جرم حدی، قاعده ی درا، شهادت بر سرقت پیشین
  • سید محتبی حسین نژاد* صفحات 73-98

    علی رغم اجماع فقها در حرزیت اموال به عنوان یکی از شرایط سرقت مستوجب حد، مشهور فقها میوه روی درخت را استثناء کردند؛ مبنی بر اینکه درخت اگر چه در حرز نیز بوده باشد باز هم سرقت میوه روی آن از جهت وجود روایاتی در این زمینه، موجب اجرای حد قطع بر سارق میوه نمی شود. گروهی نیز فرقی بین میوه روی درخت و غیر آن نگذاشته و در این مورد معتقدند که سرقت میوه روی درخت در صورت محرزبودن آن درخت، مستوجب حد است. طرفداران قول اول به یک دسته از روایاتی که به صورت مطلق دلالت بر عدم اجرای حد قطع بر سارق میوه روی درخت می کند گرچه درخت در حرز باشد، استناد جستند و معتقدند که عموم آیه و روایات باب سرقت، به واسطه این دسته از روایات تخصیص می خورد در حالی که طرفداران قول دوم، این دسته از روایات را ضعیف دانسته و اخذ به عموم آیه و روایات باب سرقت نمودند. گذشته از اینکه این دسته از روایات به واسطه روایت اسحاق بن عمار که دلالت بر ثبوت قطع سارق میوه روی درخت می کند، حمل بر موردی می شوند که درخت در حرز نیست. پس از نقد و بررسی اقوال و ادله فقها در این زمینه این نتیجه حاصل است که اولا: بعضی از روایات قول اول صحیح است. ثانیا: اگرچه ظاهر روایت اسحاق بن عمار دلالت بر ثبوت قطع سارق میوه روی درخت می کند، منتها با توجه به وجود دلایلی هم چون ظاهر روایات دال بر اجرانشدن حد قطع در صورت سرقت میوه روی درخت که مقتضی موضوعیت داشتن سرقت میوه روی درخت و عاری بودن آن از تخصیص است و همچنین با در نظرگرفتن ادعای مشهور فقها بر عدم اجرای حد قطع به صورت مطلق بر سارق میوه روی درخت گرچه درخت در حرز نیز بوده باشد، حداقل در این موارد شبهه ایجاد شده و به تبع آن مقتضای قاعده درء اجرا نشدن حد قطع بر سارق میوه روی درخت است.

    کلیدواژگان: سرقت میوه، حرز، شبهه، قاعده درء
  • علیرضا حمیسی*، مجید قربانعلی دولابی، مجید وزیری، محمود ویسی صفحات 99-118

    تامین مالی یکی از موضوعات حایز اهمیت در شرایط اقتصاد مقاومتی است. در ایران راهکارهای تامین مالی گوناگونی ازجمله بازار سرمایه وجود دارد؛ اما با عنایت به ریسک گریزی سرمایه گذاران برای ورود به این بازار، ابزارهای مالی اسلامی تحت عنوان اوراق صکوک، مطرح و با اقبال بالایی مواجه شدند. اوراق اجاره، کاربردی ترین صکوک در کشور ماست. یکی از مباحث بدیع در این حوزه، بررسی جریان خیارات به عنوان ابزار حق فسخ در این اوراق است. در این مطالعه نخست مبانی فقهی و حقوقی زیربنایی خیارات شامل قواعد لاضرر، حکومت اراده، قصد و رضای متعاقدین، تروی و نظریه حمایتی تشریح گردید. سپس خیارات قابل اجرا در اوراق اجاره به عنوان معیارهای پیش بین و جبران کننده معاملات، با ذکر مصادیق مرتبط با هر خیار، مورد مداقه قرار گرفت. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که امکان اجرایی شدن خیارات عیب، تدلیس، غبن، شرط، اشتراط، رویت، تبعض صفقه، تعذر تسلیم و تفلیس در روابط فی مابین برخی از ارکان انواع صکوک اجاره وجود دارد

    کلیدواژگان: تامین مالی اسلامی، صکوک اجاره، خیارات، اجاره تامین دارایی، تامین نقدینگی، اوراق رهنی
  • حسین رحیمی واسکسی، حمید کاویانی فر*، عصمت سادات طباطبایی لطفی، نسرین کریمی صفحات 119-134

    اصل برایت در اصطلاح فقهای اصولی عبارتست از حکم به عدم ثبوت تکلیف برای مکلف در موردی که اصل وجود تکلیف مشکوک باشد. فقهای اصولی مجرای کلی اصل برایت را شک در تکلیف تبیین نموده اند و آن را در تمامی شبهات تحریمی و وجوبی جاری دانسته اند، در مقابل اخباریون این اصل را تنها در شبهات وجوبی جاری دانسته و در مقابل شبهات تحریمی به احتیاط روی می آورند. توجه و تدبر در دیدگاه فقهای اصولی متقدم و متاخر نشان از تحول و تطور در اجرا و استناد این اصل در تاریخ فقه امامیه را می دهد. توجه به دیدگاه فقهای متقدم اصولی از قبیل ابن ادریس حلی،شیخ طوسی، شیخ مفید و... نشان از این مدعا دارد که اصل برایت یا همان برایت شرعی بدین گستردگی که امروزه در مسایل شرعی مطرح می باشد، موردنظر نبوده است و اگرچه در دوره های متقدم فقه اصولی، بحث اصل برایت در ضمن مباحث حظر و اباحه مطرح می گردید، اما در دوره های متاخرتر و دیدگاه های فقهای اصولی آن، این دو حیثیت جداگانه ای از اصل برایت پیدا نمودند. چرا که بحث حظر و اباحه ناظر به حکم اشیاء از حیث عناوین اولیه مستفاد از ادله اجتهادی بوده است، ولی در مقابل بحث اصل برایت و احتیاط، ناظر به حکم شک در احکام واقعیه است ؛ نتیجتا اباحه حکمی واقعی و اصل برایت حکمی ظاهری است . ضمن اینکه مورد اباحه شبهه تحریمیه است ، ولی مورد برایت اعم از شبهه وجوبیه و تحریمیه است . این تحول و تطور در دیدگاه فقهای اصولی در دوره های متاخر ناظر به پیچیدگی ها و نیازهای حال حاضر در تبیین احکام شرعی بوده است که به نظر می رسد با توجه به نفوذ کلام اخباریون در سده های گذشته و نیز تنوع کمتر مسایل شرعی در آن زمان، فقهای اصولی با اغماض در مورد آن به بحث و گفتگو پرداخته اند.

    کلیدواژگان: اصول عملیه، اصل برائت، اصولیون، اخباریون، تطور اصل برائت
  • سید ابراهیم قدسی*، عبدالله پرستش صفحات 135-154

    در فقه و حقوق ایران، موضوع اکراه در جنایات علیه تمامیت جسمانی با حقوق فرانسه، متفاوت است. در حقوق ایران، اکراه در قتل به نظر اکثر فقها و حقوقدانان مجوز قتل نیست، اما اکراه در جنایت بر عضو موثر بوده و قصاص متوجه اکراه کننده است. در اکراه جنایت بر عضو، اینکه مورد تهدید نفس و موضوع جنایت، عضو باشد، اکراه تاثیرگذار بوده ولی اگر مورد تهدید غیر نفس و موضوع جنایت هم عضو باشد در فقه و حقوق به سکوت گذاشته شده است، اما در مقاله ی پیش رو به این نتیجه رسیدیم که مورد تهدید نفس یا عضو  می بایست بالاتر از موضوع جنایت باشد تا اکراه موثر واقع گردد. بنابراین بدین نتیجه دست یافتیم که آنچه مجوز قتل نیست، امر به قتل است نه اکراه در قتل و در امر به قتل، شخص مامور، قصد، اراده و اختیار کامل به اجرای امر آمر دارد. قانون جزای فرانسه مصوب 1992(لازم الاجرا به سال 1994) حکم اکراه در قتل را در مبحث کلیات و ماده ی 2-122 تقنین نموده است؛ ماده ی مزبور، اکراه را به صورت عام، در تمامی جرایم جاری دانسته و مرتکب را فاقد مسوولیت کیفری عنوان نموده است.

    کلیدواژگان: قتل، جنایت، اکراه، مکره
  • امیر مهاجر میلانی* صفحات 155-182

    پژوهش حاضر ولایت فقیه بر کودک بدون ولی خاص را بررسی می کند. مشهور فقیهان در فرض فقدان پدر و جد پدری و عدم نصب وصی از طرف پدر و جد پدری، فقیه حاکم را ولی انحصاری چنین کودکی می دانند. دیدگاه پیش گفته افزون بر اینکه دلایل محکمی ندارد، با قراین مخالف متعددی روبروست. این مقاله در ابتدا شمول دلایل ولایت فقیه در دو رویکرد ولایت مطلقه و ولایت از باب امور حسبه، نسبت به این موضوع را بررسی کرده در ادامه با ارایه دلایلی از آیات، روایات و گزارش های تاریخی نتیجه می گیرد که شارع مقدس در این موضوع تشریع حقوقی مد نظر فقیهان را نداشته، تنها خواستار رعایت مصالح کودک بی سرپرست که امری عقلایی است شده است. در نهایت بیان می شود که تاکید بر ولایت انحصاری فقیه و کم رنگ نمودن نقش ولی عرفی همچون مادر و سایر نزدیکان کودک محصول عقلانیت عصری بوده، شاید تاکید بر آن در جامعه امروزی نه تنها صحیح نبوده، کارآمدی لازم گذشته خود را نیز نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: کودک بدون ولی خاص، ولایت فقیه بر یتیم، ولی عرفی، ولایت مومنین
  • علی اکبر یوسفی راد*، سید حسین سادات حسینی، رمضان دهقان صفحات 183-200

    در جرایم دارای ردمال  مثل سرقت وکلاهبرداری در صورت اثبات وقوع بزه های معنونه  و انتساب ان به متهم، براساس قانون علاوه بر اینکه متهم به مجازات قانونی محکوم می شود به رد مال موضوع سرقت وکلاهبرداری  نیز محکوم می شود  حال اگر فرد شاکی همزمان با طرح شکایت کیفری یا به نحو علی حده دادخواستی مبنی بر مطالبه خسارت تاخیر تادیه مطرح نماید با التفات به این که در پرونده های کیفری چند زمان می تواند مطرح باشد (1-زمان وقوع سرقت  یابردن مال در کلاهبرداری 2-زمان طرح شکایت در دادسرا 3-زمان صدور حکم قطعی) در این موارد دادگاه فرد متهم را از چه زمانی محکوم به پرداخت خسارت افت ارزش پول که تحت عنوان  تاخیر تادیه مصطلع شده که ما هم در این مقاله تحت همین عنوان از ان نام می بریم می نماید به عبارتی با عنایت به ماده 522 قانون ایین دادرسی مدنی که مبنای محاسبه برای شروع خسارت را همانا مطالبه می داند در موارد فوق الذکر چه زمانی به عنوان مطالبه تلقی می شود. البته می توان این نکته را اضافه نمود که ایا ماده 522 که مبنای  محاسبه را زمان مطالبه می داند ایا نوع دین باید مسلم و معین باشد تا بتوان زمان مطالبه را بعنوان مبنای محاسبه در نظر گرفت یا هرگاه هنوز دین مسلم و معین نشده کما اینکه در جرایم  یاد شده (سرقت و کلاهبرداری) علی الاصول متهم خود را سارق و کلاهبردار نمی داند واز طرفی میزان بدهی هنوز مسلم نیست ایا می توان به صرف طرح شکایت در دادسرا مبنای محاسبه خسارت تاخیر و تادیه را همین زمان تلقی کرد یا یکی از زمان های  چند گانه صدر الذکر؟به نظر می رسد زمان احتساب خسارت تاخیر تادیه در جرایم دارای رد مال پولی، زمان وقوع بزه یعنی زمان بردن مال است.

    کلیدواژگان: خسارت تاخیر تادیه، جرایم دارای ردمال پولی، مطالبه، صدور حکم قطعی
|
  • Fatemeh Ahadi *, Babak Pourghahramani Pages 11-26

    Substantive Criminal Law has its roots in the dynamic and fabulous regulations of Islamic Jurisprudence. One of the principles denoting the capacity of the Fiqh teachings in conformity and even priority over the teachings stipulated under New Penology is the ‘Daar Principle’. The present paper attempts at clarifying the strategies employed under Daar Principle and the related issues aiming to determine the harmony between reconsidered Daar Principle strategy and twin strategy in New Penology. Noting that the ultimate aim of all the sciences is to reach at unity and bright future without having any kind of prejudice in their ways. The present research employs descriptive- analytical method in order to analyse the strategies mentioned herein. The paper concludes that the restriction of the scope of Daar Principles denoting the duality of its criminal policy may be considered as a proof for its harmony with Twin Strategy in New Penalog.

    Keywords: Daar principle, Penology, Twin strategy
  • Mohammad Mahdi Alsharif *, Seyyed Vahid Sadeghi, Seyyed Majid Sadghi Pages 27-50

    Inheritance is one of the most important means of transferring property to heirs. Although the transfer by inheritance is forced and involuntary, sometimes the legator for some reason does not like the transfer of his property to one or more heirs. According to jurisprudence, the Iranian legislature has invalidated a will to be deprived of inheritance. But is there no legitimate way to deprive the heir of the legacy? In this article, we look at common solutions and their validity. The use of a peace contract and the condition as an integral are common formats for this purpose, some of which are valid and in some cases are hindered. Among the common solutions, the commitment to transfer the share of the inheritance after the death of the legator in the form of peace or condition as an integral is considered as an efficient and valid solution. A will to be deprived of inheritance can also be considered as a legacy will for another heir and can lead to the deprivation of the heir from one third. In general, it can be said that there is no solution that can deprive the heir of his inheritance completely without compromise.

    Keywords: inheritance, Peace, Will, Condition in the contract
  • Ahmad Hajidehabadi *, Mohammad Ali Afshari, Marzieh Ganjali Darani Pages 51-72

    Article 202 of the Islamic Penal Code, adopted in 1370, states: "(If the thieves' fingers are cut off and after the execution of this limit, another robbery of him is proved that the thief has committed the crime before the execution of the sentence, his left foot will be cut off). The legal documentary of this article is a narration from Imam Baqir (AS). The jurisprudential documentary of this article is a narration from Imam Baqir (AS), which is expressed in two ways by Ali Ibn Ibrahim and Sahl Ibn Ziad. A group of jurisprudents with the purpose of this hadith sentenced the next execution. On the other hand, a group of jurisprudents also considered the narrative to be weak and the unit's news, and the rule of law, which calls for divisions between the two limits, or the preservation of blood, has canceled the next punishment. The legislator, in the new Islamic Penal Code of 2013, has removed Article 202, which appears to be the supersede.

    Keywords: jurisprudence, Islamic punishments legislations, Theft
  • Seyyed Mojtaba Hosseinnezhad * Pages 73-98

    Despite the consensus of jurists (fokaha) in safe custody of property as one of the punishable conditions when the larceny happens, most jurists made an exception in fruit case. It means that stealing the fruits would not subject to punishment namely cut off the thief's hand, according to some narratives.  Some of jurists, however, believe that there is no differentiation in punishment between stealing fruits on the tree and otherwise. They argue that if the tree is in safe custody, the one who stole the fruits would be subjected to HADD punishment because of larceny. The believers’ claims of first quotes invoked some narratives to conclude that stealing the fruits on the tree would not subject to HADD punishment, even though the tree was in safe custody. They believe that there are some verses and narratives about stealing that can be ascribed to. The believers’ claims of second quotes, on the contrary, argue that these verses and narratives provide no proof of eligibility to be ascribed to. Moreover, these narratives would be veracious if the tree was not in safe custody according to Isaac Ben Ammar. After reviewing the testimony and evidence received from jurists, the authors arrive at the conclusion that: First, some of narratives cited by the believers’ claims of first quotes are veracious. Second, although the punishment of cutting off hands for theft (stealing fruits on the tree) appears quite clearly in a narrative cited by Isaac Ben Ammar, there are some reasons doubting the veracity of this punishment which consequently lead to failure in implementing the punishment as cutting off the thief's hand. One of these reasons is the appearance narratives indicating there will be no need to cut off the thief's hand, if the case is the stealing fruits on the tree and the tree is not in safe custody namely it is not a sin to be deserving of punishment. The other reason is the famous claim of jurists who believe that stealing the fruits on the tree would not subject to HADD punishment, even though the tree was in safe custody.

    Keywords: Stealing the fruits, Safe custody, Doubt, Dar principle
  • Alireza Hamisi *, Majid Ghorbanali Dolabi, Majid Vaziri, Mahmoud Veysi Pages 99-118

    Financing is one of the most important issues in the resistive economy. There are a variety of financing options available in Iran, including the capital market, but given the risk aversion of investors to enter this market, Islamic financial instruments such as securities emerged and were highly sought after. Islamic financial instruments known as Sukuk bonds have been widely accepted. Sukuk Al Ijara are the most applicable Sukuk in our country. One of the unprecedented topics in this field is the study of executable options as a means of terminating the securities. In this study, at first the basic legal and jurisprudential foundations of options such as rule of prohibition of detriment, interpretative law, the rule of will power, intention and consent of contract's parties, expediency, protective theory were described. Then, Enforceable options in Sukuk Al Ijara bonds as predictive and offsetting measures of contracts by mentioning examples of each option was examined. The results of this study indicates that it is possible to execute  following options  such as defect, deceit, lesion, conditions, unfulfilled conditions, inspection, sales unfulfilled in part, impossibility of delivery and  insolvency in relations of the contract's parties.

    Keywords: Islamic financing, Sukuk Al Ijara, options, Finance lease assets, Finance lease cash, lease of mortgage bonds
  • Hossein Rahimi Vaskasi, Hamid Kavianifar *, Esmat Al-Sadat Tabatabaei Lotfi, Nasrin Karimi Pages 119-134

    The principle of innocence from fundamentalist jurists’ viewpoint is as a judgement for not proving the duty for the obligee in case that the principle of the duty is doubtful. Fundamentalist jurists have explained the general conduit of the principle of innocence as doubt in duty and they have considered it currently in all suspicions of sanctions and obligations, in contrast to the Akhbaris, they consider this principle to be current only in suspicions and obligations and also they are cautious in the face of suspicions of sanctions. Attention and contemplation in the view of the jurists in all time showed the evolution in the implementation and citation of this principle in the history of Imami jurisprudence. In the earlier periods of principled jurisprudence, the issue of the principle of innocence was discussed along with the issue of presence and debauchery, but in later periods fundamental jurists focused on these two separate aspects of the principle of innocence. The discussion of the presence and absence of the observer of the wisdom of things in terms of the primary titles has been related to the use of ijtihad arguments, but in contrast to the discussion of the principle of innocence and precaution, the observer of the judgment may doubt in the real judgment.  In general, the authors in this paper studied this issue from the fundamentalist jurists’ viewpoint and contrasted it with other viewpoints.

    Keywords: Practical principle, Principle of innocence, Fundamentalist, Evolution of the principle of innocence
  • Seyyed Ebrahim Ghodsi *, Abdollah Parastesh Pages 135-154

    In Iranian jurisprudence and law, the issue of reluctance to commit crimes against physical integrity is different from French law. In Iranian law, reluctance to kill is not permissible for murder in the opinion of most jurists, but reluctance in a crime affects the member and retribution is directed at the reluctant. In reluctance to commit a crime on a member, the fact is that the person threatened by the soul and the subject of the crime is a member has been effective, but if the person threatened by the soul and the subject of the crime is also a member, it has been silenced in jurisprudence and law. We conclude that the threat to the soul or limb must be higher than the subject of the crime in order for reluctance to be effective. Therefore, we came to the conclusion that what is not a license for murder is the order to kill, not reluctance to kill, and in the case of murder, the person in charge has the intention, will and full authority to carry out the order. The French Penal Code, enacted in 1992 (effective 1994), legislates reluctance to commit murder in the context of generalities and Article 2-122; The article considers reluctance as a general rule in all current crimes and states that the perpetrator has no criminal responsibility.

    Keywords: murder, crime, reluctance, Cunning
  • Amir Mohajer Milani * Pages 155-182

    The present study examines vilāyat-i faqī (jurist’s guardianship) on a child without a specific guardian. Well-known jurists, assuming the absence of a father or paternal ancestor or the absence of a will by the father or paternal ancestor, consider the ruling jurist as the exclusive guardian of such a child. This view, in addition to having no strong reasons, faces several opposing arguments. This article first examines the inclusion of the reasons of vilāyat-i faqī in the two approaches of absolute vilāyat and vilāyat regarding the affairs of hisbi, and then concludes by providing reasons from verses, narrations and historical reports that the Holy Shāri’ did not have the opinion of the jurists but only demanded that the interests of the orphan child be observed, which is a customary stance. Finally, it is stated that the emphasis on the exclusive guardianship of the jurist and diminishing the role of the customary guardian like the mother and other relatives of the child is the product of and is a matter of the rationality which stands for past and old eras, perhaps emphasizing it in today's society is not only wrong, but also it will not have the appropriate efficiency that it had long ago.

    Keywords: Child without specific guardian, Guardianship of the jurist over the orphan, Customary guardian, Guardianship of the believers
  • Ali Akbar Youssefi Rad *, Seyyed Hossein Sadat Hosseni, Ramazan Dehghan Pages 183-200

    In criminal offenses with restitution of property, such as robbery and fraud, if found guilty of the said crimes and attributed to the accused, in addition to the sentence of legal punishment, the accused is also sentenced to restitute property of theft and fraud by law. If the plaintiff files a claim for delayed payment of damages along with a criminal complaint, given that there may be several times in criminal cases (1. Time when theft or fraud was committed; 2, Time for filing a complaint in the court; 3. Time of final verdict), the court will sentence the accused to pay damages for the loss of value of the money, called delayed payment, at a specific time. According to Article 522 of the Code of Civil Procedure, which considers the claim to be the basis for delay payment in the above cases, one of the abovementioned times will be selected as the claim. However, it can be added that since Article 522 considers the basis of calculation to be the time of claim, should the liability determined so that the time of claim may be regarded as the basis of calculation. Whenever liability has not yet been determined or the accused refuses crimes (robbery and fraud), and on the other hand, the amount of debt is still uncertain, should the time of filing a complaint be the basis of calculating delayed payment or one of the abovementioned times should be the basis of calculations? It seems that the time for calculating delayed payment of crimes with restitution of money is the time when theft or fraud was committed.

    Keywords: Delayed payment damage, Offenses with restitution of money, Complaint time, Claims, Final verdict, Time of crime commitment