فهرست مطالب

پژوهش نامه اسلامی زنان و خانواده - سال هشتم شماره 20 (پاییز 1399)

پژوهش نامه اسلامی زنان و خانواده
سال هشتم شماره 20 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بررسی اعتبار و قلمرو ماده صد و چهل و دو منشور حقوق و مسئولیت های زنان
    علی مراد حیدری*، حسین جاور صفحه 1

    امروزه اصل برابری مجازات ها - که پیامد آن تعیین و کاربست کیفر یکسان در مورد بزهکاران همانند است- در پرتو «سیاست فردی کردن» تعدیل شده و متناسب سازی کیفرها با ویژگی های فردی بزهکاران پیشنهاد می شود. از این چشم انداز جنسیت یکی از درون مایه های اصلی فردی سازی مجازات است و زن بودن متهم، از محورهای سیاست کیفری افتراقی - ارفاقی به شمار می رود. براین اساس، ماده 142 منشور حقوق و مسئولیت های زنان در نظام جمهوری اسلامی مصوب 31 شهریور 1383 شورای عالی انقلاب فرهنگی، حق برخورداری زنان از تخفیف قانونی از نظر میزان مجازات یا معافیت از آن و یا نحوه اجرا در صورت ندامت و اثبات توبه زنان بزهکار در زمان بارداری، شیردهی و بیماری را توصیه کرده است. پرسش نخست از اعتبار این مقرره قانونی در نظام حقوقی ایران و درجه الزام آوری آن برای دادگاه، و پرسش دوم ناظر به سنجش کاربردی آن در نظام قضایی ایران است.  در این نوشتار بر پایه مبانی نظری نظام حقوقی ایران، زمینه های کاربست حقوقی این مقرره بررسی می شود.

    کلیدواژگان: زنان، سیاست کیفری افتراقی، سیاست کیفری ارفاقی، منشور حقوق زنان
  • جعفر هوشیاری، محمد مهدی صفورایی پاریزی*، سید حمید جزایری، حسن تقییان صفحات 9-32

    مرزهای درونی خانواده از موضوعات مهم روان شناسی است که ناظر به تعاملات اعضای خانواده با یکدیگر است و برای نخستین بار در رویکرد ساخت نگر ارایه شد. پژوهش حاضر، با هدف تبیین مرزهای درونی خانواده بر اساس قرآن کریم انجام شد. برای دست یابی به این  هدف  83 آیه و 70 روایت تفسیری درباره مرزهای درونی خانواده به روش اجتهاد دینی تجزیه و تحلیل شد که نشان دهنده پنج یافته مهم در این موضوع است: نخست اینکه مرزهای درونی خانواده در آیات قرآن کریم به روشنی تبیین شده است و این الگو، قالب پیشنهادی رویکرد ساخت نگر را پوشش می دهد و از نظر کیفیت و کمیت، زیرمنظومه ها و مرزهای آن جامعیت بیشتری دارد؛ دوم اینکه تمام قوانین اخلاق بین فردی و حدود شرعی (واجب، حرام، مستحب و مکروه) ناظر به تعاملات درونی اعضا و زیرمنظومه های سه گانه خانواده ، مرزهای انعطاف ناپذیر و انعطاف پذیردرونی خانواده نامیده می شوند؛ سوم اینکه، تعهد خاص زناشویی، حدود تعاملات جنسی زوجین، حدود انتظارات دوسویه زوجینی، فضای روانی- فیزیکی اختصاصی، رازداری زناشویی و انعطاف در برابر یکدیگر، عمده ترین مرزهای زیرمنظومه زوجینی است؛ چهارم اینکه، ممنوعیت ورود فرزندان به فضای روانی- فیزیکی والدین، مجزا بودن بستر والدین و فرزندان، پرهیز والدین و فرزندان از نگاه به اندام های خصوصی یکدیگر، ممنوعیت سلب مسئولیت نسبت به فرزندان، ممنوعیت ایذاء فرزندان و والدین نسبت به یکدیگر از مرزهای زیرمنظومه والدینی است؛ پنجم اینکه، علاوه بر مرزهای اخلاقی و جنسیتی مردان و زنان، پایبندی به حدود فیزیکی مانند مجزا بودن بستر فرزندان و استیذان برای ورود به حریم دیگری، حفظ حریم روانی و ممنوعیت تجسس در کار یکدیگر، مهم ترین مرزهای زیرمنظومه برادران و خواهران است.

    کلیدواژگان: زیرمنظومه های خانواده، مرزهای خانواده، رویکرد ساخت نگر، روان شناسی، قرآن
  • سوسن بهرامی*، علی نقی فقیهی، فاطمه علیزاده صفحات 33-55

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه چندگانه بین اخلاق کار اسلامی و رفتار شهروندی سازمانی با بهره وری اعضای هیات علمی و کارکنان زن به روش همبستگی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه اعضای هییت علمی زن و کارکنان زن دانشگاه قم بود که تعداد 120 نفر از ایشان به روش سرشماری برای گروه نمونه انتخاب شدند. اطلاعات پژوهش با سه پرسش نامه جمع آوری و داده ها به روش ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین ابعاد اخلاق کاراسلامی و رفتار شهروندی سازمانی با بهره وری رابطه آماری معنا داری وجود دارد. همچنین در نتایج رگرسیون مشاهده شد  که اخلاق کاراسلامی و رفتار شهروندی سازمانی، بهره وری را در دانشگاه تبیین می کند. در تحلیل مسیر نیز نتایج نشان داد که اخلاق کاراسلامی به طور مستقیم و غیرمستقیم بر بهره وری و نیز رفتار شهروندی سازمانی به طور مستقیم بر بهره وری تاثیر دارد. براین اساس دانشگاه ها می توانند با برنامه ریزی های صحیح در راستای اخلاق کاراسلامی و رفتار شهروندی سازمانی، سطح بهره وری را در دانشگاه ارتقا دهند.

    کلیدواژگان: اخلاق کار اسلامی، رفتار شهروندی سازمانی، بهره وری، بهره وری زنان
  • آراس رسولی*، زری کهریزی صفحات 57-74

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سبک های دلبستگی، تعهد مذهبی و سازگاری زناشویی با عملکرد خانواده دانشجویان متاهل به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه فرهنگیان کرمانشاه بود که تعداد 200 نفر از آنها با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از ابزارهای پرسش نامه های سازگاری زن و شوهر السون، دلبستگی بزرگسال هازن، تعهد مذهبی براهنی و پرسش نامه عملکرد خانواده اپشتاین جمع آوری شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون و  با نرم افزار SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین سبک دلبستگی ایمن و تعهد مذهبی و سازگاری زناشویی با عملکرد خانواده رابطه مثبت و معنادار و بین سبک دلبستگی  ناایمن اجتنابی و ناایمن دوسوگرا با عملکرد خانواده رابطه منفی معناداری وجود دارد. سبک دلبستگی ایمن، سازگاری زناشویی و تعهد مذهبی به ترتیب پیش بینی کننده عملکرد خانواده است.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، تعهد مذهبی، سازگاری زناشویی، عملکرد خانواده
  • عباس علی هراتیان*، مسعود جان بزرگی، محمدرضا سالاری فر، سید کاظم رسول زاده طباطبایی صفحات 75-94

    شناخت عوامل و پیش بین های ثبات خانواده، به ویژه ثبات رابطه همسری، ضرورتی است که می تواند حرکت به سمت خانواده پایدار را قوت بخشد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل ثبات زناشویی در جامعه ایرانی- اسلامی با روش فراترکیب انجام شد. به منظور گردآوری اطلاعات کلیه منابع پژوهشی که بین سال های 1389 تا 1398 انجام شده است، بررسی شد. از میان 7155 مقاله، 1442 پایان نامه و رساله و 11 کتاب شناسایی شده، تعداد 1160 مقاله، 581 پایان نامه و رساله و 3 کتاب به مرحله تجزیه و تحلیل وارد شد. نتایج نشان دهنده شناسایی 678 کد در گام اول بود. با توجه به این کدها، در گام دوم تحلیل 37 مفهوم شنایایی شد و از بین مفاهیم شناسایی شده، در گام نهایی 7 مقوله استخراج گردید که عبارتند از: مطابقت های فردی، ویژگی های مربوط به فرد، ویژگی های فردی مختص به جنسیت، ویژگی های خانواده اصلی، ویژگی های دوستان و خویشان، ویژگی های مشترک رابطه همسری و ویژگی های ارتباطی مختص به جنسیت.

    کلیدواژگان: فراترکیب، ثبات زناشویی، همسرداری، جامعه ایرانی- اسلامی
  • سید ابوالقاسم نقیبی، افتخار دانش پور، اکرم محمدی ارانی* صفحات 117-146

    از مباحث کاربردی در حقوق اسلام،تعارض اصل و ظاهر است. مطابق قاعده «البینه علی المدعی و الیمین علی من انکر» ارایه دلیل بر عهده مدعی است. بر اساس یکی از معیارهای ارایه شده در تشخیص مدعی و منکر، مدعی کسی است که قولش مخالف اصل یا ظاهر باشد. در جریان دادرسی ممکن است فروضی مطرح شود که اصل بیان کننده یک مطلب و ظاهر مبین مطلب مخالف آن باشد. پرسش این است که دادرس به هنگام مواجه با این گونه مصادیق باید کدام را برگزیند؟ با وجود گستردگی مصادیق این مساله در موضوعات فقهی و حقوقی، حساسیت این موضوع در خانواده بیش از سایر ابواب فقهی است؛ زیرا شکل ویژه ماهیت روابط میان اعضای خانواده، مقتضی عنایت قانونگذار به جایگاه ویژه خانواده در جامعه خواهد بود، به گونه ای که قاضی نیز در تصمیم گیری باید مصالح خانواده و اعضای آن را درنظر بگیرد. لذا در این مقاله، مصادیق تعارض اصل و ظاهر در خانواده مورد بررسی قرار گرفته است. در متون فقهی و حقوقی کشور، ملاک و رویه قضایی مشخصی برای ترجیح ظاهر بر اصل و یا بر عکس وجود ندارد. البته به نظر می رسد که ملاک قرار دادن یک قانون واحد و لا یتغیر مبنی بر تقدم اصل یا ظاهر نمی تواند راهگشای حل و فصل عادلانه دعاوی باشد. بنابراین جهت تحقق عدالت قضایی لازم است که حقوقدان یا دادرس در مقام استنباط حکم قانونی یا فصل خصومت، اقناع وجدان پیدا کرده و هر دعوایی را متناسب با شرایط حاکم بر مسئله مورد نزاع و احوالات طرفین مورد رسیدگی قرار دهد.

    کلیدواژگان: اصل، ظاهر، تعارض، خانواده، فقه، حقوق
  • مهدی شیدائیان*، علی عبداللهی نیسیانی، سید محمود میرخلیلی، محمد علمی کجابادی صفحات 147-170

    بالندگی سیاست جنایی هرکشوری در گرو انطباق حداکثری آن با واقعیات اجتماعی و انعطاف پذیری آن با موضوعات و نهادهای گوناگون تشکیل دهنده آن می باشد. رویکرد قانون اساسی و سیاست های کلی نظام درایجاد نظام حقوقی خانواده، منبعث ازشرع انور و منطبق بر اقتضایات جامعه، بر بنای تعالی و تحکیم بنیان خانواده استقرار یافته است. برخلاف این تاکید، سیاست کیفری کشور در حوزه خانواده، با تدوین راهبردهای سزاگرایانه و امنیت مدار و تعیین مراجع متعدد برای رسیدگی به دعاوی و منازعات خانوادگی ورشد افسارگسیخته این ساختارها، با شرع انور، سیاست های کلی نظام، قانون اساسی و اهداف و رسالت های ترسیمی آنها، فاصله معناداری دارد. در عمل این سیاست کیفری، نه تنها کارآمدی لازم جهت تحقق اهداف اختصاصی و افتراقی پیش بینی شده درآن سیاست ها را نداشته و ظرفیت تامین امنیت وعدالت آن دچار چالش اساسی شده است، بلکه با اثربخشی معکوس، مقدمات فروپاشی این نهاد مقدس را فراهم می سازد. اقتضا دارد سیاست جنایی افتراقی حاکم بر این حوزه، علاوه بر تامین امنیت وعدالت ، رسالت ترویج تشکیل ، تعالی و تحکیم خانواده را تضمین نماید. از سوی دیگر بلحاظ اقتضایات ساختاری، حقوقی و مدیریتی خروج موضوعات خانوادگی از ساختارهای عادی فرآیند دادرسی و تمرکز امور قضایی خانواده در دادگاه تخصصی امری اجتناب ناپذیراست. لذا ضرورت دارد سیاست جنایی اقتضایی و افتراقی حوزه خانواده با تبعیت ازمنشور قانون اساسی و سیاست های کلی نظام وبا لحاظ مقتضیات آن و واقعیات اجتماعی جهت تحقق رسالت و تامین اهداف اختصاصی آن، تدوین و اجرا گردد.

    کلیدواژگان: سیاست جنائی، ساختار قضایی، سیاست های کلی، دادسرا
  • صدیقه گلاب کش، محمدتقی فعالی*، علی شیخ الاسلامی صفحات 171-189

    در موردجایگاه زن در منابع و متون اسلامی از جمله متون عرفانی بحث شده و آراء متفاوتی درباره آن اظهار شده است. در این پژوهش دیدگاه عرفانی حکیم سبزواری و امام خمینی به جایگاه زن مورد بررسی قرار گرفته است. در دیدگاه امام خمینی به جایگاه زن پژوهش هایی انجام شده است ولی در مورد دیدگاه حکیم سبزواری و تطبیق آن با دیدگاه امام خمینی تحقیقی صورت نگرفته است. برای تبیین نگاه این دو متفکر در مورد جایگاه زن کوشیده ایم نگاه قرآنی و روایی این دو عارف را کشف کرده و برای این منظور به کتب: اسرارالحکم، نبراس الهدی و تعلیقات حکیم سبزواری بر اسفار و به صحیفه امام خمینی رجوع شده است. نگاه حکیم سبزواری به زن از نظر عرفانی محدودساز و به لحاظ اجتماعی و فردی نسبتا منفی و مبتنی بر سنت پذیرفته شده دوره خویش است و در بعضی موارد با سخن خود حکیم در مواضع آثارش متناقض است و هماهنگی ندارد. از این سو امام خمینی به جهت شرایط اجتماعی و فردی که در آن زیست می کرده نگاهش" جمالی و رحامتی" است و زن را واجد همان کمالات و شرایط اجتماعی می داند که مرد از آن برخوردار است.

    کلیدواژگان: جایگاه زن، عرفان، قرآن، حکیم سبزواری، امام خمینی
|
  • Examining the Validity and Scope of the Article 142 of the Charter of Women's Rights and Responsibilities in the Islamic Republic of Iran
    Ali Morad Heidari *, Hussein Javar Page 1

    Gender is one of the main subjects of individualization of punishment and the femininity of the accused is one of the issues of differential-compassionate criminal policy. According to the Article 142 of the charter of women's rights and responsibilities in the Islamic Republic of Iran, women have the right to have a legal rebate in terms of the amount of punishment or exemption from it and/or the way of execution in case of regret and proof of guilty women's repentance during pregnancy, lactation, and illness. This descriptive-analytical study tried to examine the validity and scope of this article of the charter and draw judges' attention to show leniency toward guilty women. In the present study, the issue of whether this article is compulsory for courts in Iranian legal system or not, and to what extent judges welcome this legal article in Iranian judicial system was examined. Based on the results, although the Supreme Council of the Cultural Revolution is not a reference of legislating, given that this council makes general policies in the domain of culture, if its acts step toward strengthening the foundation of family, they will have a kind of customary obligation and a guidance aspect for courts. When the act of this council, like the Article 142 of the charter, is in line with the protection of women, in line with compassionate criminal policy, and in line with the strategy of avoiding imprisonment, the degree of its compulsion is greater and stronger.

    Keywords: Women, differential criminal policy, compassionate criminal policy, charter of women's rights, the Article 142 of the charter of women's rights
  • Pages 9-32

    The internal family boundaries is among the most important issues which concerns the interactions between family members and was presented in the constructivist approach for the first time. The present study aimed to explain the internal family boundaries according to the Holy Quran; thus, 83 verses and 70 interpretive narratives about internal family boundaries were analyzed with the help of a religious Ijtihad method. The results showed the five important findings that are as follows: first, the internal family boundaries are clearly explained in the verses of the Holy Quran, this pattern covers the suggestive frame of the constructivist approach, and its sub-systems and boundaries qualitatively and quantitatively have a more comprehensiveness. Second, all rules of inter-personal morality and legal limits (obligatory, forbidden, recommended, and disliked), which concern the internal interactions between family members and triple sub-systems, are named as the internal flexible and inflexible boundaries. Third, special marital commitment, the limits of couples' sexual interactions, the limits of couples' two-way expectations, private mental-physical area, marital secrecy, and flexibility about each other are among the most significant boundaries of marital sub-system. Fourth, the boundaries of parental sub-system are as follows: being banned children from entering parents' mental-physical area, being separate children's bed from parents', children's and parent's avoidance of looking at each other's private organs, being banned parents from not responding to children, and being banned children and parents from bothering each other. Fifth, in addition to men's and women's moral and sexual boundaries, the following are among the most important boundaries of brothers' and sisters' sub-system: adherence to physical limits such as being separate children's bed and getting permission for entering another's privacy, keeping mental privacy, and being banned from spying on each other's work.

    Keywords: family sub-systems, family boundaries, constructivist approach, Psychology, Quran
  • Sousan Bahrami *, Ali Naghi Faghihi, Fatemeh Alizadeh Pages 33-55

    This correlational research aimed to determine the multiple relationship of Islamic work ethics and organizational citizenship behavior with female faculty members' and staff's efficiency in the University of Qom. The population contained all female faculty members and staff of the University of Qom that all of them were selected by the census. The data were gathered using the questionnaires of Islamic work ethics, organizational citizenship behavior, and efficiency, and they were analyzed by the Pearson correlation coefficient, multivariate regression, and path analysis. The results indicated that the dimensions of Islamic work ethics and organizational citizenship behavior have a significant relationship with efficiency. According to the results of regression, Islamic work ethics and organizational citizenship behavior explain the efficiency of the university. Moreover, based on the path analysis, Islamic work ethics directly and indirectly affects efficiency, and organizational citizenship behavior directly has an effect on efficiency. Therefore, the universities can improve the female staff's efficiency through having correct plans of Islamic work ethics and organizational citizenship behavior.

    Keywords: Islamic work ethics, organizational citizenship behavior, efficiency, women's efficiency
  • Aras Rasouli *, Zari Kahrizi Pages 57-74

    This descriptive-correlational study was conducted with the purpose of investigating family function based on the relationship among married students' attachment styles, religious commitment, and marital compatibility. The population included all married students of Farhangian University in Kermanshah in 2018 and 200 students were selected by the purposive sampling for this study. The data were collected by the questionnaires of couple compatibility, adult attachment, religious commitment, and family function, and they were analyzed by the Pearson correlation coefficient and regression analysis. The results demonstrated that secure attachment, religious commitment, and marital compatibility have significant and positive relationships with family function, and avoidant/ambivalent insecure attachment has a significant and negative relationship with family function. Therefore, secure attachment style, marital compatibility, and religious commitment, respectively, predict family function.

  • AbasAli Haratian, Masoud Janbozorgi, MohammadReza Salarifar, Seyed Kazem Rasoulzadeh Tabatabaei Pages 75-94

    Knowing the factors and predictors of family stability, especially marital stability, is a necessity that can make families sustainable. This study was conducted to identify the factors of marital stability in an Islamic-Iranian society with a meta-synthesis approach. For gathering the data, all published research sources during the years of 2010-2019 were reviewed. 1160 articles, 581 theses and dissertations, and 3 books were analyzed from 7155 articles, 1442 theses and dissertations, and 11 books. In the first step of data analysis, 678 codes were identified. In the second step, 37 concepts were identified, and in the final step, 7 categories were identified. According to the results, these 7 main categories of marital stability in an Islamic-Iranian society are as follows: individual matches, individual-related characteristics, gender-related individual characteristics, main family characteristics, the characteristics of friends and relatives, the common characteristics of marital relationship, and gender-related communicative characteristics.

    Keywords: meta-synthesis, marital stability, Marriage, Islamic-Iranian society
  • Seyed Abolghasem Naghibi, Eftekhar Daneshpour, Akram Mohammadi Arani * Pages 117-146

    In Islamic law, one of the practical issues is the issue of the conflict of origin and appearance. Based on the principle of al-bayenah ala al-modaei va al-yamin ala man ankar, the plaintiff is responsible for presenting the evidence. During the trial, some hypotheses may be proposed that the origin expresses a matter and the appearance expresses an opposite matter. This descriptive-analytical research was conducted with the aim of investigating the reflection of the conflict of origin and appearance in family jurisprudence and law, and responding to this question of which one the judge should choose when he/she faces these cases. The results indicated that in spite of wide range of examples of this issue in jurisprudential and legal matters, the sensitivity of this issue in family is more than other jurisprudential chapters, because the nature of relationships between family members is special and that's why the legislator should pay attention to the special position of family in society, so that the judge should also consider family interests and its members in his/her decisions. Furthermore, in the jurisprudential and legal texts of the country, there is no specific judicial criterion and procedure for preferring the appearance to the origin or vice versa. It seems that putting a single and unchangeable rule, based on the priority of the origin or the appearance, as a criterion cannot be a fair solution for claims. Therefore, to achieve a judicial justice, the jurist or the judge, in the position of inferring a legal rule or resolving hostilities, should be convinced and should consider any claim in accordance with the conditions surrounding the disputed issue and the circumstances of the parties.

    Keywords: origin appearance of jurisprudence, conflict of origin, appearance, family jurisprudence, family law
  • Mahdi Sheidaian *, Ali Abdollahi Nisyani, Seyed Mahmood Mirkhalili, Mohammad Elmi Kojabadi Pages 147-170

    The approach of the Islamic Republic of Iran's constitution and general policies to establishing a family legal system emerges from the religion of Islam, is in accordance with society's conditions, and is based on improving and strengthening the foundation of family. This descriptive-analytical research aimed to analyze the current criminal policy in family criminal affairs with an emphasis on the structure of criminal justice system, which is in conformity with these values, realities, and conditions. The results showed that there is a big meaningful gap between the current situations of the structure of our country's criminal justice institutions in the realm of family and Sharia, our country's constitution, general policies, and managerial-criminological approaches, because of, on the one hand, formulating punitive and security-centered strategies, and the other hand, determining multiple authorities to handle the family claims and disputes, and the increasing growth of these structures. In practice, not only do these separate structures not have the necessary efficiency for achieving the specific and differential goals predicted in those policies, but also those provide the requirements of the collapse of family by the inverse efficiency. Therefore, regarding the specific conditions, requirements, and goals, it is necessary to design and formulate a differential criminal policy for the realm of family. In this differential criminal policy, this research suggests deleting the current separate structures, along with prioritizing the formation, improvement, and strength of family, and the current family court in our country's judicial system, with a unique centralized position, applies this differential criminal policy in a comprehensive manner to all different family issues and dimensions.

    Keywords: differential criminal policy, structure, general policies, the prosecutor's office, Family
  • Sedighe Golabkesh, MohammadTghie Faali * Pages 171-189

    There are different issues and opinions about the position of women in Islamic sources, including mystical texts. The present study deduced Hakim Sabzevari's mystical views about women with an exploratory-inferential method and it was conducted with the purpose of comparatively investigating Hakim Sabzevari's and Imam Khomeini's mystical views about the position of women with a descriptive-analytical method. Reviewing the previous researches concluded that there is no research on Hakim Sabzevari's and Imam Khomeini's views about the position of women and comparing them. For explaining these two thinkers' views about the position of women, this study tried to explore and compare their Quranic and narrative views; thus, Asrar al-Hekam, Nabras al-Hoda, Hakim Sabzevari's comments on Asfar, and Imam Khomeini's Sahifah were analyzed. The results demonstrated that Hakim Sabzevari's mystical view of women is limited and negative, individually and socially, and is in accordance with the accepted tradition of his era, and in some cases, his opinions are contrary to his works, while Imam Khomeini's view, due to the individual and social conditions of the society of his time, is a beautiful and compassionate view of women, and considers them to have the perfection and social conditions of men.

    Keywords: position of women, Mysticism, Quran, Hakim Sabzevari, Imam Khomeini