فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون شیلات
سال نهم شماره 4 (پیاپی 32، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روح الله آهنگر، علیرضا عالیشاهی*، سیده مریم دانشور، سید مهدی اجاق، حجت میرصادقی صفحات 232-243

    هدف از تحقیق ، بررسی تاثیر کیتوزان به عنوان یک نگهدارنده طبیعی بود. نتایج تاثیر کیتوزان های مختلف بر میزان شاخص های شیمیایی فیله فیل ماهی نگهداری شده در یخچال هدف تحقیق حاضر بود. ماهی پرورشی شسته شده و فیله گردید. در این تحقیق 3 نوع کیتوزان بررسی شد: کیتوزان محلول در اسید، کیتوزان محلول در آب و کیتوزان الیگوساکارید. فیله ها 30 ثانیه در محلول های فوق غوطه ور بوده، سپس خارج شده و پس از 2 دقیقه، 30 ثانیه دیگر در محلول غوطه ور شدند. نمونه های شاهد فاقد پوشش بودند. سپس فیله ها 2 ساعت در دمای اتاق (20 درجه سانتی گراد) قرار گرفتند تا پوشش روی فیله ها تشکیل شود. 192 قطعه فیله ماهی 100 گرمی برای 4 تیمار و هر تیمار در 4 زمان تقسیم شد: تیمار یک به عنوان شاهد (بدون نگهدارنده)، تیمار دوم حاوی 1 درصد کیتوزان محلول در اسید، تیمار سوم حاوی 1 درصد کیتوزان محلول در آب و تیمار چهارم حاوی 1 درصد کیتوزان الیگوساکارید معین شدند. تمام نمونه ها در دمای 1±4 درجه سانتی گراد یخچال نگهداری شدند و در روز (0، 4، 8 و12) میزان شاخص های شیمیایی (پراکسید، pH، تیوباربیتوریک اسید و بازهای نیتروژن فرار) آن ها سنجیده شد. همه شاخص های تیمارهای مختلف با گذشت زمان روند افزایشی داشتند. تنها در شاخص pH تیمار کیتوزان محلول در اسید 1 درصد روند نامنظمی داشت. کیتوزان محلول در اسید 1 درصد بیشترین تاثیر مثبت را در تمامی تیمارها داشت. با توجه به افزایش میزان شاخص های شیمیایی در همه تیمارها، افزودن انواع کیتوزان به فیله ماهی سبب جلوگیری و کاهش آن شد.

    کلیدواژگان: شاخص های شیمیایی، انواع مختلف کیتوزان، نگهداری
  • نیما شیری*، محمدجواد محمدی صفحات 244-256

    پژوهش پیش رو با هدف بررسی اثرات مصرف خوراکی سدیم دی فرمات همراه با اسید سیتریک بر برخی شاخص های ایمنی مخاطی (پروتئین کل، ایمونوگلوبولین کل (TIg)، لایزوزیم، پروتیاز، استراز و آلکالین فسفاتاز (ALP)) پوست قزل آلای رنگین کمان تحت چالش با عامل یرسینیوزیس (Yersinia rucheri) انجام شده است. پس از تعیین میانه دوز کشنده (LD50) هفت روزه Yersinia ruckeri ماهیان به طور تصادفی در قالب هشت تیمار و دو تکرار ذخیره سازی شدند. افزودن اسیدی کننده ها (Acidifiers) به صورت منفرد با دوز0/2 درصد و توامان 0/1+0/1 درصد به خوراک تجاری بوده است. مدت زمان 5 روز پس از تلقیح، خوراک دهی ماهیان با اسیدی فایرها آغاز شد و پس از گذشت 15 روز، از موکوس پوست ماهیان بیهوش شده، نمونه برداشته شده و شاخص های ایمنی سنجیده شدند.. در آزمایش اصلی، یافته ها حاکی از وجود اثر معنی دار سدیم دی فرمات بر افزایش سطح پروتئین کل و فعالیت پروتیازی مخاط ماهیان سالم و بیمار بود. جیره غذایی حاوی اسیدی فایرها با دارا بودن ظرفیت هم افزایی، سبب القای TIg مخاطی گردید. به نظر می رسد که مصرف دست کم 15 روزه اسیدی فایر خوراکی سدیم دی فرمات در دوز 0/2 درصد جیره غذایی به تنهایی یا به صورت توام با اسید سیتریک (دوز 0/1+0/1 درصد) می تواند سبب بهبود بیشتر شاخص های ایمنی مخاطی پوست شود، که برآیند آن نیز افزایش درصد زنده مانی ماهیان قزل آلای پرورشی است.

    کلیدواژگان: اسیدی کننده، ایمنی مخاطی، قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)، محرک ایمنی، Yersinia ruckeri
  • زهره سلطانی، مهران لقمانی*، محمدمنصور توتونی، محمود سینایی صفحات 257-270

    ایسه تجمع فلزات سنگین مس، روی و کادمیوم و بررسی تغییرات متالوتیونین به‌عنوان نشانگر زیستی آلودگی در بافت آبشش خرچنگ شبح (Ocypode saratan) در دو بازه زمانی پیش مانسون (اردیبهشت) و پس مانسون (آبان) در جنگل‌های حرای خلیج چابهار و گواتر در سال 1398 انجام شد. نتایج نشان داد که در هر دو بازه زمانی الگوی تجمع فلزات در بافت آبشش خرچنگ شبح به‌صورت روی، مس، کادمیوم است. میانگین غلظت فلزات مس، روی، کادمیوم در فصل پیش مانسون و پس مانسون در ایستگاه چابهار به ترتیب 173/6، 186/43، 0/095 و 156/7، 175/13، 0/026 و در ایستگاه گواتر میانگین غلظت فلزات مس، روی، کادمیوم در پیش مانسون و پس مانسون به ترتیب237/3، 231/8، 0/048 و 205/9، 253/2، 0/037 میکروگرم بر گرم وزن خشک به دست آمد. میانگین میزان متالوتیونین در فصل پیش مانسون و پس مانسون در ایستگاه چابهار به ترتیب 2/02 و 0/1 و در ایستگاه گواتر نیز به ترتیب 2 و 0/12 میکروگرم بر گرم وزن تر بدست آمد. بررسی میزان متالوتیونین نشان داد که در فصل پیش مانسون بالاتر از پس مانسون بود. در مقایسه میزان متالوتیونین بین دو ایستگاه چابهار و گواتر اختلاف معنی‌داری بدست نیامد (0/05<P). اما در هر دو ایستگاه به‌صورت جدا بین دو فصل پیش مانسون و پس مانسون نشان‌دهنده وجود اختلاف آماری معنی‌داری بود (0/05>P). بررسی همبستگی متالوتیونین با فلزات نشان داد که هیچ‌گونه همبستگی بین متالوتیونین با فلزات مورد مطالعه وجود ندارد. بنابراین، طبق مشاهدات تغییرات غلظت متالوتیونین در این گونه متاثر از فلزات سنگین نبوده و میتواند ناشی از تغییرات شرایط محیطی فصول باشد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، متالوتیونین، خرچنگ شبح، مانسون، جنگل های حرا
  • فرزانه وردی زاده، صدیقه بابایی*، محمود ناصری، محمدتقی گلمکانی، مینا اسمعیلی صفحات 271-284

    در مطالعه حاضر خصوصیات ساختاری و پاداکسندگی فوکوییدان استخراج شده از دو ماکروجلبک سارگاسوم و پادینا از سواحل خلیج فارس مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. فوکوییدان خام به کمک اتانول و آب داغ استخراج و پس از محاسبه بازده استخراج، قدرت مهار رادیکال آزاد DPPH و توانایی کاهندگی آهن (FRAP)، تصویربرداری با میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) صورت گرفت. در نهایت محتوای مونوساکاریدای آن با دستگاه HPLC مورد بررسی قرار گرفت. میانگین بازده فوکوییدان در جلبک سارگاسوم (0/00 ± 4/2 %) بیشتر از پادینا (0/28 ± 2/98 %) بود 0.05) < (P. میزان IC50 مهار رادیکال آزاد DPPH در فوکوییدان استخراج شده جلبک سارگاسوم و پادینا به ترتیب برابر با 0/1 و mg/ ml 0/14 بود که این مقادیر بیشتر از پاداکسنده صنعتی بوتیل هیدروکسی تولوین بود 0.05) < (P. میزان کاهندگی آهن هر دو نمونه فوکوییدان، با افزایش غلظت افزایش یافت. نتایج حاصل از عکسبرداری SEM نشان داد فوکوییدان هر دو جلبک دارای سطحی نامنظم هستند درحالیکه انسجام ساختاری دارند و جلبک پادینا دارای برجستگی های بیشتر در سطح بود. محتوای مونوساکاریدی شامل قندهای گلوکز، مانوز و زایلوز بود. میزان قند گلوکز و زایلوز در فوکوییدان جلبک سارگاسوم بیشتر از پادینا بود 0.05) < (P. با توجه به نتایج مطالعه ی حاضر، پلی ساکاریدهای استخراج شده از دو جلبک سارگاسوم و پادینا توانایی پاداکسندگی قوی داشته و می توانند گزینه مناسبی برای جایگزینی پاداکسنده های صنعتی در مواد غذایی باشند.

    کلیدواژگان: پلی ساکارید سولفاته، خلیج فارس، پاداکسنده طبیعی، FRAP، SEM
  • شادیه محمدی، سهیل ایگدری*، هادی پورباقر، عطا مولودی صالح صفحات 285-292

    در این تحقیق تنوع ریختی جویبارماهی سفیدرود (Oxynoemacheilus bergianus) در رودخانه های مختلف حوضه های دریاچه نمک و دریای خزر با استفاده از روش ریخت سنجی سنتی انجام گردید. بدین منظور تعداد 76  قطعه سگ ماهی جویباری از 8 رودخانه مختلف حوضه دریای خزر و دریاچه نمک صید و پس از تثبیت در محلول بافری 4 درصد و انتقال به آزمایشگاه، تعداد 31 ویژگی ریختی اندازه گیری شد. داده های ریخت سنجی پس از استاندارد سازی با استفاده ازآنالیزهای چند متغیره از جمله تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) و تجزیه همبستگی کانونی براساس ارزش P حاصل از آزمون مانوا (MANOVA/CVA) و تحلیل خوشه ای (CA) مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج تفاوت معنی داری در 24 صفت بین جمعیت های مورد مطالعه نشان داد (P < 0.05). مهمترین صفات جداکننده در تفکیک جمعیت ها مربوط به صفات ارتفاع باله مخرجی و فاصله بین باله شکمی-مخرجی بود. تجزیه همبستگی کانونی توانست جمعیت های مورد مطالعه را به خوبی از یکدیگر تفکیک کند، همچنین نتایج تحلیل خوشه ای دو جمعیت قره سو و سفیدرود را دریک خوشه و جدا از سایر جمعیت ها قرار داد. که احتمالا  تفاوت های مشاهده شده مربوط به انعطاف پذیری ریختی در پاسخ به تغییرات شرایط محیطی می باشد.

    کلیدواژگان: جویبارماهی سفیدرود، ریخت سنجی، انعطاف پذیری ریختی، آنالیز خوشه ای
  • امین اوجی فرد* صفحات 293-304

    تمرکز اصلی در این تحقیق مقایسه و ارزیابی تغییرات کیفی و تعیین عمر ماندگاری فیله های ماهی شیر منجمد شده با دوروش انجماد کند و سریع بود. فیله های ماهی شیر بوسیله روش های انجماد کند و سریع منجمد شدند و به مدت 180 روز در دمای منفی 18 درجه سانتیگراد نگهداری شدند. سپس آنالیز تقریبی، آزمون های شیمیایی (تیوباربیتوریک اسید، بازهای ازته فرار)، آبچک، پروفیل اسیدهای چرب و آنالیز حسی نمونه ها سنجش شد. بطور کلی میزان خاکستر، تیوباربیتوریک اسید، بازهای ازته فرار، آبچک و اسیدهای چرب اشباع با افزایش دوره نگهداری افزایش یافت درحالی که میزان رطوبت، پروتئین، چربی، اسیدهای چرب چند غیر اشباع و اسیدهای چرب تک غیراشباع به طور معنی داری کاهش یافت (P<0.05). مشخص شد که میزان بازهای ازته فرار، تیوباربیتوریک اسید و آبچک در انجماد کند در مقایسه با انجماد سریع بیشتر است. میزان اسیدهای چرب چند غیر اشباع (19/71)، اسیدهای چرب تک غیراشباع (23/40) و امگا3 (14/69) نمونه های انجماد سریع نسبت به نمونه های انجماد کند (به ترتیب 16/99، 22/64 و 12/34 درصد) بیشتر بود. از نظر آنالیز حسی هر دو نمونه قابل پذیرش بودند اما انجماد سریع کیفیت بهتری نسبت به انجماد کند داشت. انجماد سریع بطور کلی تاثیر مثبت بیشتری بر پارامترهای کیفی نسبت به انجماد کند داشت.

    کلیدواژگان: انجماد، ماهی شیر، آنالیز حسی، آزمون شیمیایی، اسید چرب
  • مهدی غلامعلی فرد*، بنیاد احمدی، پریسا نوری صفحات 305-333

    تولیدات اولیه به عنوان شاخص کلیدی در ارزیابی بوم سازگان آبی محسوب می شود که می تواند مستقیما روی ترسیب کربن اثر گذارد. با توجه به تغییرات اقلیمی و پویایی محیط زیست، تولیدات اولیه به صورت مکانی و زمانی در بوم سازگان های مختلف تغییر یافته است. به همین منظور، برای درک و پایش این تغییرات مهم ترین پارامترهای تاثیرگذار بر مولفه از جمله، دمای سطحی آب، کلروفیلa و شکوفایی جلبکی و تغییرات آنها طی سری زمانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. داده های مربوط به کلروفیلa، دمای سطحی آب (SST) و تولید خالص اولیه از تاریخ ژانویه 2003 تا دسامبر 2018 از سنجنده MODIS-Aqua و از مدل VGPM به منظور برآورد تولیدات اولیه در محدوده مطالعاتی استفاده شد. پس از انجام پیش پردازش و استخراج الگوریتم سری زمانی با استفاده از رویه های من کندال (Mk-Tau) و تایل سین (Theil-Sen) روند تغییرات مشخص گردید سپس با استفاده از تصاویر رنگی کاذب، بلوم های جلبکی در منطقه خلیج فارس و دریای عمان شناسایی و مقدار غلظت کلروفیلa در محدوده ی جلبکی و خارج از این محدوده مشخص گردید. نتایج حاصل از تحلیل روند با رویه تایل سین نشان داد که نرخ تغییرات برای کلروفیل در همه مناطق به استثنای منطقه پنج کاهشی است، بیشترین مقدار در منطقه پنج (19/0-) مشاهده گردید که با میزان نرخ تولیدات خالص اولیه مطابقت داشت. همچنین نتایج حاصل نشان داد که بیشترین مقدار تولید خالص اولیه در منطقه یک در مارس (3081 گرم کربن/متر مربع/روز) و کمترین آن نیز ژوین و جولای (به ترتیب 540 و 690 گرم کربن/متر مربع/روز) که با مقدار غلظت کلروفیلa مطابقت دارد. با وجود همبستگی ظاهری، بین دمای سطحی آب و کلروفیلa و همچنین بین کلروفیلa و تولید خالص اولیه، رابطه علت و معلولی وجود ندارد و برای شکوفایی جلبکی و تولیدات خالص اولیه عوامل دیگری جز کلروفیلa می تواند در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: شکوفایی مضر جلبکی، کلروفیلa، دمای سطحی آب، تولید اولیه، خلیج فارس و دریای عمان
|
  • Rouhollah Ahangar Pages 232-243

    The aim of this study was to investigate the effect of chitosan as a natural preservative. Farmed fish were washed and filleted. In this study, 3 types of chitosan were investigated: acid-soluble chitosan, water-soluble chitosan and oligosaccharide chitosan. The fillets were immersed in the above solutions for 30 seconds, and then removed, and after 2 minutes, the immersion was repeated. Control samples were uncovered. The fillets were then placed at room temperature (20 °C) for 2 hours to form a coating on the fillets. 192 pieces of 100 g fish fillets were divided into 4 treatments and each treatment was divided into 4 times: treatment one as a control (without preservative), the second treatment containing 1% acid-soluble chitosan, the third treatment containing 1% water-soluble chitosan and the fourth treatment containing 1% Chitosan oligosaccharides. All samples were stored in refrigerator at 4±1 °C and their chemical parameters (Peroxide, pH, Thiobarbituric acid, Total Volatile Nitrogen) were measured on (0, 4, 8 and 12) days. All the indices of treatments had increasing trend over time. Only in the pH index of 1% acid-soluble chitosan had an irregular trend. 1% acid-soluble chitosan had the most positive effect in all treatments. Due to increase in chemical indices in all treatments, the addition different of chitosans to fish fillets could prevent or reduce them.

    Keywords: Chemical indicators, Different types of chitosan, preservation
  • Nima Shiry* Pages 244-256

    The present study intends to assess the effects of Na diformate oral use with citric acid on some skin mucosal immunity indices (total protein, total immunoglobulin (TIg), lysozyme, protease, esterase, and alkaline phosphatase (ALP)) of rainbow trout following experimental challenge with Yersiniosis agent (Yersinia ruckeri). Subsequent to the determination of the 7-day median lethal dose (LD50) of Yersinia ruckeri, fish were stocked in eight groups and two repetitions. The acidifiers separately with a dose of 0.2%, and combined 0.1+0.1% was added to the commercial diet. Five days after inoculation, feeding of fish with acidifiers commenced, and following 15 days, the mucus samples were gathered from the skin of anesthetized fish to measure immune indices. Results showed that the 7-day LD50 of Y. ruckeri was 8.91×105 CFU/ml. In the main experiment, findings indicated the significant effect of Na diformate on the increased levels of mucoid total protein and proteolytic activity of healthy or diseased fish. The acidifiers-contained diet because of potentially having synergistic effect caused inducing the mucus TIg. It seems that the orally use of Na difirmate in 0.2% of the diet separately or combined with citric acid, at least for 15 days, can improve the cutaneous mucus immunological indices that its result is an increase in the survival rate of farmed rainbow trout.

    Keywords: Acidifier, Immunostimulant, Mucosal immunity, Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Yersinia ruckeri
  • Zohreh Soltani, Mehran Loghmani*, MohammadMansour Toutouni, Mohmood Sinaei Pages 257-270

    The aim of this study was to compare the accumulation of heavy metals copper, zinc and cadmium and to investigate the changes of metallothionein as a biomarker of contamination in the gill tissue of the ghost crab Ocypode saratan in the two time periods before Monsoon (May) and after Monsoon (November) in mongrove forests. Chabahar and Gwater Bay was done in 2019. The results of the study showed that in both pre-Monsoon and post-Monsoon seasons the pattern of metal accumulation in the gill tissue of the ghost crab is zinc, copper, cadmium.The mean concentrations of copper, zinc and cadmium were obtained in the pre-monsoon and post-monsoon seasons at Chabahar station, 173.6 ± 3.83, 186.43 ± 3.1, 0.095 ± 0.008, respectively and 156.7±4.15 ،175.13 ± 2.8, 0.026 ±0.003 and in Gwater station the average concentrations of copper, zinc, cadmium in the two pre-Monsoon and post-Monsoon seasons were respectively 237.03 ± 6.4, 231.8 ± 1.8, 0.048 ± 0.003 and 205.9 ± 6.34, 253.2 ±  2.13, 0.037 ± 0.015 μg/g dry weight. The mean levels of metallothionein in pre-monsoon and post-monsoon season in Chabahar station were 2.02 ± 0.01 and 0.1 ± 0.06, respectively, and in goiter station were 2 ± 0.02 and 0.12 ± 0.02, respectively. Comparison of metallothionein levels between Chabahar and Gwater stations was not significant (P<0.05). But in both stations separately between the two pre-Monsoon and post-Monsoon seasons, there was a significant difference (P<0.05). Correlation between metallothionein and metals showed that there was no correlation between metallothionein and the studied metals. Therefore, according to the observations, changes in the concentration of metallothionein in this species are not affected by heavy metals and can be due to changes in the environmental conditions of the seasons.

    Keywords: Heavy Metals, Metallothionein, Ghost Crab, Monsoon, Mangrove Forests
  • Farzaneh Vardizadeh, Sedigheh Babaei*, Mahmood Naseri, MohammadTaghi Golmakani, Mina Esmaeili Pages 271-284

    In the present study, the structural and antioxidant properties of fucoidan extracted from macroalgae (Sargassum and Padina) from the Persian Gulf coast were evaluated. The fucoidan was extracted by ethanol and hot water and after calculating the extraction yield, DPPH radical scavenging activity, ferric reducing antioxidant power (FRAP), scanning electron microscopy (SEM), and its monosaccharides by HPLC method were examined. The yield of fucoidan in Sargassum (4.2 ± 0.00%) was higher than Padina (2.98 ± 0.28%) (P < 0.05). The IC50 of DPPH free radical scavenging in fucoidan extracted from Sargassum and Padina were 0.1 and 0.14 mg/ ml, respectively, which were higher than BHT as a commercial antioxidant (P < 0.05). The rate of FRAP in both samples increased with an increase in the concentration of fucoidan. The SEM results showed that fucoidan from both macroalgae had strong structural cohesion and irregular surfaces, but Padina had more surface protrusions. The glucose, mannose and xylose sugars in different amounts were detected by the HPLC method, in which the amount of glucose and xylose sugars were higher in the fucoidan derived-Sargassum (P < 0.05). According to the results of the present study, the fucoidan extracted from the Sargassum and Padina can be a good alternative to an industrial antioxidant in food

    Keywords: Sulfated Polysaccharide, Persian Gulf, Natural antioxidant, FRAP, SEM
  • Shadieh Mohammadi, Soheil Eagdari*, Hadi Pourbagher, Ata Moloudi Pages 285-292

    In this study, the morphological variation of Oxynoemacheilus bergianus was studied in the different rivers of the Namak Lake and Caspian Sea basins using traditional morphometric method. For this purpose, a total of 76 specimens were collected from eight river systems and after fixation into 4% buffered formalin, transfered to the laboratory, a total of 31 morphological characteristics were measured using digital calipers. After standardization, the morphometric data were analyzed using multivariate analysis including principal component analysis (PCA), canonical variate analysis with p-value obtained from MANOVA (MANOVA/CVA) and cluster analysis (CA). The results showed significant differences in 24 traits between the studied populations (P<0.05), which anal fin depth and the ventral-anal fin distances were main discriminative ones. CVA analysis was able to separate the studied populations. Also, CA placed the Gharesu and Sefid populations in a clade and separate from other populations. The observed differences may be related to phenotype plasticity in response to environmental conditions.

    Keywords: Oxynoemacheilus bergianus, Morphology, Phenotype plasticity, Cluster analysis
  • Amin Oujifard* Pages 293-304

    The main focus for this study was to compare and evaluate the quality changes and to determine the shelf life of frozen Scomberomorus commerson fillet using quick and slow freezing methods. Scomberomorus commerson fillets were frozen by slow and quick freezing methods and kept in the freezer at -18°C for 180 days. Then proximate analysis, chemical test (Total volatile base nitrogen; TVN, Thiobarbituric acid; TBA), drip loss, fatty acids profile and sensory analysis were assessed. Generally, Ash content, TBA, and TVN, drip loss, SFA values were significantly increased during storage time where as the moisture, protein, fat, PUFA and MUFA were significantly decreased (P<0.05). The ratio of TVN, TBA and drip loss was found to be higher in slowly as against quickly frozen fish. The PUFA (19.71), MUFA (23.40) and ω3 (14.69) of the quick samples was higher than that of the slow samples (16.99, 22.64, 12.34%, respectively). Regarding sensory analysis, both samples were in acceptable condition but the quality of quick samples was better than slow frozen samples. The quick freezing method was generally much more influent on quality parameters than slow freezing method.

    Keywords: Chemical test, Fatty acids, Frozen, Scomberomorus commerson, Sensory analysis
  • Mehdi Gholamalifad*, Bonyad Ahmadi, Parisa Nouri Pages 305-333

    Primary production is a key indicator in the evalution of aquatic ecosystems that can directly affect carbon sequestration. Due to climate change and environmental dynamics, this component has changed spatially and temporally in different ecosystems. Therefore, to understand and monitor these changes, the most important influential parameters include; sea surface temperature, chlorophyll-a and algal bloom on this component and their changes were analyzed based on the time series. Images related to Chl-a, SST and NPP from January 2003 to December 2018 were used by MODIS sensor and VGPM model to estimate NPP in the study area. Aftar pre-processing and extracting the time series algorithm, the trend of variation was determined using the mann-kendall and theil-sen procedure. Then, using enhancing false color composite, algal blooms in the Persian Gulf and the sea of Oman were identified and the amount of chl-a concentration in the algal bloom area and outside the area was determined.  The results of trend analysis with theil-sen procedure showed that the rate of change for chl-a is decreasing in all regions except the fifth region. The highest amount was observed in the fifth region (-0.19), which corresponded to the rate of NPP. The results also show that the highest amount of NPP in the first region in March and the lowest in June and July (540 and 690 gC/m2/day), which corresponds to the amount of chl-a concentration. Despite the apparent correlation, there is no cause-and-effect relationship between SST and chl-a as well as chl-a and NPP. In this way, factors other than chl-a can be considered for algal bloom and NPP.

    Keywords: Algal bloom, Chlorophyll-a, Sea Surface Tempreature, Net primary productivity, Persian Gulf, Oman Sea