فهرست مطالب

فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، بهار 1400)

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بتول سبزه صفحات 5-25

    گسترش فناوری‌های نوین ارتباطی و شبکه‌های اجتماعی مجازی در دو دهه اخیر، تحولات ایده‌ای و نگرشی را به ویژه در میان نسل جوان رقم زده است. در این راستا، مقاله پیش‌رو با هدف بررسی عوامل موثر برگرایش به شبکه-های اجتماعی مجازی در میان دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان انجام گرفت. روش تحقیق مورد استفاده کمی‌ پیمایشی است که داده‌ها به روش پیمایش و با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته بر روی نمونه‌ای با حجم 900 نفر و به شیوه نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای احتمالی در سال 1398 گردآوری شد. نتایج تحلیل چندمتغیره نشان داد مهمترین متغیرهای تاثیرگذار بر میزان گرایش دانشجومعلمان به شبکه‌های اجتماعی، به ترتیب، شامل عوامل نگرشی به شبکه‌های اجتماعی، دینداری، و میزان اعتماد به شبکه‌های اجتماعی است. سایر متغیرها نظیر جنسیت، سن و مدت زمان عضویت در شبکه‌های اجتماعی تاثیر معنادار اما اندکی بر گرایش به شبکه‌های اجتماعی داشته‌اند. در مجموع، متغیرهای مذکور توانسته‌اند حدود 43 درصد واریانس گرایش به شبکه‌های اجتماعی مجازی را تبیین ‌کنند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، مجازی، اعتماد اجتماعی، دینداری، دانشجومعلمان
  • سیده مرضیه موسوی بیدله*، وحید فلاح، صدرالدین ستاری، عظیمه متکلم، حسن اصلان زاده صفحات 27-45

    هدف پژوهش بررسی تاثیر آموزش به شیوه وب کویست بر انگیزه پیشرفت، خودپنداره و یادگیری خودتنظیمی دانشجویان در درس انگلیسی به روش شبه آزمایشی انجام شده است. جامعه شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد گرگان در سال تحصیلی 97- 98 به تعداد 2805 نفر بوده است و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 25 نفر در گروه کنترل و 25 نفر در گروه آزمایش به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابتدا از هر دو گروه آزمایش و کنترل پیش آزمون به عمل آمده و سپس متغیر آزمایشی برای گروه آزمایشی اجرا شد . سپس پس آزمون برای هر دو گروه به عمل آمد . گردآوری اطلاعات روش میدانی و کتابخانه‌ای است و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه می باشد . تجزیه و تحلیل داده از نرم افزار spss21 استفاده شده . نتایج نشان داده است که آموزش به شیوه وب کویست بر انگیزه پیشرفت ،خود پنداره و یادگیری خودتنظیمی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان در درس زبان تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: آموزش به شیوه وب کوئست، انگیزه پیشرفت، خودپنداره، یادگیری خود تنظیمی
  • نجمه غفوری، عباس حقایق صفحات 47-64

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی رابطه بین عملکرد خانواده با وابستگی به شبکه‌های اجتماعی با توجه به نقش واسطه‌ای خودتنظیمی هیجانی نوجوانان انجام شده است. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نوجوانان مقطع متوسطه دوم شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-1397 بوده که با روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. جهت جمع‌آوری داده‌های پژوهش از پرسش‌نامه عملکرد خانواده پشتاین، بالدیون و بیشاب (1983) ، پرسش‌نامه خودتنظیمی هافمن و کاشدان (2010) و پرسش‌نامه‌ وابستگی به شبکه‌های اجتماعی حقایق و همکاران (1395) استفاده شد. داده‌ها با استفاده از روش تحلیل‌یابی معادلات ساختاری و نرم‌افزار AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل مسیر نشان داد بین عملکرد کلی خانواده به خودتنظیمی هیجانی و وابستگی به شبکه‌های اجتماعی تنها مسیر مستقیم با ضریب 64/0- و 32/0- وجود دارد اما اثر کلی بین عملکرد خانواده به وابستگی به شبکه‌های اجتماعی برابر با 37/0 است که از این مقدار 17/0 اثر مستقیم و 20/0 به اثر غیر مستقیم و نقش میانجی خودتنظیمی هیجانی مربوط بوده است. این یافته‌ها نشان داد که نوجوانان دارای بافت خانوادگی ناسالم و کارکرد ضعیف به دلیل نقصی که در مهارت‌های تنظیم هیجان دارند و به جهت دوری از تنش و استرس ناشی از این مشکلات به شبکه‌های اجتماعی روی می‌آورند و همین امر به درک و بینش بهتر مربیان و متخصصان سلامت و سیاست‌گذاران از تاثیرات استفاده مفرط و آسیب‌زا از اینترنت در میان کاربران نوجوان و آگاهی خانواده‌ها در جهت نقش مهم در رفتارهای نابهنجار فرزندانشان و در نهایت تدوین مداخله مناسب از سوی متخصصان کمک می‌کند.

    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، وابستگی به شبکه های اجتماعی، خودتنظیمی هیجانی
  • فاطمه نارنجی ثانی*، نیلوفر عمویی، سمانه حجازی صفحات 65-85

    هدف پژوهش حاضر، بررسی مقایسه‌ای ارتباط اجتماع یادگیری با دستاوردهای یادگیری دانشجویان تحصیلات تکمیلی در بستر الکترونیکی بود. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از منظر نحوه گردآوری داده‌ها کمی از نوع توصیفی-تحلیلی و جامعه آماری این پژوهش شامل 600 دانشجویان کارشناسی ارشد موسسه آموزش عالی مهر البرز و دانشگاه تهران در 3 رشته تحصیلی مشترک بوده است که با روش نمونه گیری تصادفی وبا استفاده از فرمول کوکران تعداد 346 نفر به عنوان نمونه، انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسش‌نامه استاندارد مدل جامعه تحقیقاتی گریسون و همکاران (Garrison et al,.2000) که شامل 34 سوال است. روایی پرسش‌نامه بر اساس روایی محتوا و با استفاده از نظر خبرگان و پایایی آن بر اساس ضریب آلفای کرونباخ به مقدار 0.83 برآورد شد و در نهایت اطلاعات گردآوری شده با استفاده از روش‌های آمار توصیفی و استنباطی (روش همبستگی پیرسون) و با به کارگیری نرم‌افزار spss تحلیل شد. نتایج تحلیل داده‌ها نشان داد که در ابعاد حضور شناختی و حضور اجتماعی، دانشجویان موسسه آموزش عالی مهر البرز در مقایسه با دانشگاه تهران در سطح بالاتری قرار دارند و اما در بعد حضور یاددهی تفاوتی بین این دو گروه مشاهده نشد و از سوی دیگر بین حضور شناختی، اجتماعی و یاددهی با میزان تحقق دستاوردهای یادگیری دانشجویان در موسسه آموزش عالی مهرالبرز رابطه مثبت و معناداری وجود داشته و این در حالی است که در دانشگاه تهران از بین مولفه‌های اجتماع یادگیری، تنها مولفه حضور یاددهی با میزان تحقق دستاوردهای یادگیری دانشجویان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و این تفاوت می‌تواند در نتیجه استفاده از دو مدل آموزشی متفاوت در نهادهای مذکور باشد.

    کلیدواژگان: اجتماع یادگیری، یادگیری الکترونیکی، دستاوردهای یادگیری دانشجویان، آموزش عالی
  • یوسف خادمی، صدرالدین ستاری* صفحات 87-107

    هدف این مطالعه ارزیابی و اولویت بندی انواع مختلف تعامل در محیط یادگیری الکترونیکی و معیارهای مرتبط با آنها با استفاده از تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی بود. برای دستیابی به این هدف از روش تحقیق کتابخانه ای و توصیفی از نوع زمینه یابی استفاده شد. جامعه آماری تحقیق، شامل کلیه منابع مربوط به الگوها و انواع مختلف تعامل در محیط یادگیری الکترونیکی براساس تجارب داخلی و خارجی بود. علاوه برآن کلیه صاحبنظران، خبرگان و دست اندرکاران مراکز فعال آموزش الکترونیکی در مدارس، اداره آموزش و پرورش و دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل نیز شامل جامعه تحقیق بوده و اعضای نمونه با توجه به اهداف و سوالات تحقیق به صورت هدفمند از بین آنها انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته با استفاده از پرسشنامه پذیرش یادگیری الکترونیک هاروارد با روایی و اعتبار تایید شده و پایایی 93% می باشد. یافته های تحقیق نشان داد که سهم متغیر های تعامل معلم – دانش آموز با 32 درصد، دانش آموز – محتوا 23 درصد و معلم – محتوا با 16 درصد به ترتیب بالاترین ضریب تاثیر را در سطح یادگیری و رضایت دانش آموزان از تعامل و مشارکت در فرآیند یادگیری را دارد.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، تعامل، تحلیل سلسله مراتبی
  • محمدعلی طالقانی نژاد *، رحیم داوری، فرح لطقی کاشانی صفحات 109-129

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی اعتیاد به اینترنت بر اساس حمایت اجتماعی ادراک شده و سبک‌های کنار آمدن با استرس و هوش هیجانی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانش‌آموزان متوسطه دوره دوم شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397و حجم نمونه آماری شامل 400 نفر بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. افراد نمونه از طریق پرسش نامه های اعتیاد به اینترنت یانگ (1998)، هوش هیجانی برادبری– گریوز (2004)،حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (1988) و راهبردهای مقابله ای لازاروس و فلکمن (1985) سنجش شدند. روایی صوری و محتوایی پرسش نامه ها مورد تایید اساتید قرار گرفت و پایایی به کمک روش ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب مقادیر 91/0، 91/0، 87/0 و 86/0 به دست آمد. برای آزمون فرضیه ها، از رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته‌ها نشان داد: حمایت اجتماعی، هوش هیجانی و سبک مقابله‌ای مساله مدار به طور منفی و معنی دار و سبک مقابله‌ای هیجان مدار به طور مثبت و معنی دار اعتیاد به اینترنت دانش آموزان پیش بینی می‌کنند. همچنین از بین ابعاد حمایت اجتماعی، خانواده و افراد مهم و از بین ابعاد هوش هیجانی، بعد مدیریت رابطه به طور منفی و معنی دار اعتیاد به اینترنت را پیش بینی می‌کنند

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، حمایت اجتماعی، سبک های مقابله با استرس، هوش هیجانی
  • مریم فتوحی نیا*، کامبیز پوشنه، علی اکبر خسروی بابادی صفحات 131-151

    هدف از پژوهش حاضر، رتبه بندی عوامل موثربرضرورت تربیت شهروندالکترونیک دربرنامه درسی بوده است. روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و بر حسب روش، توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری موردمطالعه پژوهش کلیه استادان حوزه و دانشگاه در رشته علوم تربیتی و نمونه آماری مطالعه مورد نظر مدارس دولتی متوسطه اول شهرستان گرگان می باشد. باتوجه به روش بکار رفته، حداقل نمونه 5 نفر و حداکثر10 نفر می باشد که ما حداکثر نمونه یعنی ده نفر را انتخاب کردیم. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش‌نامه AHP محقق ساخته و مصاحبه با خبرگان امر بوده است. روایی ابزار به‌کار رفته، نوعی اعتبار منطقی یا محتوایی است که به روش به‌کار رفته مربوط می شود. دراین تحقیق ابتدا برای شناسایی مهمترین معیارهای موثر برضرورت تربیت شهروند الکترونیک دربرنامه درسی براساس ادبیات پژوهش و نظرات خبرگان با استفاده از تکنیک دلفی اقدام کرده و سپس برای تعیین اولویت معیارهای تحقیق حاضر از مدل‌های تصمیم‌گیری چند معیاره و مدل AHP و برای انتخاب بهترین گزینه مبتنی براولویت معیارهای موردمطالعه ازتکنیک TOPSIS استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که عامل تفکر اختراعی و انتقادی در رتبه اول، عامل بهره‌وری رتبه دوم، عامل سواد قرن دیجیتال رتبه سوم، عامل کیفیت سیستم آموزشی رتبه چهارم شهروندان مفید دارد با تربیت شهروند الکترونیک از بسیاری از هزینه‌ها، اتلاف انرژی‌ها و فرصت‌ها می‌توان پیشگیری کرد.وعامل ارتباط موثر رتبه پنجم اهمیت قرار دارد. 

    کلیدواژگان: شهروند الکترونیک، برنامه درسی، متوسطه اول، روش های تصمیم گیری چند معیاره
  • جمال حاجی، مژگان محمدی مهر *، حدیقه محمدی آذر صفحات 153-174

    با شیوع پاندمی کرونا، شرایط بی‌سابقه‌ای بر سیستم آموزشی کشور تحمیل شده است به طوری که در حال حاضر، آموزش در مدارس به صورت مجازی پیگیری می‌شود. پژوهش حاضر با هدف واکاوی مشکلات آموزش در فضای مجازی با استفاده از برنامه شاد در دوره پاندمی کرونا صورت گرفته است. این مطالعه در چهارچوب رویکرد کیفی و با روش پدیدار شناسی انجام شده است. داده‌ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته گردآوری شدند. مشارکت کنندگان 20 نفر از آموزگاران مدارس مقطع ابتدایی شهرستان مهاباد بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند از نوع ملاکی انتخاب شدند و مصاحبه‌ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. تحلیل داده‌ها با استفاده از روش هفت مرحله‌ای کلایزی انجام پذیرفت. یافته‌های پژوهش نشان داد که ادراک معلمان از مشکلات و چالش‌های آموزش در برنامه شاد، شامل 6 مضمون کلی، مشکلات مربوط به دانش‌آموزان و والدین(3 زیر مضمون) مشکلات مربوط به معلمان (3 زیر مضمون) مشکلات محتوا (2 زیر مضمون) مشکلات تجهیزات (2 زیرمضمون) مشکلات سازمانی (2 زیر مضمون) مشکلات ارزشیابی (2 زیر مضمون) می‌باشد

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، برنامه شاد، پاندمی کرونا، پدیدارشناسی
|
  • Batool Sabzeh Pages 5-25

    The development of new communication technologies and virtual social networks in the last two decades has led to ideological and attitude changes, especially among the younger generation. In this regard, the present article was conducted with the aim of investigating the trend towards virtual social networks and the factors affecting it. The research method used by the Commission is a survey in which data were collected using a researcher-made questionnaire tool among 900 people selected by a multi-stage cluster sampling method in 2009. The results of multivariate analysis showed that the most important variables affecting the rate of student-teacher orientation to social networks, respectively, include attitudes towards social networks, religiosity, and the level of trust in social networks. Other variables such as gender, age, and length of time to join social networks have had a significant but slight effect on social media orientation. In total, these variables have been able to explain about 43% of the variance in virtual social media trends.

    Keywords: Virtual social networks, Social trust, religiosity, student teachers
  • seyede marziyeh moosavi bideleh *, Vahid Fallah, sadraddin sattari, azime motekalem, Hasan Aslan zadeh Pages 27-45

    The purpose of this study was to investigate the effect of web-Quest learning on students' Achievement motivation, self-concept and self-regulation learning in English courses by using Quasi-experimental method. The statistical population included all 2805 students of gorgan University Azad Islamic in the academic year 2018-2019. A randomized stratified Sampling method was used to select 25 individuals in control group (tradition) and 25 in Experimental group (Web-Quest). In this study, both experimental and control groups were tested Pr-test, then the experimental variable (web-Quest learning) was run for the experimental group. Then, the post-test was performed from both groups. The required data was collected using field And library methods. The data gathering tool was Hermann's motivation questionnaire, Raj Kamsaratsot Self-concept Test and Buffer's Self-Regulatory Learning Questionnaire, which it’s Validity has been confirmed by the professors and experts. The data was analyzed using descriptive statistics, inferential statistics and covariance analysis.Therefore, we conclude that web-Quest learning has a positive effect on achievement motivation, self-concept and self-regulation learning in English courses at students of gorgan University .

    Keywords: Web Quest Learning, progress motivation, self-concept, self-regulated learning
  • najmeh ghafoori, abbas haghayegh Pages 47-64

    The purpose of this study was to investigate the relationship between family functioning and social network addication with regard to the mediating role of emotional self-regulation in adolescents in Isfahan. This is a descriptive correlational study Accordingly, the population of this study included all adolescents in Isfahan city in the academic year of 2018-19, Which were selected by stratified random sampling method based on gender of 300 students (boys and girls). To collect the research data, the Epstein, Baldwin & Bishop family function questionnaire (1983) With a reliability coefficient of 0.71, the Hoffman & Kashdan Self-Regulation Questionnaire (2010) With a reliability coefficient of 0.81 and Haghayegh and etal Social Networking Questionnaire (2016) With a reliability coefficient of 0.84 and And content validation with expert approval were used. Data were analyzed using structural equation analysis and AMOS software. The results of path analysis showed that there is only direct path between -0.64 and -0.32 between total family functioning on emotional self-regulation and social network dependency. But the overall effect of family functioning on social network dependency was 0.37, of which 0.17 had a direct effect and 0.20had an indirect effect and mediated role emotional self-regulation.Family functioning, Social network dependency, Emotional self-regulation

    Keywords: Family functioning, Social network dependency, emotional self-regulation
  • Fatemeh Narenji Sani*, niloufar amoee, Samane Hejazi Pages 65-85

    This study aimed the relationship between the community of inquiry and the outcomes of learning among students in an e-learning setting, and the statistical population of this study included students of MehrAlborz Higher Education Institute and the University of Tehran in 3 fields of study. The data were collected online through the Survey of Garrison et al., 2000 and then analyzed with descriptive and inferential statistics. Also, to evaluate the achievement of students' learning outcomes, the weighted average of their first two semesters was considered as a criterion. The validity of the questionnaire was estimated based on the validity of the content, and its reliability was based on Cronbach's alpha coefficient of 0.83. The results of data analysis showed that in terms of cognitive presence and social presence, students of MehrAlborz Higher Education Institute are at a higher level compared to the University of Tehran, but no difference was observed between the two groups in terms of teaching attendance. On the other hand, there is a positive and significant relationship between cognitive, social, and teaching presence with the students' learning outcomes at the Mehralborz Higher Education Institute. Finally, cognitive, presence has the highest correlation with the students' learning outcomes.

    Keywords: Community of Inquiry, E-Learning students learning outcomes, Higher Education
  • yosef khademi, sadraddin sattari* Pages 87-107

    The purpose of this study was to evaluate and prioritize different types of interaction in e-learning environment and its related criteria using hierarchical analysis process technique. To achieve this goal, library research and descriptive survey method were used. The research population consisted of all sources related to different patterns and types of interaction in e-learning environment based on internal and external experiences. In addition, all the experts, experts and practitioners of e-learning centers active in schools, education department and Islamic Azad University of Ardabil also included the research community and the sample members were purposefully selected according to the research objectives and questions. The data collection tool was a researcher-made questionnaire using the Harvard E-learning Acceptance Questionnaire with validity and reliability of 93% reliability. Interaction methods in e-learning environments were applied to prioritize research literature and interview with professors, identifying and hierarchical analysis process techniques. The findings of the study showed that the share of teacher-student interaction variables with 32%, student-content 23% and teacher-content 16% had the highest impact factor on students' learning and interaction satisfaction and participation in the process, respectively.

    Keywords: E-Learning, interaction, analytical hierarchy process
  • mohammadali taleghaninejad *, Rahim Davari, Farah lotfikashani Pages 109-129

    The aim of this study was to predict Internet addiction based on perceived social support and coping styles with students' stress and emotional intelligence. The method of the present study was descriptive-correlational. The statistical population included secondary school students in the second year of Tehran in the academic year of 1397-98 and the statistical sample size included 400 people who were selected by available sampling method. Samples were measured through Yung internet addiction questionnaire (1998), emotional intelligence questionnaire based on Bradbury - Graves (2004), perceived social support developed by Zimet and colleagues (1988), The Lazarus and Folkman’ ways of coping questionnaire (1985). Multiple regression was used to test the hypotheses. The findings showed that social support, emotional intelligence and problem-oriented coping style predict negatively and meaningfully, and emotionally-oriented coping style predicts students' Internet addiction in a positive and meaningful way.Also, among the dimensions of social support, family and important people, and among the dimensions of emotional intelligence, the relationship management dimension predicts students negatively and significantly in Internet addiction.

    Keywords: internet addiction, perceived social support, stress coping styles, emotional intelligence
  • maryam fotouhinia *, kambiz poushaneh, aliakbar khosravi babadi Pages 131-151

    The purpose of the research was the ranking of the effective factors on the studying of the electronic citizen in educational method ,The research method is applied and for the research method, it is a descriptive survey. In this research, all professors of the seminary and the university in the field of educational sciences from the statistical community are studied. According to the method performed, the minimum sample is 5 people and the maximum sample is 10 people, of which 10 people were selected. In this study, the data collection tool is the AHP questionnaire created by the researcher and interviewed by experts. The results of this study show that the factor of inventive and critical thinking in the first rank and then the factor of productivity in the second rank and the factor of digital literacy in the third rank and the quality factor of the educational system in the fourth rank and the factor of effective communication in the fifth rank of importance. The most important role is played by the educational institution in educating people, especially the education of useful citizens. By training an electronic citizen, you can prevent many costs, waste of energy and opportunities.

    Keywords: Electronic Citizen, Curriculum, First High School, Multi-Criteria Decision Making Methods
  • jamal haji, mojgan Mohammadi Mehr *, Hadigha Muhammad azar Pages 153-174

    By spreading Corona pandemic, unprecedented conditions have been imposed on country's education system.so that educating in schools is on virtual space. This study's purpose is investigating the problems of education on virtual space by using Shad application in the Corona pandemic period. This study has been done in qualitative approach framework and by using phenomenological method. Information was collected by using semi-structured interviews. Participants were 20 teachers of primary school in Mahabad who were selected through purposive sampling and the interviews continued until the theoretical saturation. Analyzing data was performed using the seven step Colaizzi method. Results showed that teachers' perception about problems and challenges of education on Shad application, includes 6 general contents. Problems related to students and parents (3 sub-items), problems related to teachers (3 sub-items), content problems (2 sub-items), problems related to facilities (2 sub-items), organizational problems (2 sub-items), evaluation problems (2 sub-items). virtual education, Shad application, Corona pandemic, Phenomenology.

    Keywords: virtual education, Shad application, Corona pandemic, phenomenology