فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی
سال نهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مینا میرزایی، اسدالله بابای اهری، ابوالفضل نرمانی، مهدی ارزنلو* صفحات 1-15

    بیماری لکه برگی صنوبر، با عاملSphaerulinafrondicola (syn: Septoria populi) ازجمله بیماری‌های مهم و جدی درختان صنوبر می باشد که خسارت زیادی به این میزبان وارد می نماید. در این بررسی تنوع ژنتیکی 138جدایهS. frondicola بدست آماده از درختان صنوبر در مناطق مختلف استان های آذربایجان شرقی و غربی با استفاده از نشانگرهای مولکولی RAPD وISSR ارزیابی شد. نتایج این بررسی نشان داد که تنوع ژنتیکی قابل توجهی در بین جمیت های مورد مطالعه وجود دارد. میانگین تنوع ژنتیکی برآورد شده برای کل جمعیت ها با استفاده از داده های همه آغازگر ها 199/0 در سطح احتمال 001/0 برآورد گردید. کمترین تمایز ژنتیکی بین جمعیت‌های هوراند و کلیبر (352/0) با بیشترین جریان ژنی (956/54) و بیشترین تمایز ژنتیکی بین جمعیت‌های خوی و بستان آباد (516/0) با کمترین جریان ژنی (468/0) مشاهده شد که با فاصله جغرافیایی همخوانی دارد. بر اساس فاصله ژنتیکی Nei، جمعیت بستان آباد بیشترین فاصله را با شش جمعیت دیگر نشان داد. آنالیز هاپلوتیپ ها، جدایه های به دست آمده از یک درخت و یا حتی از یک لکه را درگروه های متفاوتی قرار داد که نشان دهنده وجود تنوع ژنتیکی بالا در یک مقیاس کوچک می باشد. به طور کلی وجود هاپلوتیپ های مختلف و توزیع تنوع ژنی در یک مقیاس کوچک، فرضیه حضور آسکوسپور جنسی هوازاد به عنوان مایه تلقیح اولیه در چرخه بیماری را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: Populus، لکه برگی، آذربایجان شرقی، Septoria، تنوع ژنتیکی، RAPD-PCR، ISSR-PCR
  • محسن یزدانیان*، عاطفه حسینی میقانی صفحات 17-31

    سنک آفتابگردان Galeatus scrophicus در ایران تاکنون از روی گز، آفتابگردان و داوودی گزارش شده است. در پژوهش حاضر، ریخت شناسی، الگوی پراکنش فضایی پوره ها و علایم خسارت این حشره مورد بررسی قرار گرفت. این حشره پنج سن پورگی دارد که میانگین طول بدن پوره های سنین اول تا پنجم و حشرات کامل نر و ماده به ترتیب 03/0 ± 54/0، 06/0 ± 76/0، 06/0 ± 01/1، 07/0 ± 23/1، 05/0 ± 76/1، 11/0 ± 72/2 و 1/0 ± 98/2 میلی متر به دست آمد. پوره ها روی بدن خود دارای ساختارهای خارمانندی هستند که با افزایش سن به طول آن ها افزوده می شود. در پوره های سن پنجم، ساختارهای حباب مانندی همانند حشرات کامل به وجود می آیند. بزرگ تر بودن هود از حباب پیش گرده ای عقبی و وجود پنج سلول در زایده کنارگرده ای از مشخصات مهم حشرات کامل این گونه است. میانگین طول بدن حشرات کامل نر و ماده به ترتیب 11/0 ± 72/2 و 1/0 ± 98/2 میلی متر بود. خسارت این حشره روی آفتابگردان و داوودی توسط پوره ها و حشرات کامل با تغذیه از سطوح رویی و زیرین برگ ها (در آفتابگردان هم چنین از سطوح رویی و زیرین براکته نهنج) صورت می گیرد به طوری که خسارت در هر سطوح رویی و زیرین برگ ها عمدتا از حاشیه برگ ها (گاه از مجاورت رگبرگ میانی) شروع می شد و سپس به داخل پهنک امتداد می یافت. فضولات پوره ها و حشرات کامل به صورت نقاط سیاه رنگ کوچک و براق بیشتر به صورت مجزا و به فراوانی در محل های تغذیه قابل مشاهده بودند. طبق نتایج، پراکنش فضایی پوره ها بر روی آفتابگردان با استفاده از پنج شاخص پراکنش، از نوع تصادفی بود. در تعیین پارامترهای پراکنش فضایی، روش تایلور از روش ایوایو بهتر بود.

    کلیدواژگان: پوره ها حشرات کامل، ریخت شناسی، شاخص های پراکنش، Galeatus scrophicus
  • صفرعلی صفوی صفحات 33-47

    زنگ زرد گندم با عامل Puccinia striiformis f. sp. tritici یکی از مهم ترین و مخرب ترین بیماری های گندم در بسیاری از مناطق ایران به شمار می رود که در سال های همه گیری موجب کاهش عملکرد محصول می گردد. مقاومت میزبانی، اقتصادی ترین روش مدیریت زنگ زرد است و مقاومت نسبی (نوعی مقاومت کمی) در مقایسه با دیگر مقاومت ها، مقاومت پایداری گزارش شده است. در این مطالعه، پارامترهای مقاومت نسبی (partial resistance) شامل ضریب آلودگی (CI)، شدت نهایی بیماری (FDS)، مقدار نسبی سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (rAUDPC) و نرخ آلودگی ظاهری (r) برای 24 ژنوتیپ گندم همراه با شاهد حساس طی دو سال زراعی از 1394 تا 1395 ارزیابی شدند. این مطالعه در ایستگاه تحقیقات کشاورزی آلاروق اردبیل تحت شرایط آلودگی طبیعی و مصنوعی انجام شد. آلودگی مصنوعی ژنوتیپ ها با استفاده از جمعیت نژادی زنگ زرد که دارای پرآزاری روی ژن های مقاومت Yr2، Yr6،Yr7، Yr9، Yr17، Yr22، Yr23، Yr24، Yr25، Yr26، Yr27، YrA، Yr21، Yr31، Yr32وYrSU بود، انجام شد. واکنش گیاهچه ای نیز تحت شرایط مزرعه ای ارزیابی شد. نتایج ارزیابی ها برای پارامترهای مقاومت نشان داد که شش لاین در هر دو مرحله گیاهچه ای و گیاه کامل مقاوم بودند. یازده لاین در مرحله گیاهچه ای واکنش مقاومت ولی در مرحله گیاه کامل واکنش متوسط (MR, M, MS) یا حساسیت تا نیمه حساسیت (MSS) نشان دادند. هفت لاین (شماره های 1، 4، 7، 8، 9، 16، 22) در مرحله گیاهچه ای حساس ولی در مرحله گیاه کامل واکنش متوسط (MR, M, MS) نشان دادند. بنابراین این لاین ها با داشتن مقادیر پایین پارامترهای مختلف مقاومت به احتمال زیاد دارای درجات متفاوتی از مقاومت نسبی یا مقاومت گیاه کامل در درجه حرارت بالا (نوعی مقاومت غیر نژاد- اختصاصی یا پایدار) می باشند. تجزیه خوشه ای بر اساس واکنش گیاهچه ای و گیاه کامل، لاین ها را در گروه های مختلفی قرار داد که این حالت نیز بیانگر تنوع بالای لاین ها از نظر واکنش نسبت به بیماری زنگ زرد بود.

    کلیدواژگان: گندم، مقاومت گیاهچه ای، مقاومت گیاه کامل، Puccinia striiformis f. sp. tritici
  • شبنم ده پهنی، حسنعلی واحدی*، مریم درب امامیه صفحات 49-60

    زنجرک مو Arboridia kermanshah (Hemiptera: Cicadellidae) یکی از آفات مهم انگور در ایران به شمار می رود. در این پژوهش، پراکنش فضایی مراحل نابالغ زنجرک مو در یک باغ انگور شهرستان کرمانشاه طی دو فصل زراعی 1396 و 1397 بررسی شد. برگ انگور به عنوان واحد نمونه برداری انتخاب شد. پراکنش فضایی تخم و سنین مختلف پورگی آفت، با استفاده از شاخص پراکندگی، شاخص موریسیتا، میانگین ازدحام لوید و روش های رگرسیونی تیلور و آیوایو بررسی گردید. پراکنش فضایی این حشره با استفاده از اغلب روش های یاد شده، تجمعی به دست آمد (b>1). اما طبق روش آیوایو در سال اول نمونه برداری، رگرسیون برای سنین پورگی چهار و پنج معنی دار نشد (P value>0.05). براساس روش تیلور در هر دو سال نمونه برداری و هم چنین روش آیوایو در سال دوم نمونه برداری شیب خط رگرسیون برای سنین پورگی چهار و پنج اختلاف معنی داری با عدد یک نداشت و پراکنش تصادفی بود (b = 1). هم چنین در هر دو سال مورد بررسی پراکنش فضایی پوره های سنین چهار و پنج با استفاده از شاخص موریسیتا در 10 تاریخ نمونه برداری به صورت تصادفی محاسبه شد. در هر دو فصل نمونه برداری مشخص شد که روش تیلور نسبت به روش های دیگر از دقت بالاتری برای تعیین پراکنش فضایی این آفت برخوردار است و کم ترین اندازه نمونه بهینه هم به وسیله روش رگرسیونی تیلور محاسبه شد که نسبت به روش های دیگر به صرفه تر بود. آگاهی داشتن از پراکنش فضایی آفت می تواند در طراحی برنامه های مناسب نمونه برداری مورد استفاده قرار گیرد. محاسبه اندازه نمونه بهینه نیز در کاهش هزینه های نمونه برداری جهت اهداف پژوهشی و مدیریتی کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: نمونه برداری، زنجرک مو، قانون توان تیلور، روش رگرسیونی آیوائو
  • شهرزاد حکیم رابط، ساغر کتابچی* صفحات 61-74

    کنترل بیماری های باکتریایی یکی از مشکلات محصولات کشاورزی به خصوص گلخانه ای می باشد. در این پژوهش، تاثیر کودهای کمپوست و ورمی کمپوست و چای (عصاره) آنها روی گیاهان گوجه فرنگی آلوده به پژمردگی آوندی باکتریایی ناشی از Ralstonia solanacearum در شرایط گلخانه در قالب یک آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی شامل چهار نوع کود در چهار غلظت (صفر، 20، 30 و 40 درصد حجمی) بررسی شد. مایه زنی باکتری با غلظت CFU/mL 108 تهیه و در مرحله دو تا سه برگی گیاهچه ها در گلدان صورت پذیرفت. درصد کاهش وقوع بیماری و تغییرات شاخص رشدی در تیمارها با هم مقایسه گردید. نتایج نشان داد اکثر تیمارها در مقایسه با شاهد مایه زنی شده با باکتری، باعث بازدارندگی از بیماری شدند ولی بیشترین میزان کنترل بیماری به مقدار 66/67 و 60/0 درصد به ترتیب با کشت گیاهان در بستر حاوی کود ورمی کمپوست با غلظت های 40 و 30 درصد حجمی به دست آمد. در بستر حاوی 30 درصد حجمی چای ورمی کمپوست شدت بیماری به میزان 53/33 درصد کاهش یافت. در گیاهان مایه زنی شده با باکتری، بهترین شاخص های رشدی در بسترهای حاوی کود ورمی کمپوست و چای ورمی کمپوست با غلظت 40 درصد و همچنین چای کمپوست با غلظت 30 درصد به دست آمد.

    کلیدواژگان: پژمردگی باکتریایی، وزن خشک، طول ساقه، کودهای آلی، Ralstonia solanacearum
  • علی اکبر کیهانیان*، غلامرضا گل محمدی، علی محمدی پور صفحات 75-82

    کلزا از دانه های روغنی مهم در جهان می باشد. شته مومی کلم Brevicoryne brassicae یکی از آفات مهم و کلیدی کلزا در اغلب مناطق کلزاکاری ایران است. در این مطالعه اثر کنترل شیمیایی شته مومی با حشره کش ها در دو مرحله سمپاشی پاییزه و بهاره روی رقم هایولا 401 بررسی شد. بدین منظور آزمایش کارایی سمپاشی‏های پاییزه و بهاره با ترکیبات ایمیداکلوپراید و پریمیکارب به نسبت ‏های یک در هزار و صابون حشره‏ کش پالیزین به نسبت 5/2 درصد در قالب طرح بلوک‏ های کامل تصادفی طی دو سال زراعی 91-1390 و 92-1391 در منطقه آبیک قزوین اجرا شد. نتایج نشان داد که با توجه به تراکم بالای آفت در منطقه، هم سمپاشی پاییزه و هم بهاره جهت کنترل آفت ضروری می باشد. سمپاشی پاییزه و تکرار آن در بهار با ایمیداکلوپراید در سال زراعی 1390 در سه، هفت و 15 روز بعد از محلول پاشی به ترتیب موجب 4/0± 5/99%، 4/2 ± 5/94% و 0/1 ± 4/95% تلفات و در سال زراعی 1391 در سه، هفت و 15 روز بعد از محلول پاشی به ترتیب موجب 5/0± 1/99%، 7/2 ± 9/86% و 5/5 ± 1/93% تلفات شد. تیمار سمپاشی پاییزه و تکرار آن در بهار با ایمیداکلوپراید با 3533 کیلوگرم در هکتار محصول، بیشترین عملکرد را در بین تیمارها داشت. درصد خسارت در تیمارهای سمپاشی پاییزه، بهاره و پاییزه - بهاره در صورت عدم مبارزه شته مومی به ترتیب 18/66، 35/69 و 78 درصد بر آورد شد.

    کلیدواژگان: شته مومی، کلزا، ایمیداکلوپرید، پالیزین، پریمیکارب
  • مریم طهماسب عالی، رضا درویش زاده*، امیر فیاض مقدم، هادی علیپور صفحات 83-100

    توتون یکی از مهم‏ترین گیاهان صنعتی و اقتصادی در بسیاری از کشورهای دنیاست که عمدتا به خاطر برداشت و جمع آوری برگ های آن کشت می شود. به منظور مطالعه پاسخ 92 ژنوتیپ توتون شرقی به تنش گل جالیز، آزمایشی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار تحت دو شرایط نرمال (بدون تنش گل جالیز) و تنش گل جالیز در دو سال زراعی 1386 و 1387 انجام شد. نه شاخص شامل شاخص تحمل (TOL)، شاخص تنش نسبی (RSI)، میانگین به ره وری (MP)، میانگین هارمونیک (HM)، شاخص پایداری عملکرد (YSI)، میانگین هندسی بهره وری (GMP)، شاخص حساسیت به تنش (SSI)، شاخص تحمل تنش (STI) و شاخص عملکرد (YI) بر اساس وزن خشک برگ (عملکرد) در شرایط نرمال (Yp) و تنش گل جالیز (Ys) محاسبه شدند. بالاترین میانگین وزن خشک برگ (عملکرد) تحت شرایط نرمال و تنش گل جالیز در ژنوتیپ های 40، 39 و 24 مشاهده شد. بالاترین همبستگی مثبت و معنی دار بین وزن خشک برگ (عملکرد) در شرایط نرمال و تنش گل جالیز با شاخص‌های MP، HM، GMP، STI وYI مشاهده شد. با استفاده از روش رتبه بندی، ژنوتیپ های 40، 10 و 45 به عنوان متحمل ترین ژنوتیپ ها به تنش گل جالیز معرفی شدند. براساس نتایج نمودار بای پلات، ژنوتیپ‌های 40، 39، 24، 19 و 4 به عنوان ژنوتیپ‌های پرمحصول و متحمل و ژنوتیپ‌های 70، 69، 72، 67، 78، 71 و 8 به عنوان حساس‌ترین ژنوتیپ‌ها به تنش گل جالیز شناسایی شدند. در گروه بندی ژنوتیپ ها به روش Ward نیز ژنوتیپ های با عملکرد بالا و متحمل به تنش گل جالیز شامل ژنوتیپ‌های 40، 39، 24، 19 و 4 در یک گروه طبقه‌بندی شدند و ژنوتیپ های با عملکرد پایین در شرایط نرمال و تنش گل جالیز و حساس به تنش گل جالیز شامل ژنوتیپ‌های 70 و 69 در گروه دیگر قرار گرفتند. با توجه به تنوع بالای مشاهده شده در بین ژنوتیپ ها از نظر واکنش به تنش گل جالیز، می‌توان از آنها به عنوان والدین مناسب در برنامه‌های به‌نژادی و همچنین تولید جمعیت‌های متنوع جهت شناسایی مکان‌های ژنی کنترل کننده تحمل به تنش گل جالیز و بررسی تغییرات بیان ژن‌های مربوط به تحمل تنش گل جالیز استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بای پلات، تجزیه کلاستر، توتون شرقی، روش رتبه بندی، شاخص های تحمل، گل جالیز
  • علی عمرانی*، رامین روح پرور صفحات 101-103

    زنگ ساقه یا سیاه گندم با عامل قارچی Puccinia graminis f. sp. tritici از مهم ترین و خسارت زاترین بیماری های گندم در سراسر جهان می باشد. بیمارگر زنگ ساقه‌ی گندم به دلیل داشتن میزبان های حدواسط و تکمیل چرخه زندگی خود از طریق تولید مثل جنسی (نوترکیبی های ژنی) دارای تغییرپذیری و انعطاف پذیری بالا در تولید نژادهای جدید با الگوی بیماری زایی متفاوت می باشند. نژاد TTRTF یکی از نژادهای جدید و پرآزار بیمارگر زنگ ساقه گندم می‌باشد که از سال 2014 در جورجیای آمریکا وجود داشته است، ولی برای اولین بار در سال 2016 به دنبال شیوع گسترده بیماری زنگ ساقه در مزارع گندم دوروم از سیسیل ایتالیا گزارش شد (Patpour et al. 2018). این نژاد که در سال 2016 در مصر مشاهده شده بود، در سال 2018 از این کشور، و متعاقبا در سال 2017 از مجارستان و در سال 2020 از اریتره گزارش شد (Patpour et al. 2020). در این پژوهش طی سال‌های 1393 تا 1398، از مناطق مختلف ایران 150 نمونه زنگ ساقه از روی گندم های آلوده جمع آوری شد. تعیین نژاد جدایه های تک جوش شده با استفاده از مجموعه‌ی 20تایی ژنوتیپ های گندم افتراقی آمریکای شمالی (تهیه شده از مرکز سیمیت) و مجموعه‌ 45تایی ژنوتیپ های افتراقی تکمیلی (تهیه شده از ایکاردا) از طریق روش کددهی جین و همکاران (Jin et al. 2008) انجام شد. تیپ آلودگی ژنوتیپ های افتراقی پس از گذشت 14 روز از مایه زنی براساس مقیاس تغییر یافته صفر تا چهار McIntosh et al. (1995) ثبت گردید. نتایج تعیین نژاد حاکی از آن بود که تنوع نژادی بالایی در بین جدایه ها وجود داشت. تعیین نژاد جدایه‌های منطقه‌ اشنویه استان آذربایجان‌غربی منجر به شناسایی نژاد TTRTF در شمال غرب کشور شد. واکنش ژنوتیپ های حامل ژن های Sr5، Sr6، Sr7a، Sr7b، Sr8a، Sr8b، Sr9a، Sr9b، Sr9d، Sr9e، Sr9g، Sr10، Sr11، Sr12، Sr13، Sr14، Sr15، Sr16، Sr17، Sr18، Sr19، Sr20، Sr21، Sr23، Sr28، Sr29، Sr34، Sr35، Sr36، Sr37، Sr38، SrTmp وSrMcn نسبت به این نژاد به‌صورت حساسیت، و واکنش ژنوتیپ های حامل ژن های Sr22، Sr24، Sr25، Sr26، Sr27، Sr30، Sr31، Sr32، Sr33، Sr39 و Sr40 نسبت به این نژاد به صورت مقاومت مشاهده شد. واکنش ژنوتیپ های حامل ژن های Sr44، Sr45 و Sr50 (ژن های مقاومت در مرحله گیاه بالغ) نسبت به نژاد TTRTF به صورت حساسیت گزارش شده است (Patpour et al. 2020). برخی از ژن های مقاومت به زنگ سیاه که در مقابل اغلب نژادهای قارچ P. graminis f. sp. tritici در کشور موثر بودند، نسبت به این نژاد بی اثر شده اند. نژاد TTRTF به دلیل داشتن الگوی جدید بیماری زایی، تهدیدی جدی برای امنیت غذایی جهان به ویژه در مناطق مستعد زنگ ها مانند ایران به شمار می‌رود. شناسایی منابع مقاومت موثر نسبت به این نژاد و استفاده از آن‌ها در برنامه های به نژادی گندم یکی از راهکارهای اصلی مدیریت بیماری زنگ سیاه می باشد.

    کلیدواژگان: الگوی بیماریزایی، ژن های مقاومت، منابع مقاومت، میزبان حدواسط
|
  • Mina Mirzaei, Asadollah Babai Ahari, Abolfazl Narmani, Mahdi Arzanlou* Pages 1-15

    Poplar leaf spot disease, caused by Sphaerulinafrondicola (syn: Septoria populi), is one of the important and serious diseases of populus trees, which cause significant loss on this host. Considering the importance of this disease, in the present study, the genetic diversity of 138 isolates S. frondicola isolates obtained from populus trees different regions of East and West Azerbaijan provinces was analysed using RAPD and ISSR molecular markers. The results indicated considerable genetic variations amongst the studied populations. The mean genetic diversity for all of the populations using data from all primers was 0.199 at the probability level of 0.001. The lowest genetic differentiation was observed between Horand and Kaleyber populations (0.352) with the highest gene flow (54.956) and the highest genetic differentiation was observed between Khoy and Bostanabad populations (0.516) with the lowest gene flow (0.468) which is consistent with geographical distance.Based on Nei's genetic distance, the Bostanabad population showed the highest genetic distance from the other six populations. Haplotype analysis clustered the isolates from a single tree or even single spot in different groups, suggesting the existence of high genetic diversity in a small scale. Overall, the existence of different haplotypes and distribution of genetic diversity in a small scale observed in this study, suggests occurrence of regular sexual cycle in S. frondicola populations and highlights the role of airborne ascospores as primary inoculum source in disease cycle.

    Keywords: Populus, leaf spot, East Azerbaijan province, Septoria, Genetic Diversity, RAPD-PCR, ISSR-PCR
  • Mohsen Yazdanian *, Atefeh Hosseini Mighani Pages 17-31

    The sunflower lace bug Galeatus scrophicus has yet been recorded in Iran on tamarisk, sunflower and chrysanthemum. In the present study, its morphology, spatial distribution pattern of nymphs and symptoms of damage were investigated. The insect has five instars and average body length in first to fifth instars and male and female adults were 0.54 ± 0.03, 0.76 ± 0.06, 1.01 ± 0.06, 1.23 ± 0.07, 1.76 ± 0.05, 2.72 ± 0.11 and 2.98 ± 0.10 mm, respectively. Nymphs have thorn-like structures on their bodies which become longer by introducing to the next instar. At fifth instars, bulb-like structures similar to those of adults appear on body. Larger size of hood in comparison to the posterior pronotal bulb and five cells in paranotal process are two characters of adults of this species. Average body length in male and female adults were 2.72 ± 0.11 and 2.98 ± 0.10 mm, respectively. On sunflower and chrysanthemum, nymphs and adults caused damage just on upper and lower leaf surfaces (on sunflower also on upper and lower surfaces of involucral bracts). Damage on both upper and lower surfaces began mainly at leaf margin (sometimes at the adjacent of midrib) and then extended to the inner parts of lamina. Faeces of nymphs and adults were visible individually and at high numbers at feeding sites as shiny small black spots. According to the results, the spatial distribution of nymphs on sunflower by using five distribution indices was random. For determination of spatial distribution parameters, Taylor's model was more adequate than Iwao's model.

    Keywords: Adults, Distribution indices, Galeatus scrophicus, Morphology, Nymphs
  • Safarali Safavi Pages 33-47

    Wheat yellow rust, caused by Puccinia striiformis f. sp. titici , is one of the most important and most destructive diseases of wheat in many parts of Iran, which decreases crop yield in epidemic years. Host resistance is the most economical method for the management of yellow rust and partial resistance (a type of quantitative resistance), proven to be more durable than other types of resistances. In this study, partial resistance parameters including coefficient of infection (CI), final disease severity (FDS), relative area under disease progress curve (rAUDPC) and apparent infection rate (r) were evaluated in a set of twenty-four wheat genotypes along with susceptible control during two crop years from 2015 to 2016. The research was conducted at Allarough Agricultural Research Station in Ardabil, under natural and artificial inoculation conditions. Artificial infection of genotypes was performed using the yellow rust race population having virulence for Yr2, Yr6, Yr7, Yr9, Yr17, Yr22, Yr22, Yr23, Yr24, Yr25, Yr26, Yr27, Yr26, Yr27, Yr21, Yr21, Yr31, Yr32 and YrSU resistance genes. Seedling response was also evaluated under field conditions. The evaluation of resistance parameters showed that six lines were resistant at both seedling and adult plant stages. Eleven lines showed resistance reaction at seedling stage, but moderate or susceptible reactions at adult plant stage. Seven lines (entries; 1, 4, 7, 8, 9, 16, 22) were susceptible at the seedling and had moderate (MR, M or MS) reactions at adult plant stages. Therefore, these lines having low values ​​of different resistance parameters are likely to have varying degrees of partial resistance or high temperature adult plant resistance (a type of non-specific or durable resistance). Cluster analysis based on the reaction of seedling and adult plant, divided the lines into different groups, which also indicated a high diversity of lines in response to yellow rust disease.

    Keywords: Wheat, Seedling resistance, Adult plant resistance, Puccinia striiformis f. sp. tritici
  • Shabnam Deh Pahni, Hassanali Vahedi *, Maryam Darbemamieh Pages 49-60

    Grape leafhopper, Arboridia kermanshah (Hemiptera: Cicadellidae) is one of the important pests of grapevine in Iran. In this research, the spatial distribution of A. kermanshah immature stages was investigated in a vineyard of the Kermanshah region, during 2017 and 2018. Grape leaf selected as sampling unit and sampling process carried out every week. The spatial distribution of eggs and immature stages of this pest calculated using: Index of dispersion, Morisita, Lloyd’s mean crowding index, Iwao’s patchiness regression and Taylor’s power law Indexes. Most used methods revealed an aggregated spatial distribution for the pest (b>1). According to the Iwao’s method in first sampling year, regression for 4th and 5th nymphal instars, was not significant (P-value>0.05). In Taylor method for both sampling years and Iwao’s method for second sampling year, distribution calculated random for 4th and 5th nymphal stages. Also, using the Morisita’s index in both sampling seasons and most (10) sampling dates, for the 4th and 5th nymphal stages, random distribution calculated. In both sampling seasons, Taylor’s power law method found to be more accurate than other methods in determination of the spatial distribution for this pest. Additionally, the lowest optimum sample sizes calculated using Taylor’s coefficients that were more affordable in comparison with other methods. Knowledge of the spatial distribution of this pest can be useful in designation of suitable sampling programs. Estimation of optimum sample sizes can also be useful in decreasing of sampling costs in both research and management programs.

    Keywords: Sampling, Grape leafhopper, Taylor’s power law, Iwao’s patchiness regression
  • Shahrzad Hakim Rabet, Saghar Ketabchi * Pages 61-74

    Control of bacterial diseases is one of the problems in agricultural products, specially greenhouses. In this study, the effect of compost and vermicompost fertilizers and their tea on tomato plants infected with bacterial vascular wilt caused by Ralstonia solanacearum in greenhouse conditions was investigated based on a factorial experiment with a completely randomized design including four types of compost fertilizers, in four concentrations (zero, 20, 30 and 40% by volume). Bacterial suspension with concentration of 108 CFU / mL was added to pot soil at two to three leaf stage of seedlings. The percentage of disease incidence and growth index changes in treatments were compared Took. The results showed that most of the treatments inhibited the disease compared to the control inoculated with bacteria, but the highest rate of disease control was obtained in treatments containing vermicompost with a concentration of 40 and 30% by volume, respectively 66.67% and 60.0%. In the substrate containing 30% by volume of vermicompost tea, the severity of disease decreased by 53.33%. In plants inoculated with bacteria, the best growth indices were obtained in substrates containing vermicompost, compost and vermicompost tea with a concentration of 40% and also compost tea with a concentration of 30%.

    Keywords: Bacterial withering, Dry weight, Stem Length, Organic Fertilizers, Ralstonia solanacearum
  • AilAkbar Keyhanian *, GolamReza Golmohammadi, Ali Mohammadipour Pages 75-82

    Canola is an important oilseed crop in the world. Cabbage aphid, Brevicoryne brassicae is one of the most important pests of canola crop in Iran. In this study, the effect of chemical control of cabbage aphid was investigated in autumn and spring on Hyola 401 cultivar. For this purpose, spring and autumn sprayings with imidacloprid and pirimicarb at 1/1000 concentrations and insecticidal soap at 2.5% concentration were assessed using a randomized complete block design. The experiments were conducted during two growing seasons, 2011 and 2012 in Qazvin province. The results showed that, both autumn and spring spraying is necessary for pest control. Autumn and spring sprayings with imidacloprid caused 99.5 ± 0.4%, 94.5 ± 2.4% and 95.4.1 ± 1.0% mortality in 2011 and 99.1 ± 0.5, 86.9 ± 2.7 and 93.1 ± 5.5% mortality in 2012, three, seven and 15 days after treatment, respectively. Highest yield achieved at imidacloprid treatment and was 3533.00 kg/ ha. If not controlled, the damage would be 66.18, 69.35 and 78.0% at spring, autumn and spring-autumn treated plots.

    Keywords: Cabbage aphid, Canola, Imidacloprid, Palizin, Pirimicarb, Aphid losses
  • Maryam Tahmasbali, Reza Darvishzadeh *, Amir Fayaz Moghaddam, Hadi Alipour Pages 83-100

    Tobacco is one of the most important industrial and economic plants in many countries of the world which is cultivated mainly for harvesting and collecting its leaves. In order to study the response of 92 oriental tobacco genotypes to broomrape stress, an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications under normal (without broomrape) and broomrape stress conditions during 2007 and 2008 cropping seasons. Nine stress tolerance indices including tolerance index (TOL), relative stress index (RSI), mean productivity (MP), harmonic mean (HM), yield stability index (YSI), geometric mean productivity (GMP), stress susceptibility index (SSI), stress tolerance index (STI) and yield index (YI) were calculated based on leaf dry weight (yield) under normal (Yp) and broomrape stress conditions (Ys). Genotypes 24, 39 and 40 had the highest mean yield in normal and broomrape stress conditions. Yield value in stress (Ys) and non-stress (Yp) conditions were significantly and positively correlated with MP, HM, GMP, STI and YI indices. Using the ranking method, genotypes 40, 10 and 45 were introduced as the most tolerant genotypes to broomrape stress. Based on the results of biplot, genotypes 40, 39, 24, 19 and 4 were identified as high yielding and tolerant genotypes and genotypes 70, 69, 72, 67, 78, 71 and 8 as the most sensitive genotypes to broomrape stress. Grouping of genotypes by Ward method also classified high yielding and stress tolerant genotypes including genotypes 40, 39, 24, 19 and 4 in one group. Susceptible and low yield genotypes under stress and normal conditions including genotypes 70 and 69 were classified in the other group. Due to high diversity among the studied genotypes in view of response to broomrape stress, it is possible to select appropriate parents for breeding programs, produce diverse populations for identifying genetic loci controlling broomrape stress tolerance and study changes in the expression of tolerance genes.

    Keywords: Biplot, broomrape, Cluster analysis, Oriental tobacco, Ranking method, Tolerance Indices
  • Ali Omrani *, Ramin Roohparvar Pages 101-103

    Stem rust or black rust of wheat caused by Puccinia graminis f. sp. tritici (Pgt) is one of the most important and devastating wheat diseases, worldwide. Pgt possesses a high potential of genetic recombination through sexual reproduction on intermediate host which could lead to the production of new races with various virulence patterns. TTRTF, one of the novel and virulent races of Pgt, has been present in Georgia, USA since 2014; however, it was officially reported in 2016 following a widespread outbreak of stem rust on durum wheat in Sicily, Italy (Patpour et al. 2018). This race was observed in Egypt in 2016, and reported from Hungry, Egypt and Eritrea in 2017, 2018 and 2020, respectively (Patpour et al. 2020). In this study, 150 stem rust samples were collected from infected wheat fields in different regions of Iran during 2014 to 2019. Race analysis of single-pustuled isolates was carried out using 20 North American differential wheat genotypes (obtained from CIMMYT) as well as a set of 45 supplementary differential genotypes (obtained from ICARDA) based on Jin et al. (2008) method. Infection types of differential genotypes were recorded based on modified 0-4 scale of McIntosh et al. (1995) at 14 dpi. Results revealed high pathotypic (race) diversity among collected Pgt isolates. Race analysis of isolates from Oshnavieh region, West Azerbaijan province led to identification of the race TTRTF from northwest of Iran. Inoculation of wheat genotypes carrying the resistance genes Sr5, Sr6, Sr7a, Sr7b, Sr8a, Sr8b, Sr9a, Sr9b, Sr9d, Sr9e, Sr9g, Sr10, Sr11, Sr12, Sr13, Sr14, Sr15, Sr16, Sr17, Sr18, Sr19, Sr20, Sr21, Sr23, Sr28, Sr29, Sr34, Sr35, Sr36, Sr37, Sr38, SrTmp < /em> and SrMcn revealed susceptible reaction to TTRTF. Contrarily, wheat genotypes carrying the resistance genes Sr22, Sr24, Sr25, Sr26, Sr27, Sr30, Sr31, Sr32, Sr33, Sr39 and Sr40 were evaluated as resistant to this race. However, reaction of genotypes carrying the genes Sr44, Sr45, and Sr50 (adult plant resistance genes) to TTRTF race of Pgt has been reported as susceptible (Patpour et al. 2020). Some of the Sr resistance genes that displayed effectiveness against many Iranian P. graminis f. sp. tritici races are ineffective to this race. Due to new virulence pattern, this race is assumed as a serious threat to global food security, particularly in rust suitable areas including Iran. Identification of effective sources of resistance to TTRTF, and exploiting them in wheat breeding programs could be considered as one of the main strategies in stem rust management.

    Keywords: Virulence pattern, Sr resistance genes, sources of resistance, intermediate host