فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی - پیاپی 77 (تابستان 1399)

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 77 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا کشاورز حداد*، محمدامین زابل صفحات 1-28

    در سال‌ها‌ی اخیر نوسانات طلا بیش از پیش افزایش یافته که منجر شده سرمایه‌گذاران در این حوزه به دنبال دقیق‌ترین معیار اندازه گیری تلاطم طلا به منظور اتخاذ تصمیمات مناسب باشند. یکی از معیارهای برآورد تلاطم دارایی‌های مالی، ارزش در معرض ریسک بوده که بیانگر حداکثر زیان مورد انتظار در دوره زمانی مشخص و سطح اطمینان معین است. مزیت این روش نسبت به سایر سنجه‌های ریسک این است که برمبنای ارزش پورتفو محاسبه شده و بنابراین قابل درک است. ارزش در معرض ریسک با روش‌های متفاوتی قابل اندازه گیری است که در این مقاله به دنبال یافتن دقیق‌ترین روش پارامتریک برای برآورد ارزش در معرض ریسک طلا با استفاده از روش نظریه ارزش‌ فرین و مدل پارامتریک با فرض توزیع نرمال و توزیع تی‌استیودنت و ترکیب آن با مدل‌های واریانس شرطی GARCH(1,1)، TGARCH، EGARCH، PGARCH، FIGARCH و FIEGARCH هستیم. ارزش در معرض ریسک برای موقعیت فروش و خرید طلا با این روش‌ها محاسبه و برای بررسی کفایت و دقت روش‌های محاسبه شده از پس‌آزمایی دو مرحله‌ای استفاده می‌شود. همچنین در این پژوهش از تابع زیان جدیدی برای رتبه‌بندی مدل‌ها استفاده شده است. بدین منظور از داده‌های روزانه بازده لگاریتمی طلا طی سال‌های 1980 تا 2016 استفاده شد. یافته‌ها نشان می‌دهد دقیق‌ترین روش با استفاده از تابع زیان اشاره شده با فرض توزیع تی‌استیودنت برای بازده طلا به‌دست می‌آید. این روش از ترکیب توزیع تی‌استیودنت با مدل PGARCH بهترین عملکرد را برای موقعیت خرید و عملکرد قابل قبولی برای موقعیت فروش دارد.

    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک، نظریه ارزش فرین، تابع زیان شنر، پس آزمایی، ریسک طلا
  • علی سرخوش سرا *، خدیجه نصرالهی، کریم آذربایجانی صفحات 29-65

    یکی از عوامل مهم دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی پایدار، افزایش صادرات است که مهم‌ترین هدف از سیاست‌گذاری در بخش تجارت خارجی را نیز تشکیل می‌دهد. در این میان کشورهای نوظهور توانسته‌اند در سال‌های اخیر موفقیت‌های چشمگیری را در این زمینه به دست آورند. بنابراین، الگوسازی تجارب این کشورها می‌تواند در افزایش صادرات کشور ایران نیز موثر واقع شود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر عوامل نهادی و متغیرهای نهادی بر صادرات کشورهای نوظهور منتخب طی دوره زمانی 2000 تا 2015 با استفاده از روش اقتصادسنجی داده‌های تابلویی است. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که اثر متغیرهای بهره‌وری عوامل تولید، سرمایه انسانی و مخارج تحقیق و توسعه از عوامل بنیادی بر عملکرد صادراتی کشورهای نوظهور مثبت و معنادار و اثر متغیر هزینه نیروی کار منفی و معنی‌دار است. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که اثر متغیرهای حکمرانی خوب به‌عنوان شاخص عوامل نهادی بر صادرات کشورهای نوظهور مثبت و معنی‌دار است. نتایج این مطالعه حاکی از این موضوع است که کاهش هزینه‌های تولید و ریسک و تقویت بنیان‌های نهادی کشورهای نوظهور توانسته است ترتیبات سرمایه‌گذاری و تولید در این کشورها را تقویت کرده و درنهایت منجر به افزایش صادرات کشورهای موردنظر شود. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که اثر متغیر مخارج مصرفی جامعه بر عملکرد صادراتی کشورهای منتخب نوظهور منفی و معنادار و اثر متغیر مالیات دریافتی دولت بر عملکرد صادراتی به‌صورت منحنی U معکوس است. نتایج این تحقیق نشان داد کشورهای مختلف برای افزایش صادرات، باید علاوه بر روش‌های مرسوم از قبیل افزایش نرخ ارز، جوایز صادراتی و...، مانند کشورهای نوظهور به عوامل بنیادی و متغیرهای نهادی نیز توجه کرده و اصلاحاتی را اجرا کنند که ناکارآمدی‌های مرتبط با بازار کالا و نیروی کار را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: عوامل بنیادی، متغیرهای نهادی، صادرات، کشورهای نوظهور
  • مجید هاتفی مجومرد، محسن مهرآرا* صفحات 67-102

    هدف اصلی پژوهش بررسی مهاجرت حباب میان بازارهای ارز و مسکن در کشور ایران با استفاده از داده‌های فصلی1361-1396 است. در این راستا ابتدا با استفاده از روش فیلیپس و همکاران (2015)، حباب‌های رخ داده در هر دو بازار کشف و تاریخ‌گذاری می‌شود؛ سپس با استفاده از روش ارایه شده توسط گومزگوندالس و همکاران (2016)، مهاجرت حباب از بازار ارز به بازار مسکن، و از بازار مسکن به بازار ارز بررسی می‌شود. نتایج نشان می‌دهد که در بازه مورد بررسی، هفت دوره حبابی در بازار ارز وجود دارد؛ همچنین در بازار مسکن نیز هفت دوره حبابی وجود دارد. با توجه به تاریخ‌های کشف حباب، چهار فرضیه برای بررسی مهاجرت حباب (از بازار ارز به مسکن و برعکس) تعریف شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه‌ها نشان داد که حباب اول مسکن (01/ 1386- 02/ 1387) منجر به ایجاد حباب اول بازار ارز (04/ 1386- 02/ 1387) شده است. بنظر می‌رسد در شرایط محدودیت‌های ارزی احتمال ایجاد حباب ارز و مهاجرت آن به بازار مسکن و بر عکس بالا است.

    کلیدواژگان: مهاجرت حباب، تاریخ گذاری حباب، بازار ارز، بازار مسکن
  • وحید دهباشی، هادی اسماعیل پورمقدم*، زهرا اربابی صفحات 103-128

    در دوره‌های اخیر به منظور حل مشکلات اقتصادی جوامع در سطح کلان، بهبود فضای کسب و کار مورد توجه قرار گرفته است. فضای کسب و کار شامل عوامل خارج از کنترل بنگاه‌ها است که بر عملکرد بنگاه‌های اقتصادی تاثیرگذار است. این مفهوم در دهه‌های اخیر مورد توجه کشورها و نهادهای بین‌المللی قرار گرفته به طوری که بخشی از اهداف و سیاست‌گذاری‌های کلان کشورها به بهبود فضای کسب و کار اختصاص یافته است. از این رو، این مطالعه به بررسی اثر بی‌ثباتی برخی شاخص های کلان اقتصادی بر تعداد شرکت‌های فعال در فضای کسب و کار ایران می‌پردازد. نتایج در چارچوب روش هم‌جمعی و مدل خودرگرسیون برداری نشان می‌دهد که کیفیت محیط اقتصادی، فیزیکی و انسانی بر تعداد شرکت‌های فعال در فضای کسب و کار ایران اثر می‌گذارد. به بیان دیگر در بلندمدت، افزایش بی‌ثباتی در شاخص های کلان اقتصادی به عنوان نماگر کیفیت محیط اقتصادی، موجب کاهش تعداد شرکت های فعال می‌شود. همچنین شاخص‌های توسعه انسانی و سرمایه فیزیکی به عنوان نماگرهای کیفیت محیط انسانی و فیزیکی، تاثیر معنادار و مثبتی بر افزایش تعداد شرکت‌ها دارند. بنابراین در جهت گسترش شرکت‌های فعال در فضای کسب و کار، ضروری است دولت با اتخاذ برنامه‌ریزی‌های دقیق برای افزایش کیفیت محیط موثر بر آن به ویژه ثبات اقتصاد و اجرای متعهدانه آن گام بردارد.

    کلیدواژگان: فضای کسب و کار، بیثباتی، VAR
  • سید مسیح مولانا*، عباس نجفی زاده، احمد سرلک، غلامعلی حاجی صفحات 129-162

    هدف مقاله حاضر بررسی اثرات توسعه مالی بر فقر در مناطق شهری ایران می باشد. در این مطالعه به منظور بررسی هرچه دقیقتر توسعه مالی بر فقر از شاخص‌هایی از توسعه مالی مبتنی بر بازار سهام و بازار پول توامان استفاده شده است. به منظور آزمون رابطه بین متغیرها از مدل رگرسیون انتقال ملایم برای دوره زمانی 1396 – 1368 استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل، ضمن تایید تاثیر غیر خطی توسعه مالی بر فقر،‌ نشان می‌دهد که شاخص‌های توسعه مالی در قالب یک ساختار دو رژیمی بر فقر در مناطق شهری ایران اثر می‌گذارند به نحوی که در دامنه‌های رشد اقتصادی کمتر و بیشتر از 9/2درصد تاثیر شاخص‌های توسعه مالی بر فقر متفاوت و معنی‌دار می‌باشد. نتایج بیانگر این است که متغیر توسعه مالی در بخش بانکی اثر منفی و معنی‌داری بر فقر دارد. به عبارتی بهبود در وضعیت توسعه مالی در بخش بانکی منجر به کاهش فقر در جامعه می‌شود اما توسعه مالی در بخش بازار سرمایه نسبت به توسعه مالی در بخش پولی اثرات کمتری بر کاهش فقر داشته است.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، رشد اقتصادی، فقر، مدل رگرسیون انتقال ملایم
  • فرشاد مومنی، حمید پاداش، امیر خادم علیزاده، رامینه سلیمانزاده * صفحات 136-189

    نشانه‌شناسی فرآیند مطالعه نشانه‌ها است. بررسی ارتباط بین نشانه‌شناسی و سایر علوم از مباحث جدید در دنیای علم است. کشف چگونگی این ارتباط می‌تواند هدف پژوهش‌های مختلف از جمله پژوهش حاضر باشد. این مطالعه، با اتخاذ رهیافت نشانه‌شناختی به بررسی توسعه در چارچوب مکتب نهادگرایی می‌پردازد. پژوهش حاضر نشان می‌دهد که بین نشانه‌شناسی و رهیافت نهادگرایی به توسعه از چند طریق پیوند برقرار است؛ نخست اینکه، بازار امری قراردادی و متاثر از ترجیحات و ارزش‌های افراد است. دوم اینکه دولت نهادی است که قابلیت تحلیل نشانه‌شناختی دارد. سوم اینکه چگونگی مصرف و میزان ارزش کالاها به نحوه استفاده آن‌ها از نشانه‌ها بستگی دارد. چهارم اینکه تولید یک رفتار نشانه‌شناختی است. پنجم اینکه رفتار عقلایی کنشگران یک معنای منطقی و نشانه‌شناختی دارند. ششم اینکه نظام ارزشی و هنجاری شکل‌دهنده رفتار افراد موضوع نشانه‌شناسی فرهنگی را پیش می‌کشد.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، نهادگرایی، توسعه
|
  • Ghlamreza Keshavarz Haddad *, MohammadAmin Zabol Pages 1-28

    In this paper, Value at Risk for Gold prices Is estimated by the Extreme Value theory and parametric method with Normal and t-student distribution for disturbance term in the mean equation together with a range of the conditional variances estimation techniques including, GARCH (1.1), TGARCH, EGARCH, PGARCH, FIGARCH and FIEGARCH Models. The two-stage Back-Testing method is used to evaluate the adequacy and accuracy of the calculation methods. Furthermore, we rank the accuracy of the estimation methods by a loss function. Our findings show that the most accurate method, In terms of the value of the loss function and among the applied econometrics methods, is VaR by t-student distribution for gold return and PGARCH for the long position and acceptable performance for the short position.

    Keywords: Value at Risk, Extreme Value Theory, Sener Loss Function, Back-Test, Gold
  • Ali Sarkhosh Sara *, Khadijeh Nasrollahi, Karim Azarbayjani Pages 29-65

    One of the most important factors in achieving sustainable economic growth and development is to increase exports, which is also the main goal of foreign trade policy. In this area, emerging countries have been able to achieve significant success in recent years. Therefore, studying the experiences of these countries can be effective in increasing Iranian exports. The purpose of this study is to investigate the effect of fundamental factors and institutional variables on exports of a selection of emerging economies during the period 2000-2015 using the panel data econometric method. Our results show that the effects of fundamental factors, namely total factor productivity, human capital and R&D expenditures, on export performance of select emerging countries are positive and significant and the effect of labor cost variable is negative and significant. Also, our results show that, in general, the effect of good governance variables, as an indicator of institutional factors, on exports of emerging countries is positive and significant. These results indicate that reducing production- and risk-costs and strengthening institutional foundations in emerging countries has led to a boost in investment and production arrangements in these countries and ultimately to an increase in exports. Also, our results show that the effect of consumption expenditures on export performance of select emerging countries is negative and significant and the effect of government tax revenues on export performance is a reversed U shape. These results show that based on The experiences of emerging countries, different countries have to pay attention to fundamental factors and institutional variables, in addition to conventional methods such as increasing exchange rates, export awards, etc., and implement reforms that are curb inefficiencies in goods and labor markets.

    Keywords: Fundamental Factors, Institutional Variables, Export, Emerging Countries
  • Madjid Hatefi Madjumerd, Mohsen Mehrara * Pages 67-102

    The main objective of the study is to investigate the bubble migration between foreign exchange and housing markets in Iran using seasonal data of 1966-1396. In this regard, bubble dating is discovered by using of Phillips et al (2015) method; then, bubble migration from the foreign exchange market to the housing market and from the housing market to the foreign exchange market is examined, using the Gomez-Gonzales et al. (2016) method. The results show that there are 7 bubble periods in the foreign exchange market; and 7 bubble periods in the Housing market. four hypotheses were defined for examine the bubble migration, according to the bubble dates (from the foreign exchange to housing market and vice versa). The results of the hypothesis testes showed that the first house bubble (2007Q2-2008Q3) led to the creation of the first bubble of the foreign exchange market (2007Q4-2008Q3). It seems that in the currency restriction conditions, the probability of creating a foreign exchange bubble and its migration to the housing market is rather high and vice versa.

    Keywords: Bubble Migration, Bubble Dating, Foreign Exchange Market, Housing Market
  • Vahid Dehbashi, Hadi Esmaeilpour Moghadam *, Zahra Arbabi Pages 103-128

    In decades, improving The business environment is considered a solution for the economic problems of societies on a macro level. The business environment includes factors outside the control of economic actors that can affect their business performance. In recent decades, this concept has been considered by countries and international institutions, so that a part of a country's macro policies and objectives is assigned to improving the business environment. Hence, this study analyzes the effect of macroeconomic instability on a number of active firms in the Iranian business environment. Our results show that the quality of the economic, physical and human environment affected the the number of active firms in the framework of cointegration and VAR models. In other words, increasing macroeconomic instability as an index of -negative- the quality of economic environment reduces the number of active firms in the long run. Human development and physical capital have positive and significant effects on increasing the number of active firms. In this context, it is necessary to adopt proper plans and programs for removal of barriers, especially economic instability, and to implement these programs by the government.

    Keywords: Business Environment, Macroeconomic Instability, VAR
  • Seyed Masih Molana *, Abbass Najafizadeh, Ahmad Sarlak, GholamAli Haji Pages 129-162

    The purpose of this paper is to examine the effects of financial development on poverty in Iran. In this study, we used the indicators of the stock market and the money market to examine the effect of financial development on poverty. In order to test the relationship between variables, a smoothing transmission regression model was used for the period 1989-2016 The results of the model estimation, while confirming the nonlinear impact of financial development on poverty, indicate that Financial development indicators affect the poverty of Iran in the form of a dual regime. So that in the domains of economic growth less and more than 2. 9 percent the impact of financial development indicators on poverty is different and significant. The results indicate that the financial development variable in the banking sector has a negative and significant effect on poverty. In other words, an improvement in the financial development situation in the banking sector has led to a reduction in poverty in the community, But financial development in the capital market has had fewer effects on poverty reduction than financial development in the monetary sector.

    Keywords: Development, Economic Growth, Poverty, Inequality, Smoothing Transmission Regression Model STR
  • Farshad Momeni, Hamid Padash, Amir Khadem Alizadeh, Ramineh Soleimanzadeh * Pages 136-189

    Semiotics is the process of studying signs. The study of the relationship between semiotics and other sciences is a relatively new topic in the scientific world. Discovering this relationship can be the goal of various research, including this one. This study, by adopting a semiotic approach, examines development within the framework of institutionalism. This research shows that there is a link between semiotics and the institutional approach of development in several ways. First, the market is a contractual phenomenon and is influenced by the preferences and values of individuals. Second, the state is an institution that can be analyzed using semiotic analysis. Third, consumption and value of goods depend on how they use signs. Fourth, production is a semiotic behavior. Fifth, the rational behavior of actors has a logical and semiotic meaning. Finally, the system of values and norms that shape the behavior of individuals is a subject of cultural semiotics.

    Keywords: Semiotics, Institutionalism, Development