فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 78 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین توکلیان*، مهدی صارم، جواد طاهرپور، مهنوش عبدالله میلانی صفحات 1-61

    هدف از مطالعه حاضر بررسی وضعیت منابع و مصارف صندوق تامین اجتماعی در ایران است. وضعیت مالی صندوق در عمل از پویایی جمعیت میان دو نسل شاغل و بازنشسته متاثر می‌شود که این پویایی‌ها متمرکز بر چهار ویژگی مهم است: نرخ حق بیمه و مزایای پایان خدمت نسل شاغل و بازنشسته، هرم جمعیتی دو نسل شاغل و بازنشسته، دوره اشتغال نسل شاغل و دوره ادامه حیات نسل بازنشسته. در مطالعه حاضر الگوی همپوشانی بین‌نسلی طراحی شده که با لحاظ این ویژگی‌ها، وابستگی پایداری مالی صندوق به جمعیت نسلی و انتقال میان نسل‌ها را نشان دهد. نتایج حاصل از شبیه‌سازی سناریوهای مختلف نشان می‌دهد که نسبت منابع به تعهدات صندوق قابلیت افزایش دارد، اما شکاف میان منابع و مصارف صندوق به میزانی است که هریک از سیاست‌های پیشنهادی به تنهایی نمی‌توانند شکاف صندوق را برطرف کرده و ثبات آن را تضمین کنند. بنابراین، توصیه سیاستی در جهت ایجاد ثبات در منابع و مصارف صندوق، دو سناریو است. وجه شباهت هر دو سناریو در این است که اولا دولت سهم بیمه ای خود را پرداخت کند و ثانیا نرخ حق بیمه 10 درصد افزایش یابد؛ با این تفاوت که در سناریو اول نرخ مزایای بازنشستگان به میزان 50 درصد کاهش می‌یابد و در سناریو دوم 10 درصد کاهش یابد. نتایج این تحلیل نشان می‌دهد بهبود وضعیت مالی صندوق بیشتر وابسته به مزایای بازنشستگی است که در صورت کاهش آن می‌توان در یک افق زمانی مشخص ثبات در شرایط مالی صندوق را شاهد باشیم.

    کلیدواژگان: الگوی همپوشانی بین نسلی، تامین اجتماعی، نرخ حق بیمه
  • محمدامین صادق زاده*، سید احمدرضا جلالی نائینی، ناصر خیابانی، محمدامین نادریان صفحات 63-103

    در اقتصادهای در حال توسعه و صادرکننده نفت مانند ایران دو عامل محدودیت دسترسی به بازارهای مالی داخلی و بین‌المللی و شیوه تامین کسری بودجه که در دوره‌های رکود و رونق با توجه به جریان منابع ارزی حاصل از صادرات نفت تغییر می‌کنند در محیط سلطه بودجه‌ای، باعث می‌شود تا تکانه‌های پولی در دوره‌های رونق و رکود تاثیر نامتقارنی بر شکاف تولید و تورم داشته و سازوکار انتقال سیاست پولی وابسته به وضعیت اقتصادی باشد. در مقاله حاضر از یک الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری غیرخطی برای بررسی این موضوع استفاده شده است. در این الگو شناسایی تکانه‌های پولی و مالی با در نظر گرفتن وجود سلطه بودجه‌ای به عنوان یک مکانیزم تشدید موثر بر تغییرات ابزار سیاست پولی به صورت بلوک- عطفی انجام شده است. سپس با استفاده از روش آیورباک و گرودنیچنکو (2012) دوره‌های فراوانی و کمبود درآمد صادراتی نفت در بازه زمانی 1396-1369 شناسایی شد. به منظور تحلیل پویایی‌های ناشی از تکانه‌های پولی و مالی در هر یک از دوره‌های فراوانی و کمبود از توابع واکنش مبتنی بر روش تصویر موضعی معرفی شده توسط جوردا (2005) استفاده شده است. نتایج به‌دست آمده از این تحلیل تجربی نشان می‌دهد که تاثیر تکانه‌های پولی بر (شکاف) متغیرهای تولید و تورم در اقتصاد ایران در دوره‌های رونق و رکود نامتقارن است. تاثیر تکانه پولی بر تقویت تولید در دوره‌های فراوانی معنادار بوده، اما این تکانه‌ در دوره‌های کمبود تاثیر معناداری بر تولید ندارند. علاوه بر این، تاثیر تکانه پولی بر تورم در دوره‌های کمبود بیشتر و بادوام‌تر از دوره‌های فراوانی است.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری پولی، عدم تقارن، سلطه بودجه ای، روش شناسایی بلوک- عطفی
  • حسن درگاهی*، امین بیرانوند صفحات 105-135

    در این مقاله رابطه عوامل اقتصادی و اجتماعی با نرخ شیوع مصرف مواد مخدر در بازه زمانی 1394-1386 بررسی می شود. به دلیل نبود داده های کافی ابتدا یک سری زمانی برای نرخ شیوع با استفاده از الگوهای پروبیت و تعیین احتمال اعتیاد افراد با مشخصه های دموگرافی مختلف برای 10 گروه سنی و در سه گروه استان ها (با نرخ شیوع بالا، متوسط و کم)، برآورد و سپس روش داده های ترکیبی استانی مورداستفاده قرار گرفت. نتایج بخش اول پژوهش نشان دهنده افزایش نرخ شیوع مصرف مواد از حدود 7/3 درصد در سال 1386 به حدود 4/5 درصد در سال 1394 است. همچنین احتمال اعتیاد مردان نسبت به زنان و افراد مجرد نسبت به افراد متاهل بیشتر بوده و احتمال اعتیاد با بالا رفتن سطح تحصیلات کاهش می یابد. نکته مهم آن که بیشترین احتمال مصرف مواد در میان مردان و زنان، مربوط به گروه سنی 30 تا 45 سال است. همچنین در این گروه سنی احتمال اعتیاد افراد بیکار نسبت به افراد شاغل بیشتر است. نتایج بخش دوم پژوهش حاکی از آن است که نرخ شیوع اعتیاد با درآمد سرانه و سطح تحصیلات مردان رابطه منفی و معنادار و با تورم و ضریب جینی و طلاق رابطه مثبت و معنادار دارد. همچنین نتایج بر رابطه مثبت و معنادار نرخ شیوع اعتیاد با شاخص فقر و بیکاری مردان دلالت دارد. از یافته های دیگر، رابطه منفی و معنادار نرخ شیوع اعتیاد با مخارج سرانه حقیقی دولت است. رابطه مثبت رکود اقتصادی با نرخ شیوع دلالت بر مخالف چرخه ای بودن نرخ شیوع اعتیاد در کشور دارد.

    کلیدواژگان: نرخ شیوع مصرف مواد، اعتیاد، عوامل اقتصادی و اجتماعی، ادوار تجاری
  • یوسف عیسی زاده روشن*، مجید آقایی، سمانه قاسمی صفحات 137-175

    هدف اصلی در این مطالعه بررسی تاثیر پیشرفت فناوری اطلاعات و ارتباطات بر اثرگذاری واسطه‌های مالی بر رشد اقتصادی در استان‌های ایران است. به همین منظور ابتدا براساس تقسیم‌بندی سازمان فناوری اطلاعات، استان‌های کشور به دو گروه استان‌های با توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات بالاتر از میانگین و استان‌های پایین‌تر از میانگین کشور تقسیم شده‌اند. سپس با جمع‌آوری اطلاعات و آمارهای مورد نیاز طی دو دوره پنجساله 1389-1385 و1394-1390 در چارچوب الگوهای پانل پویا و با استفاده از تخمین زن گشتاورهای تعمیم یافته(GMM)، نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در اثرگذاری واسطه‌های مالی بر رشد اقتصادی در دو گروه مختلف استان‌ها به بوته آزمون و بررسی گذاشته شد. نتایج حاصل از این مطالعه بیانگر آن است که اولا تاثیر واسطه‌های مالی بر رشد اقتصادی در هر دو دوره و در هر دو گروه استان‌ها منفی است. ثانیا با پشرفت فناوری اطلاعات و ارتباطات، اثر منفی واسطه‌های مالی بر رشد اقتصادی کاهش می‌دهد. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده تاثیر متغیرهای نرخ تورم و اندازه دولت بر رشد اقتصادی در هر دو گروه استان‌ها منفی بوده است.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، توسعه مالی، رشد اقتصادی، گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)
  • نیما محمدنژاد، عباس عصاری آرانی*، غلامرضا کشاورز حداد، سجاد فرجی دیزجی صفحات 177-212

    افزایش سطح درآمد در دهه‌های اخیر منجر به افزایش سهم مخارج سلامت از منابع اقتصاد شده است و این امر به نوبه خود منجر به بهبود وضعیت سلامت و کاهش نرخ مرگ‌و‌میر شده است. ارزش پولی کاهش نرخ مرگ‌و‌میر به مفهومی تحت عنوان ارزش پولی یک زندگی آماری می‌انجامد که این مطالعه پس از رفع نواقص مدل هال و جونز (2007) و بهره‌گیری از رهیافت برنامه‌ریزی پویا (در یک مدل ادوار زندگی) به محاسبه و بررسی پویایی‌های آن برای 19 گروه سنی طی دو دهه اخیر می‌پردازد. پس از محاسبه ارزش پولی یک زندگی آماری، سرمایه سلامت گروسمن (1972) در قالب چارچوب نظری هال و جونز (2007) تبیین و محاسبه می‌شود. نتایج این مطالعه نشان می‌دهد مطلوبیت حاصل از بهبود وضعیت سلامت 14-10 ساله‌ها دارای بیشترین ارزش پولی نسبت به سایر گروه‌های سنی است. نتایج نشان می‌دهند ارزش پولی مطلوبیت حاصل از بهبود وضعیت سلامت نسبت به سن نزولی است به‌طوری‌که برای سنین بالاتر از 65 سال تقریبا به‌میزان ارزش پولی مطلوبیت حاصل از مصرف می‌رسد. سرمایه سلامت نوزادان طی سال‌های 1996 تا 2015 بین 2 تا 15 میلیون دلار در نوسان بوده است. نوسان سرمایه سلامت و ارزش پولی یک زندگی آماری وابسته به نوسان درآمد سرانه است که این امر موید ارتباط تنگاتنگ بین درآمد، مصرف، مطلوبیت حاصل از مصرف و ارزش پولی این مطلوبیت است.

    کلیدواژگان: سهم بهینه مخارج سلامت، ارزش پولی یک زندگی آماری، سرمایه سلامت
  • سلمان فرج نیا، کوثر یوسفی*، مهدی فدایی صفحات 213-257

    یکی از عوامل مهمی که بر بیکاری ساختاری (طبیعی) اثرگذار است، تغییر اشتغال بین بخش‌های مختلف اقتصادی است، اما این عامل در بسیاری از مطالعات بازار کار مغفول است. در این پژوهش، از شاخص انحراف‌ معیار تغییر شغل از یک رشته فعالیت به یک رشته فعالیت دیگر برای لحاظ تغییرات بخشی استفاده کرده‌ایم. داده‌های اصلی شامل سری زمانی بیکاری فصلی سال‌های 1384 تا 1396 و داده‌های اشتغال براساس 19 رشته فعالیت اقتصادی هستند. در مدلسازی نرخ بیکاری از متغیرهای سیاست‌پولی و مالی پیش‌بینی ‌نشده، انحراف معیار تغییر اشتغال بخشی و وقفه‌ی نرخ بیکاری استفاده شده ‌است. افزون بر آن، اثر شوک‌های طرف عرضه و تقاضا به تفکیک بیان شده‌اند. نتایج نشان می‌دهد که افزایش «انحراف‌ معیار تغییر اشتغال» اثر معناداری بر مقدار بیکاری ندارد. یک توضیح قابل قبول آن است که در بازار کار ایران، نسبت نرخ بیکاران دایمی به کل بیکاران حدود 40 درصد است که وجه غالب را در مقابل بیکاری فصلی و جابه‌جایی‌های بخشی دارد. اگر به‌جای انحراف معیار تغییر اشتغال بخشی از «انحراف‌ معیار تخریب شغل یا شوک طرف تقاضای نیروی کار» استفاده شود، اثر آن بر بیکاری منفی و معنادار و مستحکم برآورد می‌شود. توضیح آن است که در داده‌های ایران، تخریب شغل حایز اهمیت بوده و در دوران رونق و رکود، حفظ و یا تخریب شغل بیشتر از استعفا یا جابه‌جایی نیروی کار تحت‌الشعاع قرار می‌گیرد.

    کلیدواژگان: ییکاری طبیعی، بازار کار، سیاست های پولی و مالی، تغییر شغل، چرخه های تجاری
|
  • Hossein Tavakolian *, Mehdi Sarem, Javad Taherpoor, Mahnoosh Abdollah Milani Pages 1-61

    This paper models the assets and liabilities of the Social Security Fund in Iran. The fund's financial position in practice is influenced by the population dynamics between two generations of employed and retired people, focusing on four important characteristics: the premium rate and pension benefits of the working and retired generation, the two-generation employed and retired population pyramid, the employment generation period and the retirement period. In this study, an overlapping generation model is designed to show the dependence of the stability of the fund on the generational population and the transitions between generations taking into account such characteristics. The simulation results show that although the ratio of assets to liabilities can be potentially high, the gap between assets and liabilities of the fund is so high that any of the proposed policies alone cannot close the gap and ensure its stability. Therefore, policy implication s to stabilize the fund's assets and liabilities can be proposed in two scenarios. The similarity of both scenarios is that the government first pays its share of the insurance and secondly increases the premium rate to 10%, with the retirement pension being reduced by 50% in the first scenario and 10% in the second scenario. The results of the analysis show that the improvement of the fund stabilization is mainly dependent on the decrease in retirement pension, which can be stabilized in a certain time horizon.

    Keywords: Overlapping Generation Model, Social Security, Premium Rrate
  • MohammadAmin Sadeghzadeh*, AhmadReza Jalali Naini, Naser Khiabanim, MohammadAmin Naderian Pages 63-103

    More recent research indicates that the effect of monetary policy is state-dependent. This paper conjectures that the impact of monetary shocks on output and inflation in the Iranian economy is contingent on state of the economy, reflecting the size of oil revenue streams, which closely approximates economic cycles. Limited access to international financial markets together with fiscal spillovers emanating from financing of government expenditures and fiscal deficit finance, in a fiscally dominant environment, are the main contributing factors in this respect. To address the state-dependent effectiveness of monetary shocks in the Iranian economy during the period 1990-2017, we utilized a two-stage nonlinear SVAR model. First, the monetary and fiscal shocks were identified by a short term zero-restriction method in which fiscal dominance was taken into account as an amplification mechanism for fiscal shocks. Then, we used a smooth transition auto regressive (STAR) method proposed by Auerbach and Gorodnichenko (2012) to decompose boom and bust oil revenue cycles. Finally, the asymmetric effects of monetary shock on output and inflation in expansion and contraction phases were analyzed by impulse response functions estimated using local projection method developed by Jorda (2005). Our findings demonstrate that the reactions of output and inflation to monetary shocks are asymmetric and state-dependent over oil revenue cycles. While the impact of monetary shocks on output is positive and significant only in the expansionary phases, the positive reaction of inflation to monetary shock is stronger and more persistent in oil revenue scarce periods rather than abundant ones.

    Keywords: Monetary Policy, Asymmetric, Fiscal Dominance, Block-Recursive Identification
  • Hassan Dargahi*, Amin Beiranvand Pages 105-135

    The purpose of this study is to investigate the relationship between economic, social and demographic factors with the prevalence rate of drug use in the provinces of Iran during the period of 1386-1394. Due to the lack of reliable and sufficient data, a time series data for the prevalence rate is developed by using probit models and estimation of the probabilities of addiction for 10 age groups with different demographic characteristics in three groups of provinces (with high, medium, and low prevalence rates). Then, the panel data model was used to answer the research questions. The results of the first part of this study show that the prevalence rate of drug use in the Iran increased from about 3.7% in 2007 to about 4.5% in Year 2015. The results of the second part of the study show that the prevalence rate of addiction has a negative and significant relationship with per capita income; men education level, and has a positive and significant relationship with inflation and Gini coefficient. Also, the results indicate a positive and significant relationship between the prevalence rate of addiction and the poverty and unemployment (especially men unemployment). Another finding is the negative and significant relation between the prevalence of addiction and the real per capita government expenditure. Also, the positive relationship of the economic downturn with the prevalence rate is confirmed. This fact suggests that the rate of drug addiction is counter-cyclical in the country.

    Keywords: Drug Use, Addiction, Economic Social Factors, Business Cycles
  • Yousof Eisazadeh Roshan *, Majid Aghaiee, Sammaneh Ghasemi Pages 137-175

    The main objective of this study is to investigate the effect of ICT improvement on the effect of financial intermediaries on economic growth in Iran's provinces. For this purpose, according to the classification of the Information Technology Organization, the provinces are divided into two groups of provinces with the development of information and communication technology Higher and lower than average. Then, gather information and data required during two five-year periods 2006-2010, 2011-2015 and in the context of dynamic panel models using estimators GMM , the role of ICT in the effectiveness of financial intermediaries on economic growth in the two groups Provinces were tested and checked. The results of this study indicate that, first; the effect of financial intermediaries on the growth in both periods and in both groups of provinces is negative. Secondly: the level of ICT development reduces the negative effect of financial intermediaries on economic growth. Also, according to the results, the impact of the inflation rate and government size on economic growth in both groups of provinces was negative.

    Keywords: Information Communication Technology, Financial Development, Economic Growth, Generalized method of moments
  • Nima Mohamadnejad, Abbas Assari Arani *, Gholamreza Keshavarz Haddad, Sajjad Faraji Dizaji Pages 177-212

    Increasing income levels in recent decades have led to an increase in the health share of GDP, which in turn has led to enhanced health and reduced mortality rates. The monetary value of mortality rate reduction leads to the concept of Value of a Statistical Life that this study calculates and examines its dynamics for 19 age cohorts after eliminating the shortcomings of the Hall and Jones (2007) model and utilizing a dynamic planning approach (in a life cycle model). After calculating the statistical value of life, Grossman's (1972) health capital is established and calculated in Hall and Jones's (2007) theoretical framework. Results show that improving the health status of 10-14 year old individuals has the highest monetary value compared to other age groups. Also, the monetary value of utility resulting from improved health declines with age, so that for over 65 years old individuals, the monetary value of improved health reaches to the level of the monetary value of utility derived from consumption. Infant health capital fluctuates between 2 and 15 million dollars throughout 1996-2015. The fluctuation of health capital and the Value of a Statistical Life depend s on the fluctuation of per capita income, which confirms the very tight relationship between income, consumption, utility, and monetary value of life.

    Keywords: Conc Health Share of GDP, Statistical Value of Life, Health Capital
  • Salman Farajnia, Kowsar Yousefi *, Mehdi Fadaee Pages 213-257

    The natural rate of unemployment is affected by a variety of factors, including sectoral shifts. However, the inclusion of such factors is ignored in most of the researches. We employ standard deviation of sectoral employment as a proxy for sectoral shift, and use it to calculate the natural rate of unemployment and the impact of unanticipated monetary policies on employment. The data is from the Labor Force Survey, 1384 to 1396. Results indicate that the sectoral standard deviation of employment has no significant effect on the unemployment rate. We interpret it due to the considerable share of permanent unemployment (those without any job in the past five years) in Iran's data with respect to seasonal unemployment. The permanent unemployment is about 40% in Iran while this number is 15% in the United States. Moreover, we find that the standard deviation of “job destruction” is negatively correlated with the unemployment rate. This might be due to less job destruction during the economic boom which causes the standard deviation to fall.

    Keywords: Labor Market, Sectoral Shifts, Fiscal Monetary Policy, Business Cycles